|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Wibracje silnika beznynowego
navy111 - 2016-01-27, 21:23 Temat postu: Wibracje silnika beznynowego Cześć wszystkim,
czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem silnika 1.4 MPI (Sandero I), że na biegu jałowym w pewnym zakresie obrotów wibracje silnika przenoszone są na kabinę pasażera? Zauważyłem takie zachowanie zaraz po starcie silnika i lekkie wibracje pojawiały się na niskich obrotach ale już nie na całkowitym puszczeniu pedału gazu. Dodam, że Dacia posiada fabryczną instalację LPG. Słyszałem, że takie objawy mogą być spowodowane uszkodzonym kołem dwumasowym ale czy w tym modelu jest ono stosowane? Raczej występuje w dieslach ale w innym wątku (5425) znalazłem taką informację:
Cendra napisał/a: |
art350 napisał/a: | tylko w dieslach są montowane koła dwumasowe. |
W niektórych nowych silnikach benzynowych innych marek również montowane są dwumasowe koła zamachowe. Nie mogę sobie przypomnieć gdzie o tym przeczytałem... |
Z góry dzięki za odpowiedź!
DrOzda - 2016-01-27, 22:19
1.4 MPI nie ma dwumasy. Objawy które opisujesz pasują do zużytych poduszek silnika.
rafal_rx - 2016-01-27, 22:57 Temat postu: Re: Wibracje silnika beznynowego
navy111 napisał/a: | czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem silnika 1.4 MPI (Sandero I), że na biegu jałowym w pewnym zakresie obrotów wibracje silnika przenoszone są na kabinę pasażera? Zauważyłem takie zachowanie zaraz po starcie silnika i lekkie wibracje pojawiały się na niskich obrotach ale już nie na całkowitym puszczeniu pedału gazu. Dodam, że Dacia posiada fabryczną instalację LPG. |
Z własnego doświadczenia powiem, że może się zdarzyć taka sytuacja, że jakiś element osprzętu jest poluzowany i przy pewnej prędkości obrotowej wpada w wibracje i stuka o coś (np. mocowanie). Stuka o ścianę grodziową między silnikiem a kabiną. U mnie nie dotyczyło to Dacii. Nie życzę, bo ciężko takie coś zdiagnozować.
Karenzo - 2016-01-27, 22:58
po rozgrzaniu silnika do 90 C ustępuje ?
navy111 - 2016-01-27, 23:29
Dziękuję za odpowiedzi i sugestie. Dobra wiadomość, że nie ma dwumasy. Faktycznie może być ciężko z prawidłowym zdiagnozowaniem i pewnie skończy się na wizycie w serwisie. Jaki może być koszt wymiany takich poduszek silnika w Dacii? Sprawdzę też czy przy wyższych temperaturach problem nadal występuje, na razie nie zauważyłem.
laisar - 2016-01-28, 00:08
navy111 napisał/a: | Jaki może być koszt wymiany takich poduszek silnika w Dacii? |
http://www.daciaklub.pl/f...1623027#1623027 + robocizna zależna od warsztatu, ale 2 poduszki wymagają po ok 0,5 rbg, a trzecia oficjalnie 3,5.
Marek1603 - 2016-01-28, 05:58
Na wstępie to warto podać przebieg i rocznik auta.
Auto na LPG więc kiedy była robiona regulacja zaworów? Koszt od 50zł zależy od warsztatu.
Mogą również być przewody WN do świec przez co silnik nierówno pracuje i wtedy coś gdzieś postukuje. Nie mówiąc o np. urwanych (skorodowane) uchwytach przy rurze wydechowej.
Wiele rzeczy możesz sam oglądnąć i zdiagnozować.
tommek7 - 2016-01-28, 09:32
Każdy piszę tylko o poduszkach, a gdzie diagnoza? W takich przypadkach każdy automatycznie wini poduszkę. Problem pojawia się wtedy gdy wydacie xxx zł, i okaże się że wibracje jak były tak są, a jest takich przypadków wiele. Najpierw doradzam zdiagnozować co powoduje te wibracje, a później coś wymieniać.
Marek1603 - 2016-01-28, 11:19
Nie każdy. Post wcześniej.
|
|