DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - wada znaczka / logo / emblematu Dacia

greg1367 - 2011-05-07, 17:01
Temat postu: wada znaczka / logo / emblematu Dacia
Ktoś pisał że widział logo Daci bez napisu "Dacia",mój drakula sam pozbywa się logo firmy :mrgreen: :lol: ,czyżby to o czymś świadczyło ? :oops: :oops:
jackthenight - 2011-05-07, 17:19

A co ty tam masz naklejkę ?
Normalnie ten znaczek i napis są z jakiegoś aluminium albo jakiejś blachy, a u ciebie widać jakby to była jakaś tandetna naklejka.

greg1367 - 2011-05-07, 17:23

jackthenight napisał/a:
A co ty tam masz naklejkę ?
Normalnie ten znaczek i napis są z jakiegoś aluminium albo jakiejś blachy, a u ciebie widać jakby to była jakaś tandetna naklejka.

To jest folia samoprzylepna,żadne aluminium :-D dobrze obejrzyj w swoim ,a zobaczysz czy masz blachę :-D

TD Pedro - 2011-05-07, 18:48

sprawdziłem u siebie, i... ani blacha ani folia... cały emblemat to tworzywo sztuczne (w Daciach - te wstrętne twarde plastyki :-P )... jak widać zależy co się komu trafiło... :lol:
eplus - 2011-05-07, 18:50

Niech zgadnę :?: Pod spodem ukaże się romb Renault :?:
TD Pedro - 2011-05-07, 18:52

albo napis NISSAN :lol:
maciek - 2011-05-07, 18:55

albo Łada :mrgreen:

lub Samsung

greg1367 - 2011-05-07, 19:35

TD Pedro napisał/a:
sprawdziłem u siebie, i... ani blacha ani folia..

też myślałem że to całe z plastiku,puki nie odlazło cholerstwo
eplus napisał/a:

rozwieje Wasze domysły wielkie n i c :mrgreen:

jackthenight - 2011-05-07, 19:48

greg ale u ciebie to widać że to jakaś folia, nawet ze zdjęcia widać że to folia, krzywo przyklejona po bokach, gdyż nie równo schodzi się ta naklejka (zdjęcie poniżej i oznaczone fragmenty na zdjęciu) - i nie chodzi mi już o te fragmenty gdzie naklejka się odkleiła, ale cała reszta wygląda jak naklejka.
Albo ty sobie z nas kolega jaja robisz, albo ktoś zrobił niezły kawał i przykleił taką naklejkę, albo w Dusterze zmienili technologię produkcji emblematów na naklejkowe.

Napisy masz jakieś świecące, cała ta naklejka świeci się jak psu jajca, wygląda to u ciebie tak jakbyś sobie sam taką naklejkę nakleił- u mnie to całkiem inaczej wygląda, a auto jest z 2008 roku, także gdyby to była taka tandetna naklejka jak u ciebie to również by zeszła.
A jednak nic nie zeszło, nawet ma kilka wgnieceń od owadów, ale jakoś się nic nie odkleja, gdyż u mnie nie ma naklejki tylko jest jakieś tworzywo albo jakieś cienkie aluminium. Jutro pstryknę zdjęcie i zobaczysz sobie różnicę - pomiędzy twoją naklejką a tworzywem czy aluminium.

greg1367 - 2011-05-07, 20:20

jackthenight napisał/a:
Albo ty sobie z nas kolega jaja robisz, albo ktoś zrobił niezły kawał i przykleił taką naklejkę, albo w Dusterze zmienili technologię produkcji emblematów na naklejkowe.
Kolego dobrze że zmieniłeś wpis , bo już się lekko :evil: wk......em ,jestem za poważnym facetem aby bawić się w jakieś podpuchy,pokazałem tylko to co się zrobiło z logiem.
To co zaznaczyłeś na foto to też jest odparzone i lekko uniesione,dlatego wygląda na krzywo naklejoną :-D

koniu - 2011-05-07, 21:11

To już nawet Dacię Chińczyki podrabiają? :shock: :-P
mekintosz - 2011-05-07, 21:12

greg1367 napisał/a:
TD Pedro napisał/a:
sprawdziłem u siebie, i... ani blacha ani folia..

też myślałem że to całe z plastiku,puki nie odlazło cholerstwo
eplus napisał/a:

rozwieje Wasze domysły wielkie n i c :mrgreen:

To masz wersje no name ;-) OEM ;-)

Ciekawa opcja "personalizacji" marki. Szczegolnie dla osob ktore sie "wstydza marki" jak w sam raz. Dokupuja kurke od skody lub szachownice od BMW i jest cool ;-)

maciek - 2011-05-07, 21:20

samochód marki "Kapsel od piwa" :mrgreen:
Tyskie jest z Japonii :mrgreen:

greg1367 - 2011-05-07, 21:53

Śmiejcie się,a mi marka odłazi :cry:
Beckie - 2011-05-07, 21:57

Ta naklejka rzeczywiście jakaś nie spasowana... Może to taka folia ochronna, którą zapomnieli zdjąć w fabryce/ASO???
PiotrWie - 2011-05-07, 22:12

Obejrzałem dokładnie swoje emblematy i u mnie element z napisem Dacia jest pod tym drugim elementem - tym udającym chrom. U Ciebie ta folia jest na wierzchu - spróbuj to odkleić, przychylam się do teorii kol. Beckiego ( a jak Ci zejdzie z napisem to reklamuj, w końcu jest jeszcze na gwarancji)
psur - 2011-05-07, 22:35

Kiedyś był na naszym forum Komitet Obrony Starego Loga, który szybko zdusiłby podobne dyskusje w zarodku :lol: Koledzy, jesteście tu jeszcze? ;-)
mrówa - 2011-05-08, 07:41

Oddaj do ASO, póki na gwarancji ;-)

greg1367 napisał/a:
Śmiejcie się,a mi marka odłazi :cry:

Bo to zakrawa na pusty śmiech. Chyba, że to faktycznie jakaś folia ochronna i po jej usunięciu będzie wszystko ok.

jackthenight - 2011-05-08, 07:53

To nie wygląda na folię ochronną, bo folia ochronna powinna być chyba prześwitująca, a tutaj faktycznie jest folia koloru szarego.
Greg reklamuj to w ASO, bo dla mnie to jest jakaś dziwna sprawa - po za tym to pierwszy taki przypadek.

maciek - 2011-05-08, 08:14

w ramach gwarancji dadzą logo renault, powiedzą że nie da się zainstalować logo dacii ;)
mrówa - 2011-05-08, 08:27

maciek napisał/a:
w ramach gwarancji dadzą logo renault, powiedzą że nie da się zainstalować logo dacii ;)
Ale to będzie w formie naklejki z folii samoprzylepnej? :-P
PiotrWie - 2011-05-08, 10:30

jackthenight napisał/a:
To nie wygląda na folię ochronną, bo folia ochronna powinna być chyba prześwitująca, a tutaj faktycznie jest folia koloru szarego.
Greg reklamuj to w ASO, bo dla mnie to jest jakaś dziwna sprawa - po za tym to pierwszy taki przypadek.

Ale patrząc na dane Kolegi to też jeden z najstarszych Dusterów ( chyba że dołączył do forum w momencie zamówienia)

Domel - 2011-05-08, 10:55

u mnie w MCV tez cos nie tak ze znaczkiem, jutro wrzuce zdjecie. Choc ja sie tym nie przejmuje bo to w koncu tylko znaczek, jak juz estetyka we mnie sie obudzi to zglosze sie do ASO .)
greg1367 - 2011-05-08, 11:23

PiotrWie napisał/a:
U Ciebie ta folia jest na wierzchu - spróbuj to odkleić

Niestety przy próbie zerwania odłupało się,,co do technologi wykonania tego logo, jest to taka sztywna łamliwa folia scalona do tej niklowanej część,podejrzewam że coś było źle zgrzane fabrycznie i ją odparzyło,to co odeszło od niklu pod spodem nie posiada kleju,tylne logo jest też wykonane w tej technologi i jest ok,wasze na pewno też są tak samo zrobione,zauważyłem że na tej niklowanej części jest taki rancik niby korytko, gdy folia jest dobrze zgrzana to wygląda jak całość.Nie jest to jakaś poważna wada i oby tylko takie były ,lecz estetycznie wygląda to nieciekawie i przeciwnicy marki będą mieli ubaw,bo jak już logo odchodzi .........Tak,tak będę to reklamował w ASO.
Ta folia wygląda na fotce jak szara,w rzeczywistości jest metaliczna.

mrówa - 2011-05-08, 11:56

greg1367 napisał/a:
Tak,tak będę to reklamował w ASO.
Ta folia wygląda na fotce jak szara,w rzeczywistości jest metaliczna.

A to ci numer :!: Nie omieszkam obejrzeć swojego logo (myślę, że nie ja jedna...).
Oczywiście wizyta w ASO niezbędna, niby mały szczegół, ale niezmiernie istotny (i to w dużej mierze dla samej marki).

eplus - 2011-05-08, 15:10

mekintosz napisał/a:
Dokupuja kurke od skody...

Pewnie nieładnie się tak pastwić, ale od mojej "Kurki" przednie logo odlazło już w drugim roku, nowe (już lepsze, nie z pleksy, za to made in Italy, jeśli pamiętam, albo Italian design) kosztowało mnie w salonie 70PLN :!: Gzieś w 7-mym roku odleciała kurka z kołpaka, więc oderwałem 3 pozostałe, żeby nie było różnicy, a gdy kura z (pordzewiałej) tylnej klapy także odfrunęła - zacząłem się rozglądać za czymś nowym... :mrgreen: :mrgreen:

greg1367 - 2011-05-08, 17:26

eplus napisał/a:
Gzieś w 7-mym roku odleciała kurka z kołpaka

Pewnie naoglądała się reklamy i uwierzyła że ona tez potrafi,wiara czyni cuda :-D
Zapytam z ciekawości ,czy gdzieś jest pokazane jak jest zmontowany ten grill,bo to logo jest wykonane z dwóch części,sam napis jest na oddzielnym plastiku(taka zaślepka ),domyślam się że pod zaślepką mogą być wkręty ,nic nie próbowałem wyciągać bo przecież gwarancja :-D

laisar - 2011-05-08, 21:46

greg1367 napisał/a:
czy gdzieś jest pokazane jak jest zmontowany ten grill,bo to logo jest wykonane z dwóch części

Nie, to jest jedna część:

juro - 2011-05-08, 22:01

Greg1367 napisz jak poszła ci wymiana bo ja też niestety muszę się zgłosić do ASO. Niepotrzebnie zapeszyłeś bo bym wcale się nie przyglądał temu elementowi a tak to też mnie czeka ASO. A może DD zrzuca skórę na wiosnę albo dostawy do Łodzi były jakieś felerne ( znajomy mówi że jak coś się w kraju dzieje dziwnego to na 100% w Łodzi ).Coś w tym chyba jest :roll:
greg1367 - 2011-05-09, 11:15

juro napisał/a:
Niepotrzebnie zapeszyłeś bo bym wcale się nie przyglądał temu elementowi

Teraz serwisy Renault będą mieć ruch w interesie jak każdy przyjrzy się bliżej swojej marce"Dacia"(oczywiście bez podtekstów, bo samochodzik super :-D )Zresztą to są uroki forum, jeden coś znajdzie i prawie wszyscy sprawdzają w swoich maszynach :mrgreen: .
Teraz napiszę jak poszła wymiana w ASO :-D ,bezproblemowo, umówiony jestem na środę,będzie nowe ładne logo,myślę że po wymianie już nie sprawi problemu ,zresztą jeszcze mam 2,5 roku gwarancji,to może już technologię dopracują :-) .
Dzięki laisar za foto , widzę jednak że to jest cała część,po prostu taki proces produkcji z tą nakładką.

mrówa - 2011-05-09, 13:25

Sprawdzałam, u mnie żadnych (jak na razie) odklejeń nie widać (odpukać). Nie próbowałam zrywać, bo póki się trzyma, niech się trzyma ;)
greg1367 - 2011-05-12, 11:11

Logo już nowiutkie, montaż w ASO ok.10minut :-D .Znalazłem aukcję emblematu do Sandero,chyba ten sam 165zł, trochę to sporo :-/
http://allegro.pl/dacia-s...1597113047.html

Prezes - 2011-05-12, 13:38

greg1367 napisał/a:
Logo już nowiutkie, montaż w ASO ok.10minut :-D .Znalazłem aukcję emblematu do Sandero,chyba ten sam 165zł, trochę to sporo :-/
http://allegro.pl/dacia-s...1597113047.html
A jednak "marka" się ceni! :)
mrówa - 2011-05-12, 13:40

greg1367 napisał/a:
Logo już nowiutkie, montaż w ASO ok.10minut :-D .

Czy Twój przypadek był pierwszą reklamacją, czy nie?

greg1367 - 2011-05-12, 14:03

mrówa napisał/a:
Czy Twój przypadek był pierwszą reklamacją, czy nie?

Niestety nie zapytałem,ale po pracy mechaników widać było że robią to pierwszy raz :mrgreen:
,ale gdy już poznali tajniki budowy Dusterowego grilla,to wymiana poszła szybciutko :-D

TD Pedro - 2011-05-12, 14:50

greg1367 napisał/a:
robią to pierwszy raz

za prawo "pierwszej nocy" należy się bonus... :lol: :oops:

greg1367 - 2011-05-12, 17:35

TD Pedro napisał/a:
należy się bonus... :lol: :oops:

Sami sobie wzięli bonus :lol: stare logo :mrgreen:

juro - 2011-05-12, 21:30

Greg , robiłeś sam przód czy tył też bo u mnie poleciało z przodu i z tyłu. Naprawiałeś w JASZPOLU czy u PRZYGUCKICH ?
greg1367 - 2011-05-13, 10:46

juro napisał/a:
robiłeś sam przód

Tylko przód,tył jest b/u
juro napisał/a:
Naprawiałeś w JASZPOLU czy u PRZYGUCKICH ?

Nie naprawiałem w Łodzi, teraz jestem czasowo w innym rejonie :-D

kondite - 2011-05-14, 15:02

Mi logo z tyłu zaczęło odłazić po dwóch tygodniach od wyjazdu z salonu (połowa rdnia - mróz, sól ... nie wiem co mu pomogło), czekam na serwis po 10kkm i też zareklamuję...
koniu - 2011-05-14, 22:01

Chyba zapowiada się akcja przywoławcza :-P
mrówa - 2011-05-15, 10:29

koniu napisał/a:
Ciekawe według jakiego klucza przywołanie :-P
koniu - 2011-05-15, 19:32

mrówa napisał/a:
koniu napisał/a:
Ciekawe według jakiego klucza przywołanie :-P

Nie klucza, tylko otwieracza :-P wszyscy razem w jednym tempie ;-)

loganik - 2011-05-16, 13:42

Ani chybi, to zemsta Niebieskiej Tarczy na otwieraczu do piwa ! :-D :mrgreen: :-D
maciek - 2011-07-02, 09:08

dzisiaj idę sobie ulicą patrze Sandero wersja Acces lub Ambience, patrze ma "znaczek otwieracza" do piwa ale na "otwieraczu do piwa" nie było logo DACIA
a wyglądało to mniej więcej tak (bardzo uproszczona grafika) za zamazane na biało nie było logo która jest na takiej części co odchodzi użytkownikowi z pierwszego postu, został sam "otwieracz piwa" z trzema dziurkami które są zaznaczone na czarno
:mrgreen:

może komuś pomoże

mike - 2011-07-05, 19:24

ja miałem podobną sytuację ze starym znakiem daci; folia zwinęła się ze sporej powierzchni metalu (pisałem o tym kiedyś w innym wątku) i musiałem ten element wymienić na nowy; koszt - kilkadziesiąt pln; jednak warto najpierw zajrzeć do warsztatu blacharskiego ASO i stamtąd pozyskać znaczek za znacznie mniejszą kasę; ja niestety przepłaciłem i dowiedziałem się o tym w momencie kiedy podjechałem na blacharnię by wymielili logo dacii;
co ciekawe, pozostała nieodklejona część znaczka nie da się niczym odkleić/zniszczyć; a szkoda bo fajny znaczek w postaci srebrnej taczy bardzo by mi się podobał;

koniu - 2011-07-05, 19:47

Czy to znaczy, że ten odchodzący element z nazwą wpina się w 3 dziury? Z czego to kurcze jest zrobione ... "zwykłe" tworzywo by przecież tak nie odłaziło.
laisar - 2011-10-09, 16:13

Z cyklu "uprzejmie donoszę": wygląda na to, że problemy ze znaczkiem zostały rozwiązane - w nowych daciach folii po prostu nie ma <:

A może być to istotne o tyle, że daje jakąś podstawę do marudzenia w ASO...

Stary znaczek ma ref. 8200811907, nowy - 628900520R, oba kosztują po 98 zł.

koniu - 2011-10-11, 18:43

No to akcja przywoławcza i wymieniamy masowo nasze loga :mrgreen:
mlodyprzem - 2012-04-13, 14:21

Czy ktoś już wymieniał w ramach gwarancji stare, odklejające się logo na nowe?
wladek - 2012-04-13, 18:43

Witam. Tydzień temu wymieniłem logo które się odklejało. Nowe jest takiej samej konstrukcji i sądzę, że nadal się będzie odklejać. Mam jeszcze 2 lata gwarancji. Pozdrawiam.
przemoc84 - 2017-07-06, 08:30
Temat postu: awaria logo z przodu
coś dziwnego dzieje się z logo Daczy... tak jakby folia którą jest pokryta się odlepiała i zrywa 2 literki a reszta trzyma się... można gdzieś dorwać nowe/zamiennik (chodzi o napis a nie niebieską tarczę) i jak usunąć resztki stergo
laisar - 2017-07-06, 09:12

http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5302
Lza - 2017-07-06, 11:05

fabryka się wstydzi własnych produktów ;)

A w fordzie podobno też tak się dzieje, ale ASO ma prikaz wymieniać znaczki podczas serwisów za darmo na nowe jeśli się biodegradują.

RowerekCombi - 2017-07-06, 14:08

Budżetowy wyrób na wszystkim oszczędzają :-(
arczi_88 - 2017-07-06, 14:13

Nowe już mają normalne loga bez naklejek, więc się nie martw :)
GRL - 2017-07-06, 14:21

Lza napisał/a:
fabryka się wstydzi własnych produktów ;)

A w fordzie podobno też tak się dzieje, ale ASO ma prikaz wymieniać znaczki podczas serwisów za darmo na nowe jeśli się biodegradują.

I to jest bardzo dobra koncepcja.
I nie patrzę przez pryzmat cebuli, tylko dbania takimi szczegółami o wizerunek marki.

Kiedyś się zastanawiałem - dlaczego w Passacie B5 FL i Golfie IV zrobili delikatne wcięcie w przedniej masce na znaczek.
I tak sobie wymyśliłem: żeby "tjunerzy" mieli większą niechęć do usuwania emblematów z samochodu. :lol:

przemoc84 - 2017-07-07, 07:43

Cytat:
Witam ,

Znaczek dostepny na zamówienie 112,45 zł czas realizacji 2 dni robocze. Konieczna przedpłata 25%.
Pozdrawiam

ASO w Elblągu tyle zaśpiewali... na necie z przesyłką wychodzi więcej chyba że gdzieś taniej znajdę...

shrek - 2017-07-07, 11:44

przemoc84, zdrap ta naklejke ze znaczka i zrob mi foto jak to wyglada (czy nie ma przetloczenia dacia). Jak jest w dobrym to wezme to od Ciebie albo sie pozamieniamy( moj kupowalem w grudniu).
przemoc84 - 2017-07-07, 12:23

shrek, ok to jak nie dziś to po weekendzie bo wyjeżdżam do Wawy i nie bardzo mogę mieć czas by się tym zająć
shrek - 2017-07-07, 12:55

Nie ma ognia.
Marek1603 - 2017-07-07, 14:24

Na zlocie w Zrębicach się wymienicie.
Nikas - 2017-07-09, 20:15

Ja wymieniałem miesiąc temu w ASO ponieważ odchodził ten metaliczny lakier, oczywiście na gwarancji.
leszek234 - 2022-02-27, 14:25
Temat postu: Odpryski na logo dacia
Mam swoje sandero od listopada ubiegłego roku, przejechane niecałe 1500km i dzisiaj zauważyłem, że na niebieskim napisie DACIA na przednim grilu samochodu znajdują się odpryski farby. Czy ktoś jeszcze zauważył coś podobnego w swoich egzemplarzach czy tez ja mam po prostu pecha?
Krystian67 - 2022-02-27, 15:07

Auto na gwarancji. Czym się martwisz.
Czajo - 2022-02-27, 16:06

ja już raz wymieniałem emblemat na gwarancji, teraz znowu będę musiał pojechać, bo znowu farba z napisu schodzi.
Slawskip - 2022-02-27, 19:35

mój jeden znaczek (z tylnej klapy nie ma już wcale emalii), natomiast z przodu wygląda tak:

Jak będę na przeglądzie nie omieszkam zwrócić uwagi na te znaczki.

przemoc84 - 2022-03-03, 11:25

ja przedni wymieniłem zarówno przód i tył. Z przodu miałem płaski z samą naklejką wymieniony na taki z wytłoczonym napisem. Tył natomiast folia zaczęła się już odklejać i łuszczyć i na nówka cewka wymieniony dzięki toka93
Czajo - 2022-03-03, 13:10

przemoc84, jak masz stary emblemat to chętnie przygarnę, chcę się trochę grafiki 3D pouczyć i może stworzyć coś dla naszych Daciek 8-)