|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Belki / poprzeczki na relingi - duster
ppart - 2010-12-02, 00:16 Temat postu: Belki / poprzeczki na relingi - duster Założyłem ten temat, bo mam problem z zakupem belek na relingi. Moje wnioski są takie, że belki do Dustera to tylko Thule - 757/861 lub 775/861. Koszt takich belek to 600-700 zł. Może ktoś dopasował belki innych producentów ?
laisar - 2010-12-02, 00:22
(Dla ustalenia uwagi - oryginalne w ASO: 750 zł).
piotrres - 2010-12-02, 13:08
Po wizycie w salonie Renault/Dacia, gdzie, zaproponowano mi dość wysoki system belkowy z prostokątnymi poprzeczkami za jedyne 799 zł. pojechałem do "Maxa" na Al. Witosa i nabyłem zgrabne beleczki Protrack Whispbar #S43 za 649 zł
Pasują do nich uchwyty na ładunek z montażem typu Thule (na szpilki z podstawką)
http://www.whispbar.eu/
Tu można zobaczyć instrukcję montażu:
http://www.whispbar.eu/in...ofracks/S43.pdf
http://www.whispbar.eu/images/drag_graph.png
Rożnica w cenie 150 zł in minus, a dostałem eleganckie, niskoprofilowe, łatwiejsze w montażu beleczki o przekroju profilu lotniczego z turbulizatorem na krawędzi natarcia
Jak je założę to wrzucę zdjęcie.
trojanka2 - 2010-12-04, 22:45
ja proponuje zainwestować w thule ten na paski nie pamietam numeru ale on najlepiej ze wszystkich się prezentuje i ze względu na szerokie relingi w dusterze najlepiej wygląda
ppart - 2010-12-05, 03:05
trojanka2, Ten Thule tj. 775 i kosztuje ok 700 zł no i jest uniwersalny. Natomiast ten Piotrres'a ma dużo plusów, ale jeden minus - za każdym razem jak się będzie go zdejmować trzeba zdemontować wszystko co jest na nim, np. uchwyty do roweru lub boxa (tak dostrzegłem w instrukcji montażu). trojanka2, a ty z jakiego korzystasz pod tego boxa na zdjęciu ?
trojanka2 - 2010-12-05, 11:22
ja ogólnie przerobiłem z 10 bagazników do tego samochodu były tańsze nawet po 250 zł te włoskie z aluminiowymi belkami ale we wszystkich niepodoało mi się to że zostaje bardzo duża dziura między relingami i nie ładnie to wygląda ze względu na to że duster ma dość grube relingi i niekształtne pod wycięcia tych wszystkich bagażników
wybrałem więc ten thule nie pamiętam numeru ale innego takiego thule nie ma
na paski jest tylko jeden specjalny pod grube i szerokie relingi montaż 10 sekund rozstaw akurat w daci jest pod większość akcesoriów dodatkowych typu uchwyty rowerowe czy boksy więc dalszy montaż to też chwila
zapłaciłem za niego w łodzi 600 zł ale wydaje mi się że jest masywny aluminiowy szybki w montażu i najważniejsze dla mnie super wygląda
jest jedna mała wada między 70 a 90 km trochę gwiżdże ale ponad 100 km wszystko zanika
jackthenight - 2010-12-05, 11:39
trojanka2 to zdjęcie zrobiłeś na widzewskiej koło TESCO ?
Bo wygląda jak parking przy TESCO obok przestanku .
RnR - 2010-12-05, 12:15
Fajny ten thule ale do tego plaskiego ma tez inna wade - jest wyraznie wyzszy - poza tym tamten wyglada i ma szanse dzialac tak, ze byc moze wogule nie ma sensu go zdejmowac?
Piotrres - bedziesz mial szanse posmigac z samym bagaznikiem i jakos podsumowac wrazenia dzwiekowe? Osobiscie bardzo mi sie spodobal a dzieki temu, ze jest niziutki to mozliwe, ze bym sie z boxem zmiescil nadal na parkingu w robocie (<=2m) ;)
trojanka2 - 2010-12-05, 12:16
wszystko się zgadza
Dusterjack - 2010-12-05, 13:26
Sam box wygląda super, ale moim zdaniem belki na relingach trochę za wysokie.
Kiedyś to testowałem przy różnych samochodach, należy dobierać belki z takimi mocowaniemi aby były jak najbliżej dachu ze względu na spalanie (opór powietrza), no i zachowanie na drodze. Duster niestety jest wrażliwy na boczny wiatr i zbyt wysoki bagażnik pogorszy ten efekt.
Jeżdżenie z bagażnikiem lub samymi belkami na relingach gdy jest nie potrzebny, uważam za niepotrzebne ze wględu na gwizd powyzej 90 km/h (nie jest to przyjemne), oraz problem, gdy chcemy skorzystać z myjni szczotkowej (muszą być obowiązkowo zdjęte).
ppart - 2010-12-05, 14:48
trojanka2, Przerobiłeś też antenę pod boxa. Możesz zdradzić, gdzie kupiłeś antenę no i ten bagażnik za 600,- zł ????? Czy sprzedają wysyłkowo ?
ppart - 2010-12-05, 14:51
Ala z tymi belkami Piotrresa wydaje mi się, że będzie kłopot. Trzeba najpierw je zamontować, a później np. BOXA. A przy zdejmowaniu Boxa te same czynności. Nie da się zdjąć niczego razem z belkami ?
trojanka2 - 2010-12-05, 16:50
druga sprawa to bagaznik kupiłem w łodzi są na allegro nazywają się CUBIK tylko że ja mam w tej firmie 10% upustu
antenkę przerobić to najmniejszy problem
kupujesz wszystko jedno jaki bat antenowy [w moim przypadku od fiata] ważne aby gwint był M6 tniesz go na wysokość jaka potrzebujesz i po akcji
nowy zostaje nie uszkodzony bez boxu normalnie funkcjonuje
na małym baciku jest trochę gorszy odbiór ale zawsze jest coś za coś i wygląd super
trojanka2 - 2010-12-05, 16:57
pierwsz sprawa to słowa kolegi na temat wysokości boxu
nie ma czegoś takiego o czym piszesz to co widzisz na moim zdjęciu jest maksymalnym osiągnięciem co do wysokości niżej już nigdy nie będzie chyba że zaczniemy budować coś we własnym zakresie a to znacznie straci na wyglądzie
dlatego między innym zdecydowałem się na thule 775 bo był najniższy ze wszystkich testowanych
piotrres - 2010-12-05, 17:41
Dusterjack napisał/a: | Kiedyś to testowałem przy różnych samochodach, należy dobierać belki z takimi mocowaniemi aby były jak najbliżej dachu ze względu na spalanie (opór powietrza), no i zachowanie na drodze. Duster niestety jest wrażliwy na boczny wiatr i zbyt wysoki bagażnik pogorszy ten efekt.
Jeżdżenie z bagażnikiem lub samymi belkami na relingach gdy jest nie potrzebny, uważam za niepotrzebne ze wględu na gwizd powyzej 90 km/h (nie jest to przyjemne), oraz problem, gdy chcemy skorzystać z myjni szczotkowej (muszą być obowiązkowo zdjęte). |
Z tego względu szukałem właśnie niskich poprzeczek, o możliwie niskim oporze.
"Firmowe" są pod tym względem (i ceny) absolutnie nie do przyjęcia.
Te, które mam mają przekrój w formie profilu lotniczego. z turbulizatorem na nosku (ot, zboczenie zawodowe)
Policzyłem, że przy 100 km/h =27,8 m/s ro=,225 kg/m^3 SCX=1,01 Duster bez poprzeczek ma opór:
Px=(½ρ*V²)SCx=478 N
Poprzeczki "Whispbar": dają deklarowany przyrost oporu o 1N a więc zaniedbywalnie mało...
To daje średnio Cx=0,0173 dla pojedynczej poprzeczek. Opór odnoszę do powierzchni belek w rzucie z góry. Myślę, że trzeba jeszcze dołożyć jakieś 10% na interferencję z autem, ale to nadal b. mało
Jeździłem z nimi ostatnio z V_max=90...95 km/h (szybciej się nie dało) i... wcale ich nie słychać. Nie wiem jak jest przy większych prędkościach.
We wtorki robię dłuższą trasę, to powiem jak to się zachowuje.
Bagażnika na narty jeszcze nie zakładałem, bo jadąc na krótki wypad by pobiegać w 1...3 osób sprzęt mieszczę w kabinie.
trojanka2 - 2010-12-05, 18:09
z daleka widać że fajny a mógłbys troche przybliżyć to zdjęcie
słowo firmowe to znaczy że przez kogo produkowany
Dusterjack - 2010-12-05, 18:21
trojanka2 napisał/a: | pierwsz sprawa to słowa kolegi na temat wysokości boxu
nie ma czegoś takiego o czym piszesz to co widzisz na moim zdjęciu jest maksymalnym osiągnięciem co do wysokości niżej już nigdy nie będzie chyba że zaczniemy budować coś we własnym zakresie a to znacznie straci na wyglądzie
dlatego między innym zdecydowałem się na thule 775 bo był najniższy ze wszystkich testowanych |
Są belki które montuje się prawie na równo z religami, nie wystają wtedy z boków poza relingi (tylko ok. 2 cm), z miesiac temu szukajac w internecie coś takiego znalazłem, ale jak na złosć nie mogę odnaleźć tej stronki, jak ją odnajdę to ją podam.
Z tego co pamiętam belki te mają trochę mniejszą dopuszczalną wagę dla bagażu.
trojanka2 - 2010-12-05, 18:28
już wiem co to za bagaznik ogladałem go zniechęcił mnie szerokością jest nietypowy i powiem ci że nie wpełni bym ufał co do cięzaru jaki może wytrzymać trzyma się teoretycznie na kawałku plastiku
ja czasami mam na bagazniku 120 kg siła jakoś inaczej się rozkłada na tych dwóch róznych bagażnikach
na pewno masz rację co do gwizdu u ciebie będzie najmniejszy dlatego że belki są szersze i cieńsze
i na pewno masz racje że twój ładniej wygląda w tym samochodzie
podobal mi się z wyglądu najbardziej z tych wszystkich które miałem założone na samochłód
piotrres - 2010-12-05, 19:09
ppart napisał/a: | Ala z tymi belkami Piotrresa wydaje mi się, że będzie kłopot. Trzeba najpierw je zamontować, a później np. BOXA. A przy zdejmowaniu Boxa te same czynności. Nie da się zdjąć niczego razem z belkami ? |
Najpierw zakłada się belki, a potem właściwy ładunek. Montaż na thulowe wsuwki
Nośność zestawu 75 kg. Jak dla mnie wystarczająca (narty, rowery, lekki box) generalnie chodzi mi o gabaryty ładunku niż o ciężar.
A "zestaw firmowy" oznacza dla mnie to co oferują salony Renault/Dacia:
Tylko dlaczego w FR to jest prawie dwa razy tańsze niż w PL ?
Co do szerokości, yo wnika ona ze sposobu profilowania
laisar - 2010-12-05, 20:08
Nośność dusterwoych relingów to w ogóle jakieś 80 kg, więc radziłbym nie przesadzać z załadunkiem...
piotrres - 2010-12-05, 20:22
laisar napisał/a: | więc radziłbym nie przesadzać z załadunkiem... |
i te 120 kg na ze środkem ciężkości na wysokości 1800 mm brr.
ppart - 2010-12-05, 23:46
piotrres, Zestaw firmowy to właśnie Thule 775 tylko ze stalowymi belkami, Trojanka2 ma taki sam tylko z ALU.
ppart - 2010-12-05, 23:47
trojanka2, Czy Twoje belki mają 120 cm. długości, czy są dłuższe ?
trojanka2 - 2010-12-06, 10:28
tak ja mam 120 cm ale przy montażu mogli mi założyć 130 cm tylko ja nie chciałem[pamietam w innych samochodach czasami uderzałem głową] długość belek mają do tego bagażnika albo 120 albo 130
kupujesz ten zestaw że tak powiem w osobnych pudełkach jedna paczka to 4 uchwyty[tam jest kluczi zamki] a druga paczka to belki[i teraz wybierasz czy 120 czy 130] i na sam koniec masz komplet
wszystko montujesz w 5 min bo to takie proste[bedziesz miał jeszcze jakieś pytania to pisz]
trojanka2 - 2010-12-06, 10:40
oczywiście masz rację co do tych bagażników one są takie same tylko ja mam belki alu
takie własnie chciałem ze względu na to 120 kg które musze przewozić dwa razy w roku ale na krótkich odlrgłościach
ppart - 2010-12-06, 11:10
trojanka2, Jeszcze jedno pytanie. Będę montował boxa na tym bagażniku, do tej pory nie miałem boxa i nurtuje mnie czy lepiej go demontować razem z poprzeczkami, czy ściągać tylko z poprzeczek ? Założę go pierwszy raz napewno na zamontowany bagażnik, ale co z tym ściąganiem? Dodam, że boxa mam na wsuwki.
trojanka2 - 2010-12-06, 12:13
ja mam swój na szybkie montowanie na takie półcybanty od spodu a od wewnątrz na szybkie zaciski więc łatwiej mi zdjąć box niż całość
ja bagażnika nigdy nie zdejmuje
musisz pomyśleć co łatwiej ci zdjąć
trojanka2 - 2010-12-06, 12:15
słuchaj boxa masz na wsówki te oryginalne od thule co wchodzą do środka belki
ppart - 2010-12-06, 12:35
trojanka2, Tak boxa mam na wsuwki Thule, kupiłem okazyjnie w Auchan i okazało się, że za cybanty muszę dopłacić ok. 120 zł. Ale wsuwki są chyba wygodniejsze. A z tym ściąganiem będę sam musiał przećwiczyć,może już w piątek. Do tej pory bagażnik na rowery ściągałem razem z pprzeczkami, było wygodniej.
trojanka2 - 2010-12-06, 13:11
ja nigdy nie miałem nic na tym bagażniku montowanego punktowo ale powiem ci że zbytnio nie ufam tym srubką a w szczególności od środka boxu przy przykręcaniu
sam zobaczysz jak te boxy są budowane można nakretką nawet z podkładką dokręcić to na wylot[ dla mnie za słabe]
jak ja kupowałem box to dali mi gratis takie blachy wewnętrzne 4 mm i dł około15 cm pod cybanty
ja wiem że box ma ograniczenie szybkości ale ciekawe co przy 140 km albo więcej dzieje się tam na górze z tym boxem mocowanym punktowo
można zadać to pytanie temu koledze który tam liczył gwizd swojego bagażnika może udałoby mu się wyliczyc siłe naporu powietrza przy 140 km na box
ppart - 2010-12-06, 13:45
trojanka2, Patrzyłem, tam są metalowe listwy wzdłuż całego boxa i przez te listwy przykręca się wsuwki, to może wytrzyma?
PiotrWie - 2010-12-08, 09:36
trojanka2 napisał/a: | już wiem co to za bagaznik ogladałem go zniechęcił mnie szerokością jest nietypowy i powiem ci że nie wpełni bym ufał co do cięzaru jaki może wytrzymać trzyma się teoretycznie na kawałku plastiku
ja czasami mam na bagazniku 120 kg siła jakoś inaczej się rozkłada na tych dwóch róznych bagażnikach
na pewno masz rację co do gwizdu u ciebie będzie najmniejszy dlatego że belki są szersze i cieńsze
i na pewno masz racje że twój ładniej wygląda w tym samochodzie
podobal mi się z wyglądu najbardziej z tych wszystkich które miałem założone na samochłód |
Przy samochodach jest podawany taki parametr jak nośność dachu, nie umiem znaleźć na szybko dla Dustera, ale zwykle wynosi on 40-50 kg, wątpię by dla Dustera wyniósł ponad 100 kg, to w końcu tak naprawdę inaczej ubrany Modus
laisar - 2010-12-08, 11:12
@PiotrWie: http://www.daciaklub.pl/f...p?p=70811#70811 (małe kilkanaście postów wcześniej w niniejszym temacie (; ).
trojanka2 - 2010-12-08, 11:16
szperając kiedys po internecie widziałem na zdjęciach reklamę takiego namiotu montowanego na bagażniku do którego wchodzi się z ziemi po drabincei on był pokazany na dusterze było tam miedzyinnymi napisane że jest do 100 kg
ja raz na jakiś czas mam na dachu pocięte dwie płyty pażdzierzowe to też jest okolo 100 kg nie mówie że szaleje tym samochodem albo jeżdżę 100 km na godzine
ale jade wolno te 10 km po mieście i nic się nie dzieje wszystko jest ok
nastepny przykład to box zapakowany na zimowy wyjazd na narty są w nim buty 4 pary kijki narty inne smieci co tez robi wage 60 kg i tu już robisz dłuższą trasę i z inną prędkością i wszystko jest ok
myślę że parametr o którym piszesz jaest podawany na punkt bagażnika[tak mi się tylko wydaje nie znam się na tym]
PiotrWie - 2010-12-08, 12:01
Miałem na myśli konkretny parametr dla danego auta, znalazłem w istrukcji - 80kg (łącznie z elementami mocującymi, czyli bagażnikiem i ew boxem, powyżej może nawet dojść do odkształcenia słupków po otwarciu drzwi), wiadomo że jest jakaś tolerancja, ale 50% przeładowania to ja bym się bał.
Nawet jak od razu nic się nie uszkodzi to później może coś wyjść, miałem w rodzinie człowieka który użytkował na początku lat 90-tych malucha jako pojazd do transportu materiałów na budowę domu, po trzech latach stan był taki jakby nim jeździł z 15 lat.
laisar - 2010-12-08, 13:16
Chyba w zasadzie wszystkie parametry podawane są jako absolutnie skrajnie bezpieczne w nawet najgorszych warunkach (por. temat o wydajności ukł. chłodzenia) - więc z zachowaniem ostrożności, raz kiedyś, raczej nic nie powinno się stać. Ale regularnie takiej eksploatacji to bym nie ryzykował...
O tym namiocie tez było na forum - największa różnica, to że jest to obciążenie statyczne, na postoju. Wjechanie w dziurę z znacząco przeładowanymi relingami to już bardzo odmienna sytuacja - chwilowe obciążenie dynamiczne może poszybować wtedy niebezpiecznie wysoko /:
jjmalin - 2011-01-19, 10:49 Temat postu: Reling poprzeczny, poprzeczka Czy jest coś tkiego jak belka czy reling na wszerz autka ?? jakiś uniwersalny np bo nie chcę antenki CB montować na relingu tylko na środku ale bez wiercenia w dachu i coś jakby rozpurka przydałoby się
Ryszard - 2011-01-19, 11:57
Jak pamiętam, poprzeczki są wymienione i pokazane na zdjęciu jako dodatkowe wyposażenie nawet w katalogu Dustera...
R
jjmalin - 2011-01-19, 12:06
z tym, że mam relingi i do nich chciałbym to przymontować
czaju - 2011-01-19, 22:20
Na pewno są poprzeczki do relingów (niekoniecznie w Dacii ale widywałem takie).
Pytanie uzupełniające - poprzeczka tylko po to żeby antene powiesić?!
Kierujesz się tym odrobinę lepszym zasięgiem?. Osobiście jeździlem kilkoma samochodami z poprzeczkami i nie polecam - szum powyżej 90kph potrafi być solidny (szczególnie jak wieje).
ja mam antenę na tylnej klapie (na takim dziwnym uchwycie), ale gdybym miał relingi to pewnie tak poprostu przywaliłbym ją do relinga...
http://allegro.pl/relingi...1402791807.html
Trochę drogo swoją drogą...
jjmalin - 2011-01-20, 14:08
liczę na to że będę miał mniejsze szumu na relingu niz na dachu na magnezie
czaju - 2011-01-20, 19:37
Na jedno wyjdzie - albo szum wiatru (którego nei wyeliminujesz), albo szum w radiu, który można probować wyeliminować lepszym radiem, podłączeniem zasilania bezpośrednio z akumulatora etc.
Przynajmniej takie jest moje zdanie - jak pisałem poprzeczki są - koszt ok 200-300zł - jeśli rozważasz że mogą Ci się przydać np do tego żeby jeździć z trumną, albo przewieźć szafę na dachu to kupuj bez wahania.
Beckie - 2011-01-21, 13:41
Podobno belki dachowe zwiększają zużycie paliwa nawet do 5%.
Gdybym w swoim aucie miał zamontowane belki na stałe kosztowałoby mnie to dodatkowe 1000 zł na paliwo. (przy przebiegu 60 000 km).
Gość - 2011-02-21, 14:43 Temat postu: bagażnik na relingi Duster Poszukuję pasującego do Dustera bagażnika na relingi.
Wiem- taki temat już był - ale chcę go odświeżyć, bo ceny tam przedstawione były za wysokie. Interesuje mnie bagażnik w granicach do 250 PLZ.
eplus - 2011-02-21, 20:45
Taki zestaw kosztował 600zł+, z tego belki ponad połowa. Za 250zł to chyba samemu trzeba coś wystrugać albo upleść z wikliny i przymocować nieśmiertelną ośmiornicą z gum i sprężyn.
Gość - 2011-02-21, 21:21
Eplus - A co powiesz na taki? ZOBACZ
Cały problem ponoć w tym (a pytałem już dzisiaj w dwóch sklepach), że relingi w Dusterze są dosyć grube i przez to większość bagażników nie pasuje. Obydwaj polecali te same modele:
"....pasuje bagażnik inno 397 zl i thule 428 zł metalowa belka, 580 aluminiowa belka..."
Szukam jednak dalej.
Gość - 2011-02-21, 21:38
Eplus - powiedz jeszcze gdzie nabyłeś swój zestaw i jak on się nazywa. Z góry dziękuję.
eplus - 2011-02-21, 22:09
mufi3 napisał/a: | Eplus - A co powiesz na taki? ZOBACZ |
Przymierzałem ten model albo bardzo podobny i niestety w ogóle nie przylega do relingów Dustera - nie ma szans się pewnie zablokować. Duster jest na liście - pewnie na tej samej zasadzie, co przy chlapaczach uniwersalnych. Te belki, które kupiłem, mają uchwyty w kształcie imadeł i trzymają pewnie. W papierach nie mam nic poza nazwą Taurus. Adres sklepu wskazał kol. Piotrres. Więcej o rozterkach przy zakupie:
POPRAWIAM LINK:
http://www.daciaklub.pl/f...?t=4664&start=8
Taurus to napis na uchwytach do nart, belki są bez napisu. Ale jedno i drugie najprawdopodobniej polskie. MAX jest obok Reala na obwodnicy Rzeszowa.
Dusterjack - 2011-02-22, 18:36
Mam te belki przy Fiacie Palio, jak będę miał trochę czasu w weekend to przymierze je do Dustera. W Palio sprawdziły sie bardzo dobrze i co ważne wogóle nie rysują relingów po zamocowaniu.
Gość - 2011-03-01, 11:47
Dusterjack - sprawdzałeś może ten bagażnik???; daj znać, czy pasuje.
mausi64 - 2011-03-01, 14:15 Temat postu: Re: bagażnik na relingi Duster
mufi3 napisał/a: | Poszukuję pasującego do Dustera bagażnika na relingi.
Wiem- taki temat już był - ale chcę go odświeżyć, bo ceny tam przedstawione były za wysokie. Interesuje mnie bagażnik w granicach do 250 PLZ. |
hej, witam - ja nabyłam na początku lutego bagażnik w cenie 199,00 pln z dostawą kurierem; jeszcze go nie zakładałam, ale byłam w kontakcie telefonicznym ze Sprzedawcą. wymierzyłam odstępy zgodnie z jego wskazówkami i myślę, że z pewnością będzie pasował; polecał go tu ktoś na forum, więc myślę, że ok.
http://axel-sport.pl
mam nadzieję, że pomogłam :)
mufi3 napisał/a: | Eplus - A co powiesz na taki? ZOBACZ
Cały problem ponoć w tym (a pytałem już dzisiaj w dwóch sklepach), że relingi w Dusterze są dosyć grube i przez to większość bagażników nie pasuje. Obydwaj polecali te same modele:
"....pasuje bagażnik inno 397 zl i thule 428 zł metalowa belka, 580 aluminiowa belka..."
Szukam jednak dalej. |
pod słowem ZOBACZ kryje się link: http://allegro.pl/alum-ba...1411329190.html
oglądałam; sprzedający pisze, że pasuje do dusterka, a są to dokładnie takie relingi, jakie nabyłam ja, za 60,00 pln mniej :) polecam więc mój sklep !
TD Pedro - 2011-03-01, 16:37
mausi64
Cytat: | sprzedający pisze, że pasuje do dusterka, a są to dokładnie takie relingi, jakie nabyłam ja, za 60,00 pln mniej :) polecam więc mój sklep ! |
gdyby nie sprawiło Ci trudność to przymierz nowy nabytek i podziel się opinią jak bagażnik "dogaduje" się z Dusterem... - oferta zachęca ceną i wyglądem...
eplus - 2011-03-01, 18:09 Temat postu: Re: bagażnik na relingi Duster
Ten link nie działa, ale poprzednie linki widziałem i miałem te belki w rękach i na samochodzie - dolny nosek nie wejdzie od strony zewnętrznej więcej niż 2mm pod reling, i to chyba tylko gumą. Bałbym się z tym jechać.
[ Komentarz dodany przez: laisar: 2011-03-01, 18:27 ]
Link poprawiony, już działa.
TD Pedro - 2011-03-01, 19:14
jeżeli to jest to samo to szkoda, bo wyglądają całkiem przyzwoicie - no to chyba nie jest dobra wiadomość dla kol. mausi64
eplus - 2011-03-01, 21:02
Ten przekrój niezbyt pasuje do kantówki na dachu Dustera.
Kupione w Internecie można oddać - nie ma strachu.
mausi64 - 2011-03-01, 22:02
TD Pedro napisał/a: | jeżeli to jest to samo to szkoda, bo wyglądają całkiem przyzwoicie - no to chyba nie jest dobra wiadomość dla kol. mausi64 |
widzę, że będę musiała się tym zająć; pewnie dopiero jakoś w weekend. ale obiecuję, że przymierzę i podzielę się spostrzeżeniami... byłoby mi szkoda, gdyby okazało się, że nie pasują
TD Pedro - 2011-03-01, 22:07
eplus napisał/a: | Ten przekrój niezbyt pasuje do kantówki na dachu Dustera.
Kupione w Internecie można oddać - nie ma strachu. |
pod warunkiem, że od zakupu nie minęło więcej niż 10 dni i nie były zakupione "na firmę"...
laisar - 2011-03-01, 22:13
...I nie na aukcji (nawet przez "Kup Teraz")...
eplus - 2011-03-02, 15:57
Póki nie zapłacone, to Mausi ma wszystkie karty w ręce...
http://axel-sport.pl/index....
mausi64 - 2011-03-02, 20:36
:) niestety zapłacone... nie przysłaliby bez kasy... ale nie przeżywam za bardzo
ale właśnie do nich pisałam... odpowiedzieli, że nie będzie problemu ze zwrotem, pod warunkiem, że będą wszystkie części i paragon... więc spoko... zmierzyłam obwód relingów i też im podałam. napisali, że mogę odpakować, przymierzyć, a jeśli nie będą pasować - mam odesłać ( of course na mój koszt ). Młody przyjeżdża na weekend ze studiów, a że rości sobie prawa do jazdy Dragsterką, więc niech na nią zapracuje będziemy przymierzać w weekend - o rezultatach powiadomię szanowne koleżeństwo
witam Towarzystwo po weekendzie i uprzejmie donoszę:
- zagoniłam Młodego do mycia i odkurzania ( skoro chce jeździć, niech się wykaże i swój wkład wniesie
- przymierzaliśmy też, zgodnie z obietnicą zakupione relingi
poniżej zdjęcia, jak wyszło - przepraszam za jakość, robione komórką późnym popołudniem; instalowaliśmy z Młodym; pytałam go, jak się trzymają... Młody zeznał, że prędzej odpadną relingi Dustera niż tamte; próbował nimi poruszać, to Dusterek cały chodził, a bagażnik ani drgnął. nie zamierzam wozić tam jakichś olbrzymich ciężarów, więc myślę, że będzie ok. Fakt, że jeśli komuś nie podoba się wolna przestrzeń, to oczywiście ma prawo się nie podobać. Sprzedawca zapewniał mnie, że bagażnik będzie pasować; i myślę, że nie tylko ze względu na fakt, żeby tylko sprzedać zatem zatrzymuję go i nie odsyłam; a i tak będę używać tylko sporadycznie ( rowery na wakacje, choinka, itp.. ).
i jak to mówią: decyzja o zakupie it's up to U
pozdrawiam
Gość - 2011-03-09, 11:18
Mausi64 - mogłabyś zamieścić zdjęcie samego zaczepu, a dokładniej chodzi mi o zobaczenie szczegółu o którym pisze "eplus", czyli kwestia ile dolny nosek zaczodzi pod reling.
eplus napisał/a: | ... dolny nosek nie wejdzie od strony zewnętrznej więcej niż 2mm pod reling, i to chyba tylko gumą. Bałbym się z tym jechać. |
mausi64 - 2011-03-09, 11:23
oki, ale nie obiecuję, że to będzie już, bo relingi zdemontowane; postaram się założyć je znów w weekend; tyle, że już bez pomocy Młodego - będzie dopiero za tydzień :(
jakem obiecała - tak wklejam zdjęcia. próbowaliśmy z Młodym je ruszyć po przykręceniu - ani drgnęły - naprawdę. Oczywiście decyzja o zakupie jest indywidualna, ale ja, mimo, że Sprzedawca powiedział, że przyjmie bagażnik z powrotem, gdyby coś nie pasowało po zamontowaniu i sprawdzeniu, nie będę go oddawała. Gdyby ktoś był zainteresowany ( cena, jak wcześniej pisałam, dość atrakcyjna ) proszę o kontakt, podam dokładne namiary
Tymczasem życzę wszystkim miłego i pogodnego dnia!!!!
piotrres - 2011-03-09, 12:22
eplus napisał/a: | Taki zestaw kosztował 600zł+, z tego belki ponad połowa. Za 250zł to chyba samemu trzeba coś wystrugać albo upleść z wikliny i przymocować nieśmiertelną ośmiornicą z gum i sprężyn. |
No nieee, z łyka wyjdzie taniej!
Ktoś się pytał o zbliżenie mojego bagażnika dachowego:
Co do obaw odnośnie montowania uchwytu na poprzeczkach. Dopasowuję w dom na podłodze, i zakładam na auto porzeczki razem z uchwytami. Spróbujcie majstrować na mrozie, przy metalowych elementach gołymi łapkami (w rękawiczkach nie przykręcę)
wa-fel - 2011-03-16, 17:24
Witam. Dziś zamontowałem uchwyty THULE 757 wraz z belkami THULE 761. Pasują całkiem przyzwoicie.
Dla forumowiczów którzy stoją przed podjęciem decyzji co kupić wklejam foty.
RnR - 2011-04-09, 12:26
Witam
Dzisiaj bylem w sklepie akurat sprzedawca mial ciekawego Mont Blank'a:
http://www.montblancuk.co...x4-rr-2010.html
http://www.montblancuk.co...pdf/rf20alu.pdf
Do relingu pasuje naprawde idealnie - porownalem tez latwosc i szybkosc montazu z 775 i tym tanszym alu ktory tutaj tez byl omawiany i tak szczerze - moim zdaniem ten MB bije je na glowe - jedyne zawachanie jakie mam to, ze Thule moze byc bardziej uniwersalny ale w sumie... raczej i tak dusterem dobre pare lat bede smigal a dodatkowo auta w rodzinie przyszle (prawdopodobne) i obecne to dokladnie ten sam zalecany model bagaznika wiec... tez uniwersalny chyba wystarczajaco
Jak kupie to podrzuce fotki :)
eplus - 2011-04-09, 15:57
Ładny, tylko będzie też o pół głowy wyższy - w moim belki leżą wprost na relingach, a Whispbar Piotrresa mieści się pomiędzy relingami.
RnR - 2011-04-09, 19:15
Tak - porownywalem z 775 i tym "tanszym" - problem z Whispbar'em czy kazdym chyba tym "nizszym" to to, ze duzo trudniej/dluzej sie go zaklada/zdejmuje a do tego - tutaj juz hint sprzedawcy - znacznie zredukowana jest szerokosc montazu na belkach co powoduje, ze mozna zmiescic mniej na dachu I trzeba potem do tego dalej siegac - suma sumarum w moim osobistym przypadku raczej dyskwalifikuje to takie rozwiazania mimo, ze poczatkowo BARDZO mi sie podobaly. (bede chyba musial czesto zdejmowac zakladac boks w zimie bo garaz I parking firmowy sa <=2m i z boksem moge miec problemy drobne ;) )
RnR - 2011-05-09, 20:20
No wiec słowo się rzekło... Mont Blanc na relingu :)
Bagażnik opisywałem troche wcześniej więc tutaj tylko fotki i dodatkowe szczegóły:
Przednia łapa:
Tylna łapa:
Z góry i przodu:
Wysokość auta z bagażnikiem to ~175cm (173 zgodnie z moim mocno wątpliwym pomiarem) wiec jest szansa, ze zmieszcze sie do garażu z boksem :)
Z przodu przycinalem takie oslonki ktore wypełniają szczeliny w których przesuwają się łapy na 7,5cm a z tyłu na 8,6cm.
Bagażnik bardzo ladnie pasuje na dachu a przed montażem paczka miesci sie na ukos w bagazniku dzieki wpadaniu w takie wolne przestrzenie za fotelami z tyłu po prawej i w lewym tylnym rogu bagażnika.
Sam bagażnik wygląda ładnie - jutro zdam raport jak z halasem itp itd.
Zastanawiam sie tez nad antena - dac jej dotykac belki (teraz opiera sie na takiej gumie w belce troche ale pewnie bedzie stukac) czy tak ja odgiac zeby jednak ograniczyc kontakt?
TD Pedro - 2011-05-09, 21:24
RnR,
czy to jest model Mont Blanc Ready Fit 20?
RnR - 2011-05-09, 21:32
Pedro - dokladnie ten - (kilka postow wczesniej wrzucalem linki do niego tez).
Kupilem w tym sklepie: http://www.bagaznikichorzow.pl/na-reling
Pewnie cos uda sie Wam wynegocjowac jako "z polecenia" ;)
TD Pedro - 2011-05-09, 21:37
RnR,
dzięki, czekam(y) na wrażenia z użytkowania - hałas itd...
RnR - 2011-05-09, 21:42
Jasne - jutro rano napisze jak to wygladalo na trasie do roboty :)
RnR - 2011-05-10, 10:10
No wiec update:
Bagażnik jest raczej cichy do 100km/h - zeby moc cos powiedziec musialem pierwszy raz jechac bez radia i nawiewu :)
Od 100-105 zaczyna byc cos slychac wyraźnie - co ciekawe raczej ze strony pasażera slyszalem - dzwieki to szum powietrza i lekki gwizdek ale tak na 100% nie mam porownania bez bo az tak nie testowalem :)
Jak zaloze boxa i przejade sie w trase to znow opisze - glownie wrazenia po zdjeciu wszystkiego :)
RnR - 2011-05-14, 19:41
Jestem po 400km z boksem. Jestem bardzo zadowolony. Tak autko jak i bagażnik i boks spisały się rewelacyjnie już nie mówiąc ile udało mi się sprzętów zapakować :)
TD Pedro - 2011-05-14, 19:48
RnR napisał/a: | Jestem po 400km z boksem |
czy zużycie paliwa znacząco wzrosło? jak z dynamiką - opory odczuwalne? jaki masz boks, czy dostęp bardzo kłopotliwy?...
RnR - 2011-05-16, 13:06
Tak, dostęp do boksa jest trudny ze wzglegu na wysokość całości, nie wiem czy na krótsze wyjazdy nie będzie miało sensu zaopatrzyć się w zwykły bagażnik na dechy. Co do dynamiki to jestem zadowolony - żadnych problemów - jednak ten silnik pod tym kątem to naprawdę dobry wybór. Zresztą pod kątem spalania też :) na autostradzie jechałem jakieś 110 później pod 100 na pozostałych 30% trasy i spalanie na drugi dzień komputer pokazał 6.3 :) boks mam taki narciarsko podróżny (raczej wąski tak od krawędzi drzwi do anteny i długi)
mausi64 - 2011-08-22, 10:33
mufi3 napisał/a: | Mausi64 - mogłabyś zamieścić zdjęcie samego zaczepu, a dokładniej chodzi mi o zobaczenie szczegółu o którym pisze "eplus", czyli kwestia ile dolny nosek zaczodzi pod reling.
eplus napisał/a: | ... dolny nosek nie wejdzie od strony zewnętrznej więcej niż 2mm pod reling, i to chyba tylko gumą. Bałbym się z tym jechać. |
|
witam po wakacjach...
Dusterka sprawowała się super, w ciągu 1,5 tygodnia zrobiłyśmy prawie 4 tys. km... spaliła, w zależności od kraju, drogi i "depnięcia" - od 5,3 (!) do 6,8 l; ale dzięki temu "nauczyła" się "palić" mniej, bo obecnie jeżdżę po zakorkowanej Warszawie, a spalanie jest w granicach 6,3; a już się bałam, że nie zejdę poniżej 7.
Ale ja chciałam w kwestii bagażnika.... otóż, zostałam "zmuszona" do zamontowania go już nie "na próbę i do zdjęcia" tylko do przewiezienia nim roweru młodego z działki nad morzem.... musiałam tam dokupić rynnę na rower; sama (!) wieczorem ją składałam; a na drugi dzień sama przykręcałam do bagażnika ( mąż pakował "dom" bo już zamknęliśmy sezon ); pomógł mi tylko umieścić bagażnik na relingach dachowych - i tu znów sama go przykręcałam. potem "wrzucił" na niego rower i zamontował. ja, w obawie, żeby mi nie spadł, przyczepiłam go mnóstwem linek; ale to nie było konieczne, bo i tak bagażnik zdał egzamin na 6+. trzymał się naprawdę znakomicie; sam Marek1603 przekonał się na własne oczy, kiedy mu się chwaliłam, jaka to ze mnie zdolna blondynka. Dusterka nie spaliła więcej z rowerem na dachu ( średnia prędkość 80 - 100 km; korek pod Grudziądzem 1,5 godz... ) tak więc, potwierdzam, że mimo, że z zewnątrz nie wygląda - bagażnik, który nabyłam na początku roku pasuje i trzyma się mocno.
W razie dodatkowych pytań jestem już do dyspozycji
pozdrawiam wszystkich
dragon - 2011-08-26, 08:06
Widzę, że mam bardziej "ploretariackie" podejście
Kupiłem uniwersalny bagażnik na allegro za 150, założyłem maxi boxa jescze z 405-tki zakupiony w carrefour kilka lat temu i objechałem z tym zestawem z Krakowa na kaszuby i z powrotem, kręcąc się jesze krajoznawczo po różnych terenach. Razem ok. 2600km. Średnie spalanie 9,8l na gazie. W tym autostrady po 150km/h. Box nie odfrunął, nic nie odpadło. Acha, w boxie leżało sobie koło zapasowe
Zestaw wyglądał poważnie, a poważny cenowo nie był.
No i zapomniałbym pochwalić Dusterka za wzorowe trzymanie się jezdni przy wyjątkowych wiatrach jakie panowały na wybrzeżu w tym roku, I to pomimo wysokości jaką osiągnąłem!!!
Kigam - 2011-08-29, 07:54
Witam
Czy ktoś miał możne do czynienia z takim: http://allegro.pl/show_item.php?item=1764495051 "poprzeczkami" wyglądają dość fajnie i maja w miarę opływowe kształty (spalanie) tylko ciekawe jak z jakością i trwalością?
Pozdrawiam
treblig1974 - 2011-08-30, 11:47
Kilka spostrzeżeń z prawie 2000 km z boxem: box i poprzeczki kupiłem na allegro za niecałe 800 zł komplet, nazw firm na forum nie będę wymieniał, jak kogoś interesuje to na priv. Box wielki - prawie 500 l. bo miały się tam zmieścić 2 wózki dziecięce. Weszły, jak i sporo innych drobiazgów. Mimo tego, że box znalazł się dosyć wysoko nad powierzchnią dachu jechał się dobrze, zużycie paliwa skoczyło może o 0,3 - 0,4 litra czyli całkiem przyzwoicie. Mimo sztormowej pogody i mocnych wiatrów nie było kłopotów z reakcją samochodu na boczne podmuchy, o co się bałem ze względu na wysokość Dustera z boxem. Przy większych prędkościach szumiało mocno, ale nie nieznośnie. Co dziwne, miałem wrażenie że przy ok. 110 - 120 km/h box działał jak spojler i dociskał samochód do szosy. Jedyna niedogodność użytkowa boxu w Dusterze - do załadunku potrzebna jest mała drabinka, bo bez niej trzeba się mocno nagimnastykować. Pozdrawiam.
RnR - 2011-08-30, 12:30
Treblig - fajnie, ze masz fajnego boxa ale Twoj post bylby duzo bardziej przydatny "ogolowi" gdyby nie trzeba bylo pisac prywatnie - chcialbys zeby kazdy post tutaj brzmial - "znalazlem rozwiazanie problemu - jest swietnie i bardzo proste - jak chcecie to piszcie do mnie na priv'a..." ? Jak napiszesz tutaj to to bedzie i zostanie na zawsze jako jakis glos w duskusji - piszac tak jak napisales to imho mogles wogule nie pisac niestety :/
treblig1974 - 2011-08-30, 12:44
W sumie masz rację, z przyzwyczajenia wyniesionego z innych forów unikam wymieniania nazw i podawania linków do aukcji czy sklepów. Jeśli tutaj mogę to zrobić bez obawy, ze zostanie to uznane za kryptoreklamę, to super.
Szczegóły:
poprzeczki: CAM Totus, http://allegro.pl/bagazni...1762621070.html
box: SPORTAC-FL420SU, http://allegro.pl/box-spo...1762098326.html
Jeśli się komuś przyda, to świetnie.
Pozdrawiam.
sereq - 2011-08-30, 19:19
treblig1974 napisał/a: | W sumie masz rację, z przyzwyczajenia wyniesionego z innych forów unikam wymieniania nazw i podawania linków do aukcji czy sklepów. Jeśli tutaj mogę to zrobić bez obawy, ze zostanie to uznane za kryptoreklamę, to super.
Szczegóły:
poprzeczki: CAM Totus, http://allegro.pl/bagazni...1762621070.html
box: SPORTAC-FL420SU, http://allegro.pl/box-spo...1762098326.html
Jeśli się komuś przyda, to świetnie.
Pozdrawiam. |
Dzięki za namiary :) A masz może fotkę swojego Dustera z tym bagażnikiem?
Riczi - 2011-08-30, 19:55
RnR Mont Blanc Ready Fit 20 z uchwytami rowerowymi tyż pasi
http://www.bagaznikichorzow.pl/na-reling
Polecam.
treblig1974 - 2011-08-31, 06:11
sereq napisał/a: |
Dzięki za namiary :) A masz może fotkę swojego Dustera z tym bagażnikiem? |
Nie robiłem zdjęcia. Co do wyglądu: poprzeczki są dosyć grube, a bagażnik wysoki, więc zestaw dodaje około pół metra do wysokości auta (jakies 20 cm ponad linię otwartej tylnej klapy). Dzięki czarnemu kolorowi boxa nie wygląda to źle, nie ma wrażenia że samochód jest za wysoki, ale do garażu ze standardowymi drzwiami unoszonymi mieści się dosłownie na styk, więc trzeba uważać. Jeśli nie potrzebujesz przewozić specjalnie wysokiego bagażu (jak moje wózki dla dzieci) to z powodzeniem można zastosować niższe, za to dłuższe pudło.
RnR - 2012-03-06, 22:34
Po obecnym sezonie moge sie juz powoli pochwalic glowna czescia mojgo zestawu - mechanizmem opuszczania/podnoszenia i przechowywania boxa razem z bagaznikiem bazowym - czas montazu kompletu na auto to ciut ponad 2 minuty (to co na filmie + do/od-krecenie 4 motylkow) - uzywane juz wieokrotnie i odpukac nic jeszcze nie spadlo :)
Na poczatku byla prostsza wersja z oczkami w ktorych pracowaly linki ale dopiero montaz bloczkow dal spodziewany efekt lekkiej i precyzyjnej pracy, na koncach lin zamontowany jest lancuch ktorego oczka zaczepiam o haki w scianach.
Calosc zamknela sie ok 150zlotych glownie dlatego, ze liny i oczka kupilem w markecie a tam wiadomo jakie sa ceny :)
Ogolnie jestem zadowolony bo mechanizm daje mi 100% niezaleznosc i mozliwosc samodzielnego i wygodnego przygotowania auta do drogi - polecam.
http://www.youtube.com/watch?v=wIT6WkXV0_w
Jesli ktos chce to podrzuce namiary na aukcje z bloczkami :)
TD Pedro - 2012-03-06, 23:03
jakie masz poprzeczki na relingi?
RnR - 2012-03-06, 23:09
Zobacz kilka postow wyzej :)
TD Pedro - 2012-03-06, 23:17
poszedłem na łatwiznę...
w kwestii Twojego pomysłu sugeruję połączyć obydwa końce linek a wtedy podnoszenie boxa będzie płynne i równoczesne z przodu i z tyłu co usprawni jego montaż/demontaż a zarazem pozwoli "zablokować" go w pozycji końcowej (skrajnej górnej) jednym łańcuchem na jednym haku, zastosowane przez Ciebie rozwiązanie na pewno usprawnia cały "zabieg" ...
RnR - 2012-03-07, 04:52
Dzięki :) prawdę mówiąc było to w planach i mam potrzebne bloczki (bez nich było by 2x trudniej podnieść całość) ale działa to już na tyle fajnie, że nie do końca chce mi się to zmieniać (zawsze to dodatkowa komplikacja - less is more :) )
Piotr_K - 2012-03-07, 08:53
Bardzo dobry pomysł, wersja LUX to na silniczkach i z pilotem - > podnosimy BOX pod sufit lub opuszczamy.
rogi6 - 2012-05-17, 23:27 Temat postu: relingi? chłopaki mam DD golasa no i relingi są mi bardzo potrzebne do pracy ale nigdzie nie mogę nic znaleźć czy wiecie gdzie mógłbym gdzieś coś dopasować żeby wozić drabinę. Czy ktoś już coś takiego przerabiał?
laisar - 2012-05-17, 23:38
Nie widziałem, ale próbowałbym z jakimiś uniwersalnymi, montowanymi na krawędzi otworu drzwi i dachu, jak np w sandero:
BLACHA_997 - 2012-05-19, 08:25 Temat postu: Re: relingi?
rogi6 napisał/a: | chłopaki mam DD golasa no i relingi są mi bardzo potrzebne do pracy ale nigdzie nie mogę nic znaleźć czy wiecie gdzie mógłbym gdzieś coś dopasować żeby wozić drabinę. Czy ktoś już coś takiego przerabiał? |
Hej! Też mam golasa i zamierzałem zamontować bagażnik bazowy pod kufer - generalnie tylko jeden wyjazd w roku na wczasy. Jeśli "rogi6" coś wymyślisz daj znać bo także jestem żywotnie zainteresowany, nie mniej mam jeszcze czas. Zastanawiam się tylko, czy uniwersalny bagażnik montowany na krawędzi otworu drzwiowego będzie pasował? Łapy bagażnika musiałyby być włożone pod te gumowe uszczelki - czy to będzie pasowało?
Dominus - 2012-06-03, 16:05
Witam.
Wiecie może czy poprzeczki dachowe z katalogu Dustera mają zamki??
Widzę że są to chyba THULE 775 bez napisów.
bossboss - 2012-06-03, 18:13
Dominus napisał/a: | Witam.
Wiecie może czy poprzeczki dachowe z katalogu Dustera mają zamki??
Widzę że są to chyba THULE 775 bez napisów. |
Ja wlasnie mam oryginał dacii.
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=7246
fabrycznie nie maja zamków i masz to poruszone w moim temacie. zamówiłem takie zamki bo ten bagaznik to nic innego niz thule 775(tylko brak napisu). zamki takie jak te mozna kupowac po 4,6,8,12 szt. Zamkmi przyjda jutro a sprzedawca zapewniał mnie ze beda pasowac bo zamki w thule pasuja do wszystkiego(wszedzie jest ten sam standard w boxach, bagaznikach itp.). Nazywa sie to thule one kee system.
http://allegro.pl/zamki-d...2363286002.html
Dodam tylko ze w dacii daja belki stalowe ale mozna dokupic belki alu wingbar typu T itp.
Ciekawostka jest to ze tasma która trzyma reling nie jest gumowa tylko metalowa ale pokryta guma aby nie porysowac rurki(trzyma jak beton).
Dominus - 2012-06-03, 18:32
@ bossboss
Dzięki wielkie za odpowiedz.
Wynegocjowałem na razie we wstępnej ofercie poprzeczki na relingi i byłem ciekaw czy zamki mają. Jeżeli zamki thule pasują no to fajnie.
We wtorek jestem umówiony na jazdę próbną więc może zrezygnuję z poprzeczek ,przez co może trochę zejde z ceny auta a w zamian kupię sobie thule juz z zamkami... zobaczymy.
Jakbyś do tych oryginalnych montował zamki fajnie by było jakbyś zrobił foto podczas montażu co i jak ;)
Chyba większej różnicy nie ma czy stalowe czy aluminiowe bo i tak chyba mają jednakową dopuszczalne obciążenie ~80kg , chyba tylko kolorem się różnią.
Jeszcze jedną prośbę mam jakbyś mógł wrzucić foto tych belek założonych na twoim samochodzie, jak prezentują się na samochodzie, czy bardzo odstają na boki, i wysokość nad dachem :)
bossboss - 2012-06-03, 19:08
czy stalowe czy aluminiowe tez mi bez roznicy.Nawet wole czarne bo wszystko w aucie jest czarne. Co do zamków to jutro dostarczy mi je kurier. Należy wyłamać okrągłe plasticzki kryjace dziure pod zamki. Thule oprócz normalnych kluczy daje tez klucz matke. Ten klucz wlaśnie montuje(zamyka) zamki na stałe w tych dziurach. Pozostałe klucze są do otwierania i zamykania zamków. Co do cen bagażnika to moj kosztował 420 zł ale dostałem go gratis za opóżnienie w dostawie auta. A prezentuje sie tak:
Dominus - 2012-06-03, 19:20
U mnie w sumie też bez różnicy czy czarny czy srebrny bo i tak będzie czarny duster z srebrnymi dodatkami.
Jeździsz na stałe z zamontowanymi belkami?
Jak z odgłosami podczas jazdy z belkami?
Daster - 2012-06-03, 19:31
Od srody w Lidlu beda Belki aluminiowe do relingów 120 cm do Dustera i nie tylko za 149zl z zamkami na kluczyk.
http://www.lidl.pl/cps/rd...index_27399.htm
bossboss - 2012-06-03, 20:21
miałem przyjemnośc oglądać te beli juz poł roku temu w lidlu(bo towar się powtarza) i powiem ze jakość tych klamer byłe mega marna(wszystko rozklekotane, luzy itp). Ja nie zaryzykuje boxu i kajaka na takie coś wrzucić---reasumując TANIE MIĘSO PSY JEDZĄ hehe
Daster - 2012-06-03, 20:48
Nie wiem co masz na mysli piszac "rozklekotane". Pozyczalem ten bagaznik od kolegi i nie zauwazylem tego co piszesz, a wrecz bylem zaskoczony jak mocno trzyma i nie ma luzow. Poza tym Lidl trzyma poziom jakosci swoich towarow. To jest firma niemiecka, a Niemcy nie toleruja szajsu w swoich sieciach.
bossboss - 2012-06-03, 21:06
być może mówimy o innych bagaznikach-ten co ja widziałem był żle wykończony, elementy źle spasowane(byłu luzy na łapach), złe odlewy plastików itp. Co do produkcji niemieckiej i dla niemców to sie nie okłamujmy. Dla "polaczków" wszystko jest gorsze i chyba nie bywałeś w lidlach za granicą i nie widziałeś ich towaru. Ale być może mówimy o innych sprzętach
Dar1962 - 2012-06-04, 16:35
koń, jaki jest - każdy widzi
Lidl od środy - jeśli ktoś używać ich będzie okazjonalnie i nie będzie ich przeładowywał, pewnie jakiś czas posłużą - cena 149 PLN
Daster - 2012-06-04, 17:03
Majac paragon mamy 2 lata gwarancji wiec jakby cos sie chcialo posuc to oddadza kase.
Dar1962 - 2012-06-04, 17:09
sprawdź fotografię - wyraźnie jest napisane- że 3 lata gwarancji
TD Pedro - 2012-06-04, 18:19
Dar1962 napisał/a: | że 3 lata gwarancji |
to tym lepiej... dopuszczalne obciążenie 90 kg też jest większe niż dopuszczalne obciążenie relingów... wyglądają estetycznie i nie są kanciaste, cena do zaakceptowania to czego chcieć więcej... tym bardziej, że ktoś pisał na forum, że z montażem nie ma problemów (pasują do Dustera)
bossboss - 2012-06-05, 10:30
Dziś doszły zamki i w moim temacie zrobiłe troche fotek i małego manuala jak to założyć dla użytkowników oryginalnego bagażnika z aso(model thule 775)
http://www.daciaklub.pl/f...p=131834#131834
project2010 - 2012-06-08, 14:13
Te belki lidlowe są OK, wspomniany efekt "niespasowania" występuje tylko wtedy, gdy nie są one założone na relingi. Po dokręceniu pasują doskonale! Mam, testuję wożąc trzy rowery, nie ma żadnego problemu. Mozna zobaczyć w moim profilu
WPRowcy i okoliczni poszukujący takiego rozwiązania - warto teraz zajrzeć do lidla, przed godziną widziałem je w Alejach koło Leroya, było dobrych kilka sztuk.
_Marcin_ - 2012-06-08, 14:44
Dar1962 napisał/a: | koń, jaki jest - każdy widzi
Lidl od środy - jeśli ktoś używać ich będzie okazjonalnie i nie będzie ich przeładowywał, pewnie jakiś czas posłużą - cena 149 PLN |
Kupiłem w środę, wyglądają całkiem nieźle, szybki i bezproblemowy montaż.
marszelest - 2012-06-20, 19:13 Temat postu: poprzeczki Przepraszam za "górnika" ale nie chciałem zakładać nowego tematu wiec tutaj się podepnę
znalazłem takie poprzeczki co o nich myślicie, zastanawiam sie czy będą się dobrze trzymać
poniżej zdjęcie
TD Pedro - 2012-06-20, 19:58
na podstawie zdjęcia trudno coś doradzić, nie widać dokładnie sposobu montażu (jego skuteczności), zakresu regulacji itp... najlepszy byłby jednak test praktyczny... (wizualnie są wg mnie OK...)
marszelest - 2012-06-20, 20:21
zasada działania powinna być jak tutaj
poniżej zdjęcia
TD Pedro - 2012-06-20, 20:29
czy już je kupiłeś czy dopiero masz zamiar?
marszelest - 2012-06-20, 20:41
mam zamiar i chwiałbym coś takiego kupić na razie szukam
ale ciężko coś znaleźć do dustera
widziałem za 290 zł komplet jak tam gdzie jest jedno zdjęcie
te poniżej to dobra firma ale nie ma do dustera :(
cena się zaczyna od 590 zł tam gdzie jest kilka zdjęć
TD Pedro - 2012-06-20, 20:53
jeżeli nie masz jakichś szczególnych upodobań to może warto kupić takie jakie były oferowane kilka dni temu w sklepach Lidl (vide post kol. Dar1962)
http://www.daciaklub.pl/f...er=asc&start=90
cena przyzwoita, estetyka niezła, ładowność również... pewnie są jeszcze gdzieś do kupienia...
marszelest - 2012-06-20, 21:13
oglądałem je w ustroniu w lidl wyglądały solidnie ,
ale akurat nie miałem kasy przy sobie
jak je trafie ponownie, a nie będzie nic lepszego to je kupie,
zależało by mi na czarnych bo mam czarne autko i czarne relingi
te co zaproponowałem mało miejsca zajmują i małe opory powietrza co za tym idzie małe spalanie
TD Pedro - 2012-06-20, 21:18
ale te co pokazałeś też (podobnie jak te z Lidla) nie są czarne, Duster jest dosyć wysoki i w zasadzie koloru belek ze względu na ich profil i lokalizację za bardzo widać nie będzie a ponadto kolor srebrny wg mnie dobrze współgra z czarnym...
marszelest - 2012-06-20, 21:23
szukam czarnych-ew można by rozebrać i dać do anodyzowania 3 generacji
tylko czy się opłaca tego jeszcze nie wiem
bebe - 2012-06-20, 21:53 Temat postu: Re: poprzeczki
marszelest napisał/a: | znalazłem takie poprzeczki co o nich myślicie, zastanawiam sie czy będą się dobrze trzymać |
Ten sprzedawca ma też taką aukcję, co sugerowałoby, że do Dustera również pasują. Najprościej byłoby zapytać. ;)
tomala72 - 2012-06-21, 08:33
Widziałem te z Lidla... co tu dużo mówić są takie jakie mogą być za te pieniądze, nie kupiłem bo się jeszcze waham czy nie dołożyć do jakiś lepciejszych ale te od biedy mogą być.
TD Pedro - 2012-06-21, 11:58
tomala72 napisał/a: | są takie jakie mogą być za te pieniądze |
to wszystko zależy od potrzeb i preferencji... jeżeli są potrzebne do okazjonalnego wykorzystania to na pewno spełnią swoją rolę... ja też się waham... potrzeb szczególnych nie mam a aktualnie wykorzystuję posiadane sprzed iluuuuuś tam lat, są brzydkie i głośne ale przydatne ... gdybym miał większe potrzeby to pewnie bez wahania kupiłbym te z Lidla a gdybym miał jeszcze większe potrzeby i inne preferencje i więcej kasy z przeznaczeniem na ten cel to szukałbym bardziej "markowych"...
zachjan - 2012-06-23, 22:30
A ja dziś popracowałem nad swoim bagażnikiem. Nabyłem parę dni temu na wyprzedaży w Selgrosie za 50 zł aluminiowe belki Amos. Dodatkowo użyłem 8 śrub M6 z nakrętkami, trochę płaskownika i gumy. Efekt na zdjęciach. Trzyma super.
eplus - 2012-06-24, 07:09
Ja mam Taurusy, takie profile jak u Zachjana, tylko ściskane szczękami plastikowymi na relingach, a nie śrubowe "cybanty".
Whispbary znalezione przez Marszelesta to najlepsze, co może być, tylko są drogie. Ma je Piotrres, pisał o nich na forum. Mieszczą się pomiędzy relingami i przez to bagaż jest najniżej, jak się da - łatwiejszy dostęp i niższy środek ciężkości.
zachjan - 2012-06-24, 10:05
Eplus napisał: Ja mam Taurusy, takie profile jak u Zachjana, tylko ściskane szczękami plastikowymi na relingach, a nie śrubowe "cybanty".
Kiedyś widziałem gdzieś do kupna same szczęki do tego profilu. Może gdzieś je namierzę.
W moim rozwiązaniu cybanty są wsunięte w profil w miejscu oryginalnych szczęk. Zawsze mogę je wysunąć i założyć oryginały.
marszelest - 2012-06-24, 12:56
eplus moglym prosic o nakierowanie na wypowiedz piotresa z tymi relingami.
eplus - 2012-06-24, 17:45
http://www.daciaklub.pl/f...=whispbar#83535
http://www.daciaklub.pl/f...ighlight=#70773
http://www.daciaklub.pl/f...ighlight=#70370
albo: wyszukiwarka>posty ze słowem whispbar i autor piotrres, wyświetl jako posty.
bossboss - 2012-06-27, 17:51
a od jutra w biedronce bagaznik za 99 zl(wyglada jek ten z lidla)
http://www.promoceny.pl/d...relingi-108539/
ciekawe czy bedzie pasowac do Dacii
keikan - 2012-06-29, 04:40
Właśnie założyłem te relingi "biedronkowe" po 99.00 PLN
Uważam, że pasują do "dusterka" i są nieźle wykonane.
Zapodam jakąś fotkę jak znajdę czas.
teraz mnie korci, żeby zapodać na przednią belkę jakieś ładne halogeny w stylu Off-Road
Już są fotki:
bossboss - 2012-06-29, 21:28
no prezentuja sie super. cena rewelacja jak za alu.
tomala72 - 2012-07-16, 17:19
Mam i ja:)
TD Pedro - 2012-07-16, 17:24
to na jakie się zdecydowałeś marka "Lidl" czy "Biedronka" (oglądałem i te i te, wydawały mi się bardzo podobne ale na podstawie zdjęcia nie potrafię określić... )
tomala72 - 2012-07-16, 17:34
Też oglądałem jedne i drugie i wziąłem z biedy:)
Bardzo podobne do tych, które ma Koleżanka mausi64
tadam - 2012-07-20, 13:48
witam, mam pytanie odnośnie stóp do relingów firmy Thule . Mam już cały komplet z poprzedniego auta z belkami aluminiowymi, ale tam nie było relingów, więc muszę wymienić stopy. Te z systemu 775 pasują? bo jak weszłam na stronę Daci, to w wyszukiwarce przekierowało mnie na system rapid 757. Z góry dziękuję za odpowiedź
project2010 - 2012-07-30, 21:15
Hello, chciałbym donieść, iż lidlowe belki na relingi zawiodły – co prawda w sytuacji absolutnie ekstremalnej, ale jednak zawiodły. A może właśnie uratowały sytuację – sam już nie wiem. A było to tak: udało mi się wjechać w tę trąbę powietrzną, która szalała od południowo – wschodnich rejonów pomorskiego po północne krańce wielkopolskiego, dnia 14 lipca. Nie żebym to zaplanował, nie nalezę do łowców tornad... Sytuacja wyglądała bardzo groźnie, skończyła się jedynie – na szczęście - chwilą nerwów. Wiozłem na dachu mojej DD trzy rowery – dwa pełnowymiarowe + dziecięcy. Zestaw dachowy to belki lidlowe + bagażniki rowerowe z feuverta. Nie spodziewałem się takich ekstremalnych warunków, no bo kto mógł się spodziewać tornada w PL, niemniej jednak dosłownie 5 minut przed opisywanym wydarzeniem sprawdziłem ręcznie mocowanie belek do relingów oraz skręcenie śrub bagażnika, jako że robię to regularnie co ok. 100 km. Wiało mocno, jednak nie było to nic, czego wcześniej bym nie doświadczył, zatem jechałem ostrożnie, ale bez paniki. W pewnej chwili zaczęło wiać tak mocno, iż byłem przekonany, że za chwilę przewróci mi auto - w końcu miałem na dachu niezły żagiel! Zrozumiałem, ze czas najwyższy gdzieś się ukryć, przeczekać, pech jednak chciał, iż znajdowałem się dosłownie w szczerym polu, do najbliższych zabudowań na horyzoncie było kilka kilometrów – postanowiłem tam właśnie dojechać. Nagle dmuchnęło tak mocno, że – ku przerażeniu rodzinki i mojemu – zerwało mi ten bagażnik wraz z rowerami z dachu!!! Wichura uniosła ten zestaw i gruchnęła nim o ulicę kilkadziesiąt metrów dalej. Na szczęście nikogo tam nie było, nikt nie jechał ani nie szedł poboczem. A teraz najciekawsze – auto nie odniosło absolutnie żadnych ran, nieco tylko ucierpiał jeden z rowerów. Po kilkudziesięciu minutach udało mi się pozbierać to wszystko do kupy, zamontować (po uspokojeniu się nieco wichury) z powrotem na dachu i kontynuować podróż.
Gdybym nie sprawdzał wszystkich połączeń dokładnie chwilę wcześniej, pewnie złożyłbym opisane powyżej wydarzenie na karb własnej niedokładności ( i się tu nim nie chwalił, rzecz jasna :) ), jednakże jestem pewien, iż wszystko trzymało się solidnie. Moim zdaniem winę (?) ponosi system montażu – zaczepy belek nie obejmują relingów w całości, a jedynie zahaczają nieco pod spodem belki, jednocześnie będąc dociskanymi przez drugą stronę uchwytu. Dlaczego zatem ten znak zapytania przy winie? Otóż zastanawiam się, co mogłoby się stać, gdybym znalazł się w takiej sytuacji z bagażnikiem trzymającym bardziej solidnie... Nie wiem, na ile realne było zagrożenie przewrócenia auta z takim żaglem na dachu w tak ekstremalnych warunkach pogodowych, może niech wypowie się ktoś nieco bardziej ode mnie „techniczny”, niemniej jednak ja do mojego zestawu rowerowego straciłem zaufanie. Będę z niego korzystał (niespecjalnie ucierpiał, otarcia + drobne odpryski plastiku) tylko na krótkich dystansach, w dłuższe trasy rowerów zabierał nie będę do czasu zakupienia przyczepki campingowej, co planujemy.
laisar - 2012-07-30, 23:13
Rozwiązanie jest proste: hak i bagażnik na niego, panie dziejku... Nie ma żagla z boku, opór od przodu także mniejszy, nie trzeba też wysoko skakać z rowerami czy bać się jeżdżenia pod drzewami itp niskimi przeszkodami. A na utrudniony dostęp do bagażnika również jest rada - bagażnik odchylany, na podróż akurat wystarczy.
Jedyny minus to w zasadzie konieczność zwrócenia czasami większej uwagi na amatorów cudzej własności - ale to jednak rzadko się zdarza.
TD Pedro - 2012-07-31, 08:34
laisar napisał/a: | Jedyny minus to w zasadzie konieczność zwrócenia czasami większej uwagi na amatorów cudzej własności - ale to jednak rzadko się zdarza |
i na to jest rada (chociaż na złodzieja w zasadzie rady nie ma...) są bagażniki rowerowe z zamknięciem samego bagażnika jak też indywidualnie każdego z rowerów i można dodatkowo spiąć całość linką do zabezpieczenia (głównie koła) chociaż ta nie zabezpieczy akcesorii typu licznik, pompka itp...
mrówa - 2012-07-31, 09:22
Mnie się wydaje (nie wiem czy słusznie), że wicher porwawszy same rowery z dachu tym samym oszczędził samochód...
Dar1962 - 2012-07-31, 09:32
to całkiem logiczne rozumowanie - gdyby uchwyty belek były solidniejsze, rowery mogły by odlecieć z relingami zostawiając gustowne dziury w dachu
TD Pedro - 2012-07-31, 09:48
mrówa napisał/a: | Mnie się wydaje (nie wiem czy słusznie), że wicher porwawszy same rowery z dachu tym samym oszczędził samochód... |
- w tym konkretnym przypadku TAK, ale nienajlepiej to jednak świadczy o samych belkach a raczej o ich kompatybilności z relingami Dustera, po takim zdarzeniu nie można wykluczyć, że przy gwałtownym hamowaniu zachowałyby się również niekoniecznie prawidłowo...,
- przymierzałem się do tych poprzeczek ale wydawało mi się, że trochę "za płytko" chwytają reling i w końcu ich nie kupiłem,
- być może z założonym "boksem" takich problemów nie będzie...
akofreda - 2012-07-31, 11:03
Ja kupiłem tanio na Allegro belki aluminiowe i się niemiło zdziwiłem, że nie chwytają dobrze relingów dustera( po przyłożeniu siły do góry schodziły). Poszedłem do Norauto i tam były łapy Thulla. okazało się, że pasują do belek i bardzo dobrze chwytają od dołu relingi. Kosztowało mnie to w sumie i tak taniej niż belki + łapy od Thulla.
Belki z lidla są dobre lecz relingi w dastim są bardzo grube, jak by były cieńsze to byłyby ok.
bossboss - 2012-07-31, 19:26
moje nie drgnely nawet o mm mimo max załadunku
tomala72 - 2012-08-02, 15:27
Patrzę sobie na dach Dustera a tam sobie przy relingu leży blachowkręt?
Mam belki z biedrony i zastanawiam się czy czasem z ich mocowania coś nie wypadło?
No bo skąd blachowkręt na dachu?
TD Pedro - 2012-08-02, 15:44
tomala72 napisał/a: | No bo skąd blachowkręt na dachu? |
w belkach to chyba blachowkręty nie są używane, nawet w tych z Lidla czy z Biedronki... obecność blachowkręta na samochodzie można tłumaczyć na różne sposoby niekoniecznie logiczne i związane z samochodem czy jego wyposażeniem...
tomala72 - 2012-08-02, 16:03
no to mam zagwozdkę:)
drza - 2013-01-14, 21:30
Podepne sie pod temat. Znalazł ktos może rozwiązanie dla Dustera bez relingow? Przeszukalem sporo internetu, ale pod naszego Dustera nic nie moge znalezc.
Znalazlem tylko cos takiego do logana
www.e-bagazniki.pl/supra/supra-114,3375.html
laisar - 2013-01-15, 00:10
drza napisał/a: | Znalazlem tylko cos takiego do logana |
I to jest dobry trop, tylko lepiej chyba poszukać jakiegoś typu uniwersalnego, pasującego do kilku samochodów - większa szansa, że nada się także do dustera.
BLACHA_997 - 2013-01-15, 20:32
drza napisał/a: | Podepne sie pod temat. Znalazł ktos może rozwiązanie dla Dustera bez relingow? Przeszukalem sporo internetu, ale pod naszego Dustera nic nie moge znalezc.
Znalazlem tylko cos takiego do logana
www.e-bagazniki.pl/supra/supra-114,3375.html |
Muszę Was zmartwić (siebie także)
Ten bagażnik nie nadaje się do Dustera ponieważ jego łapy są montowane do fabrycznych otworów samochodu.
Tutaj instrukcja montażu: http://bagazniki.internet...ra/SUPRA114.pdf
Duster takich otworów raczej nie posiada.
laisar - 2013-01-15, 23:56
Widziałem w życiu modele bezdziurkowe, więc to zapewne tylko kwestia poszukania.
krab - 2013-01-16, 09:44
ja mam pytanie czy te belki poprzeczne dachowe, montowane pod uszczelki drzwiowe, nie spowodują utraty gwarancji? Bo chyba nie powinny, jeśli będą z atestami. Innej opcji montażu w tym modelu chyba nie ma?
laisar - 2013-01-16, 11:09
Z atestami czy bez - nie ma znaczenia, gwarancji nie anulują.
Jeżeli natomiast spowodują uszkodzenie samochodu, to naprawa oczywiście nie będzie podlegała gwarancji.
Dominus - 2013-01-16, 13:35
jeżeli by byly otwory do montazu takich poprzeczek w przypadku braku relingow to otwory wlasnie byly by pod uszczelka drzwi. w fordzie escordze sedan tak wlasnie mialem zamontowane poprzeczki i mialem fabryczne dziury na wkrecenie srub
krab - 2013-01-16, 14:00
w wersji podstawowej takich nie ma, wiec co, nie ma opcji na żaden bagażnik dachowy?
laisar - 2013-01-16, 14:29
krab napisał/a: | nie ma opcji na żaden bagażnik dachowy? |
Jest - uniwersalny nie wymagający dziurek.
Dominus - 2013-01-16, 15:01
Może by model THULE TH 950 CLASSIC FOOT PACK SYSTEM pasował.
Najlepiej gdzieś na miejscu go znaleźć i namacalnie sprawdzić bo tak to możemy gdybac
Piotr_K - 2013-02-19, 11:14
Pomyślałem sobie, ze zapodam tutaj, czasem belki można wykorzystać inaczej, na przewóz np. mebli. Jest oferta z Lidla na pasy mocujące..
Można je również wykorzystać do mocowania w bagażniku.
http://www.lidl.pl/cps/rd...index_34909.htm
A co z tymi belkami?
http://allegro.pl/dacia-l...3026918808.html
Czy ktoś może je kupił?
GDkris44 - 2013-06-10, 17:20
Poszukuje belek poprzecznych pod BOXA do dustera,najlepiej te z BIEDRONKI lub z LIDLA moze ktos zna namiary gdzie takie kupic?
Dar1962 - 2013-06-25, 06:36
GDkris44 napisał/a: | Poszukuje belek poprzecznych pod BOXA do dustera,najlepiej te z BIEDRONKI lub z LIDLA moze ktos zna namiary gdzie takie kupic? |
będą w najbliższej ofercie Lidla - od poniedziałku 1 lipca po 149 PLN
TD Pedro - 2013-06-25, 16:27
Dar1962 napisał/a: | będą w w Lidlu |
różnie o ich kompatybilności z Dusterem mówią/piszą... też się do nich przymierzałem ale ostatecznie, po konsultacji z jednym z naszych Klubowych kolegów (posiadaczem/użytkownikiem takowych) odpuściłem...
Dusterjack - 2013-06-25, 17:25
Za tą cenę do Dustera pasują idealnie. Są mocne i dość łatwe w montażu. Ich wadą jest dość głośny gwizd przy szybszej jeździe. Idealne i ciche są oryginalne belki THULE ale ich koszt to co najmniej 650 zł.
rakso70 - 2013-06-25, 20:49
Dar1962 napisał/a: |
będą w najbliższej ofercie Lidla - od poniedziałku 1 lipca po 149 PLN |
To informacja gazetkowa? Na stronie Lidla, nic o tym nie piszą.
Dar1962 - 2013-06-26, 06:36
widziałem reklamę w tv
BoloSr - 2013-06-26, 07:02
Dar1962 napisał/a: | widziałem reklamę w tv |
juz w gazetkach tez sa :)
rakso70 - 2013-06-26, 09:09
Ze zdjęć wnioskuję, że zarówno belki "lidlowe" i "biedronkowe" mają owalne profile poprzeczek. Rozumiem, że uchwyt na narty musi pasować do takiego kształtu poprzeczki? Pytam o to, gdyż w dotychczas używanym aucie (skodzie) miałem poprzeczki o przekroju prostokąta, a uchwyt był przykręcany cybantami. Korci mnie zajrzeć po pierwszym lipca do Lidla, ale nie chciałbym kupić tych belek, a później poszukiwać pasującego uchwytu na narty.
keikan - 2013-06-27, 07:39
Ja mam te Biedronkowe (owalne).
A boxa mam przykrecanego "prostokątnymi" cybantami w kształcie "U" (czy jak to się tam nazywa)..
Pasują idealnie.
Zobacz jak to wygląda w linku mojego samochodu w podpisie.
(zaznaczam, że na zdjęciu box jeszcze nie przykręcony do belek tylko położony na nich)
Przejeździłem z nim lato i zimę - zero problemów.
Całość instalacji czyli koszty =
99 PLN za belki
450 PLN (z tego co pamiętam) box Interpack Eco na narty
GDkris44 - 2013-06-27, 09:08
A ja kupilem z allegro za 64.98 i pasuje idealnie, z tym ze nie jest zamykany na kluczyk ale sa i takie...oto link....
http://allegro.pl/listing...pe=category-620
rakso70 - 2013-06-28, 07:45
Cena zachęcająca, jednak te z Lidla optycznie ciekawsze.
GDkris44 - 2013-06-28, 07:53
A czy te z Lidla sa zamykane na klucz?
TD Pedro - 2013-06-28, 07:55
tak...
rakso70 - 2013-06-28, 08:53
Skan przedstawiający lidlowskie belki już się przewijał w tym wątku, ale wstawię go jeszcze raz. Tym razem z najnowszej gazetki.
keikan - 2013-06-28, 09:24
identyczne jak te Biedronkowe, tylko tam były za 99 PLN.
rakso70 - 2013-07-01, 20:51
Zakupiłem dziś lidlowe belki. Będą jak znalazł, gdy odbiorę Daćkę:)
tomala72 - 2013-07-02, 06:32
Ja mam te biedronkowo-liedlowe i są za tą cenę do zaakceptowania lecz maja jedną dość poważną wadę:
A mianowicie przekrój relingów w dusterze jest bardziej kwadratowy i mocowanie tych belek (a propos, śruby w nich rdzewieją) ledwo go chwyta co czyni je ryzykownym do założenia ciężkiego boxa lub paru rowerów.
Ja dużo na bagażnik dachowy nie zarzucam ale do dustera pasują bardziej mocowania o takim przekroju:
http://allegro.pl/bagazni...3356537637.html
TD Pedro - 2013-07-02, 07:48
tomala72 napisał/a: | do dustera pasują bardziej mocowania o takim przekroju: |
- kupiłem belki z takimi uchwytami ale po założeniu uznałem jednak, że używanie ich jest ryzykowne - zewnętrzna część uchwytu zbyt płytko wchodzi pod reling...
- relingi w Dusterze są grube i trudno dobrać belki w "budżetowej" cenie...
bossboss - 2013-07-02, 21:04
ja mam takie oryginalne
http://allegro.pl/bagazni...3297987353.html
i obejmują caly reling(metalowa tasma w gumowym oplocie) nie ma opcji żeby cos puscilo--a zamki pasuja thule-cena do przyjecia
keikan - 2013-07-04, 07:19
tomala72 napisał/a: | Ja mam te biedronkowo-liedlowe i są za tą cenę do zaakceptowania lecz maja jedną dość poważną wadę:
A mianowicie przekrój relingów w dusterze jest bardziej kwadratowy i mocowanie tych belek (a propos, śruby w nich rdzewieją) ledwo go chwyta co czyni je ryzykownym do założenia ciężkiego boxa lub paru rowerów.
Ja dużo na bagażnik dachowy nie zarzucam ale do dustera pasują bardziej mocowania o takim przekroju:
http://allegro.pl/bagazni...3356537637.html |
przejeździłem na tych belkach z zamontowanym boxem dwa sezony zimę i lato. Uwierz mi, że nie ma żadnego zagrożenia. Nawet facet, który montował mi boxa powiedział, że są ok i wystarczająco dobrze zamocowane.
Dar1962 - 2014-06-02, 12:53
Od 12 czerwca w sklepach Lidl będą w sprzedaży belki aluminiowe do relingow w cenie 149 PLN
route2000 - 2014-06-02, 13:00
Dar1962, a skąd taka informacja, bo na stronie lidlowskiej nie ma żadnej wzmianki o belkach?
Dar1962 - 2014-06-02, 17:12
słabo szukałeś - oferta 09-15.06
http://www.promoceny.pl/gazetka/13283/p/19/#letpg
Dar1962 - 2014-06-12, 12:27
Wlasnie jestem w lidl i ogladam te poprzeczki. Nazwa "Brio" sadzac po napisach produkt z Italii. 90 kg nosnosci atest TUV. 3 lata gwarancji. Bardzo estetycznie i solidnie wyglądaja. Z opisu nadaja sie do starego Dustera i Sandero Stepway. Posiadaja zamki na klucz. Fotki potem bo sieć marna i telefon ładuje strasznie powoli
rakso70 - 2014-06-12, 12:31
Dar1962 napisał/a: | Wlasnie jestem w lidl i ogladam te poprzeczki. |
Kurza twarz, jak mawia dr Kidler, normalnie transmisja online :) :) :)
route2000 - 2014-06-12, 12:34
A czy by pasowały do Lodgy? Mam relingi takie przy samej karoserii?
Dar1962 - 2014-06-12, 13:45
jeżeli profil relingów w Lodgy jest identyczny jak w starym Dusterze i Stepwayu (a zakładam,że jest) to na 99% powinny pasować. Ostatecznie można zwrócić. Lidl nie robi z tym problemów, wystarczy okazać paragon
toon - 2014-07-07, 19:35 Temat postu: Aguri Prestige Aguri Prestige NIE pasuje do Dustera (starego na pewno bo sprawdziłem, a do nowego z dużym prawdopodobieństwem też nie).
Przede wszystkim aby chwycić reling trzeba założyć śruby dłuższe o około 2cm. Ale nawet taki zabieg nie daje pewnego mocowania bo dolny chwyt powinien z jednej strony opierać się o krawędź relingu, po środku śruba, a z drugiej strony oparcie na stopie belki. Tymczasem tego ostatniego oparcia nie ma chyba, żeby wykrzywić cały element i naruszyć osadzenie "nakrętki". Estetycznie też wygląda to dosyć głupawo, bo elegenacka aerodupolotnicza belka, a chwyt jak jak do usrsusa 360.
Ponadto dla kogoś kto potrzebuje aby przednia belka była maksymalnie z przodu to niestety ale jest ona za krótka. Maksymalnie blisko przedniej szyby można zamontować około 18cm przed dostępnym miejscem na relingu. Oczywiście możnaby rozwiercić szczelinę regulacyjną o jakieś 1cm z każdej strony ale nie o to w tej zabawie chodzi.
Zwracam belki sprzedawcy.
firefox - 2014-08-25, 12:58 Temat postu: Dacia Duster - bagażnik AGURI Prestige P2 kto z forumowiczów ma taki bagażnik i jest z niego zadowolony lub niezadowolony?
Prośba o opinię, gdyż chcę taki jutro kupić za ok. 300zł.
Czy jest wart swojej ceny?
Czy kradną takie ustrojstwa z auta? ten ma zamki, ale pytam....
Podoba mi się, że nie powinien stwarzać dużych oporów i nie jest wyższy od relingów.
Bagażnik będzie jeździł na DD z 2010 (przez face liftingiem).
brian7414 - 2014-08-25, 15:43
Jeśli idzie o kradzieże w Octavii jeździłem 12 lat i nic się nie stało a miałem wszystkie zamki w bagażniku plus dwa w boksie . Jest jedyna groźba iż złodziej może posiadać tzw klucz matkę i za jego pomocą może wyjąć zamki a co za tym idzie i zdjąć bagażnik. W Skodzie miałem taki klucz a w Dusterku już z bagażnikiem go nie dali.
waldek72 - 2014-08-25, 15:45
ja kupowałem w tym roku bagażnik i rozważałem zakup aguri. niestety do dustera po lifcie nie robią. rozmawiałem ze sprzedawcą w sklepie z bagażnikami i pokazywał mi ten model. jego zdaniem nie pasuje on również do dustera I. można go zmodyfikować dłuższymi śrubami ale odradzał tego typu działanie. ogólnie pomimo, że teoretycznie pasuje do DDI sprzedawca mówił że do dusterów to nie jest pewne rozwiązanie.
firefox - 2014-08-25, 19:44
A co kupiles?,wg katalogu aguri pasuje do dd1
waldek72 - 2014-08-25, 22:25
kupiłem oryginał, tj. bagażnik robiony przez thule. z kuponem -20% nie wychodził tak strasznie cenowo bo około 400 zł. katalog katalogiem ale jeśli masz blisko sklep z dużym wyborem bagażników, jedz i załóż na próbę. ja tak zrobiłem.
toon - 2014-08-26, 20:40
Tu opisałem swoje krótkie doświadczenia z Aguri w starszym Dusterze. Jeśli nie musisz to polecam nie powielać moich doświadczeń, chociaż jak widać poniżej cytowanego wątku są tacy, którzy zamontowali Aguri do HP2 i uważają, że wszystko jest ok. Ja swoje poszukiwania skończyłem na Thule 775 z belkami Wingbar niestety ponad dwukrotnie droższymi. Przygodę z Aguri odbieram jednak dosyć pozytywnie bo miałem komfort na żywca porównać je z Thule. Uwierz mi, nie ma żadnego porównania.
toon - 2014-08-26, 20:50
gbyrka napisał/a: | Moje Aguri |
Zrób proszę foty chwytów do relingów od strony osi symetrii auta.
Jak mocno skręciłeś śruby?
Jak bardzo ufasz plastykowym profilom łączącym chwyty z belkami mając 50kg pudło na dachu i 130kmh na liczniku?
Dlaczego przedniej belki nie zamontowałeś najbliżej jak można tylko jakieś 15-20cm dalej?
Moim zdaniem Aguri Prestige nie powinno być dopuszczone do montażu z Dusterem.
waldek72 - 2014-08-26, 22:09
jeśli masz zapłacić 379 zł i być ciągle niepewnym to odradzam. dodaj parę groszy a z kuponem -20% (chyba są na dacia.pl po zarejestrowaniu) bagażnik oryginał robiony przez thule wychodzi około 400-410 zł. jeździłem z nim z rowerami i boksem i spokojnie polecam.
janzet - 2014-08-27, 07:29
Zastanawiam się nad tym Aguri by nie iśc ciagle w górę, na relingi zwykłe belki + mocowanie to 5-8 cm w górę w zależności od mocowania i grubości belek. Chcę zamontować wysoki box a bramę garażową mam niestety nie wysoką. Jak pożyczyłem wielki box thule i "normalne" belki na relingi to mi zabrakło 1,5 cm aby z nim wjechać do garażu....
Aguri mnie ratuje (chyba) i inne rozporowe, a nie belki nakładane na wierzch na relingi, szkoda że komentarze są tak niejednoznaczne. Aguri na Dusterze II wygląda na zdjęciach na OK.
janzet - 2014-08-27, 07:42
Aguri wyglada tu OK, zastanawiam sie jak będzie z dużym boxem powyżej 120kmh
Wszak te łapy dolne chyba nie są w idealnej pozycji trzymającej reling. Nie widać dokładnie tego na zdjęciu.
Wydaje mi się jednak że katalog Aguri nie dokładnie opisuje model. Wg ich tabeli to P2 a wg pomiarów to P3 powinno być. Wtedy może belka obejmie rozstaw relingów z przodu (ok 955-960mm)
Dar1962 - 2014-10-01, 15:30
w Lidl
route2000 - 2014-10-02, 08:17
Tylko nie wiem czy będą pasowały do Lodgy (mam takie jakby rynnowe relingi).
Dar1962 - 2014-10-02, 16:06
raczej na pewno nie pasują do nowego Dustera (ma sporo grubsze belki relingów) o reszcie nie wiem ale Lidl nie robi trudności ze zwrotem
|
|