|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Demontaż tapicerki drzwi - logan/sandero I/duster I
mekintosz - 2011-09-21, 01:07 Temat postu: Demontaż tapicerki drzwi - logan/sandero I/duster I .. celem zainstalowania tweeterka.
Planuje zainstalowac tweeterki, jeszcze nie wiem , czy w dziurce drzwi czy w oryginalnym wystajacej obudowie glosniczka. Wszystko zalezy od probnego odsluchu. Najwiekszym problemem jest demontaz boczka, w zasadzie wystarczy chyba mocne odczepienie elementu kolo lusterka. Moze ktos podpowiedziec jak do tego sie zabrac ? Jak odchylilem ten trojkacik , gdzie sie miesci reczna regulacja luster zauwazylem mocno trzymajaca spinke. Jednemu Koledze z forum serwis zamontowal bez dejmowania boczkow jedynie uchylajac.
Bede wdzieczny za pomoc/zdjecia/schematy
Łukasz
czaju - 2011-09-21, 08:59
dwie śruby/wkręty, przy klamce i przy zamku. Wyciągnij gumkę przy przycisku do zamykania drzwi (tą wokół przycisku). Tam są zatrzaski także tak jak mówisz, ale z tym mocno nie przesadzaj - pamiętaj że jak Ci to odejdzie na kilka, kilkanaście centów żeby ściągnąć uchwyt od klamki i chyba tyle.
mekintosz - 2011-09-21, 10:03
OK.. dziekuje, a zeby zdemontowac po calosci ?
czaju - 2011-09-21, 10:07
no to zdemontujesz... klamka jest na drucie - jak rozłożysz, obrócisz o 90stopni drzwi to wysuniesz ten pręt (jak ściągniesz będziesz widział). Pewnie są lepsze sposoby, ale osobiście uważam, że nie musisz się tym bardzo przejmować.
Zwróć uwagę na schowek na jajka wewnątrz boczka, w sam raz na wożenie dragów przez granice :D
A jak już go otworzysz, żeby zobaczyć jaki on pojemny, nie zapomnij zamknąć, bo później boczek będzie odstawał ;p
mekintosz - 2011-09-21, 11:08
Czyli po odkreceniu tych srubek i demontazu klamki boczek sam ochodzi czy trzeba jakos w ktorys miejscach mocniej pociagnac ? Czy odchodzi w kierunku od blachy czy jakos trzeba kombinowac prawo/lewo tyl ?
Wiem, ze jak zdejme bede wiedzial ale nie chce zniszczyc. Musze schowac zwrotnice oraz caly czas mysle jak zamontowac glosniki by bylo fajnie slychac.
czaju - 2011-09-21, 11:15
od blachy, to są takie kołeczki plastikowe które są wsunięte w boczek i wciśnięte w blachę, z tego co pamiętam niestety w różnych kierunkach. Myślę że ściąganie delikatnie pod kątem w górę (dziabłąk od zamka). To Dacia - tu się nie da niczego uszkodzić demontując ;)
jackthenight - 2011-09-21, 20:57
Mekintosz zanim się zabierzesz za demontaż tapicerki to zerknij tutaj : http://www.daciaklub.pl/f...p?p=27569#27569
Śrub jest 4 sztuki, a zapinki schodzą tylko w jednym kierunku i należy boczek ciągnąc do siebie aby odpiąć zapinki.
mekintosz - 2011-09-24, 17:29
Juz jestem bogatszy o wlasnne doswiadczenia z boczkami drzwi.
PRZOD:
Odkrecamy srubki z boku powyzej zamka zaraz najblizsza szyby, srubke od klamki, srubke ukryta w oslonie raczki do otwierania drzwi. Natepnie ciagnac do siebie wyrywamy plastikowe bolce z otwoepr w blesze drzwi. Czesto nie udaje sie ich ładnie wyjac i wyskakuja z boczka pozostajac w drzwiach. Przy montazu trzeba je poprawnie wyjac i umiescic je gniazdach w boczku drzwi.
Warto kupic te mase uszczelniajaco dopasowujaca boczek do blaszki, wydaje mi sie, ze jest jej za malo i nie rowno jest rozlozona.
TYL:
Odkrecamy srubke w malej rączce do zamykania drzwi od srodka, oraz srubke w klamce.
Demontujemy korbke (jesli ja mamy), usuwajac zawleczke - drucik ( nie jest to łatwe ).
Boczek staramy sie od dolu sciagac do siebie. Problem z koleczkemi j.w.
Podsumowanie:
Da sie zrobic, za pierwszym razem trudne, troszke silowe. Planuje kiedys wygluszyc blache miedzy ktora dolega do boczka.
Kilka fotek dla zainteresowanych
pozor - 2013-02-20, 22:31
Cześć:) próbowałem dziś zdemontować osłonę raczki lecz mi się to nie udało. Trzyma jeden z zaczepów na dole osłony i nie chce puścić. Osłonę próbowałem zdjąć od dołu jak jest na rysunkach ale niestety nie udało mi się:( Czy ktoś może mi pomoc jak mam to zrobić żeby nic nie urwać. Dzięki za pomoc:)
macrud - 2013-02-21, 08:04
pozor,
jeżeli masz na myśli osłonę rączki na przednich drzwiach to ja w MCV małym wkrętakiem podważyłem jej dolną część i przesuwając się ku górze całej osłonki palcami odciągałem od boczka. Na tym etapie wciąż była zaczepiona w dolnej części zaczepem w kształcie litery L, który wsuwa się w boczek.
Następnie dość zdecydowanie ciągnąc w kierunku do wnętrza auta wyjąłem górną część osłony i dopiero na koniec ciągnąc osłonę w kierunku lusterka wyjąłem ten ostatni zaczep na dole.
Po południu będę mógł wrzucić zdjęcie samej osłony to w razie czego podejrzysz sobie jak wyglądają zaczepy.
pozor - 2013-02-21, 08:19
Bardzo Ci dziękuje za dokładny opis:) Twoja odpowiedz mi już troszkę wyjaśniła co tak trzymało tą osłonę. Jeśli możesz zamieścić zdjęcie to by było super:)
macrud - 2013-02-21, 20:39
Zgodnie z obietnicą trochę grafiki.
Na początek wspominana już wcześniej osłona uchwytu.
Górną część osłony należy wyciągnąć do wnętrza auta, a dolną w kierunku przodu i w górę by wyszedł zaczep w kształcie litery L.
Osłonę głośnika podważałem od góry a następnie po bokach, na dole jest większy zaczep a nawet chyba kawał tworzywa, na którym osłona ma dyndać swobodne bo wyjęciu - pewności nie mam bo udało mi się ją urwać ale zaczep, który pozostał swobodnie głośnik utrzyma więc może mam zwidy. Tak czy siak obudowę odchylamy w dół traktując dolny zaczep jak zawias.
I na koniec boczek.
Na fioletowo zaznaczyłem śruby, które należy odkręcić w pierwszej kolejności.
Na czerwono zakreśliłem położenie wszystkich 10 złączek - wyszły częściowo z boczka a częściowo z blachy drzwi ale wszystkie dało się ponownie użyć. Część, która jest wciśnięta w blachę drzwi po lekkim ściśnięciu bardzo łatwo wyskakuje z drzwi.
Zdejmowanie boczka zacząłem od trójkąta na wysokości lusterka - tam najłatwiej było mi oderwać masę uszczelniającą, posuwając się wzdłuż krawędzi drzwi sukcesywnie dało się bez większych problemów zdjąć całość.
Na zielono zaznaczyłem miejsce mocowania cięgna otwierania drzwi. Po odczepieniu boczka ze spinek należy zdjąc gumową ramkę bolca zamykania drzwi, wyciągnąć boczek z uszczelki drzwi jednocześnie unosząc do góry by zszedł z bolca blokady drzwi. Gdy się nam to uda należy obracając drzwi górna krawędzią do przodu auta odczepić wspomniane cięgno - jest tylko wsunięte w plastikowe ucho.
I to by było na tyle
pozor - 2013-02-22, 08:12
macrud wielkie ukłony kieruje w Twoja stronę :):):) Twoje zdjęcia i opis bardzo mi rozjaśnij jak to wszystko się trzyma. Ta osłona uchwytu zamykania drzwi faktycznie ma spory zaczep L. Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI :):):)
WooojaS - 2013-03-02, 09:20
To mam pytanie do tych co juz zdemontowali boczek:
Czy w loganie MCV z wyposażeniem w głośnik i centralny zamek będzie poprowadzona wiazka pod elektryczne lusterka?
macrud - 2013-03-04, 08:21
WooojaS napisał/a: | To mam pytanie do tych co juz zdemontowali boczek:
Czy w loganie MCV z wyposażeniem w głośnik i centralny zamek będzie poprowadzona wiazka pod elektryczne lusterka? |
Znalazłem takie info odnośnie logana
http://www.daciaklub.pl/f...highlight=#7089
Niestety wiarygodnie nie mogę odpowiedzieć ponieważ ogrzewanie lusterek mam założone fabrycznie ale w sumie można się dość łatwo przekonać. Ogrzewanie i sterowanie lusterek idzie w jednej wiązce, której położenie widać na zdjęciu drzwi2.jpg we wpisie mekintosza. Jeśli odczepisz boczek z zapinki do tapicerki na wysokości lusterka i odchylisz ten trójkąt to powinno się dać podejrzeć co jest pod boczkiem. Sam zaczynałem demontaż od tego miejsca i da się to zrobić.
klwsz - 2013-03-12, 09:32
Czy ktoś z Was zna sposób na zdjęcie boczka drzwi przednich w Dacii Dokker?
Chcę zamontować głośniki, a jak widać na poniższym zdjęciu, nie mają one odkręcanych maskownic.
Po odkręceniu śrub zaznaczonych kolorem czerwonym, boczek ani drgnie.
laisar - 2013-03-12, 17:18
klwsz napisał/a: | boczek ani drgnie. |
Bo trzyma się jeszcze - mocno - na plastikowych zapinkach:
(Fotka z dustera, ale w reszcie daciek wygląda to analogicznie).
jackthenight - 2013-03-12, 18:46
laisar napisał/a: | Bo trzyma się jeszcze - mocno - na plastikowych zapinkach: |
I nie tylko.
Boczek jest jeszcze przyklejony mastyką na rantach - i ona również mocna trzyma.
klwsz - 2013-03-12, 20:29
Laisar, dzięki.
Faktycznie sposób mocowania boczka w Dokkerze jest taki sam jak w Dusterze.
Mastyka mimo jej rozerwania wciąż kleiła po ponownym zapięciu boczka.
greg1367 - 2013-04-25, 20:33
Skorzystam z tematu czy te zapinki od plastikowych boczków Logana pasują do Dustera
http://allegro.pl/spinka-...3184602995.html
laisar - 2013-04-26, 11:02
greg1367 napisał/a: | czy te zapinki od plastikowych boczków Logana pasują do Dustera |
Tak.
greg1367 - 2013-04-26, 14:55
laisar napisał/a: | greg1367 napisał/a: | czy te zapinki od plastikowych boczków Logana pasują do Dustera |
Tak. | laisar dziękuję, chciałem się upewnić.
mcvBL - 2014-03-12, 18:39
Czy ja dobrze widze że te drzwi nie mają absolutnie żadnego wygłuszenia???
BigT - 2014-03-12, 18:49
mcvBL, zdziwiony ?
Niestety, tak to już jest w tanich samochodach ;]
mcvBL - 2014-03-12, 18:59
Zdziwiony bardzo , sprawdzam właśnie jakie maty będą najlepsze do wygłuszenia
BigT - 2014-03-12, 19:05
Zależy od budżetu.
Najtaniej jak się da - APP/BOLL miękkie.
Rozsądnie - GMS butylowe. Najlepiej + pianka.
Bartosz81 - 2015-05-06, 18:11
Moglibyście podpowiedzieć proszę, jakiej grubości maty wchodzą pod tapicerkę w sandero? Chcę wykleić boczki drzwi i nie chcę zamówić czegoś, co nie wejdzie.
mil0sz - 2015-05-06, 19:33
Pozwolę sobie zacytować swój post.
Cytat: | Ostatnio wyciszałem parę przednich drzwi w Sandero. Nie ze względów na szumy podczas jazdy, czy instalację lepszego audio. Po prostu standardowo drzwi w Dacii przy zamykaniu wydają dzwięk jak drzwi od stodoły ;)
Tak więc do wyklejenia pary drzwi zużyłem:
Drzwi: 3x STP Silver 75cmx50cm
Boczki: 1x GMS-02 75cmx100cm
Maty starczyły "na styk".
Podczas jazdy nie zauważyłem jakiegoś spadku hałasu w aucie. Drzwi jednak zamykają się jak w normalnych samochodach, więc jestem zadowolony. |
Bez problemu znajdziesz sobie te maty w internecie i zobaczysz jakiej są grubości. Mi wszystko zamknęło się bez żadnych problemów, więc sądzę, że dałoby radę nawet dać coś grubszego.
Nikita_Bennet - 2015-05-28, 08:48
mekintosz napisał/a: | Juz jestem bogatszy o wlasnne doswiadczenia z boczkami drzwi.
PRZOD:
Odkrecamy srubki z boku powyzej zamka zaraz najblizsza szyby, srubke od klamki, srubke ukryta w oslonie raczki do otwierania drzwi. Natepnie ciagnac do siebie wyrywamy plastikowe bolce z otwoepr w blesze drzwi. Czesto nie udaje sie ich ładnie wyjac i wyskakuja z boczka pozostajac w drzwiach. Przy montazu trzeba je poprawnie wyjac i umiescic je gniazdach w boczku drzwi.
Warto kupic te mase uszczelniajaco dopasowujaca boczek do blaszki, wydaje mi sie, ze jest jej za malo i nie rowno jest rozlozona.
Kilka fotek dla zainteresowanych |
http://www.daciaklub.pl/forum/download.php?id=4685
interesująca fotka.
Mam wrażenie że u mnie są źle zamontowane głośniki.
Między boczkiem a tymi czterema otworkami na głośnik (te blaszki) nic nie ma.
W efekcie śrubki wkręcone w głośnik dociskają (no może nie dociskają) tapicerkę do blachy. Efekt - śrubki się luzują, zaczyna dzwonić, ja jestem wk****ny bo nie lubię nieznanych dźwięków w pojeździe.
Zastanawiam się czy nie da się tam wsadzić pierścieni MDF.
Jak myślicie - da się?
No i najważniejsze - czy dużo roboty ze zdjęciem tych tapicerek w przednich drzwiach bo tylko tam mam głośniki.
route2000 - 2015-05-28, 09:01
Oczywiście, że da się włożyć pierścienie. Było to na forum opisane.
Nikita_Bennet - 2015-05-28, 09:09
a pamiętasz może w którym temacie?
Bo daaawno tutaj nie byłem i sporo tematów jak i użytkowników przybyło ;)
route2000 - 2015-05-28, 13:15
Nikita_Bennet napisał/a: | a pamiętasz może w którym temacie?
Bo daaawno tutaj nie byłem i sporo tematów jak i użytkowników przybyło ;) |
Mówisz i masz... np. to
Nikita_Bennet - 2015-05-30, 19:49
thx, zgłębię temat
ex_perimental - 2016-01-17, 08:44
Czy jest jakiś punkt, od którego warto zacząć rozbiórkę/podważanie tego boczka (np górny narożnik od strony zamka, a może dolny narożnik, itp.) by nie połamać spinek i poszło to w miarę sprawnie.
No i jak zdjąć pokrętło od szyby? Czy trzeba trochę "wcisnąć" boczek razem z tym plastikowym pierścieniem maskującym, żeby dostać się do zabezpieczenia???
laisar - 2016-01-17, 11:03
ex_perimental napisał/a: | Czy jest jakiś punkt, od którego warto zacząć rozbiórkę/podważanie tego boczka |
Dolny tylny narożnik.
ex_perimental napisał/a: | zdjąć pokrętło od szyby? |
http://www.daciaklub.pl/forum/search.php + korbk* = http://www.daciaklub.pl/f...1650284#1650284 albo http://www.daciaklub.pl/f...p=146519#146519 (albo inne, ale swoje mi najłatwiej znaleźć).
PiotrWie - 2020-06-26, 10:34 Temat postu: Demontaż boczku drzwi Muszę zdemontować boczek drzwi kierowcy. Po obejrzeniu znalazłem dwie śruby - pod klamką i z boku - nad zamkiem. Czy to wszystko i pozostają tylko zatrzaski - czy jakąś przeoczyłem?
toka93 - 2020-06-26, 11:19
W podłokietniku od góry, albo jeśli masz raczej to trzeba górny plastik maskujący zdjąć
PiotrWie - 2020-06-26, 11:48
OK, dzięki. Czyli jest schowana, dobrze pamiętałem ( z Laguny) że Renault ma konstrukcję z trzema śrubami.
laisar - 2020-06-26, 12:15
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5900
corrado - 2020-06-26, 13:00
nigdy nie czytam jakis instrukcji do takich rzeczy jak boczek ... ale
odpowiadajac na pytanie :
masz sruby takie jak :
- 1 w uchwycie klamki pasazera
- 4 w glosniku - jesli masz 13cm , bo ja mam 16.5cm akurat
- 1 z boku drzwi przy rancie zewnetrznym drzwi
- 1 pod plastikiem uchwytu ozdobnego zamykania drzwii i 1 tuz obok przy oparciu na lokiec
wszystkie na torx mniejszy lub wiekszy
eplus - 2020-06-26, 14:49
Tu masz zdjęty boczek, niestety nie zaznaczyłem kółkiem śrub. Oprócz głośnika jedna na tylnej krawędzi chyba, ekstra na tym pasku donitowanym z blachy ocynk i jedna czy dwie pod uchwytem drwi - podłokietnikem.
marcio - 2021-07-20, 17:49
Posty zamieszczone tu to prawdziwa historia mnie jednak bardzo się przydały, musiałem wymienić jedno z lusterek zewnętrznych (koszt zakupu samego lusterka do mojej Daćki to 75 PLN, lusterko manualne i nie ma w drzwiach kabelków by do przeróbki na elektryczne).
Wszystkim zorientowanym, zarówno kiedyś jak i teraz, bardzo dziękuję. Forum jest bezcenne
|
|