My tu gadu gadu, a tymczasem pojawiły się nowe cenniki - co prawda jeszcze w zeszłym tygodniu ich nie było, ale noszą datę... 29.01.2008! (;
Porównując po kolei MCV-kę:
Access:
* bez zmian
Ambiance:
* dodano do oferty silnik 1.5d/85KM
* odmiany 5-os. bez zmian
* odmiany 7-os. zdrożały o 200zł
Laureate:
* odmiany 7-os. zdrożały o 200zł
SL Arctica:
* odmiany 5-os. droższe o 2000zł od wersji Laureate
* odmiany 7-os. droższe o 2200zł od wersji Laureate
Jeśli chodzi o wyposażenie dodatkowe w Arctice, to przypuszczam, że po prostu powtórzą to co było we wcześniejszych edycjach tej promocji: klimę i radio-cd.
Nie ma natomiast - jak na razie - danych nt przyczyn podwyżki cen odmian 7-osobowych...
Ostatnio zmieniony przez laisar 2008-04-21, 08:48, w całości zmieniany 1 raz
Ja mimo wszystko mam jednak nadzieję, że powodem jest jakaś rzeczywista zmiana w wyposażeniu modelu... I tak się wybierałem do salonu sprawdzić jedną sprawę, to przy okazji zapytam.
Logan sedan podobnie - Access podróżał kilkaset złoty, reszta znacznie więcej. Nie zaktualizowali jeszcze wyposażenia, więc nie wiadomo co to jest ta wersja Arctica i czy w pozostałych modelach coś się zmieniło.
_________________ Dacia Logan 1.4 MPI 75 KM, wersja Access + poduszka pasażera
2007 - 2012, ok. 86 tys. km
To był naprawdę fajny wóz!
www.psur.pl - moja strona o podróżowaniu po Polsce
Odwiedzając salon w czasie dni otwartych Nowego Kangura dowiedziałem się, że w tym roku uległy także zmianie ceny opcji dodatkowych Loganów. Dla MCV-ki wygląda to teraz tak:
Nie chcę się czepiać, ale ponad 50 % (z 500 na 200 zł) potaniała tylko siatka zabezpieczająca bagaż (jeśli Ktoś wie, o którą siatkę chodzi, to byłbym wdzięczny za informację, bo być może warta jest uwagi), ale najważniejsze, że pojawiło się coś co się nazywa przykrycie części bagażowej w wersji 7 - miejscowej. Czy Ktoś coś wie więcej na ten temat?
Zwykła roleta jak w wersji 5 osobowej . Jak sodie wyciągniesz fotele to możesz zamontować. Jak ja kupowałem w zeszłym roku też była dostępna za tą samą cenę - kupowało serwisie jako część zamienną.
Mnie chodziło tylko o to, żeby założyć tą roletę, gdy mam wyciągnięte fotele (a często zostawiam je w domu) i jeżdżę Dacią jako auto 5 - miejscowe. Mnie satysfakcjonuje cena, bo byłem pewien, że jest dwa razy wyższa (ktoś podawał taką cenę przy wątku o oklejaniu tylnych szyb, że są to porównywalne ceny - rolety i oklejania). W wersji 7 - miejscowej roleta jest raczej nie potrzebna (szkoda "dziurawić" plastiki), bo rzadko się jeździ w 6 czy 7 osób.
Ja wyczaiłem bardzo fajne zasłonki (czarne siatki na przyssawkach) nie okrągłe jak dotychczas bywało lecz w kształcie okna, do trzeciego rzędu pasują idealnie , w drugim zakrywają prawie całe szyby. Cena 7,99 za 2 szt w Real
Marka: Dacia
Model: Logan Ambiance
Silnik: 1390 cm, 75 KM Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 548 Skąd: Katowice
Wysłany: 2008-04-15, 10:25
Tak, Dacie niestety drożeją. W Polsce jest to normalne, że co roku ceny samochodów nowych rosną średnio od 400 do 800 złotych. W salonach też parę razy usłyszałem, że dealerzy na Daciach bardzo niewiele zarabiają. Powinni chociaż wersję Access stale oferować za około 28.000 złotych. Tylko, czy ceny Dacii na świecie też idą w górę? Obserwuje rynek niemiecki, i jakiś dużych zmian w cenniku tam nie widzę.
_________________ Skoda 105 S (1982-1989), Polonez 1500 SLE (1989-2000), 3×Fiat 126p (19??-2002), czasami pożyczane Daewoo Tico, Skoda Felicia
200 zł to po pierwsze jeszcze nie tragedia, po drugie, dotyczy to tylko wersji 7-osobowych - a nie wiadomo też, czy za tę cenę nie zmieniło się coś w wyposażeniu...
Za to 5-os. Laureate wręcz właściwie staniał - w końcu dostajemy za darmo dodatkowe wyposażenie w standardzie.
Marka: Dacia
Model: Logan Ambiance
Silnik: 1390 cm, 75 KM Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 548 Skąd: Katowice
Wysłany: 2008-04-16, 15:15
Sprawdziłem, policzyłem, zbieram cenniki Dacii prawie od początku, czyli od września 2005 roku.
Ceny Dacii Logan z września 2005 roku:
Access 27.900 (obecna cena wyższa o 1100 złp)
Ambiance (silnik 75 KM) 29.400 (obecna cena wyższa o 2500 złp)
Laureate (silnik 75 KM) 32.000 (obecna cena wyższa o 1500 złp)
Seria Limitowana Arctic z maja 2006 roku, ceny dla wersji Laureate:
silnik 75 KM 33.500 (obecna cena wyższa o 2000 złp)
silnik 87 KM 35.500 (obecna cena wyższa o 1500 złp)
diesel 68 KM 40.000 (obecna cena wyższa o 1700 złp)
W marcu 2006 roku usłyszałem od sprzedawcy najniższą cenę nowej Dacii Logan, wersja Access, kolor granatowy Marine, bez ABS, z dywanikami gumowymi: 26.500 złp
_________________ Skoda 105 S (1982-1989), Polonez 1500 SLE (1989-2000), 3×Fiat 126p (19??-2002), czasami pożyczane Daewoo Tico, Skoda Felicia
Raczej: "o ile ewentualnie być może mogłyby mniej więcej potencjalnie zdrożeć przy zachowani większości obecnych, a zazwyczaj szybko się zmieniających uwarunkowań ekonomiczno-prawno-konkurencyjnych" (; - ale owszem, zawsze to oczywiście jakaś informacja...
Cennik opcji dodatkowych niestety nie jest dla nas - czyli posiadaczy Dacii. Byłem dzisiaj w salonie i dowiedziałem się, że roletę mogę sobie zamówić za ok. 460 zł. Przymierzyłem nawet tę roletę (wyciągnęli ją z 5-os. MCV-ki), bo myślałem, że będzie jakiś problem z pasami trzeciego rzędu, ale wszystko super pasuje. Jest to jednak element potrzebny, a nie miałem możliwości zakupu tej rolety, gdy zamawiałem samochód.
Wstępnie umówiłem się jednak ze sprzedawcą, że być może klient, który chce zamówić wersję 7-osobową zrezygnuje z tej rolety, ale zamówiłby ją dla mnie (za 300 zł).
To już taka filozofia sprzedaży - samo auto dość tanie, właściwie nawet w eksploatacji, ale za to za wszelkie luksusy trzeba dość słono (w stosunku do ceny samochodu) zapłacić. Ale już porównując z innymi markami nie jest jednak tak źle...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum