DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII
Dział techniczny - Oklejanie słupków folią
bebe - 2010-09-16, 00:14 Temat postu: Oklejanie słupków foliąNie wiem, jak wytrzymam do tego listopada (wtedy odbieram MCVkę), nosi mnie po prostu... :)
Zainspirowany tym, co wrzucił na SB matucha:
zacząłem zastanawiać się nad czarną folią na słupki między szybami bocznymi. Przyciemnianie samych szyb w rachubę nie wchodzi - albo wszystkie, albo żadna, przyciemnianie tylko tylnych wygląda IMHO obleśnie. :] Pobawiłem się chwilę GIMPem i oto co mi wyszło. Na początek Szary Basalte:
Szału nie ma. :/ Inny szary i pod kątem - zaczyna robić się ciekawie... :)
Na koniec centralnie z profilu:
Przepraszam osoby wrażliwe za brak umiejętności GIMPowych, proszę zmrużyć oczy. ;)
No i nie wiem - tyle się już napatrzyłem, że straciłem dystans. :) Ma to sens według Was czy agrotuning i darować sobie? Ktoś w ogóle bawił się taką folią (na allegro "folia słupki" w dowolnych ilościach), wygląda to jakoś, nie odłazi? Da radę ją nakleić tak, żeby wyglądała w miarę estetycznie?laisar - 2010-09-16, 01:01 Najważniejsze jest to, czy Tobie się podoba - zdanie innych się nie liczy d;
Natomiast ogólnie to - jak wszystko - powinno być po prostu zrobione porządnie. I już (:
Absolutnie normalne - i pomysły na przeróbki też (;bebe - 2010-11-30, 14:54 A tak wyszło w rzeczywistości. :)lep - 2010-12-05, 08:35
Cytat:
TSD - ja kiedyś stworzyłem takiego oto potwora (:
Nie powiem że brzydki ale pierwsze wrażenie to :"nie ogolony facet" lub "2 dniowy zarost".
Natomiast oklejane słupki moim zdaniem idealnie pasują.laisar - 2010-12-05, 11:22 I biorąc pod uwagę tamten temat - nawet słusznie! (;lep - 2011-02-21, 21:16 Temat postu: Logan MCV oklejanie słupków foliąZainspirowany oklejeniem słupków w MCV kolegi Bebe postanowiłem wykonać osobiście całą operację a oto mój opis.
1) Potrzebne materiały i wymagania.
- folia czarna, matowa ja miałem firmy ORACAL 640 permanent. Potrzeba dla pewności 8 pasków o wymiarach 55x17. Jeśli ktoś jest biegły i pomierzy to wystarczy mniej. Koszt foli około 40zł
- nóż do tapet - ostry.
- coś do odtłuszczenia powierzchni (ja stosowałem spirytus do odkażania rąk).
- linijka 20 cm.
- miękki cienkopis (sprawdzić czy się zmyje z lakieru przed rysowaniem).
- nożyczki.
- jeśli chodzi o czas wykonania, zajęło mi to 2 popołudnia ale nie miałem doświadczenia.
2) Uszczelki.
Powoli wypchnąć uszczelkę poziomą, stopniowo zaczynając od końca w kierunku środka.
Wepchnąć gumową uszczelkę do wnętrza drzwi pozostawiając fragmenty żeby cała nie wpadła.
3) Odtłuścić całą powierzchnię klejenia i wewnętrzną stronę drzwi na zakładkę.
4) Rysowanie linii pomocniczej.
Żeby nie ciąć nożem foli na lakierze narysowałem linie miękkim pisakiem i według tej linii dopasowywałem paski.
Dolną część naklejanego paska trzeba jednak w końcu równo dociąć nożykiem. Obawiając się porysowania lakieru przykleiłem małe paski zabezpieczające lakier w czasie cięcia.
Paski te zostają po odklejeniu foli. Trzeba je nakleić śliską stroną na zewnątrz wtedy folia się nie przyklei. Dodatkowo zgiąłem papierowy pasek w celu utworzenia pomocniczej linii żeby wiedzieć jak dociąć folię.
Warto przykleić też pionowy pasek z papieru (śliską stroną na zewnątrz) żeby po nim docinać folię z odpowiednim naddatkiem potrzebnym do przyklejenia wewnątrz drzwi.
6) Przyklejanie foli.
Pasek foli musi mieć wystarczający zapas z każdej strony. Trzeba go wstępnie dociąć do uprzednio narysowanej linii na słupku (oczywiście nie docinamy na słupku). Trzeba przewidzieć że część foli musi schować się pod uszczelką szyby a także trzeba wywinąć naddatek foli po krawędzi do wewnątrz drzwi.
Nie wolno odklejać całego papieru z paska foli tylko około 5-7 cm i odwinąć go po spód foli.
Folie trzeba naklejać przez miękką ścierkę powoli od góry stopniowo posuwać się w dół. Nie można się spieszyć bo powstaną pęcherze z powietrzem.
Jak wszystko idzie dobrze to folia powinna tak się naklejać:
aż do momentu kiedy dojedzie się do papieru zabezpieczającego
wtedy od linijki trzeba odciąć naddatek foli. Należy uważać z nożykiem bo łatwo można uszkodzić lakier. Właśnie z tego powodu obawiałem się zlecić tą robotę firmie.
Wykonane wcześniej zagięcie przydaje się teraz do odcięcia foli.
Następnie trzeba odciąć pionowy naddatek foli zostawiając około 2-3 cm na wywinięcie foli do wewnętrznej strony drzwi.
Teraz trzeba się zająć tą stroną, która wchodzi pod uszczelkę szyby. Ważne jest żeby zostawić odpowiedni naddatek foli bo w przeciwnym razie może być widać lakier pomiędzy folią i uszczelką.
Trzeba stopniowo naklejać folię bo w tym miejscu jest wyprofilowana blacha i w zagłębieniu uszczelki mogą powstać pęcherzyki powietrza. W zaokrągleniach trzeba trochę podgrzać folę suszarką to wtedy ładnie przylega.
A taki jest efekt końcowy:
Jak dla mnie to tych czarnych foli na MCV-ce brakowało. Oczywiście o gustach się nie rozmawia a manual stworzyłem dla tych, którzy chcą spróbować swoich sił. Robota nie jest dla wszystkich bo wymaga cierpliwości.bebe - 2011-02-21, 21:37 Szacun! Super Ci to wyszło!
Jeśli chodzi o metodę naklejania, to panowie fachowcy robili to identycznie, może tylko więcej rzeczy robili "na oko". ;)
Jak sobie poradziłeś z najtylniejszymi (uchylnymi) oknami? U mnie panowie fachowcy odkręcili mocowania i zdjęli całe szyby. Do zdjęcia i do założenia szyb potrzebne są dwie osoby, przy czym do założenia bardziej. :) Panowie fachowcy nagimnastykowali się srodze, zanim udało im się zapanować nad tematem.wox - 2011-02-21, 22:48 Gdybyś mógł, to zrób zdjęcie całego auta z bokulep - 2011-02-22, 16:32
Cytat:
Jak sobie poradziłeś z najtylniejszymi (uchylnymi) oknami? U mnie panowie fachowcy odkręcili mocowania i zdjęli całe szyby. Do zdjęcia i do założenia szyb potrzebne są dwie osoby, przy czym do założenia bardziej. :) Panowie fachowcy nagimnastykowali się srodze, zanim udało im się zapanować nad tematem.
Zastanawiałem się nad zdejmowaniem szyb ale w końcu docinałem folię po krawędzi szyby. To co zostało wcisnąłem w szczelinę pomiędzy słupkiem i szybą. Widać trochę lakier ale to trzeba się przyglądać. Dla lepszego efektu lepiej zdemontować szybę.
a tak wygląda z boku
48piotr - 2011-02-22, 17:07
lep napisał/a:
tak wygląda z boku
Gratuluję ZŁOTEJ RĄCZKI
A jednak "polak potrafi"
Wygląda rewelacyjnie bebe - 2014-03-05, 22:19 Pozwolę sobie odgrzać trupka. :)
Dzisiaj wpadła mi w oko tak oklejona Dacia:
Od tyłu wygląda IMHO obłędnie. :] Od przodu już mniej fajnie, bo folia z boków zachodzi na górę paneli błotników i wygląda to nieco dziwnie. Wrzucam jako inspirację. :)mekintosz - 2014-03-05, 23:02 tu bardziej całościowe w kolorze militarnym dzieło
Olive drab :)Dominus - 2014-07-22, 20:54 Czy ktoś może oklejał słupki w czarnym Duster'ze ?
Zastanawia Mnie jak by to wyglądało, irytują mnie trochę te odciski palców które bardzo łatwo znać u MnieBoloSr - 2014-07-22, 21:04 Ja sie zastanawialem jaka folia by byla odpowiednia to nie wykombinowalem co by pasowalo Dominus - 2014-07-22, 21:06 Kolega bebe montował u siebie w MCVce więc może poda coś konkretnego.
Na allegro są jakieś "folie na słupki" ale nie miałem z nimi styczności więc nie wiemDominus - 2014-07-22, 21:14 Jest na forum tutorialik montażu oraz danym typem folii
Kolega bebe montował u siebie w MCVce więc może poda coś konkretnego.
Nie poda. :( Pomijając już fakt, że to było 4 lata temu, to po prostu dałem samochód do oklejenia firmie oklejającej samochody. Nie pytałem, jaką folią oklejają, a oni się nie chwalili.corrado - 2015-02-22, 11:09 Czy da radę przykleić folię na te progi plastikowe , po oczywiście odtłuszczeniu ?
Czy będzie się trzymać ? Mam srebrne ale już mocno porysowane od kamyków itd.
Chciałbym je np okleić folią , przy okazji polepszyć wygląd
Chodzi o to:
a folia to taka byłaby przylepna typu 3m itp...corrado - 2015-02-22, 21:42 głupio tak sobie odpowiadać ... ale znalazłem odpowiedź chyba na swoje pytanie, wygląda na to że nawet nawet można takie coś zrobić
Shuruppak - 2020-05-13, 20:05 Temat postu: Oklejenie słupków w Dusterze IIMoże kogoś to zainspiruje. Wersja Essential bez czarnych słupków B. Koszt folii termokurczliwej to około 50zł, opalarka, nożyk do tapet oraz 3 godziny pracy. Efekt jak na zdjęciach: przed, w trakcie i po ;)wat - 2020-05-13, 20:07 fajnie wyszłoShuruppak - 2020-05-13, 20:33
wat napisał/a:
fajnie wyszło
^^
Dzięki. Osobiście uważam, że z czarnym słupkiem auto wygląda bardziej spójnie ;)wat - 2020-05-13, 20:35 troche kusi jeszcze drugi słupekShuruppak - 2020-05-13, 20:39
wat napisał/a:
troche kusi jeszcze drugi słupek
Linia ostatniego okna już trochę opada więc wyprowadzenie odpowiedniego przejścia jest trochę skomplikowane. Swoją drogą ostatnie okno jest jednym z charakterystycznych znaków Dustera więc niech pozostanie osobno.Black Dusty - 2020-05-13, 21:23 Jeżeli ktoś nie zna to taka taśma jest pomocna przy oklejaniu
https://allegro.pl/oferta/wrapcut-tasma-do-ciecia-folii-3mm-x-1mb-1-metr-8760310254yurec1st - 2020-05-14, 12:23 Do wczoraj jeszcze zastanawiałem się nad tym zabiegiem ale właśnie zaparkowałem obok bodaj suzuki i zobaczyłem jego oklejone słupki pomarszczone, postrzępione straszny widok dudu$ - 2020-05-14, 13:27
yurec1st napisał/a:
Do wczoraj jeszcze zastanawiałem się nad tym zabiegiem ale właśnie zaparkowałem obok bodaj suzuki i zobaczyłem jego oklejone słupki pomarszczone, postrzępione straszny widok
wszystko zależy od tego kto oklejał te słupki mi jaka folią. Ja u siebie w Loganie dałem do oklejenia słupki i przyciemnienia szyby na początku grudnia i jak na razie wszystko jest oktraks - 2020-05-16, 20:37
yurec1st napisał/a:
Do wczoraj jeszcze zastanawiałem się nad tym zabiegiem ale właśnie zaparkowałem obok bodaj suzuki i zobaczyłem jego oklejone słupki pomarszczone, postrzępione straszny widok
.... minuta osiem, i po foli, więc to akurat żaden problem. A jak już oklejać to lepiej zainwestować w lepszą folę, bodajże 3m wytrzymuje 5 lat.
U mnie dwa lata jak na razie OK.
Mieschko - 2020-05-17, 07:51 W Renault thalia II słupki były fabrycznie pooklejane. Z biegiem czasu odbarwiały się równomiernie. Jednak problem zaczął się w momencie, gdy jedne z drzwi były wymienione w ramach OC sprawcy- nowa folia czarna jak smoła,reszta ciemno-siwa, ubezpieczyciel nie chciał płacić za wymianę pozostałych folii...toka93 - 2020-05-17, 08:49 Na logikę? Dlaczego miałby płacić?
W jednym aucie z biegiem czasu odkleiła się ta okelina z nakładek. To ładnie wymatowałem, papierem wodnym, potem podkład, czarna struktura i przejechałem lekko czarnym matem. Nic nie odpada i wygląda lepiej niż fabryka :)Mieschko - 2020-05-17, 08:50 A na taką logikę, że auto miało +10 lat, a poniżej 10 by zapłacili- tak mi powiedziano w Warcie, która likwidowała szkodę...
Na całe szczęście ASO tak dobrało kolor, że nie było widać wymiany drzwi...toka93 - 2020-05-17, 09:14 No chyba nie, w tym tygodniu wymienialiśmy drzwi w Clio IV i przyznana była tylko jedna folia na te drzwi.Mieschko - 2020-05-17, 09:24 Przytaczam tylko informacje, jakie otzymałem w ASO, po ich rozmowie z Wartą... Osobiście nie rozmawiałem...