|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Rura intercoolera
Ben32 - 2014-06-02, 21:05 Temat postu: Rura intercoolera Może jestem przewrażliwiony !
Orientowaliście się ile kosztują części zamienne - nie eksploatacyjne do naszych pojazdów ?
Ja mam dzisiaj serdecznie dosyć jak się dowiedziałem, że rura intercoolera /jakiś gryzoń mi ją uszkodził/ kosztuje 900 zł !!!!!! + wymiana i nie podlega, z oczywistych względów, gwarancji.
Miałem już kilka samochodów różnych marek i tak absurdalnej, proporcjonalnie do klasy samochodu, ceny do chwili obecnej nie spotkałem.
A może się mylę ? Piszcie o swoich doświadczeniach cenowych z Daciami.
Pozdrawiam.
d3mol3k - 2014-06-02, 21:12
cosik takiego? http://allegro.pl/rura-wa...4264672793.html
Ben32 - 2014-06-02, 21:15
Nie.
Dacia Dokker 1,5 dCi 90 kM - takim usiłuję się przemieszczać.
Nr katalogowy części 144609034R
matucha - 2014-06-02, 21:22
Napewno któraś z tych - cena max 70zł
http://allegro.pl/listing...szystkie+działy
A nowa no niestety:
http://asoparts.pl/p/3/48...ac-renault.html
Ale tutaj akurat cena jak z Renault
Nowa w Poznaniu za 450zł:
http://allegro.pl/sandero...4143918359.html
Ben32 - 2014-06-02, 21:31
Tak się składa że ta z Poznania to niestety nie jest to co w opisie.
Rozmawiałem z człowiekiem i niestety ...............
Na Allegro często mylone są części z opisem i numerem fabrycznym.
Przedmiot o którym mowa wygląda tak :
matucha - 2014-06-02, 21:45
A ta część gumowa ma z drugiej strony opaskę? Jak tak, to pierwszy lepszy dobry serwis ciężarówek, czy busów i na pewno coś takiego dobiorą.
DD - 2014-06-02, 22:06
Tutaj w ciut wyższej cenie, a tutaj to dopiero "dobra" cena... natomiast tutaj znacznie niższa. Ale i tak kupa kasy jak za kawałek gumowego węża zbrojonego.
Ben32 - 2014-06-02, 22:14
Temat nie dotyczy dorabiania, przerabiania czy usprawniania tylko relacji cena Dacia - cena inna marka, podobnego elementu w podobnej klasie samochodu czyli niższej.
Ale na tym przykładzie części, Dacia mocno aspiruje do klasy wyższej i to chyba jest ich błąd.
Ciekawi mnie jak się mają podobne relacje innych części bo jeszcze trochę i trzeba zacząć myśleć o kupnie czegoś bardziej normalnego.
Dla wyjaśnienia - nie kupowałem Dokkera z myślą że będzie tani w zakupie i eksploatacji.
Liczyłem, że marka Dacia, będzie ogólnie traktowała klienta poważnie pod każdym względem tzn. przystępna cena na wejściu, w miarę jakość całości a w przypadku małej naprawy uczciwa relacja cenowa. Jak na razie bardzo się pomyliłem. Będę raczej myślał o wycofaniu się z tej marki i chyba globalnie od francuzów. Samochód miał służyć przez 4-5 lat i do 150 tyś. ale to chyba przesada jak się podsumuje, ile tak naprawdę kosztował nie licząc oczywiście paliwa.
Poprzednio miałem Mondeo przez 9 lat. Koszty napraw zmieściły się w 3 tyś.
Wymieniłem amortyzatory tył i a jakże podobną rurę intercoolera oraz tłumik końcowy.
A bym zapomniał łączniki przód też wymieniłem. Jeden raz tarcze i dwa razy klocki, napinacz i pasek wielorowkowy.
Poza tym olej, płyny ustrojowe i filtry przy przeglądach okresowych.
BigT - 2014-06-02, 23:26
Dacia sobie chyba jaja robi...
Przecież mają na tym przebicie z 50x.
Trzeba będzie pojeździć po szrotach :/
DD - 2014-06-03, 01:32
Ben32 napisał/a: | Tak się składa że ta z Poznania to niestety nie jest to co w opisie.
Rozmawiałem z człowiekiem i niestety ...............
Na Allegro często mylone są części z opisem i numerem fabrycznym.
Przedmiot o którym mowa wygląda tak : |
No akurat na tej aukcji z Poznania jest zarówno odpowiedni nr katalogowy (taki jak podałes wcześniej - 144609034R), jak i na fotce-składance odnaleźć można (w trzech miejscach) interesującą Cię rurę, zgodną z Twoim zdjęciem.
waldek72 - 2014-06-03, 06:08
ceny rur intercoolera to jakaś zmowa cenowa producentów. w focusie walnęła mi dolna rura i w serwisie zażądali około 900 bo za całość. na allegro było tego dużo ale dobrać to już był problem. w rezultacie załatwiłem uzywaną z aso, gość mi po prostu wyniósł wymienioną komuś część która była uszkodzona ale u mnie dała się po docięciu zamontować. nic miłego.
Karenzo - 2014-06-03, 15:43
plastikowa rura dolotu powietrza kosztuje ok 800 zł (allegro 30 zł )
taniej chyba zapłacić za matryce ale wydokować na drukarce 3d
BigT - 2014-06-03, 15:58
Karenzo, wydrukować może i by się dało, ale z nylonu ;]
Najtaniej dorobić w zakładzie, który się tym zajmuje.
Karenzo - 2014-06-03, 17:47
Poczekam aż na allegro pokażą się z rozbitków poliftowych
mekintosz - 2014-06-03, 17:51
Ben32, na pocieszenie kuna zjadła gumową/elastyczną cześć, więc dobranie innej w specjalizowanym warsztacie nie będzie problemem. W Warszawie jest też sklep z art gumowymi i mają czasem takie gumowe rury - byle znać średnicę i już. Oczywiście z odp. materiału. Kiedyś w citroenie padła mi rurka od ukł. chłodzenia, od strony chłodnicy inna średnica , zaś od strony silnika inna. Trzeba było łączyć dwie. Co do ceny za te rurkę, ASO pewnie podało za całość z tymi plastikami 900 zł, czy za sam nadgryziony element ?
johnson - 2014-06-03, 17:58
wg mnie normalna cena (sama w sobie z kosmosu za kawalek plastiku), pamietaj ze ten silnik jest nie tylko w Dacii ale autach za 100 tys tez, stad taka cena. Wszyscy tyle wolaja, czemu Francuzi maja byc gorsi.
Jak tak Cie boli to moze dorob z nierdzewki i zlaczek silikonowych, tak jak sie dorabia przy zmianie intercoolera. Powinno byc troche taniej.
Ben32 - 2014-06-03, 23:18
Jak zwykle w naszym społeczeństwie zdania podzielone.
Optymistom, którzy zarabiają grube pieniądze, znacznie powyżej średniej krajowej, życzę bezawaryjnej jazdy po gwarancji.
Pozostałym, przemyślcie zakup francuza w przyszłości.
mekintosz - 2014-06-03, 23:33
Myślisz, ze ten element w daci jest taki drogi tylko ? Pech z pogryzieniem osprzętu silnika może się zdarzyć każdemu, z samochodem każdej marki. Więc narzekanie na francuza wydaje sie nieuzasadnione. Ciesz się, że zjadła jakiś wiązek elektrycznych, było by drożej.
BigT - 2014-06-03, 23:53
Ben32 napisał/a: | Jak zwykle w naszym społeczeństwie zdania podzielone. | to gdzie indziej jest inaczej ?
Karenzo - 2014-06-04, 00:12
jak by to napisali na forum toyoty
"900 zł to jakaś promocja musi być "
Aso celowo zawyża cenne takich bzdetów żeby ich nie sprzedawać bo to więcej roboty niż zarobku sprowadzać i handlować pierdołami .
piku - 2014-06-04, 06:54
BigT napisał/a: | mają na tym przebicie z 50x. |
Jeśli produkcja dobrej klasy opony kosztuje w Niemczech 70 zł (potem opona jest sprzedawana w detalu za 350-400 zł), to produkcja takiej rury musi kosztować 10-20 zł. Kilkaset procent między kosztem produkcji a ceną detaliczną to standard (w tych kilkuset procentach są podatki, zysk producenta, zysk właściciela marki, transport, zyski pośredników - conajmniej dwóch, zwykle trzech).
Ben32 - 2014-06-04, 07:09
Karenzo napisał/a: | jak by to napisali na forum toyoty
"900 zł to jakaś promocja musi być " |
Gratuluję dobrego humoru.
Dacia to nie Toyota chyba, że nie widzisz różnicy.
A dla zamknięcia tematu przypomnę abyście czytali posty ze zrozumieniem.
Cały czas chodzi o relację klasy samochodu do kosztów części zamiennych.
Jeżeli ktoś zna ze swojego doświadczenia podobny absurd to napiszcie ale konkretnie, a nie domysły. I nie mówimy o częściach z odzysku tylko oficjalnych cennikach.
W moim przypadku, nie jest dostępny uszkodzony element w zamienniku.
Podobna rura /nie piszę o kształcie tylko funkcji/ nawet we Fiacie, który słynie z podobnych relacji cenowych nie przekracza 500 zł. Mówimy o klasie samochodu czyli mogę Dokkera porównywać z Partnerem, Doblo, Caddy, Citan itp.
Oczywiście wspomniane samochody są znacznie droższe na wejściu - to też dla przypomnienia.
mekintosz - 2014-06-04, 17:38
Ben, cena 900 zł za całą rurę czy tylko zjedzony kawałek ?
Myślę, że np. renault clio z tym silnikiem nie jest jakoś kilka klas wyżej pozycjonowany a rura będzie kosztować podobnie. Jeśli ktoś chce maksymalnie taniej w serwisowaniu daci to kupuje "prehistoryczny" silnik wolnossacy benzynowy 1.6 MPI, zamiast współczesnego 1.5 dci 90 KM EURO5.
Ben32 - 2014-06-04, 18:33
Prosiłem do jasnej ch....y o sprawdzone informacje a nie domysły !!!
Trochę mnie co niektórzy zdenerwowali więc poświęciłem dzisiaj czas i obdzwoniłem najpopularniejsze serwisy tzn VW - Audi , Fiat, Ford , Opel.
Wniosek, rury są różne i występują w kilkunastu wersjach w zależności od rocznika.
Gdy zawęzimy krąg zainteresowań do modeli po 2010 roku i mocy do 140 kM oryginały kupujemy od 180 do 650 zł. Jest ogromna ilość zamienników w cenach 80 do 300 zł.
Więc przestańcie co niektórzy chrzanić i usprawiedliwiać francuzów za swoją politykę cenową zwłaszcza w tak niszowej marce jaką jest Dacia.
laisar - 2014-06-04, 19:14
@Ben32: Ale na co ta gorączka? Większość z nas już od dawna wie o kosmicznych cenach części zamiennych (wielu: jeszcze przed zakupem auta) i przyjmujemy je po prostu z dobrodziejstwem inwentarza, a nie usprawiedliwiamy ich. Stosunkowo niska jest cena nabycia auta oraz zwykłych części eksploatacyjnych, a ASO zazwyczaj nie robią też większych problemów z naprawami gwarancyjnymi. Ból pojawia się więc tylko w takich przypadkach jak Twój - i tu już każdy sam musi ocenić, czy to ryzyko jest warte kupna czegokolwiek ze stajni Renault.
(Aczkolwiek pewnym wskaźnikiem co do ryzyka może być właśnie ów brak zamienników - chyba nie ma jednak na nie aż takiego popytu...).
ajax - 2014-06-04, 19:40
Nie złość się. Ciśnienie wzrośnie i bieda gotowa.
Że ceny z sufitu to fakt, ale tak to już jest. Ostatnio kupiłem na wyjazdy piłę łańcuchową akumulatorową - 199 PLN za piłę, akumulator, ładowarkę, łańcuch. Dodatkowy akumulator: 374,80 PLN - nie kupiłem. Jak zdechnie, to rozmontuję i wymienię bebechy
mekintosz - 2014-06-05, 23:03
Ben32 napisał/a: | Prosiłem do jasnej ch....y o sprawdzone informacje a nie domysły !!!
Trochę mnie co niektórzy zdenerwowali więc poświęciłem dzisiaj czas i obdzwoniłem najpopularniejsze serwisy tzn VW - Audi , Fiat, Ford , Opel.
|
Zadzwoń jeszcze do Nissana i spytaj Też montują francuskie silniki diesla. Cena jest taka jak za część do francuskiego silnika a nie rumunskiego samochodu. Zauważ, że na szczęście większość innych elementów jest relatywnie tania w stosunku do ceny zakupu. Ponadto jak wspominał Laisar, przeglądy też są rozsądnie skalkulowane. Zaś jak tak sie obawiasz o koszty serwisowania francuskiego badziewia rodem z Rumuni sprzedaj go i kup tanszy w eksploatacji pojazd wedle uznania.
eplus - 2014-06-06, 05:06
Czy tego nie da się zrobić z AutoCasco
route2000 - 2014-06-06, 08:35
Rzeczoznawca musiałby je wycenić czy to się opłaca.
Ben32 - 2014-06-21, 15:56
Wracam do tematu "pogryzionej rury".
Z bólem ale musiałem skorzystać z ASO.
Rura z wymianą i usunięciem błędów to koszt prawie tysiąca złotych. I co się okazało ?
Dzisiaj zaglądam pod maskę a tu widok popękanej tej samej, nowej i w tym samym miejscu wspomnianej wcześniej rury.
Oczywiście poinformowałem serwis, z którym jestem umówiony na poniedziałek. Jestem również umówiony z rzeczoznawcą DEKRY.
Moim zdaniem, przyczyną jest wadliwy materiał, z którego wykonany jest element, a nie gryzonie, jak sugerował serwis.
Mało tego, w dziale technicznym pojawił się podobny temat, a co ciekawe dotyczy on modelu Dokker z silnikiem 1,5 dCi. Więc nie jestem sam, którego prześladują "kuny".
Jeszcze dzisiaj zamieszczę zdjęcie jak wygląda obecnie po przejechaniu ok 1000 km wymieniony, nie uznany w ramach gwarancji wadliwy przedmiot.
Zobaczymy w poniedziałek jakie jest stanowisko ASO, rzeczoznawcy i Renault Polska.
Gdyby ktoś pytał dlaczego nie reklamowałem /zauważyłem/ wcześniej, to odpowiadam.
Bez potrzeby nie zaglądam pod maskę a i płyn do spryskiwaczy jeszcze mam w zbiorniku i nie wymagał uzupełnienia.
Dacia Dokker to dość mało spotykany pojazd zwłaszcza z silnikiem 1,5 dCi 90 kM. W bliźniaczej Lodgy, chyba jest nieco inne rozwiązanie dolotu powietrza, ale pewności nie mam.
Ku przestrodze, zaglądajcie często pod maskę i nie dajcie sobie wmówić, że musimy walczyć z gryzoniami w centrach miast, chociaż pojedyncze przypadki mogą się zdarzyć.
Ben32 - 2014-06-21, 20:33
Tak wygląda dzisiaj wadliwy element.
mekintosz - 2014-06-21, 22:32
Pęka w tym samym miejscu. Powinni Ci oddać kasę za rurę, wymienić ponownie i przeprosić !
Ben32 - 2014-06-28, 20:44
Mija kolejny tydzień.
Na liczniku trochę większy przebieg. Pod maską widać już pierwsze ubytki powłoki zewnętrznej. Jeszcze perforacja nie nastąpiła ale jest blisko.
Jutro zamieszczę zdjęcie.
Na obecną chwilę ASO kazało jeździć aż do ewidentnej dziury.
O zwrocie kosztów za nie uznaną wymianę gwarancyjną jeszcze nie było mowy.
Moim zdaniem, jeżeli nie jest to nagminna wada materiałowa - czekam na opinie użytkowników, to musi być jakaś konkretna usterka. Mam nadzieję, że zostanie znaleziona i usunięta bo jak na razie usuwana jest awaria, a nie jej przyczyna.
Gryzonie wyeliminowałem już tydzień temu.
BigT - 2014-06-28, 21:38
Ben32 napisał/a: | Mija kolejny tydzień.
Na liczniku trochę większy przebieg. Pod maską widać już pierwsze ubytki powłoki zewnętrznej. Jeszcze perforacja nie nastąpiła ale jest blisko.
Jutro zamieszczę zdjęcie.
Na obecną chwilę ASO kazało jeździć aż do ewidentnej dziury. |
Cytat: | Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1,5 dCi 90kM
Rocznik: 2012 | Pozytywnie to nie nastraja
Jaki przebieg ?
Karenzo - 2014-06-28, 21:45
A może trzeba podjąć bardziej radykalne kroki
http://www.pzm.pl/rzeczoznawcy
http://www.pzm.pl/centrum...w-samochodowych
Ben32 - 2014-06-29, 03:54
Rzeczoznawca z DEKRY zna sprawę ale obecnie jeszcze go oficjalnie nie angażuję.
Przebieg obecny 38 tyś, ok 37 tyś pierwsza, płatna wymiana.
Ben32 - 2014-06-29, 22:26
Dzisiejsze zdjęcie.
słoń - 2014-07-02, 21:00
U mnie wystąpił podobny problem.Autko ma 60kkm,mam je od pażdziernika.Na rurze dolotu , tej od intercoolera , pojawiły się malutkie pęknięcia.Wierzchnia warstwa gumy zaczęła odłazic i pod spodem pojawiło się materiałowe wzmocnienie.Dziś na przeglądzie zgłosiłem ten fakt.Pan zakwalifikował rurę do wymiany gwarancyjnej.
Na szczęscie nie było gadki o gryzoniach
Ben32 - 2014-07-02, 21:39
Myślę, że takich osób jest więcej.
Ja dzisiaj w serwisie byłem ponownie. Pęknięcia są znacznie większe niż 3 dni temu.
ASO zwróci się oficjalnie do Renault w celu wyjaśnienia sprawy. Nowa rura już przyjechała ale jej jeszcze nie wymieniamy gdyż kazali czekać do pełnej perforacji i zapalanie się kontrolki.
Mam nadzieję, że bez problemów, zapłacona przy pierwszej reklamacji, część zostanie zakwalifikowana bez protestu do gwarancyjnej i zostaną zwrócone koszty.
Pozostaje pytanie, co się dzieje z tym elementem, jaka jest przyczyna, a może to skutek zupełnie innej usterki ?
Mam zamiar to dogłębnie wyjaśnić bo nie uśmiecha mi się walczyć z taką awarią po gwarancji za ciężkie pieniądze.
cookie - 2014-07-03, 06:49
Analizujac jedynie zdjęcia wydaje mi się, że przyczyna pekania tej rury jest zbyt krótki łuk i zbyt mała długość rury, która musi pracować w tym miejscu przy każdym puszczeniu sprzęgła czy gazu. Silnik wszak buja się do przodu i tyłu dość znacznie a z jednej strony rua jest na szytwno połączona z IC z drugiej z silnikiem. Rozwiązaniem jest zmiana profilu rury na bardziej spłaszczony na łukach albo dodanie dodatkowego łuku aby wydłużyć odcinek, który pracuje na zgięciach. Przyjrzał bym się tez poduszkom silnika. Może trzeba zastosować sztywniejsze górne mocowanie silnika?
No ale niech ASO główkuje o co kaman;-)
Dobrze, ze to rura dolotu a nie od chłodnicy, bo efekt takiej niedoróbki w układzie chłodzenia byłby bardziej spektakularny.
PiotrWie - 2014-07-03, 08:38
Ponieważ jest to w nowym aucie niech się martwi ASO i producent, ale po gwarancji myślę że rozwiązaniem byłoby naklejenie dodatkowej warstwy, np taśmy samoprzylepnej przeznaczonej do naprawy tłumików - jest dość elastyczna więc prawdopodobnie wzmocniłaby by rurę i wchłonęła drgania
cookie - 2014-07-03, 12:38
PiotrWie napisał/a: | Ponieważ jest to w nowym aucie niech się martwi ASO i producent, ale po gwarancji myślę że rozwiązaniem byłoby naklejenie dodatkowej warstwy, np taśmy samoprzylepnej przeznaczonej do naprawy tłumików - jest dość elastyczna więc prawdopodobnie wzmocniłaby by rurę i wchłonęła drgania |
Żadna taśma nie będzie trwalsza niż kawał rury zbrojonej płótnem.
PiotrWie - 2014-07-03, 21:29
Chodziło mi o owinięcie taśmą tej rury, bez niej taśma nie miała by się czego trzymać
leo - 2014-07-07, 01:33
Ben32 napisał/a: | Dzisiejsze zdjęcie. |
A wygląda to tak, jakby ta przetarta, górna część rury miała styczność (ocierała się) od góry o jakiś inny, metalowy element. Nie jest tak, że po zamknięciu maski jakieś żebro do niej dotyka?
Ben32 - 2014-07-07, 19:57
Sorry, chyba masz małe doświadczenie z samochodami.
leo - 2014-07-07, 22:47
Ben32 napisał/a: | Sorry, chyba masz małe doświadczenie z samochodami. |
Czy ta autorytatywna diagnoza dotyczy stanu i poziomu mojej wiedzy? (Pytam, bo nie zacytowałeś, komu odpowiadasz.)
Ben32 - 2014-07-08, 01:44
Moim zdaniem tak, jak nie masz o czymś pojęcia to nie zabieraj głosu. Dobra rada, w każdym temacie.
Na forum roi się od domysłów, głupot i miliona innych wypowiedzi, które nic nie wnoszą, a tylko podnoszą ciśnienie.
leo - 2014-07-08, 19:32
Ben32 napisał/a: | Moim zdaniem tak, jak nie masz o czymś pojęcia to nie zabieraj głosu. Dobra rada, w każdym temacie.
Na forum roi się od domysłów, głupot i miliona innych wypowiedzi, które nic nie wnoszą, a tylko podnoszą ciśnienie. |
Wiesz... Nie zamierzałem się tłumaczyć, ale co tam: nie widziałem, jak wygląda Dokker pod maską. Nie pojadę też 80 km do salonu, aby go specjalnie oglądać.
Forum jest od tego, aby pisać - wymieniać się wiedzą, doświadczeniami, pomysłami, a czasem domysłami - z których niektóre, z pozoru zgoła najdziwniejsze, mogą owocować ciekawymi rozwiązaniami (nieraz tak bywało). Wystarczyło krótko odpisać: nie, wąż o nic nie ociera. - i wszystko jasne. Ale nie! Wolałeś w sposób obraźliwy odwalić nieznanemu facetowi, który poświęcił swoją chwilę, prześledził wątek i po raz pierwszy się do ciebie odezwał (bo a nuż trafi na coś, czego nie zauważyłeś?).
I... wiesz? Nie uważam się za super-hiper-mega-specjalistę, ale jeśli opieprza mnie (waląc po gałach moim "małym doświadczeniem") ktoś, kto chwali się swoim doświadczeniem w stylu:
Ben32 napisał/a: | Podobno, aby lepiej ogrzać nogi należy zamknąć wyloty na desce - info od mechanika /zaprzyjaźnionego , nie z ASO/. Sprawdzę, napiszę czy miał rację. |
... to rzeczywiście ciśnienie mi podnosi. A jeszcze "dobre rady w każdym temacie" dawał mi będzie...
Nie robię tego w ogóle, ale tym razem będzie wyjątek - odwzajemnię się diagnozą:
Sorry, chyba masz małe doświadczenie w obcowaniu z LUDŹMI i komunikowaniu się z nimi.
Patrząc na twoje wyczyny na forum doszedłem do wniosku, że chyba czas najwyższy, żeby ktoś to napisał.
Zachowujesz się w sposób chamski. Przypominasz feldfebla, który leje szpicrutą skulonych kompanijnych szwejów za to, że nie prześcigają się nawzajem w fachowych poradach dotyczących twoich problemów. Wolisz wylać żółć, trzasnąć agresją, obrazić... zamiast zachować się jak cywilizowany człowiek wśród innych ludzi. I patrząc na twoje "przygody" w łódzkim ASO jakoś wcale się nie dziwię, że pracownik wolał wspomnieć o pomocy ochrony celem wyprowadzenia cię z warsztatu - założę się, że sam doprowadziłeś go do tego swoim zachowaniem.
Jeśli tylko stać cię na to - wyjdź choć raz z własnej skóry, wyluzuj na moment i przypatrz się - całkiem z boku - ile złości, nienawiści, agresji, cynizmu i zgryźliwości można wypisać, mając zaledwie kilkudziesięciopostowy staż na forum (z czego część to żywcem kopiowane wiadomości z tematu o kunach do tego wątku) - źródło jest TUTAJ :
Ben32 napisał/a: |
- Dzięki za kawał prozy ale nie wszystko co piszesz odnosi się bezpośrednio do Dokkera, więc też trochę poczytaj może inne fora.
- Także jeszcze raz dziękuję Ci za poświęcony czas ale bez obrazy, nic on nie wniósł do mojej i przyszłych użytkowników Dokkerów wiedzy, nie wspomnę już o tych "milionowych razach".
- Dzięki bardzo, tyle że ja wolę pewne kwestie rozwiązywać w oparciu o sprawdzone rozwiązania a nie domysły lub sugestie.
- Myślałem, że ludzie tworzący to forum to encyklopedia wiedzy, a tu jest dość dziwnie. Zdaję sobie doskonale sprawę, że Dacia to samochód dla mniej wymagających ale żeby aż tak ?
- Odnoszę wrażenie, że ja wiem po tygodniu więcej na temat tych samochodów, niż niektórzy piszący tutaj użytkownicy od lat.
- Nie mam pojęcia co chcesz osiągnąć pisząc te bzdety, ale to Twoja sprawa.
- Odnoszę wrażenie, że większość postów to domysły, sugestie i niestety często bzdety.
- Podobnie jak był w moim przypadku, kiedy pytałem o rozmiar felg.
- Czyli lubisz uprawiać jałową dyskusję. OK. Tak się składa, że na tym forum panuje ogromny bałagan i moja chęć uporządkowania czegokolwiek trafiła już na początku na "beton". No cóż, szkoda.
- Z założenia, denerwuje mnie bardzo, brak konkretu wszędzie gdzie go dostrzegam. Mam prośbę, jeżeli nie możesz odpowiedzieć na moją propozycję j/w to nie ciągnij w nieskończoność zbędnej i niczego nie wnoszącej dyskusji.
- Nie wiem jak to się robi i kto to może zrobić ale już najwyższy czas aby forum Dacia Klub Polska ucywilizować. (sic! )
- Nie chodzi o zmianę świateł, mijania - drogowe, tylko kierunkowskaz. Czytaj uważnie.
- Wszystkim się nie dogodzi !
- Gratuluję dobrego humoru. Dacia to nie Toyota chyba, że nie widzisz różnicy. A dla zamknięcia tematu przypomnę abyście czytali posty ze zrozumieniem.
- Prosiłem do jasnej ch....y o sprawdzone informacje a nie domysły !!!
- Więc przestańcie co niektórzy chrzanić.
- Co Wy za bzdury piszecie.
- A zresztą po co mi strzępić język przecież spora grupa zawsze wie lepiej.
- Sorry, chyba masz małe doświadczenie z samochodami.
- Moim zdaniem tak, jak nie masz o czymś pojęcia to nie zabieraj głosu. Dobra rada, w każdym temacie. Na forum roi się od domysłów, głupot i miliona innych wypowiedzi, które nic nie wnoszą, a tylko podnoszą ciśnienie.
|
Popatrz bez emocji - jedna trzecia twoich postów to ruganie Bogu ducha winnych userów (najczęściej za to, że odważyli się odezwać). Albo oszczędź nerwów sobie i reszcie, umieszczając w podpisie wielki baner: "Jeśli nie jesteście superspecjalistami z gotową stuprocentowo pewną i trafioną odpowiedzią - SPIEPRZAJCIE!" Przynajmniej wszystko będzie wiadomo od razu.
Nie masz monopolu na to forum, a jeśli platforma DKP różni się od twojej wizji - proponuję: odejdź, nie wpieniaj siebie i innych, załóż własne forum i tam się wytrząsaj nad maluczkimi. Ale tu nie obrażaj, nie denerwuj, bo za chwilę nikt ci odpisywał nie będzie - tak jak ja, bo już mi przeszła chęć na wymianę zdań z kimś, kto nie potrafi szanować drugiego człowieka, któremu wyłącznie życzliwość przyświecała.
Kolegów-userów i Administrację przepraszam za OT - więcej się nie odezwę.
Ben32 - 2014-07-08, 21:09
Pisz dalej, może załóż bloga, chętnie poczytam ale to nie zmieni mojego zdania i tyle - jak w reklamie.
mekintosz - 2014-07-10, 07:43
Faktycznie chamstwa ciężko ludzi oduczyć ;-(
Ben32 - 2014-07-10, 08:49
Tu nie o chamstwo chodzi tylko logiczne, zdroworozsądkowe myślenie, którego tak bardzo brakuje naszemu społeczeństwu.
d3mol3k - 2014-08-04, 16:36
Wrócę trochę do tematu - miałem okazję (dopiero dziś) poświęcić chwilę czasu by zajrzeć pod maskę i spojrzeć jak wygląda owa rurka w moim służbowym Dokkerze przy przebiegu 40000 km. Jutro autko jedzie na wymianę oleju i inne takie obowiązujące przy w/w przebiegu.
W "moim" autku owa rurka prezentuje się dobrze bez śladów zużycia czy uszkodzeń. Jedyne co zwraca uwagę od kilku tygodni to spocone połączenie owej rury przy przegrodzie silnika w okolicach turbo (?). A tak to wygląda organoleptycznie (sorka za jakość zdjęć ale to tylko srajfon prestigio z 5 mpx
reszta fotek jak ktoś chce przejrzeć na: https://www.flickr.com/ph...57635295739509/
Marckok - 2015-03-09, 18:26 Temat postu: Przegryziona rurka turba Dacia Lodgy Przy wymianie oleju dowiedziałem się że rurka turbo w mojej Lodzi (1.5 dCi 107 KM) wykazuje ślady nadgryzienia
cena nowej: 900 zł
jakaś szansa że warsztat poza ASO znajdzie jakąś tańszą ? albo znajdę zamiennik ? komuś się to już zdarzyło ?
corrado - 2015-03-09, 19:11
kupić na allegro z dacii na części , niekoniecznie lodgy, wymienić i po problemie...
krimar - 2015-03-09, 23:54
Popatrz na wątek http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=10584 i obejrzyj swoją rurkę, aby nie dać sobie wcisnąć kitu.
Były przypadki, że rury doładowania pękały z powodu wady konstrukcyjnej, serwis wmawiał, że to kuny przegryzły, a nowa rura za 900 zł pękała zaraz w tym samym miejscu.
corrado - 2015-03-10, 16:46
Dokładnie,
ewentualnie jak komuś ciśnienie spada doładowania przez taką szczelinę a chce dobrze jechac i nie ma kasy, to kiedyś robiłem prowizorkę też taką z taśmy zbrojonej jak się stosuje do np złamanych błotników.
Dobrze okleiłem kilka razy tą dziurę i później dalej zaciskami skręcanymi te naddatki skręciłem.
Działało dobrze a turbo "dmuchało" do ok 2.4Bara ( golf iv tdi)
Karenzo - 2015-03-10, 17:03
ja bym spróbował naprawić zwykła rurką termokurczliwą
coś takiego nałożył byś na uszkodzenie
http://sklepelektryczny.p...ol_gruboscienne
możesz też położyć kilka warstw takich zwykłych cienkich
corrado - 2015-03-10, 18:03
za mały przekrój to raz
dwa to długo nie wytrzyma ciśnienia > 2300hPa
Karenzo - 2015-03-10, 19:29
ale nikt nie pisał że rurka jest dziurawa tylko nadgryziona
czytaj sprawna ale uszkodzona
Do takiego problemu starczy właśnie ta koszulka
są nawet do 10 cm i większe
http://elektronika-sklep....x1-b-biala.html
corrado - 2015-03-10, 19:47
A co jest w temacie ? przegryziona ;P
Karenzo - 2015-03-10, 20:02 Temat postu: Re: Przegryziona rurka turba Dacia Lodgy
Marckok napisał/a: | wykazuje ślady nadgryzienia
|
corrado - 2015-03-10, 20:20
i po to wymienia się rurę za 900pln bo coś w niej jest nadgryzione ale " całe "?
a przy okazji ale jaką funkcję ma spełniać ta termokurczliwa rurka z polietylenu ?
ozdobną ?
to już lepiej farbą zamalować
Karenzo - 2015-03-10, 20:27
wzmocni uszkodzony materiał , wypełni ubytki .
Rura nie jest uszkodzona tylko nadgryziona po jakimś czasie w miejsce ubytku może pęknąć /wykruszyć się .
Po opaleniu materiał staje się lepki i wiąże się z podstawą .
Ja takimi koszulkami naprawiałem rękojeści noży / narzędzi i służyły jeszcze potem latami .
Koszt jest minimalny warto spróbować
GORDINI - 2015-03-10, 20:53
Karenzo napisał/a: | Ja takimi koszulkami naprawiałem rękojeści noży / narzędzi i służyły jeszcze potem latami . |
Przewód dolotowy to nie to samo co rękojeść noża.
Doraźnie można naprawić wstawiając rurę po wycięciu nadgryzień-tylko jak to wygląda to inna sprawa.
Marckok - 2015-03-11, 10:12
chodzi o to (650 to nie 900, ale nadal sporo :(
http://www.eurofrance.pl/...44608294R/16141
corrado - 2015-03-11, 10:24
Karenzo napisał/a: | wzmocni uszkodzony materiał , wypełni ubytki . |
Może wzmocnić gumę do żucia ewentualnie coś o podobnej sztywności
a nie przewód za turbo który wytrzymuje ciśnienie > 2.3 bara
Marckok napisał/a: |
chodzi o to (650 to nie 900, ale nadal sporo :(
|
Allegro i szukanie , olx.pl czasami też ma ogłoszenia z częściami
Marckok - 2015-06-21, 18:24
Trzy miesiące przejeździłem prowizorycznie naprawioną taśmą, ale w końcu tak się rozsypała że musiałem odżałować 840 zł za wymianę
od razu zobaczyłem różnicę w mocy i spalaniu
na marginesie: ta część nie ma zamiennika, przynajmniej ja nie znalazłem
wieza - 2016-06-05, 19:15
mnie tez gryzon walnal rure ;( co prawda można było by jeszcze na tym jezdzic ale... wolalem wymienić ;) pierwsza cene jaka uslyszalem to 1350zl + robocizna.
Ale koncowa suma opiewala na kwote 900zl :)
shrek - 2016-06-05, 20:20
wieza napisał/a: | mnie tez gryzon walnal rure ;( co prawda można było by jeszcze na tym jezdzic ale... wolalem wymienić ;) pierwsza cene jaka uslyszalem to 1350zl + robocizna.
Ale koncowa suma opiewala na kwote 900zl :) |
Czytalem. Jak dla mnie to nawet te 9stow to i tak kosmos za kowalek gumy.
vvaldi - 2016-06-12, 08:53
Mam 3 miesięczne auto i drugi atak gryzonia. Ciągle na ten sam element - rurę od schładzania powietrza z intercoolera. Pierwsza naprawa: 1190 zł części i 200 robocizna. Na drugą czekam... Weszła pomimo kostek do WC i sprayu przeciwko kunon...
Qrde - na 60 aut ten sierściuch wybrał sobie 3 auta z silnikiem Renault i dokładnie ten sam element w każdym z nich. Rozmawiałem z prawnikiem, twierdzi że to wada elementu. Jak stwierdził: ''Jego właściwości fizyczne wabią dzikie zwierzęta i powodują szkody stwarzające zagrożenie w ruchu lądowym''. Według jego opinii właściwości elementu powinna usuną firma Renault.
...tylko kto im podskoczy?
Szkodę płacę z AC, ale ubezpieczenie, stwierdziło, że przy takich uszkodzeniach za rok nikt nie będzie chciał mi ubezpieczyć auta... albo nie będzie mnie na to stać....
laisar - 2016-06-12, 11:06
vvaldi napisał/a: | tylko kto im podskoczy? |
Sąd.
A skoro jest tak, jak mówi ów prawnik, wybitny specjalista od materiałoznawstwa i zoologii, to poszkodowanych będą co najmniej setki (jeśli nie tysiące) osób, nie tylko w Polsce, ale zwłaszcza w krajach, gdzie dacii sprzedaje się wielokrotnie więcej. Wystarczy się skrzyknąć, a prawnicy załatwią resztę - uwielbiają łatwe wygrane, a "zagrożenie w ruchu lądowym'' wróży solidne odszkodowanie, więc byłoby się czym dzielić...
SilverTM - 2016-06-12, 16:57
vvaldi napisał/a: | Pierwsza naprawa: 1190 zł części i 200 robocizna. Na drugą czekam |
Jak masz taki problem to może taniej by było zrobić stalową osłonę pod silnik która by szczelnie zamknęła komorę ? Myślę że kilka osób by się skusiło na takie zabezpieczenie.
eplus - 2016-06-12, 17:13
Podobno szczur potrafi przecisnąć się przez dziurę wielkości dwuzłotówki (czytałem to chyba jeszcze przed denominacją, ile by to było na nowe złote )
To chyba się nie uda...
SilverTM - 2016-06-12, 17:17
Z tego co wiem największe szkody powodują kuny. A te chyba przez osłonę grilla się nie przecisną ;)
eplus - 2016-06-12, 18:26
Wahacze i drążki kierownicze też okujesz blachą
SilverTM - 2016-06-12, 19:45
W niektórych autach da się jakoś tak zabudować komorę silnika że nie ma takich wielkich problemów. Więc coś się da zrobić ;)
vvaldi - 2016-06-14, 20:35 Temat postu: Gryzoń pod maską W serwisie wspomniałem o fakcie pogryzienia jednej nocy na tym samym parkingu, tego samego elementu, w trzech autach z silnikiem renault. Akurat z pośród 60 innych marek kuna wybrała tylko te trzy. I za drugim razem było tak samo.
Otrzymałem informację, że to chyba jakiś zapach ją wabi. Więc rzuciłem stwierdzenie, że w takim razie to wada fabryczna elementu i... cisza. Nikt nie odpowiedział, nie skomentował.
SilverTM napisał/a: | vvaldi napisał/a: | Pierwsza naprawa: 1190 zł części i 200 robocizna. Na drugą czekam |
Jak masz taki problem to może taniej by było zrobić stalową osłonę pod silnik która by szczelnie zamknęła komorę ? Myślę że kilka osób by się skusiło na takie zabezpieczenie. |
Zainwestowałbym nawet w nierdzewkę... w końcu po co obciążąć dodatkowo auto.
Facet z PZU widział u kogoś szpilki jak na gołębie - w każdym razie będę szukał rozwiązań.
Jeśli gryzoń upodobał sobie pewien rodzaj gumy - to zamiast zasłaniać otwory pod silnikiem będę próbował osłonić samą rurę. Pomysły znajomych:
- z wąskiego pasa blachy (takiej żeby dała się wyginać - np. z odpadów przy remoncie opierzeń dachowych) nawinąć spiralnie dookoła gumy i zabezpieczyć paskami metalowymi. Istnieje ryzyko, że będą dzwonić :)
Czekam na części, a w tym czasie sam pomyślę i czekam na pomysły.
leo - 2016-06-14, 21:11
A nie ma po prostu możliwości poszukania i dopasowania / dorobienia tej rury z innej rury, od innej marki samochodu? Takiej, co to qna nie rusza? Ja bym się rozejrzał, pokombinował. Zmiana składu mieszanki gumowej na nielubianą przez zwierza załatwi sprawę.
słoń - 2016-06-14, 21:33
W pierwszym roku użytkowania jakaś "gadzina" dwukrotnie załatwiła mi rurę dolotu. Moja pierwszą myślą był zapach który ta rura wydziela-musi być atrakcyjny dla tego zwierza-przez naście lat parkowania w tym samym miejscu nigdy przenigdy nie miałem jaj z pogryzieniem czegokolwiek w samochodzie. Na którymś z forów wyczytałem ,ze powieszenie kostki toaletowej odstrasza gryzonie. Powiesiłem takową i dodatkowo owinąłem rurę folia aluminiową-taka do zawijania produktów spożywczych-mocno szeleszczącą. Pomogło.
Karenzo - 2016-06-14, 21:39
metalową rure wentylacujną sobie na to załużcie
dostpęna prawie w każdym rozmiarze
|
|