|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Przegląd mediów o Dacii - Wstrzymanie produkcji (Dustera?)
esdziewiaty - 2010-09-13, 21:42 Temat postu: Wstrzymanie produkcji (Dustera?) Hiszpanie piszą o wstrzymaniu produkcji Dustera. Czy ktośkolwiek coś o tym wie?
http://daciaduster4x4.blo...sde-el-dia.html
ppart - 2010-09-13, 22:12
W tym linku podano przyczynę: problem z napędem 4x4 i tylko ten model jest wstrzymany?
sereq - 2010-09-14, 14:53 Temat postu: Wstrzymanie produkcji Dustera 1.6 4x4, w tym mojego też :( No i niestety, zadzwonił dzisiaj do mnie dealer u którego składałem zamówienie na Dustera 1.6 4x4 (przypomnę - zamówienie złożone 12 czerwca, pierwotny przewidywany termin odbioru - koniec września). Poinformował mnie że rzeczywiście w tej chwili wstrzymana jest produkcja 1.6 4x4 i nie wiadomo jak długo przestój potrwa. W tej chwili nie przyjmują zamówień na tą wersję na ten rok. W związku jednak z tym że moje zamówienie wisi już stosunkowo długo, wyjątkowo dostałem miejsce produkcyjne na 8 listopada - czyli auto de facto będzie do odbioru pod koniec listopada.
Dwa miesiące opóźnienia, w stosunku do i tak długiego terminu
krakry1 - 2010-09-14, 15:13
Powiem jedno: TO JEST CHAMSTWO . Nie dość, że człowiek czeka po 3 - 4 miesiące to jeszcze wydłużają terminy. Po prostu Daci jest za dobrze. Ciekawe ilu przez to stracą klientów?
lurtz - 2010-09-14, 15:14
A wiadomo dlaczego przerwali ich produkcje? Wada konstrukcyjna?
sereq - 2010-09-14, 15:23
lurtz napisał/a: | A wiadomo dlaczego przerwali ich produkcje? Wada konstrukcyjna? |
Niestety tego nie wiem, a odniosłem wrażenie że dealer też nie za bardzo wiedział i dlatego nie podpytywałem.
tolkiszon82 - 2010-09-14, 15:27
tez bym chcial tak jak ty ja zamawialem 28 lipca i niestety niewiem nadal kiedy bedzie auto uslyszalem to samo co ty prawdopodobnie ma to zwiazek z EURO V
DrOzda - 2010-09-14, 15:29
Nissan się wk... że sprzedaż kaszkaja siadła i przykręcił kurek
A tak na poważnie to chciałbym zobaczyć statystyki sprzedaży jeti, kaszkaja i dustera tak przez ostatnie 18 miesięcy - jest coś takiego dla Polski a może Europy ?
[ Komentarz dodany przez: laisar: 2010-09-15, 12:14 ]
Odpowiedź - http://www.daciaklub.pl/f...p?p=62535#62535 - i dalsza dyskusja w temacie http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3741.
DrOzda - 2010-09-14, 15:30
tolkiszon82 napisał/a: | tez bym chcial tak jak ty ja zamawialem 28 lipca i niestety niewiem nadal kiedy bedzie auto uslyszalem to samo co ty prawdopodobnie ma to zwiazek z EURO V |
4x4 od początku spełniało normę Euro5 zdaje się.
sereq - 2010-09-14, 15:36
tolkiszon82 napisał/a: | tez bym chcial tak jak ty ja zamawialem 28 lipca i niestety niewiem nadal kiedy bedzie auto uslyszalem to samo co ty prawdopodobnie ma to zwiazek z EURO V |
wyraźnie mówił o wersji 4x4, o ile pamiętam ty zamawiałeś 4x2...
tolkiszon82 - 2010-09-14, 15:38
dokladnie tak ja zamawialem 4x2 ale moj sprzedawca powiedzial ze wstrzymane sa auta z 1.6 dlatego pisze o normie bo do takiego wniosku doszlismy razem to jest tylko przypuszczenie
esdziewiaty - 2010-09-14, 15:59
Wstrzymano produckję benzyny 4X4 , nie jest to według mojego Delaera spowodowane EURO V , a jakimś kłopotem technicznym , co zresztą 9.09 pisali hiszpanie na Blogu , a ja wczoraj w temacie o hiszpańskim blogu .
Przestraszyłem się trochę , bo myślałem , że i mój termin się zmieni , ale nie , odbiór w 48 tygodniu roku 2010 . Uff:D
marektbg - 2010-09-14, 17:04
Oj jak to zawsze 0 choroby wieku dziecięcego - swoja drogą ciekawe co wyszło i czy będą robić akcję serwisową.
Duster jest tani, ale w bogatych wersjach to już tak dobrze nie wygląda.
Nie ma się co goraczkować
tolkiszon82 - 2010-09-14, 17:26
marektbg napisał/a: | Oj jak to zawsze 0 choroby wieku dziecięcego - swoja drogą ciekawe co wyszło i czy będą robić akcję serwisową.
Duster jest tani, ale w bogatych wersjach to już tak dobrze nie wygląda.
Nie ma się co goraczkować |
nie koniecznie moze jest tak ze wiecej sie sprzedaje np do Niemiec a Polska jest na marginesie i dlatego wstrzymali sprzedaz na nasz kraj zeby niemcom zapewnic dostawy do konca roku
tolkiszon82 - 2010-09-15, 06:50
Panowie wysłalem dzis zapytanie do Renault co jest powodem wstrzymania produkcji ciekawe co odpisza czy zbeda mnie jak ostatnio ze za dostarczenie auta odpowiedizalny jest salon a oni to moga co najwyzej przyjac odemnie reklamacje. Moze nie bedzie tak zle i chociaz dowiemy sie czy sa to problemy natury technicznej czy moze cos innego. Niestety dzisiaj smigam do Belgii na szkolenie i wracam dopiero w piatek w nocy i wtedy bede mial dopiero dostep do kompa i jesli czegos sie dowiem to napisze tutaj
marektbg - 2010-09-15, 06:54
Sądzę, że Cie oleją, nie gorączkuj się tak, bo szkoda zdrowia - i tak sam nic nie przyśpieszysz...
tolkiszon82 - 2010-09-15, 08:34
marektbg napisał/a: | Sądzę, że Cie oleją, nie gorączkuj się tak, bo szkoda zdrowia - i tak sam nic nie przyśpieszysz... |
nie goraczkuje sie bo pogodzilem sie z faktem ze wtym roku auta nie odbiore ale ciekawi mnie czemu wstrzymali bo np mam mozliwosc rezygnacji z umowy polubownie z delerem i moze to bylby powod dla ktorego z niej bym skorzystał
a to czy mnie oleja mysle ze tak bedzie wlan jakas tam formulke i sie zakonczy ale wyslanie maila nie kosztuje wiec czemu nie sprobowac
czaju - 2010-09-15, 10:09
A może wstrzymali produkcję Dustera 4x4, bo chcą zrobić nową linię produkcyjną specjalnie dla tej wersji? (gdybologia pocieszająca)
tolkiszon82 - 2010-09-18, 07:09
marektbg napisał/a: | Sądzę, że Cie oleją, nie gorączkuj się tak, bo szkoda zdrowia - i tak sam nic nie przyśpieszysz... |
no i ze tak powiem nie olali mnie
jestem sobie w Belgii a tu nie spodziewanie tel. z Renault Polska mila pani informuje mnie ze mój mail został potraktowany jako reklamacja sprzedażowa i został skierowany do działu reklamacji. W ciągu 14 dni maja sie ze mną skontaktować w celu wyjaśnienia dlaczego musze oczekiwać na samochód. Poproszono mnie tylko o podanie Salonu w którym został zakupiony Duster, ja oczywiście nie miałem w zamyśle składania reklamacji na salon o czym powiedziałem tej pani po drugiej stronie słuchawki na co odpowiedziała mi ze jest to traktowane właśnie jako ogólna reklamacja sprzedażowa a nie reklamacja na konkretny salon. Ciekawi mnie teraz co dalej czekam na kontakt i będę was informował oczywiście jeśli tego chcecie
tolkiszon82 - 2010-09-21, 07:02
wczoraj kontaktowalem sie salonem i niewiem czy cieszyc sie czy plakac. Po pierwsze wiedza juz o mojej ze tak powiem rekalmacji poniewaz rano mieli tel z Renault Polska. A co do odbioru jak wyrazils sie Pan Wojtek z Nazaruk-a to sytuacja sie poprawila i wstepnie ma dla mnie termin na grudzien z odbiorem na grudzien ale niestety system odrzuca silnik 1.6. Czyli dalej nic nie wiadomo a nawet gdyby ten termin sie potwierdzil to czas oczekiwania na auto ponad 5 miesiecy i do tego odebralbym je w okresie kiedy po tygodniu czy dwuch bedzie o rok starsze moze chociaz zrekompensuja to zimowkami
Tommy - 2010-09-25, 22:36
Jak "reklamacja sprzedażowa" dostałeś jakąś informację z RP? Dlaczego zatrzymali produkcję, bo już zastanawiam się czy moim 1,6 benzyna nie będzie jakiś problemów (akcja serwisowa). A będę go odbierał dopiero w najbliższym tygodniu.
tolkiszon82 - 2010-09-26, 07:11
narazie cisza maja jeszcze tydzien ale w poniedzialek deler mi powiedzial ze ma dla mnie termin na grudzien z odbiorem na grudzien ale system odzuca silnikk 1.6 i nie moze zwiazac umowy
tolkiszon82 - 2010-09-27, 14:29
no i historii ciag dalszy. Dzisiaj dostałem tel z dzialu reklamacji i wsumie nie dowiedzialem sie nic nowego pozatym co bym juz nie wiedziałal. Ale od poczatku :
Pani z centarli poinformowała mnie ze w zeszłym tygodniu firma Nazaruk miała przydzilony termin na grudzien na produkcje mojego auta (o tym wiedziałem bo w poniedziałek rozmawiałem z pracownikiem Nazaruk niestety nie mogł zwiazac umowy bo system odzrucał silnik 1.6) ale go nie zwiazał a co za tym idzie nastepne zwiazanie terminów z umowami nastapi na koniec pazdziernika wiec produkcja styczniowa a co za tym idzie pewnie odbor w lutym i do tego niepewnosc co do ceny dochodi (VAT)
natychmiast po telefonie od pani Alicji z RP udałem sie do Nazaruka co oni na to chciałem uzyskac pisemna gwarancje na niezmienność ceny bo to nie z mojej winy auto nie dojedzie na czas. Dowiedziałem sie ze taka pisemna gwarancje mozemy podpisac ale juz po ustaleniu terminu produkcji czyli dalej nic a i do tego lepiej by bylo zeby to szef podpisał sie pod taka gwarancja (no to akurat rozumiem potem nie mogłby sie wykrecic jak by co) Natomiast Pan Wojtek poinformował mnie ze jego szef stara sie zrobic co moze by załatwic produkcje tych samochodów jeszce w tym roku ( no raczej to jest w jego interesie bo jak juz wczesniej pisałem na koniec grudnia moge zadac zwrotu dwukrotnej zaliczki wiec bedzie troche w plecy) Pan Nazaruk prosił równiez o kontakt ze mna i propozycje innego auta lub innego silnika co zaznaczyłem juz podczas wczesniejszej wizyty w ASO ze nie wchodzi w gre. dalej stoje na niczym niewiem co robic metlik w glowie z jednej strony chce miec auto jak najszybciej juz niech nawet bedzie ten grudzien ale z drugiej strony moze lepszy by byl styczen i rok nowsze auto ale co w tedy z cena a moze niep***lic sie i odczekac i 10k wyciagnąc. Niewiem poprostu niewiem co robic a najgorsze jest to ze nie zna sie terminu produkcji auta tak juz by chociaz czlowiek wiedzial co robic a tak glupieje
MarkD - 2010-09-27, 14:41
A co diler na to, że nie można zamówić silnika 1.6? Przecież goście z salonu mają najszybszy kontakt z Reno Polska?
tolkiszon82 - 2010-09-27, 15:03
no tak diler mi juz o tym mowi od jakiegos czasu ze nie mozna zamowic 1.6 nawet chyba maja zakaz podpisaywania umow tak mi sie wydaje ale moge sie mylic. Natomiast to czego nie napisalem wczesniej pani z RP potwierzdiła ta informacje o wstrzymaniu produkcji 1,6 i wlasnie dlatego najwczesniejszy termin produkcyjny podala ze pewnei bedzie to styczen ale prosiła by niebrac tego jako wykładnie bo sytuacja zmienia sie na bierzaco a co za tym idzie moze byc jeszce gorzej ale nie musi
sereq - 2010-09-27, 15:44
tolkiszon82 napisał/a: | no tak diler mi juz o tym mowi od jakiegos czasu ze nie mozna zamowic 1.6 nawet chyba maja zakaz podpisaywania umow tak mi sie wydaje ale moge sie mylic. Natomiast to czego nie napisalem wczesniej pani z RP potwierzdiła ta informacje o wstrzymaniu produkcji 1,6 i wlasnie dlatego najwczesniejszy termin produkcyjny podala ze pewnei bedzie to styczen ale prosiła by niebrac tego jako wykładnie bo sytuacja zmienia sie na bierzaco a co za tym idzie moze byc jeszce gorzej ale nie musi |
coraz ciekawiej ciekawe czy utrzymają obiecany mi termin produkcji na 8 listopada (tez 1.6). Dam znać jakby dealer zadzwonił (odpukać )
tolkiszon82 - 2010-09-27, 15:55
trzymam kciuki
ja mysle jednak ze ci co maja terminy produkcyjne potwierdzone to auta dostana co najwyzej z jakims tam poslizgiem bo transport bo costam innego natomiast w moim przypadku poprostu ktos chyba zaspal.
A i jeszczce jedno w trakcie rozmowy pani z RP mnie rozbawiła poniewaz powiedziała mi o tym ze prosili o skan mojej umowy a tam widnieje termin produkcji 30 pazdziernik termin podpisania 27 lipiec i wyraziła sie w ten sposób "diler ten 30 pazdziernika to chyba z kosmosu wytrzasnoł" spadłem z krzesła prawie przeciez na podstawie czegos to tam wpisał a nawet wiem na podstawie czego bo dzis pokazywał mi ich wew korespondencje z RP z 22 lipca w której było jak wól napisane ze jest mozliwosc produkcji od wrzesnia no to on jeszce dodał miesiac i wpisał 30 pazdziernik tylko ze fabryka chyba faulstart zrobiła
fi - 2010-09-27, 18:13
tolkiszon82 napisał/a: | a moze niep***lic sie i odczekac i 10k wyciagnąc. |
No toz to idealna okazja, by zarobic 5k i je dolozyc do lepszego auta - yetiego spokojnie Ci do ceny Dustera + 5k obniza - a bedziesz mial fajniejszy silnik
tolkiszon82 - 2010-09-27, 18:15
yeti mi sie nie podoba totalnie niestety
marektbg - 2010-09-27, 18:19
A miłośnik Yeti - Nissna Juke'a widział - ja byłem w sobotę w salonie i szczęka opadła - za 67900 był wszystko mający 1,6 benzynka - jak jutro wygram 30tys w Radiu ZET to chyba sie skuszę
tolkiszon82 - 2010-09-27, 18:22
no własnie jeszcze 8 tysiaków po ewentualnym wytargnieciu 5k z salonu i tez biore bo mi sie podoba do grudnia moze te 8 odłoze a moze na gwiazdke od zony w prezencie dostane hehe
flowerman - 2010-09-27, 18:25
tolkiszon82 napisał/a: | ...( no raczej to jest w jego interesie bo jak juz wczesniej pisałem na koniec grudnia moge zadac zwrotu dwukrotnej zaliczki wiec bedzie troche w plecy)... 10k wyciagnąc. ... |
Wyciągniesz, jeśli wpłaciłeś zadatek a nie zaliczkę:
Cytat: | Gdy umowa nie zostanie zrealizowana, Kodeks cywilny (art.394) precyzyjnie określa dalsze losy zadatku.
Art. 394. § 1. W braku odmiennego zastrzeżenia umownego albo zwyczaju zadatek dany przy zawarciu umowy ma to znaczenie, że w razie niewykonania umowy przez jedną ze stron druga strona może bez wyznaczenia terminu dodatkowego od umowy odstąpić i otrzymany zadatek zachować, a jeżeli sama go dała, może żądać sumy dwukrotnie wyższej.
§ 2. W razie wykonania umowy zadatek ulega zaliczeniu na poczet świadczenia strony, która go dała; jeżeli zaliczenie nie jest możliwe, zadatek ulega zwrotowi.
§ 3. W razie rozwiązania umowy zadatek powinien być zwrócony, a obowiązek zapłaty sumy dwukrotnie wyższej odpada. To samo dotyczy wypadku, gdy niewykonanie umowy nastąpiło wskutek okoliczności, za które żadna ze stron nie ponosi odpowiedzialności albo za które ponoszą odpowiedzialność obie strony. |
Cytat: | Art. 494. Strona, która odstępuje od umowy wzajemnej, obowiązana jest zwrócić drugiej stronie wszystko, co otrzymała od niej na mocy umowy; może żądać nie tylko zwrotu tego, co świadczyła, lecz również naprawienia szkody wynikłej z niewykonania zobowiązania.
Powyższy przepis ustanawia zatem zasadę, iż w przypadku gdy umowa nie dojdzie do skutku strony zwracają sobie wszystko co świadczyły. Brak jest wyjątków, które przewidywałyby sytuacje, w której strony mogą zatrzymać świadczenie drugiej strony.
Zaliczka jest kwotą wpłaconą na poczet przyszłych należności i nie stanowi, jak zadatek formy zabezpieczenia wykonania umowy, a jedynie część ceny.
W razie należytego wykonania umowy zaliczka podlega zaliczeniu na poczet należnego świadczenia, w przeciwnym wypadku konsument może domagać się jej zwrotu i naprawienia szkody. Do zaliczki nie stosuje się wskazanych w art. 394 k.c zasad dotyczących przepadku zadatku lub obowiązku jego zwrotu w podwójnej wysokości. |
tolkiszon82 - 2010-09-27, 18:38
my sie tutaj kierujemy warunkami umowy jakie mozna przeczytac na odwrocie gdzie wyraznie pisze ze w przypadku niewywiaznia sie z terminu 1 potem 2 potem 3 diler zobowiazny jest do zwrotu dwukrotnej wysokosci pobranej zaliczki
ale i tak chce dustera anie ta kase
Te panowie tam w Rumunii ruchy zageszcajcie i produkowac moja maszynke raz dwa trzy
fi - 2010-09-27, 20:12
marektbg napisał/a: | A miłośnik Yeti - Nissna Juke'a widział - ja byłem w sobotę w salonie i szczęka opadła - za 67900 był wszystko mający 1,6 benzynka - jak jutro wygram 30tys w Radiu ZET to chyba sie skuszę |
Juke jest za maly - bagaznika on praktycznie nie ma, a ja mam rodzine
Poza tym ukazal sie za pozno - pozniej niz ASX, ktorego teraz bym pewnie kupil.
No i ze mnie taki milosnik tego Yeti nie jest - zwykly posiadacz, co w moim przypadku znaku rownosci nie stawia
tolkiszon82 - 2010-09-27, 20:17
jesli chodzi o yeti to po pierwsze primo jak juz pisałem mi sie nie podoba po drugie go niechce po trzecie musial bym czekac do grudnia i jesli udało by sie wyszarpnac 10k od dilera to wtedy dopiero zamawiac a slyszalem ale niewiem ile jest w tym prawdy ze na yeti czeka sie teraz 6 miesiecy wiec bylo by to tak gdzies kolo czerwca o nie nie do tego czasu napewno juz bede jezdzil Dusterkiem
fi - 2010-09-28, 07:00
No ale ja juz nic o Yeti - odpisywalem Markowi tylko ;)
Z tym czekaniem na auta to sie teraz jakies cuda dzieja - nie wiem jak to naprawde wyglada - ja czekalem 5 tygodni.
RzLukas - 2010-09-28, 21:06
esdziewiaty napisał/a: | Wstrzymano produckję benzyny 4X4 , nie jest to według mojego Delaera spowodowane EURO V , a jakimś kłopotem technicznym ,[ |
Dzisiaj dzwoniłem do delaera aby zapytać co słychać z moją DD. Wypytałem o powody wstrzymania produkcji DD w wersji 4x4 benzyna. Powodem jest właśnie EURO V, a nie kłopot mechaniczny. Takich informacji udzieliła mi pani w Renault Lisowski z Nowego Sącza.
tolkiszon82 - 2010-09-29, 06:01
to nie chodzi tylko o 4x4 ja zam 4x2 i tez czekam. Taka informacje tez dostałem od dilera ze chodzi o Euro V ale to i tak nie jest potwierdzone nawet pani z centrali RP tego nie wiedziała pomimo ze pytała o to centrum dystrybucji. Takich info mysle ze fabryka nie udziela od tak sobie komukolwiek kto o to zapyta. Wiec pozostaja nam tylko domysły wszyscy obstawiaja wlasnie norme Euro V ale gdyby tak bylo to oznacza ze nie maja jeszcze przystosowanego silnika do tej normy, albo np. dotawca katalizatora sie opuznia itp. itd. nic nie wiadomo i pewnie nie bedzie i pozostaje nam czekac
SARCO - 2010-09-29, 11:45
Ja dostałem informację że kooperant nie wyrabia się z podzespołami do 4x4(zapewne dotyczy wspólnych części dla kilku modeli),ale zamówienia nadal są zbierane dla aut z roku produkcyjnego 2011 z odbiorem w 7-8 tygodniu 2011.
tolkiszon82 - 2010-09-29, 11:51
tak tylko 7-8 tydz to jest w moim przypadku 7 miesiecy oczekiwania to jest cos nie teges. Co prawda mil bym zamknite usta gdyby na podpisanej umowie widniała data styczen czy luty niestety dla dilera jest 30 pazdziernik i teraz to tak powiem oni maja problem bo ja nie po to zamwialem jeszcze wlipcu by odebrac po nowym roku o tym mowy nie bylo
sereq - 2010-09-29, 12:15
SARCO napisał/a: | Ja dostałem informację że kooperant nie wyrabia się z podzespołami do 4x4(zapewne dotyczy wspólnych części dla kilku modeli),ale zamówienia nadal są zbierane dla aut z roku produkcyjnego 2011 z odbiorem w 7-8 tygodniu 2011. |
ale ściemy, każdy co innego mówi. Jakiś AutoŚwiat trzeba by na RP nasłać chyba
tolkiszon82 - 2010-10-04, 15:17
w koncu jakies dobre wiadomosci
mam wkoncu termin produkcyjny moje autko beda składac w listopadzie a odbior planowany jest na 50 tydzien czyli polowa grudnia fak ze autko bedzie starsze juz od nowosci to nic bo i tak mam zamiar jezdzic nim raczej dlugi czas. No i moze na wigilje odwiedze tesciów juz nowym wozidełkiem
|
|