|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Jak wyłączyć/przyciszyć dźwięk nie zapiętych pasów
pkplxd2245 - 2011-02-07, 19:58 Temat postu: Jak wyłączyć/przyciszyć dźwięk nie zapiętych pasów witam serdecznie - piszę do szanownych forumowiczów z kafejki gdyz mój HP szlak go trafił a dokładnie matrycę. Ale nie o to chodzi , a mianowicie chodzi mi o to , jak wyłączyć dzwięk pipania informujący o nie zapiętych pasach , u mnie jest tak głosny , że rany , gdzie to zrobić pod siedzeniem i czy nie bedzie to kolidowało z normalną pracą pojazdu???
Ps.tak poza tematem - jestem w trakcie załatwiania projektu kół drewniano stalowych wraz z blokadą kierownicy - czyli chcę przystosować ja do jazdy tymczasowej po torach kolejowych 1435 mm - jak np zabytkowa Warszawa na sekcji PKP PLK Białystok
[ Komentarz dodany przez: laisar: 2013-04-08, 23:31 ]
Odpowiedź ws kolejowych kół drewnianych: http://www.daciaklub.pl/f...p?p=85460#85460.
Pawlo - 2011-02-07, 20:06
A ja bym chciał żeby pikało a nie pika
jackthenight - 2011-02-07, 20:07
Ja komputerem mogę ci to wyłączyć, ale byś musiał przyjechać do mnie do Łodzi - może jakoś przejeżdżasz przez łódź, to musielibyśmy się jakoś dogadać na kiedy i o której.
Brzęczek pika po przekroczeniu 10km/h przez 90 sekund - można to zmienić np. żeby pikał
tylko 2, 3, 5 itd sekund, albo można go całkowicie wyłączyć.
Możliwości zmian tego alarmu niezapiętych pasów jest wiele.
laisar - 2011-02-07, 20:15
pkplxd2245 napisał/a: | jak wyłączyć dzwięk pipania informujący o nie zapiętych pasach |
Zapiąć pasy? <;
MSPANC d:
wox - 2011-02-07, 20:18
toż to zamach
pkplxd2245 - 2011-02-07, 20:39
Ano własnie ja zapinam pasy ale jak np własnie mozna by było skrucić do minimum dzwięk to było by lepsze. Do łodzi powiadasz , ja często jeżdże na wąskotorówke do Krośniewic do napraw silników lokomotyw - mmm a od tam tąd to chyba jakieś 40km czemu nie mozna sie umówić
eplus - 2011-02-07, 21:19
Ja zawsze zapinam pas, wg Kayah - "prawy do lewego".
Prezes - 2011-02-07, 21:30
Mnie Duster drażni piskami, jak za ciężki plecak z zakupami położę na siedzeniu pasażera.. Obciążenie poniżej 15kg mogłoby nie piszczeć.
TD Pedro - 2011-02-07, 21:41
Prezes napisał/a: | Mnie Duster drażni piskami, jak za ciężki plecak z zakupami położę na siedzeniu pasażera.. Obciążenie poniżej 15kg mogłoby nie piszczeć. |
dlatego jak jadę sam to prawy pas zapięty "na stałe" i święty spokój...
malygabrys - 2011-02-07, 22:10
A od czego bagażnik
Tam masz tyle miejsca na pakunki
Ale co prawda to prawda - trochę za głośno to pipczy, i do tego jeszcze się moja żonka dokłada "ZAPNIJ PASY STARY GAMONIU" (bo 30 grudnia dostałem 100 za brak pasów jeszcze w starym PUGU - tam nie pipczyło)
Cendra - 2011-02-07, 22:17
pkplxd2245 napisał/a: |
Ps.tak poza tematem - jestem w trakcie załatwiania projektu kół drewniano stalowych wraz z blokadą kierownicy - czyli chcę przystosować ja do jazdy tymczasowej po torach kolejowych 1435 mm - jak np zabytkowa Warszawa na sekcji PKP PLK Białystok |
No kolego, ja jako wielki fan FSO kibicuje Ci, żebyś nawiązał do naszego klasyka który śmigał po torach :)
laisar - 2011-02-07, 22:43
pkplxd2245 napisał/a: | Ano własnie ja zapinam pasy |
No to jak piszczy, to nie trzeba się zastanawiać jak wyłączyć, tylko jechać do ASO, żeby naprawili... (;
esdziewiaty - 2011-02-07, 22:46
Ta piszczałka jest szalona. Widać , że Dacia chce uzyskać punkty od EuroNCAP za"dodatkowe systemy podnoszące bezpieczeństwo"
benny86 - 2011-02-07, 23:11
W sumie to ma właśnie działać na tej zasadzie - być na tyle upierdliwe, żeby człowiek zapiął pasy...
Prezes - 2011-02-07, 23:13
benny86 napisał/a: | W sumie to ma właśnie działać na tej zasadzie - być na tyle upierdliwe, żeby człowiek zapiął pasy... | lub plecak ;)
juro - 2011-02-07, 23:21
jackthenight napisał/a: | Ja komputerem mogę ci to wyłączyć, ale byś musiał przyjechać do mnie do Łodzi - może jakoś przejeżdżasz przez łódź, to musielibyśmy się jakoś dogadać na kiedy i o której.
Brzęczek pika po przekroczeniu 10km/h przez 90 sekund - można to zmienić np. żeby pikał
tylko 2, 3, 5 itd sekund, albo można go całkowicie wyłączyć.
Możliwości zmian tego alarmu niezapiętych pasów jest wiele. |
Jackthenight zapodaj jak by się można było z tobą umówić, żeby usunąć to pikanie - dostosuję się do każdej pory - pozdro JURO.
jackthenight - 2011-02-08, 08:19
juro jutro w środę na 15-tą przy TESCO na Widzewskiej koło myjni i stacji paliw ?
http://maps.google.pl/map...1,0.001725&z=19
A najlepiej jakby jeszcze kolega pkplxd2245 mógł jutro podjechać.
ok?
juro - 2011-02-08, 15:42 Temat postu: pikanie OK, jestem jutro o 15 - TESCO ul. Widzewska , do zobaczenia !
jackthenight - 2011-02-09, 17:15
Niestety wyłączanie piszczka w UCH poprzez DDT2000 nic nie daje.
Jednak po sprawdzeniu schematów dustera wynika, że kontrola zapiętych pasów jest sterowana przez komputer Airbag-ów(poduszek) a nie UCH - jak wcześniej sądziłem.
A widzę, że w konfiguracji komputera airbagów jest możliwość wyłączenia tego buzzera.
To kolego Juri musimy się jeszcze raz jakoś spotkać pod TESCO i wtedy sprawdzimy ponownie - mam nadzieję że teraz ten piszczek w końcu wyłączę :)
leo - 2011-02-09, 21:41
Tak tylko zapytam: a nie dałoby się znaleźć tego piszczyka i po prostu go rozłączyć (wyciągnąć, ostatecznie przeciąć i zaizolować przewód)?
Popieram rozwiązanie wyłączenia komputerem, ale tak mnie to powyższe zaciekawiło. Chyba przerwanie obwodu piszczyka nie miałoby żadnego wpływu na cokolwiek (oprócz braku sygnalizacji, oczywiście)?
eplus - 2011-02-09, 22:31
Jeśli jest on module airbagów, to nie ruszałbym go, choć nie jestem specjalnie przesądny...
A jeśli jest to piszczek UCH (modułu kabiny), to wyciszymy też sygnał kierunkowskazów i pewnie zostawionych świateł.
jackthenight - 2011-02-09, 22:53
Cytat: | Tak tylko zapytam: a nie dałoby się znaleźć tego piszczyka i po prostu go rozłączyć (wyciągnąć, ostatecznie przeciąć i zaizolować przewód)? |
Da się, ale podejrzewam że komputer airbagów będzie wykrywał wtedy błąd, kontroluje impedancje wszystkich elementów podpiętych do komputera - także wyciąganie wtyczki może nie do końca rozwiązać sprawę - chociaż nie wiem - trzeba po prostu sprawdzić.
eplus napisał/a: | A jeśli jest to piszczek UCH (modułu kabiny), to wyciszymy też sygnał kierunkowskazów i pewnie zostawionych świateł. |
To jest oddzielny buzzer. Zerknij sobie w schematy :
756 - to komputer airbag
735 - to buzzer airbagów
na stronie 3.7 jest schemat, a na stronie 8.5 widać, gdzie ten buzzer fizycznie jest umieszczony.
Natomiast buzzer UCH jest zintegrowaną częścią UCH- ja w ddt nie wyłączałem buzzera UCH całkowicie tylko wyłączałem opcję aktywacji alarmu niezapięcia pasów - jednak ta opcja w UCH była już nieaktywna, jeszcze zmniejszałem czas piszczenia- ale to nic nie dawało - co w sumie logiczne, gdyż obsługę niezapięcia pasów kontroluje komputer airbagów, ale jest też możliwość aby to kontrolował UCH - jednak jak widać w Dusterze trochę zmienili koncepcję.
juro - 2011-02-09, 22:55
Jackthenight nie ma problemu może w piątek 11.02.2011 około 14-15 przy TESCO a swoją drogą to zastawiam się tą sugestią eplusa ,żeby lepiej dać sobie spokój
jackthenight - 2011-02-09, 23:02
juro napisał/a: | zastawiam się tą sugestią eplusa ,żeby lepiej dać sobie spokój |
Jak uważasz, chociaż swoją drogą to tylko buzzer - sprawdzić można by było.
To pod Tesco o 15-tej w piątek.
leo - 2011-02-10, 15:38
jackthenight napisał/a: | Da się, ale podejrzewam że komputer airbagów będzie wykrywał wtedy błąd, kontroluje impedancje wszystkich elementów podpiętych do komputera - także wyciąganie wtyczki może nie do końca rozwiązać sprawę - chociaż nie wiem - trzeba po prostu sprawdzić. |
Być może pojawi się błąd (kwestia sprawdzenia, jak piszesz). Ale może nie - w końcu to tylko brzęczyk, w dodatku przerywany, więc w jakiś przełącznik musi być wyposażony; poza tym "zamyka się" po określonym czasie... Więc przypuszczam, że na ów buzzer jest tylko wyjście bez dodatkowych kombinacji typu kontrola impedancji. To oczywiście tylko przemyślenia.
Aha: w razie wyłączenia buzzera pozostaje jeszcze opcja świecącej się kontrolki niezapiętych pasów...
Ale podsuwam kolejne dwa pomysły ominięcia (nie rozwiązania) problemu:
1. prostackie "zakneblowanie" buzzera kawałkiem jakiejś gąbki i taśmy - troszkę będzie słychać, ale na pewno ciszej...
2. zakup samej klamry pasa, którą można wetknąć w uchwyt i tyle...
jackthenight napisał/a: | To jest oddzielny buzzer. Zerknij sobie w schematy :
756 - to komputer airbag
735 - to buzzer airbagów
na stronie 3.7 jest schemat, a na stronie 8.5 widać, gdzie ten buzzer fizycznie jest umieszczony.
Natomiast buzzer UCH jest zintegrowaną częścią UCH- ja w ddt nie wyłączałem buzzera UCH całkowicie tylko wyłączałem opcję aktywacji alarmu niezapięcia pasów - jednak ta opcja w UCH była już nieaktywna, jeszcze zmniejszałem czas piszczenia- ale to nic nie dawało - co w sumie logiczne, gdyż obsługę niezapięcia pasów kontroluje komputer airbagów, ale jest też możliwość aby to kontrolował UCH - jednak jak widać w Dusterze trochę zmienili koncepcję. |
Cholera... a chciałem kupić proste auto z minimalną ilością elektroniki... Zawiedziony jestem trochę.
eplus - 2011-02-10, 16:50
Ja nic nie sugerowałem.
laisar - 2011-02-10, 17:12
leo napisał/a: | chciałem kupić proste auto z minimalną ilością elektroniki... Zawiedziony jestem trochę |
Niepotrzebnie - to właśnie jest takie auto. A teraz pomyśl, jak to wygląda w tych obecnie "normalnych"...
eplus - 2011-02-10, 20:01
Ostatnio czytałem o elektrycznie zaciąganym hamulcu postojowym - nie można tego diabelstwa obejść, np. aby sprawdzić hamulec zasadniczy na rolkach - bez komputera nie podchodzić.
juro - 2011-02-10, 21:18 Temat postu: pikanie jackthenigght w piątek mogę się trochę spóżnić ale około 15.30 to już pownienem być. Jeżeli ci nie pasuje ta godzina to podaj jakiś inny termin.
jackthenight - 2011-02-10, 22:20
Pasuje, nawet lepiej - także 15:30 przed Tesco.
Dusterjack - 2011-02-11, 21:36
jackthenight napisał/a: | Niestety wyłączanie piszczka w UCH poprzez DDT2000 nic nie daje.
Jednak po sprawdzeniu schematów dustera wynika, że kontrola zapiętych pasów jest sterowana przez komputer Airbag-ów(poduszek) a nie UCH - jak wcześniej sądziłem.
A widzę, że w konfiguracji komputera airbagów jest możliwość wyłączenia tego buzzera.
To kolego Juri musimy się jeszcze raz jakoś spotkać pod TESCO i wtedy sprawdzimy ponownie - mam nadzieję że teraz ten piszczek w końcu wyłączę :) |
Tymczasowo sobie można poradzić z buczkiem, np. gdy jedziesz sam jako kierowca ja zapinam do pasa kierowcy pas pasażera i buczek milczy.
jackthenight - 2011-02-11, 21:47
Operacja wyłączenia piszczka niezapiętych pasów zakończona powodzeniem.
Krótka instrukcja jak to wyłączyć za pomocą komputera:
W DDT2000 wybieramy AIRBAC_TEMIC_X90_V2 i wchodzimy w ekrany - tutaj w szczegóły nie będę wchodzić - zostało to już opisane wcześniej na forum jak z programu DDT korzystać.
Przygotowałem filmik przedstawiający wyłączanie buzzera w komputerze poduszek : http://www.youtube.com/watch?v=M4f46FUJ-eQ
Oglądajcie włączając tryb pełno ekranowy.
Następnie z kolegą juri wykonaliśmy kilka jazd testowych, buzzer się oczywiście już nie włącza, nic nie piszczy.
Do tego kontrola błędów komputerów auta żadnych nieprawidłowości nie wykazała - także pełen sukces.
Dusterjack napisał/a: | Tymczasowo sobie można poradzić z buczkiem, np. gdy jedziesz sam jako kierowca ja zapinam do pasa kierowcy pas pasażera i buczek milczy. |
Jak się okazuje, można wyłączyć ten piszczyk za pomocą komputera.
Kolega Juri fajnie to skwitował : "No tak to można jeździć - wreszcie cicho :)"
Aha juri EPS- Direction Assistee to Electronic Power Steering System, czyli nic innego jak elektryczne wspomaganie kierownicy - diesle właśnie mają elektryczne wspomaganie kierownicy, a benzyniaki mają hydrauliczne wspomaganie kierownicy - dlatego u mnie komputera EPS program DDT2000 nie wykrywa, a u ciebie wykrywa :)
laisar - 2011-02-11, 23:37 Temat postu: Sens buzzera niezapiętych pasów Przerażacie mnie, koledzy... Naprawdę nie prościej po prostu zapiąć te cholerne pasy? Bo wiecie, one są zamontowane w aucie w dość rozsądnym celu - zdrowie, życie itp...
jackthenight - 2011-02-11, 23:51
laisar napisał/a: | Przerażacie mnie, koledzy... |
W Dusterze dali zbyt głośny buzzer - daje po uszach - gdyby dali buzer o ileś tonów niższy raczej nikt by się na niego nie skarżył - a jak widać już nie jedna osoba narzeka na głośny dźwięk przypominacza o niezapiętych pasach.
Ja wiem dali głośny aby lepiej przemawiał kierowcy o konieczności zapięcia pasów, ale bez przesady - mogłyby to być bardziej subtelne dźwięki albo chociaż trochę cichsze.
Buzer został wyłączony, ale wskaźnik na konsoli środkowej nadal działa tak jak działał wcześniej, czyli w przypadku niezapięcia pasów miga na czerwono kontrolka informując o konieczności zapięcia pasów.
laisar - 2011-02-12, 00:15
Ja może i jestem nienormalny, ale dla mnie jest oczywiste, że najpierw zapina się pasy, a potem odpala auto... Wtedy chyba nic nie brzęczy, nawet w super głośnym dusterze? <;
(A wydawało mi się, że akurat daćkowcy są trochę rozsądniejsi niż przeciętna...).
EOT
jackthenight - 2011-02-12, 06:43
Cytat: | Ja może i jestem nienormalny, ale dla mnie jest oczywiste, że najpierw zapina się pasy, a potem odpala auto... Wtedy chyba nic nie brzęczy, nawet w super głośnym dusterze? <; |
OT
Piotrek721015 - 2011-02-12, 09:24
Dzięki temu buczkowi nauczyłem teściową, bez przypominania i użerania się z nią, zapinać pasy. Dla mnie buczek od pasów super sprawa.
TD Pedro - 2011-02-12, 09:28
jackthenight napisał/a: | W Dusterze dali zbyt głośny buzzer - daje po uszach .... mogłyby to być bardziej subtelne dźwięki albo chociaż trochę cichsze. |
Renault (niby ta sama rodzina ) jest w tej kwestii subtelniejsze, najpierw buuzer "grzecznie" - cicho - przez kilkadziesiąt sekund cichu przypomina a dopiero jak to nie skutkuje to "daje" po uszach...
wox - 2011-02-12, 12:06
laisar daj sobie spokój juz to pisałem - obowiązek zapinania pasów to dla niektórych zamach na ludzkie swobody (mój szef też jest takim człowiekiem; dodatkowo argumentuje to wypadkiem, w którym ktoś przeżył, bo nie miał zapiętych pasów i wyleciał przez szybę).
Mariusz - 2011-02-12, 13:10
Tak się zastanawiam, że inni użytkownicy to by chcieli mieć u siebie informacje o nie zapiętych pasach. http://www.daciaklub.pl/f...ntrolka+pas%F3w Można również zaoszczędzić mając zapięte pasy i uniknąć mandatu
firefox - 2011-02-27, 10:09 Temat postu: piszczek pasów - zmiana czasu piszczenia w Duster jackthenight: a da się ustawić tak żeby buzzer piszczał np. przez 3-5 sekund?
jackthenight - 2011-02-27, 10:36
Jak już, to można tylko wyłączyć dźwięk piszczenia. Nadal jednak miga lampka niezapięcia pasów na konsoli środkowej, co również przypomina o niezapięciu pasów - również a zarazem skutecznie.
Tę lampkę również można wyłączyć, gdyby ktoś chciał - ale nie sądzę aby ktoś chciał - zresztą ta lampka jest subtelna i bardzo przyjemnie sobie miga w przeciwieństwie do piszczka :)
bushi - 2011-06-08, 17:04
Decyzja przesadzona - wylaczam buzzer pasow. Pierwszy raz o malo nie doprowadzil mnie do zawalu podczas powrotu ze zlotu - na siedzeniu pasazera mialem butelke z mineralka, ktora widac pobudzila czujnik czterech liter pasazera i buzzer zaczal piszczec - zdezorientowany zaczalem zerkac na tablice czy mi jakis "czek endzin" nie wyskoczyl i dopiero po dluzszej chwili zalapalem o co chodzi. I wtedy bym mu darowal, ale czasami jezdze z psiakiem, ktory to nie lubi siedziec na podlodze podczas jazdy i oczywiscie sytuacja powtorzyla sie - widac raptem kilka kilo wystarczy, by komputer pomyslal, ze jedzie pasazer...
jackthenight - 2011-06-12, 19:14
Prosiłbym o pisanie w tym temacie na temat - wszelkie dywagacje czy to bezpieczne, czy lepiej zapiąć pasy, czy inne duperele będą natychmiastowo kasowane.
Część postów została wydzielona do : http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5457
keikan - 2012-03-28, 12:35
A jest możliwość deaktywacji tego piszczyka od niezapięcia pasów? tzn.. niech sobie miga kontrolka jakiś czas (chyba 2 minuty wg. instrukcji), ale piszczenie mnie wkurza...
p.s.
tylko nie piszcie, że najłatwiej deaktywować to zapinając pasy ))
jackthenight - 2012-03-28, 12:57
Piszczyk można wyłączyć : http://www.daciaklub.pl/f...p?p=79162#79162
Dar1962 - 2012-03-28, 14:28
tylko w zasadzie po co? działa bardzo pozytywnie na moją koleżankę małżonkę, która ma czasem kłopoty z pamięcią . W poprzednim aucie też miałem taki wynalazek ale tamten w porównaniu z tym to pieścił uszy
jackthenight - 2012-03-28, 16:33
jackthenight napisał/a: | tylko w zasadzie po co? |
Jest również temat na twoje pytanie : http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5457
keikan - 2012-04-02, 09:54
Znalazłem rozwiązanie nieingerujące w gwarancję, elektronikę, komputer itp.
Rozwiązanie czysto mechaniczne.
Zapiąłem pasy "na stałe" przez siedzenie ))
Teraz jak siadam - zakrywam plecami zapięte już pasy.
Błoga cisza - bezcenna!
eplus - 2012-04-02, 10:14
Prawy pas do lewego zamka.
Jeśli piszczek ma 1 okrągłą dziurkę, to jej zaklejenie gumą do żucia daje zwykle -30dB.
Ale wolałbym wyłączenie selektywne tylko lewego rygla - na żonę trzeba trąby jerychońskiej.
jackthenight - 2012-04-02, 17:41
eplus napisał/a: | Ale wolałbym wyłączenie selektywne tylko lewego rygla - na żonę trzeba trąby jerychońskiej |
To jest możliwe. Można wyłączyć lewe czujniki, a prawe pozostawić aktywne.
monopios - 2012-04-02, 20:00
keikan napisał/a: | Zapiąłem pasy "na stałe" przez siedzenie ))
Teraz jak siadam - zakrywam plecami zapięte już pasy. |
Nie wiem jak w Dacii, ale w niektórych autach jest tak, że w chwili zapięcia pasów uruchamiamy sensor od poduszek powietrznych, tak aby widziały że pasy są zapięte. A to dlatego, że w godzinie "W" poduchy wiedzą czy odpalać czy nie. Załóżmy że uderzyłeś/a w przeszkodę i pasy były niezapięte i nawet nie odniosłeś/a poważnych obrażeń to poducha, która myśli że pasy są i ograniczają ruch Twego ciała, odpala i może urwać Ci głowę, bo pasów brak i Twoje ciało znalazło się za blisko kierownicy w chwili wystrzału
mlodyprzem - 2012-04-03, 10:11
A czy można skrócić to piszczenie? Np. tylko 3 razy zamiast 120?
eplus - 2012-04-03, 14:06
Było http://www.daciaklub.pl/f...ighlight=#80962
Leśniewski - 2013-04-06, 10:51 Temat postu: Piszczek zapiętych pasów Czy może mi ktoś wskazać miejsce, umiejscowienia tego piszczyka
Lukas87 - 2013-04-06, 11:13
A co chcesz go wyłączyć?? Jeśli tak prawdopodobnie wystarczy podpiąć komputer i wyłączyć go
laisar - 2013-04-08, 15:25
Leśniewski napisał/a: | umiejscowienia tego piszczyka |
Tuż koło prawego kolana kierowcy - na bocznej ściance konsoli środkowej, od jej wewnętrznej strony, pod radiem.
bossboss - 2013-04-08, 22:12
ja mam ochote go rozp.....c--ten PIKACZU mnie drazni
Leśniewski - 2013-04-09, 08:34
Ja chcę zamienić z tym od świateł, który jest z kolei za cichy
Lukas87 - 2013-04-09, 09:16
Cytat: | Ja chcę zamienić z tym od świateł, który jest z kolei za cichy |
Czasem nie jest jakaś regulacja w/w pipka w sterowniku?? bo np częstotliwość migania kierunkowskazów można zmienić
bushi - 2013-04-13, 12:06
Nie znam się na elektronice aż tak, ale dopytaj się kogoś czy to nie spowoduje jakiś problemów w stylu wyskakujące komunikaty o błędach w kompie samochodu, bo dzisiejsze auta to inna bajka - wyjmiesz jakąś część, a on się od razu zorientuje :)
Stepway - 2013-04-13, 15:39
bossboss napisał/a: | ja mam ochote go rozp.....c--ten PIKACZU mnie drazni |
Jak może Ciebie drażnić, skoro nawet nie wiesz gdzie on jest
Może lepiej zapinać pasy? Ewentualnie spróbuj dezaktywować poduchę od strony pasażera.
Lukas87 - 2013-04-13, 15:39
bushi napisał/a: | Nie znam się na elektronice aż tak, ale dopytaj się kogoś czy to nie spowoduje jakiś problemów w stylu wyskakujące komunikaty o błędach w kompie samochodu, bo dzisiejsze auta to inna bajka - wyjmiesz jakąś część, a on się od razu zorientuje :) |
Po prostu podpinasz autko pod komputer z odpowednią aplikacją i przestawiasz co cię interesuje tylko z głową
bossboss - 2013-04-16, 11:12
Stepway napisał/a: | bossboss napisał/a: | ja mam ochote go rozp.....c--ten PIKACZU mnie drazni |
Jak może Ciebie drażnić, skoro nawet nie wiesz gdzie on jest
Może lepiej zapinać pasy? Ewentualnie spróbuj dezaktywować poduchę od strony pasażera. |
po pierwsze drazni mnie jego piszczenie a nie umiejscowienie--mnie nie interesuje gdzie jest tylko ze wyje. po drugie ja zapinm pasy ale czesto pasazer albo nie zapnie albo zbyt szybko odepnie i zaczyna wyc. bardzo czesto klade plecak na siedzenie i mata wykrywa obciazenie i tez zaczyna wyc wiec mam prawo chyba powiedziec ze mnie drazni(jest zbyt glosny i wulgarny)
Domel2250 - 2013-04-18, 09:41
On musi taki być, gdyby był cichy i łagodny, to co to by był za przypominacz , swoją drogą mnie także czasem denerwuje, zawsze miałem zwyczaj zapinania pasów zaraz po włączeniu się do ruchu, tzn po wyjeździe z bramy/parkingu i teraz po przekroczeniu tych chyba 20km/h wyjec się odzywa . Ale już zaczynam częściej zapinać pasy jeszcze na postoju Natomiast, jest to cudowny wynalazek na opornych pasażerów, co to pasów nie lubią. Ja jeszcze wciskam kit wujkom/babciom idt, że po 30sekundach pikania silnik gaśnie i nie pojedziemy..... Tak jest łatwiej i skuteczniej niż prowadzić wykład nad koniecznością zapięcia pasów.....
kruczek111 - 2013-04-18, 11:08
Witam wszystkich których denerwuje piszczek :)
Ja czekałem na pierwszy ciepły dzień aby go wyłączyć i taki dzień nadszedł. Wyłączenie jest banalnie proste. Wystarczy rozłączyć connector czujnika zapięcia pasów który łączy przewód w kierunku gniazda pasa. Od strony kierowcy jest to zaraz pod siedzeniem z przodu zielony connector. Dacia Duster ma tę cudowną zaletę że gniazdo pasa rozłącza te dwa przewody dlatego rozłączenie trwałe conncetora powoduje trwałe wyłączenie piszczka. Od strony pasażera jest chyba podobnie.
Oczywiście nie zachęcam nikogo do rozłączania wtyczek pod siedzeniem jako że łatwo się pomylić i odpiąć boczne poduszki :)
Marek1603 - 2013-04-18, 11:27
A jak się ma to rozłączenie do zadziałania poduszek w razie kolizji?
Mogą po prostu nie zadziałać bo nie ma informacji, że pas jest zapięty.
Lepiej chyba jednak wyłączyć piszczek.
kruczek111 - 2013-04-18, 21:41
Marek1603 napisał/a: | A jak się ma to rozłączenie do zadziałania poduszek w razie kolizji?
Mogą po prostu nie zadziałać bo nie ma informacji, że pas jest zapięty.
Lepiej chyba jednak wyłączyć piszczek. |
Pozwolę sobie się nie zgodzić mimo wspólnej małej ojczyzny...
Otóż jeśli wsadzenie pasa rozłącza linię to moja operacja spowodowała że komputer "myśli" że pas jest cały czas zapięty. Widać to zresztą po zgaszonej kontrolce pod radiem. Ewentualny problem może być gdy ktoś ma napinacze pasów bo wtedy ładunek zostanie odpalony mimo braku zapiętych pasów no ale w sytuacji gdy ktoś ma wypadek i jedzie bez pasów to już odpalanie napinacza wiele nie zmieni.
Zresztą nie chodzi o jeżdżenie bez pasów. Chodzi o ot żeby swobodnie przeparkować i ruszyć i dopiero zapiąć pasy i nie wkurzać się ciągłym piskiem.
A tak w ogóle... czy wiecie że piszczek sam się wyłącza po 2 min :) ?
Marek1603 - 2013-04-19, 06:12
kruczek111 napisał/a: |
Pozwolę sobie się nie zgodzić mimo wspólnej małej ojczyzny... |
To może jakiś pierwszy Olkuski spocik?
Niedługo zawita w rodzinie również stepway 0,9tce Laureat na aluskach 16'' (może jeszcze przed wakacjami).
kruczek111 napisał/a: | Otóż jeśli wsadzenie pasa rozłącza linię to moja operacja spowodowała że komputer "myśli" że pas jest cały czas zapięty. |
No właśnie nie wiem jak jest w autach ale w automatyce rozłączenie nie zawsze znaczy to samo dla sterownika PLC (komputera) i nie wiemy co tak na prawdę myśli. Może np Piotrula się wypowie.
Może zamiast rozpinać na stałe to zamontować przełącznik np: z lampki nocnej (albo coś innego dopasować) i na czas przeparkowania go po prostu rozłączyć.
48piotr - 2013-04-19, 09:21
kruczek111 napisał/a: | A tak w ogóle... czy wiecie że piszczek sam się wyłącza po 2 min :) ? |
Teraz nie wiem czy jesteś leniwy,czy cierpliwy?
A może dwa w jednym?
Marek1603 - 2013-04-19, 11:28
Teraz mnie oświeciło.
Z tego by wynikało że ten czas można skrócić w kompie.
Chyba mogę mieć rację nie JackTheNight? Jak np z czasem świecenia lampki w bagażniku.
eplus - 2013-04-20, 15:05
kruczek111 napisał/a: | WOd strony kierowcy jest to zaraz pod siedzeniem z przodu zielony connector. :) |
Rewelacja ! Dzięki ! Zaglądałem tam nieraz, ale widziałem tylko wiązkę kabli, a faktycznie jest to niewątpliwie ta właśnie wtyczka i służy tylko do kontroli pasa.
wieza - 2013-12-17, 13:04 Temat postu: sygnał niezapiętych pasów Czy można go wyłaczyc bo mnie irytuje ;)
wiciu_r - 2013-12-17, 17:22
standardowo wsuwa się w zatrzask sama klamrę od jakiś demobilowych pasów i po temacie
gbyrka - 2013-12-17, 17:28
Standardowo to zapina się pasy
Boogie - 2013-12-17, 17:49
Nie zawsze chodzi o to że ktoś chce jeździć bez pasów. Położenie plecaka na siedzisko pasażera uruchamia ten alarm. Dodatkowo pod głupim McDrivem się nie wypniesz żeby wygodniej zapłacić i odebrać zamówienie bo wyje ;)
eplus - 2013-12-17, 20:08
Już kiedyś było - któryś z kolegów odkrył, że wystarczy rozpiąć zieloną wtyczkę pod siedziskiem. Nic nie trzeba mostkować, otwarte=OK. Tylko nie wystrzel poduszek bocznych.
TD Pedro - 2013-12-17, 23:44
Boogie napisał/a: | Dodatkowo pod głupim McDrivem się nie wypniesz żeby wygodniej zapłacić i odebrać zamówienie bo wyje ;) |
a to nie jest tak, że wyje po przekroczeniu określonej prędkości?
zorkadar - 2013-12-17, 23:51
http://m.allegro.pl/przed...3795831527.html
Karenzo - 2013-12-18, 00:03
najtaniej wyjąć głośnik który odpowiada za piszczenie jak się nie mylę jest nad lewym nadkolem pod plaskiem
Ale niech ktoś ogarnięty ktoś to potwierdzi bo nie sprawdzałem
laisar - 2013-12-18, 02:10
@wieza: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=4762
iparts - 2013-12-18, 15:15
Jednak najlepszym sposobem na wyłączenie tego irytującego i naprawdę upierdliwego sygnału jest zapięcie pasów. I nic nie będzie się wydzierało i my będziemy bezpieczniejsi także ja od siebie polecam takie właśnie rozwiązanie :D
Boogie - 2013-12-18, 15:25
TD Pedro napisał/a: | Boogie napisał/a: | Dodatkowo pod głupim McDrivem się nie wypniesz żeby wygodniej zapłacić i odebrać zamówienie bo wyje ;) |
a to nie jest tak, że wyje po przekroczeniu określonej prędkości? |
Tak jest, natomiast jak raz przekroszysz prędkość która uruchamia sygnał to później nawet na postoju piszczy.
TD Pedro - 2013-12-18, 17:12
tak, ale "wyjca" wyłącza wpięcie i wypięcie klamry pasów (do ponownego przekroczenia prędkości) jak również (co stosuję) uniesienie na chwilę "tyłka" z fotela... chociaż to ostatnie lepiej zbudowanym może się nie udać ...
wieza - 2013-12-20, 20:54
no i już jasne zgłosze się do mistrzunia naszego jackthenight
:)
wiciu_r - 2014-01-30, 19:20 Temat postu: bzyczek od pasów gdzie jest w Lodgy Gdzie znajdę, jak dojść i odłączyć bzyczek sygnalizujący niezapięte pasy w Lodgy
rozwiązania pośrednie mnie nie interesują, jeżdżę sporo poza drogami publicznymi często wychodząc z auta na chwilę
MCV - 2014-01-30, 19:55
Najprościej? Jedź na szrot, wyciągnij pas bezpieczeństwa i samą klamrę wkładaj do zamka. Najprostsze i najskuteczniejsze. Szkoda się bawić z elektryką. (oczywiście jeździj tylko z klamrą, nie z drugim pasem bezpieczeństwa:)
krakry1 - 2014-01-30, 20:14
I jak tu dogodzić ludziom. W starszych wersjach Daci, nasi koledzy dorabiali sobie taki bzyczek ... teraz w nowych wersjach, zastanawiają się, jak się tego pozbyć.
Marek1603 - 2014-01-30, 20:25
Pod siedzeniem masz kable i jest wtyczka z gniazdem. Wisi luźno albo jest przymocowana do siedzenia. Z zacisku klemy pasów idzie przewód do tej kostki. Trzeba sprawdzić na odpowiednich pinach czy czujnik w pasach zwiera czy rozwiera jak jest zapięty pas. Resztę chyba wiesz jak zrobić.
Pamiętaj, że od pasów jest brany sygnał do odpalania poduszek w razie kolizji.
mekintosz - 2014-01-30, 20:25
http://allegro.pl/zapinka...3891129009.html
http://allegro.pl/wtyczka...3914948791.html
Marek1603 - 2014-01-30, 20:28
No i 15 (30) albo 17 (34)zł masz w kieszeni.
A frajda ze zrobienia tego własnoręcznie, bezcenna.
krakry1 - 2014-01-30, 20:36
Eee - tej to lepiej nie kupować:
Cytat: | ZAPINKA PASÓW WYCISZA SYGNAŁ I WYŁANCZA KONTROLKĘ |
... bo ta może nie WYŁĄCZA kontrolki.
czaju - 2014-01-30, 21:06
Najlepiej dobrać się do głośnika, albo... zapiąć pasy za fotelem. Ja w "komplecie" z samochodem dostałem dodatkową spinkę z pasów...
wiciu_r - 2014-02-05, 08:32
OK, będzie zapinka bo auto na gwarancji i faktycznie mieszanie w kablach niezalecane.
Lukas87 - 2014-02-05, 09:43
A w sterowniku nie można wyłączyć tego??
jackthenight - 2014-02-05, 11:38
Lukas87 pewnie można wyłączyć w sterowniku, ale muszę mieć dostęp do Lodgy aby to sprawdzić. Mam się kiedyś spotkać z kolegą wieża, wtedy będę miał możliwość potwierdzenia tego. Jak coś to dam znać.
Lukas87 - 2014-02-05, 19:54
jackthenight napisał/a: | Lukas87 pewnie można wyłączyć w sterowniku, ale muszę mieć dostęp do Lodgy aby to sprawdzić. Mam się kiedyś spotkać z kolegą wieża, wtedy będę miał możliwość potwierdzenia tego. Jak coś to dam znać. |
To chyba jest najlepsza opcja :)
jackthenight - 2014-02-06, 21:03
Niestety, ale DDT2000 nie łączy się w ogóle z Lodgy.
Wygląda na to, że w lodgy jest już tylko magistrala CAN, czyli działa tylko ELM327 z ECU silnika i oczywiście orginalny CLIP Renault.
Co do bzyczka to są dwie możliwości :
1. Odłączyć głośnik - który pibczy za licznikami, także może się okazać że jest zintegrowany z licznikiem
2. Zewrzeć kabel od klamry pasów - i to jest najprostsze wyjście. Ten kabel idzie do wspólnej wtyczki pod siedzeniem i tam właśnie można go zewrzeć na stałe, tak aby jednostka sterująca ciągle sądziła że pas jest zapięty.
wiciu_r - 2014-02-07, 10:51
W tygodniu będę na serwisie pytać o montaż gazu to przy okazji zapodam im temat mojej niechęci do tego bzyczka.
dacialoganmcv - 2014-03-08, 18:15 Temat postu: Wyłączenie brzęczyka niezapiętych pasów bezpieczeństwa 2013& Czy ktoś wie czy jest w ogóle możliwość wyłączenia tego irytującego brzęczyka niezapiętych pasów bezpieczeństwa?. Pasy zapinam, jednak czasami ujedzie się 200 czy 300 metrów bez zapiętych i ten dźwięk irytuje. Tym bardziej, że wtedy nie słychać dźwięku kierunkowskazów. Sprawdzałem oprogramowaniem fabrycznym, niestety nie ma takiej możliwości.
Nie chciałbym robić tego w bezczelny sposób zwierając przewody idące do mechanizmu zapinającego klamrę, dlatego pytam.
dacialoganmcv - 2014-03-08, 18:27
DDT2000 nie znajdzie Lodgy ani nic z 2013 wzwyż. Tylko Can Clip. Sprawdzałem, nie ma opcji na wyłączenie bzyczka.
eplus - 2014-03-08, 19:55
Już było o tym - wystarczy rozpiąć zieloną wtyczkę pod siedziskiem i święty spokój.
Ale oczywiście tak jest nieładnie, tak nie wolno, nie trzeba, nie należy i nie powinno się robić.
BigT - 2014-03-08, 20:07
Ja nie mam nic przeciwko ;]
Choć sam nie mogę ruszyć nie mając zapiętych pasów :)
kakus - 2014-03-08, 22:18
trochę mnie to wkurzało .... ale już przywykłem i nawet w starym sandero zapinam odruchowo .... więc myślę że spełnia swoją rolę .... nie warto wyłączać tego.
ps. ważny odruch .... warto !!!!
KaS602 - 2014-03-09, 02:43
Najprościej najpierw zapiąć pasy, a później wsiąść do samochodu...
Nawet w razie kontroli policjant nie powie, że "pasy niezapięte..."
BigT - 2014-03-09, 11:04
kakus napisał/a: | trochę mnie to wkurzało .... ale już przywykłem i nawet w starym sandero zapinam odruchowo .... więc myślę że spełnia swoją rolę .... nie warto wyłączać tego.
ps. ważny odruch .... warto !!!! | Dopóki ktoś naraża swoje tylko życie - niech robi co chce :)
Zresztą kiedyś paru producentów chciało wprowadzić pasy dla motocyklistów,a nawet poduszkę powietrzną, jednak okazało się że poza obniżeniem wygody i komfortu,w czasie wypadku spadały szanse na przeżycie,a rosły przeciążenia.
Dlatego można modnie powiedzieć, że temat jest kontrowersyjny ;)
Karenzo - 2014-03-09, 15:54
najłatwiej będzie wyciągnąć głośnik
mekintosz - 2014-03-09, 17:41
wiciu_r napisał/a: | W tygodniu będę na serwisie pytać o montaż gazu to przy okazji zapodam im temat mojej niechęci do tego bzyczka. |
Kurcze, ludziska narzekali na trzy gwiazdki w NCAP. Dostaliśmy w nowych daciach systemy bezpieczeństwa jak np. ten upierdliwy bzyczek. Zamiast zawsze zapinać pasy kombinujecie. Chyba, że kobieta w zaawansowanej ciąży, taksiarz, ew inne p/wskazania.
Karenzo - 2014-03-09, 18:31
To zależy ma to swoje plusy i minusy .
Jak przeparkowuje samochód przed garażem itp to nie zapinam pasów a ja przekroczę te magiczne 20 km/h to zaczyna wyć , najchętniej bym to przestawił na 40 u mojego znanego w volvo to pika po przekręceniu stacyjki więc nie ma tragedii w daci
Duży plus to przypominanie pasażerom żeby zapieli pasy , czasem się znajdzie taki co nie chce zapiąć to mu skutecznie przypomni i nie trzeba zbędnie gadać .
dacialoganmcv - 2014-03-09, 18:49
Nikomu nie chodzi o to, że brzęczy. Akurat jedną gwiazdkę w testach NCAP można sobie w pupę włożyć, bo Amerykanie zmienili ustawienie przeszkody o 15 cm i wszystkie auta składają się jak domki z kart, gdzie w NCAP dostały 5 gwiazdek. Bzyczek dodaje jedną gwiazdkę. A nieoznaczenie zaczepów ISOFIX odejmuje. Więc dla mnie wszelkie ocenianie jest bezcelowe, bo jak widzisz wprowadza tylko w błąd.
Co do bzyczka. W pasach jeżdżę cały czas. Jednak są sytuacje kiedy ich nie zapnę albo pasażer wsiądzie do auta i zanim się pozapina to mija kilkadziesiąt sekund. I tylko o to chodzi, o nic innego. W Bravo miałem, wyłączyłem, świeci się tylko kontrolka jak nie zapnę. Tu widać że już śmieszna Unia maczała palce, bo dotarłem do przepisów, gdzie nakazują aby ten brzęczyk był niewyłączalny. Ciekawe kiedy najpierw będę musiał zapiąć pasy, aby uruchomić samochód....
Tak jak napisałem, w oprogramowaniu serwisowym nie ma żadnej możliwości. Pozostaje odpinanie przewodów albo rzeźba z nie wiadomo jakiej jakości podwójnymi zaczepami na pasy.... I rzeczywiście wtedy bezpieczeństwo wzrasta jak cholera...
mekintosz - 2014-03-09, 19:00
Mimo wszystko testy NCAP maja jedną zaletę, są identyczne dla wszystkich pojazdów i w jakiś sposób pokazują plusy i minusy testowanych aut. Nie kłamią, bo według przyjętej metodologii daje to szanse do porównania. Ten bzyczek ma być nachalny i upierdliwy, by w ten sposób zmusić ludzi do korzystania z pasów, które statystycznie jednak znacząco zwiększają szans wyjścia żywo z wypadku. Na plus w daci podczas parkowania na podwórku nie hałasuje. Ja jak wsiadam do samochodu od razu zapinam pas, potem odpalam silnik - taki odruch Nie ruszam jak pasażerowie nie mają zapiętych pasów. Mój pięcioletni syn sam się upomniał, jak raz zapomniałem go zapiąć. Pilnuje też, by pasy były zapięte aż do chwili zatrzymania się pojazdu.
dacialoganmcv - 2014-03-09, 19:03
mekintosz napisał/a: | Mimo wszystko testy NCAP maja jedną zaletę, są identyczne dla wszystkich pojazdów i w jakiś sposób pokazują plusy i minusy testowanych aut. Nie kłamią, bo według przyjętej metodologii daje to szanse do porównania. Ten bzyczek ma być nachalny i upierdliwy, by w ten sposób zmusić ludzi do korzystania z pasów, które statystycznie jednak znacząco zwiększają szans wyjścia żywo z wypadku. Na plus w daci podczas parkowania na podwórku nie hałasuje. |
Co do NCAP, to napisałem, żadne to testy, bo auto uderza w przeszkodę w miejscu gdzie jest podłużnica. Amerykanie przesunęli ten punkt o 15 cm i wszystkie Toyoty RAV4, Fiat 500 i inne co zdobyły 5 gwiazdek, w ich testach przeszkoda wjechała i przesunęła przednie lewe koło na wysokość drzwi. Sami producenci w jakimś artykule przyznali, że robili auta pod testy.
Co do brzęczenia. To lepsze chyba jak ktoś zapnie pas po minucie od ruszenia niż ma mieć zapięty na stałe i siedzieć na nim, bo mu tak to nie brzęczy. A takich specjalistów na drogach jest cała masa jak się przyjrzysz. Może co trzeci z nich zapiąłby pas w trasie jak jedzie. Ale tak nie zapnie, bo pas ma niejako zapięty "na stałe".
W większości aut brzęczyk włącza się dopiero po przekroczeniu 20 km/h. Działanie pasów znam, bo sam raz dzięki nim wyszedłem cało z opresji.
Mój trzyletni syn też pilnuje, aby wszyscy zapięli pasy bez względu na brzęczyk. A nawet sam nie pozwoli ruszyć jak nie usiądzie w foteliku i mu pasów nie zapnę.
mekintosz - 2014-03-09, 19:10
W daci nie brzęczy chyba jak pojazd stoi ? Być może pojazdy zostały dostosowywane pod testy NCAP. Zauważ, że procedura testowa została tak skonfigurowana przez NCAP by w jakimś stopniu odzwierciedlała jak największy procent typowych wypadków. Zatem nie skreślałbym ich tak z zasady. Gdybyś miał samochód z pięcioma gwiazdkami tez byś je lekceważył, jak przy 3-4 gwiazdkowej daci ?
dacialoganmcv - 2014-03-09, 19:14
Moje Bravo też miało 5 gwiazdek jak wyjechało z salonu. Poprzez wyłączenie brzęczyka stało się 4 gwiazdkowe. A co to zmieniło w zabezpieczeniach jak i tak jadę w pasach?. NIC A NIC.
Co do testów widzę, że Cię nie przegadam. W Dacii tak szybko nie zginiesz, bo to auto szybko nie jeździ. A do 50 km/h każde auto gnie się tak samo. Dacia dostała 3 lub 4 gwiazdki za ... markę. Tak samo jak i wszystkie gazety co ją testują nie pozostawiają na niej suchej nitki, nic się nie podoba, nic nie pasuje, fotele niewygodne, itd. Swoim autem zrobiłem w ciągu 10 dni ponad 2000 km i nic. Żadnych bóli pleców czy cokolwiek takiego. Żadnego zmęczenia nie czułem. Gdzie w takiej Insigni wysiadam już po 30 minutach.
Pół roku przed zakupem Dacii kupiłem Kię Rio, bo we Fiacie robili problemy typu "nie chcemy sprzedać panu tego auta". Gdybym wcześniej wiedział, tzn. gdyby wtedy Dacia produkowała Logana/Sandero, to zakupiłbym Sandero Stepway dla ojca. Kijanka trzeszczy, piszczy na każdym dole. I co najciekawsze gwarancja obejmuje elementy maksymalnie na 40.000 km, a nie żadne 7 lat. Chyba, że ktoś jest samobójcą i płaci co rok 1500 zł za przegląd olejowy. Wtedy tak, jest 7 lat. A w Dacii mam pełną, 5 letnią gwarancję na wszystko po rozszerzeniu jej za 500 zł.
mekintosz - 2014-03-09, 19:29
dacialoganmcv napisał/a: | Moje Bravo też miało 5 gwiazdek jak wyjechało z salonu. Poprzez wyłączenie brzęczyka stało się 4 gwiazdkowe. A co to zmieniło w zabezpieczeniach jak i tak jadę w pasach?. NIC A NIC.
... do 50 km/h każde auto gnie się tak samo. Dacia dostała 3 lub 4 gwiazdki za ... markę.
Gdybym wcześniej wiedział, tzn. gdyby wtedy Dacia produkowała Logana/Sandero, to zakupiłbym Sandero Stepway dla ojca. Kijanka trzeszczy, piszczy na każdym dole. ... w Dacii mam pełną, 5 letnią gwarancję na wszystko po rozszerzeniu jej za 500 zł. |
Nie wiem, czy brak bzyczka zabiera jedna gwiazdkę, oczywiście dla osoby używającej pasów bzyczek jest zbędny ale wielu ludzi ma gdzieś jazdę w pasach - stąd pomysł, żeby ich "namówić" bzyczkiem.
Dacia dostała 3 lub 4 gwiazdki za to jak się zachowała podczas testów. Adekwatnie do ceny i jakości użytych materiałów i zastosowanych punktowanych systemów bezpieczeństwa. Dostala 4 gwiazdki za ESP, bzyczek, ISOFIX.
Mimo swej ceny jest samochodem nieźle spasowanym, relatywnie wygodnym, o optymalnie, nie za twardo zestrojonym zawieszeniu. Poza tym koszty przeglądu i obsługi jak na nowy pojazd są ekonomicznie skalkulowane.
dacialoganmcv - 2014-03-09, 19:35
mekintosz napisał/a: |
Nie wiem, czy brak bzyczka zabiera jedna gwiazdkę, oczywiście dla osoby używającej pasów bzyczek jest zbędny ale wielu ludzi ma gdzieś jazdę w pasach - stąd pomysł, żeby ich "namówić" bzyczkiem. |
Zabiera. Tak samo jak nieoznaczenie ISOFIX w widocznym miejscu na fotelach. Czyli zakryłem pokrowcami, to kolejna gwiazdka poleciała. I Bravo zrównało się z Dacią...
mekintosz napisał/a: |
Dacia dostała 3 lub 4 gwiazdki za to jak się zachowała podczas testów. Adekwatnie do ceny i jakości użytych materiałów i zastosowanych punktowanych systemów bezpieczeństwa. Dostala 4 gwiazdki za ESP, bzyczek, ISOFIX.
Mimo swej ceny jest samochodem nieźle spasowanym, relatywnie wygodnym, o optymalnie, nie za twardo zestrojonym zawieszeniu. Poza tym koszty przeglądu i obsługi jak na nowy pojazd są ekonomicznie skalkulowane. |
Szczerze?. Teraz innego auta nie chcę kupować. Sprawdzone silniki, konstrukcja prosta jak budowa cepa, zrobię auto w garażu, elektroniki tyle co kot napłakał. I dziwić się, że Niemcy kupują Dacie na potęgę. Rozmawiałem ze znajomym Niemcem, to mówi, że mają dość niespodzianek w swoich autach typu cofnięcie tłoczków hamulcowych w ASO po wymianie klocków za 50 Euro z wymianą. Kto na zachodzie jeździ do serwisu ten jeździ.
Co do ESP to jak najbardziej popieram ten system. W Bravo go nie miałem i pojeździłem troszkę autem. Potem dołożyłem ESP do auta. Zupełnie inne prowadzenie samochodu, nie ma nerwówki na śliskiej drodze, że zarzuci, itd. W Loganie MCV przydałoby się wyłączenie systemu antypoślizgowego na przednie koła, bo w innych jest, a tu nie ma.
mekintosz - 2014-03-09, 20:14
dacialoganmcv napisał/a: |
Zabiera. Tak samo jak nieoznaczenie ISOFIX w widocznym miejscu na fotelach. Czyli zakryłem pokrowcami, to kolejna gwiazdka poleciała. I Bravo zrównało się z Dacią...
Szczerze?. Teraz innego auta nie chcę kupować. Sprawdzone silniki, konstrukcja prosta jak budowa cepa, zrobię auto w garażu, elektroniki tyle co kot napłakał. |
Ciężko porównywać "siłę gwiazdek" bravo i dzisiejszej daci. Jednak nie tylko w oznaczeniach i sygnalizatorach chodzi o bezpieczeństwo. Ilość poduszek, zachowanie karoserii podczas uderzenia w przeszkodę, odpowiednio zaprojektowane zagłówki foteli, napinacze pasów etc. Część z tego dacia już ma i dlatego prezentuje akceptowalny poziom bezpieczeństwa na dziś
Ja sie zastanawiałem dziś, czy następnym autem bedzie dacia. Jeśli nie będę musiał za często dużo i daleko jeździć, spędzając wiele godzin dziennie za kierownicą, a potrzebował auta kilka razy w tygodniu oraz na weekendowe/wakacyjne wyjazdy. Wtedy wystarczy mi prosty dupowóz, który jest udoskonalany o bardzo przyzwoitych własnościach "pseudoterenowych" - dacia duster.
OK generalnie się zgadzamy koniec.. bo się robi OFF TOPIC
dacialoganmcv - 2014-03-09, 20:26
Jeździłbym dalej Bravo, ok. 1200 km na samą pracę miesięcznie. Ale niestety, zżerało to moje zarobki. Dlatego planowałem zakup auta. Miało być kombi i tylko kombi z gazem i to fabrycznym. Szukałem i pojechałem "na sztukę" do Renault. Zobaczyłem na prospekcie Logana MCV z fabryczną instalacją i następnego dnia zamówiłem auto.
Od listopada zrobiłem już 8000 km tym autem, z czego ostatnie 10 dni prawie 2000 km, gdzie Bravo robiłem tyle w 6, 7 miesięcy. Poziom jazdy nieco gorszy, ale wiadomo, mniejsze opony, inny silnik, itd. Jak dla mnie wystarczy dla moich potrzeb. Będzie trzeba to i rodzinę nad morze zawiozę jak i w góry. I tak jeżdżę do 90 km/h. W Dacii z tego co widzę w silniku 1.2 jest to najlepsza prędkość na tempomacie. Cóż, wyprzedzanym się jest, a nie wyprzedza. Ale spalanie nieco ponad 7 litrów gazu przy tej prędkości, to wynik nieosiągalny cenowo dla diesla.
Kiedyś ludzie pukali się w głowę na słowo Skoda. Teraz Skoda sprzedaje więcej aut niż VW, bo robi relatywnie lepsze auta z prostszym zawieszeniem bardzo dobrym na nasze, polskie warunki. Za parę lat będzie to samo ze słowem Dacia.
eplus - 2014-03-09, 21:51
Oczywiście wtyczkę rozpina się tylko pod lewym siedzeniem. Pasażerowi ma piszczeć.
dacialoganmcv - 2014-03-15, 14:29
Karenzo napisał/a: | najłatwiej będzie wyciągnąć głośnik |
No a głośnik to ten sam w liczniku co i pikają kierunkowskazy albo alarmy się włączają.
Luke16 - 2018-01-26, 08:13
CLIPem wyłączę to dziadostwo? Uszy puchną dosłownie. Jeżdżę w pasach ale niekiedy, przejeżdżam bramę w bramę czy kuźwa idę do lasu siku a to tałatajstwo piiiii, piiiii. Żona w pasach jeździć nie mogła i też cały czas pi i pi, dopiero ze szrotu dorwałem wtyczkę i cisza
paul7 - 2018-01-26, 10:41
Są specjalne przejściówki na pasy /przedłużacze/ które się wpina. Taka wpięta przedłużka wyłącza alarm, ale nie rozum. W dalszym ciągu można zapiać się pasami. Inna sprawa z czujnikami w siedzeniach, czasami służą do korekcji parametrów jazdy przy obciążeniu oraz uaktywniają sprawdzanie pasów. Często cięższa teczka położona na fotelu pasażera też uruchomi alarm.
karmnik - 2018-01-26, 11:51
A widział ktoś może opcję, by jakieś piknięcie wydobywało się z głośników w momencie zapalania się diody sugestii zmiany biegu? :)
Luke16 - 2018-01-27, 12:04
Tałatajstwo wyłączone. W CLIPIE jest sporo funkcji. Można zmienić dźwięk kierunkowskazów, zgasic lampkę zapiętych pasów, powylaczac czujniki w fotelach itd.
RowerekCombi - 2018-01-31, 10:01
No ja rozwiązałem problem krótko szybko i skutecznie. Klamra z pasów, cena szrotowa 0zł więc 1 sztuka w zupełności wystarcza - wtykasz i cisza aż miło. Ne trzeba do tego elm- a itp ustrojstw.
route2000 - 2018-01-31, 10:22
Tia... a potem nieprzewidziany wypadek, nawet nie z Twojej winy, wylatujesz przez szybę czy mocno obijasz w kierownicę, wtedy nie zdążysz wyjąć pseudoklamrę, bo będziesz już ranny albo nieprzytomny.
Ubezpieczenie to szybko weryfikuje takie podejście i może Ci w ogóle nie wypłacić odszkodowania, bo jechałeś bez zapiętych pasów....
anples - 2018-01-31, 12:39
route2000 napisał/a: | wtedy nie zdążysz wyjąć pseudoklamrę, | Wystarczy pstryczek-elektryczek , wpinasz w przewody i po ptokach .
RowerekCombi - 2018-01-31, 18:01
route2000 napisał/a: | Tia... a potem nieprzewidziany wypadek, nawet nie z Twojej winy, wylatujesz przez szybę czy mocno obijasz w kierownicę, wtedy nie zdążysz wyjąć pseudoklamrę, bo będziesz już ranny albo nieprzytomny.
Ubezpieczenie to szybko weryfikuje takie podejście i może Ci w ogóle nie wypłacić odszkodowania, bo jechałeś bez zapiętych pasów.... |
A wiesz o tym ze jak masz stosowne zaświadczenie lekarskie bo np. masz rozrusznik, albo jesteś dializowany albo nie bede wymieniał wszystkich za i przeciw to ubezpieczyciel może ci skoczyć po piwo, kwiaty, bombonierkę i takie tam jeszcze na przeprosiny za ewentualnie próbę nie wypłacenia odszkodowania ? Nie ma innej opcji musi wypłacić i choćby się skichał do sądu podał to i tak wypłaci włącznie z odsetkami za zwłokę
route2000 - 2018-02-01, 11:55
RowerekCombi, Twoja sprawa, Twoje życie....
Ikarusiarz - 2018-02-01, 12:01
Nie komentuję, ale podam przykład z życia:
Ruszałem z przystanku, ale bez zatoczki i najechał na mnie Partner. W przegubowcu nic nie uszkodzone, ja nawet nie poczułem uderzenia, ale Partner wjechał 1 metr pod silnik.
Laka (umownie nazywając) na prawym fotelu przełamała głową przednią szybę... Pionowe pęknięcie, jakby cięte piłą. Widok bezcenny. Pasy nie zapięte oczywiście.
Przeżyli, sami wyszli z wozu. No może trochę im pomogłem.
RowerekCombi - 2018-02-01, 20:00
route2000 napisał/a: | RowerekCombi, Twoja sprawa, Twoje życie.... |
Zycie życiem a scenariusza i tak nie zmieni nikt. Przykłady które podałem są niestety a może stety - Zapięcie pasa w obu przypadkach tylko przy tylko gwałtownym hamowaniu może ale nie musi wyrwać elektrodę z serca przy rozruszniku a drugim nie będę tłumaczył bo zbyt skomplikowane może to być. Ot i cała teoria dla ubezpieczyciela i proszę pomyśleć ze sporo takich kierowców jeździ po drogach, lub tacy są wożeni
RowerekCombi - 2018-02-01, 20:20
Ikarusiarz napisał/a: | Nie komentuję, ale podam przykład z życia:
Ruszałem z przystanku, ale bez zatoczki i najechał na mnie Partner. W przegubowcu nic nie uszkodzone, ja nawet nie poczułem uderzenia, ale Partner wjechał 1 metr pod silnik.
Laka (umownie nazywając) na prawym fotelu przełamała głową przednią szybę... Pionowe pęknięcie, jakby cięte piłą. Widok bezcenny. Pasy nie zapięte oczywiście.
Przeżyli, sami wyszli z wozu. No może trochę im pomogłem. |
Jeśli chodzi o wypadki to sporo już ich widziałem mniej lub bardziej drastyczne, czasem i śmiertelne. Nie neguję opinii poprzednika żeby jeździć bez pasów. Nie ! wręcz przeciwnie zapinać po stokroć zapinać ! tylko że są grupy kierowców i są grupy pasażerów którzy nie mogą zapinać pasów a nawet są przeciwwskazania do tego. Temu podałem tylko przykład taki a nie inny. Więc rozszerzając temat - lepsza klamra zamiast odpinać elmem opcję a dlaczego już tłumaczę. Jedziesz ty swoim autem wiesz że masz odpięte zabezpieczenie,jedzie ktoś inny twoim autem tego zabezpieczenia już nie ma wyłączonego więc będzie się darło w wniebogłosy prawda? więc wszyscy przykładnie będą zapinać pasy prawda?! ot i cała filozofia A pasy zapinać po stokroć zapinać !!!!!!!! Też jeżdżę w pasach i każdemu przypominam i będę przypominał! choć i czasem muszę jechać bez ale to inna historia i nie ta bajka
macminer - 2019-03-01, 00:42 Temat postu: Wyłączenie piszczka pasów bezpieczeństwa w Duster 2 Czy komuś udało się wyłączyć piszczek ostrzegający o niezapięciu pasów w Duster II? Próbowałem zarówno przez PyRen, jak i ddt4all, ale ani w jednym, ani w drugim nie widzę tych opcji, które wcześniej były wskazywane na forum. Zastanawiam się, czy mam niewłaściwą bazę ECUs (próbowałem kilku), czy dla nowego Dustera nie ma jeszcze odpowiedniego polecenia?
Może ktoś poratuje mnie właściwą wersją PyRena?
charger - 2019-03-01, 07:51
Nie wiem jak w D2, ale w D1 PH2 wystarczy wtyczkę rozpiąć pod siedzeniem (ta która idzie do zapinki pasów). To uśmierca piszczek :) Komputer widzi zapięte pasy cały czas.
tAboon - 2019-03-01, 09:10
Proponuję w takim wypadku zastosować taki zabieg:
https://allegro.pl/kategoria/wyposazenie-wnetrza-pasy-bezpieczenstwa-18894?string=KLAMRA%20DO%20PAS%C3%93W%20BEZPIECZE%C5%83STWA
https://www.google.com/se...iw=1186&bih=921
Nie wiem jak w kwestii bezpieczeństwa wpięcia właściwego pasa, czy to wszystko wytrzyma, ale można kupić takie coś. W sklepach z akcesoriami motoryzacyjnymi są dedykowane wpinki w zamek pasa aby nie brzęczało, lub po prostu gdzieś na szrocie kupić za 10zł zapięcie pasa z jakiegoś rozbitka i jak wożona jest torebka na fotelu to wtedy wpinamy i nic nie brzęczy
Obywatel MK - 2019-03-01, 10:18
A nie prościej po prostu zapiąć pas żeby nie piszczało?
macminer - 2019-03-01, 10:41
Pasy zawsze zapinam w ruchu drogowym, więc proszę o oszczędzenie komentarzy na temat celowości ich zapinania. Chodzi mi o sytuacje takie jak plecak na siedzeniu czy wypięcie pasów przez pasażera na kilka sekund przed wyjściem z auta. Wtedy piszczyk nie tylko nie pomaga, ale wręcz dekoncentruje.
Nie chcę też półśrodków jak wpinana klamerka albo wypinanie złącza pod fotelem. Jeśli jest szansa na wyłączenie tego softwarowo, to byłbym wdzięczny za podpowiedź, jak.
tAboon - 2019-03-01, 11:23
macminer napisał/a: | Nie chcę też półśrodków jak wpinana klamerka albo wypinanie złącza pod fotelem. Jeśli jest szansa na wyłączenie tego softwarowo, to byłbym wdzięczny za podpowiedź | Ale po co się unosić?
Wszyscy z dobrego serca dali podpowiedzi, a tu taka wdzięczność.
macminer - 2019-03-01, 11:39
tAboon napisał/a: | Ale po co się unosić? |
Sorry, jeśli ktoś tak odczytał to, co napisałem. Nie unoszę się, tylko precyzuję, dlaczego mi zależy na softwarowym wyłączeniu piszczka, jeśli jest to możliwe. Wyciąganie wtyczki spod fotela jest potencjalnie groźniejszą ingerencją (nie wiadomo, jak się zachowają airbagi w razie wypadku) niż wyłączenie piszczka.
Parę dni temu miałem taką sytuację, że pasażer wypiął się parę sekund przed zatrzymaniem auta, uruchomił się piszczek i - o dziwo - nie wyłączył się automatycznie pomimo zatrzymania auta. Chociaż pasażera już nie było, to piszczek jeszcze piszczał przez dwie minuty po ruszeniu. To nie tylko irytujące, ale też przeszkadza się skupić na prowadzeniu, a na dodatek nie słyszałem wskazówek z nawigacji (mam wrażliwy słuch, więc zazwyczaj ustawiam radio i nawigację dość cicho).
charger - 2019-03-01, 12:39
Wypięcie wtyczki powoduje to, że sterownik widzi zapięty pas (układ nie jest zamknięty, zapięcie pasa również otwiera układ):) Poza tym wtyczka do czujnika jest osobna, nie wpływa na nic. Do tego masz czujnik zajętości fotela pasażera.
Także mieszanie w sofcie jest wg mnie większa ingerencją niż rozpięcie wtyczki. Skąd masz pewność co się stanie z airbagiem? Nie wiadomo jak będzie działał czujnik zajętości fotela.
tAboon - 2019-03-01, 12:41
macminer napisał/a: | nie wiadomo, jak się zachowają airbagi w razie wypadku | zgadzam się, dlatego z mojej strony nie padła taka propozycja. nie wiem nie wypowiadam się, bo może ma to jakiś wpływ na AirBag.
Nawet jeśli software uda się wyłączyć, też warto sprawdzić, czy brak info o pasażerze nie będzie miało wpływu na napinacze pasów lub zadziałanie poduszki pasażera przedniej i bocznej. Chyba, że jest opcja wyłączenia samego komunikatu.
charger - 2019-03-01, 12:46
Dlatego najlepiej dokopać się do głośniczka i go wyciszyć zasłaniając papierem albo czymś podobnym :)
Brak ingerencji w system.
Dymek - 2019-03-01, 12:59
charger napisał/a: | Dlatego najlepiej dokopać się do głośniczka i go wyciszyć zasłaniając papierem albo czymś podobnym :) |
Taki piszczek będzie milczał zawsze a nie tylko przy niezapiętym pasie pasażera.
macminer - 2019-03-01, 13:12
charger napisał/a: | Skąd masz pewność co się stanie z airbagiem? |
Właśnie o to chodzi, że funkcja, która działała w poprzedniej wersji PyRen wyłączała tylko dźwiękową sygnalizację, nie ingerując głębiej w system poduszek.
http://www.daciaklub.pl/f...1737319#1737319
eastcowboy - 2019-03-01, 18:20 Temat postu: Re: Wyłączenie piszczka pasów bezpieczeństwa w Duster 2
macminer napisał/a: | Czy komuś udało się wyłączyć piszczek ostrzegający o niezapięciu pasów w Duster II? Próbowałem zarówno przez PyRen, jak i ddt4all, ale ani w jednym, ani w drugim nie widzę tych opcji, które wcześniej były wskazywane na forum. Zastanawiam się, czy mam niewłaściwą bazę ECUs (próbowałem kilku), czy dla nowego Dustera nie ma jeszcze odpowiedniego polecenia?
Może ktoś poratuje mnie właściwą wersją PyRena? |
|
|