|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Cena Logana!!!
dejotgrzes - 2008-06-11, 13:41 Temat postu: Cena Logana!!! Witam, dzis zarejstrowalem sie na forum,mimo że od jakiegos czasu odwiedzam wasze forum goscinnie. Dacia bardzo mi sie podoba i chcialbym stac sie na jesien jej wlasciciele. Obecnie jezdze Lanosem. Dzis ogladajac strone Dacii zauwazylem ze cena podstawowej wersji wynosii 29 tys zł. A jeszcze niedawno wydawalo mi sie ze jest to 27 tys. Czy wie ktos cos na ten temat?? Czy moze zawsze bylo 29 tys a ja sie po prostu pomylilem. ??
Pablo78 - 2008-06-11, 13:46
Witamy, no niestety wszystko się zgadza,
ceny idą zawsze trochę w góre wraz z nowym rokiem produkcji...
dejotgrzes - 2008-06-11, 13:46
Ktos z was kupowal Dacie w podstawowej wersji?? Ile podstawowa kosztowała?? Zastanawiałem sie jeszcze nad Nową Fabia ale silnik 1.2 60km w podstawie mnie przeraza.:(
dejotgrzes - 2008-06-11, 13:47
Ale ceny sprawdzałęm w zeszlym tygodniu bylo 27 tys dzis jest juz 29 tys;/ Jak to wyjasnic?? Przecież Kurs EURO jest bardzo słaby a złotówka dosc mocna!!
Pablo78 - 2008-06-11, 13:47
Przejrzyj dokładnie forum,
wersję access posiada np. Kolega psur
laisar - 2008-06-11, 13:59
http://www.daciaklub.pl/f...p?p=11584#11584
dejotgrzes - 2008-06-11, 14:23
Dzieki . Szkoda ze te ceny tak rosną 29 tys zl za podstawowa wersje to juz nie jest tak tanio jak mialo byc w pierwotnej wersji jaką Dacia zakladala wprowadzic na rynek Europejski i Polski. Ciekawi mnie ile bedzie kosztowala sandero jesli Logan kosztuje od 29 tys zl
ian - 2008-06-11, 15:31
Trzeba się spieszyć z zakupem. Cena znów może podskoczyć. Na jesieni (wrzesień-październik) wchodzi do sprzedaży Logan po kolejnej, drugiej już modernizacji. Już bez charakterystycznej uśmiechniętej buźki. W jej miejsce trywialna osłona jakich wiele. Sam się zastanawiam, gdzie podziały się obietnice utrzymania stale w sprzedaży samochodu za cenę 7000-7200 euro. A miało być tak pięknie....
Na początku każdego roku salony oferują samochody z poprzedniego roku ze specjalnym upustem cenowym. Wtedy można było natrafić na wersję Access w cenie około 26.500-27.000 tysięcy złp. Sam siebie zacytuję
Sprawdziłem, policzyłem, zbieram cenniki Dacii prawie od początku, czyli od września 2005 roku.
Ceny Dacii Logan z września 2005 roku:
Access 27.900 (obecna cena wyższa o 1100 złp)
Ambiance (silnik 75 KM) 29.400 (obecna cena wyższa o 2500 złp)
Laureate (silnik 75 KM) 32.000 (obecna cena wyższa o 1500 złp)
Seria Limitowana Arctic z maja 2006 roku, ceny dla wersji Laureate:
silnik 75 KM 33.500 (obecna cena wyższa o 2000 złp)
silnik 87 KM 35.500 (obecna cena wyższa o 1500 złp)
diesel 68 KM 40.000 (obecna cena wyższa o 1700 złp)
KaS602 - 2008-06-11, 16:24
ian napisał/a: | Ceny Dacii Logan z września 2005 roku:
Access 27.900 (obecna cena wyższa o 1100 złp) |
Teraz jest w standardzie ABS (z EBD) i w koncu lusterka regulowane od wewnatrz. Czyli 1100 PLN'ow wiecej to w sumie nie duzo...
ian napisał/a: | Cena znów może podskoczyć. Na jesieni (wrzesień-październik) wchodzi do sprzedaży Logan po kolejnej, drugiej już modernizacji |
Czy model po lifcie bedzie drozszy nie wiadomo (ale pewnie tak). Powinne byc wtedy promocje na modele "przedliftingowe".
Kamyk23 - 2008-06-11, 19:48
Nie bierz się za samochód o masie ponad grubo ponad 1 tony z silnikiem benzynowym 60 KM. To złe połączenie, zmusza do jazdy z pedałem w podłodze i zużycie paliwa jest sporo wyższe niż w silniku choćby 1,4 75 KM.
Dacia moim zdaniem będzie lepszym rozwiązaniem od Skody, chociaż ma pewne wady.
Nie bierz również podstawowej wersji LOGANA bo (moim zdaniem) się nie opłaca. Satysfakcja z jazdy w klimatyzowanym wnetrzu jest nieporównywalna, a Dacia dość mocno i szybko się nagrzewa w słońcu. Ponadto tak duzy samochód bez wspomagania nie jest miły w obsłudze. Nie oszczędzaj również na poduszkach powietrznych - bo nigdy nic nie wiadomo.
Skorzystaj z opcji 60/40 lub ulgowego kredytu i dopłać te 7 tysi do wersji min SL Arctica.
Twój pojazd nadal będzie atrakcyjny cenowo - a o wiele lepiej wypasiony i łatwiej go odsprzedaż, choć nie odzyskasz włożonej kasy.
Dodatki typu elektryczne lusterka, szyby z tyłu czy alufelgi możesz pominąć, ale klima, wspomaganie, poduchy - moim zdaniem warto. Silnik 1,4 czy 1,6 (75 lub 90 KM) to już sprawa wtórna.
GeRRaD - 2008-06-11, 20:03
no i centralny zamek też warto
KaS602 - 2008-06-11, 21:06
Kamyk23 napisał/a: | samochód o masie ponad grubo ponad 1 tony z silnikiem benzynowym 60 KM |
Jakie tam zle polaczenie...? Fabieda (60KM) ma tylko 17 sekund do setki...
jan ostrzyca - 2008-06-12, 06:53
dejotgrzes napisał/a: | Dzieki . Szkoda ze te ceny tak rosną 29 tys zl za podstawowa wersje to juz nie jest tak tanio jak mialo byc w pierwotnej wersji jaką Dacia zakladala wprowadzic na rynek Europejski i Polski. Ciekawi mnie ile bedzie kosztowala sandero jesli Logan kosztuje od 29 tys zl |
Podejrzewam, że zwyżka cen to "chłyt"marketingowy reno. Tylko patrzeć jak ogłoszą promocyjną obniżke do starej ceny.
No chyba, że zapowiadany sandero będzie sporo droższy od logana i w typowy dla reno sposób zechcą zniechęcić do kupowania logana i zachęcić do łapania się za sandero.
psur - 2008-06-12, 10:39
dejotgrzes napisał/a: | Ktos z was kupowal Dacie w podstawowej wersji?? Ile podstawowa kosztowała?? |
Cena Access-a jest tylko o 200 zł wyższa niż rok temu. Te 27 tys. to były modele promocyjne, z poprzedniego roku i wtedy wszystkie wersje były o 1500 zł tańsze, no to Access haczył tam jakoś o te 27 tys. zł.
W jednym z kredytów jest pełny pakiet ubezpieczenia gratis, więc to trochę obniża cenę auta.
laisar ma rację - będzie już tylko drożej. Sandero na pewno nie będzie kosztował 29 tys. zł, ja obstawiam ok. 31 tys. zł, no a sedan i MCV niedługo przejdą modernizację, a w takich wypadkach to cena raczej rośnie, a nie maleje.
Kamyk23 napisał/a: | Nie bierz również podstawowej wersji LOGANA bo (moim zdaniem) się nie opłaca. Satysfakcja z jazdy w klimatyzowanym wnetrzu jest nieporównywalna, a Dacia dość mocno i szybko się nagrzewa w słońcu. |
Dołożenie do wersji z klimą to 6500 zł, czyli różnica bardzo wyraźna. Bez przesady, klima jest fajna, ale w Polsce spokojnie da się bez niej jeździć.
Kamyk23 napisał/a: | Ponadto tak duzy samochód bez wspomagania nie jest miły w obsłudze. |
Brak wspomagania to dla mnie żaden problem, a nie spędzam każdej wolnej chwili na siłowni. Dla dzisiejszego człowieka każdy wysiłek większy niż wciśnięcia klawisza na pilocie jest problemem
Kamyk23 napisał/a: | Nie oszczędzaj również na poduszkach powietrznych - bo nigdy nic nie wiadomo. |
Z tym jest problem. Ja mam dwie poduchy, bo wtedy można było dokupić poduszką dla pasażera za 800 zł. Teraz, z tego co widzę, nie ma już takiej możliwości w wersji Access.
Z moich doświadczeń w Accessie najbardziej przeszkadza brak wykładziny po bokach bagażnika, no oczywiście w upały przydałaby się też klima i szyby atermiczne. Tak poza tym, to jestem bardzo zadowolony, nie brakuje żadnych koniecznych opcji (tak jak kiedyś te lusterka czy kieszenie w drzwiach) i nie czuje się tego, że to najtańsza wersja. A jeździłem też już np. na trasach Wrocław - Warszawa , Wrocław - Częstochowa - Wrocław czy w korkach w upale. Razem 8,6 tys. km zadowolenia
laisar - 2008-06-12, 12:16
Cytat: | laisar ma rację - będzie już tylko drożej. |
No ale przynajmniej poprawia się też wyposażenie, a i same podwyżki nie są takie straszne - choć cały czas wolałbym, żebym to jednak ja miał wybór: niższa cena czy lepsze wyposażenie.
Cytat: | klima jest fajna, ale [...] spokojnie da się bez niej jeździć. |
Dokładnie tak samo jest ze wspomaganiem - po prostu każdy musi rozważyć które opcje są dla niego najważniejsze.
Cytat: | brak wykładziny po bokach bagażnika |
W MCV-ce jest (^:
KaS602 - 2008-06-12, 17:50
laisar napisał/a: | choć cały czas wolałbym, żebym to jednak ja miał wybór: niższa cena czy lepsze wyposażenie. |
W Acces'ie (jak i w innych wersjach) prawie nic sie nie zmienilo. ABS byl w opcji za 1000 PLN'ow teraz Logan jest w niego wyposazony w standardzie (obligatoryjnie), wiec cena w sumie sie nie zmienila...
edit:
jan ostrzyca napisał/a: | dla reno sposób zechcą zniechęcić do kupowania logana i zachęcić do łapania się za sandero |
Sandero w Polsce bedzie rowniez sygnowane marka Dacia, wiec tego bym sie nie spodziewal. Zamiest kupna Sandero moga naklaniac do Clio...
dejotgrzes - 2008-06-13, 21:46
Dziekuje za opinie i pomoc szczególne podziekowania dla "PSUR a" i"Kamyka"
Tez tak myslalem ze jazda autem 60 km w 1 ton to nic przyjemniego a tylko udręka. Jesli chodzi o silnik 1,4 to mialem z nim doczynienia w Megane I. Jest jaki jest ale nie jest ocięzały i jest napewno ekonomiczny (W Megane kuzynowi pali 8 litrow LPG). Co do wyposazenia to wspomaganie musi byc i obiecalem sobie że moje nastepne auto bedzie mialo klimatyzacje. Klimat jest taki jaki jest ale samo słonce dobrze grzeje przez szyby i wnetrze kazdego auta sie nagrzewa. Jeszcze raz dziekuje za sugestie i pozdrawiam:)
ian - 2008-06-20, 09:44
1) Paradoksalne: Jak tutaj produkować tanie samochody, gdy prawo wymaga, aby były one coraz lepiej wyposażone?
Obowiązkowe ESP i kontrola ciśnienia
Kolejny krok w unijnym planie obniżenia liczby ofiar wypadków.
Jeszcze w tym tygodniu Komisja Europejska ma przyjąć rozporządzenie wprowadzające od 2010 roku obowiązek montowania w nowych samochodach elektronicznego systemu stabilizacji toru jazdy (nazywanego najczęściej ESP lub ESC) oraz systemu kontroli ciśnienia w oponach. Pierwszy zapobiega we wpadaniu w poślizg w czasie nagłego wymijania przeszkody, czy zbyt szybkiej jazdy w zakręcie. Drugi system to reakcja na sytuację kiedy większość kierowców jeździ ze złym ciśnieniem powietrza w oponach, co bezpośrednio zagraża bezpieczeństwu, w tym często innych uczestnikół ruchu. Już brak 0,3 atmosfery wystarcza aby w czasie hamowania w zakręcie auto ze zbyt małym ciśnieniem wypadło z drogi, podczas gdy taki sam pojazd z prawidłowym ciśnieniem utrzyma się na jezdni.
W użytkowanych już pojazdach domontowanie ESP na ogół nie jest możliwe (jeśli już to tylko w modelach z kontrolą trakcji, czyli ASR), ponieważ ingeruje w sterowanie silnikiem. Za to systemy kontroli ciśnienia są od lat oferowane na rynku, ale kosztowne (np. 300 euro).
Cytat: | w Accessie najbardziej przeszkadza brak wykładziny po bokach bagażnika, |
Przez pewien czas myślałem o kupnie Accessa, którego zamierzałem doposażyć we własnym zakresie. W dyskontach (np. sieć sklepów na L.. oferująca cyklicznie akcesoria do samochodów), czy supermarketach można kupić wykładzinę bagażnikową z twardego filcu. Taką wykładzinę można też wziąść z zaprzyjaźnionego warsztatu. Trzeba tylko przyciąć, dopasować, i zastanowić się jak ją przymocować. Do tego zamierzałem zamocować listwy boczne, i dokupić tanie kołpaki, tym razem w sieci marketów na N... z częściami samochodowymi, i własnymi warsztatami serwisowymi. Jeszcze zamek centralny, i zacząłem się poważnie zastanawiać, czy moja zaradność nie zbliża się do granic absurdu...
psur - 2008-06-20, 11:33
A czy też macie w sedanach taką miękką wykładzinę na podłodze bagażnika czy to tylko w Accessie? Pod spodem jest koło i przez to ta powierzchnia bagażnika jest nierówna - widać to dobrze jak się kładzie ciężkie, ale małe rzeczy np. butelkę 5-litrową.
Marek1603 - 2008-06-22, 21:12
Poszukajcie na forum. Zamieszczałem fotki jak ją usztywnić zwykłą płytą, taką jak w meblach z tyłu.
ian - 2009-01-23, 10:22
Jakoś nie potrafię znaleźć tematu, gdzie były omawiane ceny Dacii Logan, te normalne, i te wyprzedażowe. Jednak teraz w styczniu 2009 roku Logany mają chyba najniższą cenę od chwili wprowadzenia na polski rynek:
Access za 25.500 zł
Ambiance za 28.900 zł
Ambiance diesel 68 KM za 35.100 zł
Były już wcześniej oferowane w polskich salonach Logany za 25.000 złp? W marcu ceny te chyba jeszcze ulegną obniżeniu. Może wynika to z faktu zamierającej sprzedaży nadwozia sedan?
|
|