DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Kontrolka i czujniki krańcowe otwartych drzwi i bagażnika

jacek - 2008-03-25, 19:23
Temat postu: Kontrolka i czujniki krańcowe otwartych drzwi i bagażnika
Od nowości miałem problem z przypadkowym zapalaniem się lampy sufitowej. Zgłaszałem problem w serwisie, niestety pech chciał że wtedy było wszystko ok. Po pewnym czasie zlokalizowałem winowajcę. Za problemy odpowiedzialny jest wyłącznik oświetlenia drzwi bagażnika jest za krótki . Początkowo rozwiązałem problem wkładając zrolowaną taśmę pod gumową osłonę wyłącznika, było to rozwiązanie tymczasowe (czasem taśma się przesuwała). Teraz pragnę przedstawić rozwiązanie docelowe.
A4kadiusz - 2008-10-06, 18:35
Temat postu: też to mam
ale najpierw spróbuję przekonać ASO by coś z tym zrobili. Dzięki za wskazanie przyczyny. Mam nadzieję, że "fachowcy" sobie poradzą.
breweryszein - 2009-09-02, 08:13
Temat postu: Mruganie kontrolki otwartych drzwi (bagażnika?) [MCV]
Zauważyłem, że kiedy bagażnik jest załadowany na "maxa" (tzn. bagaże dotykają drzwi bagażnika) w czasie jazdy po nierównościach "mruga" kontrolka niezamknięcia drzwi.
Jak sądzicie: czy to oznacza że tylne drzwi mogą się pod wpływem naporu bagażu otworzyć, czy też że "kontrolka" jest zbyt czuła?

laisar - 2009-09-02, 09:18

Obstawiam kontrolkę: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=675

Nie sądzę też, żeby tylne drzwi mogły się otworzyć pod naciskiem - ale jest to możliwe, gdyby coś nacisnęło wewnętrzną klamkę. Można je jednak zamknąć przyciskiem centralnego na konsoli środkowej, odblokowując potem drzwi boczne kołkami, jeśli ktoś woli jeździć z otwartymi - i niepokój z głowy (:

Beckie - 2009-09-03, 23:01

laisar napisał/a:
jeśli ktoś woli jeździć z otwartymi

A jest w ogóle ktoś kto woli z zamkniętymi?

laisar - 2009-09-03, 23:23

Ci, którym brak automatycznego zamykania w trakcie jazdy? (;
gigi303 - 2009-09-04, 05:30
Temat postu: Re: Otwieranie się drzwi bagażnika
breweryszein napisał/a:
Zauważyłem, że kiedy bagażnik jest załadowany na "maxa" (tzn. bagaże dotykają drzwi bagażnika) w czasie jazdy po nierównościach "mruga" kontrolka niezamknięcia drzwi.
Jak sądzicie: czy to oznacza że tylne drzwi mogą się pod wpływem naporu bagażu otworzyć, czy też że "kontrolka" jest zbyt czuła?

ja bym obstawiałbym jednak czujnik że może być do wymiany, ja miałem tak jak jechałem po kostce brukowej też mi kontrolka migała po wymianie czujnika mam spokój :mrgreen:

Beckie - 2009-09-04, 20:30

laisar napisał/a:
Ci, którym brak automatycznego zamykania w trakcie jazdy? (;

Jak brak automatycznego zamykania to także otwierania np. w razie wypadku.
Chyba mało bezpieczne.

laisar - 2009-09-04, 20:36

http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1410 - wiadomo, ale zdaje się, że w Ph2 już jest jak trzeba.

No i jeszcze: po mieście, w centrum, w korku, przed skrzyżowaniem - to nawet mogę zrozumieć, że ktoś się woli zamykać (choć osobiście rzadko stosuje).

Beckie - 2009-09-04, 20:44

Ostatnio właśnie kolega opowiadał, że do auta jego znajomej stojącej na czerwonym przed skrzyżowaniem podeszło czterech i wszyscy rzucili się do klamek. Na szczęście miała zamki zablokowane.
Andrzej - 2009-09-05, 21:32

breweryszein napisał/a:
w czasie jazdy po nierównościach "mruga" kontrolka niezamknięcia drzwi.

To nie wina zamka tylko czujnika [było już kiedyś o tym na forum]. można albo wymienić czujnik, albo w miejscu, gdzie dotyka on do drzwi nakleić plaster, albo choćby kropkę od naklejanych literek zabezpieczając przy okazji lakier w tym miejscu.

sami-99 - 2009-09-06, 05:30

Beckie napisał/a:
Ostatnio właśnie kolega opowiadał, że do auta jego znajomej stojącej na czerwonym przed skrzyżowaniem podeszło czterech i wszyscy rzucili się do klamek. Na szczęście miała zamki zablokowane.

Moja siostra ostatnio opowiadała podobna historię.
Tym razem do kobiety wsiadł jakiś koleś. Ona miała otwarte drzwi i w panice... wysiadła
:mrgreen:

Beckie - 2009-09-06, 11:34

Dobrze, że nie potraktowała go gazem :mrgreen:
ZeneC - 2009-09-06, 11:55

Raczej szkoda...
Beckie - 2009-09-06, 11:59

No wiesz... w kabinie raczej załatwiłaby siebie i jego.
sami-99 - 2009-09-08, 14:01

DEZODORANT + ZAPALNICZKA = SPALONE BRWI NAPASTNIKA
:mrgreen:

Leszek - 2010-12-11, 10:50
Temat postu: Czujnik otwartych drzwi
Witam wszystkich klubowiczów :)

Wczoraj wyjechałem z salonu i już takie dziwy ^ ^

Poprosiłem o wymianę kół na zimowe, a letnie zostały schowane za siedzenia kierowcy i pasażera; w związku z tym w salonie powiedzieli mi że może opony ograniczają swobodne zamknięcie się drzwi. Jednak po wyjęciu kół, problem dalej jest. Co gorsza przy świecącym się czujniku nie gaśnie światło w bagażniku nawet po zamknięciu auta (przy wyłączonym silniku - kiedy idziemy do domu). Musiałem wyciągnąć żarówkę żeby akumulator mi nie padł:) Dodatkowo brak sygnalizacji dwukrotnej kierunkowskazów o zamknięciu drzwi.

Ktoś miał coś podobnego? Co może być wadliwe?

jackthenight - 2010-12-11, 11:40

Objawy jak : Nie gaśnie lampka po zamknięciu drzwi i przekręceniu kluczyka, pali się ciągle kontrolka otwartych drzwi, przy zamykaniu drzwi pilotem nie migają kierunkowskazy wskazuje to na to, że są któreś drzwi/bagażnik otwarty.
Wszystkie drzwi i bagażnik na pewno dobrze zamknąłeś ?
Jakiś alarm ci montowano w aucie ?

Jak otworzysz drzwi kierowcy to na środkowym słupku na dole jest czujnik krańcowy, powciskaj go trochę i zobacz czy wygląda na sprawny czy nie.
Podobnie w drzwiach pasażera oraz w drzwiach tylnych są takie krańcówki, które muszą zostać wciśnięte przy zamkniętych drzwiach.

Leszek - 2010-12-11, 11:54

Wszystkie drzwi sprawdzałem i są na 100% dobrze zamknięte.

Podczas jazdy czujnik miga, momentami gaśnie na 3sek i ponownie się zapala.

Co do czujników sprawdzałem, ale bez żadnego efektu. Tzn wcisnąłem i nic się nie dzieje. Być może to jest to. Możliwe że źle są osadzone w gnieździe - tj. za płytko.

jackthenight - 2010-12-11, 11:57

Leszek napisał/a:
Podczas jazdy czujnik miga, momentami gaśnie na 3sek i ponownie się zapala.

To któryś z czujników krańcowych może dobrze nie jest osadzony właśnie w karoserji.
Sprawdź, być może któryś jakoś inaczej jest zamocowany i się rusza na boki itp.
Wtedy musisz zdjąć gumkę, wyciągnąć czujnik z karoserii (są trzy zaczepy które trzeba podważyć), następnie założyć gumkę i wsadzić czujnik z powrotem w otwór w słupku.

A najlepiej pstryknij zdjęcie każdemu z czujników i umieść na forum.
W sandero jest również czujnik bagażnika, natomiast w Dusterze nie wiem czy jest takowy.

Leszek - 2010-12-11, 12:20

można popatrzeć samodzielnie, ale z drugiej strony auto na gwarancji, nie chcę samodzielnie nic robić bo potem mogą coś gadać. Ale zwrócę uwagę na te czujniki.

Dzięki za rady :)

jackthenight - 2010-12-11, 12:21

Leszek napisał/a:
można popatrzeć samodzielnie, ale z drugiej strony auto na gwarancji, nie chcę samodzielnie nic robić po potem mogą coś gadać. Ale zwrócę uwagę na te czujniki.

Dokładnie, na gwarancji także jechać do ASO i niech naprawiają.

leo - 2010-12-11, 21:00

jackthenight napisał/a:
W sandero jest również czujnik bagażnika, natomiast w Dusterze nie wiem czy jest takowy.

No właśnie - musi być jakaś krańcówka, bo otwarcie klapy bagażnika powoduje m.in. włączenie oświetlenia kufra. Tylko nie wiem, gdzie ta krańcówka jest - przyglądałem się klapie i krawędziom karoserii i za diabła niczego nie widzę. Wie ktoś może, gdzie znajduje się ten wyłącznik?
A gdzie jest on umiejscowiony w Sandero?

jackthenight - 2010-12-11, 21:20

W sandero to krańcówka bagażnika jest widoczna - zamocowana jest w klapie bagażnika w lewej dolnej części klapy (na zdjęciu nr 154) :

http://www.daciaklub.pl/f...p?p=62312#62312

Natomiast w Dusterze krańcówka nie jest widoczna, ponieważ wmontowano ją do zamka bagażnika :

leo - 2010-12-12, 20:35

O, widzisz... Tak właśnie myślałem, że albo gdzieś w zaczepie lub w zamku, albo wewnątrz klapy jest jakiś przemyślny czujnik położenia zamiast krańcówki. Teraz już wiem.
Dzięki za dociekania i odpowiedź (chętnie pocisnąłbym "pomógł", ale nie mam tej możliwości). ;-)

PiotrWie - 2010-12-13, 11:45

Jeżeli pali Ci się tylko lampka w bagażniku, przy lusterku nie to chyba coś ci źle podłączyli przy alarmie - w Dusterze w ramach chyba oszczędności zrobili tak, że przy otwarciu klapy bagażnika zapala się światło w bagażniku i w kabinie, a więc gdyby był uszkodzony czujnik w klapie bagażnika paliłyby się obie lampki. Jedź do ASO niech się martwią A swoją drogą jeśli jednak to czujnik w klapie bagażnika, to czeka cię wymiana zamka - czujnik jako taki nie występuje jako część zamienna, chodź są fachowcy co umieją wymienić sam czujnik ( przynajmniej tak jest w Renault, ale myślę że Dacia ma takie same rozwiązanie)
jackthenight - 2010-12-13, 12:10

PiotrWie napisał/a:
Jeżeli pali Ci się tylko lampka w bagażniku, przy lusterku nie

Zapalają się zapewne obydwie lampki, z tym, że lampkę w podsufitce można wyłączyć przełącznikiem a tą w bagażniku niestety nie.

PiotrWie napisał/a:
w Dusterze w ramach chyba oszczędności zrobili tak, że przy otwarciu klapy bagażnika zapala się światło w bagażniku i w kabinie

To niestety oszczędność występująca we wszystkich Daciach :)

Jeszcze takie info dla kolegi Leszka :

Problem powoduje na pewno jakaś krańcówka od tylnych drzwi lub bagażnika.
Przednie drzwi odpadają, gdyż awaria ich krańcówki powodowałaby włączanie się piszczka przy włączonych światłach i wyłączonej stacyjce - na pewno byś to usłyszał , a skoro nie opisałeś takiego objawu włączania się piszczka to krańcówki w przednich drzwiach są na 100% sprawne.

Leszek - 2010-12-13, 12:43

więc tak alarmu nie mam, to raz :)

Co do czujnika to krańcówki będą OK według mojej tezy. Ich działanie jest w 100% dobre, tzn wsuwają się przy zamkniętych drzwiach. Problem jest raczej bardziej złożony, mam nadzieje że nie rozkręcą mi połowy auta. Podejrzewam że wtyczka się obluzowała od którejś krańcówki i powoduje migotanie w czasie jazdy. Pytanie która i jak to sprawdzą na warsztacie skoro auto tam stoi w idealnych warunkach.

Dodatkowo zaobserwowałem że ogrzewanie tylnej szyby działa samoczynnie, to normalne?

robertp1983 - 2010-12-13, 12:54

Leszek napisał/a:
więc tak alarmu nie mam, to raz :)

Dodatkowo zaobserwowałem że ogrzewanie tylnej szyby działa samoczynnie, to normalne?

Tzn, samo Ci sie załącza? To, że samo się wyłącza to normalne, ale samoistne załączenie to nie słyszałem chyba w żadnym samochodzie, może masz jakiś czujnik parowania szyb? :mrgreen:

jackthenight - 2010-12-13, 13:15

Leszek napisał/a:
Problem jest raczej bardziej złożony,

Złożonego raczej w tym nic nie ma, jest to tak proste jak konstrukcja cepa.
A czy to będzie krańcówka, czy wysunięta wtyczka czy uszkodzona izolacja przewodu to już raczej ASO do tego dojdzie.
Co do krańcówek w drzwiach, które widzisz dochodzi jeszcze krańcówka w zamku bagażnika, której nie widać - i najbardziej prawdopodobne że właśnie krańcówka w zamku bagażnika powoduje problemik, być może drzwi bagażnika zbyt płytko się domykają i wymagają regulacji.
Ogólnie problem jest prosty i nie sprawi żadnego problemu dobremu elektrykowi.
Auta całego rozbierać nie będą, gdyż nie ma takiej potrzeby.

Ammianus - 2010-12-13, 14:22

W poprzednich samochodem jeszcze miałem czujkę pod maską, która awanturowała się dokładnie tak samo jak otwarte drzwi. Nie wiem, jak jest w Sanderce (jeszcze nie sprawdzałem) ale może jeszcze to obwąchaj?
jackthenight - 2010-12-13, 14:25

Ammianus napisał/a:
Nie wiem, jak jest w Sanderce (jeszcze nie sprawdzałem) ale może jeszcze to obwąchaj?

Nie ma pod maską.

Leszek - 2010-12-14, 15:17

Byłem dziś w ASO, zajęło im to 3godziny, co uważam za stosunkowo krótki czas :)

i tak...

przyczyna była bardziej złożona (tak jak przypuszczałem), mianowicie trzeba było iść po układzie krok po kroku i okazało się że kostka w którą wchodzi kabel zasilający poluzowała się i do niej dostała się woda, co powodowało krótkie przepięcia i co dalej powodowało samoistne załączenie się ogrzewania tylnej szyby.

a teraz ciekawostka:
wyciągnięcie żarówki w bagażniku spowoduje rozłączenie instalacji wskazującej zamknięcie drzwi uruchamianej poprzez kierunkowskazy; przy najmniej tak się dzieje kiedy została usunięta tamta usterka.

Na koniec jeszcze dodam że do końca nie usunęli problemu ponieważ lampka - czujnik jeszcze kilka razy mi mignęła - na 1sek. Jak coś się pogorszy to zgłoszę do ASO za dwa dni, bowiem zamówiłem bagażnik na narciochy :P

Pozdro

jackthenight - 2010-12-14, 16:00

Leszek napisał/a:
Byłem dziś w ASO, zajęło im to 3godziny, co uważam za stosunkowo krótki czas :)

Skoro jeszcze nie naprawili, to 3 godz. to krótki czas ?

Leszek napisał/a:
przyczyna była bardziej złożona (tak jak przypuszczałem),

Była ? Czy jest ?

Bardziej złożona może być dla przeciętnego Kowalskiego, ale dla sprawnego i dobrego elektronika jest to usterka tak prosta jak konstrukcja cepa.

Jeśli przez 3 godziny nie naprawili, to w tym ASO nie ma dobrego elektronika, fachowca co by poprawnie zdiagnozował problem.

Leszek napisał/a:
wyciągnięcie żarówki w bagażniku spowoduje rozłączenie instalacji wskazującej zamknięcie drzwi uruchamianej poprzez kierunkowskazy;

Wyciągnięcie żarówki z bagażnika sprawi tylko, że w bagażniku będzie ciemno i nic więcej.

Leszek - kierunkowskazy przy zamykaniu drzwi migają tylko i wyłącznie wtedy jeśli są zamknięte drzwi.
Kiedy jakieś drzwi są otwarte (lub jest jakiś problem w instalacji krańcówek) to kierunkowskazy nie migną przy zamykaniu drzwi z pilota.
A to czy jest żarówka w bagażniku czy w lampce w podsufitce nie ma żadnego znaczenia.

Leszek napisał/a:
przy najmniej tak się dzieje kiedy została usunięta tamta usterka.

A jeśli u ciebie się tak dzieje z tą ciekawostką, tzn. że nadal masz coś nie tak z instalacją - tylko czy powstało to na skutek naprawy w ASO czy było tak wcześniej ?
Tak czy siak, jest nadal źle.

Leszek napisał/a:
Na koniec jeszcze dodam że do końca nie usunęli problemu ponieważ lampka - czujnik jeszcze kilka razy mi mignęła - na 1sek

A no właśnie, to jest jedyna prawdziwa informacja, o której ASO zapomniało ci niestety powiedzieć - usterka nie została jeszcze naprawiona.

Leszek - 2010-12-14, 18:46

hehe :-)

może te modele tak mają, spróbuj u siebie :-P

[ Komentarz dodany przez: jackthenight: 2010-12-14, 19:33 ]
Ale komu leszek odpisałeś tym postem ? Jeśli odpowiedź nie dotyczy postu wyżej to cytuj osobę której odpowiadasz. Jeśli nie wiesz jak zacytować czyjąś wypowiedź, to chociaż napisz NICK tej osoby, aby było wiadomo komu odpisujesz

jackthenight - 2010-12-14, 19:40

Jeśli Leszek odpowiedź była na mój post, to tak sprawdziłem i wyciągnąłem żarówkę z bagażnika i nadal kierunkowskazy migają przy zamykaniu/otwieraniu drzwi, a ogrzewanie tylnej szyby włącza mi się tylko wtedy, kiedy wcisnę przycisk włączania ogrzewania tylnej szyby na konsoli środkowej :) :lol: :lol:
Leszek - 2010-12-14, 20:25

Cytat:
ogrzewanie tylnej szyby włącza mi się tylko wtedy, kiedy wcisnę przycisk włączania ogrzewania tylnej szyby na konsoli środkowej :)

a więc zależy to od modelu :-P

jutro jadę w trasę i znowu sobie przetestuję :-)

jackthenight - 2010-12-14, 20:27

Leszek napisał/a:
a więc zależy to od modelu

:shock: Oj chyba nie, znaczy na pewno nie, najlepiej jak wypowie się inny użytkownik Dustera, ale pewny jestem że ogrzewanie tylnej szyby nie jest automatem i zawsze to użytkownik musi włączyć ręcznie ogrzewanie tylnej szyby.

Leszek - 2010-12-16, 13:43

i teraz jest gitara :)

czujnik lewych tylnych drzwi został wymieniony na nowy

Dodatkowo:
+ lifting zewnętrzny autka

sleeva - 2010-12-16, 14:04

jackthenight napisał/a:
Leszek napisał/a:
a więc zależy to od modelu

:shock: Oj chyba nie, znaczy na pewno nie, najlepiej jak wypowie się inny użytkownik Dustera, ale pewny jestem że ogrzewanie tylnej szyby nie jest automatem i zawsze to użytkownik musi włączyć ręcznie ogrzewanie tylnej szyby.

Po pierwszej jeździe (godzina z hakiem w korku z salonu pod dom) zauważyłem, że u mnie szyba się nie wyłączyła. W instrukcji jest (cyt. z pamięci) w zależności od modelu wyłącza się po 12 minutach lub po ponownym wciśnięciu przycisku.

A sorry wy tu o WŁĄCZENIU a ja o WYŁĄCZENIU...

jackthenight - 2010-12-16, 16:04

sleeva napisał/a:
W instrukcji jest (cyt. z pamięci) w zależności od modelu wyłącza się po 12 minutach lub po ponownym wciśnięciu przycisku.

A sorry wy tu o WŁĄCZENIU a ja o WYŁĄCZENIU...

Co do wyłączenia to nie jest to jakieś 12 minut, ale może być to i 15 minut.
Także spokojnie poczekaj a na pewno się samo wyłączy.

Co do włączania - to chyba jasne - tryb ręczny.

Leszek - 2011-01-24, 11:37

i znowu jest problem z tym samym to juz bedzie 3 naprawa od początku użytkowania (aktualnie po 2000km). Ktoś może ma lub miał coś takiego w swoim Dustrze?
jjmalin - 2011-01-24, 14:37

a ja nie mam czujek otwartych drzwi ... jedynie lampka w podsufitce ...
krakry1 - 2011-01-24, 16:43

... no i dobrze przynajmniej jest jasno. :->
jjmalin - 2011-01-24, 18:00

ale chciałbym mieć też info na zegarach bo światło ma opóźnienie w wyłączaniu
jackthenight - 2011-01-24, 18:10

jjmalin napisał/a:
a ja nie mam czujek otwartych drzwi

W przednich drzwiach powinieneś mieć - również kontrolka w zegarach powinna być.
Jak otworzysz drzwi a nie wyłączysz świateł mijania to powinieneś słyszeć takie pikanie informujące cię o tym, że są włączone światła a ty już otwierasz drzwi.

laisar - 2011-01-24, 21:36

"Kontrolka niezamkniętych drzwi" jest tylko w Laureate, a Stepway jest oparty na Ambiance, więc jej nie ma.

(Świateł nie chce mi się sprawdzać d; ).

Leszek - 2011-01-24, 22:43

ta funkcja ma dobre zastosowanie, ale musi działać, a nie jak teraz załączać się na każdej różnicy terenu (przy aucie SUV takie włączanie/wyłączenie nie ma sensu)
jackthenight - 2011-04-08, 21:44
Temat postu: Montaż i włączenia kontrolki niezamkniętych drzwi
Dla aut w których fabrycznie nie ma kontrolki niezamkniętych drzwi istnieje możliwość uruchomienia takiej funkcji, aby w przypadku niezamknięcia drzwi zapalała się czerwona kontrolka na desce roździelczej :

http://www.tutorialelogan...i-deschise.html

[ Komentarz dodany przez: laisar: 2013-10-08, 10:53 ]
Można też prościej - bez precyzyjnego lutowania LED do płyty elektronicznej tablicy wskaźników: http://www.daciamodellen.nl/gordel-lampje/.

pol34 - 2011-07-17, 08:17
Temat postu: Podłączenie tylnych czujników krańcowych - Stepway
Mam pytanie czy może ktoś podłączał czujniki krańcowe do tylnych drzwi w stepway-u,bo niestety chyba z oszczędności ich nie zamontowali.Jeszcze nie sprawdzałem czy są podprowadzone przewody do słupków tylnych,a jeśli ich nie ma może ktoś wie skąd je najlepiej podprowadzić?
laisar - 2011-07-17, 16:50

Cytat:
skąd je najlepiej podprowadzić?

Najlepiej z miejsca, gdzie jest to robione fabrycznie - czyli ze złącza R2 (pin 17), znajdującego się pod wykładziną od wewnętrznej strony progu drzwi kierowcy.

Stepway - 2011-07-17, 18:27
Temat postu: Re: Tylne czujniki krańcowe w Stepway!
pol34 napisał/a:
(...)czy może ktoś podłączał czujniki krańcowe do tylnych drzwi(...)

Przepraszam za być może naiwne pytanie, ale co to są krańcowe czujniki?

matucha - 2011-07-17, 19:12

Czujnik - brzmi poważnie ;-)
A tak całkiem na poważnie, to chodzi o "włączniki" odpowiedzialne za włączenie oświetlenia wnętrza przy otwarciu drzwi.

pol34 - 2011-07-17, 21:10

laisar napisał/a:
Cytat:
skąd je najlepiej podprowadzić?

Najlepiej z miejsca, gdzie jest to robione fabrycznie - czyli ze złącza R2 (pin 17), znajdującego się pod wykładziną od wewnętrznej strony progu drzwi kierowcy.

Dzięki wielkie,jutro powinienem mieć chwilkę to sprawdzę gdzie to złącze R2

Stepway - 2011-07-18, 06:53

matucha napisał/a:
Czujnik - brzmi poważnie ;-)
A tak całkiem na poważnie, to chodzi o "włączniki" odpowiedzialne za włączenie oświetlenia wnętrza przy otwarciu drzwi.

Dziękuję. Przez moment przeszło mi to przez myśl.

Chomik - 2012-02-14, 17:24

Leszek napisał/a:
przy świecącym się czujniku nie gaśnie światło w bagażniku nawet po zamknięciu auta (przy wyłączonym silniku - kiedy idziemy do domu). Musiałem wyciągnąć żarówkę żeby akumulator mi nie padł:) Dodatkowo brak sygnalizacji dwukrotnej kierunkowskazów o zamknięciu drzwi.

Mam podobny problem. Wszystkie drzwi zamknięte a kontrolka się świeci. Przy zamykaniu z pilota nie migają dwukrotnie kierunkowskazy i światła awaryjne. Jutro kontaktuję się z ASO zobaczymy co powiedzą.

PiotrWie - 2012-02-15, 08:46

To jakaś epidemia - mnie też wczoraj spotkało to samo. Mam nadziję że te czujniki nie są wzięte z Laguny 2 - tam uszkodzenia czujników przy drzwiach ( zintegrowanych z zamkami ) były standardem
Właśnie sobie uświadomiłem że w Lagunie też padł mi czujnik - od tylnych drzwi. Ponieważ tam jest wyłącznik od oświetlenia bagażnika to odłączyłem kabel od czujnika i teraz światło w bagażniku zapalam ręcznie - było to tyle lat temu że zapomniałem o tym. Teraz Dacia jest na gwarancji więc niech naprawiają, ale jak się będzie powtarzać to po gwarancji trzeba będzie pomyśleć o zainstalowaniu jakiegoś wyłącznika do tej lampy - bo za wymianę czujnika chcieli ode mnie ponad 300 zł i było to jakieś 7 lat temu - więc dziś pewnie polczą pod 500.

Leszek - 2012-02-15, 10:31

szczerze, to miałem już 5-6 napraw i nic się w tej kwestii nie zmieniło. Owszem żebym nie skłamał, to 1 raz udało się 'naprawić' tak że przez 6 miesięcy był spokój lecz wówczas było ciepło.
to jest tak że jak warunki pogodowe idą ku gorszemu, zaczyna się chlapa, deszcz, śnieg, ciepło/zimno, mróz, wtedy całość zaczyna się rozkręcać i mam małą dyskotekę; z czasem po 1 godzinie jazdy gdy silnik osiągnie komiczne 2 kreski (niedogrzanie silnika) to czujnik zaczyna być mniej dokuczliwy.
druga sprawa zjazd z drogi utwardzonej na szutrowe niezależnie od pogody i znowu wariuje.

Podsumowując:
Najlepiej byłoby zafoliować auto i wstawić do garażu, może wtedy czujnik byłby OK.
Ale nie po to przecież kupujemy sobie auta, TAK?

----
Mam już nalatane ok 29.000km przez 1,3 roku

Leszek - 2012-02-15, 10:35

jeszcze jedna sprawa, zwłaszcza w mrozy:

powinniście odłączyć lampkę w bagażniku i wyłączyć oświetlenie kabiny, żeby rano jak przyjdziecie do auta nie okazało się że akumulator zdechł ;-)

PiotrWie - 2012-02-15, 10:37

Dobrze byłoby się dowiedzieć z której renówki jest zaadaptowany system kontroli - wtedy prawdopodobnie udałoby się znależć na to radę - są tacy co potrafią niewielkim kosztem wymienić uszkodzone czujniki w Lagunie 2. Napisz Leszek co już Ci wymienili poza czujnikiem e tylnych drzwiach.
Leszek - 2012-02-15, 11:01

W zasadzie to czujnik tylnych prawych drzwi był wymieniany i widzę że dalej szwankuje. Jest to strasznie irytujące, bo jak już na początku tego wątku wspominałem, zasygnalizowałem tą wadę w czasie kupna nowego auta i wyjazdu z salonu. Całość problemu trwa do dzisiaj, ehh.
Lokalizacja tego czujnika jest nieporozumieniem, jakby nie mógł być umiejscowiony w zamku. Brak słów.

Oprócz wymiany tego czujnika, wszystkie inne miał i ten także, oczyszczane końcówki krańcówek (przewodów wchodzących do czujnika).

Mimo napędu 4x2 z oponami terenowymi nokian auto dość dobrze sobie radzi na szutrowych drogach, lasach, poligonie, błocie, przejeździe przez rzekę. Zasługą jest 1 bieg i dobre opony. Cały napęd idzie na przód.
Stąd auto jest możliwie najbardziej przeze mnie testowane, w najróżniejszych warunkach. A czujnik ma w tym najwięcej do powiedzenia. :-P

Marek1603 - 2012-02-15, 12:19

Podklej sobie coś na drzwi w miejscu gdzie opiera się czujnik i zobaczysz co będzie. Jakąś taśmę dwustronną do klejenia listw ozdobnych do karoserii. Moim zdanie z opisu wygląda na złe ustawienie drzwi i podczas dużych drgań załącza włącznik. Po prostu jest on na granicy działania i rozbieranie go nie pomoże.
Jacek miał tak w MCV-ce z tylnymi drzwiami. pomogło dorobienie we własnym zakresie tulejki na wyłącznik.

PiotrWie - 2012-02-15, 19:28

Dzisiaj miałem więcej czasu i dokładnie obejrzałem czujniki - okazało się że z jednych drzwi zgubiłem gumową osłonę czujnika ( wczoraj walczyłem przy tych drzwiach z fotelikiem dziecięcym i mogłem przypadkowo oderwać) więc tymczasowo - dopóki nie dokupię gumki dokleję coś na drzwiach i powinno działać. A kol. Leszkowi też proponuję coś pokombinować samodzielnie i nie żałować że nie ma czujników w zamkach - właściciele wszystkich modeli Renault przeklinają mikroswitche - lubią się psuć i nie jest je tak łatwo skontrolować i poprawić jak mechaniczne.
PiotrWie - 2012-02-15, 20:32

No i problem rozwiązany - wystarczył samoprzylepny krążek filcu, taki przeznaczony pod meble, przyklejony do dolnej części drzwi - kontrolka niezamkniętych drzwi gaśnie, kierunkowskazy migają przy zamykaniu zamka . Nie ma jak rozwiązania mechaniczne :mrgreen:
PiotrWie - 2012-02-15, 20:34

Leszek napisał/a:
jeszcze jedna sprawa, zwłaszcza w mrozy:

powinniście odłączyć lampkę w bagażniku i wyłączyć oświetlenie kabiny, żeby rano jak przyjdziecie do auta nie okazało się że akumulator zdechł ;-)

Bez przesady, ile to pobiera? Podejrzewam że z 10% tego co alarm w stadium czuwania :-D

eplus - 2012-02-15, 20:39

Myślę, że nie masz racji. Alarm na czuwaniu to miliampery, a dwie żarówki 5W to razem prawie amper.
Oświetlenie wnętrza powinno się wyłączyć po 30 min. ale jeśli czujnik drzwi świruje np. z powodu wilgoci, to takich półgodzinnych cykli może przez noc odprawić nawet 10.

Marek1603 - 2012-02-15, 20:43

Lampka powinna sie wyłączyć po czasie, który jest fabrycznie zaprogramowany. Oczywiście można go zmienić przez DDT2000. Lampka może nie gasnąć jeżeli nie działa właśnie wyłącznik drzwiowy bo układ widzi nie zamknięte drzwi.
PiotrWie - 2012-02-15, 20:58

eplus napisał/a:
Myślę, że nie masz racji. Alarm na czuwaniu to miliampery, a dwie żarówki 5W to razem prawie amper.
Oświetlenie wnętrza powinno się wyłączyć po 30 min. ale jeśli czujnik drzwi świruje np. z powodu wilgoci, to takich półgodzinnych cykli może przez noc odprawić nawet 10.

W każdym razie w Lagunie alarm wyczerpywał mi akumulator, a pozostawiona przez nieuwagę lampka oświetlenia bagażnika nie dała rady przez noc. Od czasu jak odłączyłem alarm nie mam problemów z akumulatorem - a stał na dworze w te mrozy.

Ammianus - 2012-02-16, 11:24

Leszek napisał/a:
W zasadzie to czujnik tylnych prawych drzwi był wymieniany i widzę że dalej szwankuje.

Proponuję wizytę w innym serwisie :-/

radhasek - 2012-02-16, 15:56

U mnie dwie wizyty w serwisie nie dały efektu wymiana wyłączników drzwi gumek na nich i lampka dalej zapalała się ,podklejono pod maską na taśmę dwustronną uchwytek do opasek aby wciskało lepiej wyłącznik i nadal nic; pomogło dopiero gdy rozebrałem wyłącznik samo podgięcie styków pomogło.
PiotrWie - 2012-02-16, 19:26

Czy ktoś kto ma dostęp do dokumentacji mógłby mi podać nr gumki osłaniającej czujnik zamknięcia drzwi? Niestety telefonicznie nie udało mi się dogadać o którą gumkę mi chodzi, a nie chce mi się celem zamówienia - bo podejrzewam że nie mają tego "na składzie" jechać 60 km.
radhasek - 2012-02-16, 19:45

Ja pojechałem w ciemno i bez problemu posiadali na stanie .
laisar - 2012-02-16, 21:31

PiotrWie napisał/a:
Czy ktoś kto ma dostęp do dokumentacji mógłby mi podać nr gumki osłaniającej czujnik zamknięcia drzwi?

Wygląda niestety na to, że... nie ma czegoś takiego! :shock: Można wymienić jedynie cały czujnik /:

...No chyba że po prostu to ja nie mogę tego znaleźć w dokumentacji - ale przeszukałem wszystko naprawdę bardzo starannie. Gdybyś więc ustalił coś w ASO - podziel się koniecznie informacjami, bardzo proszę.

eplus - 2012-02-17, 06:40

Może po prostu same kondoniki się nie gubią? :-?
PiotrWie - 2012-02-18, 22:55

laisar napisał/a:
PiotrWie napisał/a:
Czy ktoś kto ma dostęp do dokumentacji mógłby mi podać nr gumki osłaniającej czujnik zamknięcia drzwi?

Wygląda niestety na to, że... nie ma czegoś takiego! :shock: Można wymienić jedynie cały czujnik /:

...No chyba że po prostu to ja nie mogę tego znaleźć w dokumentacji - ale przeszukałem wszystko naprawdę bardzo starannie. Gdybyś więc ustalił coś w ASO - podziel się koniecznie informacjami, bardzo proszę.

Na szczęście nie będę musiał nic ustalać w ASO - byłem dziś znowu we Wrocławiu więc na wszelki wypadek pojechałem na parking przed żłobkiem wnuka gdzie walczyłem z fotelikem - i gumka tam leżała. Tak więc jutro tylko trzeba założyć :mrgreen:

robertp1983 - 2012-02-23, 10:45

laisar napisał/a:
PiotrWie napisał/a:

Potwierdzam też przerabiałem to, w serwisie powiedzieli, że jak chce to czujnik mogą cały wymienić:( niby pierdoła a jednak

Chomik - 2012-02-26, 20:04

Witam !! nieco po czasie ale informuję o załatwieniu mojej sprawy. Wizyta w ASO w Jeleniej Górze trwała 30 minut !!! Panowie sprawnie i szybko zlokalizowali uszkodzony czujnik zamkniętych drzwi (lewe tylne drzwi) i wymienili. Nawet nie zdążyłem wypić kawy i przeczytać gazety :mrgreen:
PiotrWie - 2012-08-28, 09:04
Temat postu: Kontrolka niedomkniętych drzwi
Czy w MCV w wersji arctica z 2009 roku działała kontrolka niedomkniętych drzwi?
jjmalin - 2012-08-28, 09:08

yyyyyyyyyyyyy a wgl było coś takiego w Daciach??
robertp1983 - 2012-08-28, 09:13

Chyba wszystkie Dacie tak mają, na 100% w laureat. Arctica myslę, że też
jackthenight - 2012-08-28, 09:21

Nie wszystkie Dacie posiadają.
Chyba tylko wersja Laureate ma kontrolkę niezamkniętych drzwi, ale pewny nie jestem.

Stepway - 2012-08-28, 10:08

jackthenight napisał/a:
Nie wszystkie Dacie posiadają.
Chyba tylko wersja Laureate ma kontrolkę niezamkniętych drzwi, ale pewny nie jestem.

Nie dam sobie nic uciąć, ale jeżeli chodzi o czujniki to i owszem. W Laurete występowały we wszystkich drzwiach (przy progach). Stepway, bazujący na wersji Ambiance posiada je już tylko w przednich drzwiach.

bebe - 2012-08-28, 10:50

Kontrolka jest w wersji Laureate. Przy odrobinie samozaparcia ;) może być w każdej.

[ Komentarz dodany przez: laisar: 2013-10-08, 10:30 ]
Poziom samozaparcia można również istotnie zmniejszyć wybierając prostszy sposób: http://www.daciamodellen.nl/gordel-lampje/.

tomala72 - 2012-08-29, 07:28

Rzeczywiście się przydaje:)
W Dusterze laureate jest:)

PiotrWie - 2012-08-29, 07:54

OK, dzięki za odpowiedź. U mnie w Dusterze jest, chciałem się dowiedzieć czy jest w MCV zięcia - czy reklamować ( gwarancja do grudnia), ale jak nie ma być to nie ma co reklamować.
Beckie - 2012-08-29, 08:06

W mojej Arctice`08 kontrolka pokazuje niedomknięcie wszystkich drzwi.
McRap - 2012-08-29, 10:08

Beckie napisał/a:
W mojej Arctice`08 kontrolka pokazuje niedomknięcie wszystkich drzwi.

Ale pokazuje Ci które konkretnie drzwi masz niedomknięte?

Beckie - 2012-08-29, 13:23

Nie, nie rozróżnia. Jedna kontrolka na wszystkie drzwi.
corrado - 2015-01-03, 12:37

Jak dobrać się do tych czujników w drzwiach ? jest jakieś info/ tutorial ?

Mam w zegarach - kontrolkę świecącą niezamkniętych drzwii , przez to nie działają pierdółki : nie uaktywnia mi się za bardzo automatyczne domykanie centralnego i nie świecą kierunki przy zamykaniu/otwieraniu z pilota

laisar - 2015-03-24, 13:05

corrado napisał/a:
Jak dobrać się do tych czujników w drzwiach ?

Zdjąć gumową osłonkę i w plastiku pod spodem będzie widać 3 zaczepy trzymające czujnik na brzegu otworu w blasze.

corrado - 2015-03-24, 13:18

Musialem to polamac bo nie szlo wyciagnac jednoczesnie sciskajac te 3 miejsca, chyba ze moze posilkujac sie druga osoba by wtedy poszlo
mekintosz - 2016-08-03, 22:20

Zna ktoś numer OEM czujników krańcowych drzwi sandero 2009 ? Chyba je niechący połamałem , lekko latają i podejrzewam, że przez nieszczelność w ich mocowaniu dostała mi się woda pod fotel pasażera .
laisar - 2016-08-03, 23:00

mekintosz napisał/a:
numer OEM czujników krańcowych drzwi sandero 2009

7700427640 - 90 zł.

Fruxo - 2021-01-25, 04:55

Gdzie jest czujnik otwartych drzwi w klapie bagaznika w dusterze I ?
na schemacie go nie ma

laisar - 2021-01-25, 12:15

Jest częścią zamka - http://www.daciaklub.pl/f...p?p=71643#71643 (to w tym temacie).

Na schematach część nr 1322, pin 2, połączenie 13N do UCH 645) pin 30.

Fruxo - 2021-01-25, 16:18

da sie to sprawdzić ?
laisar - 2021-01-25, 16:28

W sensie czy i jak działa? Jeśli o to chodzi, to oczywiście, np miernikiem na samych pinach zamka, albo gdziekolwiek po drodze w wiązce, albo zamykając zamek na jakimś pręcie przy otwartej klapie, itp itd.