|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - jak duster 4x4 w ten snieg???
wieza - 2010-11-30, 20:59 Temat postu: jak duster 4x4 w ten snieg??? hey mam pytanie jk sprawuja sie wam dustery 4x4 w te opady sniegu ? czy ktos sie juz troszke pobawil na co mozna sobie pozwiolic??
maciek - 2010-11-30, 21:10
też jestem ciekaw
krakry1 - 2010-11-30, 21:15
Me too.
A może Ci co maja 4x4 nie włączają go ze względu na oszczędność paliwa?
benny86 - 2010-11-30, 21:40
Gdyby oszczędzali parę złotych na paliwie, z pewnością oszczędzili by też dobrych parę tysięcy przy wyborze rodzaju napędu...
WhiteDragon - 2010-11-30, 21:55
Nie mają czasu napisać, bo właśnie wypróbowują napęd w warunkach drogowych
ppart - 2010-11-30, 22:27
Nie wiem jak 4X4, ale mój radzi sobie nieźle na bocznych ulicach w mieście na stadardowych oponach.
JACO - 2010-11-30, 22:29
Absolutna rewelacja
Wybryki w lesie czy w piachu to pikuś przy przyjemności odjechania ze świateł gdy inni boksują, zakrętów bez hamowania, zmiany pasa przez śnieg czy wyjazdu z osiedlowej uliczki przez kopny śnieg jak po asfalcie, nie mówiąc już o tym, że nie ma problemu z parkowaniem.
Nie włączałem (nie musiałem ) jeszcze napędu stałego to wszystko dostępne na ustawieniu auto
Ale żeby nie było tak pięknie to są mankamenty - konieczność jazdy na 3 czy 4 przełożeniu dmuchawy co i tak nie wystarcza do utrzymania przejrzystości szyby, zwłaszcza gdy można jechać szybciej a to odbija się na spalaniu.
piotrres - 2010-11-30, 22:56
Nie wiem jak 4WD w ten śnieg ale 2WD niezgorzej, choć... trochę żałuję, że przyoszczędziłem tych 6 kPLN. Miałbym większy komfort psychiczny, i większy dyskomfort w kieszeni.
Co do dmuchawy: dzisiaj nad ranem musiałem użyć 4 biegu, i klimatyzacji by na bieżąco odszraniać szyby. Oczywiście wyszło w spalaniu...
ppart - 2010-11-30, 23:37
piotrres, podobno przy ujemnych temperaturach nie wolno używać klimy?
piotrres - 2010-11-30, 23:57
ppart napisał/a: | piotrres, podobno przy ujemnych temperaturach nie wolno używać klimy? |
Hmm, piszą jedynie, że nie działa w niskich temperaturach.
Poza tym:
http://www.daciaklub.pl/f...p?p=70209#70209
wieza - 2010-12-01, 00:09
mnie wcoraj spalanie wyszlo powyzej 10L :) ale luzik :)
Dzis pobawilem sie troszke xc90 srednie spalanie to 30L rusza ze swiatel jak strzala:) ale przy chamowaniu tego czolgu zaczynaja sie problemy :) bo 2,5t trzeba zatrzymac :) ale po sniego 30cm przejezdzajac nie czuje sie oporu , zreszta ja ze swoja mcv nie mam problemu z parkowaniem zasada jest prosta nie wiezdzaj przodem bo nie wyjedziesz , zzawsze tylem w zaspy a wyjechanie wtedy to jest pikus :)
mekintosz - 2010-12-01, 00:10
Mialem AX 4x4, teraz Sandero 4x2. Sandero daje rade ale napedu 4x4 brakuje
piotrres - 2010-12-01, 00:50
wieza napisał/a: | nie wieżdżaj przodem bo nie wyjedziesz , zawsze tyłem w zaspy a wyjechanie wtedy to jest pikuś :) |
No to podstawa, gorzej jak musisz skręcić koła i wjechać z wyczuciem, bo nie ma miejsca.
wieza - 2010-12-01, 06:21
pioters wtedy trzeba miec lopate ;)
PiotrWie - 2010-12-01, 10:34
piotrres napisał/a: | ppart napisał/a: | piotrres, podobno przy ujemnych temperaturach nie wolno używać klimy? |
Hmm, piszą jedynie, że nie działa w niskich temperaturach.
Poza tym:
http://www.daciaklub.pl/f...p?p=70209#70209 |
Przy klimatroniku w Renault jak włączysz nawiew na szybę to automatycznie włączy się wtedy klimatyzacja - powietrze nie jest chłodzone tylko przechodzi przez osuszacz i szyby nie parują. Myślę że jak w zimie nastawisz na grzanie i włączysz klimatyzację to otrzymasz ten sam efekt
kisu - 2010-12-01, 10:59
tu znalazłem zabawę DUSTER-em 4x4 po śniegu - co ciekawe w filmie mamy jeszcze suzuki chyba "Jimny" 4x4 - który się zakopał - a DUSTER spokojnie sobie poradził
http://www.youtube.com/wa...feature=related
r70 - 2010-12-01, 11:46
Jeśli by Duster wpadł w taką zapadlinę ze śniegiem, to pewnie też by się zakopał :)
Jimny to świetny samochodzik terenowy, mający w terenie lepszy napęd niż duster, podobny prześwit, lepsze kąty i jeszcze mniejszą masę. Jedynie Duster 4x4 z ESP w pewnych sytuacjach może lepiej dawać radę niż Jimny
piotrres - 2010-12-01, 14:44
Po takim śniegu jak w tureckim filmiku zalinkowanym przez r70, to ja wczoraj jechałem DD 2WD bocznymi "ulicami" w Głogowie Młp. Tylko wolniej niż na filmie (II bieg)
Fotografa na zewnątrz nie było. Szkoda.
wieza napisał/a: | pioters wtedy trzeba miec lopate ;) |
A ja mam DWIE łopaty za tylną kanapą: składaną śniegową i saperkę. Spięte razem "w foremkę" (wiem wiem, miało nie być o seksie ) zajmują niewiele więcej miejsca niż sama śniegówka. Dodatkowo wożę żwirek dla kota.
r70 napisał/a: |
Jeśli by Duster wpadł w taką zapadlinę ze śniegiem, to pewnie też by się zakopał :)
Jimny to świetny samochodzik terenowy, mający w terenie lepszy napęd niż Duster |
A to są "uroki" takiego szalenia po podłożu co do którego nie za bardzo wiesz co jest z pod spodem.
Jimny to "autko do lasu " i jako takie bardzo podoba mi się. Dzielne w terenie, zwrotne, ale ciasne i prawie bez bagażnika. No i wywrotne Pali ponad miarę, no ale to specyfika napędu. Powyżej L=100 km, nim nie pojedziesz bo to zaczyna być męczące, a powyżej 90 km/h bałbym się nim jechać. No, ale Jimny nie służy do dalekich wypraw.
Mam kolegę co do RZ takim dojeżdża, więc miałem okazję wypróbować ten wózek.
No ale robi się z tego KOT (Kompletny Off-Topic)
PiotrWie napisał/a: |
Przy klimatroniku w Renault jak włączysz nawiew na szybę to automatycznie włączy się wtedy klimatyzacja - powietrze nie jest chłodzone tylko przechodzi przez osuszacz i szyby nie parują. Myślę że jak w zimie nastawisz na grzanie i włączysz klimatyzację to otrzymasz ten sam efekt |
Piotrze, dokładnie w ten sposób to sobie wykombinowałem.
lurtz - 2010-12-01, 17:25
Przed chwila w okolicach Myslenic ladnie napadalo. Drogi idealnie biale. Srednia predkosc 20km/h :) A ja zalaczylem pelna blokade i wraz z ASR i ESP jezdzi sie swietnie! Teraz w pelni docenilem naped 4WD!
SpikeMike - 2010-12-01, 21:53
Na Pomorzu (a zwłaszcza w Gdańsku) śniegu mało, ale za to lodu dużo. Wystarczy to rzecz jasna, żeby docenić napęd 4x4. No i tu rewolucja - napęd jest dużo lepszy od tego w Hondzie CR-V którą jeżdżę równie często. Nie dość że można zablokować system, to nawet w trybie auto pompa załączająca tylną oś działa zauważalnie szybciej. Dodatkowo Dacia/Renault nie dała "nadgorliwego służbisty" w postaci swojego ESP/ASR, który ingeruje dużo później w przypadku uślizgu kół przy jeździe na wprost, niż Hondowski VSA. Honda od elektroniki głupieje od razu, czyli stoi w miejscu po pierwszym uślizgu, podczas gdy Dacia daje szanse mechanicznym podzespołom napędu od czasu do czasu delikatnie korygując przekazywanie mocy na poszczególne koła. Honda rzecz jasna ruszy z kopyta po sekundzie, ale czasami bywa to frapujące. Po weekendzie będę wiedział zdecydowanie więcej jeśli chodzi o możliwości Dacii w dużo trudniejszych warunkach (trasa+ jazda po leśnych, już zaśnieżonych drogach). Porównanie tym ciekawsze, że oba auta mam "obute" w takie same opony zimowe (Vredestein Wintrac4 Xtreme)
Zasada jest jednak jedna- w takich warunkach najgorsze 4x4 jest lepsze od najlepszego FWD, choćby to była szpera, kontrola trakcji, EDS, revoknuckle czy inny wymyślny system. O tylnym napędzie nie wspominam. Każdy kto jeździł (ja przed Dusterem jeździłem) autem z tylnym napędem wie co to za stres aby ruszyć pod górę na zaśnieżonym nie mówiąc już o zalodzonym podjeździe.
Problem z samochodem 4x4 w takich warunkach, jest w zasadzie jeden: przyspiesza jak żaden inny, hamuje jak wszystkie :)
laisar - 2010-12-01, 22:51
SpikeMike napisał/a: | w trybie auto pompa załączająca tylną oś działa zauważalnie szybciej |
Ale... jaka pompa??? Przecież Duster nie ma międzyosiowego sprzęgła wiskotycznego, tylko wielopłytkowe.
krakry1 - 2010-12-01, 22:57
laisar napisał/a: | Ale... jaka pompa??? Przecież Duster nie ma międzyosiowego sprzęgła wiskotycznego, tylko wielopłytkowe. | Ludzie o czym Wy mówicie?
SpikeMike - 2010-12-01, 23:11
laisar napisał/a: | SpikeMike napisał/a: | w trybie auto pompa załączająca tylną oś działa zauważalnie szybciej |
Ale... jaka pompa??? Przecież Duster nie ma międzyosiowego sprzęgła wiskotycznego, tylko wielopłytkowe. |
No właśnie, może to powoduje że działa lepiej :)
laisar - 2010-12-01, 23:52
Bardzo prawdopodobne - chociaż jakby to odczytywać dokładnie tak, jak jest napisane, to oznaczałoby, że "działa lepiej" pompa której nie ma... ((((:
(@krakry1: O miejscu, gdzie wał napędowy tylnej osi się z nią łączy).
SpikeMike - 2010-12-02, 11:37
laisar napisał/a: | Bardzo prawdopodobne - chociaż jakby to odczytywać dokładnie tak, jak jest napisane, to oznaczałoby, że "działa lepiej" pompa której nie ma... ((((:
(@krakry1: O miejscu, gdzie wał napędowy tylnej osi się z nią łączy). |
Przyznaję bez bicia, myślałem że w Dacii działa to na zasadzie jakiegoś sprzęgła wiskotycznego tymczasem, jak piszesz, jest to wielopłytkowe sprzęgło elektromagnetyczne.
Pokopałem trochę i jeśli prawdą jest to, że system jest oparty na Murano to działa to tak (ang.):
http://www.nissanmurano.o...murano-awd.html
Edit: no dzisiaj miasto zasypało i jest weselej :)
laisar - 2010-12-02, 12:06
Aliści, prawdą jest to (:- a poza tym ów nissanowski tylny "most" ("R145") występuje też w X-trailu, Qashqaiu, Koleosie i starym Kangoo (w renówkach jako "OH1").
piotrres - 2010-12-02, 13:20
SpikeMike napisał/a: | no dzisiaj miasto zasypało i jest weselej :) |
" ...i w Kasprowym znów kultura" ;:-) , parhdon na ulicach. Ruch po mieście odbywa się płynnie i nie ma korków praz miszczuuniów dłuuugiej prostej.
DD2WD bardzo dobrze sobie radzi, choć z małymi wyjątkami. Otym napiszę póżniej "u siebie": http://www.daciaklub.pl/f...p?p=70209#70209
wieza - 2010-12-02, 15:34
a ja na wyposazeniu auta mam;
2 lopaty
1saperke
2 linki holownicze
łancuchy
kable rozruchowe
3 kamizelki
koguta pomaranczowego :)
a i jeszcze plachty jak by co,
nie wspominajac o skrobaczce i szczotce oraz odmrazaczu doszyb :)
Wiec jestem troszke zabezpieczony :)
krakry1 - 2010-12-02, 16:54
piotrres napisał/a: | " ...i w Kasprowym znów kultura" | O widzę, że nie tylko ja jestem fanem Kaczmarskiego - to lubię.
PiotrWie - 2010-12-02, 19:29
SpikeMike napisał/a: |
Zasada jest jednak jedna- w takich warunkach najgorsze 4x4 jest lepsze od najlepszego FWD, choćby to była szpera, kontrola trakcji, EDS, revoknuckle czy inny wymyślny system. O tylnym napędzie nie wspominam. Każdy kto jeździł (ja przed Dusterem jeździłem) autem z tylnym napędem wie co to za stres aby ruszyć pod górę na zaśnieżonym nie mówiąc już o zalodzonym podjeździe |
Rzeczywiście przy tylnym napędzie trzeba się zimą nakombinować, ale też nie da się ukryć że daje dużo satysfakcji - takiej zabawy jak zimą 200-konnym tylnonapędowym BMW nie miałem przy żadnym innym samochodzie.
piotrres - 2010-12-03, 19:02
PiotrWie napisał/a: | przy tylnym napędzie trzeba się zimą nakombinować, ale też nie da się ukryć że daje dużo satysfakcji - takiej zabawy jak zimą 200-konnym tylnonapędowym BMW |
Mnie dużo wrażeń zapewniła jazda za 325 na zaśnieżonej ulicy w RZ.
laisar - 2010-12-10, 10:47
http://daciaduster4x4.blo...ve-y-barro.html
- filmik z zimowych zabaw na śniegu dusterami
bartek - 2010-12-10, 19:35
Nie ma to tamto Dusterek ładnie jeździ bokiem i rewelacyjnie radzi sobie w śniegu
RnR - 2010-12-11, 10:59
Dokladnie - to jest material ktorego dluugo brakowalo :)
|
|