|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Demontaż kolorowej obudowy lusterka bocznego
limo - 2012-02-02, 21:38
Działam z elektrycznymi lusterkami i mam pytanie: Czy da się zdjąć srebrne z osłonki z moich obecnych lusterek i przełożyć na te z elektryką - całe czarne? Czy może łatwiej przełożyć elektryczne bebechy do oryginalnych? Jak poradzić sobie z wyjęciem ustrojstwa? sprężyna dzięki której lusterka się składają mocno walczy.
laisar - 2012-02-23, 23:48
Zdjęcie osłon wymaga wyjęcia najpierw wkładu z lusterkiem - wtedy pod górną krawędzią stałego korpusu obudowy powinno być widać zatrzaski, które podważa się po prostu śrubokrętem. Ale... nie wiem czy jest sens, bo z kolei w całych czarnych lusterkach obudowa jest zdaje się w jednym kawałku.
Ergo: prawdopodobnie łatwiej będzie jednak przełożyć elektryczne bebechy - ale w tym niestety już nie pomogę, bo w dokumentacji nie ma takiej opcji, jedynie wymiana lusterka w całości. (Oprócz lustrzanego wkładu, rzecz jasna).
Walcz więc - i nie zapomnij w bitewnym szale uwiecznić zmagań... (;
limo - 2012-02-24, 09:08
Do zatrzasków się nie dokopałem bo zwyczajnie w lusterkach przy aucie wyjąłem tylko szkło żeby zobaczyć czy są podgrzewane. Te które kupiłem czyli całe czarne na 99,9% nie ma opcji na założenie tych sreberek, no bo jak? chyba, że na nie śmiertelnym superglu hehe. Po rozbebeszeniu wygląda na to, że nie powinno być problemu z przekładką. Jeśli sam ją będę robił to fotki wrzucę, jeśli aso to z wiadomych przyczyn nie bardzo. Postaram się jednak to + montaż cykaczy zrobić sam a aso zostawić tylko kablologie.
bushi - 2012-02-25, 15:19
Sadze, ze podobnie jak w Dusterze nakladka jest zdejmowana! Zobacz zdjecia z aukcji:
http://img10.allegroimg.p...2/69/2122026922
http://img16.allegroimg.p...1/67/2167416783
Mozliwe, ze wszystko trzyma sie ramki polaczonej z ramieniem. Nie przygladalem sie mojemu loganowemu lusterku tak dokladnie, ale warto sprawdzic i zaoszczedzic sobie roboty.
Edit
na allegro sa jeszcze srebrne nakladki ze stali (raczej nie oryginaly) montowane na tasme dwustronna.
st3fan - 2012-02-29, 21:26
laisar napisał/a: | Zdjęcie osłon wymaga wyjęcia najpierw wkładu z lusterkiem - wtedy pod górną krawędzią stałego korpusu obudowy powinno być widać zatrzaski, które podważa się po prostu śrubokrętem. Ale... nie wiem czy jest sens, bo z kolei w całych czarnych lusterkach obudowa jest zdaje się w jednym kawałku. |
laisar, a czy masz może jakąś instrukcję jak się zabrać za ściągnięcie tych osłon, albo jak się w ogóle do nich dobrać? Montowałem dzisiaj głośniki w Dusterze i filmik znaleziony na forum bardzo mi pomógł.
Generalnie chodzi o to, że mam białego Dustera z czarnymi lusterkami (bez pakietu Look), a żona upiera się, że chce mieć białe lusterka, a w zasadzie wystarczyło by jej ta część która w pakiecie Look jest srebrna.
Mówisz, że obudowa zdaje się w jednym kawałku, ale mnie po pierwszym rzuceniu oka wydaje się, że mimo wszystko są to dwa elementu plastiku - widać ewidnentne niedopasowanie elementów, gdyby to był odlew to łączenia byłyby lepsze. W zasadzie miałoby to sens, bo czy opłacałoby się producentowi robić dwa różne lusterka skoro oszczędzają na czym się da?
eplus - 2012-02-29, 22:03
Nie słuchaj żony. Nic gorszego na świecie nie przytrafia się nam.
jkab - 2012-02-29, 22:13
jeżeli potrzebujesz białago a nie srebrnego lusterka to może lepiej to po prostu polakierować?
laisar - 2012-02-29, 22:39
@st3fan: O jednym kawałku pisałem w przypadku całych czarnych, bo tyle wywnioskowałem z dokumentacji - lusterka z wymiennymi obudowami pokazane są osobno, w częściach składowych, a obudowa czarnych właśnie jako całość.
Oczywiście, istnieje możliwość, że całe czarne też są dwuelementowe, a te jednoczęściowe to z jakiegoś innego kraju...
A argument oszczędnościowy jest niestety mocno niepewny - jest wiele elementów, które właśnie kompletnie bez sensu są inne w różnych modelach.
(Co mi przypomina, że akurat dusterowe lusterka mają niedługo zniknąć na rzecz takich, jak w MCV-ce).
Najprościej wyjąć po prostu wkład lusterka i zobaczyć jak to wygląda w środku - jeżeli obudowa się rozkłada, to będzie widać zaczepy.
limo - 2012-02-29, 23:15
kurrrrrr i czemu jak ja kupowałem to nie było czegoś takiego, byłoby łatwiej
http://allegro.pl/dacia-s...2092734773.html
wydaje mi się, że jak są całe czarne to nie ma opcji założenia nakładki, musiało by być miejsce na jakiś zatrzask czy coś z zewnątrz, a tak to jest coś jakby przetłoczenie i tyle
st3fan - 2012-03-01, 07:00
eplus napisał/a: | Nie słuchaj żony. Nic gorszego na świecie nie przytrafia się nam. |
Zależy komu... ja tam nie narzekam. ;)
jkab napisał/a: | jeżeli potrzebujesz białago a nie srebrnego lusterka to może lepiej to po prostu polakierować? |
Myślałem o tym, ale oklejenie wydaje mi się tańszą opcją i mniej inwazyjną. Jak mi się znudzi/porysuje/zmieni kolor to po prostu zerwę folię i wrócę do punktu wyjścia. :)
laisar napisał/a: | Najprościej wyjąć po prostu wkład lusterka i zobaczyć jak to wygląda w środku - jeżeli obudowa się rozkłada, to będzie widać zaczepy. |
No dobra, jak ro zrobić? :) Trzeba jakoś podważyć, odkręcić? Szczerze mówiąc jeszcze się temu dokładnie nie przyglądałem. Dzisiaj jak znajdę chwilę rzucę okiem co można z tym zrobić, i czy faktycznie jest szansa, że plastik składa się z dwóch elementów, czy jest to jedna całość.
opos - 2012-03-01, 07:14
Zony słuchać należy....czasami, a kol eplus po prostu przypomniał sobie piosenkę Budki Suflera ale to była piosenka o złej kobiecie. I to tyle mojej wypowiedzi nie na temat ,proszę nie ciągnąć wątku żeby adminom nie przysparzać pracy
limo - 2012-03-01, 08:02
st3fan, trzeba popieścić, nawet nożem najzwyklejszym ew. opatul czymś żeby nie pociąć i nie porysować, podważasz z wyczuciem i odskoczy
laisar - 2012-03-01, 10:17
st3fan napisał/a: | jak ro zrobić? :) |
http://www.daciaklub.pl/f...p?p=97647#97647
eplus - 2012-03-01, 16:49
Kiedyś mój kolega z sąsiedztwa miał genialne pomysły, żeby coś przerobić w domu, uciąć nogi od stołka albo z dużego namiotu zrobić dwa mniejsze... Na to babcia staruszka mówiła mu: "Uciąć, skrócić i wyrzucić". Sam od dawna nie biorę się za naprawianie czegoś, co nie jest zepsute. Przy wyciąganiu wkładu lustra może pęknąć jakiś zatrzask, a jak całe lustro, to wiadomo, 7 lat nieszczęścia itd. No i będą zatrzaski czarnej pokrywki, albo ich nie będzie, jak będą, to też można je połamać, albo połamać nowe srebrne zatrzaski, napocić się i w końcu wrócić do punktu wyjścia, podczas, gdy ktoś inny w Dusterze ma srebrne reflektory i koniecznie pożąda czarnych... Oczywiście czyje auto, tego decyzja...
limo - 2012-03-01, 17:11
bez przesady, do wyjęcia wkładu lusterka trzeba mieć lewy talent żeby coś spie*#*ić
st3fan - 2012-03-02, 11:03
Laisar, dzięki wielkie. :)
W zasadzie nie wiem na czym stanie, czy będę ściągał, czy też zrobi się to inaczej - jutro jadę na oględziny do oklejacza folią. Wstępnie mówił, że można będzie nakleić jedynie od zewnątrz nie ingerując w ogóle w rozbieranie lusterka. W każdym razie gdyby trzeba było dobrać się jednak do bebechów to już będę wiedział jak się za to zabrać.
laisar - 2012-03-06, 00:10
Obejrzałem dziś dustera-golasa w salonie - obudowa zdecydowanie jest dwuczęściowa, więc śmiało można działać!
eplus - 2012-03-06, 09:10
Wypraszam sobie - nawet Laureate bez opcji ma czarne lusterka.
bushi - 2012-03-06, 16:38
Juz dawno pisalem ze w Dusterze nakladka sie sciaga...
Dominus - 2013-12-24, 19:28 Temat postu: Demontaż nakładki lusterka Witam.
W jaki sposób zdemontować z lusterka ten element który jest w kolorze nadwozia bądź z Pakietu Look jak w moim przypadku?
wieza - 2013-12-25, 08:25
łomem z dużym zamachem :)
eplus - 2013-12-25, 10:16
Znajdź na allegro zdjęcia nakładek - będziesz wiedział, gdzie są zatrzaski i w którą stronę je odginać.
johnson - 2013-12-25, 19:03
w clio trzeba wyjąć szkło lusterka i od wewnatrz widać było zatrzaski nakładki, szukałbym w tym kierunku. Szkło bardzo łatwo się wyciąga.
eastcowboy - 2013-12-26, 11:36
eplus - 2013-12-27, 15:17
Zatrzaski nie przylegają bezpośrednio do obrysu nakładki. Aby je rozpiąć konieczne jest chyba rzeczywiście wyjęcie szkła. A może maksymalne przekręcenie lustra w jedną i w drugą stronę pozwoli je nacisnąć jakimś śrubokrętem przez szparę...
Dominus - 2013-12-27, 15:20
Jak przyjdą mi nowe nakładki na lusterka będę kombinował z demontażem starych.
Prawdopodobnie będę miał dołączoną instrukcję jak dokonać montażu nowych
Dominus - 2013-12-30, 20:46
Dotarły do Mnie nowe nakładki chromowane na lusterka.
Otrzymałem instrukcję i w pierwszej kolejności trzeba zdemontować wkład lusterka, szkło.
I moje pytanie, czy ono jest zamontowane na jakiś klipsach że mocniej trzeba podważyć?
A tutaj efekt podmianki nakładek z pakietu Look na chrom
PS. ZNALAZŁEM odpowiedź na moje pytanie.
można zcalić ten temat z
http://www.daciaklub.pl/f...67b3cfb56b5dc2d
(wcześniej nie znalazłem go )
Dominus - 2014-01-04, 20:16
Pozwolę sobię zapytać w tym temacie gdyż nadal dotyczy to nakładki na lusterko.
Jaki jest koszt takiej nakładki do Duster srebrnej z pakietu LOOK.
Takie właśnie zdemontowałem i chyba odsprzedam a zastanawiam się ile ASO sobie ceni.
Poproszę równie o dokładny numer gdyż na nakładkach nie ma ich wybitych tylko są naklejki i w sumie z 4 różne numery
eplus - 2014-01-04, 21:54
Czarna zdaje się 160/szt. ale można dostać duuuuży rabat.
laisar - 2014-01-05, 03:13
Dominus napisał/a: | Jaki jest koszt takiej nakładki do Duster srebrnej z pakietu LOOK. |
Auta sprzed 03.03.2012 (lusterka jak obecnie w lodgy/dokkerze):
- prawa: 963740290R - 163 zł;
- lewa: 963737245R - 138 zł.
Egzemplarze wyprodukowane po 03.03.2012 (lusterka z sandero/logan f2):
- prawa: 963740135R - 108 zł;
- lewa: 963735605R - 144 zł.
SL Delsey:
- prawa: 963747198R - 120 zł;
- lewa: 963736915R - 120 zł.
Dominus - 2014-01-05, 09:15
laisar klikną bym pomógł ale nie jestem autorem tematu. Dzięki
Greyper - 2021-05-07, 15:48
Witam. Czy dobrze zrozumiałem? Żeby zdemontować te kolorowe nakładki na lusterko trzeba najpierw podważyć szkło, a później od wewnątrz wcisnąć śrubokrętem zatrzaski tych nakładek?
laisar - 2021-05-09, 00:48
Tak.
Łukasz_M - 2025-01-02, 10:19
Czy ktoś z was praktykował przekładkę tej lakierowanej nakładki z oryginału do zamiennika lusterka?
Pech chciał, że zarysowałem obudowę lusterka w jej części nielakierowanej, stąd pytanie czy zamiennik lusterka będzie pasował do tej oryginalnej lakierowanej części - uniknąłbym wtedy kosztów (i czasu) lakierowania.
Do tej pory znalazłem dwa zamienniki:
https://www.autodoc.pl/ri...erko-zewnetrzne
oraz
https://allegro.pl/oferta/lusterko-zewnetrzne-l-elektryczne-wypukle-podgrzewane-chrom-16721602822?srsltid=AfmBOopJrCvtd_tPj1VLMg3telWc2F6XaiucMYin8Fp7c2dOQggQx8Ec#inne-oferty-produktu
jak widać to drugie jest znacznie tańsze, choć bardziej bym się skłaniał do droższego a tańsze wybrał tylko gdyby było bardziej 'kompatybilne'
czy ktoś ma propozycję zamiennika od innego producenta? w sensie lepsze jakościowo od wymienionych.
Dymek - 2025-01-02, 14:36
Z tą kompatybilnością części lakierowanej to raczej czarno widzę... W pierwszej kolejności rozglądał bym się za używanym oryginałem jak najlepiej "obfotografowanym". Coś jak TUTAJ
Co do zamienników- ALKAR miał zawsze dobre opinie, choć w przypadku Dacii nie piszę z autopsji.
Chociaż lusterko Alkar z Twojego drugiego linka ze zdjęć jakieś dziwne- wygląda jakby miało tylko 2 przewody... poprosiłbym sprzedawcę o potwierdzenie lub zdjęcie z natury, czy aby na pewno jest tam 5 żył.
Pepone - 2025-01-02, 18:18
Kupując na odległość masz 14 dni na zwrot.
Kupowałem z Alkara podgrzewane zamienniki szkiełka lusterek do Springa (oryginalnie nie mają podgrzewania) i pasowały idealnie.
|
|