|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Woda na tylnym dywaniku
uno0 - 2023-03-13, 12:02 Temat postu: Woda na tylnym dywaniku Zgłosiłem naprawę gwarancyjną Daćki...po deszczu na tylnym dywaniku pojawiła się woda
Nie widzę za bardzo gdzie leci woda (na pewno nie po podsufitce i drzwiach) ale 21 marca idzie do ASO więc się to wyjaśni.
Michał B24 - 2023-03-13, 13:28
Według mnie po drzwiach, czyli zapchany odpływ drzwi
laisar - 2023-03-13, 13:34
Do tej pory najczęściej ciekło spod nieprawidłowo uszczelnionej tapicerki drzwi - http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3657
Dymek - 2023-03-13, 14:25
Michał B24 napisał/a: | Według mnie po drzwiach, czyli zapchany odpływ drzwi | Według mnie po drzwiach, ale bez żadnego związku z odpływem- mam analogicznie z tyłu po obu stronach w Sandero2, ale wycieki są minimalne i występują sporadycznie. Wycieki zlokalizowałem na kilku otworach technologiczno-montażowych i to wysoko, powyżej głośnika a także na jednym z dolnych otworów w który wchodzi spinka mocująca boczek.
Całkowicie losowe występowanie tych wycieków tłumaczę losowo kapiącą i spływającą wodą wewnątrz drzwi- zależnie choćby od nachylenia samochodu.
Kiedyś, za PRL-u samochody miały wewnątrz drzwi od wewnętrznej dolnej uszczelki szyby aż do dna drzwi, zawieszoną luzem grubą "folię" i był spokój. Bo w ten sposób nic nie miało prawa ściekać wewnątrz drzwi po "wewnętrznej" stronie- ściekało po folii.
laisar napisał/a: | Do tej pory najczęściej ciekło spod nieprawidłowo uszczelnionej tapicerki drzwi... | Z tym, że nie każda Dacia ma tapicerkę-boczki klejone do drzwi. W drugiej generacji Logana/Sandero, plastikowy boczek nie ma na połączeniu z blachą żadnego uszczelnienia- żadnej "mastyki".
uno0 - 2023-03-13, 15:07
generalnie fakt odpływów nie obejrzałem.....rzadko kto z tyłu jedzie a chlupania nie słyszałem ( a kiedyś w Fiacie Albea chlupało i sporo wody przez zapchany odpływ wylałem).
rukoku - 2023-03-13, 15:46
Masz mokrą uszczelkę od wewnątrz w dolnej częsci czyli leci spod obudowy drzwi - jedyna rada na lokalizację problemu to zdjęcie plastikowego boczku na czas większej ulewy, ja posiłkowałem się zwykłym flamastrem (wodnym koloru niebieskiego) i po zaciekach dokładnie widziałem skąd mi leci, finalnie wygłuszyłem drzwi matą i problem z głowy, nie dość że mam ciszej, nic nie leci to szyby przestały od środka parować.
piotrek400 - 2023-03-13, 21:46
To, że na dywaniku to jeszcze nic. Zobacz czy pod dywanikiem nie ma mokro, bo będzie śmierdzieć.
U mnie niestety trochę się skrapla. Wyczaiłem po myjni samoobsługowej, że spływa jedna kropla środkiem szyby. W MCV'ce też tak miałem. Profilaktycznie podnoszę dywanik po deszczach/ulewach by odparowało. Nic więcej nie robię, bo zaraz pół auta rozbiorą, lakier podrapią i tyle będzie z tego Akurat parkując pod domem auto jest lekko przechylone właśnie na stronę kierowcy
uno0 - 2023-03-21, 16:48 Temat postu: Re: Daćka - woda na tylnym dywaniku
uno0 napisał/a: | Zgłosiłem naprawę gwarancyjną Daćki...po deszczu na tylnym dywaniku pojawiła się woda
Nie widzę za bardzo gdzie leci woda (na pewno nie po podsufitce i drzwiach) ale 21 marca idzie do ASO więc się to wyjaśni. |
zdiagnozowano i zdecydowano o wymianie uszczelki...została zamówiona ...montaż 30 marca
|
|