|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Sprawy klubowe - "Groźby" - cz.2
laisar - 2011-12-09, 18:39 Temat postu: "Groźby" - cz.2 1.
Temat: "łuszczący się lakier"
Cytat: | Jeżeli ktoś ma blisko do Makowa Podhalańskiego, to mogę dać namiar na kolegę dysco, celem weryfikacji... <;
(Nie, żebym mu nie wierzył i nie współczuł - w końcu faktycznie zdarzają się trefne sztuki - ale ja to w ogóle mam dobre serce). |
2.
Cytat: | Od: dysco
Do: laisar
Wysłany: Wczoraj 20:18
Temat: !!!
Szanowny Kolego w Makowie Podhalańskim dawno nie mieszka to ze mam tam zameldowanie to nie oznacza ze tam mieszkam, po za tym zdradzanie miejsca zamieszkania i namiaru jest nadużyciem prawnym zwłaszcza na forum gdzie uzywa się dla anonimowości nicków. Wyjątkowo cię nie zabardzo lubie, a fotki juz zamieszczałem, niestey jestm po rozmowie ze swoim prawnikiem i byc moze udam się z tym do wyższej instancjii, jak powiedziałeś że Maków Podhalański i dasz namiar to jest absolutnie nie zgodne z prawem. Nie możesz jako admin bez mojej zgody i wiedzy umożliwiać moje dane.
Powinien się zapytać pierwsze a później mówić, co by było gdyby teraz na przykład zginęło mi lusterko czy klapka wlewu i tym podobne, co mógłbym wówczas uczynić?
Pomyśl zanim coś napiszeż a jak chcesz przyjechać to zapraszam ostatnio w ASO poprawiali drzwi i widać tego efekt, na masce stwierdzono że jest to jeszcze mały uszczerbek ale przed końcem gwarancjii po zimie podjechać zarysowywuje się odprzenie drzwi.
Nakazuje natychmiast usunąć post w ktorym używa się miasta lub innych danych |
3.
Cytat: | Od: laisar
Do: dysco
Wysłany: Wczoraj 23:09
Temat: Re: !!!
To forum jest publiczne i ta sprawa też jest publiczna - więc jakiejkolwiek odpowiedzi też mogę udzielić wyłącznie publicznie.
Życzysz sobie? |
4.
Cytat: | Od: dysco
Do: laisar
Wysłany: Dzisiaj 23:25
Temat: Re: !!!
mozesz ale nie mozesz ujawniac moich danych bez mojej wiedzy, bo to juz nie jest dozwolone komentowac mozesz ale bez prywatnych danych i tego nie mozesz. |
===
1, 3 i 4 - jako tło i wyjaśnienie.
Ad 2:
dysco napisał/a: | zdradzanie miejsca zamieszkania i namiaru jest nadużyciem prawnym |
a) Nie w przypadku, kiedy są to publicznie dostępne dane, zwłaszcza podmiotów prawnych (jak np firmy).
b) Do ujawnienia namiarów nie doszło.
c) Sam twierdzisz, że tam nie mieszkasz <:
dysco napisał/a: | zwłaszcza na forum gdzie uzywa się dla anonimowości nicków. |
d) To jest forum publiczne, a nie jakieś tam "anonimowe" - za wszelkie swoje wypowiedzi każdy użytkownik odpowiada osobiście, zgadzając się na te warunki, kiedy zakłada na nim prywatne konto.
e) Podane przez użytkownika dane osobowe ujawniane są w wybranym przez niego zakresie - ale jeżeli umożliwiają jego dokładną identyfikację przez użytkownika czy dowolnego czytelnika forum, to jest tylko jego sprawa.
Np moje - umożliwiają.
Twoje również...
dysco napisał/a: | fotki juz zamieszczałem |
f) Zły adresat - szczerze mówiąc, mnie osobiście mało to interesuje, a już jako admina: wcale.
(Moja opinia: http://www.daciaklub.pl/f...p=109767#109767 - nawias).
dysco napisał/a: | Nie możesz jako admin bez mojej zgody i wiedzy umożliwiać moje dane. |
g) Prosiłem już wcześniej - pkt. siódmy http://www.daciaklub.pl/f...p=108616#108616 - o nie mylenie moich wypowiedzi jako admina z tymi prywatnymi.
(O umożliwianiu - udostępnianiu? ujawnianiu? - danych było powyżej, nie będę powtarzał).
dysco napisał/a: | co by było gdyby teraz na przykład zginęło mi lusterko czy klapka wlewu i tym podobne, co mógłbym wówczas uczynić? |
h) Jak zawsze - po prostu zgłosić sprawę na policję. A w razie potrzeby administracja forum również udzieli potrzebnej pomocy.
(I bohatersko powstrzymam się od złośliwej odpowiedzi o psychiatrze i paranoi d: ).
dysco napisał/a: | jak chcesz przyjechać to zapraszam |
i) Pkt. 1. tego postu, nawias.
dysco napisał/a: | Nakazuje natychmiast usunąć post w ktorym używa się miasta lub innych danych |
j) Ze względu na punkty "a" oraz "e" - nie widzę powodów.
===
Przepraszam potencjalnie zniesmaczonych "wywlekaniem" sprawy, ale po poprzednich bezprawnych groźbach kol. dysco - http://www.daciaklub.pl/f...p=108568#108568 - oraz (dla odmiany? <: ) aktualnym straszeniu prawnikiem uznałem, że kwestia dotyczy całej działalności forum i jego użytkowników, wymaga więc publicznego wyjaśnienia.
Proszę również o bardzo, bardzo dokładne przemyślenie ewentualnych komentarzy...
laisar - 2011-12-09, 18:55
A teraz jeszcze zupełnie prywatnie - mała samokrytyka.
Sformułowanie "mogę dać namiar" pojawiło się w konkretnym miejscu, w pewnym kontekście - oraz tylko i wyłącznie dlatego, że dotyczyło danych i tak publicznie dostępnych, w dodatku osoby wcześniej dopuszczającej się publicznych gróźb i najwyraźniej przekonanej o własnej anonimowości i dzięki niej: bezkarności.
Mimo wszystko, możliwe jest, że owo sformułowanie można odczytać wbrew moim intencjom nie jako przytyk do powyższych kwestii, ale właśnie jako... groźbę (?).
Jeśli się tak stało - przepraszam kol. dysco.
Niemniej jednak, nie zmienia to mojego stanowiska i nie zamierzam niczego usuwać: "Kto sieje wiatr, ten zbiera burzę"...
eplus - 2011-12-10, 15:29
A po co komu zardzewiała klapka od wlewu paliwa...
BLACHA_997 - 2011-12-10, 16:32
Wydaje mi się, że "dysco" zamiast straszyć prawnikiem z którym "niestety jest po rozmowie" powinien spotkać się z nauczycielem języka polskiego, gdyż wydaje mi się, że na tym forum powinno pisać się poprawną polszczyzną (przynajmniej bez błędów ortograficznych) zwłaszcza, że są tutaj mechanizmy sprawdzania pisowni. Z korespondencji, którą przesłał dysco bardzo się uśmiałem - typowy przykład pieniactwa.
BLACHA_997 - 2011-12-10, 20:56
W PEŁNI POPIERAM!!!!
benny86 - 2011-12-10, 21:53
Skoro dysco jest po rozmowie z prawnikiem mógł go spytać o możliwe warianty działania, zamiast mnie pytać w PW "ciekawe co byś zrobił na Twoim miejscu"... Z resztą kutwa to żadna wiedza tajemna, stronka uokiku jest powszechnie dostępna, powiatowi rzecznicy też nie gryzą i nie kopią
dysco - 2011-12-11, 10:38
Nie do forum mam problem tylko do jednego urzytkownika, któremu mówie że nie do końca ma racje,ujawnianie danych osobowych nawet na takim forum nie jest zgodne z przepisami.
A jak ktoś nie wie że większość ewentualnych docięć z mojej strony jest poprzedzone cudzysłowem to nie ja muszę iść do szkoły.
Nadal podtrzymuje słowa pewnegotu urzytkownika ale już nie będe go cytował.
Teraz już czas mnie usunąć!!!
48piotr - 2011-12-11, 11:06
dysco napisał/a: | Teraz już czas mnie usunąć!!! |
Liberum veto!!!
mrówa - 2011-12-11, 11:51
eplus napisał/a: | A po co komu zardzewiała klapka od wlewu paliwa... |
dysco napisał/a: | A jak ktoś nie wie że większość ewentualnych docięć z mojej strony jest poprzedzone cudzysłowem to nie ja muszę iść do szkoły.
Nadal podtrzymuje słowa pewnegotu urzytkownika ale już nie będe go cytował. |
*Podkreślenia i wytłuszczenia MOJE...
krakry1 - 2011-12-11, 12:32
Przecież urzytkownik nie równy użytkownikowi. Tak jak może może być szerokie i głębokie.
laisar - 2011-12-11, 13:14
dysco napisał/a: | ujawnianie danych osobowych |
Jakie Twoje dane osobowe zostały ujawnione?
Cytat: | nie jest zgodne z przepisami |
Śmiało: które konkretnie przepisy ograniczają "ujawnianie" danych umieszczonych w katalogach takich jak Panorama Firm, Polskie Książki Telefoniczne, Zumi i dziesiątki innych, podobnych?
ajax - 2011-12-11, 15:25
dysco napisał/a: | Nie do forum mam problem tylko do jednego urzytkownika, któremu mówie że nie do końca ma racje,ujawnianie danych osobowych nawet na takim forum nie jest zgodne z przepisami.
A jak ktoś nie wie że większość ewentualnych docięć z mojej strony jest poprzedzone cudzysłowem to nie ja muszę iść do szkoły.
Nadal podtrzymuje słowa pewnegotu urzytkownika ale już nie będe go cytował.
Teraz już czas mnie usunąć!!! |
Uważam, że jednak czas do szkoły - P O D S T A W O W E J
Tam ortografii uczą już na samym początku Gramatyki także uczą w szkole podstawowej Chyba, że dysco jest dysgrafikiem, ale w takim razie tych błędów jest zdecydowanie zbyt mało. Jestem przekonany, że to niechlujność dysco. I jeszcze: nie można mieć problemu do kogoś/czegoś. Problem można mieć z kimś/czymś. Także szkoła podstawowa się kłania. Nauka języka polskiego. Podobno ojczystego, choć miałbym wątpliwości, bo składnia wygląda (IMHO) jak po tłumaczeniu z "guglarskiego", choć ten tłumacz nie robi tak ewidentnych błędów ortograficznych.
A przy okazji: nie można od prawnika iść do wyższej instancji, bo to oznaczałoby pójście do jakiegoś "superprawnika". Nie twierdzę, że z wiedzą dysco coś jest nie tak, bo nie mam możliwości (a chęci także) tejże wiedzy zweryfikować, ale twierdzę, że z logiką (także na poziomie szkoły podstawowej) jest u dysco nie po drodze. Jest takie stare rosyjskie powiedzonko, że najpierw należy się zorientować, potem udowadniać. Dysco stosuje zasadę strzelania bez wcześniejszego nabijania. Można i tak, tylko taka osoba wygląda na głupca. Niekiedy znacznie większego niż jest (choć to rzadkość), lecz jak cię widzą tak cię piszą .
A co do gróźb tzw. karalnych, to prędzej mógłby laisar złożyć zawiadomienie (bezprawne grożenie ingerencją w strukturę forum), niż dysco.
Jeśli dysco uważa, że poniósł szkodę, to wolna droga do właściwej instytucji - nazywa się prokuratura. To takie miejsce, gdzie pracują prokuratorzy i gdzie można złożyć dokument nazywający się "zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa". Już tak gwoli informacji - zawiadamianie o popełnieniu przestępstwa, które nie miało miejsca samo w sobie jest przestępstwem. Zdaje się, że ściganym z urzędu, choć głowy za to bym nie dał.
Nie jest przestępstwem podanie danych osoby, które udostępniane dane podała do wiadomości publicznej za pomocą mediów (w tym internetu) o ile osoba ta nie złożyła wcześniej stosownych zastrzeżeń (było kilka wyroków SN - prawomocnych, można sobie poszukać). Każde forum gromadzi i przetwarza dane oraz udostępnia je w zgodzie z przepisami prawa i regulaminem forum.
laisar, ponownie pytam czy ma sens kopanie się z dysco? (pytanie retoryczne)
I tak już na zakończenie (bo rozpisałem się niemożebnie) cytat z zupełnie innego forum: "Nigdy nie kłóć się z głupcem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, potem pokona doświadczeniem"
Więcej nie mam chęci zajmować się tą sprawą, jak dla mnie jest po prostu niesmaczna
P.S. podkreślenia i wytłuszczenia są moje
Piotrek721015 - 2011-12-11, 17:29
ajax napisał/a: | zawiadamianie o popełnieniu przestępstwa, które nie miało miejsca samo w sobie jest przestępstwem |
Tak, jest to przesępswo ścigane z urzędu
ajax - 2011-12-11, 17:39
prawnikiem nie jestem, ale z prawem mam trochę do czynienia "półzawodowo" - dlatego głowy nie dawałem, ale coś mi tam "dzwoniło"
Piotrek721015 - 2011-12-12, 08:41
JA znowu zawodowo miałem doczynienia z prawem, ale dziś już jestem szczęśliwym emerytem.
laisar - 2011-12-12, 08:49
Konto kol. dysco zostało usunięte na jego własną prośbę, więc dalsza dyskusja jest raczej bezprzedmiotowa - temat zamykam. (Ale tradycyjnie: jakby co, proszę o PW).
|
|