Wysłany: 2024-07-07, 16:18 Wskaźnik poziomu paliwa
Mam tak że zatankowałem paliwa ponad pół zbiornika paliwa tzn dwie kostki powyżej kreski która pokazuje pół zbiornika. Gdy sprawdzę ile mi zostało do tankowania to pokazuje na przykład 160 km. Jak zostanie jedna kostka do połowy to pokazuje 80 km jak dojdzie do kreski pokazującej pół zbiornika to jest zero. Jak zrobię parę kilometrów to pokazuje od połowy w dół czyli około 360 km. Czy tak powinno być?
Marka: Dacia
Model: Logan MCV, był Logan
Silnik: 1.0 SCe, 1.6 MPI
Rocznik: 2018, 2005
Wersja: Open Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Maj 2018 Posty: 126 Skąd: Podkarpackie
Wysłany: 2024-07-07, 19:14
Te cegiełki nie znikają tak samo, ta kreska w rzeczywistości nie pokazuje połowy zbiornika - jest o tym wątek. Natomiast takie wskazania o których piszesz czyli przy kresce pokazuje zero km zasięgu, a poniżej znowu pojawia się zasięg to na pewno błąd.
Model: Logan MCV, był Logan
Silnik: 1.0 SCe, 1.6 MPI
Rocznik: 2018, 2005
Wersja: Open Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Maj 2018 Posty: 126 Skąd: Podkarpackie
Wysłany: 2024-07-07, 20:04
Może na razie spróbuj zatankować na maksa (są promocje wakacyjne ) i zobaczysz czy sytuacja się powtórzy, z serwisem zawsze zdążysz. A i jeszcze jedno - wyzeruj licznik kilometrów i zobacz jak się zachowuje.
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 120kkm
Wersja: Laureate Pomógł: 22 razy Dołączył: 21 Sie 2015 Posty: 638 Skąd: Poznań
Wysłany: 2024-07-10, 22:42
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem opis, ale to nie wydaje się normalne. To jest powtarzalne, że powyżej połowy pokazuje zaniżone wartości? 360km wydaje się typowym zasięgiem z połową zbiornika. Pamiętam wpis o problemach tego typu, ale czy dokładnie tak to wyglądało już nie pamiętam. Może ktoś pamięta?
Dwa fakty niekoniecznie pomocne w tej sytuacji, ale nieoczywiste jeśli chodzi o wskazania paliwa:
1. Kostki nie znikają liniowo. Na początku bardzo powoli, a im mniej paliwa tym szybciej giną (u mnie rekord to ponad 20L spalonego paliwa bez utraty kostki) i ciężko po ich ilości czuć ile jest w baku.
2. Zasięg jest liczony na podstawie średniego spalania (nie dam głowy czy z całej średniej z komputera, czy ze średniej z ostatnich kilometrów, ale coś mi świta, że to ostatnie) i może się znacząco zmieniać, np w trasie po wyjeździe z zakorkowanego miasta. I to normalne, że potem po przejechaniu oszczędnych 100km masz zasięg większy niż był przed trasą...
Potwierdzam, że kostki nie znikają liniowo.
Ja praktykuję tak, że dla mnie rezerwa zawsze jest wtedy, jak zostaną tylko 2 kostki. Tankuję wtedy 40 l paliwa i mam wtedy praktycznie pełny bak.
Praktycznie nigdy nie czekam, aż zniknie przedostatnia kostka i zapali się rezerwa, zrobiłem tak tylko jeden raz próbnie zaraz po zakupie samochodu.
Nie ważne jak szybko znikają kostki. Chodzi o to że powyżej połowy zbiornika nie pokazuje ile jeszcze mam paliwa do końca tylko tak jakby odlicza do połowy zbiornika i od połowy do końca
Ostatnio zmieniony przez Marcyś 2024-07-11, 14:02, w całości zmieniany 1 raz
Pamiętam wpis o problemach tego typu, ale czy dokładnie tak to wyglądało już nie pamiętam. Może ktoś pamięta?
Ja pamiętam, bo przerabiałem ten problem u siebie zaraz po wyjechaniu z salonu. U Nawrota robili i poradzić sobie nie mogli, dopiero we Wro na Karkonoskiej sobie z tym poradzili
_________________ Paweł
Ostatnio zmieniony przez nowy 2024-07-14, 00:09, w całości zmieniany 1 raz
Pamiętam wpis o problemach tego typu, ale czy dokładnie tak to wyglądało już nie pamiętam. Może ktoś pamięta?
Ja pamiętam, bo przerabiałem ten problem u siebie zaraz po wyjechaniu z salonu. U Nawrota robili i poradzić sobie nie mogli, dopiero we Wro na Karkonoskiej sobie z tym poradzili
Z tego co pamiętam to po zatankowaniu do pełna pokazywał mi zasięg na 330-360 km. Kilometry spadały do zera wraz z ubywaniem kostek poziomu paliwa do zera, by mając prawie pół znów pokazać zasięg jak na początku po zatankowaniu lub pokazywało 0 dopóki nie wyjeździłem benzyny do końca.
Reset tablicy wskaźników zrobiony przez ASO rozwiązał problem. Robione na gwarancji
_________________ Paweł
Ostatnio zmieniony przez nowy 2024-07-14, 07:58, w całości zmieniany 1 raz
Byłem w serwisie. Wgrali nowe oprogramowanie i teraz pokazuje dobrze ilość paliwa. Pytałem o płyn chłodzący jaki teraz zalewają do mojego typu silnika. Dostałem odpowiedź że Glaceol RX TYPE E
Ostatnio zmieniony przez Marcyś 2024-08-31, 12:52, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum