DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Powitania - dobry wieczor

Dyziek - 2012-08-25, 20:07
Temat postu: dobry wieczor
Czesc,
Chcialem sie przywitac. Jestem z Wami od naprawde dlugiego juz czasu, ale jako bierny czytacz (zaczelo sie wszystko daaaawno temu od pisanego bloga o Loganie, czytalem regularnie, ale tez sie nie wypowiadalem - stamtad trafilem tutaj). Wasze forum dostarcza swietnej lektury. Za to chcialbym Wam serdecznie podziekowac.
Kim jestem?
Sympatykiem Dacki od czasow Logana. Jezdzilem tym naprawde sporo w Rosji (jako pasazer) i bardzo dobrze to wspominam. Jako, ze samochod jest dla mnie wozidlem mojego zadu (i rodziny tez), traktuje go z nalezna troska, ale bez przesady. Oltarzykow nie stawiam, dzieciaki rzucaja papierki na podloge i brudza butami wykladzine.
Niemniej lubie o samochodach rozmawiac i czytac :)
Sam nie posiadam Dacki. Od kilku dobrych lat mam Citroena Xsare, model sprzed liftu (a wiec bez problematycznego komputera zwanego BSI).
Przez moje rece przewinelo sie kilka maszyn: Duzy Fiat 125p, Golf II, Peugeot 206, Skoda Fabia, Daewoo Matiz oraz Citroen C3
Mialem tez przyjemnosc naprawde sporo jezdzic Volvo 960 i Toyota Avensis II gen.
Swoimi natluklem ponad 400.000 km, glownie po naszych drogach, ale po Europie tez jezdzilem.
Nie uwazam sie za swietnego kierowce. Jezdze bezpiecznie, raczej statecznie (typowy ojciec rodziny).
Mam nadzieje, ze zagoszcze u Was na dluzej. Glownie jako bierny czytelnik, czasem wtracajacy sie do dyskusji. Kto wie, moze dolacze kiedys do jakiegos zjazdu ;)

pozdrawiam Was wszystkich ;)

Dyziek

TD Pedro - 2012-08-25, 20:17

witaj w Klubie... :-)
miło, że posiadacze/ujeżdżacze innych marek też chcą być z nami :-) - "drakulkowcami" :-P

Dar1962 - 2012-08-25, 21:58

;-)
robertp1983 - 2012-08-26, 07:54

Witaj :-D
elektryk1 - 2012-08-26, 10:35

Witaj :-D
SAJSEN - 2012-08-26, 11:08

Witaj w klubie.
_Marcin_ - 2012-08-26, 15:44

Witam serdecznie :-)
krakry1 - 2012-08-26, 17:43

Witaj. :mrgreen:
ajax - 2012-08-26, 18:22

Witaj i "zacytryniaj" nas/z nami ;-)
McRap - 2012-08-27, 06:59

Witaj :-)
dystrykt9 - 2012-08-27, 09:48

Witaj w Klubie :-D
Marek1603 - 2012-08-27, 10:18

Witaj.
Może oprócz zlotu to kiedyś będziesz pełnoprawnym kubowiczem z drakula.;-)

Daras - 2012-08-27, 11:31

Witaj w klubie fantastycznych autek :-)
Piotr_K - 2012-08-27, 17:00

Doświadczenie to cenna rzecz ..;) witaj
walther - 2012-08-29, 01:26

witamy :)
Zdzicho - 2012-09-01, 21:39

Witaj :-)

Cytryna to nie Daćka ale ujdzie ;-)

Dyziek - 2012-09-03, 09:18

och, ranisz me uczucia ;)
Dyziek - 2015-03-31, 12:47

Odgrzewam kotleta :)

Xsara sprzedana, Daćki jednak nie kupiłem. Niemniej dołączyłem do obozu R. :)
Trafiła mi się Meganka. Jako, że auto ma jeździć, zapewnić dużo miejsca z tyłu dzieciom, mieć spory kufer, być bezwypadkowe i sprawne, to mi podpasowało.
Diesla nie planowałem, ale jest bez dwumasy, bez FAP i bez turbiny ze zmienną geometrią... Więc może być ostatecznie i klekot... Zwłaszcza, że z pewnym i b. małym przebiegiem.

Wrażenia? Auto jest słabsze od poprzedniego, ale to jest do przeżycia. Póki co, jestem zadowolony.

laisar - 2015-03-31, 13:28

Życzę samego zadowolenia (: chociaż z ciekawością przeczytałby w takim razie (chyba?) polemikę z recenzją innego kolegi. Ja bowiem nie tylko bym się podpisał, ale dorzucił jeszcze kilka denerwujących drobiazgów (ot, np radio, które nie działało ani przy otwartych drzwiach, ani bez kluczyka).

...A już zwłaszcza zdumiał mnie Twój passus o "dużym miejscu z tyłu dla dzieci" - moje wszystkie narzekały na ciasnotę (potęgowaną tragiczną widocznością - okna na wysokości uszu), i to do tego stopnia, że 6-latek (wyrośnięty, ale rozmiarowa 7-letniość niczego tu nie zmienia) ledwie się mieścił za mną... (Owszem, moje 187 cm to też trochę powyżej średniej, ale znowu nie aż tak wiele).

Ajgor - 2015-03-31, 22:18

Gratuluję i samych przyjemnośći z autka Koledze życzę !!!
Dyziek - 2015-04-01, 10:20

laisar napisał/a:
Życzę samego zadowolenia (: chociaż z ciekawością przeczytałby w takim razie (chyba?) polemikę z recenzją innego kolegi. Ja bowiem nie tylko bym się podpisał, ale dorzucił jeszcze kilka denerwujących drobiazgów (ot, np radio, które nie działało ani przy otwartych drzwiach, ani bez kluczyka).

...A już zwłaszcza zdumiał mnie Twój passus o "dużym miejscu z tyłu dla dzieci" - moje wszystkie narzekały na ciasnotę (potęgowaną tragiczną widocznością - okna na wysokości uszu), i to do tego stopnia, że 6-latek (wyrośnięty, ale rozmiarowa 7-letniość niczego tu nie zmienia) ledwie się mieścił za mną... (Owszem, moje 187 cm to też trochę powyżej średniej, ale znowu nie aż tak wiele).

Nie wiem, na co się nastawiałeś, ale jeśli mieszczę się za sobą w normalny sposób (mam 185 cm wzrostu), to dla mnie miejsca dla 2 dzieci jest dużo.
Radio mi działa, kiedy chce. Nie mam tych wspomnianych problemów.

Każdemu według potrzeb.

edit: kombiak ma większy rozstaw osi od hatchback'a

brian7414 - 2015-04-01, 10:41

Witaj :-) Nam
laisar - 2015-04-02, 00:36

Dyziek napisał/a:
Nie wiem, na co się nastawiałeś

Nie miałem oczekiwań, bo podobnie jak u kol. Marmacha było to auto zastępcze, ale szczegółowa odpowiem w tamtym temacie, żeby nie rozdwajać dyskusji.

Tutaj zaś najważniejsze, że jesteś zadowolony i by tak pozostało (:

Dyziek - 2015-04-02, 09:16

Auto, to auto.
Ma jeździć i nie sprawiać problemów. Jeśli relacja kosztów zakupu i eksploatacji do tego, co oferuje (warunkując realizację potrzeb), jest ok, to jestem zadowolony.

Dyziek - 2016-10-09, 17:37

No i znów odgrzewam kotleta. Dawno mnie nie było na forum...

Rozstaję się z Meganką. Ze względu na zmianę pracy, praktycznie przestałem jeździć autem w tygodniu. Chętny już jest, auto zaklepane.
Co mogę powiedzieć po 1,5 roku użytkownia?
Sprzedawca nie kłamał n/t auta. Stan techniczny bdb. Koszty utrzymania znikome. Samochód sprawdził sie podczas wakacyjnych, 3 tygodniowych wypadów (z namiotem i 4 rowerami). Jestem bardzo zadowolony z tego kombiaka. W porównaniu do Xsary, którą jeździłem dłużej i znacznie więcej - dużo tańsze auto. Tamto było mocno wysłużone i z perspektywy czasu wiem, że za drogie w utrzymaniu.

Pozostaje C3 żony.
Nasza CeTrójeczka ma już sporo latek, lecz ładnie daje radę. Ostatnio zaliczyła Zachodnią Ukrainę, w tym Zakarpacie. Tam wolałem nie brać Renówki.

W miejsce Megany trafi się auto firmowe. Pozniej trochę je opiszę...

Dyziek - 2017-09-10, 20:18

odgrzewam odgrzewanego kotleta

Nieco ostatnio się pozmieniało. C3 nadal jest, ale nie o tym mowa.
W ciągu ostatniego roku przetrenowałem 2 kolejne auta i o tym chciałbym się tak co nieco z Wami podzielić.

Peugeot 308 allure, krotki, 1.6HDI, 120 kuni. Przejechałem ok 5 tkm.
Ciasny i krótki. Dobrze się prowadzi, co nic nie trzeszczy. Tablet raczej nie dla mnie, irytował mnie jego mechanizm wygaszania - trzeba się naklikać. Przy prędkościach autostradowych 'wyższych' silnik oszczędny nie jest.
W firmie nie narzekają na awaryjność. Tankujesz i lejesz. Turlałem się nim przez miesiąc...

C4GP, Shine, 2.0 HDI 150 KM, model 7 miejscowy, manual. Przejechałem nim już ok 19 tkm od gwiazdki 2016...
Silnik bardzo dobry, naprawdę dobrze dobrany do auta. Relatywnie cicho. Średnia z pierwszych 10tkm: 6.4 l/100km, przy czym po autostradzie śmigałem 140 non-stop (czasem w Niemczech i więcej, zazwyczaj do 180, powyżej tej prędkości zaczyna lekko myszkowac na drodze).
Przy wyjeździe na wakacje, z 4 rowerami na dachu (ogr. do 120 km/h) + zapakowany po uszy miałem średnią z 3tkm = 7,4 l/100 km.
Porównywałem wskazania kompa z wyliczeniami przy dystrybutorze. Wskazania rozjeżdżały mi się dopieo w wartościach setnych. Dla mnie ok.
Miejsca dla rodziny 2+2 wręcz idelanie. Gdy rozstawiłem 3ci rząd siedzeń, wchodzą dwa foteliki bez problemu. Sam też mogę usiąść w 3cim rzędzie (mam 185 cm wzrostu), ale musze przesunać fotele w 2 rzędzie maksymalnie do przodu + liczyć się z tym, że łbem dotykam do sufitu :evil:
Wyjazd do CRO (4 rowery, namiot 6os, stoliki, szafka, 4y krzesełka, kibelek turystyczny, ubrania, hamak, karimaty... bla bla bla... dało radę. Rowery na dachu + bagażnik zapchany...
Co przeszkadza...
1) Auto za jakieś 130 kPLN, ale 7 miejsc to jest tu na siłę. Lodgy lepiej administruje miejscem w 3cim rzędzie.
2) Adblue pod siedzeniami w 3cim rzędzie (LZA pisał o problemach, ja ich jeszcze nie miałem)
3) Nie ma aktualizacji map w abonamencie (w 508 jest...)
4) Wyłącz sobie LCD (są 2, da się tylko niższy) i zmień głośność radia... Ekran się włącza. Cholera z nim...
4) Pomimo tego, że górne LCD da się personalizować, to nie mogę ustawić sobie takich danych, jakie ja chcę.
5) Zamykanie klapy nogą działa jak chce... Zazwyczaj masz 50% szans, ze się zamknie, ale 100% na otwarcie (!?!)
6) Laweta już raz była. Zawinił przegląd zerowy - wystrzeliła mi blaszka sprężnynowa trzymająca klocki. Auto miało 6 miesięcy...
7) USB w dupiastym miejscu - trzaśnij klapką od schowka, włączy się muzuka z USB, jeśli masz wpięty klucz.
8) księgowi schowali system mocowania siatki grodziowej. Trzeba w ASO kupić siatkę z SZABLONAMI do cięcia podsufitki i mocowania plastików maskujących. Vive la France :evil: :evil: :evil:

Co mi się podoba
1) miejsce dla rodziny 2+2
2) silnik
3) spalanie
4) przednia szyba - ta widoczność jest bajerancka
5) nie kradną
6) dobrze wyposażony i z dobrą navi
7) wysuwany podnóżek dla pasażera
8) indywidualne fotele w 2 rzędzie, z regulowanym wysunięciem i pochyleniem
9) wygodne fotele z przodu
10) sprawna klima, nawiewy w słupach B dla 2 rzędu i w suficie dla 3go
11) kamera cofania jest ok nawet wieczorem
12) żona jest zakochana w automatycznym parkowaniu

Auto jest znakomite na holownik do przyczepy kempingowej.
Ogólnie? Jeśli bierzesz 2.0 HDI, to zdecydowanie polecam. Świetne auto. :mrgreen:

laisar - 2017-09-10, 21:26

Wielkie dzięki, jako miłośnik 7-osobówek przeczytałem z zainteresowaniem - i z zadowoleniem, bo bardzo lubię "cytrynki", a C4(G)P od początku bardzo mi się podobało, zwłaszcza właśnie dzięki temu tak rzadkiemu współcześnie mega-przeszkleniu.

Dyziek napisał/a:
księgowi schowali system mocowania siatki grodziowej. Trzeba w ASO kupić siatkę z SZABLONAMI do cięcia podsufitki i mocowania plastików maskujących. Vive la France

Tym razem to nie księgowi, tylko sami klienci - firmowi mają kratki, a większość indywidualnych nie używa siatek, więc dziury w suficie są dla nich zbędne i brzydkie...

Dyziek - 2017-09-10, 22:46

Hej,
model przedliftowy miał to normalnie, ten po lifcie już nie :(
Generalnie, to niestety to już nie jest 'creative technology', ale nadal jest to bardzo dobry samochód

laisar - 2017-09-10, 23:19

Obecnie technologia nie jest sexy, liczy się tylko "creative marketing"...
Rezysstor - 2017-09-11, 01:08

laisar napisał/a:
Obecnie technologia nie jest sexy, liczy się tylko "creative marketing"...

Cytryny są zawsze sexi, wystarczy popatrzyć na depilację na klapie - wiele kobitek tak ma :)
To doskonale oddaje klimat, z jakim Citroen Polska podchodzi do klienta - jest to ostry sex, a nawet pie*dolenie go na całego :(

michele - 2017-09-12, 10:00

No ja patrzyłem na wersję przedliftową jak szukałem auta i w sumie, to gdybyśmy jakoś nie trafili na Dacię (przypadkiem), którą omijaliśmy szerokim łukiem, to byśmy chyba takim jeździli.

A ta szyba przednia idzie wysoko, powiedz mi, czy nie masz problemów ze słońcem padającym na Ciebie w czasie jazdy?

route2000 - 2017-09-12, 10:04

Tam są przesuwane specjalne daszki by zasłonić słońce. ;-)
Dyziek - 2017-09-17, 08:36

Są daszki, zgadza się. Szyba na każdym, kto nie przywykł do C4P / C4GP, robi piorunujące wrażenie :)
Dar1962 - 2017-09-17, 08:55

w DS4 też jest takowa sięgająca połowy dachu - i w pochmurny dzień to całkiem fajny wynalazek
Dyziek - 2017-12-10, 17:43

{tytułem wspomnienej wyżej awaryjności P308}

Ostatnio się dowiedziałem, że 3 albo 4 modele tych 308 miały problemy z silnikami przy przebiegach 30-80 kkm