DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Końcówka wydechu sandero

rob-bar - 2010-02-28, 12:33
Temat postu: Końcówka wydechu sandero
Mam pytanie ? Czy ktoś montował przy Sandero końcówkę wydechu jeśli tak to jak to :-) wygląda bo wydaje mi się że odpowiednio dobrana ozdobiła by nieco tył autka .Jeżeli to możliwe prosiłbym o fotkę . :-)
laisar - 2010-02-28, 13:12

Może być oryginalna? (;

(- z http://www.dacia-merchand...-esapament.html ).

rob-bar - 2010-02-28, 13:17

Może być tylko ciekawe ile taki oryginał u nas kosztuje. :?:
laisar - 2010-02-28, 14:16

48 zł.
rob-bar - 2010-02-28, 14:44

No to nie ma tragedii chyba się skuszę ,dzięki ;-)
Jarosław P - 2010-02-28, 14:49

Ale jak się montuje takie cacko ?
laisar - 2010-02-28, 15:35

A to już nie mam pojęcia - i dobrze mi z tym (;
wox - 2010-02-28, 15:52

To konkretne cacko to akurat nie wiem jak się montuje, ale często w zestawie są śrubki do przykręcenia; inne, duże końcówki trzeba przyspawać
piotrres - 2010-02-28, 18:53

Z tego co kiedyś widziałem to tę výfukové potrubí ;-) montuje się przez zaciśniecie śrubki
SAJSEN - 2010-03-01, 12:51

JA sobie zamontowalem w koncowce masz 3 srubki wkladasz na wydech i skrecasz
proste i minuta roboty

vipergtr - 2010-03-01, 21:41

Oryginalna koncowke niestety trzeba przyspawac. Mam oryginalna owalna koncowke i trzeba bylo troche skrocic rure wydechowa i obspawac koncowke. Co ciekawe te tanie koncowki szybko zaczynaja korodowac natomiast oryginal do dnia dzisiejszego jest w super stanie :) (zero rdzy mimo ze mam go juz ponad rok). Polecam.
Nova - 2010-03-02, 21:53

U mnie końcówka przymocowana jest do rury wydechu na obejmę (cybant) - bez konieczności spawania czy skracania.
W razie czego mogę wrzucić foty.

jackthenight - 2010-03-07, 13:19

Wrzuć Nova fotki - chętnie zerknę.
Nova - 2010-03-11, 21:45

Trochę to trwało - trza było pójść do garażu, walnąć się na glebę i próbować zrobić zdjęcie od dołu.
Powiem szczerze - nie było łatwo... ;-)

A efekt - beznadziejny, ale coś tam widać z tego mocowania.

To co mnie zaniepokoiło to syf, błoto i coś rdzawego na wieszaku przy wydechu oraz przy mocowaniu koła zapasowego... Wyszło dopiero na fotach :-/

Tak więc wdech i...

Mariusz - 2011-03-25, 16:45
Temat postu: chromowana końcówka wydechu
http://www.daciaklub.pl/f...p?p=84202#84202
koniu napisał/a:
chromowana końcówka wydechu

A teraz to mnie kolega rozochocił z chromowaną końcówką wydechu :-)
Alusy już mam to i ta końcówka także przydałaby się.
Zna ktoś może cenę takiej końcówki?

TD Pedro - 2011-03-25, 16:49

około 40 pln, podejrzewam, że wybór jest spory - vide: Allegro :lol:
koniu - 2011-03-25, 18:09

http://allegro.pl/nakladk...1516343897.html ;-)

19 + przesyłka

Prezes - 2011-03-25, 18:48

Tylko to sito trzeba wywalić. Bo nie dość, że szeleści, to jeszcze powoduje spadek mocy. Sam podobną kupiłem.
Mariusz - 2011-03-25, 19:36

Dzięki :-D
koniu - 2011-03-26, 11:49

Prezes napisał/a:
Tylko to sito trzeba wywalić. Bo nie dość, że szeleści, to jeszcze powoduje spadek mocy. Sam podobną kupiłem.

Dobrze wiedzieć, dzięki ;)
Jeszcze uwaga na komentarze tego gościa ... nieciekawie wyglądają (podróbki w ofercie), ale w przypadku takiej końcówki nie powinno być problemów, szczególnie że nie trzeba jej spawać ...

PS. To sito wygląda jakby było w środku (wyściółka), a nie zasłaniało wylotu ...

koniu - 2011-03-30, 16:58

No tak nakładka przyszła i kolejny zonk ... używana (osmalona) i nie pasuje ... nie polecam :-/ chyba przestanę kupować akcesoria motoryzacyjne w internecie ...
jacusb - 2011-03-31, 12:39

A możesz napisać co nie pasuje? Czy chodzi o montaż, średnicę, długość?
koniu - 2011-03-31, 20:49

jacusb napisał/a:
A możesz napisać co nie pasuje? Czy chodzi o montaż, średnicę, długość?

Średnica pod kątem samego mocowania (aczkolwiek mogłaby też być dłuższa, ale to już było dobrze na aukcji opisane) ... spróbuję nad tym popracować i napiszę jaki efekt (wywalę "sitko" i mocowania, rozciągnę wgłębienia przy gwintach i zakręcę tylko na 2 śruby) ... a koleś dostanie negatywa.

jackthenight - 2011-03-31, 21:23

Koniu pstryknij foto tej końcówki wydechowej - chętnie zobaczę - pewnie inni koledzy też.
koniu - 2011-04-01, 15:35

Obiecałem, więc wrzucam i opisuję:

Rys. 1 - wbiłem "sitko" do środka (czerwona strzałka)
Rys. 2 - tak wygląda wyprofilowanie rury na mocowanie śrub, dziury są nagwintowane. Niestety nawet w ten sposób nie wchodzi na wydech, a i sitka się nie wyciągnie, jeśli się tego nie wygnie do poziomu i ew. nie spiłuje
Rys. 3 - tak to wygląda z drugiej strony (niebieska strzałka); "sitko" (czerwona strzałka)
Rys. 4 - mocowanie w pełnej krasie. Średnica rury ok. 5 cm (niebieska), rzeczywista maksymalna średnica montażowa (czerwona) ok. 3,9 cm :!: wydech ma ok. 4,3 cm ...

chriskb - 2011-04-01, 17:22

koniu,

Obejrzałem, tę końcówkę i abstrahując od ceny to widzę, że rys. 4 pokazuje nie maksymalna a minimalną średnicę montażową tzn. wydech można zamontować na rurze o zewnętrznej średnicy rury wydechowej około 39 mm.Opis na aukcji mówi o maksymalnej średnicy 50 mm, ale przy tej konstrukcji nie jest więcej niż 44 mm (po 3 mm z każdej strony na gwintowane otwory - strzałka niebieska rys 2)
Odnosząc się do sitka, to ono rzeczywiście będzie ograniczał oryginalną średnicę wydechu.
Jeżeli średnica zewnętrzna rury wydechowej jest większa niż 44 mm to rzeczywiście może być problem z zamontowaniem takiej końcówki.
Opisy na Allegro są często przesadzone.

Pozdrawiam
:-)

koniu - 2011-04-01, 17:26

chriskb
Przyznam, że cię kompletnie nie rozumiem ... jeśli chcielibyśmy zamontować końcówkę tak, jak trzeba - z uchwytami, to inaczej nie damy rady, bo nam śruby w otwory nie wejdą ... żeby zamontować na moim wydechu (43 mm) muszę przynajmniej spiłować wyloty otworów, ale wtedy nawet śrubki nie wkręcę ... sitko nie ma na to wpływu - mogłoby zostać, wywalam tylko dlatego, że będzie ograniczać wylot i jak ktoś wcześniej wspominał rzeczywiście może brzęczeć

PS jak dokręcisz śruby, to średnica się zmniejsza ...

chriskb - 2011-04-01, 18:03

koniu,

Gwint jest w końcówce, czyli te ząbkowane blaszki (mocowania) wysuwają się na zewnątrz tym bardziej im średnica zewnętrzna rury wydechowej jest większa. Ograniczeniem maksymalnej średnicy zewnętrznej rury wydechowej jest wewnętrzna średnica mierzona pomiędzy gwintowanymi wgłębieniami ozdobnej końcówki wydechu. Podejrzewam, że długość śruby jest tak dobrana, że wystarcza na wkręcenie w gwint w końcówce w taki sposób, że ząbkowane mocowanie będzie na równi z średnicą wewnętrzną końcówki (a dokładnie, średnicy pomiędzy gwintowanymi wgłębieniami).

Pozdrawiam

mekintosz - 2011-04-01, 22:05

Kupilem koncowke w wersji ekonomicznej. Ksztalt elipsy. Druga dostałem gratis. Jak pierwsze zardzewieje zaloze inna.

Ten sprzedawca:

http://allegro.pl/show_item.php?item=1428671414

koniu - 2011-04-04, 14:02

chriskb napisał/a:
koniu,

Gwint jest w końcówce, czyli te ząbkowane blaszki (mocowania) wysuwają się na zewnątrz tym bardziej im średnica zewnętrzna rury wydechowej jest większa. Ograniczeniem maksymalnej średnicy zewnętrznej rury wydechowej jest wewnętrzna średnica mierzona pomiędzy gwintowanymi wgłębieniami ozdobnej końcówki wydechu. Podejrzewam, że długość śruby jest tak dobrana, że wystarcza na wkręcenie w gwint w końcówce w taki sposób, że ząbkowane mocowanie będzie na równi z średnicą wewnętrzną końcówki (a dokładnie, średnicy pomiędzy gwintowanymi wgłębieniami).

Pozdrawiam

No właśnie tak nie jest ... specjalnie tak to też chwyciłem do zdjęcia - na 4tej fotce trzymam to mocowanie maksymalnie wyciągnięte w momencie, gdu śrubka wchodzi tylko końcówką w gwint na tyle, aby dało się to zamocować i dokręcić. "Goła" nakładka nawet mi nie wchodziło na wydech, ponieważ wgłębienie przy otworach nie pozwalało jej nałożyć. Na dzień dzisiejszy wygląda to tak, że sitko kompletnie wyrąbałem młotkiem i poszło do śmieci, wgłębienia wyprostowałem na ile się dało na imadle, spiłowałem i wbiłem gumowym młotkiem na gwałt na wydech. Niestety przez drgania tłumika nakładka lekko się zsuwa i zaczyna brzęczeć przy końcówce. Dzisiaj ściągnąłem, włożyłem zaciski odwrotnie i założyłem z powrotem (o dziwo weszło bez większych problemów). Fotorelacja poniżej. Następnym krokiem w razie czego będzie rozwiercenie wyklepanych otworów i użycie gwintownicy oraz mocowanie na samych śrubach.

chriskb - 2011-04-04, 14:33

koniu,

Jeden post wyżej zwracałem uwagę na to, że średnica twojej rury wydechowej może być za duża do tego typu nasadki. Może lepiej zrobić trzy nacięcia na końcu co 120 stopni i zastosować metalowa obejmę ze śrubą, wtedy na pewno będzie się dobrze trzymało.

Pozdrawiam

koniu - 2011-04-04, 19:31

chriskb napisał/a:
koniu,

Jeden post wyżej zwracałem uwagę na to, że średnica twojej rury wydechowej może być za duża do tego typu nasadki. Może lepiej zrobić trzy nacięcia na końcu co 120 stopni i zastosować metalowa obejmę ze śrubą, wtedy na pewno będzie się dobrze trzymało.

Pozdrawiam

No właśnie dlatego się wkurzyłem, bo gość miał napisane "średnica montażowa 5 cm", nie wiem co dla niego jest średnicą montażową, ale dla mnie gołej rury na 4,3 cm nie dało się wcisnąć ... będę mieć to na uwadze, dzięki, ale chodzi ci o który koniec? Chyba nie o wylot, bo to będzie szpetnie wyglądać.

chriskb - 2011-04-04, 21:22

koniu,

Koniec który nasadzasz na Twoją rur wydechową Tam gdzie wyklepywałeś gwintowane otwory. Załączyłem prosty rysunek. Można zastosować dwie obejmy, będzie lepiej trzymało.

koniu - 2011-04-05, 06:07

OK dzięki
koniu - 2011-04-05, 18:47

Dzisiaj przejechałem 30 km i jest w porządku - trzyma się i nie brzęczy. Dam znać przy większym przebiegu ;-)
harry - 2011-06-15, 12:03

Kto ma chromowaną końcówkę wydechu w Dusterze?
Dajcie jakieś namiary na coś sensownego do mojego Biseptolka :-)

limo - 2011-06-15, 13:11

ja widziałem montowaną w ASO i średnio to wygląda w porównaniu do końcówki, którą mam u siebie. W Stepwayu nawet nie bardzo widać, że to tylko końcówka a w Dusterze widać, że doczepka taka trochę mało masywna.
harry - 2011-06-15, 13:14

Dlatego właśnie zadałem pytanie o coś sensownego :-)
mekintosz - 2011-06-18, 20:28

harry napisał/a:
Dlatego właśnie zadałem pytanie o coś sensownego :-)

Moja sie trzyma, nawet nie rdzewieje, troszke okopcona ;-) pasuje do ksztaltu zderzaka - nie jest okragla ....

http://www.daciaklub.pl/f...p?p=85226#85226

.... jedenak na wszelki wypadek mam druga ... okragła na zamiane kiedys ;-)

PS. Jabłuszko nie jest to mekintosz ;-(

koniu - 2011-06-26, 09:53

Dzięki za odświeżenie tematu, bo zapomniałem swoją poprawić. Na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć, że końcówka wciśnięta na rurę z odwróconymi zaczepami trzyma i nie brzęczy :-) . Jedyne, co muszę jeszcze zrobić, to jakąś podkładkę od śruby podłożyć pod zaczep, żeby było lepiej osadzone na rurze. Co jakiś czas po prostu przesuwa się o 1-3 mm i trzeba "puknąć" ją z powrotem.

...

Niestety podkładka spod zaczepu wypada, ale wcisnąłem 2 podkładki między rurę a nakładkę (góra, dół) i nabiłem jedno na drugie młotkiem :-P trzyma fajnie, na razie nie schodzi, a i na końcówce nie jest już zauważalna granica między rurą a nakładką :-)

ricken - 2020-05-05, 18:49

Jaka jest średnica wydechu w sandero 1.4 mpi?
Albo inaczej czy taka koncowka bedzie pasowac?

https://allegro.pl/oferta/koncowka-tlumika-wydechu-nakladka-inox-owalna-57mm-7547545932

marko - 2020-05-06, 12:46

Średnica zewnętrzna 45mm, wewnętrzna 42mm z tym, że mam tłumiki ASMET i czy tak jest w oryginale trudno powiedzieć. Jak nikt się nie odezwie wcześniej to w sobotę zmierzę ile ma oryginał.