|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Wymiana zamka w klapie bagażnika
Kotus - 2011-10-14, 15:58 Temat postu: Wymiana zamka w klapie bagażnika Niedawno ktoś próbował włamać mi się do bagażnika. Tydzień temu zamówiłem zamek, dzisiaj go odebrałem i jutro zamierzam wymienić. W związku z tym mam pytanie: jak wyjąć plastikową część w której mieści się bębenek? Chodzi mi o tę część która jest jednocześnie uchwytem do podnoszenia pokrywy bagażnika.
Beckie - 2011-10-14, 18:00
O to pytasz? (u mnie akurat nie ma zamka więc tak trochę po omacku )
stempik - 2011-10-14, 18:12
Beckie napisał/a: | O to pytasz? |
To chyba ten stary zamek. Tu demontujesz całość z klapy a kolega pytał o możliwość wyjęcia samego bębenka z wkładu zamka.
Choć po prawdzie najwygodniej będzie po odłączeniu cięgna wyjąć całość i dopiero rozbierać dalej.
Kotus - 2011-10-14, 19:12
U mnie bębenka już nie ma - chodzi mi o to, jak wyjąć tę plastikową wkładkę w której montowany jest bębenek. W manualu jest tylko informacja, żeby wyjąć bębenek z klapy bagażnika. A ja chcę wyjąć to w czym bębenek jest zamontowany.
laisar - 2011-10-14, 20:18
Od środka powinien być chyba taki pierścień-nakrętka:
stempik - 2011-10-14, 21:19
Kotus napisał/a: | A ja chcę wyjąć to w czym bębenek jest zamontowany |
Przepraszam, niedoczytałem. Jaki jest koszt takiego zameczka?
laisar napisał/a: | taki pierścień-nakrętka: |
I jak się zdaje kolega znalazł to co trzeba.
Kotus - 2011-10-15, 11:37
Bardzo dziękuję, Laisar. Jesteś niezawodny! Właśnie o to mi chodziło.
Stempik, cena zamka wyniosła ostatecznie 230 zł. Choć gdy się dowiadywałem ile taki zamek kosztuje podano mi cenę 268 zł, przy zamawianiu miał kosztować nawet 320 zł. Ponieważ zamek sprowadzany jest z Francji na zamówienie, musiałem najpierw wpłacić 250 zł.
stempik - 2011-10-15, 12:18
Kotus napisał/a: | cena zamka wyniosła ostatecznie |
Dzięki, zastanawiałem sie nad wymianą u siebie na właśnie taki bo sporo wygodniejszy.
loganik - 2011-10-15, 12:42
Andrzeju, myślałem o tym, ale w klapie z tym zamkiem jast wytłoczenie w blasze, a u nas klapa jest gładka, ale trzeba by to było sprawdzić, może kurat się nada?
stempik - 2011-10-16, 21:22
loganik napisał/a: | ale w klapie z tym zamkiem jast wytłoczenie w blasze |
Myslę że wewnątrz klapy może być więcej niespodzianek.
kotuniunia - 2012-09-16, 15:34
Witam . Mam taki problem. Rozwaliłem klapę bagażnika. Po zakupie innej ostał mi się jeden problem.Popękała ta tuleja od wkładki bębenkowej ,tzn. nie całkiem ,ale uchwyt od cięgna ,które odpowiedzialne jest za otwieranie przyciskiem tejże klapy. Teraz otwierać mogę klapę tylko od wewnątrz(popycham dżwigienkę na której jest zamontowany metalowy haczyk). W związku z tym prośba o rysunek jw. tylko nowszej wersji z centralnym zamkiem. Może uda mi się odwzorować element który wessał odkurzacz.
laisar - 2012-10-16, 11:06
Proszę:
OkiMG - 2021-03-22, 11:39 Temat postu: Jak rozebrać zamek bagażnika logana Witam posiadam Logana żonie złamał się kluczyk w bagażniku kluczyki mam jeszcze 2 moje pytanie jest takie jak rozebrać tylni zamek żeby wyciągnąć pozostałość kluczyka ? Chyba że ktoś ma na to jakiś inny patent .
DrOzda - 2021-03-22, 13:37
zdemontować kanapę i spróbować od środka zwolnić rygiel a potem wykręcić i albo samemu albo u ślusarza wyjąć grot z bębenka
Limes - 2021-03-22, 14:47
Tak jeżeli posiadasz mini wiertarkę , wiertło 0.8 mm i gwintownik 1 mm , a kluczyk nie siedzi zbyt mocno to można próbować , W największym przekroju nawiercić otworek tak 5 do 10 mm ,Próbować wkręcić w niego gwintownik ,i ruchem w tył ,po uprzednim podaniu WD wyciągnąć . Bo jeżeli kluczyk ułamał się tak że nie da rady tam się wczepić ( używam tzw zgłębników stomatologicznych ) a kluczyk ciężko chodzi nie da rady . Żeby tylko lekko poruszyć i podciągnąć ku brzegowi to łapię urwaną końcówkę ( obcinaczkami di skórek ) .
OkiMG - 2021-03-23, 10:39
Ja bagażnik mogę normalnie otworzyć pytanie jak zdemontować zamek
laisar - 2021-03-23, 17:14
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=6040
|
|