DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Brak kierunkowskazów z jednej strony (odp.: błąd UCH)

gregorinio - 2016-07-28, 11:51
Temat postu: Problem z kierunkowskazami w MCV
Witajcie,
mam bardzo dziwny problem z kierunkowskazami.
Moja Loganka MCV ma przejechane dopiero ok 1500km, dzisiaj po przejechaniu ok 50km zatrzymałem się na małe zakupy, silnik zgasiłem ale kluczyka nie wyjmowałem, rodzinka w aucie oglądała film z dvd zasilanego z zapalniczki. Po uruchomieniu silnika zauważyłem, że nie działają mi kierunkowskazy, ani prawy ani lewy. Początkowo myślałem, że tylko nie wyświetla mi strzałek na desce, ale zatrzymałem się w celu sprawdzenia oświetlenia i nadal nic nie świeci. Włączyłem awaryjne i zapaliły się wszystkie kierunkowskazy oraz strzałki na desce. Zgasiłem silnik, odpaliłem na nowo i znów wszystko działa jak należy.
Czy ktoś miał coś podobnego? W miesięcznym aucie chyba za wcześnie na usterki? Niestety nie mam czasu pojechać do ASO zaraz ruszam w trasę. Napiszcie czy ktoś miał taki problem i jak go rozwiązał.

route2000 - 2016-07-28, 12:41

Przypadkowy wybryk.... zaszwankował chwilowo ECU albo przełącznik. Jak dalej będzie szwankował to do ASO (przecież masz gwarancję - mi wymienili przełącznik po 2 latach, bo nie miałem świateł mijania -styki mi się przepaliły) ;-)
gregorinio - 2016-07-28, 12:45

też liczę, że to przypadkowy szok :) noworodka :) ale wieczorem trasa przedemną i wolę się upewnić ;) najwyżej na miejscu zajadę do ASO
kali - 2016-07-28, 17:24

Wyłącznik od awaryjnych. Następnym razem poruszaj go parę razy i będzie OK.
arnold - 2016-07-28, 17:33

Ktoś mógł go dotknąć niechcący i pozostał w dziwnym stanie.
Kauris - 2016-07-28, 19:07

Miałem to samo dwa razy. Wygląda więc na nowy ficzer w dacii :)
Odpalenie samochodu na szybko w obu przypadkach - bez czekania na wygaśnięcie kontrolek na zegarach. Z tym, że ja tak często odpalam, a migacze ukradło tylko dwa razy. Awaryjnych nie ruszałem wtedy, więc nie wiem czy by działały. Pomogło ponowne odpalenie.

jas_pik - 2016-07-31, 21:51
Temat postu: Brak kierunkowskazów z jednej strony (odp.: błąd UCH)
Witam,
Zwracam się o pomoc .
Nagle ( być może dlatego że przez 4 dni wcześniej jeździłem z przyczepą) nagle zniknęły kierunkowskazy z lewej strony.
Wszystkie pozostałe światła działają.
Przejrzałem bezpieczniki ale wszystkie są sprawne.
Za wszystkie kierunkowskazy odpowiada jeden bezpiecznik - jest sprawny - po jego wyjęciu nie mam totalnie bezpieczników.
Nie uśmiecha mi się jazda kilkuset kilometrów bez możliwości skręcenia w lewo .
Macie jakieś rozwiązanie ( poza wystawianiem ręki przez lewe okno ) ?
W załączniku zdjęcie jak wygląda mój zestaw.
Niestety różni się od tego z kompedium .co prawda z innych modeli
Czyżby laweta?

Marek1603 - 2016-08-01, 04:58

Spróbuj włączyć awaryjne. Jeżeli działają to manetka (urwany kabelek). Jeżeli nie to pewnie przekaźnik (może się wysunął od wstrząsów). Pomijam przepalenie jakiegoś przewodu.
jas_pik - 2016-08-01, 07:45

Przy awaryjnych też nie ma żadnego z lewej strony ani na desce.
Raczej niemożliwe aby padły wszystkie żarówki.

laisar - 2016-08-01, 10:14

jas_pik napisał/a:
nagle zniknęły kierunkowskazy z lewej strony

Jeśli wszystkie z jednej strony, to najbardziej podejrzana jest sama manetka.

jas_pik napisał/a:
różni się od tego z kompedium

Układ tablicy jest taki sam, zmieniło się tylko trochę przyporządkowanie bezpieczników - masz je opisane w instrukcji - od str. 5.30.

shrek - 2016-08-01, 10:19

Marek1603 napisał/a:
Jeżeli nie to pewnie przekaźnik (może się wysunął od wstrząsów). Pomijam przepalenie jakiegoś przewodu.

Nie wiem jak w DD ( przypuszczam, ze tak samo) ale w Lodgy kierunkami steruje UCH, wiec nie ma mozliwosci wysuniecia przekaznika.

jas_pik Jak masz mozliwosc to sprawdz manetke jak pisal Marek 1603 . Jezeli jest ok to zobacz czy wychodzi napiecie z UCH na lewa strone kierunkowzkazow. Jezeli tak to UCH jest ok i trzeba szukac przerwy w obwodzie. Jezeli nie to cos sie ryplo w UCH. Niestety nie posiadam schematow do DD ale mozesz porownac z tymi z lodgy tylko ostroznie bo moze sie roznic. http://www.daciaklub.pl/f...8b9f55679043fb3

kali - 2016-08-01, 12:24

Uszkodzoną manetka lub wyłącznik awaryjnych. Żarówki m nadzieję że sprawdziłeś? Tam to idzie przez UCH. Masz moduł do przyczepy? Bo może ścieżkę upaliłeś.
Poza tym czy masz awaryjne z obu stron. To sporo wyjaśni.

jas_pik - 2016-08-01, 14:24

Awaryjne tylko z jednej strony - prawej ( to samo przy zamykaniu/otwieraniu).
Przyczepy jeździły w ciągu ostatnich dwóch lat rózne - najczęściej mały Niewiadów 250b - bez problemu.
Pożyczyłem w Wasbruku dużą przyczepę - przejechała 500 km. Bez problemu.
Wracając w nocy do Warszawy zauważyłem brak tego lewego. Dojechałem korzystając wyłącznie ze skrętów w prawo.
Dzisiaj dojechałem do serwisu Jerozolimskie też korzystając wyłącznie z prawoskrętów ( Puławska wymagałaby jednego lewoskrętu).
A tu zonk elektryk będzie dopiero w czwartek - może zrobią.
Żarówki sprawdzałem z przodu i z tyłu.
Bezpiecznik też - zamieniałem z zapalniczki.

kali - 2016-08-01, 15:07

Więc skoro nie masz też awaryjnych a jesteś pewny żarówek to niestety UCH. No chyba że przewód ugnił czy nie kontaktuje. Zawsze możesz dać napięcie z akumulatora do kostki z przodu na kierunek i zobaczysz czy ci się zapali komplet z lewej.
jas_pik - 2016-08-01, 16:18

Już oddałem do serwisu .
Zobaczymy co znajdą.

Lajkonik - 2016-08-02, 07:46

jas_pik napisał/a:
...( to samo przy zamykaniu/otwieraniu).

No to raczej nie manetka. Przewód, albo UCH.

gregorinio - 2016-08-02, 19:47

Tysiąc kilometrów dalej bez awarii kierunków, chyba faktycznie jakieś chwilowe ogłupienie komputera, rozmawiałem z moim ASO też nie wiedzą dlaczego tak mogło się zdarzyć. Pozostaje cieszyć się Daćką dalej i obserwować.
jas_pik - 2016-08-03, 20:03

No i serwis mnie zaskoczył - nic z powyższych.
1. Komputer nie wykazał żadnego błędu
2. Technik wyjął wszystkie żarówki, przeczyścił styki oraz konektory ( prysnał wd-40)
3. Dogiął blaszki aby mocniej dociskały
4. Dla testu sprawdził i zaczęło działać .
Ale zapisał w uwagach że nie wie co było przyczyną i że jeśli problem się pojawi to będzie samochód musiał pozostać w serwisie

kali - 2016-08-03, 22:24

Ciekawe jaki to błąd w Daci pokaże komputer przy braku kierunku. ;) Bo w trochę bardziej zaawansowanych autach to wiem. Stawiam na żarówki dlatego o nie pytałem.
Marek1603 - 2016-08-04, 04:51

Równie dobrze może być pin na wtyczce.
Nawet jednemu koledze w DD robiliśmy na Zrębicach, bo nie miał jednego stopu.

rysiek223 - 2016-08-23, 15:41
Temat postu: Zanik kierunkowskazów
Dzisiaj miałem małą ale niezbyt zabawną przygodę niedziałające kierunkowskazy oraz brak ich wyświetlania na zegarach, kompletnie kierunkowskazy nie reagowały. Zatrzymałem się sprawdziłem czy tylko u mnie nie świecą w środku na zegarach ale na zewnątrz również nie działały. Wyłączyłem zapłon pilotem zamknąłem i otwarłem go z powrotem wsiadłem do auta włożyłem kluczyk i wszystko działało już dobrze, na pierwszy rzut oka wyglądało to jakby coś się zawiesiło. Zadzwoniłem do ASO powiedziałem jaka sprawa kazali przyjechać, pojadę zobaczę co wymyślą w sumie takie coś zagraża bezpieczeństwu. Może mieliście podobne doświadczenie?
laisar - 2016-08-23, 17:15

http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=13577 - chwilowe zgłupienie elektroniki.
Kauris - 2016-08-23, 17:49

ASO nic nie znalazło, wszystko gra, pierwsze słyszą...
franius - 2016-08-23, 17:50

Zdarzyło mi się to 1 raz jak dotąd. Zgaszenie i odpalenie silnika pomogło.
jas_pik - 2016-08-23, 17:53

http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=13577 może i tak jak u mnie?
Ale u mnie wróciły dopiero po wizycie w ASO , po wyjęciu i włożeniu z powrotem wszystkich żarówek i oczyszczeniu styków i oczywiście obecności elektryka z ASO.
Ja sprawdzałem tylko jedną żarówkę.

Cav - 2016-08-23, 19:20
Temat postu: Re: Zanik kierunkowskazów
rysiek223 napisał/a:
Dzisiaj miałem małą ale niezbyt zabawną przygodę niedziałające kierunkowskazy oraz brak ich wyświetlania na zegarach, kompletnie kierunkowskazy nie reagowały. Zatrzymałem się sprawdziłem czy tylko u mnie nie świecą w środku na zegarach ale na zewnątrz również nie działały. Wyłączyłem zapłon pilotem zamknąłem i otwarłem go z powrotem wsiadłem do auta włożyłem kluczyk i wszystko działało już dobrze, na pierwszy rzut oka wyglądało to jakby coś się zawiesiło. Zadzwoniłem do ASO powiedziałem jaka sprawa kazali przyjechać, pojadę zobaczę co wymyślą w sumie takie coś zagraża bezpieczeństwu. Może mieliście podobne doświadczenie?

Tak - po podłączeniu bagażnika na hak, bez specjalnego modułu.
Komputer samochodu widać wykrywa dziwne ubytki prądu i reaguje całkowitym wyłączeniem kierunków.

Po wyłączeniu silnika i odczekaniu wracają, ale nie na długo.
Jeśli nic nie masz podłączonego do instalacji, do sprawdź żarówki kierunków, względnie instalację elektryczną.

jas_pik - 2016-08-23, 20:43
Cav napisał/a:

Komputer samochodu widać wykrywa dziwne ubytki prądu i reaguje całkowitym wyłączeniem kierunków.

Na 3 różnych przyczepach ( w tym osobistej N126b) przejechałem około 3000 km i nie było żadnego problemu ( wszystkie z normalnymi żarówkami).
Problem pojawił się po przejechaniu dopiero trasy 600 km z laweta z wypożyczalni dotyczył tylko jednej strony - kierunkowskazów.

Cav napisał/a:
Jeśli nic nie masz podłączonego do instalacji, do sprawdź żarówki kierunków, względnie instalację elektryczną.

To nie pomogło - pomogło stanie 3 dni w ASO i sprawdzenie instalacji przez elektryka - oczyszczenie styków . CLIP nic nie pokazał

Cav - 2016-08-24, 16:43
jas_pik napisał/a:
Cav napisał/a:

Na 3 różnych przyczepach ( w tym osobistej N126b) przejechałem około 3000 km i nie było żadnego problemu ( wszystkie z normalnymi żarówkami).
Problem pojawił się po przejechaniu dopiero trasy 600 km z laweta z wypożyczalni dotyczył tylko jednej strony - kierunkowskazów.

Miałem tak samo - z przyczepą było ok, z bagażnikiem współpracować nie chciał.

jas_pik napisał/a:

Cav napisał/a:

To nie pomogło - pomogło stanie 3 dni w ASO i sprawdzenie instalacji przez elektryka - oczyszczenie styków . CLIP nic nie pokazał

U mnie pomagało, wystarczyło z 10 minut postoju z wyłączonym silnikiem.
Może to dwie różne usterki opisujemy.

rysiek223 - 2016-09-14, 10:30

Witam wszystkich pojechałem zaraz po tej usterce do ASO Wieliczka i sprawdzili wszystko ale komputer nie wykazał błędu, w niedługim czasie usterka wystąpiła ponownie 3x w ciągu dnia wiec zadzwoniłem do ASO i kazali przyjechać i właśnie dzisiaj jestem po wymianie czegoś takiego puszka modułu elektrycznego 284B17162R. Pojeżdżę zobaczę jak będzie :)
zlymisiek - 2016-12-30, 19:48
Temat postu: brak kierunkowskazu z jednej strony
Witam cześć

mam problem z prawym kierunkowskazem tzn nie działa ale tylko prawy - lewy jest w porządku. Włączając awaryjne - efekt jest ten sam czyli działa tylko lewy.
Po odpięciu manetki awaryjne działają jako lewy kierunek.
Problem pojawił się po podpięciu przyczepki do samochodu - podejrzewam jakieś zwarcie.
Pytanie co odpowiada ze sterowanie kierunkami, gdzie i czego mam szukać - co może być przyczyną.

z góry dziękuję za pomoc

pozdrawiam

jas_pik - 2016-12-30, 20:00

Problem UCH. Miałem to samo, przejechałem z przyczepą 500 km po odpięciu przyczepy przestała działać jedna strona. Postał dwa dni w ASO nic nie odkryli po podłączeniu CLIP-a , żadnych błędów a kierunkowskazy dalej nie działały.
Wezwali elektryka który przyjechał wsiadł do samochodu i kierunkowskazy same wróciły.
Nic nie robił. Wspomniał zaś o tym że może być to błąd komputera i może pomóc odpięcie zasilania - akumulatora na co najmniej 5 minut. Ale przygotuj sobie kod do radia.

zlymisiek - 2016-12-30, 20:21

dziękuję za odpowiedź

jak tylko sprawdzę to napiszę

pozdrawiam

kali - 2016-12-30, 21:06

Zacznij od żarówek. Potem podaj napięcie na wyjście.
shrek - 2016-12-31, 01:52
Temat postu: Re: brak kierunkowskazu
zlymisiek napisał/a:

Pytanie co odpowiada ze sterowanie kierunkami, gdzie i czego mam szukać

Bezpiecznik 26- 15A - Kierunkowskaz, ale najprawdopodobniej to nie to.
Uch Wtyczka biala- C5 kierunek lewy, C12 kierunek prawy tu masz opis co i jak odnalesc piny.
Na tych zlaczach powinno pokazac +12 po wybraniu odpowiedniego kierunku.
Uch znajduje sie za, pod skrzynka bezpiecznikow.

zlymisiek - 2016-12-31, 22:08

Bede sprawdzać w poniedzialek
zlymisiek - 2017-01-04, 10:17

witam

zrobilem jak kolega jas_pik wpomnial czyli odpialem aku na kilka minut i kierunek wrocil wiec obeszlo sie bez grzebania i wymiany czegokolwiek

dziekuje za pomoc

route2000 - 2017-01-04, 12:22

To wyglądało na to, że ECU "zgłupiał" aż do resetu czyli do odłączenia zasilania z aku. ;-)
pala127 - 2017-01-04, 20:20

A mam pytanie- czy wiązka haka jest podpięta w Twoim samochodzie poprzez moduł, czy na krótko do tylnych świateł samochodu?
arczi_88 - 2017-01-04, 20:50

Dziwna sprawa w ogóle, sam też kilkanaście razy jeździłem z przyczepą i nic takiego się nie działo.
jas_pik - 2017-01-04, 21:59

Bardzo dziwna.
Ja mam hak bez modułu. Na mojej przyczepie i przyczepie ( lawecie) znajomego nigdy nie było problemu. Problem wystąpił po jeździe z przyczepą z wypożyczalni i to dopiero po jej odłączeniu. Nie działała tylko jedna strona .