Wysłany: 2024-07-19, 11:15 Re: Na jakich oponach jeździcie
Marcyś napisał/a:
Jak w temacie. Jakie opony używacie ? Całoroczne czy sezonowe tzn osobno zima i lato
To zależy w jakim samochodzie, tj. gdzie i kiedy zamierzam nim jeździć:
- w aucie, którym jeżdzę turystycznie, w tym także zimą -- przekładam;
- w aucie, które rzadko zapuszcza się gdzieś dalej, a już zwłaszcza zimą -- miałem wielosezonówki.
Aktualnie w obu autach mam dwa komplety, ale to kwestia zaszłości historycznych. Jestem na etapie myślenia o wymianie Dustera na coś innego, w zależności od tego co to będzie, mogą być różne koła (jeśli to będzie znów Duster, to raczej dwa komplety, ale jeśli np. Captur, to znów skończy się ogumieniem uniwersalnym).
U mnie skończyło się tak, że z tyłu mam cały czas wielosezonowe (Nokian Seasonproof), a z przodu zmieniam całe koła (mam dwie dodatkowe felgi): lato - oryginalne Bridgestone Turanza, zima - wielosezonowe Nokian Seasonproof.
Początkowo, ze względu na małe roczne przebiegi, planowałem sprzedać oryginalne letnie opony i jeździć na wielosezonowych cały rok. Chyba z lenistwa tych letnich nie sprzedałem i dalej leżały w garażu. Seasonproof w zimie są naprawdę dobre, ale w lecie szybko się zużywają (zaokrąglają się klocki i tępią lamele) i czuć wyraźnie ich miękkość (w prowadzeniu to nawet nie przeszkadza, bo są bardzo komunikatywne akustycznie i łatwe do wyczucia, mając szeroki zakres dobrej przyczepności). Dokupiłem więc dwie felgi, zamontowałem te letnie i przód sobie zmieniam sam, bez czekania w kolejkach u wulkanizatorów. Opon nie oszczędzam, czasem hamuję i ruszam dynamicznie, zakręty też pokonuję dość szybko, bo nie chcę wyrzucać opon, które będą miały 8 lat i połowę bieżnika.
Jednak za jakiś czas kupię na przód na zimę dwie zimówki (może znów Nokian). Letnich i tak długo nie zajeżdżę, ale pewnie też trzeba będzie w końcu wyrzucić, ze starości.
No właśnie. Teraz zimy dość łagodne. Może wielosezonowe dadzą radę. A jak się wam jeździ na wielosezonowych? Jak się zachowują zimą a jak latem?
W Kia Soul (małe i lekkie auto, używane tylko w mieście) miałem Nokiany (chyba Weatherproof, już nie pamiętam). Latem były OK, zimą też, ale chyba bałbym się trochę pojechać na nich gdzieś dalej, a zwłaszcza na jakieś sudeckie szosy. Na pośniegowej breji bez różnicy -- zimówka, wielosezonówka, letniak.
Letnie ogumienie zwykle jest cichsze, ma mniejsze opory toczne, auto wyraźnie mniej pali -- przy większych przebiegach można wziąć pod uwagę także ten argument.
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce
Rocznik: 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1874 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2024-07-19, 17:08
Posiadam dwa auta. W 21 letniej Toyocie Corolli E12 z silnikiem 1.6 VVT-i mam założone opony wielosezonowe. Na przedniej osi Kleber Quadraxer 3 a na tylnej Fulda Multicontrol. W Fiacie Tipo 1.4 16v mam również opony wielosezonowe z tym że Chiński - GOODRIDE All Season Z-401 Elite ( takie same miałem w Dusterze 2 ). Jednym i drugim autem jeżdżę wszędzie, tz. trochę po mieście trochę w trasie, z prędkościami od 0 do 180km/h, w zimę przy temperaturach około -20 stopni po lato z temperaturami w cieniu + 35 stopni. Nie ma żadnych problemów podróżowania na w/w oponach, no może raz miałem kiedy jechałem Toyotą a przez Warszawę przeszłą taka ulewa, że niektóre ulice płynęł, to czasem trochę koła mi boksowały przy ruszaniu
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1874 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2024-07-20, 08:52
Marcyś napisał/a:
Zastanawiam się nad oponami Kleber lub Firestone
Jeżeli zastanawiasz się nad Kleber Quadraxer 3 to polecam, bardzo dobre opony. Bezpiecznie jeździ się na nich zarówno w lato jak i zimę i są bardzo ciche. Kilka lat temu kiedy jeździłem Dusterem 1 miałem założone na nim opony Falken Euroall Season AS210. Również uważam że są to bardzo dobre opony. W sumie ja do tematu opon podchodzę tak, każda opona nie ważna czy budżetowa chińska czy premium typ Goodyera będzie dobra i spełniać będzie swoje zadanie przez max 5 lat około 60 tyś. Później traci swoje właściwości, dlatego też ja kupuje nowe opony chińskiej Goodride All Season Elite Z-401, które w testach są porównywalne a nawet oceniane są trochę lepiej niż nasze polskie Dębice Navigatory 3 które produkowane są Goodyera. Nie jeżdżę samochodem który pod maską ma 300, 400 czy 500km więc do normalnej jazdy w granicach do 150km/h są aż ponadto.
Czytałem że jest problem z wyważeniem opon Kleber. Co Ty możesz powiedzieć na ten temat. Gdzie kupujesz opony Goodride bo na znanej stronie oponiarskiej ich nie ma. Pozdrawiam
Opinie Kleber Quadraxer 3 4,6 Średnia ważona poszczególnych osiągów 4,7/5 Sucha nawierzchnia 4,3/5 Śnieg i błoto pośniegowe 4,5/5 Mokra nawierzchnia 98% 98% klientów poleca tę oponę 991 ocen 5 603 4 351 3 35 2 1 1 1 Więcej statystyk Wyniki : 991 z 991 opinii 205/55 R16Opinia potwierdzona zakupemOpony dobrze trzymają samochód na każdym rodzaju nawierzchni. Brak nadmiernego hałasu na autostradzie. Dynamiczna jazda w deszczu i mocne hamowania to nie problem. Kilka razy udało się też wyjechać z głębokiego śniegu. Dużym problemem jest natomiast brak możliwości dokładnego wyważenia kół po założeniu tych opon. Koła były wyważane w dwóch niezależnych zakładach wulkanizacyjnych. Zawsze występuje ten sam problem - wibracje samochodu i kierownicy powyżej 130 kmh. Stała jazda z prędkością ok. 130 kmh to nie problem, natomiast powyżej zaczynają się wibracje, najmocniej przy ok. 150 kmh. Wcześniej na te same felgi założone były inne opony i problemu nie było. Wulkanizatorzy zmieniali położenie opon względem felg i zgodnie potwierdzili, że "ostatnio Klebery ciężko się wyważa".
Wysłany: 2024-07-20, 10:38
Klebery założyłem rok temu w lutym. Do dnia dzisiejszego ato przejechało na nich około 15 tyś. km. Nie było problemów z ich wyważeniem. Opony testowałem przy różnych predkosciach , od 0 do 180km/h i jakieś tam lekkie bicia przy tych wyższych prędkościach odczuwałem ale jestem pewien w 100% że nie jest to wina opon a naszych polskich dróg. Do Tipo opony Goodride kupiłem przez sklepopon.pl . Dam Tobie dobrą radę, nie czytaj na temat opon w necie i forach bo nigdy w zyciu żadnych nie kupisz. Temat opon jest taki sam jak temat z olejami. Każdy przyzwyczaja się do czegoś innego i poleca to co ma. Zanim ja kuoiłem swoje Goodride ile się naczytałem, na temat tych i lepszych opon. W końcu zaryzykowałem i jestem zadowolony
Ja już w drugim aucie, założyłem Kormoran Allseason i jestem zaskoczony cichością tych opon oraz zachowaniem zimą. Nie odczułem różnicy miedzy zimowkami, a allseason. Latem, niektóre zakręty, na letnich, dałoby się pokonać szybciej, ale nie jest mi to potrzebne.
Kormoran Allseason, ma indeks prędkości V, także naprawdę szybko można jechać, nieosiągalna prędkość dla naszych Daci
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum