Wysłany: 2021-11-15, 22:51 Wskazania sondy lambda Sandero 0.9tce i problemy szarpania
Witam.
Odczyt parametrów pracy sondy przed katem to napięcie 0,6-1.8v. to pierwsze moje auto z takimi parametrami dla tego elementu. Takie same napięcie sondy wskazują różne programy i interfejsy diagnostyczne. Nie zakładam usterki sondy przy przebiegu 25 tys.km. Dodatkowo co jakiś czas autko poszarpuje w zakresie 2500-3000obr./min w czasie przyspieszania potem jedzie normalnie.
Poradźcie gdzie szukać usterki. Świece nowe cewki podmienione i nadal nic się nie zmieniło.
Już drugi tydzień męczę ten wytwór rumuńskiej myśli technicznej i efektów nie widać a moja cierpliwość zaczyna się kończyć.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3954 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-11-16, 09:51 Re: Wskazania sondy lambda Sandero 0.9tce i problemy szarpan
piohol napisał/a:
Dodatkowo co jakiś czas autko poszarpuje w zakresie 2500-3000obr./min w czasie przyspieszania potem jedzie normalnie.
Moja od zawsze tak czasami poszarpuje przy przyspieszaniu w okresie jesienno- zimowym. Na lato efekt znika. To nie jest jakieś mocne szarpanie. Na początku zgłaszałem to nawet w ASO, ale oczywiście nic nie znaleźli, bo i szarpania akurat wtedy nie było. Po dwóch podejściach dałem spokój. Ale jeździłem innym, nowszym egzemplarzem SS2 z tym silnikiem- objawy identyczne. Przyzwyczaiłem się, nie zauważam już problemu.
Czyściłeś sondę przed katalizatorem? Jeśli nie, to warto zajrzeć tam raz w roku- tam zbiera się tyle sadzy, że zarastają nią stopniowo otworki w głowicy sondy, co ogranicza jej odczyty. Można to zaobserwować na odczytach pracy sondy- po oczyszczeniu sonda reaguje "bardziej dynamicznie".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum