|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Brak napięcia na żółtym kablu po przekręceniu kluczyka
MichalloKRA - 2016-08-05, 06:35 Temat postu: Brak napięcia na żółtym kablu po przekręceniu kluczyka Witam,
mam problem - pewnego razu nagle przestało włączać się radio.
Myślałem że może ono uległo uszkodzeniu, ale nie, problemem jest brak pojawiania się napięcia na żółtym kablu w ISO po przekręceniu stacyjki.
Bezpieczniki są ok. Sprawdzałem.
Co począć ?
route2000 - 2016-08-05, 08:16
Szukać dalej, może brak kontaktu na złączach dalej (nie przy radiu) albo przy stacyjce, ale to mało prawdopodobne.
Marek1603 - 2016-08-05, 08:37
To idzie z UCH więc albo z tamtąd nie wychodzi albo tam nie przychodzi.
MichalloKRA - 2016-08-05, 10:01
Wszystko inne działa - światła, klakson, podświetlenie deski.
UCH w dacii jest od tyłu skrzynki z bezpiecznikami ?
MichalloKRA - 2016-08-05, 10:02
route2000 napisał/a: | Szukać dalej, może brak kontaktu na złączach dalej (nie przy radiu) albo przy stacyjce, ale to mało prawdopodobne. | Wszystko inne działa, wiesz może gdzie są tam jakieś inne złącza pomiędzy ?
route2000 - 2016-08-05, 11:05
Trzeba to jedna fizycznie poszukać tzn. palcami "jechać" lub wizualnie szukać koloru kabla w wiązce.
Wiem, że to jest czasochłonne, ale innego wyjścia nie ma. Nie mam schematu elektrycznego do Lodgy na papierze.
Marek1603 - 2016-08-05, 11:30
UCH masz na słupku za bezpiecznikami pod deską rozdzielczą. Od UCH do radia nie masz po drodze żadnych złącz.
Możesz wypiąć od radia przewód (żółty) z kostki i podać + (czerwony). Będziesz pewien, że radio jest sprawne jak zagada.
arnold - 2016-08-05, 12:55
Może włóż i wyjmij bezpiecznik? Czasami utleniają się styki.
eastcowboy - 2016-08-05, 19:04 Temat postu: Re: Brak napięcia na żółtym kablu po przekręceniu kluczyka
MichalloKRA napisał/a: | Witam,
Myślałem że może ono uległo uszkodzeniu, ale nie, problemem jest brak pojawiania się napięcia na żółtym kablu w ISO po przekręceniu stacyjki.
Co począć ? |
I see 3 piece yellow cable, marked JA.
MichalloKRA - 2016-08-05, 22:38
Marek1603 napisał/a: | UCH masz na słupku za bezpiecznikami pod deską rozdzielczą. Od UCH do radia nie masz po drodze żadnych złącz.
Możesz wypiąć od radia przewód (żółty) z kostki i podać + (czerwony). Będziesz pewien, że radio jest sprawne jak zagada. | Radio sprawne na 100%, sprawdzane - podłączane pod zapalniczkę.
Nie mogę uwierzyć że na tym kablu nie ma bezpiecznika, w ogóle nie ogarniam jaki jest tego powód.
MichalloKRA - 2016-08-05, 22:38
arnold napisał/a: | Może włóż i wyjmij bezpiecznik? Czasami utleniają się styki. | Problem polega na tym że z tego co widzę bezpiecznika od tego kabla po prostu nie ma :)
MichalloKRA - 2016-08-05, 22:48 Temat postu: Re: Brak napięcia na żółtym kablu po przekręceniu kluczyka
eastcowboy napisał/a: | MichalloKRA napisał/a: | Witam,
Co począć ? |
I see 3 piece yellow cable, marked JA. |
I have to figure it out, its yellow in radio adapter but red in car socket:
http://i48.tinypic.com/9jhsh2.jpg
(first to the right)
This is where i do not have 12V DC whatever the ignition is turned on or off.
shrek - 2016-08-07, 09:09
Marek1603 napisał/a: | To idzie z UCH więc albo z tamtąd nie wychodzi albo tam nie przychodzi. |
Nie wydaje mi sie, zeby zasilanie radia szlo z uch (nie widze odpowiedzialnego pinu za radio) no ale glowy tez nie dam.
MichalloKRA ja bym daleko nie szukal. Sprawdz bezpiecznik 33- 7,5A- Radio ,przekaznik pod maska 1389 - Akcesoria, stacyjka, a jezeli wszystko dziala to podciag drugi zolty kabel i tyle.
MichalloKRA - 2016-08-08, 15:48
Najbardziej wkurza mnie to że nia schematu elektrycznego w jakiejś przystępnej formie....
PS Wie ktoś może jak wyglądają i gdzie można kupić konektory do dużych bezpieczników pod maską ?
Chciałbym poprowadzić tamtędy zasilanie audio - byłoby schludnie i nadal byłaby "fabryka" ;)
Sprawdzałem wszystkie bezpieczniki, ale sprawdzę raz jeszcze, dziwne jest tylko to że radio, a konkretnie ten jeden kabel jest jedynym, który nie działa - całe oświetlenie, centralne zamki i zapalniczki są ok.
Paranoja.
Nigdy nie spodziewałem się że w prostej instalacji elektrycznej, jaką to jest instalacja samochodowa, spotka mnie taki idiotyczny problem :)
laisar - 2016-08-09, 00:00
MichalloKRA napisał/a: | bezpiecznika od tego kabla po prostu nie ma |
Przecież na zamieszczonym przez eastcowboya schemacie są zaznaczone - to te opisane jako 260 (czyli tablica w kabinie): bezpieczniki nr 7 (podświetlenie), 16 (zasilanie po zapłonie) i wreszcie właściwy, 32 (zasilanie stałe).
Ten ostatni opisany jest także w instrukcji samochodu - nr 32, "radio".
Temat na forum: DACIA Klub Polska » DACIA » Kompendium Dacii » Bezpieczniki i przekaźniki » lodgy / dokker » http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=11867 - ale opis jest przesunięty względem schematu: nr 3 powinien być nr 1 i dalej odpowiednio.
shrek - 2016-08-09, 10:46
laisar napisał/a: | - ale opis jest przesunięty względem instrukcji: nr 3 powinien być nr 1 i dalej odpowiednio. |
Nie jest przesuniety. Jest zrobiony w/g instrukcji. Popoludniu dodam fotki ksiazki.
laisar - 2016-08-09, 11:00
shrek napisał/a: | Nie jest przesuniety. Jest zrobiony w/g instrukcji |
Miało być: "względem schematu" - poprawiłem.
W nowszych instrukcjach (od 2013?4?) jest już tak jak na schematach.
MichalloKRA - 2016-08-09, 21:16
laisar napisał/a: | MichalloKRA napisał/a: | bezpiecznika od tego kabla po prostu nie ma |
Przecież na zamieszczonym przez eastcowboya schemacie są zaznaczone - to te opisane jako 260 (czyli tablica w kabinie): bezpieczniki nr 7 (podświetlenie), 16 (zasilanie po zapłonie) i wreszcie właściwy, 32 (zasilanie stałe).
Temat na forum: DACIA Klub Polska » DACIA » Kompendium Dacii » Bezpieczniki i przekaźniki » lodgy / dokker » http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=11867 - ale opis jest przesunięty względem schematu: nr 3 powinien być nr 1 i dalej odpowiednio. |
Trochę się zrobił syf z tą numeracją :)
Na schemacie jest to F16 (15A), a który jest to w skrzynce ?
laisar - 2016-08-09, 22:37
MichalloKRA napisał/a: | który jest to w skrzynce ? |
Na tym obrazku - nr 33:
Na schemacie - 260-32:
eastcowboy - 2016-08-10, 03:52
MichalloKRA napisał/a: | laisar napisał/a: | MichalloKRA napisał/a: | bezpiecznika od tego kabla po prostu nie ma |
Temat na forum: DACIA Klub Polska » DACIA » Kompendium Dacii » Bezpieczniki i przekaźniki » lodgy / dokker » http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=11867 - ale opis jest przesunięty względem schematu: nr 3 powinien być nr 1 i dalej odpowiednio. |
Trochę się zrobił syf z tą numeracją :)
Na schemacie jest to F16 (15A), a który jest to w skrzynce ? |
laisar - 2016-08-10, 09:45
@eastcowboy: Спасибо! [:
|
|