|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Logan MCV 5-os a 7-os - różnice
Ircys - 2013-06-03, 17:53 Temat postu: Logan MCV 5-os a 7-os - różnice Mam pytanie odnośnie różnic technicznych Logana (starego) MCV 5-os i 7-os.
Oczywistą różnicą w wersji 7-os jest tylna kanapa, ale czy są jakieś różnice
techniczne (konstrukcja nadwozia, dodatkowe zaczepy itp.)?
Czy w wersji 7-os kanapa daje się całkowicie wymontować?
Jeżeli tak, to czy coś trzeba odkręcać, czy są tylko jakieś zaczepy ?
Czy w wersji 5-os są zaczepy (uchwyty) do tylnej kanapy, tak aby było ją można bez problemu zamontować?
W pytaniach nie chodzi mi o status prawny autka (rejestracja, homologacja itp.) – chodzi tylko o techniczne różnice.
Pytania może trochę naiwnie wyglądające, ale nie mam jak inaczej zweryfikować tych informacji :)
Marmach - 2013-06-03, 18:10
Mnie któryś sprzedawca wciskał coś że zawieszenie z tyłu jest wzmocnione. Ale nie wiem, czy to prawda ;P
PiotrWie - 2013-06-03, 18:48
7-mio osobową ma mój zięć, wymontowuje w całości kanapę bez problemu, nie wiem czy zaczepy czy inaczej, ale na pewno bardzo prosto.
Był wątek o przeróbce 5-cioosobowej na 7-mio i nie było to takie proste - zaczepów nie ma i nie ma też przygotowanych miejsc montażu - tak więc zdecydowanie lepiej jest kupić 7 - mioosobową wersję - jedyna wada to konieczność posiadania miejsca do przechowywania wymontowanej kanapy.
Dawid - 2013-06-03, 19:20
Wersja 7 osobowa ma
światełko na suficie 3 rzędu
większe tarcze hamulcowe (w wersji DCI nie wiem jak w innych)
podłokietniki boczne w 3 rzędzie z wgłębieniami na kubek
schowki boczne w 3 rzędzie na butelkę przy podłodze
Kanapę 3 rzędu demontuje się bez narzędzi.
czaju - 2013-06-03, 21:01
było było było(!)
laisar z 5 os. zrobił 7 os.
laisar - 2013-06-03, 23:12
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=637
Ircys - 2013-06-04, 10:54
Dziękuję, linki dużo wyjaśniają.
Jestem pod wrażeniem przeróbki 5-0s-->7-os, szacun :)
Mam jeszcze jedno pytanie - czy po wyjęciu tylnej kanapy w wersji 7-os
w podłodze zostają jakieś zaczepy, haki, które np. utrudniają załadunek
towaru w bagażniku, czy może ładnie i bezproblemowo to się jakoś chowa
w podłodze i nie wystają żadne "zadziory" ?
Pozdrawiam
bebe - 2013-06-04, 13:03
Ircys napisał/a: | Mam jeszcze jedno pytanie - czy po wyjęciu tylnej kanapy w wersji 7-os
w podłodze zostają jakieś zaczepy, haki, które np. utrudniają załadunek
towaru w bagażniku, czy może ładnie i bezproblemowo to się jakoś chowa
w podłodze i nie wystają żadne "zadziory" ? |
Te boczne zaczepy nie wystają ponad poziom podłogi, za to ten środkowy - wystaje, i to bardzo. Nie ma problemu, jeśli ładujemy coś miękkiego typu ciuchy, ale o płaskiej podłodze można zapomnieć. Mi, jak dotąd, udało się zdewastować tym zaczepem plecy komody oraz pół paczki płytek ceramicznych. :/
laisar - 2013-06-04, 14:03
...ale w razie poważnego przypadku łatwo je wszystkie po prostu odkręcić.
Ircys napisał/a: | Jestem pod wrażeniem przeróbki |
Dzięki, ale to jest prostsze niż opis (:
Ircys - 2013-06-04, 21:17
bebe napisał/a: |
Te boczne zaczepy nie wystają ponad poziom podłogi, za to ten środkowy - wystaje, i to bardzo. Nie ma problemu, jeśli ładujemy coś miękkiego typu ciuchy, ale o płaskiej podłodze można zapomnieć. Mi, jak dotąd, udało się zdewastować tym zaczepem plecy komody oraz pół paczki płytek ceramicznych. |
aj... tego się trochę obawiałem.
Dla mnie autko głównie będzie służyło za dostawczak, a rozważałem zakup Logana 7-os i w większości jeździć bez tylnej kanapy. Załadunek na prostej, bezproblemowej podłodze to dla mnie bardzo ważne.
Czy mógłby ktoś zrobić zdjęcie tego środkowego zaczepu, bo chcę zobaczyć jak to wygląda? Wersja 5-os rozumiem, że nie ma tego zaczepu?
Pozdrawiam
laisar - 2013-06-05, 08:01
Ircys napisał/a: | tego się trochę obawiałem |
Nie ma powodu - jak pisałem, najprościej jest po prostu odkręcić ten zaczep, trzyma się na dwóch śrubach, w razie potrzeby można je wkręcić w 30 sek (:
Dobrych fotek w zbliżeniu nie znalazłem, więc cyknę dzisiaj - ale namawiałbym jednak na obejrzenie na żywo, bo nic tego nie zastąpi.
jan ostrzyca - 2013-06-05, 17:36
Ircys napisał/a: |
Dla mnie autko głównie będzie służyło za dostawczak, a rozważałem zakup Logana 7-os i w większości jeździć bez tylnej kanapy. Załadunek na prostej, bezproblemowej podłodze to dla mnie bardzo ważne.
|
Dotnij sobie pod wymiar podłogę bagażnika z impregnowanej płyty OSB i będziesz miał płaską podłogę i nie zeszmacisz wykładziny towarami.
laisar - 2013-06-05, 17:54
A wymiary - tutaj: http://www.daciaklub.pl/f...p?p=23210#23210
laisar - 2013-06-05, 19:16
Fotki zaczepów TRS: http://www.daciaklub.pl/user/laisar/zaczepy%20trs/
Wymiary mocowań (wszerz, wzdłuż i wzwyż):
- środkowy: 80 x 40 x 25 mm;
- boczne: 55 x 85 x 25 mm.
Zapomniałem zabrać torksowych bitów do przymiarki, ale OIDP są rozmiaru 25.
Ircys - 2013-06-05, 20:48
WIELKIE DZIĘKI za fotki i wszelkie informacje.
Teraz już chyba wiem wszystko na ten temat.
Jak zobaczyłem te wymiary podłogi to aż mi szczęka opadła :)
Jeszcze raz dzięki!
Pozdrawiam
bebe - 2013-06-05, 21:27
Hmm. Albo mnie pamięć myli, albo u Ciebie jest jakoś inaczej. Przysiągłbym, że te boczne zaczepy mam schowane w podłodze.
laisar - 2013-06-06, 00:10
bebe napisał/a: | Przysiągłbym, że te boczne zaczepy mam schowane w podłodze |
Nie masz.
|
|