DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Odprysk lakieru - jak naprawić?

Domel - 2012-05-20, 18:51
Temat postu: Odprysk lakieru - jak naprawić?
Napiszcie mi co robię źle. Bo zaprawkowanie wodnym jest dla mnie dość trudne, a poziom irytacji rośnie .)
Myje. Odtłuszczam (ekstrakcyjną). Szmatka z wodą i lekko po rysie ( to jest w instrukcji zaprawki ). Biorę kolor, wstrząsnąć i nakładam pędzelkiem. Czekam 10min (czasem więcej). Na pojemniku z zaprawką jest ta gąbka do przetarcia. Nawilżam i przecieram. I tutaj najlepsze, bo schodzi dokładnie całość jaką nałożyłem. Czyli zaczynam od początku. I tak aż się uda.
To zamalowane na zdjęciu, chyba 7 razy nakładałem. W końcu olałem, że jest nierówno i zostawiłem - co widać .) Widać też różnice w kolorze.

Mariusz - 2012-05-20, 21:12

Nałóż cieniutko kolor.Odczekaj 24 h i przetrzyj delikatną pastą polerską. Następnie przeczyść benzynką ekstrakcyjną i nałóż lakier bezbarwny
jackthenight - 2012-05-21, 05:23

Ja mam inną metodę.
Domel oczyść to z tej farby, którą nałożyłeś.
Odtłuść benzyną, wstrząśnij porządnie buteleczkę z zaprawką, weź drewnianą wykałaczkę i nakładaj nią zaprawkę. Staraj się nakładać tylko na rysę. Nie staraj się nałożyć zaprawki równo z grubością orginalnego lakieru, zaprawki ma być trochę więcej. Odczekaj 24h i zobaczysz że pomimo że wcześniej lakier nałożony był grubszy niż fabryczny, to po 24h wysechł i stał się cieńszy niż pozostała powłoka. Ponownie nałóż zaprawkę wykałaczką. Po 24h pomaluj jedną warstwą bezbarwnej.

Gercio - 2016-10-29, 15:25
Temat postu: Odprysk lakieru - jak naprawić?
Witam :)

Mam sąsiada, sąsiad ma żółtego seata, ja mam wgniotkę na lakierze (jak widać w załączniku) z kolorem jego samochodu :-D

Odprysk lakieru do gołej blachy na odcinku około 2 mm.

Jak to naprawić samemu?
Chciałem zamówić lakier i położyć go tam. Trzeba dać jakiś podkład żeby zabezpieczyć blachę?

Marmach - 2016-10-29, 18:56

Zaraz mnie tu zjedzą, ale po pierwsze można zamówić zaprawkę pod kolor lakieru, albo zamówić lakier w sprayu i pomalować:

http://www.daciaklub.pl/f...1709666#1709666

Ryzyko technologiczne opisałem :mrgreen: , można się uczyć na moich błędach, aczkolwiek przy małym uszkodzeniu nawet taka-sobie naprawa nie będzie się odznaczać...

A może lepiej zamalować do Hammeritem w miarę pod kolor, 2mm nie będzie widać? :D

shrek - 2016-11-01, 13:49

Na 2 mm to zaprawka.