|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Poziom płynu chłodzącego po wymianie pompy wody
jan ostrzyca - 2015-12-24, 09:56 Temat postu: Poziom płynu chłodzącego po wymianie pompy wody Czy przy wymianie rozrządu z pompą wody może ubyć płynu chłodzącego? Czu w czasie demontażu/montażu pompy płyn może się jakoś wylać z systemu? Pytam bo bezpośrednio po wymianie wyraźnie spadł poziom w zbiorniczku.
PiotrWie - 2015-12-24, 10:03
Raczej tak - demontaż pompy wody. Zawsze jak wymieniałem rozrząd wymieniano mi przy tym płyn chłodniczy - mechanik zawsze zaznaczał że warto przy okazji.
route2000 - 2015-12-24, 10:09
Na pewno tak, bo przed wymianą rozrządu z pompą jest spuszczany płyn chłodniczy, a potem po wymianie jest uzupełniany, ale czasem w układzie pozostaje trochę powietrza i nie zostało jeszcze dobrze odpowietrzone, dlatego po jakimś przebiegu "ubyło" płynu w zbiorniczku, więc należy je uzupełnić właściwym płynem do odpowiedniego poziomu.
jan ostrzyca - 2015-12-24, 10:15
route2000 napisał/a: | Na pewno tak, bo przed wymianą rozrządu z pompą jest spuszczany płyn chłodniczy, a potem po wymianie jest uzupełniany, ale czasem w układzie pozostaje trochę powietrza i nie zostało jeszcze dobrze odpowietrzone, dlatego po jakimś przebiegu "ubyło" płynu w zbiorniczku, więc należy je uzupełnić właściwym płynem do odpowiedniego poziomu. |
Wymiana rozrządu wczoraj, ubytek płynu poniżej minimum widzę dzisiaj, wczoraj przy odbiorze nie chciało mi się zaglądać pod maskę (bo co może być nie tak?).
Rachunek ok. 1600 zł a mechanikowi nie chciało się sprawdzić poziomu płynu i dolać pół litra za kilka złotych...
laisar - 2015-12-24, 23:09
jan ostrzyca napisał/a: | Wymiana rozrządu wczoraj, ubytek płynu poniżej minimum widzę dzisiaj |
Mechanik nie wiedział jak / nie umiał / miał gdzieś prawidłowe odpowietrzanie...
Dlatego poziom spada dopiero, jak pojeździ się autem już odebranym z warsztatu.
jan ostrzyca napisał/a: | mechanikowi nie chciało się sprawdzić poziomu płynu |
Niestety to niemal norma /: - i to właściwie bez względu na to, czy ASO, czy warsztat niezależny... Miałem tak niemal za każdym razem, gdy coś było robione u mnie przy układzie chłodzenia - chociaż jednocześnie trzeba przyznać, że po zgłoszeniu "reklamacji" wszyscy bez szemrania uzupełniali poziom.
|
|