|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Przechowywanie opon
gregorisan - 2015-11-17, 22:13
http://www.daciaklub.pl/f...1683208#1683208
GORDINI napisał/a: | Ze swej strony nie polecam opon starszych niż 5 lat pod warunkiem, że były odpowiednio leżakowane. |
Tak się podepnę pod temat. Czy opony trzeba jakoś zabezpieczać, konserwować na czas "zimowania"? Swoje trzymam na deskach w suchym pomieszczeniu z pozycji "stojącej".
Marek1603 - 2015-11-18, 05:57
W pozycji stojącej to najgorsze co możesz zrobić, chyba że co miesiąc je obracasz o 90st.
Kup sobie stojak w markecie za 50zł i poukładaj na nim leżąco jak masz na felgach. Nie masz to jedna na drugiej ale też musisz co najmniej z dwa razy przełożyć tą ze spodu na wierzch.
Ja zawsze usuwam z bieżnika wszystkie kamyki czyszczę felgi i na stojak oraz przykrywam folią malarską żeby się nie zakurzyły. Jak mam przed sezonem wyważyć to jeszcze usuwam klejone odważniki z alusów żeby były ładne. Nowy i tak przychodzi w inne miejsce.
gregorisan - 2015-11-18, 07:55
Marek1603,mam same opony bez felg i kierowałem się choćby tym:
Muszę je jeszcze tylko umyć.
trybik - 2015-11-18, 08:55
witam
osobiście mam opony na felgach zimowe i letnie , bo co roku zdzierać i zakładać na nowo to podobno się niszczą, mam garaż to duży plus wieszam je na takich kołkach ( zrobione ze śruby przyspawanej do płaskownika z dwoma otworami mniej więcej pod kątem prostym ) czepiam je za otwór w feldze i tak czekają do wiosny mniej więcej tak jak na zdjęciu Marka 1603 obrazek pierwszy
raczej nie myje i niczym nie pryskam żadnym szuwaksem do opon
Lza - 2015-11-18, 09:37
Nie chcę za bardzo polemizować z tym obrazkiem, bo wydaje mi się słuszny, ale zastanawia mnie tylko sekcja opon z felgą, dlaczego nie mogą stać w pionie? Skoro zamontowane w stojącym samochdozie przenoszą kilkaset kg, to co im się może stać gdy stoją napompowane, bez obciążenia? Przecież się nie odkształcą pod swoim własnym ciężarem.
wojtek_pl - 2015-11-18, 11:20
Bo samochód mimo wszystko jeździ i opona jest obciążana statycznie w różnych miejscach. A jakby pół roku stała w ten sam sposób to by się zdeformowała. Felga, wbrew pozorom, też swoje waży.
Chyba o to chodzi...
Mój nieużywany komplet stoi na balkonie (zabudowanym) zapakowany w worki foliowe aby się nie kurzył. Póki co działają, nie biją, dają się wyważać normalną ilością ciężarków.
GORDINI - 2015-11-18, 13:09
wojtek_pl napisał/a: | Bo samochód mimo wszystko jeździ i opona jest obciążana statycznie w różnych miejscach. A jakby pół roku stała w ten sam sposób to by się zdeformowała. Felga, wbrew pozorom, też swoje waży.
Chyba o to chodzi... |
A jak auto stoi na placu w komisie, w garażu np. cabrio itd. to nie jeździ czasami nawet bardzo długo.
Ja przechowuję 12 kompletów kół na stojakach wiszących na ścianach w pozycji pionowej (oczywiście napompowane) i nic się nie dzieje.
Koła zawsze dokładnie myję pod ciśnieniem i suche lądują na stojakach.
Scyzor - 2015-11-18, 14:10
GORDINI napisał/a: |
A jak auto stoi na placu w komisie, w garażu np. cabrio itd. to nie jeździ czasami nawet bardzo długo. |
Wtedy właśnie opony narażone są na zwiększone ryzyko uszkodzenia z uwagi na nierównomierne obciążenie.
Należy jednak pamiętać, że wskazówki dotyczące przechowywania kompletnych kół przewidują ryzyko spadku ciśnienia w okresie przechowywania, a o konsekwencjach pozostawienia kół w pozycji stojącej w takim przypadku chyba nikomu mówić nie trzeba.
W sytuacji, w której kompletne koło trzyma ciśnienie przez cały okres leżakowania - ryzyko zniszczenia opony jest minimalne.
krakry1 - 2015-11-18, 14:35
A nad czym tu deliberować? Obrazek kolegi Marek1603 - załatwia wszystko. Bez felg w pionie - z felgami poziomo, jedna na drugiej - zawsze tak było.
gregorisan - 2015-11-19, 13:12
krakry1 napisał/a: | Obrazek kolegi Marek1603 - załatwia wszystko. |
Do wyżej zamieszczonych obrazków jam sobie roszczę prawo autorskie
krakry1 - 2015-11-19, 13:18
Więc Marek1603 powinien zacząć Ci płacić tantiemy.
gregorisan - 2015-11-19, 13:26
krakry1 napisał/a: | Więc Marek1603 powinien zacząć Ci płacić tantiemy. |
Wiesz jak to jest w Polsce z prawami autorskimi
|
|