DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Na każdy temat - Metody odkręcania zapieczonych śrub

Beckie - 2011-03-27, 20:42

http://www.daciaklub.pl/f...p?p=84531#84531
Ikarusiarz napisał/a:
Rzeczywiście pomagałem sobie nogą, ale niby co miałem zrobić???

Nie ma innych sposobów na odkręcenie zapieczonej śruby? W tym przypadku użycie WD40 pewnie na niewiele by się zdało...

[ Komentarz dodany przez: laisar: 2011-12-22, 01:39 ]
Niektóre odpowiedzi OT wydzielono do nowego tematu: "Co posiadacz Dacii w bagażniku wozić powinien".

Xrzysioo - 2011-03-30, 09:27

Ikarusiarz napisał/a:

naprawiam maszyny więc spotykam codziennie zapieczone śruby. Ja mam prosty sposób - okrągły klocek aluminiowy fi 40 mm i długi na około 100 mm przykładam do łba śruby i uderzam 2 ,3 razy młotkiem, śruba luzuje się, podpatrzyłem to u włoskiego mechanika :mrgreen: . Pozdrawiam

mrówa - 2011-03-30, 09:36

Xrzysioo napisał/a:
Ja mam prosty sposób - okrągły klocek aluminiowy fi 40 mm i długi na około 100 mm przykładam do łba śruby i uderzam 2 ,3 razy młotkiem, śruba luzuje się

Klocek przykładasz z przodu śruby (czołowo), dobrze rozumiem?

P.S. Czyli do wyposażenia bagażnika dokładamy młotek (i klocek aluminiowy) :-P

48piotr - 2011-03-30, 14:58

mrówa napisał/a:
okrągły klocek aluminiowy fi 40 mm

Lub miedziany ;-)

Rafał G - 2011-12-22, 09:21

Xrzysioo napisał/a:
Ikarusiarz napisał/a:

naprawiam maszyny więc spotykam codziennie zapieczone śruby. Ja mam prosty sposób - okrągły klocek aluminiowy fi 40 mm i długi na około 100 mm przykładam do łba śruby i uderzam 2 ,3 razy młotkiem, śruba luzuje się, podpatrzyłem to u włoskiego mechanika :mrgreen: . Pozdrawiam

Ja rowniez codziennie spotykam sie z roznymi problemami tego typu i potwierdzam ze to dobra i skuteczna metoda. Chcac jednak uniknac takich problemow proponuje prysnac minimalnie smarem miedziowym gwint w otworze (wystarczy raz w roku przy okazji przekladania kol) a problem zapiekania srub bedzie nam obcy.

PiotrWie - 2011-12-22, 09:59

A ja po prostu proponuję dokręcać śruby tym kluczem który wozimy ze sobą i własnoręcznie - taką siłą jaką dokręcimy śruby damy też radę je odkręcić :-D
matucha - 2011-12-22, 23:29

PiotrWie napisał/a:
A ja po prostu proponuję dokręcać śruby tym kluczem który wozimy ze sobą i własnoręcznie - taką siłą jaką dokręcimy śruby damy też radę je odkręcić :-D

Akurat to nie jest prawdą do końca ;-)