DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Przegląd mediów o Dacii - Nowa Dacia Sandero wchodzi na polski rynek

wieza - 2012-11-15, 16:04
Temat postu: Nowa Dacia Sandero wchodzi na polski rynek
http://moto.wp.pl/kat,551...1f881&_ticrsn=5
tweeciak - 2012-11-16, 10:09

PEŁNY CENNIK na stronie dacia.pl - StepWay w 2 wersjach....fajne:)
Domel2250 - 2012-11-16, 12:29

Jest kilka osób tu na forum , które bardzo ucieszy ta pozycja w wyposażeniu "Komputer pokładowy (z informacją o temperaturze)" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .
Swoją drogą to jeżeli chodzi o poziom wyposażenia Dacia daję coraz więcej, już nawet od wersji podstawowej. Marzeniem, by było jeszcze możliwość dobrania klimy do acces i pojawienie się w ogóle pozycji "kurtyny powietrzne" :lol: Ale to pewnie przy sandero3 dopiero :-P

Dyziek - 2012-11-16, 21:20

Generalnie ok. Na plus nieznaczna obnizka ceny instalacji gazowej (chyba, ze w Sandero zawsze bylo taniej).
Co mnie zaskakuje (jesli dobrze interpretuje), to pozycja: "3 tylne zagłówki (1 środkowy wsuwany w oparcie)"
Sandero nigdy nie bylo obiektem moich zainteresowan, wiec nawet nie sprawdzalem, jak jest obecnie, ale jesli dobrze rozumiem, to 2 skrajne zaglowki z tylu sa zintegowane z oparciem? Jesli tak, to kijowo
Cieszy, wymog prawny, ze ESP jest w bazie.
Nieporozumieniem dla mnie jest brak normalnego 1.2 w Stepway

Autko mi sie podoba

_Big_Mac_ - 2012-11-16, 23:04

Nie, raczej są regulowane, ale nie składają się w fotele. Środkowy pewnie nie jest bańkowaty, tylko płaski, i maksymalnie złożony wkomponowuje się w oparcie. Tak jak tu http://www.autocentrum.pl...telach/#galeria
Hawki - 2012-11-17, 07:30

obserwując jak zmieniło się wnętrze nowego logana i sandero, nie mogę doczekać się liftingu Dustera. Tylko to mnie powstrzymuje przed kupnem DD, ale ja cierpliwy jestem ;-) Pobrykam jeszcze swoją Ibi :-)
jackthenight - 2012-11-17, 10:23

I po lifcie w Sandero będzie już pokazywana temp. na zewnątrz :

Dyziek - 2012-11-17, 12:48

_Big_Mac_ napisał/a:
Nie, raczej są regulowane, ale nie składają się w fotele. Środkowy pewnie nie jest bańkowaty, tylko płaski, i maksymalnie złożony wkomponowuje się w oparcie. Tak jak tu http://www.autocentrum.pl...telach/#galeria

a PIKNIE dziekuje ;)

Dyziek - 2012-11-17, 13:01

Dla aut benzynowych klima tylko z silnikiem TCE w wersji Laureate. Ten krok mi sie nie podoba.
Chyba, ze jest blad na stronie Dacii. Sprawdzalem 2 razy.

EDIT: to musi byc blad, bo przez chwile mialem na stronie cennik LPG, a nie ma za to pakietu komfort.
Jednym slowem, cos jeszcze dlubia. Wstyd, ze na 'zywym'

kapelusznik - 2012-11-17, 14:32

Dyziek, a doczytałeś dokładnie ten cennik :?:
te opcje które są z gwiazdką w pdfie mają być od nowego roku, tak samo pakiet komfort

- dlatego w konfiguratorze nie ma jeszcze wszystkich kombinacji -silnik/wersja wyposażenia, oraz pakietu Komfort

laisar - 2012-11-17, 14:39

Dyziek napisał/a:
Wstyd, ze na 'zywym'

MSZ to już lepiej tak, niż z półrocznym opóźnieniem, jak to było ostatnimi czasy...

Dyziek - 2012-11-17, 14:52

kapelusznik napisał/a:
Dyziek, a doczytałeś dokładnie ten cennik :?:
te opcje które są z gwiazdką w pdfie mają być od nowego roku, tak samo pakiet komfort

- dlatego w konfiguratorze nie ma jeszcze wszystkich kombinacji -silnik/wersja wyposażenia, oraz pakietu Komfort

ekhm :oops:
najwidoczniej nie
dzieki za sprostownie

Rysiob - 2012-11-17, 19:50

https://www.youtube.com/w...be_gdata_player - zobaczcie na 07:08, stepway ma felgę strukturalna z kolpakiem udającym alufelgi!
Dj Brabus - 2012-11-19, 11:31

Rysiob napisał/a:
https://www.youtube.com/watch?v=AGZZIuW2FAA&feature=youtube_gdata_player - zobaczcie na 07:08, stepway ma felgę strukturalna z kolpakiem udającym alufelgi!

W katalogu nowego Sandero jest nawet wpisane, że są felgi stalowe w Stepwayu. ;)

Rysiob - 2012-11-21, 20:40

Swoją drogą pojawił się polski katalog Nouvelle Sandero (eh nie zmienili nazwy ze strony francuskiej):

http://dacia.pl/media/now...owe_Sandero.pdf

Seal - 2012-11-21, 21:29

Tak właśnie pooglądałem sobie katalog i wyposażenie "niespodzianki" (Stepway Laureate).
I co znalazłem niespodziankę :evil: z typu dziadowskich podejść Panów "menagerów"
Otóż do wersji Stepwaya Laureate nie można dokupić w opcji tylnych elektrycznych szyb a do Sandero Laureate można !!
I jak się tu nie w k.......

Dj Brabus - 2012-11-22, 21:40

Tak samo jest z podłokietnikiem i czujnikami cofania.
Jarosław P - 2012-11-26, 21:12
Temat postu: Konfigurator
w związku z pojawieniem się nowego sandero , które zresztą jest całkiem fajne pobawiłem się konfiguratorem ww modelu. Ale co to za konfigurator , który prawie wszystko narzuca z góry. Jeśli wybiorę wersję ambians , która mi odpowiada cenowo i silnik 1,2 16 v to nie ma opcji dokupienia klimy bez której nie moge się już obejść ( chyba że będzie również wersja arktika czyli ambians + klima ). Z kolei wybór laureata nie daje wyboru silnika ( w grę u mnie wchodzi jedynie benzynka ) i musze brać z TCE do którego nie mam zaufania. Dlaczego nie dadzą większej możliwości wyboru ? 0,9 pojemności i 90 kM wprawdzie daje dobre osiągi ale czy długa żywotność ?
kapelusznik - 2012-11-26, 21:16

poczekaj do nowego roku - w tej chwili nie są dostępne wszystkie kombinacje silnik/opcja wyposażeniowa no i nie można dokupować pakietu komfort (w skład którego wchodzi klimatyzacja)
Prezes - 2012-11-29, 12:46

Pozytywny artykuł o Daciach na WP:

http://moto.wp.pl/kat,107...,wiadomosc.html

Ale coś źle przepisali, bo
Cytat:
Przyspiesza do 100 km/h w 11.1 sekundy i rozpędza się do 100 km/h.

- na autostradę się nie nadaz takim V-max :lol:

paweLUB - 2012-11-30, 14:50

wg cennika ze strony dacii wersja 1.2 ambience z klimą jest tylko o 1600pln tańsza niż wersja 1.2 laurete
marszelest - 2012-11-30, 20:58

może mieli na myśli model elektryczny :lol:
monopios - 2012-12-20, 15:53

Nie wiem czy było, ale w nowym Sandero zostały zastosowane nowe felgi stalowe (w innych modelach chyba też), poza tym zauważyłem, że w Sandero zostały zlikwidowane ręczne cypelki od blokowania drzwi, teraz tylko z konsoli można blokować zamek i otrzymały tarcze hamulcowe wentylowane (ale to ostatnie może być zależne od wersji - tak mi się wydaje)
kapelusznik - 2012-12-20, 17:05

te felgi stalowe, to w zależności od wersji wyposażenia (wg prospektu z angielskiej strony Dacii)
Prezes - 2012-12-21, 09:04

Opel też stosuje takie felgi. Są do nich specjalne kołpaki. Wyglądają zupełnie jak alusy. Ładnie wyglądają i dopłacać nie trzeba. Bardzo mi się podoba takie rozwiązanie.

Nowe Sandero ma też chyba dużą wycieraczkę od strony kierowcy i malutką od strony pasażera. Mam tak w Aveo i jest to super. W nowym Clio jak wsiadłem i deszcz padał, to dwie równe małe wycieraczki były i mało odsłaniały. Postęp w detalach widać duży. I tempomaty normalne i temperatura zewnętrzna, design - widać, że Sandacze i Logany po Lodgy były projektowane.

laisar - 2012-12-21, 10:25

monopios napisał/a:
Nie wiem czy było, ale w nowym Sandero zostały zastosowane nowe felgi stalowe

http://www.daciaklub.pl/f...p=148686#148686 (:

yadoctor - 2012-12-21, 19:34

Czy wiadomo coś o dacie wprowadzenia Logana ?
maciek - 2012-12-21, 20:42

po nowym roku, pewnie połowa stycznia
mim - 2012-12-21, 21:32

Witam.

Dawno tu nie zaglądałem...

Nie widzę żadnych testów zderzeniowych nowego Sandero (chciałem obejrzeć czy jest jakiś postęp) i mam pytanie czy jest to zupełnie nowe projektowane od podstaw auto czy solidnie przekonstruowane poprzednie ?

Mam takie przypuszczenia, bo z boku Sandero Stepway wygląda podobnie jak poprzednik chociaż przyznać muszę, że bardzo fajne autko :)

laisar - 2012-12-21, 21:42

mim napisał/a:
czy solidnie przekonstruowane poprzednie ?

Tak.

mekintosz - 2012-12-21, 21:53

Prezes napisał/a:
Opel też stosuje takie felgi. Są do nich specjalne kołpaki. Wyglądają zupełnie jak alusy. Ładnie wyglądają i dopłacać nie trzeba. Bardzo mi się podoba takie rozwiązanie.

Oczywiscie fajne rozwiazanie ale w Laureate ;-) zas w Stepway zawsze aluski byly w cenie auta ;-(. Ciekawe czy takie metalowe felgi udajace aluski mozna smialo przeszczepic do Sandero I generacji ? Oczywiscie jesli cena ich bedzie optymalna/nizsza niz aluskow poza ASO ;-)

mekintosz - 2012-12-21, 21:56

laisar napisał/a:
mim napisał/a:
czy solidnie przekonstruowane poprzednie ?

Tak.

Czy solidnie to sie okaze ;-) Na pewno ładniejsze wizualnie !

laisar - 2012-12-21, 23:09

mekintosz napisał/a:
Na pewno

Etam.

mekintosz - 2012-12-22, 00:28

OK to kwestia dyskusyjna ;-) mnie sie podoba ale od wygladu do bezpieczenstwa daleka droga ;-(
laisar - 2012-12-22, 01:19

mekintosz napisał/a:
od wygladu do bezpieczenstwa daleka droga

Jeżeli nie popsuli czegoś w konstrukcji - a raczej nie powinni - to wyniki będą podobne do "nieoficjalnych" wyników sandero z bocznymi poduchami. W 2009 dawało to 4* - i teraz też by dało, o ile poprawiliby cokolwiek do testu wobec pieszych: potrzeba minimum 10 pkt - było 6, lodgy ma 16... Będzie 9? <;

(Wiadomo, że za systemy elektroniczne dostanie 5 pkt: 3 za ESP i 2 za kontrolki pasów - a to wystarcza nawet na 5*).

monopios - 2012-12-22, 15:33

mekintosz napisał/a:
w Stepway zawsze aluski byly w cenie auta

Ta fota, którą zrobiłem to akurat pochodzi ze Stepway. Ale kilka z pozostałych Sanderek stojących na placu również takie felgi posiadały, a reszta alusy lub standardowe stalówki.
mekintosz napisał/a:
Ciekawe czy takie metalowe felgi udajace aluski mozna smialo przeszczepic do Sandero I

W 99% jestem pewien, że tak. Raczej parametry felgi się nie zmieniły, poza drobnym dizajn. Co ciekawe w Renault były tak samo stylizowane felgi, tylko mocowanie miały nie na cztery, a na pięć śrub.

rimo - 2012-12-23, 13:59

Przy ostatniej wizycie na serwisie, pani z salonu poinformowała mnie, że teraz tylko takie felgi będą w Stepway'u w cenie. Jak dla mnie to na + :-)
kapelusznik - 2012-12-27, 13:35

nie wiem od kiedy, ale na stronie dacia.ro jest możliwość skonfigurowania sobie nowego Logana - wersja najbardziej goła wychodzi 300 euro taniej od Sandero (można sobie to przełożyć na ceny w PL)
maciek - 2013-01-22, 18:38

http://dacia.pl/media/now...98/AM12_SAN.pdf

1,2 z LPG

paweLUB - 2013-01-30, 20:17

A ja tak z innej beczki, dziś zauważyłem że vw polo ma podobny dolny profil przedniego zderzaka do nowego sandero , chodzi mi o te dwa wystające "kłykcie"
yadoctor - 2013-02-05, 16:57

Wie ktoś może, czy nowe Sandero/Logan bedą już miały chwilowe spalanie wyświetlane przez komputer pokładowy ?
laisar - 2013-02-05, 21:54

yadoctor napisał/a:
czy nowe Sandero/Logan bedą już miały chwilowe spalanie wyświetlane przez komputer pokładowy ?

Mają.

kapelusznik - 2013-02-05, 22:08

a wersji z fabrycznym LPG :?:
;-)

laisar - 2013-02-05, 22:28

kapelusznik napisał/a:
a wersji z fabrycznym LPG

Nie mają kompa w ogóle.

qbas-s - 2013-02-06, 22:25

Mieliśmy okazję testować nową Dacię Sandero Stepway. Świetny samochód za tą cenę. Niezły kompromis pomiędzy dynamiką a spalaniem. Przy niezbyt oszczędnym traktowaniu pedału gazu auto spaliło 7 litrów/100km. Jeśli ktoś jest zainteresowany relacją z testów odsyłam do materiału Dacia Sandero Stepway
monopios - 2013-02-07, 00:09

Dziś jak byłem w serwisie, to trochę z nudów pooglądałem sobie różne autka m.in. nową Sandi i jedna rzecz spodobała mi się bardzo - sposób umiejscowienia koła zapasowego, teraz jest w bagażniku, a nie pod nim i w błotniste dni już się nie uświnisz wyciągając/chowając do/z kosza pod autem.
laisar - 2013-02-07, 00:42

monopios napisał/a:
jedna rzecz spodobała mi się bardzo - sposób umiejscowienia koła zapasowego, teraz jest w bagażniku

Dla jednego zaleta, a dla innego wada...

monopios - 2013-02-07, 00:48

Dlatego napisałem, że
Kod:
spodobała mi się bardzo

laisar - 2013-02-07, 01:01

Dlatego Cię uwzględniłem na pierwszym miejscu (: - a tamtą dyskusję zalinkowałem dla nieznających jej, żeby mogli samodzielnie ocenić zmianę.
yadoctor - 2013-02-07, 11:00

laisar napisał/a:
tamtą dyskusję zalinkowałem dla nieznających jej, żeby mogli samodzielnie ocenić zmianę.

Sorry, ale przyczepię się ;) Najłatwiej samodzielnie ocenić sytuację nieznając zdania innych, bo wtedy z natury leniwy człowiek pomyśli, bo będzie zmuszony (nikt mu nie podstawi gotowej idei pod nos).

Ale podlinkowanie dyskusji jak najbardziej miało sens - może zapobiec utworzeniu się drugiej takiej samej dyskusji tutaj ;)

Gimbo - 2013-02-07, 12:18

Nigdy nie miałem do czynienia z autem z "podwieszanym kołem zapasowym". Wszystkie miały je w bagażniku.
Jedyne, co mi przeszkadza, to fakt, że zawsze trzeba opróżnić praktycznie cały bagażnik aby dobrać się do koła.
Plusem niewątpliwie jest to, że oprócz miejsca na koło, najczęściej można wygospodarować trochę miejsca na linkę holownicza, trójkąt, klucze, rękawice i parę innych rzeczy.

Ale w sumie... przez 13 lat jazdy różnymi samochodami koło zmieniałem tylko jeden raz (zbyt ostro wjechałem tyłem w krawężnik), zatem sposób mocowania koła jakoś mało mnie interesuje ;-)

wat - 2013-02-07, 23:12

ja dzis znalazłem chwile na oglądniecie nowego sandero do jazd niestety dalej nie mają :-( masakra jakaś, deska fajna nowe ramiona wycieraczek, wlew płynu do spryskiwaczy z sitkiem - komus tego brakowało,
uszczelka pod szybą i nowe ramiona wycieraczek i pióra juz nie dwa razy 50 cm - jakie długie teraz dają ktoś może zmierzyć?
jak dla mnie plastiki oki szkoda tylko troche ze faktury tego plastku na boczkach nie zmienili, zgłówki z tyłu te małe takie jak u mnie środkowy, bagażnik niby taki sam ale optycznie sprawia wrażenie większego
acha na postoju lampka podsufitowa nie działala co mnie zdziwiło a podsufitka w momencie dotknięcia uginała się jak kawał gumy czego u mnie nie ma
za tydzien ma byc demo wiec dalej potestujemy ma byc stepka 0,9

Paweł - 2013-02-08, 08:29

wat napisał/a:
nowe ramiona wycieraczek i pióra juz nie dwa razy 50 cm - jakie długie teraz dają ktoś może zmierzyć?
acha na postoju lampka podsufitowa nie działala

kierowcy 55 cm pasażera 50cm
u mnie lampka działa

DrOzda - 2013-02-08, 16:33

Szkoda że Dacia nie zorganizuje serii wyścigowej w oparciu o Sandero czy Logana - taki podstawowy model z klatką i lekko dłubniętym silnikiem czy zawieszeniem mógłby kosztować te 40 tys.
Coś ala puchar KIA Picanto .... idealna szkoła dla początkujących ścigaczy ....

zdzisiu27 - 2013-02-08, 19:33

DrOzda napisał/a:
Szkoda że Dacia nie zorganizuje serii wyścigowej w oparciu o Sandero czy Logana - taki podstawowy model z klatką i lekko dłubniętym silnikiem czy zawieszeniem mógłby kosztować te 40 tys.

40 tysięcy z klatką?
A jak to się ma do tego rajdowego Logana ??

maciek - 2013-02-08, 19:54

DrOzda napisał/a:

są wyścigi ;-) jest klasa N i jeżdżą na Loganach z silnikiem 1,6 8V MPI , jest klatka i inne sprawy.

BTW ostatnio bebe umieszczał ogłoszenie sprzedaży Logana N grupowego z silnikiem 1,6 16V przygotowanym przez polaków ( nawet klima była ) :mrgreen:

http://en.wikipedia.org/wiki/Dacia_Logan_Cup

mekintosz - 2013-02-10, 22:28

Kolego Wat, czy odnosisz wrazenie ze nowe Sandero jest ladniesze dla oka ale nie do konca solidniejsze niz starszy model ?
wat - 2013-02-11, 07:48

co do solidności to ja sie óki co nie będe wypowiadał w tym tygodniu się wybiore na jazde próbną może cos łatwiej bedzie mi sie wypowiedzieć a póki co do jakości jeszcze nie mam żadnych obiekcji
burbon - 2013-05-11, 18:59

Czy zimowe opony z mojego Sandero Stepway [195/55R16] będą sie nadawać do nowego [205/55R16]? W najbliższej perspektywie zamiana na nowszy model.
BoloSr - 2013-05-11, 19:20

burbon napisał/a:
Czy zimowe opony z mojego Sandero Stepway [195/55R16] będą sie nadawać do nowego [205/55R16]? W najbliższej perspektywie zamiana na nowszy model.

nie bo maja za niski profil

yadoctor - 2013-05-11, 19:50

Oczywiście, że można. Konsekwencje poniżej.