|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - dźwięki z okolic schowka
wojtas_master - 2010-01-25, 13:39 Temat postu: dźwięki z okolic schowka Witam !
Zauważyłem od nowości, ze podczas przyspieszania (obojętnie na jakim biegu) gdzieś tak od 1,3 - 1,5 tys obr./min dają się słyszeć jakieś takie wibracje - jakby plastiku z okolic schowka. Strasznie mnie to denerwuje - jeszcze dokładnie sprawdzę jakie obroty bo już tak dobrze nie pamiętam - ewentualnie nagram jakoś ten dźwięk i wrzucę.
Czy spotkaliście się z tym u siebie ? Logan 1,5 dCi 68 KM 2009 r.
Beckie - 2010-01-25, 14:00
Może najpierw by trzeba opróżnić schowek?
Albo spróbować lepiej go domknąć.
U mnie podziałało.
laisar - 2010-01-25, 14:23
Trochę podejrzanych do sprawdzenie jest tu: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=218
wox - 2010-01-25, 21:30
Zalinkowany temat przez laisara jest spory, więc podpowiadam: być może przy 1500 - 1600 obr. w wibrację wpadają rurki od klimatyzacji http://www.daciaklub.pl/f...p?p=42986#42986
Na 99 % to obstawiam
laisar - 2010-01-25, 23:29
...albo belka... albo poduszka... albo... Tylko właśnie - po co powtarzać? (;
Beckie - 2010-01-26, 08:36
wox napisał/a: | być może przy 1500 - 1600 obr. w wibrację wpadają rurki od klimatyzacji |
U mnie wpadają w wibracje przy obrotach biegu jałowego.
moulder - 2014-05-09, 19:55 Temat postu: Świerszcz w schowku W Dusterze 2014 znalazłem świerszcza, jak otwieram schowek, to jego górna ścianka w środku pod wpływem nierówności wpada w wibrację, ktoś tak już miał?
krakry1 - 2014-05-09, 20:11
A już myślałem (po tytule wątku), że w ASO wpuścili Ci prawdziwego świerszcza do schowka.
moulder - 2014-05-09, 21:01
:)
moulder - 2014-06-08, 11:25 Temat postu: Trzeszczący schowek Ponieważ trzeszczący schowek sam nie ucichł, umówiłem się do serwisu na konsultacje. Panowie popryskali jakimś środkiem do plastików, ale nie pomogło.
Okazuje się, że jest w systemie serwisowym Dacii jakaś część wygłuszająca całą deskę rozdzielczą, którą będę miał zamontowaną na dniach i ma pomóc. Wkurzający fakt, że demontują całą deskę, oraz to, że będę bez swojego auta dwa dni i na dodatek bez auta zastępczego. W serwisie po prostu powiedzieli: na Dacie nie należy się auto zastępcze. Jaja co?
A sprzedając mi polisę pani w ASO prawie zasłodziła cały salon, a jak przychodzi co do czego dupa blada z autem zastępczym. Podobno mamy prawo do auta zastępczego jak nasze auto zostanie odholowane do ASO. Ale nie będę dzwonił po assistance bo mi schowek trzeszczy?
Karenzo - 2014-06-08, 11:28
dzwoń
bardzo dziwne zachowanie salonu
ja dostałem na kilka godzin starą meganke
johnson - 2014-06-08, 12:28
ja bym wolal jednego swierszcza, rozkreca deske i bedzie potem calosc brzeczec, to jak meble z IKEA, skladasz raz i potem nie ruszasz bo drugi raz skrecone bujaja sie w kazda strone
moulder - 2014-06-08, 14:44 Temat postu: gwarancja Właśnie dokupiłem kolejne dwa lata gwarancji za 699zł, więc jak będzie coś trzeszczeć to bliżej się poznamy z serwisem w Gdańsku :)
lubię_pierogi - 2014-06-08, 15:17
O co do świerszczy - co prawda nie w schowku, napisałem w innym temacie:
Drżenia na wybojach mam i ja... (występują przy niewielkich prędkościach na krótkich poprzecznych nierównościach) przenoszą się jakby przez kolumnę kierowniczą.
Nie mam kiedy z tym pojechać do ASO i trochę też boję się, że więcej spieprzą (rozkręcając deskę) niż naprawią (nie jest to jakoś okrutnie upierdliwe)...
Daj znać jak Ci zamontują to dodatkowe wygłuszenie - czy jesteś zadowolony...
moulder - 2014-06-14, 20:26 Temat postu: świerszcz ciąg dalszy.... Odstawiłem auto do ASO Zdunek aby po dwóch dniach (bez zastępczego) przyjechać po odbiór z adnotacją, że serwis nie poradził sobie z problemem i decyzja co dalej należy do Renault Polska. Prawdopodobnie będą musieli wymienić całą deskę, która odlana jest z jednego kawałka plastiku, tak powiedział mi technik. Nadmienię, że trzeszczenie schowka ma miejsce na nierównościach i wybojach, co jest strasznie wkurzające.
Dam znać do będzie dalej...
BigT - 2014-06-14, 21:37
U nas w ogóle panują absurdy z autami zastępczymi, ciężko je dostać jak cholera
chriskb - 2014-06-14, 23:55
Kol.moulder, pisałem wcześniej, jedź do Starogardu i problem zostanie uzdrowiony.
moulder - 2014-06-15, 20:50 Temat postu: Starogard Byłem w Starogardzie u Adamowskich przy okazji montażu haka, zleciłem im sprawdzenie co tak trzeszcze w okolicach schowka. Panowie rzetelnie zabrali się do roboty i rozkręcili połowę deski ale nic nie stwierdzili. Powiedzieli, że trzeba by zdjąć deskę żeby coś na ten temat powiedzieć, miałem pojeździć i sprawdzić jak się to będzie zachowywało. Postanowiłem że z wszystkimi akcjami za które będę miał płacić będę jeździł do Adamowskich a gwarancyjne naprawy u Zdunka (bliżej).
kris konin - 2016-02-19, 20:34 Temat postu: brzęcząca klapa schowka czy ktoś z forumowiczów walczył może z brzęczeniem w schowku? jak docisne klape to jest lepiej, nie wiem czy to zawiasy, zatrzask czy co jeszcze? jak to wyregulować? pacjent to duster
Marek1603 - 2016-02-19, 20:37
Coś mi się kojarzy, że kiedyś, ktoś, wieki temu, podklejał na rogach te gumowe podstawki pod meble (nogi stołków np.).
arczi_88 - 2016-02-19, 20:50
Fajnie się sprawdza też pasek takiej samoprzylepnej gąbki. Kiedyś się taką stare drewniane okna uszczelniało czy coś.
|
|