|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Temperatura zamarzania płynu w chłodnicy
leech10 - 2021-02-08, 22:43 Temat postu: Temperatura zamarzania płynu w chłodnicy Hej
Z tego co prognozują nadciąga do nas fala mrozów. A czytałem, że płyn do chłodnic GLACEOL ma temperaturę krzepnięcia tylko -21. To jest bardzo wysoko, w porównaniu do innych płynów gdzie standardem jest -35. Czy zdarzały się komuś problemy z zamarzniętym płynem?
Oczywiście jak na chwilke w nocy będzie spadać to mogę wyjść i pojeździć po mieście, żeby go ogrzać ale dobrze było by wiedzieć czy były z tym kiedyś jakieś problemy?
Pozdrawiam
Piotrek
laisar - 2021-02-08, 23:38
leech10 napisał/a: | płyn do chłodnic GLACEOL ma temperaturę krzepnięcia tylko -21 |
To nie jest do końca prawda, bo ta temperatura zależy od jego rozcieńczenia - jeśli ktoś sobie życzy, to może być -37°C (1/1) - http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=265
leech10 - 2021-02-09, 00:34
Hej
No tak, tylko pytanie co jest tam teraz. Czy -21 czy inaczej. Jutro postaram się dowiedzieć. Dam znać. Ale z tego co widzę to nie ma problemów z zamarzaniem chłodnic
Pozdrawiam
Piotrek
laisar - 2021-02-09, 01:02
Można sprawdzić testerem, ma je chyba większość mechaników.
Nie pamiętam, żeby ktokolwiek zgłosił problem z zamarzniętym płynem.
Dymek - 2021-02-09, 08:54
leech10 napisał/a: | No tak, tylko pytanie co jest tam teraz. Czy -21 czy inaczej. |
Koncentrat koncentratem. A teraz to jest tam pewnie gotowy płyn Glaceol a ten ma faktycznie -21*C...
Też jestem ciekawy czy leją tego gotowca, czy mają różne mieszanki fabryczne w zależności od kraju przeznaczenia samochodu w Europie...
laisar - 2021-02-09, 10:15
Dymek napisał/a: | czy mają różne mieszanki fabryczne w zależności od kraju przeznaczenia samochodu w Europie |
Tak, w dokumentacji technicznej jeden z parametrów do wyboru to "klimat ciepły / umiarkowany / chłodny".
Na moich rachunkach z ASO z prac, w których był wymieniany płyn chłodzący, mam podane, że zużyto 3 litry - przy pojemności układu chłodzenia 5,5 litra, więc jak widać też stosowali w zasadzie rozcieńczenie 1/1.
tAboon - 2021-02-09, 13:20
laisar napisał/a: | Można sprawdzić testerem, ma je chyba większość mechaników. | Podstawowy tester płynu chłodniczego to koszt 15-20zł w pierwszych lepszym sklepie z częściami.
laisar - 2021-02-09, 13:27
Kolejny klamot, a większość nas odwiedza jednak mechaników przynajmniej ten raz na rok na jakiś przegląd, więc można poprosić o sprawdzenie (jeśli sam na to nie wpadnie...).
|
|