DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Spotkania, imprezy, wyprawy - I Południowy Przeprawowy Zlot Dacii

Hakama 4x4 - 2013-04-22, 10:59
Temat postu: I Południowy Przeprawowy Zlot Dacii
Witam wszystkich użytkowników Dusterów!
Podczas ostatniego zlotu na Muchowcu w Katowicach - czyli tam:
http://www.daciaklub.pl/f...1608214#1608214
powstała idea abyśmy my - Dusterowcy zorganizowali się i przemierzyli naszymi samochodami nieco bezdroży. Idea jest taka, że organizujemy się sami, na nic się nie zrzucamy, każdy pokrywa swoje koszty. Nocowanie rozważymy jak sprawa się bardziej wyklaruje. Póki co zakładam imprezę całodniową w terminie czerwiec-lipiec - żeby było ciepło.
Widziałbym to jako luźny zlot o charakterze rodzinnym - Żony, Mężowie i Dzieci mile widziani razem z kierowcą - wieczorem przy ewentualnym ognisku będzie weselej (poza tym w ogóle jestem za rodzinnym spędzaniem czasu w miłym towarzystwie użytkowników i miłośników Dacii).

W związku z tym zbieram informację nt. propozycji miejsc na taki zlot. Potem zobaczymy ilu jest chętnych i zagłosujemy nad lokalizacją. Następnie ustalimy wspólnie termin.

Hakama 4x4 - 2013-04-22, 11:11

Osobiście dla zainicjowania tematu podrzucam moją propozycję:
Pustynia Błędowska - przejechałem moim w sobotę i uważam, że to wspaniałe miejsce na taką przeprawę.
Atuty:
- otwarty wjazd,
- piękne widoki na rozległą pustynię - dobry plener do zdjęć pamiątkowych z przeprawy,
- dużo tras,
- lokalizacja koło Olkusza - blisko od Katowic jak i od Krakowa,
- trasy mogę pokombinować w taki sposób aby były bezpieczne dla lakieru naszych aut.
- w zależności od samochodów które przyjadą trasy można ustawić tak aby przyjemność uterenowionej jazdy w kolumnie mnieli też użytkownicy Dusterów 4x2 i Stepway-ów.

Minusem jest piasek (jak to na pustyni), w którym sam w sobotę się w końcu zakopałem ale to tylko z powodu zbyt odważnego przejazdu po 40 minutach bezproblemowej jazdy w piasku Dusterem.

Wstępna propozycja trasy :
Proponuję-
- rozpoczęcie od strony Kluczy
- zjazd z tzw. Czubatki - łatwy ale dosyć stromy zjazd po kamieniach - około 70 metrów długości
- przejazd w stronę Chechła - nie musimy pokonywać strumienia Białej przemszy - możemy zrobić pętelkę i wrócić do Kluczy(trasę szczegłową mogę opracować), jest tam ładny leśny piaszczysty dukt leśny - oto on:
http://www.youtube.com/watch?v=2xrTRExUNUw - motocyklista zjechał łagodniejszym zjazdem z Czubatki - możemy tym ale zjechałem bez problemu tym kamienistym który widać wcześniej po lewej jak motocyklista wraca na górę czubatkę. Tym łagodniejszym możemy wrócić. Motocyklista zawrócił wcześniej z duktu - ja proponuję pętelkę tym duktem dłuższą około trójkrotnie - ale mniej więcej w takim samym terenie.
Dodam , że całość przejechałem na seryjnych oponach Continental i to nie pierwszej świeżości bo mój samochód ma 64kkm.
Po przeprawie oczywiście mozemy się rozpiknikować na Czubatce lub powymieniać się zlotowymi uwagami podczas obiadu w Kluczach.

wojtek_pl - 2013-04-22, 12:56

Jestem za o ile termin będzie odpowiadał. No i bez noclegu. Tzn. dzień jeżdżenia i zwiedzania okolicy, wieczorem ognisko z kiełbaskami i do domu.
Hakama 4x4 - 2013-04-22, 13:24

Świetnie,
Zacieśniamy opcje.
- impreza jednodniowa z ogniskiem - co ogranicza każdemu koszty do minimum.

janzet - 2013-04-22, 13:31

Ja na taki zlot się piszę (mieszkam koło Gliwic) i nie mam nawet daleko. Nie wiem jak z terminem i jak będzie z przygotowaniem auta. Moj Duster jest w trakcie drobnych korekt.
Czekam na zawieszenie (lekki lift na sprężynach) i będę je montował jak przyjdzie. Koła i opony też już są "alternatywne" ale muszę zamówić wykonanie pierścieni dystansowo centrujących i potrzebuje dłuższe śruby (z pływającymi jest drobny kłopot). Tak więc na długi weekend majowy nie ma szans. Gdzieś w maju się z tym wyrobię, osłony podwozia nieco później. Póki co jestem wciąż na fabrycznym zestawie. Pustynia Błędowska mi odpowiada. Ja bym reflektował na jednodniowe zwiedzanie. Pozdrawiam fanów "Drakulki"
Janusz

Hakama 4x4 - 2013-04-22, 13:41

Janzet byłoby super gdybyś był. Możesz przesłać linka do sprężyn? Właśnie ostatnio zabrakło mi odrobiny prześwitu na piasku... i było wyciąganie :lol:
Riczi - 2013-04-22, 15:11

Pomysł fajny :lol: Tylko nie wiem jak z terminem :mrgreen:
Marek1603 - 2013-04-22, 15:41

No to może spotkanie w Olkuszu pod carrefour-em. Potem przejazd do Rabsztyna na zamek z małym zwiedzaniem. Następnie mały off-road terenowo - szosowy dla wszystkich na Czubatkę i dalej Dustery w teren na pustynię, a reszta będzie obserwować.
Jak dla mnie to dopiero 25.05 pasuje.

janzet - 2013-04-22, 19:05
Temat postu: Dacia Duster +30mm
Hakama 4x4 napisał/a:
Janzet byłoby super gdybyś był. Możesz przesłać linka do sprężyn? Właśnie ostatnio zabrakło mi odrobiny prześwitu na piasku... i było wyciąganie :lol:

Ja zamówiłem w niemczech w LZParts. W Polsce spotkałem w cenach 899-950 PLN za komplet 4 sprężyn (amortyzatorów nie trzeba wymieniać.

http://www.lzparts.de/ind...roduct&info=309

Są twardsze, szczegóły również tu:

http://www.jtng.pl/pokaz_produkt.php?idprod=1473

Trzeba wybrać odpowiednio bo sa obniżające i podwyższające oraz 4x4 i 4x2.

Do tego mam zamiar wcisnąć Geolandary AT-S 235/70R15 - felga mniejsza, opony większe +26mm na oponie czyli zważywszy ugięcie to ok +10mm. Zobaczymy.

BLONDI83 - 2013-04-22, 19:22

Dla mnie genialna sprawa, podoba mi się myśl, że cyt- "trasy mogę pokombinować w taki sposób, aby były bezpieczne dla lakieru naszych aut." :) Myślę,żeby tak wykombinować trasę, aby 4x2 również się z nami bawiły no i Stepwaye i w ogóle kto ma na to ochotę :mrgreen:
Piotr_K - 2013-04-22, 21:49

Chętnie bym skorzystał ale za daleko dla mnie ;) za to innych mieszkających bliżej namawiam, spróbujcie - fajna sprawa i w gromadce raźniej, zawsze ktoś pomoże jakby co.
Hakama 4x4 - 2013-04-23, 06:18

BLONDI83, to zdanie dotyczące uszanowania lakieru było wpisane specjalnie z uwagi na Ciebie :-D
Hakama 4x4 - 2013-04-23, 06:46

No to mamy już 6 aut:
Hakama 4x4
Wojtek_pl
Janzet
Riczi
Marek1603
BLONDI83
Proponuję przystać do planu Marka1603.
Osobiście jestem też nastawiony na zdjęcia i zrobienie kilku filmów na YT jeżeli nikt nie będzie miał nic przeciwko.
Zatem:

Spotkanie w Olkuszu pod carrefour-em (Jest to ulica Rabsztyńska - więc zgodna z planowanym kierunkiem). Potem przejazd do Rabsztyna na zamek z małym zwiedzaniem. Następnie mały off-road terenowo - szosowy dla wszystkich na Czubatkę i dalej Dustery w teren na pustynię, a reszta będzie obserwować a potem wspólne piknikowanie.Czy ktoś ma jakieś uwagi, propozycje dot.samego programu?

Czy każdy z Was ma wolne soboty abyśmy mogli zagospodarować cały dzień? Komu soboty generalnie odpadają?

Osobiście wstępnie proponuję okolice 8 lub 15 lub 22 czerwca 2013 r.

Marku znasz jakąś fajną widokową trasę przy okazji zwiedzania Rabsztyna i drogi z tamtąd na Czubatkę? czy można podjechać autami pod sam zamek? (fajne dla celów dokumentalnych)

BLONDI83 - 2013-04-23, 07:05

Proszę tylko nie 22 czerwca, wtedy w końcu biorę ślub i za bardzo nie dam rady przyjechać ;-)

A tak w ogóle, to ja też miałam pomysł na spotkanie w terenie troszkę inne i w innym terminie, ale kolega mnie uprzedził :mrgreen: nawet nie zdążyłam o tym poinformować, ale jak nam/wam się spodoba to czemu nie spotkać się znowu np. w lipcu czy sierpniu.
W sumie to ju opiszę mój plan, najwyżej powiecie, że jest do d.... i nie będę dalej kombinować,a więc..
Mój pomysł był taki, że zwiedzimy sobie Jurę, samochodowo ale również na swoich nóżkach, z żonkami/mężami/dzieciakami- chętnie będę przewodnikiem :-D pojedziemy do Złotego Potoku, miejsce bajeczne, przepiękna buczyna śliczne krajobrazy, chętnie poopowiadam o tym miejscu (pisałam kiedyś pracę na temat tego rezerwatu) możemy np wybrać się wtedy kiedy są wyświetlane filmy "pod chmurką" co roku organizowane jest kino pod chmurką, zapraszani są aktorzy. Tylko minusem jest wtedy to, że jest dużo ludzi i nie ma już takiej atmosfery, ciężko jest zaparkować, gdzieś usiąść. Później zjemy sobie słynną rybkę w Złotym Potoku, i kto będzie chętny (pobrykamy po parku linowym), potem pojedziemy odwiedzić Zamek w Bobolicach, zwiedzimy go (jest ślicznie odrestaurowany- jadę to zweryfikować w sobotę :-P ) no i możemy potem biesiadować w Karczmie przy Zamku... Spotkanie też będzie bezkosztowe, tzn każdy płaci sam za siebie ;-)
Chętnie poproszę również o patronat medialny, a jak nie to sama napiszę recenzję do gazety.

Odnośnie spotkania w czerwcu, a może pomyślimy też o najmłodszych milusińskich i odwiedzimy np Park Miniatur w Ogrodzieńcu?

Hakama 4x4 - 2013-04-23, 07:17

BLONDI83 napisał/a:
Proszę tylko nie 22 czerwca, wtedy w końcu biorę ślub i za bardzo nie dam rady przyjechać

BLONDI - NAJSERDECZNIEJSZE GRATULACJE DLA PRZYSZŁEJ MĘŻATKI!!!

Czy mam rozumieć , że możesz przyjechać tylko po 22 - np. 29 czerwca? czy może być też na początku czerwca?

wojtek_pl - 2013-04-23, 07:25

A czemu dopiero w czerwcu ? Wolałbym maj...
BLONDI83 - 2013-04-23, 07:27

Ślicznie dziękuję, mam nadzieję, że w końcu się uda, bo jakieś fatum ciąży na mnie :-/ 29 z tego co wiem jest zlot w Warszawie :-)
Mogę przed i po to nie jest jakieś tam wielkie weselicho, więc załatwiłam wszystko już dawno w 3 dni, więc jeżeli mamie się nie pogorszy i ja nie trafię do szpitala to tylko 22 czerwca, nie mogę, chyba nawet lepiej przed tym terminem pewnie jak ja większość nie może się już doczekać :-)
No właśnie czemu nie połowa maja np. 11 maj,a potem w lipcu np Jurajskie Spotkanie?
Może do ankiety dopiszemy maj? Po weekendzie majowym, bo pewnie większość gdzieś się wybiera (ja jak zwykle do pracy w Święto pracy :-P )

Marek1603 - 2013-04-23, 07:57

Na wzgórze zamkowe da sie wjechać ale nie wiem czy wolno. Z drugiej strony kto drakuli nie wpuści na zamczysko. :-D

Można jeszcze jeden postój w punkcie widokowym zrobić i dopiero na Czubatkę. Zrobie jakąś mapkę.

Mnie pasuje 25.05, 01 i 15.06.

BLONDI83 - 2013-04-23, 07:59

25 maj- fajny termin :-)
Hakama 4x4 - 2013-04-23, 08:01

Marek to jest Maaarek 8-)

Ok. Nie umiem zmienić ankiety ale:
:?: Czy wszystkim pasuje 25 maja 2013 r.?

BLONDI83 - 2013-04-23, 08:05

Ja jestem na tak :-)
To może tak- kopiujmy i dopisujmy się
25.05.2013- BLONDI83- TAK

wojtek_pl - 2013-04-23, 08:10

25.05.2013 - BLONDI83- TAK
25.05.2013 - wojtek_pl - pasuje

Marek1603 - 2013-04-23, 08:23

Poprawiłem ankietę więc proszę jeszcze raz zagłosować.

Można wybrać dwa terminy.

Hakama 4x4 - 2013-04-23, 08:30

25.05.2013 - Hakama4x4 - pasuje , zagłosowałem też w nowej ankiecie

Marek1603 - 2013-04-23, 08:31

08.06.2013 klubrenault śląski ma grilla tutaj (trójkąt trzech cesarzy):
http://maps.google.pl/map...85skie&t=m&z=15

Hakama 4x4 - 2013-04-23, 09:48

Marek1603 napisał/a:
08.06.2013 klubrenault śląski ma grilla tutaj (trójkąt trzech cesarzy):
http://maps.google.pl/map...85skie&t=m&z=15

Renault to już nie to samo co Dacia...

Marek1603 - 2013-04-23, 10:14

Może i dacia to nie renault ale "by renault".

Mniejsza z tym. Ogólnopolski mamy wspólny to i na regionalny się można wprosić ;-) zwłaszcza, że nikogo nie wyrzucają tak jak i u nas. Wszyscy są mile widziani.

Ja się wybieram.

czaju - 2013-04-23, 11:53

jeśli 4x4 nie jest wymagane to mógłbym się pojawić chyba
Hakama 4x4 - 2013-04-23, 12:09

czaju napisał/a:

Jak najbardziej zapraszamy. Trasa 4x4 będzie opcją dodatkową (choć nie ukrywam, że dla mnie ważną). Oprócz tego normalny zlot, wspólny przejazd w konwoju do ruin zamku i do Kluczy, piknikowanie i wspólne wychwalanie Dacii (czyli główny cel spotkania;)

keikan - 2013-04-24, 10:20

25.05.2013 - piszę się na Pustynię Błędowską i okolice wraz z rodzinką :)

zabawy w piachu już zaliczone, więc nie będę miał obaw tam pojeździć.

http://youtu.be/Gy4_7SGaiXg

ps.

A ta opcja tras bez uszczerbku dla lakieru nie tylko Blondi się podoba :) mnie też jeszcze szkoda niszczyć autka :)

25.05.2013 - keikan - TAK

Hakama 4x4 - 2013-04-24, 11:01
Temat postu: I Południowy Przeprawowy Zlot Dacii
Super.
Jest wielu zainteresowanych także mam nadzieję na efefktowny, fajny zlot.
Właśnie to super, że dajesz filmiki. Mam nadzieję na udany filmik z naszego zlotu.
Poniżej pokazuję miejsce gdzie nie planuję jechać podczas zlotu :mrgreen:

Marek1603 - 2013-04-24, 11:06

Postaram się w niedzielę przejechać planowaną trasę i zrobię obiecana mapkę po zweryfikowaniu terenu.
keikan - 2013-04-24, 11:14
Temat postu: Re: I Południowy Przeprawowy Zlot Dacii
Hakama 4x4 napisał/a:
Super.
Jest wielu zainteresowanych także mam nadzieję na efefktowny, fajny zlot.
Właśnie to super, że dajesz filmiki. Mam nadzieję na udany filmik z naszego zlotu.
Poniżej pokazuję miejsce gdzie nie planuję jechać podczas zlotu :mrgreen:

spokojnie.
będzie nas na tyle dużo, że się damy radę wyciągnąć w razie czego..

Pat13 - 2013-04-24, 17:24

25.05.2013 - PAT 13

berrymonk - 2013-04-24, 20:50

Witam wszystkich i z miłą chęcią się dopiszę na taką imprezkę.

25.05.2013 - PAT 13
25.05.2013 - Berrymonk

Riczi - 2013-04-25, 16:23

Witam na dzień dzisiejszy tak na 80%.

25.05.2013 - PAT 13
25.05.2013 - Berrymonk
25.05.2013 - Riczi

Marek1603 - 2013-04-25, 20:33

A tak w ogóle to od której zamierzamy zacząć?
Od tego będzie zależeć czy jemy obiad w Kluczach czy jakiś grill.

BLONDI83 - 2013-04-26, 07:19

Grill byłby fajny albo tradycyjne ognicho i kiełbachy :mrgreen: jak terenowo to terenowo (chyba, że będzie padać) TFU TFU...
wojtek_pl - 2013-04-26, 07:26

Grill i kiełbacha to raczej na kolację, wieczorem... Czy na tej pustyni można ogniska palić ? :roll:
BLONDI83 - 2013-04-26, 07:28

A czemu szanowny Pan Marek nie dopisał się do naszej listy obecności he ? :-P
Marek1603 - 2013-04-26, 08:30

Przecież zagłosowałem. ;-)

25.05.2013 - PAT 13
25.05.2013 - Berrymonk
25.05.2013 - Riczi
25.05.2013 - marek1603

No właśnie na pustyni nie bardzo ale myślę że grilla to na Czubatce by można.

wojtek_pl - 2013-04-26, 08:55

Marek1603 napisał/a:
No właśnie na pustyni nie bardzo ale myślę że grilla to na Czubatce by można.

Zadam podchwytliwe pytanie: kto przywiezie grill ? :mrgreen:

Bo ognisko jest prostsze w wykonaniu... :lol:

Hakama 4x4 - 2013-04-26, 09:36

Grilla mam przenośnego. Mogę przywieźć.Nie ma problemu.
Kiełbaski czy tam coś to niech każdy coś przywiezie(ja też przywiozę;).

Moi drodzy:
Rozmawiałem z nadleśnictwem:
Drogi wokół Czubatki to nielegalne rozjazdy, a na Czubatce i w okolicy nie ma jeszcze wyznacoznych miejsc na ognisko.
Do tego dokładam moją lekturę ustawy o lasach:
Art. 29. 1. Ruch pojazdem silnikowym, zaprzęgowym i motorowerem w lesie dozwolony jest jedynie drogami publicznymi, natomiast drogami leśnymi jest dozwolony tylko wtedy, gdy są one oznakowane drogowskazami dopuszczającymi ruch po tych drogach.
oraz:

Art. 30. 1. W lasach zabrania się:
1) zanieczyszczania gleby i wód;
2) zaśmiecania;
3) rozkopywania gruntu;
4) niszczenia grzybów oraz grzybni;
5) niszczenia lub uszkadzania drzew, krzewów lub innych roślin;
6) niszczenia urządzeń i obiektów gospodarczych, turystycznych i technicznych oraz znaków i tablic;
7) zbierania płodów runa leśnego w oznakowanych miejscach zabronionych;
8) rozgarniania i zbierania ściółki;
9) wypasu zwierząt gospodarskich;
10) biwakowania poza miejscami wyznaczonymi przez właściciela lasu lub nadleśniczego;
11) wybierania jaj i piskląt, niszczenia lęgowisk i gniazd ptasich, a także niszczenia legowisk, nor i mrowisk;
12) płoszenia, ścigania, chwytania i zabijania dziko żyjących zwierząt;
13) puszczania psów luzem;
14) hałasowania oraz używania sygnałów dźwiękowych, z wyjątkiem przypadków wymagających wszczęcia alarmu.
2. Przepisy ust. 1 pkt 3 i 5 nie dotyczą czynności związanych z gospodarką leśną, a pkt 12-14 nie dotyczą polowań.
3. W lasach oraz na terenach śródleśnych, jak również w odległości do 100 m od granicy lasu, zabrania się działań i czynności mogących wywołać niebezpieczeństwo, a w szczególności:
1) rozniecania ognia poza miejscami wyznaczonymi do tego celu przez właściciela lasu lub nadleśniczego;
2) korzystania z otwartego płomienia;
3) wypalania wierzchniej warstwy gleby i pozostałości roślinnych.

Możemy oczywiście wystąpić o zgodę ale po rozmowie z nadleśnictwem widzę, że może być problem. W związku z powyzszym proponuję drobną korektę w planach. Impreza będzie krajoznawczym objazdem miejsc widokowych wokół pustyni błędowskiej.

Rozpoczęcie zgodnie z planem Marka:
:idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea:
10:00 - 10:30 Spotkanie w Olkuszu pod Carrefour-em. Potem przejazd do Rabsztyna na zamek z małym zwiedzaniem,postaramy się podjechać pod zamek jeżeli to możliwe i pofotografować wspólnie nasze klubowe auta .

Około 12:00 dojazd na Czubatkę, tutaj jak uznamy, że jest bezpiecznie Dusterowców 4x4 zapraszam do zjazdu z czubatki i skróconego przejazdu ścieżką pustynną jak tu: http://www.youtube.com/watch?v=2xrTRExUNUw i wjazdu na Czubatkę, zdjęcia ,filmy klubowe itp.bez zagłębiania się w pustynię od tej strony - dukty te to nie są drogi leśne tylko rozjeżdzona pustynia więc zgody tu nie dostaniemy, a mandat za wjazd do lasu można owszem dostać, więc nie ma co głębiej wjeżdzać, ale myślę, że w okolicach Czubatki możemy się pokręcić.Dużo ludzi tam jeździ. Podjazdy na Czubatkę nie są nudne w żadnym wypadku więc będzie bardzo fajnie.
Następnie:

Jak już się wyjeździmy i wyfilmujemy nasze wyczyny , tj. myślę, że około 13:00 odjazd do Chechła.
W chechle zaliczymy dwa dojazdy do pustyni z których są ładne widoki.
Obydwa są na odludziu ale do dojechania łatwą drogą (asfalt potem równa szutrowa) więc wszyscy dojadą i znów ładne widoki na pustynię ale mniej zadrzewioną od strony Chechła.Także 2wd też będą mieli coś dla siebie a 4wd mogą potem wjechać w dół na piach. Myślę, że przy tym zrobi się około 15:00.

Na off-roadowy, legalny przejazd przez pustynie zaproponowano mi ulicę Pustynną - ponoć jest to piasek ale formalnie gminna droga do terenów które nie są lasami państwowymi i nie obejmuje jej zakaz z ustawy o lasach pod względem zakazu wjazdu.
Tej drogi akurat nie znam ale nadleśniczy mówił, że warto przejechać i takie grupy jak nasza często z niej korzystają.Patrzyłem oględnie na necie, ma wiele odnóg i możliwosci Przez przemszę można się przedostać aż do Lasek. Postaram się wstępnie przejechać przed 25 maja.

Generalnie myślę, że powinniśmy być elastyczni co do programu tak aby sprawił nam wszystkim jak najwięcej przyjemnośći. Dlatego proponuje, żebyśmy zobaczyli jeszcze,kto przyjedzie, a jak będzie więcej 4wd niż tylko mój to mam nadzieję, że 4wd zaliczą tu jakąś ok.1 godzinną przeprawę. Ponieważ przemsza gdzie niegdzie ma głębokość ok.20 cm, może uda się nam nawet przez nią przejechać.

Na ognisko zaproponowano mi wzgórze Dąbrówka w Chechle.Myślę, że warto posłuchać. Czyli ok.16:00 - 17:00 pojedziemy na wzgórze Dąbrówka, gdzie mam nadzieję pogrilować i zobaczyć wspólnie zachód słońca.
Wzgórze Dąbrówka (355 m n.p.m.). Jest to punkt widokowy, z którego podziwiać można Pustynię Błędowską. Tu także umiejscowiono przystanek końcowy szlaku rowerowego z Zagłębia (zielony), który towarzyszył Szlakowi Przylaszczkowemu od Chechła. Na Dąbrówce znajduje się kamienny bunkier (schron) z czasów II wojny światowej.
http://www.magicznakotlin...d=content&id=95

Co Wy na to?

wojtek_pl - 2013-04-26, 09:46

Nie panikuj z tym zakazem wjazdu. W końcu to pustynia a nie las... Inni jeżdżą to my też możemy.

Poza tym plan wygląda dobrze.

Hakama 4x4 - 2013-04-26, 10:17

wojtek_pl napisał/a:
Nie panikuj z tym zakazem wjazdu.

Wiem,wiem.
Na codzień to bardzo często łamię zakazy wjazdu do lasu bo nie byłoby gdzie jeździć i jeszcze nigdy nie miałem nieprzyjemności - ale informację taką podałem aby nie wprowadzać w błąd. No to się wybrudzimy 8-)
A tak w ogóle to zapraszam do głosowania i proszę o głosy:
https://renault.digitalwonderland.pl/dacia/dzielnyduster/art/bf91d9da

Marek1603 - 2013-04-26, 10:43

To do planu dorzucę jeszcze jeden punkt widokowy między Rabsztynem, a Czubatką koło starego wapiennika (Olkusz - Klucze). Fajne miejsce na fotki.
Fotki na skałkach.
http://www.daciaklub.pl/f...der=asc&start=0

Marek1603 - 2013-04-28, 18:20

Byłem i trasę sprawdziłem - przejezdna. Mały problem wyszedł. Okazało się, że kamerka mi padła. :cry:

Pod Carrefour-em miał zlot Pandaklubpolska ale jakoś tak smutno. Pochmurno i bez flag itd. Tylko naklejki klubowe i baner klubowy rozłożony na ziemi.

Na Rabsztyn da się wjechać nawet MCV-ką. Trochę mokro ale daliśmy radę.

Następnie udałem się przez las i pola na wspomniany punkt widokowy z widokiem nawet na Rabsztyn. Też da się wjechać.

W drodze na Czubatkę można zjeść obiadek w restauracji OPOKA mieszczącej się w domu kultury.

Jest też miejsce na ognisko lub grilla.

Można jak już było wspomniane pojechać dalej do Chechła.

I wpadł mi nowy pomysł na tego typu zlot, a raczej sobie coś przypomniałem.
Przejazd przez las od drogi Olkusz - Trzebinia aż do Bukowna. Fajna trasa bardziej off nie tylko z dziurami ale i po kamienistym leśnym dukcie. Można zahaczyć o dwa źródełka. Muszę tylko wziąć młodego na wycieczkę i sprawdzić w jakim jest stanie. Na zakończenie jest tor do jazdy off w Bukownie przy drodze na Jaworzno. No Dusterki tam dopiero będą miały co robić.

ajax - 2013-05-01, 11:40

25.05.2013 - PAT 13
25.05.2013 - Berrymonk
25.05.2013 - Riczi
25.05.2013 - marek1603
25.05.2013 - ajax (4x4) z grilem. "Obywatelski obowiązek" głosowania spełniłem ;-)

janzet - 2013-05-02, 07:02

Witam Wszystkich

Oddałem głos (wreszcie) i szykuje się na 25.05 (postaram się być na 99%).
Będę śledził forum. Jak bedzie ostateczna lokalizacja poczatku i plan dnia to moze wszyscy od jednej osoby dostalibyśmy e-maila ?

Mam pytanie do klubowiczów (do administratora tez kilka razy pisałem, ale jeszcze nie mam odpowiedzi ) ; czemu przy moim profilu widze pełno żółtych żarówek i czerwoną ? O co chodzi ? Chyba wszyscy pozostali mają gwiazdeczki. W ustawieniach profilu nic nie widzę.

Marek1603 - 2013-05-02, 07:40

Musisz się pojawić na zlocie weekendowym to ci się gwiazdki pojawią na drugi dzień. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

A tak na poważnie Nowicjusz zawsze ma żaróweczki, a jak zaczniesz udzielać się na forum to dostaniesz gwiazdeczki.

janzet - 2013-05-02, 07:49

Dzieki Dzieki
Nie mam wyjścia z tym udzielaniem :lol: :mrgreen:
Może do zlotu się uporam z przeróbkami Drakulki :evil: to przyjade jak "pajac" nieseryjnym majsterklepką.... Pozdrawiam, pracuję na gwiazdki zamiast żarówek :idea:

ajax - 2013-05-02, 19:19

każdy z nas zaczynał od żarówek. Generalskie gwiazdki przychodzą z awansem ;-)
BLONDI83 - 2013-05-17, 07:49

Witam po chwilowej nieobecności, mam pyt do organizatora co mamy ze sobą zabrać na zlot oprócz swoich cudownych ukochanych DASTICH? :mrgreen:
Wywnioskowałam, że tylko kiełbachę no i coś do picia...
A kol.BLACHA nie wybiera się :?:

Marek1603 - 2013-05-17, 09:17

Każdy zabiera to co chce. Grill będzie więc coś coby na nim upiec.

Proponowany plan zlotu.
10:00 - 11:00 spotkanie na parkingu carrefour-a i przejazd na Rabsztyn około 10:45
11:00 - 12:30 zwiedzanie Zamku i przejazd na punkt widokowy (skałki) przy drodze Olkusz - Klucze w okolicach wapiennika.
12:30 - 13:00 przejazd na Czubatkę w Kluczach i przejazd po ...... Prowadzący Hakama4x4 ponieważ już zwiedzał dusterem te tereny.
W między czasie obiad w restauracji OPOKA mieszczącej się w domu kultury ul. Rudnicka 2a, 32-310 Klucze http://opokas.pl/restauracja-opoka/
Planowane meny na 25.05.2013
- krem cebulowy
- pieczeń schabowa w sosie grzybowym
- rolada z kurczaka
- ryż z jarzynami
- ziemniaki, ziemniaki w ziołach
- surówki: z kapusty pekińskiej, z selera z żurawinami.
15:00 powrót na Czubatkę i grillowanie.

Czekam na sugestie.

Hakama 4x4 - 2013-05-17, 10:24

Co do ekwipunku:
Z konzumnych to wygląda tak:

Ja zapewniam grilla przenośnego i węgiel drzewny. Ajax z tego co wiem też weźmie grilla więc z kiełbaskami się na dwóch pomieścimy.
W sobotę planuję jednak jeszcze przejechać trasę i zobaczyć miejsce na ognisko - jak będzie ok. to byłoby ciekawiej więc
jeżeli ktoś z Was ma kilka prętów na kiełbaski to bardzo proszę wziąć.
Tak Blondi, po prostu
niech każdy weźmie coś do picia i coś na grilla dla siebie i swoich rodzinnych pasażerów. Trzeba pamiętać o płynach bo zdaje się, że będzie upał, także 1,5 l na osobę to z pewnością niezbędne minimum.
Kiełbaska chyba najlepsza bo będzie musiała wytrzymać cały dzień zmagań ale karczek też będzie nam ładnie pachniał(na grillu:).

Z motoryzacyjnych:
Mam saperkę, ręczną wyciągarkę 4t i pas holowniczy 5 t - wezmę
Planujemy trasę łatwą ale jest bardzo prawdopodobne, że z 4x4 wybierzemy się głębiej więc jeżeli ktoś ma tego typu sprzęty jak hi-lift,trapy lub inne to proszę o zabranie.
Liny holownicze na Dustera wydaje się , że absolutne minimum to 4t, bo z tym nie ma żartów: http://www.fakt.pl/Zerwan...y,181718,1.html

Kwestie planu opiszę w następnym poście. Jutro przejadę trasę i do wtorku zamieszczę plan ostatecznie zweryfikowany. Póki co jedną mam tylko sugestię, że sam obiad zajmie godzinkę, więc proponuję najpierw zjeźć obiad a potem pojechać w teren, bo dla dusterowców wydaje mi się, że będzie tras tak na ok. 1,5 godziny spokojnie, a jakby się tak zakopać czy coś to i więcej, ale to wszystko opiszę po weekendzie jak ogarnę całość kuwety;)

wojtek_pl - 2013-05-17, 11:02

Czy te zwiedzania zamków są płatne i jeśli tak to ile? Ważna kwestia dotycząca ilości gotówki do zabrania ze sobą..
janzet - 2013-05-17, 14:44

Witam
Będę (jak na razie innych planów nie mam) . "dzidy" do kiełbas będą (mam chyba 8 lub 10 szt). Saperka, linka, też się znajdą, ale podwyższonego zawieszenia to jeszcze wam chyba nie pokażę, czekam na dostawę, a jeszcze montaż... Śledzę info na forum więc do zobaczenia.

Marek1603 - 2013-05-17, 17:08

Ostatnio było wejście po 5zł ale sprawdzę i dam znać. Nie jest to zamek na razie, a remontowane ruiny.
Obiad jak i resztę szczegółów można na bieżąco ustalać ale masz rację zjeść wcześniej a po rajdzie będzie lepiej smakować grill. Przywiozę też grilla i węgiel. Na upartego da się załatwić drewno na ognisko, które szykuje na zimę do kominka.

ajax - 2013-05-17, 20:06

Będzie grill + worek brykietów, ze 4 szpadki na szaszłyki i coś na grilla - myślę jakiś karczek marynowany i kiełbaski oraz kanisterek wody. Proponuję brać nie mniej niż 2,5 litra płynów na osobę - wypocisz błyskawicznie w słońcu, a jak zostanie to się wypije wieczorem w domu.
Koniecznie wygodne buty z dobrą podeszwą ;-)
Ze sprzętu jak dotąd - pasy + szekle+ bloczek+"lina" holownicza+łopata. Reszta majaczy w bliżej nieokreślonej przyszłości. Dotychczas wystarczało. Wyciągarka 4T - to wyrwiesz nawet załadowanego Land Cruisera long wagon jak lina wytrzyma
Do zobaczenia

Marek1603 - 2013-05-17, 20:23

Ajax nie przywoź brykietu bo został ten za majówki cały worek.
ajax - 2013-05-17, 22:44

Właśnie ten - w bagażniku :-D
BLONDI83 - 2013-05-18, 10:52

Proponuję tak ustalić trasę, aby nie dyskryminować 4x2, tak by każdy mógł nią przejechać, samą frajdą będzie to, iż będzie to pierwsze spotkanie "objazdowe"
To ja wezmę keczup musztarde jakas przyprawe do grilla

wojtek_pl - 2013-05-18, 13:10

Nie chcę marudzić za bardzo ale to miał być przejazd 4x4 głównie... :roll:
czaju - 2013-05-18, 13:24

Cytat:

czaju napisał/a:

Jak najbardziej zapraszamy. Trasa 4x4 będzie opcją dodatkową (choć nie ukrywam, że dla mnie ważną). Oprócz tego normalny zlot, wspólny przejazd w konwoju do ruin zamku i do Kluczy, piknikowanie i wspólne wychwalanie Dacii (czyli główny cel spotkania;)

ja też nie chce marudzić, nawet coś więcej dodam - jak obiecacie że mnie wyciągniecie w razie czego to wszędzie wjadę :)

ustalcie czy chcecie tylko 4x4 czy nie - jeśli 4x4 jest opcją a nie standardem to chętnie się pojawię

Marek1603 - 2013-05-18, 19:34

Czaju przecież ja też nie wjadę na pustynię więc rozpalimy grilla. ;-)
Hakama 4x4 - 2013-05-19, 00:00

Powiem tak.
Ideą jest zjazd przeprawowy - jak sama nazwa wskazuje, jednakże cała impreza pomyślana jest w ten sposób abyśmy mogli wszyscy mieć z niej przyjemność. Tzn.
1)przeważają pojazdy 4x4 i zakładam część tras na poziomie trudności tylko dla tych samochodów - dla innych nieprzejezdną
2)część tras przygotowanych przez Marka ma charakter krajoznawczy a jednocześnie przejezdny dla wszystkich - co uważam też jest super
3) część tras przygotowanych przeze mnie powinna być do przejechania przez mające wyższe podwozie samochody z napędem na jedną oś.Gdyby nie to mamy sprzęt i chęci więc damy radę.
4)wszystkie trasy - nawet te trudne trakcyjnie - nie powinny być niebezpieczne dla lakieru naszych aut.
5)program jest tak pomyślany, że nie jadący na trasy trudne mogą grillować w pobliżu wraz z tymi pasażerami pojazdów 4x4, którzy wolą nie jechać na trasy trudne (np. dzieci - choć moje pewnie pojedzie:)
W związku z powyższym dziś, kiedy objeżdżałem off-roadową część zlotu aby ostatecznie ustalić propozycję tej części imprezy przyjąłem ostatecznie następujące propozycje traz off-road.
1)trasa w okolicach Czubatki - przejezdna absolutnie wyłącznie dla 4x4 i to w trybie lock - piasek jest głęboki,są koleiny w piasku, zjazdy i podjazdy kamieniste strome lub bardzo strome, generalnie są momenty gdzie na standartowych oponach lepiej się nie zatrzymywać bo można nie ruszyć z piasku.
2)trasa w okolicach ul.Pustynnej - przejezdna absolutnie wyłącznie dla 4x4 i to w trybie lock - strome bardzo piaszczyste podjazdy z zakrętami i wysoko wystającymi korzeniami, uskokami poprzecznymi (ale spokojnie, nie natyle by dotykać zderzakiem - mieści się dziś przejechałem tam i spowrotem), sporo głębokiego piasku. Oprócz tego możemy spróbować przejechać przez miejsca, których dziś nie pokonywałem bo byłem w pojedynkę.
3)trasa w okolicach ul.Rodackiej w Chechle - przejezdna także dla Dusterów i Stepwayów z napędem na jedną oś, nie wiem jak z loganem - czy da radę na podjazdach i czy nierówności nie będą dotykały podwozia - obawiam się , że będą. Trasa uważam, że jest łatwa,za to bardzo ładna widokowo, kamieniste niezbyt strome podjazdy i zjazdy, kilka stromszych, glinianych podjazdów, które dziś były suche, oprócz tego przejazd przez łatwe leśne dukty ładne widokowo, część trasy to czerwony szlak konny. - częścią tej trasy o ul. Rodackiej był realizowany rajd Cross Country Małopolska w tegorocznej edycji.
4)trasy bardzo dostępne trakcyjnie ale za to atrakcyjne ze względów krajoznawczych - przedstawił już Marek.
Myślę zatem, że program jest uniwersalny i nikomu nie będzie się nudziło. Ja dziś świetnie się bawiłem (choć przez moment myślałem, że stanę w piasku :lol: )
Przygodę z w okolicach Czubatki proponuję rozpocząć od zjazdu np. tędy, którędy zjeżdzałem dziś:
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
Mam przemyślenia co do kolejnosci i miejsc gdzie umówimy się z 4x2 na spotkanie - bo trasę 4x4 objadą sobie lepszą nawierzchnią - choć częściowo też duktem leśnym ale przejezdnym,dostępnym. Całość jest tak pomyślana, że przeniesiemy się całą karawaną, tylko różnymi nawierzchniami.
Mam też fajne miejsce na grilla lub ognisko w Chechle - skąd jest jednocześnie ładny widok na pustynię- naprawdę ładne miejsce.Ponieważ to miejsce jest na piasku , do ekwipunku dodałbym jakieś krzesełka lub kocyk, żeby każdy miał na czym siedzieć.
Szczegóły programu podam w moim następnym poście. Teraz idę spać. Będzie fajnie.[/b]

ajax - 2013-05-19, 09:29

Saluto Hakama & Marek :!: za wkład pracy, czasu, sił. To się spotykamy. Aparaty fotograficzne bieżcie. Ja nie mogę. Młoda zaaresztowała i chyba trzeba będzie rozglądać się za nowym. Tak to już bywa z dziećmi :-D
jjmalin - 2013-05-19, 11:04

25.05.2013 - PAT 13
25.05.2013 - Berrymonk
25.05.2013 - Riczi
25.05.2013 - marek1603
25.05.2013 - ajax (4x4) z grilem. "Obywatelski obowiązek" głosowania spełniłem
25.05.2013 - jjmalin

a co. mój stepway po łąkach idzie jak przecinak ...

janzet - 2013-05-19, 13:44

Hejka
jeszcze jeden amator bezdroży:
25.05.2013 - janzet
(zagłosowałem też w ankiecie)
Dopiszcie mnie to listy zaszczyconych obecnością. Moja córka będzie za fotoreportera, ale super wypaśnych lustrzanek nie mam, chyba że coś zdążę pożyczyć. Kamera HD będzie, jak ktoś się zakopie to będzie pamiątka.
Niestety zawias chyba nie dojedzie o czasie więc nie zdążę "drakuli" zliftować i pokazać moich wszystkich majsterklepkowych zabiegów tuningowych.

(już mam gwiazdki jako forumowicz , nie żarówki :-D )

ajax - 2013-05-19, 14:46

To masz awans "oficerski" ;-)
Oczywiście to do janzet

wojtek_pl - 2013-05-19, 15:46

To tylko byś jeszcze dopisał gdzie i o której się spotykamy... :lol:
Marek1603 - 2013-05-19, 19:12

Wstępny plan z mapkami zrobię niebawem.
Gorzej bo byłem dzisiaj w Rabsztynie i trochę wjazd rozkopali więc będzie trzeba zacumować niżej ale będzie możliwość zrobienia fotek na tle zamku. Jak się również okazało z powodu prac, zamek, a raczej dziedziniec jest w 2013r niedostępny dla zwiedzających. http://mok.olkusz.pl/index.php/zamek-rabsztyn.html
Można spokojnie pospacerować po wzgórzu zamkowym i pobliskim lesie.

1. Dacia Duster 4x4 - BLONDI83
2. Dacia Duster 4x4 dci - wojtek_pl
3. Dacia Duster 4x4 lpg - Hakama4x4
4. Dacia Duster 4x4 - keikan
5. Dacia Duster 4x4 - PAT 13
6. Dacia Duster 4x4 dci – Riczi
7. Dacia Duster 4x4 dci - janzet
8. Dacia Duster mpi - Berrymonk
9. Dacia Logan MCV - marek1603
10. Dacia Duster 4x4 dci - ajax (4x4)
11. Dacia Sandero Stepway - jjmalin
12. Dacia Duster 4x2 - czaju
13. Dacia Duster 4x4 - janzet

ajax - 2013-05-19, 21:06

Hakama 4x4 napisał/a:
Bardzo mi zależy żeby impreza wypaliła i stała się początkiem częstszych spotkań przeprawowych, objazdowych

:idea: To może nie tylko Śląsk i Małopolska? Może - docelowo - nie tylko Polska.
Dusterem można naprawdę daleko zajechać :-D

janzet - 2013-05-20, 06:59

O ajax ! To trafiłeś, jestem za, ale to już będzie inny temat na forum.
Marek1603 - 2013-05-20, 11:09

Wyznacznikiem jest maszt Mcdonald-a.
Zielony - wjazd od strony Krakowa. Żółty - od strony Katowic i Trzebini (kierunek z DK94 na Wolbrom, Miechów) oraz od Wolbromia. Czerwone kółko miejsce spotkania.

Na drugim zdjęciu niebieski - trasa przejazdu (częściowo), a czerwone kółka miejsca pośrednie do celów zwiedzania itd.

wojtek_pl - 2013-05-20, 12:06

Cool ! O której na parkingu w Olkuszu ?
Hakama 4x4 - 2013-05-20, 12:55

wojtek_pl napisał/a:
Cool ! O której na parkingu w Olkuszu ?

Tak 10:00-10:30 fajnie by się było pozbierać, żeby po wpół do ruszyć.

Marek1603 - 2013-05-23, 07:21

I kolejne mapki

Niebieska linia - wjazd do klucz i obiad w restauracji OPOKA mieszczącej się w domu kultury i przejazd na Czubatkę.
Zielona linia - przejazd do Chechła.
Grill do uzgodnienia w sobotę pod carrefour-em. Czubatka czy Chechło. Osobiście to drugie. Może widok gorszy ale miejsce fajniejsze i proszę się nie sugerować moim zdaniem.

Marek1603 - 2013-05-23, 07:35
Temat postu: II Południowy Przeprawowy Zlot Dacii
Poniżej propozycja miejsca na kolejny zlot na starej piaskowni w Bukownie.
Hakama 4x4 - 2013-05-23, 08:06

Marku to jest bardzo dobra koncepcja.
Z moich pomysłów najbliższe do weryfikacji (czyli wstępnego samodzielnego przejechania) to:
DSD Bytom - jest tam bardzo ładny tor 4x4, który chyba nie jest płatny (sprawdzę jak pojadę. Jeździłem tam na rowerze i jest super).
Poruszana na tym forum Pogoria IV.

Marek1603 - 2013-05-23, 08:34

Oczywiście to na koniec dla 4x4, a muszę jeszcze sprawdzić pierwszą część trasy dla pozostałych użytkowników drakulek. Będzie dłuższa od pierwszego zlotu, bardziej wyboista, bo leśnymi duktami.
Hakama 4x4 - 2013-05-23, 09:04

Marek1603 napisał/a:
Oczywiście to na koniec dla 4x4, a muszę jeszcze sprawdzić pierwszą część trasy dla pozostałych użytkowników drakulek. Będzie dłuższa od pierwszego zlotu, bardziej wyboista, bo leśnymi duktami.

Użytkownik Hakama 4x4 przyjął aluzję do realizacji :lol: :lol: :lol:
A czy wiesz może jak z formalną możliwością wjazdu?
Czy to teren prywatny, czy państwowy? są opłaty, szlabany, zakazy, inne przeszkody lub utrudnienia?

Marek1603 - 2013-05-23, 10:41

Hakama 4x4 napisał/a:

Użytkownik Hakama 4x4 przyjął aluzję do realizacji :lol: :lol: :lol:

Nie miałem takiego zamiaru ale dobrze będzie jak to sprawdzisz.

Hakama 4x4 napisał/a:

A czy wiesz może jak z formalną możliwością wjazdu?
Czy to teren prywatny, czy państwowy? są opłaty, szlabany, zakazy, inne przeszkody lub utrudnienia?

Nie ma problemu w tej chwili. Dawniej był tam zbiornik wodny i zakaz kąpieli ale po pożarze lasu pod Jaworznem helikopterami wybrali wodę, która już nie napłynęła. :mrgreen: W ten prosty sposób zrobił się fajny tor OFF-ROAD.
Panowie P się za bardzo podobno nie czepiają bo jest to teren dawnej, dawnej opuszczonej piaskowni, która przeniosła się na drugą stronę torów w okolice Boru gdzie nie wolno jeździć. Tam właśnie się ściga gości ale za to organizowane są tam ogólnopolskie zawody OFF-ROAD od motocykli do ciężarówek.

Jak będziesz się tam wybierał to daj znać. Może przejedziemy całą trasę nawet.

robin - 2013-05-23, 11:15

Witam! z przyjemnością dopisuję się do listy chętnych na sobotni off road:

8. Dacia Duster mpi - Berrymonk
9. Dacia Logan MCV - marek1603
10. Dacia Duster 4x4 dci - ajax (4x4)
13. Dacia Duster 4x4 - janzet
14. Dacia Duster 4x2 - robin

Hakama 4x4 - 2013-05-23, 12:04

Bardzo się cieszymy Robin, że z nami będziesz :->
Marek oczywiście dam Ci znać odpowiednio wcześniej.

janzet - 2013-05-23, 12:46

Hej
Zróbcie coś ze mną bo dwoma bryczkami nie przyjade :-> nr 7 i nr 13

Hakama 4x4 - 2013-05-23, 12:57

Nie??? No dooobra. Prostuję:

8. Dacia Duster 4x4 dci - ajax (4x4)
9. Dacia Duster mpi - Berrymonk
10. Dacia Logan MCV - marek1603
13. Dacia Duster 4x2 - robin

jjmalin - 2013-05-23, 14:01

ładna ekipa będzie ...
keikan - 2013-05-23, 15:35

8. Dacia Duster 4x4 dci - ajax (4x4)
9. Dacia Duster mpi - Berrymonk
10. Dacia Logan MCV - marek1603
13. Dacia Duster 4x2 - robin

z żalem serca muszę się wypisać :( właśnie wróciłem z urazówki na szpitalnym SOR.
Zachciało mi się w moim wieku dbać o formę i zerwałem więzadła w barku..
Ręka na temblaku i nawet zmiana biegów sprawia ból :(

Marek1603 - 2013-05-23, 19:03

A to nie masz żadnego kierowcy w domu co by cię przywiózł?
wojtek_pl - 2013-05-23, 19:10

Niestety pogoda będzie prawdopodobnie niezachęcająca... Ma padać... :evil: :-(
Marek1603 - 2013-05-23, 20:05

Przestań krakać. :mrgreen: :mrgreen:
Marek1603 - 2013-05-24, 05:23

Wygrzebałem, a może raczej wyczytałem coś dla 4x4.
http://moto.wp.pl/kat,551...,wiadomosc.html

I ceny
http://allegro.pl/listing...nie%20podstawy&

keikan - 2013-05-24, 06:23

Marek1603 napisał/a:
A to nie masz żadnego kierowcy w domu co by cię przywiózł?

Może by się ktoś znalazł, ale jaka to przyjemność stać z boku i przygladać się, jak fajnie się bawicie w piachu :(

keikan - 2013-05-24, 06:24

wojtek_pl napisał/a:
Niestety pogoda będzie prawdopodobnie niezachęcająca... Ma padać... :evil: :-(

Jakbym siebie słyszał przed majówką w Czchowie :)

Hakama 4x4 - 2013-05-24, 06:51

Pogodą się nie martwcie. Nawet gdyby nam pokropiło to wilgotny piach ma lepszą nośność więc nie będzie tak kopny a poza tym jak nawet pokropi to tylko chwilowo i przelotnie.
Ja już się nie mogę doczekać jutra. Tyle Daciek w jednej kolumnie...
Szkoda Keiken, że Cię nie będzie. Liczyłem nie tylko na wspólną jazdę ale po Twoich postach bardzo chciałem też zobaczyć Twoją Dacię.
Napisz jak dojdziesz do siebie bo z Markiem myślimy już o następnej imprezie.
A dużo mamy użytkowników CB na zlocie oprócz mnie?

wojtek_pl - 2013-05-24, 06:53

Mam CB. Jakiś wspólny kanał trzeba będzie wybrać :-)
Hakama 4x4 - 2013-05-24, 07:00

No właśnie tak pomyśłałem, że to nam bardzo ułatwi. Myślę, że odległości między nami nie będą duże, więc nie musimy być na środku pasma a ważne jest żeby się nikt nam nie wcinał. Zobaczymy co nam dobrze odbiera ale myślę, że mogą być w miarę skrajne kanały np. 39 - u mnie przeważnie jest pusty.
BLONDI83 - 2013-05-24, 07:32

Czyli jutro 10-10.30? tak?
keikan - 2013-05-24, 07:36

Hakama 4x4 napisał/a:

Szkoda Keiken, że Cię nie będzie. Liczyłem nie tylko na wspólną jazdę ale po Twoich postach bardzo chciałem też zobaczyć Twoją Dacię.
Napisz jak dojdziesz do siebie bo z Markiem myślimy już o następnej imprezie.

dzięki za miłe słowa.. na razie mam tydzień nie ruszać ręką..jeśli nie przejdzie po lekach - czeka mnie operacja :(

Hakama 4x4 - 2013-05-24, 07:40

BLONDI83 napisał/a:
Czyli jutro 10-10.30? tak?

Tak o 10:30 chcielibyśmy już ruszyć całą ekipą, ale wszyscy dojeżdżamy więc 30 minut marginesu od 10 musi być moim zdaniem.
Oczywiście spotykamy się w czerwonym kółeczku zaznaczonym przez Marka.
Przypominam o czymś do siedzenia przy ognisku.

Marek1603 - 2013-05-24, 08:04

keikan napisał/a:

Może by się ktoś znalazł, ale jaka to przyjemność stać z boku i przygladać się, jak fajnie się bawicie w piachu :(

Ale masz jedną rękę sprawną, a do przewracania kiełbasek na grillu więcej nie potrzeba więc na coś się przydasz. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ;-)

Marek1603 - 2013-05-24, 08:07

Hakama 4x4 napisał/a:

To w końcu ognisko organizujesz i w którym miejscu?

Hakama 4x4 - 2013-05-24, 08:32

Tzn.
Marek1603 napisał/a:
Hakama 4x4 napisał/a:

Tzn. nastawiamy się na grilla ale w Chechle nad pustynią są dwa ładne miejsca gdzie ludzie palą ogniska, więc ja wezmę grill a zobaczymy jak spodoba Wam się miejsce i zadecydujemy. Jak będzie bardzo zimno to ognisko będzie lepsze. Uwidim.

wojtek_pl - 2013-05-24, 08:42

Marek1603 napisał/a:
Hakama 4x4 napisał/a:

Spalimy grilla na ognisku... :lol:

Hakama 4x4 - 2013-05-24, 08:43

wojtek_pl napisał/a:
Spalimy grilla na ognisku...

Nie da rady - jest rosyjski :lol:

Marek1603 - 2013-05-24, 08:52

Hakama 4x4 napisał/a:
wojtek_pl napisał/a:
Spalimy grilla na ognisku...

Nie da rady - jest rosyjski :lol:

Nie takie rzeczy się paliło za młodych lat. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

A tak nawiasem mówiąc mam nową kamerkę. 8-)

BLONDI83 - 2013-05-24, 08:53

Ok, ja to pewnie pojawię się i zniknę, bo serducho znowu nawala, miałam całkiem zrezygnować, ale moja połówka specjalnie urlop wzięła by się pojawić, zatem moja obecność jest nieunikniona. Może przyjedziemy na dwa auka, co by DUSTER został do ogniska,a ja grzecznie wrócę do domu. :mrgreen:
Hakama 4x4 - 2013-05-24, 09:15

Marek1603 napisał/a:
Nie takie rzeczy się paliło za młodych lat.

Ale to kubańskie a nie rosyjskie :lol: , chyba , że rosyjskie :-/ :?:

Super, że jest druga kamerka. Ja też mam w aucie więc pamiątka będzie.
Kupiłeś inną czy taką samą?

Hakama 4x4 - 2013-05-24, 09:19

BLONDI83 napisał/a:
Ok, ja to pewnie pojawię się i zniknę, bo serducho znowu nawala, miałam całkiem zrezygnować, ale moja połówka specjalnie urlop wzięła by się pojawić, zatem moja obecność jest nieunikniona. Może przyjedziemy na dwa auka, co by DUSTER został do ogniska,a ja grzecznie wrócę do domu.

Liczymy na Was.

Marek1603 - 2013-05-24, 09:55

Hakama 4x4 napisał/a:

Ale to kubańskie a nie rosyjskie :lol: , chyba , że rosyjskie :-/ :?:

Widziałeś ty w PRL-u kubańskie?

Hakama 4x4 napisał/a:
Super, że jest druga kamerka. Ja też mam w aucie więc pamiątka będzie.
Kupiłeś inną czy taką samą?

Wytrzymała cztery reanimacje i kolejnej już nie. Kupiłem nową przypadkiem podczas innych zakupów. http://allegro.pl/rejestr...3194419743.html
W tej samej obudowie ale NO NAME. Ma inny soft i podobno HD oraz zasilanie przez USB, a nie osobne gniazdo zasilające. Właśnie układ zasilania nawalał w starej i jeszcze jedna zaleta. Nie słychać zasilacza zapalniczkowego od kamerki w radiu CB.

Hakama 4x4 - 2013-05-24, 10:00

Marek1603 napisał/a:
Nie słychać zasilacza zapalniczkowego od kamerki w radiu CB.

U mnie zależy to od ustawienia przewodu.
To mamy bardzo podobny sprzęt. Jakość to niby HD ale jednak niby. Widziałeś, mój filmik z Czubatki był tym nagrywany , ale uważam, że na moje potrzeby to wystarcza w zupełności a mało kosztuje.

Marek1603 - 2013-05-24, 10:14

Przewód idzie identycznie jak poprzednio.
Dla moich potrzeb też wystarczy, a starą mam ewentualnie na części do tej. :-P

chriskb - 2013-05-24, 14:13

Marek1603,

Te kamery są w Auchan po 69,90 PLN

Marek1603 - 2013-05-24, 14:47

Były w promocji ale się skończyły.
Po drugie do najbliższego mam 65km więc paliwo i czas, A tak przy okazji w jednej przesyłce przyszło.

czaju - 2013-05-25, 18:11

https://www.youtube.com/w...st=HL1369501816
Najciekawszy zjazd/wjazd z perspekty 4x2

Hakama - jeszcze raz dzięki za wyciągnięcie z piachu

wojtek_pl - 2013-05-25, 19:12

Pierwsze zdjęcia :mrgreen:

jjmalin - 2013-05-25, 19:20

udostępniam zdjęcia na Google: I PPZD

Sandero Stepway podjechało pod zamek w Rabsztynie tam gdzie kolega Riczi, Hakama 4x4 i najwiekszy przekoks janzet

nie sądziłem że dam radę... i po co mi Duster ...

wojtek_pl - 2013-05-25, 19:47

Film

berrymonk - 2013-05-25, 21:00

link do zdjęć https://picasaweb.google.com/berrymonk/DUSTER?authkey=Gv1sRgCNKFj-uh-ZXcaw
czaju - 2013-05-25, 21:36

Jeszcze z punktu widokowego:
http://youtu.be/F9H-eYM8C9w

bebe - 2013-05-25, 21:41

Epic shit! :D Zazdraszczam, ze zdjęć wynika że była świetna zabawa. :)
Pat13 - 2013-05-25, 22:06

Było super, dzięki wszystkim, szczególnie dla Marka
Riczi - 2013-05-25, 22:27

Panie i Panowie! Proszę o RIPLAY!!! Ale była jazda!!
czaju - 2013-05-26, 10:11

Riczi, to znaczy że jeszcze nie umyłeś swojego samochodu ;)
Ja właśnie wracam z myjni i widzę że mój Duster nabrał charakteru :)

ajax - 2013-05-26, 11:27

Dziękuję wszystkim - A Tobie Marku szczególnie - i proszę o jeszcze
Było znakomicie. Zabawa była świetna :!: :!: :!:

wojtek_pl - 2013-05-26, 12:42

A właśnie jak tam z przejazdem przez pustynię do rzeki? Udało się ?
janzet - 2013-05-26, 13:09

Wszystkim serdecznie dziękuję ! Było super.
PS Przez rzekę OK, tam i z powrotem. Janzet i Ajax - myśmy się przeprawiali. (Ja najpierw w kaloszach).
Nie mogę wrzucić zdjęcia bezpośrednio na forum bo 256k tylko sie przyjmie ale spróbuje inaczej, może moja Alicja coś wymyśli z Picassa czy innym zdjęciowym portalem.
Już trzeba myśleć o powtórce i szukać miejsca !

janzet - 2013-05-26, 13:24

Alicja spojrzała na zdjęcia okiem photoshopa i zamieściła je tu https://picasaweb.google.com/117408338156685925856/Zlot?authuser=0&authkey=Gv1sRgCPDG6ev4qtK4_QE&feat=directlink
ajax - 2013-05-26, 15:08

wojtek_pl napisał/a:
A właśnie jak tam z przejazdem przez pustynię do rzeki? Udało się ?

Udało się - jak to na zdjęciach widać. A pewnie będą jeszcze kolejne :-D

Marek1603 - 2013-05-26, 18:34

Dopiero teraz chwila na neta i dla forum.

Chciałem wszystkim podziękować za przybycie i wspólnie spędzony czas. Bez was by nie było tak fajnie. Żałuję tylko, że nie mam MCV 4x4 ale może będzie dostępny kiedyś Duster 5-cio osobowy 4x4 pickup.

Powtórka będzie na pewno, bo plany są. Jeszcze jeden przeprawowy w okolicy i może jeden w tym samym miejscu ale bardziej statyczny dla 4x2.

Bebe żałuj bo było naprawdę super, a i nawet pogoda dopisała aczkolwiek trochę postraszył przelotny deszczyk. Za to na zakończenie zrobiła się naprawdę słoneczna pogoda, aż żal było się rozjeżdżać.

Ajax jak sterownik?

ajax - 2013-05-26, 18:59

Marku sterownik działa bez pudła. Zegar ustawiony, parametry temperaturowe ustawione pod nasze preferencje. Bardzo dziękuję. Zarówno za poświęcony czas i wkład pracy jak i za organizację zlotu.
Hakama 4x4 - 2013-05-26, 19:39

Ja również dziękuję za wspólną zabawę. Szczególnie dziękuję Markowi za pomoc i udaną współorganizację, oraz Kasi - Żonie Ricziego za bardzo ładne tempo dojazdu na zlot.
Mam nadzieje, że trasy Wam się podobały i spełniły Wasze oczekiwania. Momentami może nie było ambitnie terenowo ale chciałem dobrać trasy tak abyśmy wszyscy mieli trochę przyjemności z jazdy off-road.
Rozochocony imprezą i nauczony doświadczeniami z IPPZD mam nowy pomysł na II Południowy Przeprawowy Zlot Dacii. Jest to trochę inna koncepcja od wstępnej. Myślę o przeprawie w okolicach schronisk w Wiśle, Szczyrku. Generalnie cel, który mi przyświeca to przeprawa pod długie podjazdy, przeplatana przystankami w miejscach widokowych i uwieńczona finałem w góralskiej karczmie lub Schronisku. Oczywiście trasa w miarę możliwości poza asfaltem. Ideą imprezy będzie przeprawa określoną trasą z punktu startowego poprzez poszczególne punkty widokowe aż do celu wyprawy. Tak samo jak w naszym zlocie - wspólna zabawa bez finansowego zrzucania się.
Jeżeli są zainteresowani to rozpocznę w nowym temacie jak pojadę na miejsce, wstępnie opracuję trasę i pogadam z nadleśnictwem.

jjmalin - 2013-05-26, 20:02

z chęcią przetestowałbym swojego na podjazdach. i bliżej przy okazji miałbym ...
berrymonk - 2013-05-26, 20:31

Z chęcią się wybiorę na taką imprezę w góry. :-D
robin - 2013-05-26, 21:25

Serdeczne dzięki za wspólną imprezę - tylu Dusterków to nawet w salonach jednocześnie nie bywa ;-) No ale Duster to nie auto salonowe - co widać po naszych wyczynach :-D Chyba pierwszy raz żałowałem braku 4x4...
Brawa za pomysł i organizację!!!
Może kolejna dusteriada faktycznie w górach - jestem na TAK!

keikan - 2013-05-27, 08:24

łezka mi się w oku kręci, że nie mogłem tam być z Wami :(
Hakama 4x4 - 2013-05-27, 08:28

keikan napisał/a:

Nie martw się, myślimy już o IIPPZD. To już pojedziesz.

keikan - 2013-05-27, 09:10

Hakama 4x4 napisał/a:
keikan napisał/a:

Nie martw się, myślimy już o IIPPZD. To już pojedziesz.

Ale to już nie to samo :(
Wy staliście się częścią historii, a mnie przy tym nie było :(
Co pierwszy Zlot to pierwszy...

Marek1603 - 2013-05-27, 09:32

A mówiłem załatw sobie kierowcę.
Pat13 - 2013-05-27, 13:43

W Beskidy jedziemy! :lol:
BLONDI83 - 2013-05-27, 16:30

Impreza udana, chociaż mój mięsień brzuchaty łydki lekko się naderwał przy pchaniu Dastiego, ale są pozytywy mam tydzień wolnego Yupi :)
Dasti miał SPA jest czyściutki i pachnący kilka rysek mu przybyło, ale TEMPO już kupione więc Marek ma misję :)
Miło było zobaczyć na raz tyle Dusterków SZEROKOŚCI PRZYCZEPNOŚCI Pozdawiam :-)

Riczi - 2013-05-27, 19:25

Ja ze swej strony chciałbym wraz z żonką ( Basią nie Kasią ) podziękować za świetną organizację zlotu. Organizatorom: Markowi i Andrzejowi (Hakamie) a dla młodego berbecia w nosidełku brawo za wytrzymałość :-D . Czaju ja chyba DD nie umyję, bo widzę, że mu pasi taki wygląd. Charakter ma a natura zrobi cuda :lol: . Już się nie moge doczekać następnego IIPPZD. Pozdrawiam całą ekipę, która była super. Do zobaczenia.
Hakama 4x4 - 2013-05-27, 19:42

O przepraszam Basie :-D ,niedosłyszałem. Pozdrawiam i dziękuję. Z JanemZet opracowujemy już powoli trasę IIPPZD.
berrymonk - 2013-05-27, 19:48

A wiadomo już jaki przypuszczalny termin?
Riczi - 2013-05-27, 21:40

A jeszcze kilka fotek.
https://picasaweb.google.com/105287036408544129430/OFFROADDACI?authuser=0&authkey=Gv1sRgCOre9YSi1PvP1wE&feat=directlink

mud maX - 2013-05-28, 00:13

Gratuluję udanego zlotu! Fajnie, że udostępniacie obszerne fotorelacje.
Hakama 4x4 - 2013-05-28, 13:25

Moi drodzy zapraszam do oglądania relacji wideo z IPPZD.
Siądźcie wygodnie bo film ma niecałe 48 minut :lol:
Oto link:
http://www.youtube.com/watch?v=yiVfbejUDdY
Jest tak opisany, że znajdzie kto ma znaleźć.

Marek1603 - 2013-05-28, 15:57

A może by tak www.francuskie.pl zawiadomić. Może by coś napisali. Ci wy na to?
jjmalin - 2013-05-28, 17:56

that Stepway yeah ... a do francuskie.pl to oczywiście można im coś podesłać
maciek - 2013-05-28, 20:51

Na dzień dzisiejszy :-D mogę wam zaproponować rubrykę na facebooku naszego forum :-)
wybierzcie z trochę fajnych zdjęć, opatrzcie znakiem wodnym, parę zdań o imprezie.

https://www.facebook.com/daciaklubpolska

ajax - 2013-05-29, 18:17

Bieda moi mili. Próba zrzucenia ścieżki ze zlotu - nie problem. Ale nie znajduję programu, który pozwoliłby nałożyć tą ścieżkę na mapę. IGO czyta. Ale nie każdy ma IGO :-(
chriskb - 2013-05-29, 18:59

Nie promujmy Wegrów, Automapa jest najlepsza ;-)
janzet - 2013-05-29, 20:31

ajax - a nie da sie tego jakoś w necie w mapach otworzyć ?
albo w jakims IGOwym portalu aby mapkę wyrysował ?
widziałem trasy na mapach w necie ale moze były ładowane w odwrotnym kierunku tzn z netu do nawigacji.

gregory - 2013-05-30, 13:19

Tylko pozazdrościć :) Dustera odbieram 5 czerwca także myślę że następnym razem już sie z wami zobaczę. Po oglądnięciu zdjęć oraz filmiku zaczynam powoli żałować że zamówiłem 4x2 no ale cóż mądry człowiek po szkodzie.
A tak z innej beczki to zauważyłem że na zlocie był ziomek z Jaworzna także na II będzie nas dwóch :mrgreen:
Pozdrawiam i do zobaczyska....

BLONDI83 - 2013-05-30, 19:05

Hakama 4x4 filmik świetny super się oglądało :-D
Mam nadzieję, że dam radę być na kolejnym zlocie...

Hakama 4x4 - 2013-05-31, 06:40

Bardzo dziękuję. Filmik postaram się jeszcze uzupełnić o materiał Ricziego i dopracować. Ja jechałem pierwszy a Riczi pilnował tyłów więc z jego kamerki samochodowej widać będzie więcej.
BLONDI83 napisał/a:
Mam nadzieję, że dam radę być na kolejnym zlocie...

Liczymy na Ciebie Blondi! Nie chcę mówić jeszcze zbyt wiele o IIPPZD bo dopiero jedziemy w przyszłą sobotę (08 czerwca) rozpoznać trasę, ale powiem, że mamy już z JanemZet konkretną propozycję. Na IIPPZD nie będzie piasku, za to już wiem, że będą przewspaniałe górskie widoki i bardzo różnorodna i ciekawa trasa. (Oczywiście będziemy też mieć na względzie opcje trasy dla 2x4). Myślę, że najpóźniej po przyszłej sobocie założę nowy temat z konkretną propozycją opracowanej,przejechanej trasy i terminów. Dodam tylko, że z uwagi na to, że ludzie wyjeżdzają na wakacje rozważamy początek lipca lub początek września, ale myślę, że w ankiecie znajdą się też inne terminy i dostosujemy się do większości.

czaju - 2013-05-31, 09:18

Cytat:
Na IIPPZD nie będzie piasku, za to już wiem, że będą przewspaniałe górskie widoki i bardzo różnorodna i ciekawa trasa.

Świetna nowina :)

janzet - 2013-05-31, 09:44

tak, dzieje się, przygotowania idą, po wizji lokalnej będzie plan na IIPPZD. Oprócz ciekawej trasy będzie Duster po lifcie +3cm, na twardszym zawieszeniu... :-)
Hakama 4x4 - 2013-05-31, 10:15

janzet napisał/a:
będzie Duster po lifcie +3cm, na twardszym zawieszeniu...

:shock: :shock: :shock: A zobaczę go już 8 czerwca?

gregory - 2013-05-31, 12:13

No to teraz nic nie pozostaje jak tylko czekać na konkrety.
Fajnie panowie że pomyśleliście też o troszkę " słabszych wersjach " ( 4x2 ) :-P
Możecie chociaż zdradzić czy to będą znowu okolice Kluczy czy raczej inne miejsce ?

Hakama 4x4 - 2013-05-31, 12:26

gregory napisał/a:
Możecie chociaż zdradzić czy to będą znowu okolice Kluczy czy raczej inne miejsce ?

Będzie Żywiecczyzna

ajax - 2013-05-31, 17:33

chriskb napisał/a:
Nie promujmy Wegrów, Automapa jest najlepsza ;-)

Zależy gdzie ;-) Na zabitych dechami peryferiach cywilizacji (Turcja, Rosja, Grecja) automapa pokazuje co najwyżej główne drogi. Igo pokazuje także trakty typu kozia ścieżka. A poza tym - przyzwyczaiłem się :-D
janzet napisał/a:
ajax - a nie da sie tego jakoś w necie w mapach otworzyć.
[...] w jakims IGOwym portalu aby mapkę wyrysował

Nie znalazłem takiej opcji. Jeśli coś znajdziesz stawiam chmielowego kubusia :-D z radości
janzet napisał/a:
widziałem trasy na mapach w necie ale moze były ładowane w odwrotnym kierunku tzn z netu do nawigacji.

Tak to właśnie jest robione. Albo Ozi Explorer - z niego można tak przenieść. Tyle, ze trzeba mieć mapy pod Oziego - Na Polskę nie kupowałem. Jakby zlot był na Peloponezie, w Karelii, w okolicach Murmańska, W Norwegii, czy w Finlandii to co innego - na tamte okolice mam, choć opisane azbuką. Nie wykazałem się odpowiednim refleksem :oops: Na przyszłość postaram się poprawić ;-)

A "filmik" to za mało powiedziane. To jest film. Zwłaszcza znakomite są te miny najmłodszego uczestnika :-D Aż pysk sam się śmieje od ucha do ucha :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D

keikan - 2013-05-31, 17:50

Państwo (specjalnie nie mówie Panowie, bo może Panie też mi pomoga)
Da mi ktoś namiar GPS na tez zamek w Rabsztynie i na wjazd na pustynie ?
Może jutro tam pojade z rodzinka (zalezy od pogody) i wolalbym jechac na "pewniaka" :)

ajax - 2013-05-31, 20:25

zamek Rabsztyn: 50,30007, 19,59280
wjazd do piaskownicy:50,36758, 19,51260 -> początek ulicy Pustynnej w Chechle. Jedziesz do końca: 50,36235, 19,51310 Pustynną, potem kawałek krzakami i jesteś w dużej piaskownicy
Dane wg Papy Googla. Wg mojej navii - zgodne, tylko mam 4 cyfry po przecinku, czyli zamek: 50,3001, 19,5928, poczatek ul Pustynnej: 50,3676, 19,5126, początek piaskownicy: 50,3623, 19,5131

keikan - 2013-05-31, 20:29

Wielkie DZIĘKI. Jak będzie jutro ładnie, to pojadę po Waszych śladach z rodzinką :)
Riczi - 2013-05-31, 21:41

[b]keikan-dasz rade czemu nie!!! :->
Hakama 4x4 - 2013-06-01, 10:16

keikan, zjedź sobie jeszcze w dół z Czubatki w Kluczach i pojedź jak na naszym filmie na YT. W Chechle z wjazdu na pustynie od ul. Pustynnej, dojeżdzając na pustynie odbij w górę w lewo to dojedziesz do góry Dąbrówka - też fajny przejazd.
Piotr_K - 2013-06-01, 11:21

Bardzo fajna eskapada, pozdrowienia dla wszystkich uczestników ;)
gregory - 2013-06-01, 13:55

Siemka...znalazłem cosik ciekawego do naszych Dusterek
http://www.youtube.com/watch?v=ukCP_MQUtww
Jestem ciekaw gdzie można takie cudo dostać. Jak ktoś z was może to niech to wrzuci do odpowiedniego działu...

janzet - 2013-06-01, 14:55

gregory !! :

Na dustercommunity.de jest dyskusja o konsoli pod dach. To teraz jedna sztuka jest, którą chcą poprawić. Jak ktoś zna niemiecki dobrze, to temat na dustercommunity.de wyszuka.
ale to nie ten wątek !! , z takimi tekstami to proszę uprzejmie się zgłaszać tu:

http://www.daciaklub.pl/forum/viewforum.php?f=5

bo nam wątek zlotu idzie w dodatki i nakładki !!

gregory - 2013-06-01, 15:20

janzet, szanowny kolego czytaj ze zrozumieniem czyjeś posty. Jestem tu nowym uczestnikiem tego forum dlatego nie wszystko musze wiedzieć i dziękuje ci za wskazówkę.... aczkolwiek informacja zabrzmiała od ciebie nieco arogancko a może to wpływ złej pogody która panuje... POZDRAWIAM !!!!
janzet - 2013-06-01, 15:45

Zapewniam cię że to pogoda :lol: ! Witaj ! :mrgreen: Do zobaczenia na II zlocie ? :?:
gregory - 2013-06-01, 19:21

janzet napisał/a:
Zapewniam cię że to pogoda :lol: ! Witaj ! :mrgreen: Do zobaczenia na II zlocie ? :?:

Już się nie mogę doczekać. :mrgreen:

Hakama 4x4 - 2013-06-10, 12:17

Witajcie,
W ten weekend wybraliśmy się na trzy Dustery w góry w celu zrobienia pierwszego rozeznania tras na II PPZD.
Jak zawsze zamieściłem relację na YT
http://www.youtube.com/watch?v=xXI_Fn1m9xg
Zapraszam do oglądania.
Dodam, że ostatecznie stwierdziliśmy, że trasy jeszcze nie mamy :mrgreen:

Marek1603 - 2013-06-10, 15:26

No to ja w niedzielę zrobię rekonesans drugiej w okolicach Olkusza.
chriskb - 2013-06-10, 16:18

Hakama 4x4, nagranie 16 min. Macie szczęście, że gospodarz was widłami nie pogonił. ;-)
Hakama 4x4 - 2013-06-10, 17:46

chriskb napisał/a:
Hakama 4x4, nagranie 16 min. Macie szczęście, że gospodarz was widłami nie pogonił.

Tak, tak. Przejazd najpierw uzgodniliśmy z Gaździną.
Trasa była ciekawa technicznie. w części którą dodaliśmy od siebie - czyli do Zapolanki. Jest też druga część trasy - przejazd na Zapolankę, gdzie Riczi w celu sprawdzenia co z tym można zrobić podjechał mając włączony napęd na jedną oś. Jest to trasa z roadbooka Auto Świata z 2009 r. i tego akurat trochę mi szkoda bo wiele się natrudziłem, żeby go zdobyć, a podczas zjazdu, który miał być stromym kamienistym wąwozem okazało się , że jest to stromy ale ... asfalt :lol: Serio! Wyasfaltowali drogę (a w Bytomiu dziury!). Generalnie szutrowy wjazd na Zapolankę jak i zjazd są ładne widokowo i do pokonania także Loganem, ale nie wiem czy jest to tak ciekawa propozycja aby wszyscy pojechali tak daleko. Jest jeszcze druga cześć trasy w okolicach Soli. Tej części nie zdążyliśmy przejechać bo zrobiła sięjuż 15:00 a wg. roadbooka pętelka miała mieć około 50 kilometrów. Trudno...ale przyjemność jej rozpoznawania...bezcenna. Pierwsza częśc trasy to przejazd niebieskim szlakiem z Rajczy przez okolice Pichuci na Sarnówkę dalej przejazd w okolicy Polany Suchej Góry i zjazd zrywką drzewa przez Janotkę. Potem pojechaliśmy w stronę Nieckuliny i skręciliśmy na żółty szlak wjechaliśmy szutrami koło Chaty na Zagroniu na pasmo górskie i na przełęcz Zapolankę. Po czym wjechaliśmy na punkt widokowy nad Zapolanką i zjechaliśmy już asfaltem w dół do Złatnej. W każdym razie ta trudniejsza trasa ma wiele ciekawych odnóg do pokonania i kiedyś planujemy się tam jeszcze wybrać. W każdym razie szukamy jeszcze czegoś lepszego, żeby Was nie rozczarować po IPPZD i żeby było coś dla każdego

Riczi - 2013-06-10, 19:53

Był to taki mały lajcik :)nawet ryski nie zostało.:))
gregory - 2013-06-11, 17:33

Siemka :-D Panie i Panowie. Oglądając filmik z waszej wstępnej wyprawy II PPZD naszło mnie takie małe pytanko a zarazem pomysł. Może by tak zorganizować zlocik i pomyśleć nad noclegiem w Zapolance ? ( piątek - niedziela ) co wy na to ? Pozdrawiam. ( http://www.zapolanka.pl/ )
Hakama 4x4 - 2013-06-11, 21:08

Jak tylko będą chętni to ja jak najbardziej będę za. O tym pomyśle rozważaliśmy z Janem Zet, który zaproponował, że weźmie rzutnik. Ja wziąłbym komputer i moglibyśmy wieczorem pooglądać wspólnie filmy i zdjęcia z wyprawy i powspominać przy piwku. Do tego mogę wziąć gitarę i możemy zaśpiewać pieśni parę.
Rozmawiałem też z Richim i planujemy jednak zrobić drugą część roadbooka z Auto Świata - w stronę Soli i Zwardonia (trasa ok. 50 km.) aby zobaczyć jak to wygląda pod kątem zlotu... no i zaliczyć całość roadbooka , bo ostatnio dla przygody odbiliśmy gdzie indziej i zabrakło czasu. Póki co trasa w części z Auto Świata jest jak najbardziej także dla 2x4.

janzet - 2013-06-14, 21:23

Nocleg na Zapolance to ciekawa sprawa.
Spędzając mile czas na I PPZD oraz przedzierając się na hale boraczą (tak wyszło) powstała w mojej głowie pieśń patryjotyczna, hymn klubowy Daciowy Dusterowy. Melodia Lech Janerka - Rower.
Trochę popracowałem aby sylaby i akcent wpadał tam gdzie trzeba i kiedy trzeba, choć tekst nie jest wymyślny. Odśpiewałem pod nosem kilka razy wraz z "lechem j" i pasuje. Może P. Lech Janerka mnie nie pozwie, wszak to zabawa jest.

Idzie tak:

Duster

Jadę ja Dusterem popatrz do byle gdzie
Duster mam posłuchaj w taki Daciowy jazz
Może byś tak Damian wpadł poDusterować
Ubierz go w AT-eki bo to warto mieć styl
I depniemy sobie szutrem do małej wsi

Flaga na maszt
Dacia Klub nasz
Duster jest wielce OK
Duster to jest świat

Dzikie trakty pola zobacz nie gadaj, że
lakier zarysujesz bo nie w tym rzecz
Duster nas ocala jak GROM petroladę
Bruku i asfaltu Damian mamy już dość
Teren się należy włącz napęd na Lock

Flaga na maszt
Dacia Klub nasz
Duster jest wielce OK
Duster to jest świat

Ja jestem All Road-owy
I mam na imię JEDŹ
A oto klubu wola
Lock na napęd cała naprzód
Z powodu karambola
Zakopał mi się wóz
I nie wiem czemu wołam
Lock na napęd cała naprzód
Wołam...

Jadę ja Dusterem popatrz do byle gdzie
Duster mam posłuchaj w taki Daciowy jazz
Ubierz go w AT-eki bo to warto mieć styl
I depniemy sobie szutrem do małej wsi

Flaga na maszt
Dacia Klub nasz
Duster jest wielce OK
Duster to jest świat

Autor : janzet, prawa autorskie zaklepane w niemalowane. :-D

Hakama 4x4 - 2013-06-14, 23:15

Nasz Jan Lech Janerka Zet II jest genialnym tekściarzem 8-)
Tekst lepszy od oryginału i to tak o 3 centymetry :). Odśpiewamy wszyscy na Zapolance.
Extra. Gratuluje.

ajax - 2013-06-15, 09:57

:!: :idea: :-D :!:
Pierwszy hymn klubowo-daciowy w Polsce a może i na Świecie. Może nawet pierwszy w ogóle w klubach samochodziarzy.
Pewnie będzie ewoluował z czasem, zobaczymy jak się pośpiewa. Doda ktoś z klubowiczów muzę?
Ja mam dębowe uszy i barani głos to się nie podejmę. Zwłaszcza, że jak śpiewam to dzieci płaczą przez tydzień, psy uciekają z wyciem i obłędem w oczach a mleko kwaśnieje już w krowie :mrgreen: :oops:

keikan - 2013-06-16, 18:05

Veni, vidi, vici...
Wreszcie mi się udało podążyć Waszymi śladami...
Naprawdę żałuję, że b\nie byłem z Wami, ale nadrabiam zaległości :)
Dzięki za namiary GPS (musiałem sobie je przeliczyć do AutoMapy, bo tak żywcem z googli, to pokazało mi okolice Miechowa :)

Oto udowodniony mój pobyt w miejscach I PPZD:

Rabsztyn:
Przepiękne miejsce..
A miny turystów, którzy tu szli z parkingu na piechotę - bezcenne :)
Tak jak i ich komentarze :)
Ach ta duma z posiadania Dustera :)

Pustynia Błędowska -wjazd od ul. Pustynnej w Chechle..
Pojeździłem trochę w trybie LOCK, ale zachciało mi się za ostro nawracać i pasek wygrał..
Zakopałem się...

Ale na szczęście miałem łopatę, więc własnymi siłami wyjechałem :)

Ale adrenalina była :)

Nawet podjechali do mnie potem chłopaki Navarą - widząc z daleka, że mam kłopoty..
I powiedzieli "myśleliśmy, że nie dasz rady sam, a tu proszę !!!"

Marek1603 - 2013-06-16, 19:32

A ja dzisiaj przejechałem ewentualną drugą trasę. i MCV-ka dała radę. Chociaż po odcinku około 500m piachu i płynącą po nim wodą dotarłem do chopka i myślałem że zostawię tam coś ale się udało. Jak sklecę filmik to go gdzieś wrzucę.
gregory - 2013-07-08, 11:29

Coś słychać w sprawie II PPZD ???? prawie miesiąc po ostatnich postach Hakama 4x4, i Marek1603,
Hakama 4x4 - 2013-07-08, 13:24

Spoko. Mam baaaardzo dużo pracy zawodowej do przyszłego tygodnia i mimo, że już tesknię za zlotem nie mogłem poświęcić temu myśli. Koncepcje są. Trasy objechane w 50%, i wstępny plan zrobiony. Skontaktuję się z Markiem1603, Richim i JanemZet i przedstawimy sprawę. Marek będzie miał teraz Stepwaya więc już się nie mogę doczekać.
Louis79 - 2013-07-08, 20:31
Temat postu: Panowie a może do Zrębic zawitacie?
tam też można wytyczyć fajową trasę, właśnie okazało si, że są jeszcze wolne pokoje po wizycie Marka.
Marek1603 - 2013-07-08, 21:30

Stepway jest rodziców. No chyba, że dadzą się przejechać. :-P

U mnie jak u Hakamy nawał pracy w domu i nawet nie mam czasu wrzucić swojego filmu gdzieś.

Koło Zrębic to Blondi by najlepiej coś poleciła albo Opos bo to ich tereny.

opos - 2013-07-09, 13:01

Ja niestety nie jestem na bieżąco a otoczenie bardzo się zmieniło w ciągu tych prawie 20 lat jak już tam nie mieszkam.
Marek1603 - 2013-07-11, 09:59

Moja propozycja IIPPZD

https://www.dropbox.com/s...4c/IIPPZD.wmv?m

Hakama 4x4 - 2013-08-29, 08:44

No cóż Duster jest na zmodyfikowanej płycie Logana, ale Twój Logan jest jak Duster.
Kto jeździł po piasku to wie, że to nie łatwa sztuka aby się nie zakopać, tym bardziej na szosowych oponach i z napędem na jedną oś. Podziwiam. Jednocześnie
patrząc przez pryzmat mojej niegdysiejszej przygody, kiedy to zakopałem się na pustyni podziwiam też Twoją odwagę. Wydostać zakopane auto z piachu nie jest
bowiem łatwo, a żeby się zakopać naprawdę niewiele trzeba.
Świetny filmik, świetna technika.

Odnośnie II Południowego Przeprawowego Zlotu Dacii aby utrzymać przeprawowy charakter zlotu proponuję zmianę miejca. Zapraszam na temat, gdzie zamieściłem propozycje zlotu oparte na rozważaniach moich Richiego i JanaZet:

http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=9241