DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Portal - Pełny cennik Dustera w Polsce

yerzo - 2010-03-12, 10:06
Temat postu: Pełny cennik Dustera w Polsce
W dniu dzisiejszym dealerzy DACII przedstawili oficjalny cennik modelu Duster wraz z listą wyposażenia standardowego oraz cenami dodatkowego wyposażenia.

Wersja podstawowa 4x2 z silnikiem benzynowym 1.6 16v 110 KM nazwana "Duster" kosztuje 39900 zł, wyższa - "Ambiance" - 43900zl (4x4: 49900 zł), a najbogatsza "Laureate" 48800zł (4x4: 54900 zł).

Diesel 1.5 dCi 85 KM z napędem 4x2 jest dostępny w "Ambiance" za 48600zl i w "Laureate" za 53600zl. Wersja dCi 110 dostępna jest tylko w najwyższej wersji i tylko z 4x4 - za 64400 zł.

Dodatkowe wyposażenie obejmuje m.in. ESP (tylko z dieslem), radio z mp3, klimatyzację sterowaną ręcznie (w Laureate w standardzie), szyby w drzwiach tylnych sterowane elektrycznie, lakier metalizowany, felgi aluminiowe 16", pakiet skórzany oraz pakiet poprawiający wygląd auta. Doposażyć można tylko wersje Ambiance i Laureate.

Poinformowano również, ze otwarcie zamówień dla wersji z napędem 4x4 oraz wersji z homologacją ciężarową przewidywane jest na koniec marca.

laisar - 2010-03-12, 10:50

[Wątek jest kontynuacją tematu Premiera Dustera].

Wielkie dzięki, yerzo!

(I odbierz proszę PW (; ).

64400 + 1200 (ESP) + 1500 (radio) = 67100 zł.

Licząc euro po 4zł, wychodzi 16775 € - czyli trochę więcej niż w mojej wcześniejszej ocenie rozsądności potencjalnych cen, gdzie suma wyniosła 16500:
http://www.daciaklub.pl/f...p?p=46174#46174
laisar napisał/a:
10k€ za golasa, +2k za 4x4, +1500 za Laureate, +200 ESP, +1100 za dCi 85 KM, +2100 za dCi 105 KM, +200 za FAP, +500 za klimę/radio/boczne poduchy

Zdecydowanie przegięli z tym radiem - jakby było w standardzie, to by się zgadzało prawie idealnie... (;

mekintosz - 2010-03-12, 10:52

Za francuskie.pl - wyposazenie i ceny:

http://francuskie.pl/wiadomosci/5422

laisar - 2010-03-12, 11:02

Kolega yerzo był dokładniejszy... <d(;
Mikele - 2010-03-12, 11:18

No i moim zdaniem ceny dość dobre, czy ktoś potrzebuje taniego SUVa do miejskiego lansu i baunsu, czy napędu 4x4 do spokojnego dojechania na działkę drogą nieutwardzoną, nawet w zimie czy przy deszczach, znajdzie coś dla siebie ok. 10.000 zł. taniej niż u konkurencji (nie biorę pod uwagę braci-kurdupli Fiat 16 i Suzuki SX4 ;-) ).

Do tego pamiętać należy, że średnio rozgarnięty kupujący mając odpowiednio dużo czasu i samozaparcia zejdzie do 10% z ceny początkowej, albo mniej, ale obłowi się w gratisy.

Ja już mam swojego typa:
benzyna 4x4 Laureate (szkoda, że bez opcji ESP, wziąłby nawet za 2,4 tyś.), bo na diesla mnie nie stać. Chciałbym dodać lakier metalik, alusy i inne duperele, ale jeśli będę kupował, to priorytetem będzie zapłacenie nieco tylko więcej niż 50 tyś zł. Na szczęście mieszkamy w globalnej wiosce i tylko przy pomocy telefonu oraz internetu mogę zawalczyć z kilkoma salonami naraz. Któryś pęknie ;-)

fi - 2010-03-12, 11:20

Kurcze, widze troche "smaczkow" (w negatywnym tego slowa znaczeniu):
- Laureate w Rumunii ma CD MP3 w standardzie - za 200 PLN (w przeliczeniu) mozna do niego dokupic sterowanie z kierownicy
- Pakiet look, ze podobna kwote, w Rumunii oferuje alufelgi - tutaj trzeba je za 1000 dokupic.
Renault PL do odstrzalu :evil:

pride26 - 2010-03-12, 11:25

felgi aluminiowe sa w pakiecie Look
laisar - 2010-03-12, 11:42

A JA SIĘ PYTAM GDZIE JEST MÓJ "GOLAS" 4x4, JAK W RESZCIE NORMALNYCH KRAJÓW?!?!?! :evil: :evil: :evil:

(Kosztowałby 46 kzł!).

r70 - 2010-03-12, 12:17

mimo wszystko chyba najlepszym (biorąc pod uwagę koncepce zakupu dustera - czyli tanio kup, paliwo lejo, o przeglądy dbaj i ciesz się jazdą po asfalcie i terenie a nie martw serwisem i dodatkowymi wydatkami) będzie zakup wersji 4x4 1.6 16V.
przy tym silniku bezremontowe przebiegi na poziomie 400-500kkm to nic nadzwyczajengo. W 1.5dci, zwłaszca 105/110PS to zawsze kwesti szczęścia :/

piotrres - 2010-03-12, 12:39

wg francuskich.pl
to 16 110 KM 2x4 Laureate wychodzi o 48900 -3.9*11 900=2490 PLN drożej niż na Zachodzie.
Dziwne...

fi - 2010-03-12, 12:43

pride26 napisał/a:
felgi aluminiowe sa w pakiecie Look

Ale nic na ich temat nie ma w specyfikacjach pakietow zamieszczonych na podlinkowanych stronach.

laisar - 2010-03-12, 12:54

Szybkie porównanie (euro po 3,80 zł = cena podstawowa jak w Rumunii; po 3,40 = Fwe Francji i w Niemczech): http://spreadsheets.googl...oaQ&output=html
psur - 2010-03-12, 12:58

laisar napisał/a:
A JA SIĘ PYTAM GDZIE JEST MÓJ "GOLAS" 4x4, JAK W RESZCIE NORMALNYCH KRAJÓW?!?!?!

Dotychczasowa popularność Accessa była śladowa, więc może uznali, że nie ma sensu... nie licząc oczywiście podstawowego golasa, który jest konieczny, żeby w świat poszło "cena od N zł".

zdzisiu27 - 2010-03-12, 13:15

r70 napisał/a:
mimo wszystko chyba najlepszym (biorąc pod uwagę koncepce zakupu dustera - czyli tanio kup, paliwo lejo, o przeglądy dbaj i ciesz się jazdą po asfalcie i terenie a nie martw serwisem i dodatkowymi wydatkami) będzie zakup wersji 4x4 1.6 16V.
przy tym silniku bezremontowe przebiegi na poziomie 400-500kkm to nic nadzwyczajengo. W 1.5dci, zwłaszca 105/110PS to zawsze kwesti szczęścia :/

Według Renault, najchętniej zamawianą przez klientów wersją będzie kombinacja silnika benzynowego z napędem 4x4, wyposażona w klimatyzację. Takie połączenie daje optymalne połączenie mocy silnika i ceny, oferując również dobrą ekonomikę jazdy.

Za http://www.francuskie.pl/wiadomosci/5406

fi - 2010-03-12, 13:21

laisar napisał/a:
Szybkie porównanie (euro po 3,90 zł = cena podstawowa jak w Rumunii): http://spreadsheets.googl...dVg&output=html

Nie dosc, ze laureacik duzo drozszy, to jeszcze gorzej wyposazony - oj, znowu Yeti sie wysuwa na prowadzenie ;)

laisar - 2010-03-12, 13:31

Dużo droższy od...? No chyba nie od Yeti? <:

Od golasa jest droższy chyba tyle, co powinien - więcej, niż w pozostałych Daciach, ale w standardzie jest też lepsze wyposażenie.

Ale faktycznie przydałoby się to porównać - nie tylko ze Skodą, ale i między krajami, bo też są pewne różnice.

psur napisał/a:
Dotychczasowa popularność Accessa była śladowa

4x4 to powód istnienia Dustera, a właśnie w terenówce "golas" ma najwięcej sensu - więc taka konstrukcja cennika jest BEZ SENSU (logicznego, bo finansowo "strzyc frajera!" zawsze się wydaje trzymającemu nożyczki atrakcyjne... d: ).

Coraz bardziej jestem przekonany, że (nie)sławna specyfika naszego rynku to bardziej wynik działań producentów, a jednak mniej mentalności rodaków... /:

piotrres - 2010-03-12, 13:33

Zdzisiu, tak od miesiąca podpowiadała mi moja męska intuicja ;-)
pride26 - 2010-03-12, 13:40

wyposazenie laureata i opcje
piotrres - 2010-03-12, 15:23

laisar napisał/a:
4x4 to powód istnienia Dustera, a właśnie w terenówce "golas" ma najwięcej sensu - więc taka konstrukcja cennika jest BEZ SENSU (logicznego, bo finansowo "strzyc frajera!" zawsze się wydaje trzymającemu nożyczki atrakcyjne

...i przyjemne :D

Jak powszechnie wiadomo ESP wymaga skórzanej kierownicy :lol: "Dacia. Podaruj sobie odrobinę luksusu" ;)

CENNIK PROMOCYJNY:

http://www.dacia.pl/media...38/AM10_DST.pdf

Czyli, że niby co ? później będzie drożej ? Czy to tylko chwyt marketingowy rodem z hipermarketu ;-)

p.s.:
w stopce jest niezłe jajo: dacia sandero Eco² . Tak to jest jak się "kopipejstuje" :lol:

Mikele - 2010-03-12, 15:57

Ten brązowy plastik w wersji Laureate doprowadza mnie do spazmów :mrgreen:
Już stare plastiki "w kolorze matowego chromu" są lepsze. I to o niebo.

piotrres - 2010-03-12, 16:05

laisar napisał/a:

Coraz bardziej jestem przekonany, że (nie)sławna specyfika naszego rynku to bardziej wynik działań producentów, a jednak mniej mentalności rodaków... /:

Czyżby producentom opłacało się to, że sprowadza się stare graty po "po dziadziu b. SS-manie co tylko w niedzielę do kirchy jeździł" ? :lol:
Raczej co innego:
-palą więcej, niż nowe, ergo wpływy z akcyzy są większe
-robotę mają warsztaty (wkażdej stodole) naprawiające w kółko te truchła
Wniosek: ekonomia kraju zyskuje, ludzie maja pracę, PL rośnie w siłę a ludziom.... ;-)

Mikele: co do tego brązu(mahoniu?) to wypowiem się jak zobaczę na żywca.

yerzo - 2010-03-12, 16:29

Otwarcie zamówień dla wersji z napędem 4x4 oraz wersji z homologacją ciężarową przewidywane jest na koniec marca.
r70 - 2010-03-12, 16:52

fi napisał/a:
laisar napisał/a:
Szybkie porównanie (euro po 3,90 zł = cena podstawowa jak w Rumunii): http://spreadsheets.googl...dVg&output=html

Nie dosc, ze laureacik duzo drozszy, to jeszcze gorzej wyposazony - oj, znowu Yeti sie wysuwa na prowadzenie ;)

Qurcze, prześledziłem cennik yeti, ale nie widzę żeby wersja 4x4 benzyna w jakiejkolwiek wersji była tańsza niż duster 4x4 1.6 16v Coś źle szukam ?

maciek - 2010-03-12, 16:56

ale z tym ESP to na kombinowali :cry:
co ma skórzana kierownica do ESP - jak to się z tym je nie rozumiem :?: i to jeszcze tylko w Dizlu najmocniejszym. jest to naprawdę dziwne zachowanie, i wciskanie opcji na siłę ludziom.

laisar - 2010-03-12, 17:07

"Kreatywna księgowość" - po noszymu "golenie" /:

r70 napisał/a:
Genelralnie założenie że chip zrobi z nich porównywalne jednostki można wsadzić między bajki.

http://www.daciaklub.pl/f...p?p=42550#42550 - aczkolwiek wpływ owej metody "siłowej" nie tylko na osiągi, ale również na trwałość wyjdzie dopiero w "praniu" (aczkolwiek w końcu wcale nie trzeba jeździć cały czas "do dechy")...

r70 napisał/a:
Ale ja to całkowicie rozumiem. I co z tego ? [...] uważam że w 6 biegowej skrzyni przy silniku mającym 240Nm przy2000 obr 6tkę fajnie byłoby widzieć jako nadbieg szosowy - obniżający spalanie i poprawiający komfort akustyczny.

To z tego, że ja nie rozumiem, bo przecież tak właśnie zrobiono w Dusterze...

fi - 2010-03-12, 17:51

r70 napisał/a:
Qurcze, prześledziłem cennik yeti, ale nie widzę żeby wersja 4x4 benzyna w jakiejkolwiek wersji była tańsza niż duster 4x4 1.6 16v Coś źle szukam ?

Nie jestes do konca w temacie ;-) - watek ciagnie sie przez kilka tematow dotyczacych Dustera juz.

Prowadzenie polega na tym, ze wersje ktore je chce kupic obu samochodow (czyli 4x2 w mozliwie najwyzszej wersji w przypadku Dustera i acive skody, ktore juz ma wszystko to samo co laureate daci) sa cenowo "oddalone" od siebie na tyle malo, ze warto troche kasy dolozyc zeby jezdzic autem klasy, bylo nie bylo, sporo wyzszej. Ot i tyle.

mekintosz - 2010-03-12, 17:53

fi napisał/a:
r70 napisał/a:

Nie jestes do konca w temacie ;-) - watek ciagnie sie przez kilka tematow dotyczacych Dustera juz.

Prowadzenie polega na tym, ze wersje ktore je chce kupic obu samochodow (czyli 4x2 w mozliwie najwyzszej wersji w przypadku Dustera i acive skody, ktore juz ma wszystko to samo co laureate daci) sa cenowo "oddalone" od siebie na tyle malo, ze warto troche kasy dolozyc zeby jezdzic autem klasy, bylo nie bylo, sporo wyzszej. Ot i tyle.

Prosimy o wymagania/oczekiwanie Twoje - wyposazenie, silnik, cena obu marek ( duster vs. yeti ) - tak dla porownania wlasnie .

krakry1 - 2010-03-12, 17:53

No i wszystko jasne!!!

Plułem sobie w brodę, że zamówiłem Sandero Laureate 85dCi (45600zł), gdy zobaczyłem, że Duster ma kosztować od 39900zł. Dziś już wszystko jasne. Nie żałuję, na Dustera (choć taki fajny) nie byłoby mnie stać w dieslu. I mówię tu o wersji 4x2, bo 4x4 w dieslu jest tym bardziej nierealna. Dla porównania z zamówionym przeze mnie Sandero, zestawiłem sobie tego samego Dustera. No i co - przede wszystkim to te 8 tysiaków więcej, a to przynajniej dla mnie kupa kasy.
Zamieszczam swoje porównanie.

mekintosz - 2010-03-12, 18:00

krakry1 napisał/a:
No i wszystko jasne!!!

Plułem sobie w brodę, że zamówiłem Sandero Laureate 85dCi (45600zł), gdy zobaczyłem, że Duster ma kosztować od 39900zł. Dziś już wszystko jasne. Nie żałuję, na Dustera (choć taki fajny) nie byłoby mnie stać w dieslu. I mówię tu o wersji 4x2, bo 4x4 w dieslu jest tym bardziej nierealna. Dla porównania z zamówionym przeze mnie Sandero, zestawiłem sobie tego samego Dustera. No i co - przede wszystkim to te 8 tysiaków więcej, a to przynajniej dla mnie kupa kasy.
Zamieszczam swoje porównanie.

Jesli nie zalezy komus na wiekszym bagazniku i terenowym przeswicie to zwykle sandero z silnikiem 85 Km jest bardzo fajna opcja cena/mozliwosci. Duster w srodku ma prawie identyczne wymiary jak sandero, moze oprocz miejsca na nogi pasazerow tylnej kanapy ( na plus dla dustera ). Bardzo zaluje tylko, ze do Stepwaya nie mozna zamowic silnika 85 km lub 1.6 16 V 110 KM.

laisar - 2010-03-12, 18:59

Cytat:
wersje ktore je chce kupic obu samochodow (czyli 4x2 w mozliwie najwyzszej wersji w przypadku Dustera i acive skody, ktore juz ma wszystko to samo co laureate daci) sa cenowo "oddalone" od siebie na tyle malo, ze warto troche kasy dolozyc zeby jezdzic autem klasy, bylo nie bylo, sporo wyzszej

"Mało oddalone"? "Trochę dołożyć"???

No nie...

Ja oczywiście rozumiem, że co jak co, ale wielkość kasy to pojęcie względne, ale... TO JEST 48800 VS 64900 - niemal dokładnie o 1/3 więcej niż Dacia (albo o 1/4 mniej niż Skoda)!

fi - 2010-03-12, 18:59

mekintosz napisał/a:
Prosimy o wymagania/oczekiwanie Twoje - wyposazenie, silnik, cena obu marek ( duster vs. yeti ) - tak dla porownania wlasnie .

OK - wyglada to tak (wszystko 4x2):

Dacia:

Silnik:
1.5 dCi 85KM - nie lubie diesli, ale za LPG tez srednio przepadam - a ten diesel jest oszczedny i niezbyt glosny, wiec moglbym przebolec. Minusem jest to, na co r70 zwrocil uwage - kiepsko zestopniowane przelozenia 5 biegowej skrzyni - a ja sporo jezdze autostradami...
Ewentualna opcja - 1.6 16V + LPG (a wlasnie - jak sie Reno PL zapatruje na zakladanie we wlasnym zakresie instalacji i jak akurat ten silnik znosi gaz??)

Wyposazenie:
Tylko i wylacznie Laureate. Do tego podlokietnik (taniutki w Dacii). Pakiet look - glownie dla przyciemnianych szyb i ladnych alusow - chromy ujda :-) . Tempomatu sie w Dacii zamowic nie da - trzeba kombinowac.
ESP do tej wersji silnika sie dokupic nie da, dCi 110KM jest juz za drogie i ma FAP - porazka.
Edit: A do tego dCi 110KM nie wystepuje w wersji 4x2 w PL

Skoda:

Silnik:
1.2TSI 105KM - ideal - benzyna, ktora pali niewiele (nie tak malo jak 1.5dCi co prawda, ale za kulture pracy i charakterystyke jestem w stanie placic ;-) ), jest prosta (8V!!) i tania w obsludze (rozrzad na lancuchu).

Wyposazenie:
Wersja Active czyli poduszki przednie i boczne, manualna klima, elektryka poza tylnymi szybami, komp pokladowy. Vario flex (oddzielnie wyjmowane i przesuwane tylne fotele z regulacja pochylenia oparcia) w kazdej wersji. Do tego dokupuje:
- klime automatyczna
- podlokietnik (z nawiewem na tyl - super sprawa)
- tempomat
- glosniki na tyl (w sumie 8 glosnikow, nie 4)
- szyby z tylu przyciemniane.
ESP jest w standardzie w kazdej wersji.
Nie ma alufelg, ale bez tego da sie zyc - a kolpaki skodowskie sa nawet ladne (a alufelgi dosyc brzydkie :-) )

Oba w kolorze bialym (a co :-) ) wiec bez dodatkowych roznic (metalik w dacii jest troche tanszy)
Do obu trzeba dokupic radio.

No i ceny:

Dacia z dCi - 56000, nie wierze w mozliwosc negocjacji ceny + dluuugie czekanie w standardzie.
Dacia z noPb + LPG - ok. 1800 taniej, czyli, zaokraglajac, 54000

Skoda - okolo 66000 - u nich da sie negocjowac ceny :-) + czekanie ok. 2 miesiace.

10 000 roznicy - dla mnie warto, bo Skoda, przy moich potrzebach (auto TROCHE terenowe) jest jednak znaaaacznie przyjemniejszym autem.

fi - 2010-03-12, 19:12

laisar napisał/a:

No nie...

Ja oczywiście rozumiem, że co jak co, ale wielkość kasy to pojęcie względne, ale... TO JEST 48800 VS 64900 - niemal dokładnie o 1/3 więcej niż Dacia (albo o 1/4 mniej niż Skoda)!

Wszystko wyjasnilem w poscie powyzej. Tutaj tylko sprostowanie do danych portalu, ktory uzyles - yeti w wersji active ma regulowana kolumne kierownicy i centralny zamek (zdalnie sterowany ze skladanym kluczykiem). Reszta sie zgadza. Jako mily bonus to, na co nie zwrocilem uwagi - spory zbiornik paliwa (choc tu sie mogli pomylic ;-) )

laisar - 2010-03-12, 21:07

54-56 tys. do 69500 - wiara w negocjowanie cen nie powinna tu mieć wiele do rzeczy, bo empiria wskazuje, że w Dacii też jest to jak najbardziej możliwe, nawet jeśli faktycznie bezwzględna kwota jest zazwyczaj średnio niższa.

Ale... tak naprawdę nie ma to większego znaczenia i szczerze mówiąc nie rozumiem Cię, fi: właściwie od samego początku wszystko wskazuje na to, że nawet nie bardzo jest się nad czym zastanawiać - Yeti wydaje się być faktycznie lepszym dla Ciebie. No to o co kaman? (;

Duster oferuje jedynie lepszy stosunek (niskiej) ceny do (sporych) właściwości praktycznych.

Yeti ma lepsze osiągi i więcej bajerów - za wyższą cenę.

Jeśli jednak ten ostatni parametr jest - a tak się wydaje w Twoim przypadku - nieistotny, to w efekcie nie powinno być żadnej niejasności co do wyboru.

Ja tam lubię Skody, więc mimo zadowolenia z Dacii będę ostatnim, który by odradzał auto lepiej dopasowane do czyichś priorytetów. Sam o mało co nie kupiłem Roomstera, który całkiem-całkiem "misię"...

Szczęśliwej drogi w Yetim! [:

wox - 2010-03-12, 22:30

ESP ze skórzaną kierownicą ( :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ) - ile to faktycznie będzie kosztowało? 1200 + ?
Seal - 2010-03-12, 22:58

Jeżeli chodzi o wersję Laureate 4x4 dCI 110 KM to obstawiałem 65 tyś więc mnie nie zaskoczyli ale dodatki w postaci: radia za 1500 zł i pakiet skórzany za 2500 zł aby można było dokupić za 1200 zł ESP to już lekka przesada :evil:
Co do innych wersji to się na razie nie wypowiadam bo muszę sobie je na spokojnie przekalkulować :lol:

wox - 2010-03-12, 23:15

Czyli co? Jak sądzicie?
ESP + pakiet skórzany za 2500 zł,
czy ESP + sama kierownica skórzana za kilkaset zł?

r70 - 2010-03-13, 08:55

laisar napisał/a:

r70 napisał/a:
Genelralnie założenie że chip zrobi z nich porównywalne jednostki można wsadzić między bajki.

http://www.daciaklub.pl/f...p?p=42550#42550 - aczkolwiek wpływ owej metody "siłowej" nie tylko na osiągi, ale również na trwałość wyjdzie dopiero w "praniu" (aczkolwiek w końcu wcale nie trzeba jeździć cały czas "do dechy")...

No ja wiem że można, tylko mam świadomość konsekwencji. Myślisz że w obecnych czasach kiedy projektami rządzą księgowi, firmy pozwalają sobie na nadwyżki w wytrzymałości silnika/skrzyni biegów tolerujące bezkarne wzmacnianie o 20czy25% ? Trwałość nowych ropniaków nawet bez tuningu dawno już nie jest taka jak prostych, wolnossących jenstek czy to benzynowych czy z zapłonem samoczynnym. Jak ktoś lubie inwestować w naprawy to proszę bardzo... Nawet "nieodpowiednia jazda silnikami seryjnymi kończy się przedwczesnymi awariami kół 2 masowych, turbin, wypalaniem tłoków. I nie mówimy tu o przebiegach 300kkm tylko znacznie mniejszych. Trzeba założyć jedno - wydatki związane z podkręceniem silnika to najczęściej początek wydatków.

laisar napisał/a:

r70 napisał/a:
Ale ja to całkowicie rozumiem. I co z tego ? [...] uważam że w 6 biegowej skrzyni przy silniku mającym 240Nm przy2000 obr 6tkę fajnie byłoby widzieć jako nadbieg szosowy - obniżający spalanie i poprawiający komfort akustyczny.

To z tego, że ja nie rozumiem, bo przecież tak właśnie zrobiono w Dusterze...

a jaki to nadbieg ?! żaden ze znanych mi samochodów (a kilkoma jeździłem), mających nawet słabszy silnik z bezpośrednim wtryskiem i turbiną nie miał tak krótkiego piątego biegu (o 6 nie wspominam, bo zakłądam że 6tka w dusterze 4x4 pełni właśnie rolę 5tki)

borys68 - 2010-03-13, 09:17

Ahoj!
Ja chcę akcesa z przednimi szybami w prądzie* oraz dzieloną kanapą.
Uważam dopłatę 4 tysięcy za apgrejd akcesa na ambjance za skandaliczny. Zwłaszcza, że połowa tego apgrejdu jest mi zbędna. Może bym uznał 4000 za "do przełknięcia" gdyby była w tym jeszcze dzielona kapana.

* koszmarek wychwycony na innym forum. Będę tak pisać podóki nie zginie maniera pisania "w dizlu", "w benzynie", "w automacie", itd.
Borys

maciek - 2010-03-13, 09:45

http://www.francuskie.pl/wiadomosci/5414 - dacia będzie startować w rajdzie :mrgreen:
piotrres - 2010-03-13, 15:00

No porszę ;-) , wychodzi na to, że mi się podoba "takie kobiece autko" ;-)
Cóż, w pracy mam opinię zawodnika "trochę pod prąd (trendom)"

Jak wynika z opisu, to te startujące w Aicha Gazelle Dustery mają 4x4 i silniki 85 dCi.
czyli jednak można. W normalnych warunkach ekspolatacji padłoby jednak zaraz pytanie o przyspieszenie.

http://daciagroup.com/en/...-gazelelor.html

r70 - 2010-03-13, 15:55

piotrres napisał/a:
No porszę ;-) , wychodzi na to, że mi się podoba "takie kobiece autko" ;-)
Cóż, w pracy mam opinię zawodnika "trochę pod prąd (trendom)"

Jak wynika z opisu, to te startujące w Aicha Gazelle Dustery mają 4x4 i silniki 85 dCi.
czyli jednak można. W normalnych warunkach ekspolatacji padłoby jednak zaraz pytanie o przyspieszenie.

hehe, najwyraźniej ja też mam cech kobiece ;)
Dla mnie wersja 4x4 85dCi byłaby chyba idealna :) Mozna szacować że cena oscylowała by w granicach 16 16V + dobra instalacja gazowa. Silnik dCi 85 jest wiąże się z mniejszym ryzykiem awari niż 110 a jeśli już coś padnie to tańszym kosztem można naprawić, Vmax 140-150km i przyspieszenie 0-100 w okolicach 15-16s by mnie nie odstraszały, natomiast niskie spalanie i przyzwoity zasięg jak najbardziej przyciągały :)

paweloo97 - 2010-03-13, 16:01

Jeśli chodzi o osiągi słabszego dCi- 13,9 s. do setki i 156 km/h
r70 - 2010-03-13, 16:05

paweloo97 napisał/a:

No tak, ale przy 4x2. Przy 4x4 byłoby gorzej :)

piotrres - 2010-03-13, 16:06

Dziewczyny bawią się łopatkami w dużej piaskownicy ;-)

Ale filtr przeciwpyłkowy chyba mają .... ;-)

piotrres - 2010-03-13, 16:36

r70 napisał/a:
paweloo97 napisał/a:

No tak, ale przy 4x2. Przy 4x4 byłoby gorzej :)

...i pewnie mają gorzej, ale tu nie o przyspieszenie idzie:

(...)The two Dacia Duster 4x4s taking part in the rally are powered by the more environmentally-respectful dCi 85 diesel engine: Dacia Duster 4x4 dCi 85 emits just 140g of CO2/km, which qualifies it for the Dacia eco² hallmark.
cytuję za:

karpecik - 2010-03-13, 16:47

Witam,

jestem o włos od złożenia zamówienia na Dustera.
Mam dwa problemy:

1. czy wybrać LA 4x2 1.6 benzynę i wszystkie dodatki czy LA 4x2 1.5 dci 85KM i wszystkie dodatki. Trochę słabe osiągi ma ten diesel...
W zasadzie będę jeździł w trasie około 70% przebiegu.
Szczęśliwie stać mnie na oba rozwiązania, ale się zastanawiam.

2. czy mamy na forum kogoś kto pracuje w jakimś salonie i może zaproponować od razu jakiś rabat lub dodatki. Jeżeli nie to zrobię aukcję i powysyłam oferty na cała Polskę.

Na forum Octavia Club Polska mamy gościa z salonu i ja np. dostałem rabat na auto ponad 12.tys zł od katalogowej ceny.

Proszę o opinie.

I jeszcze jedno: będę potrzebował auta w maju i jeżeli wybiorę Dustera a nie dostanę go na ten termin to rezygnuję i kupię co będzie. Z półki.

r70 - 2010-03-13, 16:54

pomijając ewentualne ryzyko zatankowania fatalnego paliwa, ja do dustera brałbym 1.5dCi 85. (Znam oba silniki dość dobrze z renault (1.6 16V megane rok 99r i scenic 00r i spoooro kilometrów, 1.5dci w wersji 80PS w megane2 03r którego aktualnie mam w rodzinie)

piotrres; a czy ja napisałem że chodzi o przyspieszenia ?

karpecik - 2010-03-13, 18:53

Spróbujcie wysłać pytanie z konfiguracją Dustera do dealerów... :evil: NIE MA TAKIEGO AUTA!!! No to K, jak oni chcą sprzedawać?

Ustaliliśmy z żoną, że idziemy w Dustera. Auto niszowe, będzie stało obok beemek i merców. :lol: :lol:
A co?! Tylko bogatych stać na ekstrawagancje.
Ale nazywać się będzie standardowo: DRACULA.

karpecik - 2010-03-13, 19:49

A chipa dostanie na pewno. U mastersa. Tam gdzie robiłem wszystkie auta. www.tdi-tuning.pl
Zobaczcie na tabele przyrostu mocy i pomyślcie o swoich dieslach.

r70 - 2010-03-13, 20:00

Ja myślę, dlatego omijam szerokim łukiem ;) Może dlatego że za dużo jeżdżę i wiem że przyrost mocy 20% nie daje żadnego przyrostu efektywności przemieszczania się w realnych warunkach polskich dróg natomiast kosztuje - albo mnie, albo kolejnego użytkonika samochodu.
AndrzejW - 2010-03-13, 21:20

karpecik napisał/a:
Spróbujcie wysłać pytanie z konfiguracją Dustera do dealerów... :evil: NIE MA TAKIEGO AUTA!!! No to K, jak oni chcą sprzedawać?

Już pojawiło się kilka ofert dealerów na OTOMOTO np. http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C11892104

piotrres - 2010-03-13, 23:30

karpecik napisał/a:
Spróbujcie wysłać pytanie z konfiguracją Dustera do dealerów... :evil: NIE MA TAKIEGO AUTA!!! (...)
Ale nazywać się będzie standardowo: DRACULA.

Też usiłowałem wysłać zapytanie i...ten sam problem. Auto nie istnieje w menu rozwijanym, znaczy się problem nie istnieje, grrrr :evil:

AndrzejW napisał/a:
Już pojawiło się kilka ofert dealerów na OTOMOTO

Andrzeju, tu chodzi o ofertę firmy. Jak się w RZ tydzień temu pytałem, to usłyszałem, że jeszcze nie było reklam, i tak dokładnie nie wiedzą ale w RZ to pewnie w okolicach początku wakacji :shock:

eastcowboy - 2010-03-14, 07:33

Dacia Duster Zdjęcia z Genewy

http://www.dacia-club.eu/forum/about4066.html

zdzisiu27 - 2010-03-14, 10:28

za Francuskie.pl

Jak informuje nas producent, już od jutra (11 marca) można składać w polskich salonach zamówienia na Dacię Duster. Na razie konfigurator będzie obejmował wersję z napędem na 2 przednie koła. Zamówienia na wersję 4x4 będzie można składać za około 3 tygodnie. Pierwsze samochody trafią do klientów pod koniec kwietnia. Z powodu bardzo dużego zainteresowania Dusterem, można się jednak spodziewać opóźnień.

krakry1 - 2010-03-14, 11:48

zdzisiu27 napisał/a:
za Francuskie.pl

Jak informuje nas producent, już od jutra (11 marca) można składać w polskich salonach zamówienia na Dacię Duster. Na razie konfigurator będzie obejmował wersję z napędem na 2 przednie koła. Zamówienia na wersję 4x4 będzie można składać za około 3 tygodnie. Pierwsze samochody trafią do klientów pod koniec kwietnia. Z powodu bardzo dużego zainteresowania Dusterem, można się jednak spodziewać opóźnień.
Sądzę jednak, że to pod koniec kwietnia będzie raczej, pod koniec maja lub na początku czerwca. Na początku będzie na pewno duże zainteresowanie ( w końcu autko przynajmniej z wyglądu - super ). Sam na swoje Sandero mam czekać bite 3 miechu, więc logicznie rzecz biorąc dlaczego z Dusterem, ma być inaczej.
piotrres - 2010-03-14, 11:49

zdzisiu27 napisał/a:
Jak informuje nas producent, już od jutra (11 marca) można składać w polskich salonach zamówienia na Dacię Duster.

Znaczy, chyba od 15 III :shock:
A 4x4 po Wielkiej Nocy, jeżeli ufać tym wiadomościom.

krakry1 napisał/a:
pod koniec maja lub na początku czerwca. Na początku będzie na pewno duże zainteresowanie

Z loganem i sandero też było na początku duże zainteresowanie.
Jak już pisałem, wg "salonowych" informacji, raczej w okolicach czerwca...

fi - 2010-03-14, 13:09

Z tym zinteresowanie to chodzilo im pewnie o europe tzw. zachodnia - zwlaszcza Francje
fi - 2010-03-14, 13:42

laisar napisał/a:
54-56 tys. do 69500 - wiara w negocjowanie cen nie powinna tu mieć wiele do rzeczy

W przypadku Skody to nie wiara, tylko konkretna oferta :-)

laisar napisał/a:

bo empiria wskazuje, że w Dacii też jest to jak najbardziej możliwe, nawet jeśli faktycznie bezwzględna kwota jest zazwyczaj średnio niższa.

No to tu sie bardzo ciesze - nie bylem jeszcze w salonie Dacii (bo po co, skoro Dustera tam nie bylo :-) ), ale zawsze slyszalem, ze maja tak duzy popyt, ze na zadne ustepstwa nie ida...

laisar napisał/a:

Ale... tak naprawdę nie ma to większego znaczenia i szczerze mówiąc nie rozumiem Cię, fi: właściwie od samego początku wszystko wskazuje na to, że nawet nie bardzo jest się nad czym zastanawiać - Yeti wydaje się być faktycznie lepszym dla Ciebie. No to o co kaman? (;

To nie do konca tak.... To, ze mam kwote wystarczajaca na skode, nie oznacza, ze chce akurat az tyle pieniedzy wydac na auto - samochody traktuje zdecydowanie praktycznie - (czyli idealnie wpasowuje sie w 'target" marki Dacia. Zreszta, Skody tez - w koncu w zalozeniach to marka popularna, daleka od premium :-) ), wiec przeznaczac chce na nie tylko tyle ile potrzeba i nic wiecej - wizerunek wsrod sasiadow mam... no nie bede konczyl ;-)

Stad moje wachania i dyskusje tu na forum. Aktualnie na przyklad rozwazam, czy nie wybrac opcji "minimum" - Duster Laureate bez zadnych dodatkowych opcji i z silnikiem 1.6 16V - przynajmniej przelozenia skrzyni biegow sa szosowo sympatyczne. Do tego LPG, na ktore, jak sprawdzilem, RP pozwala.
Tutaj mala dygresja - gdzies mi wpadla w oko informacja, ze wersje benzynowe w daciach sa gorzej wyciszone niz diesle - czy to prawda??

A tak naprawde... Jak juz w ktoryms salonie go znajde (sporo tu w NL jezdzi Dacii, wiec powinni rynek traktowac powaznie-mam nadzieje, ze szybko sie pojawia egzeplarze do jazd testowych...) to sie wybiore na przejazdzke po prostu - wtedy bede mogl podjac decyzje. Bo tak to tylko sobie gdybam.... :lol:

A - jeszcze fajna rzecz, ktora znalazlem w katalogu - dodatkowe nakadki plastikowe na nadkola - dzieki temu caly samochod w kolo jest oblozony czarnym plastikiem - super sprawa!

Seal - 2010-03-14, 16:48

fi napisał/a:
Tutaj mala dygresja - gdzies mi wpadla w oko informacja, ze wersje benzynowe w daciach sa gorzej wyciszone niz diesle - czy to prawda??

Proponuje poczytać ten temat: http://www.daciaklub.pl/f...der=asc&start=0

piotrres - 2010-03-14, 23:44

http://daciagroup.com/en/video/
laisar - 2010-03-15, 08:21

wox napisał/a:
Czyli co? Jak sądzicie?
ESP + pakiet skórzany za 2500 zł,
czy ESP + sama kierownica skórzana za kilkaset zł?

We francuskim cenniku napisane jest wprost, że skórzaną kierownicę dodają do ESP gratis - wszystkie pozostałe rozwiązania trąciłyby absurdem.

(A to, że w niemieckim cenniku wyposażenia dodatkowego widnieje przy owej kierownicy kwota 100 €, oznacza tylko to, że można ją zamówić także bez ESP).

laisar - 2010-03-15, 11:18

borys68 napisał/a:
Uważam dopłatę 4 tysięcy za apgrejd akcesa na ambjance za skandaliczny.

To gruba przesada - przecież to i tak sumarycznie sporo taniej niż w reszcie Daciek. Tam dopłata wynosi co prawda tylko 3400, ale za to standard Dustera jest przecież wyższy - np poduszka czołowo pasażera jest w najniższej wersji (800 zł w innych modelach), boczne poduchy (800 same / 1200 w pakiecie), centralny zamek i przednie szyby elektryczne (500) i relingi (500).

Natomiast...
Cytat:
Zwłaszcza, że połowa tego apgrejdu jest mi zbędna.
...to już zupełnie inna sprawa - ja też uważam, że jak już te elementy są dostępne, to najlepiej, jakby dało się wybierać je pojedynczo (uwzględniając możliwości techniczne).

Trzeba jednak z kolei brać pod uwagę, że taka konstrukcja cennika bierze się z kalkulacji producenta - bardzo niska cena początkowa musi zostać koniec końców przez kogoś sfinansowana...

(Aczkolwiek uważam, że jakby był wybór, to fabryka i tak by zarobiła - i to może nawet więcej niż przy pakietowaniu. Zwłaszcza, że byłoby całkowicie naturalne, że ceny "na sztuki" byłyby przecież wyższe niż koszt odpowiedniego pakietu w sumie).

Cytat:
* koszmarek wychwycony na innym forum. Będę tak pisać podóki nie zginie maniera pisania "w dizlu", "w benzynie", "w automacie", itd.

Nie sądzę, żeby to była dobra metoda - "będę kradł, dopóki nie przestaną się zdarzać kradzieże" to przecież dokładnie to samo: naprawdę chciałbyś, żeby wszyscy stosowali taką logikę???

No bo chyba nie liczysz na to, że osoby tak piszące zauważą, że w Twoim przypadku ma to być ironia... <<<:

laisar - 2010-03-15, 11:51

r70 napisał/a:
laisar napisał/a:
tak właśnie zrobiono w Dusterze...

a jaki to nadbieg ?!

Odnosiłem się raczej do "obniżający spalanie i poprawiający komfort akustyczny" - czyli "nadbiegu" ideologicznego, nie w wartościach bezwzględnych (:

Po drugie: to jest "nadbieg" Dusterowy - bo pisałem o nim na tle innych Daciek: 44,25 km/h na "6" w 4x2 to mimo wszystko więcej niż 42,19 na "5" w Sandero, które było najwyższą dotychczasową wartością (następne jest 39,84 w Loganie i 39,82 w MCV-ce).

Cytat:
żaden ze znanych mi samochodów (a kilkoma jeździłem), mających nawet słabszy silnik z bezpośrednim wtryskiem i turbiną nie miał tak krótkiego piątego biegu

Pytanie zasadnicze: a to też były SUV-y? Bo od tego przecież zależy perspektywa.

Cytat:
(o 6 nie wspominam, bo zakłądam że 6tka w dusterze 4x4 pełni właśnie rolę 5tki)

No właśnie - w 4x2 też.

laisar - 2010-03-15, 12:15

r70 napisał/a:
Myślisz że w obecnych czasach kiedy projektami rządzą księgowi, firmy pozwalają sobie na nadwyżki w wytrzymałości silnika/skrzyni biegów tolerujące bezkarne wzmacnianie o 20 czy 25% ?

Wytrzymałość niektórych elementów bez wątpienia jest większa niż teoretycznie potrzebna - po prostu do pewnego momentu mimo wszystko taniej wychodzi używanie ich wszędzie w tych samych wersjach, niż różnicowanie...

Cytat:
wydatki związane z podkręceniem silnika to najczęściej początek wydatków.

Początek to już raczej samo kupno auta... (((:

No ale podstawowe prawo wszechświata brzmi przecież: "Nie ma nic za darmo". Chipowanie nie jest więc też żadnym cudownym rozwiązaniem - a jeśli ktoś uważa przeciwnie, to na pewno się na tym sparzy. Natomiast po rozważeniu wszystkich "za" i "przeciw" i przygotowaniu na wszelkie konsekwencje - nie widzę problemu.

Chociaż np ja kupiłem nowe auto m.in. po to, żeby z nim nie mieć problemów - a podkręcanie, nawet choćby nie wiem jak teoretycznie bezpieczne, to zawsze jeden (choćby potencjalny) problem więcej.

(Podobnie: głownie też dlatego wciąż nie zdecydowałem się na LPG - aż tak dużo taniej nie jest, a jednak trochę więcej z tym zachodu...).

laisar - 2010-03-15, 12:27

karpecik napisał/a:
1. czy wybrać LA 4x2 1.6 benzynę i wszystkie dodatki czy LA 4x2 1.5 dci 85KM i wszystkie dodatki. Trochę słabe osiągi ma ten diesel...

Jeśli naprawdę potrzebujesz lepsze - to bierz benzynę.

Diesel jest po prostu do jazdy ekonomicznej, nie sportowej.

Cytat:
W zasadzie będę jeździł w trasie około 70% przebiegu.

No to podstawowo podstawowy problem nr 0 brzmi raczej: czy aby na pewno Duster w ogóle jest akurat najlepszy?...

Cytat:
I jeszcze jedno: będę potrzebował auta w maju i jeżeli wybiorę Dustera a nie dostanę go na ten termin to rezygnuję i kupię co będzie. Z półki.

Zapytaj po prostu w salonie, powiedzą Ci, kiedy byłaby dostawa - do tej pory opóźnienia zdarzały się chyba raczej sporadycznie, a jeśli już, to zdaje się jedynie kilkudniowe...

laisar - 2010-03-15, 12:53

fi napisał/a:
laisar napisał/a:
54-56 tys. do 69500 - wiara w negocjowanie cen nie powinna tu mieć wiele do rzeczy

W przypadku Skody to nie wiara, tylko konkretna oferta :-)

No dobrze - powinienem był raczej napisać "niewiara" [w stosunku do Dacii].

Cytat:
nie bylem jeszcze w salonie Dacii (bo po co, skoro Dustera tam nie bylo :-) ), ale zawsze slyszalem, ze maja tak duzy popyt, ze na zadne ustepstwa nie ida...

No ale słyszałeś to chyba raczej na tym swoim Wybrzeżu (; ? Bo w w PL popyt jest stosunkowo niewielki i niektórym coś tam się udawało wynegocjować...

(Chociaż, powtórzę, trzeba oczywiście pamiętać o niższym poziomie startowym cen).

Cytat:
samochody traktuje zdecydowanie praktycznie - (czyli idealnie wpasowuje sie w 'target" marki Dacia.

Teoretycznie tak - ale praktycznie (; to jednak najbardziej liczy się to, czy Dacia spełnia Twoje potrzeby. Jeśli nie, to nie ma co próbować, bo niska cena nie wszystko osłodzi...

Cytat:

Tylko słabsze - w 1.6 16v jest to samo co w dieslach, więc sumarycznie powinno być w tym przypadku jednak lepiej.

(Chociaż podobno akurat ten silnik jest sam z siebie dość głośny, jak na benzynę... No ale faktycznie, jazda próbna to podstawa, więc wszystko się okaże - zwłaszcza, że odbiór hałasu to i tak sprawa głównie subiektywna).

Cytat:
sporo tu w NL jezdzi Dacii, wiec powinni rynek traktowac powaznie

Owszem, ale zawsze możesz też po prostu posprawdzać na lokalnych forach - np http://dacia.startpagina.nl/prikbord/ - bo jednocześnie Daciowcy są dość aktywni.

Cytat:
dodatkowe nakadki plastikowe na nadkola - dzieki temu caly samochod w kolo jest oblozony czarnym plastikiem - super sprawa!

No właśnie (: - np ja chętnie w ogóle zrezygnowałbym z lakierowanych zderzaków... (i to nie tylko w Dusterze).

fi - 2010-03-15, 13:25

laisar napisał/a:
No właśnie (: - np ja chętnie w ogóle zrezygnowałbym z lakierowanych zderzaków... (i to nie tylko w Dusterze).

No to jest nas dwoch :-)
W Dusterze jest opcja kupienia Ambiance i doposazenia go w klime, ale...... w ten sposob pozbywamy sie komputera pokladowego na przyklad, ktorego oddzielnie kupic sie nie da... wiec lipa.
To jest ogolnie niefajny trend - naprawde ciezko jest znalezc nowo projektowane auta, ktore beda mialy nielakierowane zdrzaki - nawet auta miejskie!!, ktore powinny byc najlepiej oblozone guma, zeby przy parkingowych "zabawach" bylo jak najmniej szkod....

Aha - w ktoryms z filmikow zapostowanych wyzej byly akcesoria wraz z cenami (w Rumunii). I troche pojechali z tymi nakladkami na nadkola - za 4 nieduze kawalki plastiku wyszlo cos kolo 750 PLN :-? Pelny box dachowy nie byl wiele drozszy...
Listwy na drzwi (te na dole) kosztowaly drugie tyle - troche plastiku za 1500 PLN !!!!!!

fi - 2010-03-15, 14:30

laisar napisał/a:
Trzeba jednak z kolei brać pod uwagę, że taka konstrukcja cennika bierze się z kalkulacji producenta - bardzo niska cena początkowa musi zostać koniec końców przez kogoś sfinansowana...

Zobaczcie cennik dodatkow w NL - to jest dopiero hardcore :) O ile ceny samego samochodu sa wlasciwie takie same jak w PL (netto - o cenach dla klienta nie mowie, bo oprocz 19% vat trzeba jeszcze zaplacic 30% "podatku od luksusu :roll: ), to dodatki sa rowne 2 razy drozsze niz w PL

laisar - 2010-03-15, 15:18

Kup w PL! (;

Komputer to pikuś, resztę bajerów też mógłbym odżałować w "miejskiej terenówce" właśnie na rzecz "golasa" z plastikami - ale nawet w aucie do miasta boczne poduchy byłyby jednak wskazane...

Po drugie, moja żona jest wzrostu raczej niewielkiego, więc przydałby się zarówno regulowany fotel kierowcy, jak i elektryczne lusterka...

(Co właśnie było argumentami za naszą aktualną MCV-ką jako Lauerate).

[Chociaż tak naprawdę z regulacji fotela nie korzystamy - jest po prostu podwyższony na stałe, bo ja też lubię siedzieć wysoko, a i moje dość długie nogi lepiej się w ten sposób mieszczą. No ale innej opcji nie ma, również w innych markach...].

Koniec końców: plastiki faktycznie nie są tanie (cały zestaw we FR to 465 €), ale może bym się jednak i tak zdecydował...

(Ale może pojawią się wreszcie kiedyś zestawy nieoryginalne? (; ).

Jakie to więc szczęście, nie jednak nie planuję kupować Dustera! (;

(Jeśli już - to najprędzej faktycznie bardziej w teren, a wtedy brałbym rzeczywiście zupełnego "golasa").

fi - 2010-03-15, 15:33

laisar napisał/a:

Po drugie, moja żona jest wzrostu raczej niewielkiego, więc przydałby się zarówno regulowany fotel kierowcy, jak i elektryczne lusterka...

No to akurat (fotel i kierownica - lusterka niestety nie) da sie dokupic jako "pakiet funkcjonalny".
Jego ceny nigdzie nie podaja, ale pewnie kolo 2500 - czyli razem z klima 5000, ktrore to wlasnie jest roznica miedzy wersjami (strasznie droga ta klima dla dustera ambiance swoja droga - 1000 drozsza niz w innych modelach pakiet caly - sprawdza sie zasada, ze opcje do wyzej pozycjonowanych aut sa drozsze...)
tutaj dygresja ze skody: do Yeti mozna sobie zamowic skrzynie DSG. Nie biorac pod uwage niepewnosci takiego zakupu (technologia jeszcze niesprawdzona) wystraszyc sie mozna ceny - 7300 PLN. Jakiez bylo moje zdziwienie, gdy oglosili nowe silniki do fabii i roomstera. Ten sam silnik z identyczna skrzynia biegow DSG. I doplata za nia.... 4500. Lekkie przegiecie, nie uwazacie?

Mikele - 2010-03-15, 16:01

Jeśli wydaje się Wam, że Dacia w bzdurny sposób łączy ze sobą elementy wyposażenia opcjonalnego, to zajrzyjcie na stronę fiata albo vw i próbujcie skonfigurować sobie dla sportu jakieś autko.

Niektóre cudeńka niewiele dzieli od zestawów "opcja pełnowymiarowe koło zapasowe łączy się ze skórzaną tapicerką" :mrgreen:

paweloo97 - 2010-03-15, 16:40

Cena pakietu Modularność to 1000 zł
krakry1 - 2010-03-15, 16:54

Mikele napisał/a:
Jeśli wydaje się Wam, że Dacia w bzdurny sposób łączy ze sobą elementy wyposażenia opcjonalnego, to zajrzyjcie na stronę fiata albo vw i próbujcie skonfigurować sobie dla sportu jakieś autko.

Niektóre cudeńka niewiele dzieli od zestawów "opcja pełnowymiarowe koło zapasowe łączy się ze skórzaną tapicerką" :mrgreen:
Całkowita prawda w przypadku Fiata.
fi - 2010-03-15, 17:10

paweloo97 napisał/a:
Cena pakietu Modularność to 1000 zł

A to mnie bardzo milo zaskoczyli :idea:

laisar - 2010-03-15, 18:07

fi napisał/a:
No to akurat (fotel i kierownica - lusterka niestety nie) da sie dokupic jako "pakiet funkcjonalny".

No ale właśnie też do Ambiance'a...

Cytat:
Lekkie przegiecie, nie uwazacie?

Owszem, ale też nic nowego, niestety /:

piotrres - 2010-03-15, 20:04

"Nierozłączności pakietów" doświadczył także mój znajomy. Rzecz dotyczyła Mazdy 3.
Takie rzeczy tylko w Bolanda :evil:

maciek - 2010-03-15, 20:11

Gość - 2010-03-15, 21:18

Tak długo śledze wątki o Dusterze, że wkońcu jestem i tu.

W pewnych zakątkach internetu znalazłem wypowiedź z targów pana z Italdesign, znanego dość dobrze z projektowania wielu pojazdów, w tym także tych z niższej półki.

Otóż Pan Giugiaro na pytanie :
"What do you think it mean Duster?"

W bez większegoo namysłu sprecyzował:
"It`s a very apropriate name. I imagine that this car is good to go in the dust...Duster is the best name I coud imagine for this car." :)

Druga sprawa, nie wiem, czy zwróciliście na to uwagę, ale niektóre wersje pojawiające się na fotach unetrnetowaych ukazują wzdłuż auta przez drzwi przednie i tylnie wyraźne przechodzące przetłoczenie w kształcie bardzo płaskiegu U.
Po co to zrobili to nie wiem, ale spaskudza to auto dość intensywnie. Mam nadzieję, że to nie dotyczy wszystkich wersji.

Komisarz Zawada - 2010-03-15, 22:20

To spłaszczone U to taki znak charakterystyczny Dacii. W Sandero też tak jest.
r70 - 2010-03-15, 22:54

A może zamawiając będzie można zrezygnować z pewnych dodatków standardowo oferowanych droższej wersji. W Lagunie np. można było z kilku elementów rezygnować pod warunkiem że zamiasliśmy wersję do produkcji.
Ja też wolałbym w tkakim samochodzi zdeżaki bez lakieru, poza tym chba wolałbym jenak tylną kanapę dzieloną 50/50 (zakładam że czasem będę musiał się w terenie przepsać w samochodzi i taki podział pozwoliłby zaadopować wnętrze do spania jednej osoby).
Tymczasem zdecydowanie nie chciałbym rezygnować z komutera, ogrzewanych lusterek czy centralnego zamka.
Tak czy inaczej i tal na razie nie można składać zamówień na wersję 4x4 więc czekam pierwsze dustery trafią do salonów i będzie można zobaczyć nie tylko zdjęcia i filmiki :)

piotrres - 2010-03-15, 23:55

Dlaczego Duster ? :-)

http://moto.pl/MotoPL/1,9...test_wideo.html

laisar - 2010-03-15, 23:55

@esselite: ROTFL, a co miał powiedzieć? (((((:

Artyści - ewentualnie - chwalą innych artystów jedynie w trzech przypadkach: 1) tych martwych przed swoim urodzeniem, 2) swoich mistrzów, 3) swoich uczniów ((((:

A i to zazwyczaj tylko przez zaciśnięte zęby i z jakimiś "ale"... <;

Jest to zresztą jeden ze sposób na odróżnienie Prawdziwego Artysty od rzemieślnika: temu ostatniemu zdarza się pochwalić nawet znienawidzonego, bezpośredniego konkurenta, o ile ten faktycznie wykona swoją robotę naprawdę dobrze.

Żeby było jasne: TO NIE JEST ŻADNA KRYTYKA! Artystów trzeba cenić, hołubić itd - tylko pytanie ich o ocenę twórczości kogoś innego jest... nieroztropne <<<:

Po drugie, trzeba pamiętać, że nie istnieją żadne absolutnie obiektywne kanony urody. Ja też nie uważam Dustera za okaz piękna - ale to jedynie moje zdanie, w kwestii ładności auta idealnie tak samo ważne jak naprawdę wspaniałego mistrza Giugiaro (:

Natomiast gdybym potrzebował takiego auta, to jeśli by miało pożądane przeze mnie cechy, wziąłbym je mimo brzydoty.

A przetłoczenie dotyczy wszystkich wersji Dustera i Sandero - i jedynie ich, więc nazywanie go "znakiem charakterystycznym" Dacii to nadużycie <;

laisar - 2010-03-15, 23:59

piotrres napisał/a:
Takie rzeczy tylko w Bolanda

Niestety - nie tylko u nas i nawet nie tylko w Dacii.

r70 napisał/a:
A może zamawiając będzie można zrezygnować z pewnych dodatków standardowo oferowanych droższej wersji.

Do tej pory nie było w Dacii takiej możliwości - i raczej wątpię, żeby się w najbliższej przyszłości pojawiła, niestety...

wox - 2010-03-16, 18:36

laisar napisał/a:
Natomiast gdybym potrzebował takiego auta, to jeśli by miało pożądane przeze mnie cechy, wziąłbym je mimo brzydoty.

MCV-kę nie uważam za ładne auto (wg mnie ładny jest tylko tył), ale tak jak piszesz miała "pożądane przeze mnie cechy" i dlatego ją kupiłem.

A w kwestii Dustera - to autko mi się podoba i gdy powstanie wersja 7-osobowa, to będzie już prawie wszystko czego ja pożądam od auta (gdybym nie miał ograniczeń finansowych, to stawiałbym na Volvo XC90).

fi - 2010-03-16, 19:19

laisar napisał/a:

Maly update - weszly nowe cenniki skody - dla yeti 1.2TSI na dzien dobry dostaje sie 5700 upustu - oficalnie, bez proszenia. Czyli sie robi 64000. Do tego jeszcze troche mozna sobie urwac w indywidualnych negocjacjach - znowu mam zagwozdke...

Kiedy beda te Dustery do jazd?????? :-)

karpecik - 2010-03-16, 19:47

Negocjuję LA 1.5dci 4x2 full bez radia ale z alarmem... i jest to dużo mniej niż 64K.
karpecik - 2010-03-16, 19:53

Oglądnąłem wklejone filmiki. To jest fajne autko.
laisar - 2010-03-16, 20:16

fi napisał/a:
weszly nowe cenniki skody

Konkurencja... ((((:

TSD spotkałem dziś na drodze Yeti i... nie poznałem, mimo że ze 2 tyg. temu obejrzałem już drugi raz dokładnie w salonie <: Dopiero jak się zrównaliśmy (jechaliśmy naprzeciwko siebie), to zajarzyłem. Z daleka, z przodu wyglądał zupełnie jak... Mini! Serio-serio (((:

maciek127 napisał/a:
nie wiem czy było

Ano było... Tak trudno przejrzeć aktualny i poprzedni temat? d:

flowerman - 2010-03-17, 07:20

fi napisał/a:
laisar napisał/a:

Maly update - weszly nowe cenniki skody - dla yeti 1.2TSI na dzien dobry dostaje sie 5700 upustu - oficalnie, bez proszenia. Czyli sie robi 64000. Do tego jeszcze troche mozna sobie urwac w indywidualnych negocjacjach - znowu mam zagwozdke...

Albo ja nie umiem czytać, albo co.

Pokaż mi te 5700:

Cennik Yeti 2009

Cennik Yeti 2010

Wchodzę do salonu i mam cash w ręce - gdzie ten rabat - bo salon twierdzi że w kredycie.

3700 to cash, 1999 to kratka za 1 zeta - która mnie np. nie interesuje - rocznik 2009.

Dla 2010: 3700 to ubezpieczenie, a 2000 to upust

Cenniki mówią podobnie

fi - 2010-03-17, 07:47

O 2009 zapomnij - 1.2 z 2009 kupic sie nie dalo juz w 2009 :-D

2010 - 3700 na ubezpieczenie (chyba, ze Ty inaczej rozumiesz rabaty??? - jezeli ZA DARMO dostaje ubezpieczenie na 2 lata warte 3700, to jest to dla mnie rabat od ceny samochodu wartosci 3700 - mozesz uwazac inaczej, nie bronie Ci)
Do tego 2000 rabatu (rzeczywistego: "cena auta - 2000" do zaplacenia) przy zakupie auta z silnikiem 1.2 lub dieslem 81KW.

Nic tu o kredytach mowy nie ma - tylko, ze te rabaty sie LACZA z kredytem (czyli, ze kredyt nie implikuje automatycznego wylaczenia upustu).

Voila! ;-)

flowerman - 2010-03-17, 08:34

Jeżeli tak twierdzisz to masz rację.

Idąc takim tokiem myślenia kupujemy Dustera za cach (bo nas stać) i płacimy za OC (bo AC mi nie potrzebne)

Więc ile zostaje z Twojego rabatu?

Jak mi go podprowadzą to kupię sobie nowy - a co.

Więc gadanie o rabacie bo mam coś ekstra jest trochę bez sensu.

Gdyby przykładowo dali rabat 5700, za który musiałbym dobrać wyposażenia - to ok.

W Twoim porównaniu za auto płacę cennikowo minus 2 klocki rabatu.

Dodatkowo dostajesz prezent w postaci ubezpieczenia.

Jeżeli w salonie zostawiam cenę cennikową - 2000 to rabat wynosi 2000.

A nie tak jak Ty rozumiesz cennik - 5700.

Ubezpieczenie mogę kupić wszędzie.

Ja mam akurat dostęp do tańszego w najdroższej ubezpieczalni czyli PZU.

Tak ja to rozumiem.

Pozdrowienia

P.S. Czy gdyby Ci dali ubezpieczenie na dwa lata o wartości wg. nich 20 000 zł to też

powiesz że masz rabat 20 000 zł? :lol:

fi - 2010-03-17, 08:45

flowerman napisał/a:
P.S. Czy gdyby Ci dali ubezpieczenie na dwa lata o wartości wg. nich 20 000 zł to też

powiesz że masz rabat 20 000 zł? :lol:

Ale smieszne....
Nie kupie ubezpieczenia za dwa lata na nowy samochod o tej wartosci za mniej niz 3700. JA (i tez nie jestem pewien czy Ty dalbys rade mimo deklaracji...). Nikt Ci tez nie broni nie kupowac AC na samochod - ale JA bym kupil i dla mnie to JEST rabat w wysokosci 3700.

Natomiast TY mozesz uwazac jak tylko sobie chcesz.

Poczytaj caly moj watek od poczatku, bo inaczej to dyskutowanie w takim tonie troche nie ma sensu :!:

Mikele - 2010-03-17, 09:19

Fi, nie powtarzaj jak mantry, że Flowerman może mieć swoje zdanie, bo to oczywiste i niczego nie wnosi do dyskusji.

"Zonk" w przypadku chłytów marketingowych jest taki, że każdy dealer stara się sprzedać auto jak najdrożej, jednocześnie pokazując na lewo i prawo, że wypruwa sobie żyły, by klient miał taniej :mrgreen:

Zarówno rabat w wysokości 2000 zł., jak i "darmowe" ubezpieczenie o wartości 3.700 zł. (które nie jest darmowe, tylko ukryte w kosztach auta) to korzyści dla klienta. Nie oznacza to wcale, że są równoważne.

No i na koniec - 3.700 zł. za pełen pakiet na dwa lata to nie jest złapanie Pana Boga za nogi, bo z łatwością można znaleźć tańsze ubezpieczenie OC+AC+Ass, nawet dla klienta nie mającego zniżek i mieszkającego w samym środku Warszawy. Wystarczy poszukać różnych ofert, np. zakładając konto w Allianz Bank masz 25% rabatu na AC, który łączy się z innymi.
Nie mówię już o tym, że nie wszyscy mają tak wielką wiarę w TU jak ja, że kupują AC z nadzieją, że "w razie jakby co", to ubezpieczalnia się poczuje, wypłaci i nie orżnie ;-)

Gość - 2010-03-17, 09:27

Witam wszystkich - mój pierwszy post na tym forum.

Pozwolicie,że dołączę do dyskusji.

Gratisowego ubezpieczenie nie traktowałbym jako wielkiej łaski dla osób które już wyrobiły sobie jakiekolwiek zniżki - jest dobre tylko dla Ubezpieczających się pierwszy raz.

Już wyjaśniam - skorzystałem podczas leasingu na 3 lata z preferencyjnego pakietu , który był niewiele tańszy niż normalne ubezpieczenie, ale miałem wtedy 40% na AC i OC. Po prostu jeden podpis w salonie (wygoda) i poszło.

Niestety po 3 latach gdy musiałem już ubezpieczyć samochód "normalnie" okazało się że nie tylko przepadła cała 40% zniżka ale miałbym już 60% gdybym nie skorzystał z pakietu.

Na dodatek oba ubezpieczenia były w tej samej !!! firmie PZU. (bo gdyby w innych to może bym rozumiał) Pisałem, wyjaśniałem i nic nie dało.

W sumie byłem na całej operacji w plecy. Niech każdy policzy sam czy ten gratis mu sie opłaca.

A Duster jest wielki!!!

laisar - 2010-03-17, 10:27

Spokojnie, koledzy, spokojnie...

@fi: Ja doskonale rozumiem, że te 5700 jest dla CIEBIE równoważne rabatowi, ale faktycznie napisałeś to w taki sposób, jakby było to oczywistą prawdą dla WSZYSTKICH osób - a tak jednak NIE jest jeśli ktoś rzeczywiście może kupić ubezpieczenie taniej niż owe 3700...

I to właśnie flowerman chciał zdaje się powiedzieć: to, że diler deklaruje jakąś wartość gratisu wcale jeszcze nie oznacza, że jest to prawdziwa prawda, nieprawdaż? (;

(Chyba lepszy, konkretny przykład: "W prezencie alufelgi o wartości 3000 zł!" - jeśli jest to typ, którego nie da się kupić nigdzie indziej taniej, no to spoko, ale jak liczyć jego wartość jeśli w sklepie "za rogiem" identyczne kosztują 1500???).

@jerry db: Witaj! (:

No, niestety, trzeba po prostu dokładnie czytać co się podpisuje... /: Ale tak czy owak świadczy to też oczywiście przede wszystkim o TU, które stosuje takie zagrania :evil:

@Mikele: W standardowych przypadkach wiara nie ma raczej nic do rzeczy - zapłaciłeś, to po prostu naprawiasz, a TU płaci (ojjj, płaci...). Ja [nie]stety przekonałem się już o tym trzy razy... (AC) /:

laisar - 2010-03-17, 10:46

fi napisał/a:
[komputera pokladowego] oddzielnie kupic sie nie da

Właściwie to się da - tzn. w pewnym sensie... (; Trzeba po prostu zamówić tablicę przyrządów z wyższej wersji jako część zamienną i kazać wymienić <: No ale oczywiście finansowo raczej nie będzie to miało najmniejszego sensu - a już zwłaszcza przy aktualnej funkcjonalności owego "komputera" (która w związku z tym nie stanowi raczej jakiegoś decydującego argumentu za wyższą wersją).

To już chyba lepiej byłoby dokupić jakieś rozwiązanie niefabryczne - najprościej: wykorzystujące gniazdo OBD...

stempik - 2010-03-17, 20:10

laisar napisał/a:
Właściwie to się da

Właściwie to nie ma takiej pewności niestety. Właściwie to nie wiem tego na pewno ale ...
Nie zdziwił bym się gdyby zegar z lepiej wyposazonego modelu wymagał innej wiązki czy nawet kilku innych niż te zamontowane w aucie rzeczy

laisar - 2010-03-17, 20:21

Aaaależ: da się na pewno (np http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2971 ) - a czy to jest bardzo proste czy mniej bardzo proste to już kwestia drugorzędna, zwłaszcza wobec cen... (;
Gość - 2010-03-18, 07:52

Czy karoseria w Dusterze bedzie ocynkowana? Są jakieś informacje?
tomi - 2010-03-18, 07:53

Dobrze by było :-)
Alien - 2010-03-18, 07:58

do chwili pojawienia na ulicach Yeti baaardzo mi się to auto podobało, potem wsiadłem do bogatej wersji (fotele w jasnej skórze itp) i... i się zawiodłem - co z tego że fotele w skórze jak boczki drzwi z tak chamskiego plastiku że szkoda gadać :-/ do tego ten nieciekawy odwłok - Daćka bardziej mi się podoba ;-)
gigi303 - 2010-03-18, 08:27

jerry db napisał/a:

Nie sądzę, przemawia przynajmniej za tym fakt ceny, nie jest ona wygórowana (przynajmniej za wersję podstawowe 4:2) a więc i w samym procesie produkcji blachy i podzespołów nic się nie powinno też zmienić.

zdzisiu27 - 2010-03-18, 09:52

jerry db napisał/a:

myślisz, że zmienili by proces produkcji ?
nie sądze

Logan posiada 6-letnią gwarancję antykorozyjną. Blachy są zabezpieczane fabrycznie przez wtryskiwanie wosku w profile zamknięte nadwozia, nakładanie mas uszczelniających w miejscach łączenia blach i nakładanie wzmocnionej powłoki w dolnej części nadwozia chroniącej przed uderzeniami żwiru i kamieni.

zdzisiu27 - 2010-03-18, 09:58

fi napisał/a:

na francuskie.pl masz zestawienie parametrów z aktualnymi cenami konkurencji
Dacia Duster jest najlepsza!

Bardzo mnie zdziwił kaszkaj :shock:

laisar - 2010-03-18, 12:24

Ale jak napisałem tam w komentarzu - zewnętrzne wymiary to marne porównanie /:

Zrobiłem więc chyba lepsze <: http://spreadsheets.googl...yy8oupoaQ&gid=1

fi - 2010-03-18, 12:28

Juz sama nazwa tego serwisu wskazuje na pewna stronniczosc ;-)
Dobor parametrow do porownania jest z lekka smieszny, jak i interpretacja wynikow (np. 1.2 skody jest najgorszy. W czym???W tym, ze najmniej pali paliwa, moc ma taka sama jak 1.6 z dustera a moment obrotowy wiekszy? Wolne zarty...)
Tak wiec takie porownania sa dobre do.... niczego :)

Kazdy kupujacy ma inne potrzeby i sam wybiera kryteria oceny :idea:

laisar - 2010-03-18, 12:44

Może nie zaraz "stronniczość" (poczytaj przeglądy prasy, zobaczysz, że zazwyczaj prostują raczej oczywiste przegięcia w drugą stronę) - ale na pewno mają lekki "syndrom oblężonej twierdzy" <;

Natomiast same zestawienia tego typu są oczywiście cenne - tylko nie należy z nich po prostu wyciągać pochopnych wniosków...

fi - 2010-03-18, 13:12

No wlasnie oni wyciagneli te pochopne wnioski :-/
Gość - 2010-03-18, 13:21

Szkoda, że w samochodzie typu SUV narażonym na kamienie i gałęzie nie ma ocynkowanej blachy. Miłą niespodzianką jest to, że kolor czarny (mój ulubiony) jest niemetaliczny i nie będzie wymagał dopłaty:
http://dacia.de/dacia_duster_lackierungen.php

Ciekawi mnie jeszcze opcja skórzanej tapicerki. Jest stosunkowo tania(2,5tys), ale też ekologiczna, czyli sztuczna. Nie wiecie jak z trwałością, bo w mojej KIA mam już drugi fotel kierowcy - dużo wsiadania (ruch miejski) i poległ przy ok 120tys.
Skóra jest łatwiejsza w utrzymaniu przy dzieciakach ( przy błocie) i warto by było się szarpnąć.

pride26 - 2010-03-18, 13:32

czarny bez doplaty hehe.. chyba nie u nas bo jest to perła za 1 600 zł
laisar - 2010-03-18, 13:44

@jerry db: Poczytaj po prostu http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=113 - blachy Daciek galwanizowane, choć tylko częściowo i nie wiadomo dokładnie jak i czym...

Co do skóry - zdania są jak widać podzielone: np "mcvek" @ http://moto.pl/MotoPL/1,8...rticle_comments

@fi: Wypadek przy pracy (; - ważniejsze będzie czy się poprawią...

Gość - 2010-03-18, 18:54

Głupoty jakieś tam wypisują, że koszt zabezpieczenia blach jest bardzo wysoki. Ojciec pracował przy projektowaniu lini technologicznej dla fabryki i mówi mi , że ocynkowanie blach z dwóch stron to żaden koszt w porównaniu do innych kosztów, a przecież od tego zależy bardzo wiele.
Sam jeżdze samochodem marnym po Polsce, ale auto ma prawie 10lat, ma rysy i otarcia z każdej strony, a rdzy na karoserii nie ma, dlatego podejście producentów jest tragiczne i szkoda, że klienci nie odcinają się od aut słabo przygotowanych, bo może by to coś zmieniło.

Z zestawienia wymiarów, to Duster raczej jednym z najciaśniejszych będzie, jeżeli dobrze czytam, a wnioski wyciągane z francuskie.pl, to rzeczywiście nieporozumienie.

laisar - 2010-03-18, 20:31

Mnie, klienta, nie interesuje jak auto jest przygotowane - jedynie to, jak się sprawuje. I jak na razie wygląda na to, że cokolwiek zrobili z Daćkami, to całkiem dobrze się sprawdza - nie wydaje się, żeby rdzewiały bardziej, niż inne, podobno na pewno całkowicie ocynkowane marki.

Duster nie jest najciaśniejszy - chyba we wszystkich kategoriach jest po prostu 3-4 od końca, czyli: "poniżej średniej, ale nie ostatni" (:

Gość - 2010-03-18, 20:32

laisar dzięki za linki - ciekawa dyskusja na moto.pl

Przyszła mi do głowy myśl,że Duster 4x2 jest ideologicznie najbardziej zbliżony do KIA Soul. Podobne silniki, cena i pomysł na "pogromcę krawężników". Duster traci deko na wyposażeniu, nadrabia rozmiarami. Zamiast uniwersalnego kompaktu do miasta - pseudo SUV w cenie klasy B.
Co sądzicie?

laisar - 2010-03-18, 20:43

Proszę bardzo (;

Coś w tym oczywiście jest, choć najwięcej zależy po prostu od nastawienia danej osoby. Ja nie porównywałem wersji 4x2, bo mnie w ogóle nie interesuje, a to jest jednak trochę pracy. Ale jak ktoś zrobi takie zestawienie danych, to bardzo chętnie poczytam (;

maciek - 2010-03-18, 21:51

proponuje napisać list żeby prowadzili wersje 4x4 w wersji wyp Duster, bo to jest dobijające że w innych państwach jest dostępne a u nas oczywiście nie. :-/ :-? /// a może będzie wersja z kratką??

prawde mówiąc miałem nadzieje że zobaczę właśnie Dustera pod oknem Domu w przyszłym roku ale coraz więcej wad widzę jego niż zalet :-/

zostaje tylko czekać, może pójdą po rozum do głowy.

piotrres - 2010-03-19, 11:07

maciek127 napisał/a:
(...)żeby prowadzili wersje 4x4 w wersji wyp Duster, bo to jest dobijające że w innych państwach jest dostępne a u nas oczywiście nie. :-/ :-? ///

Wydaje mi się, że jest to jak najbardziej sensowna propozycja. Znalazłoby się sporo chętnych. Ale, DP (RP) i nie tylko traktuje nasz rynek jako marginalny, więc kto by się ty przejmował.
maciek127 napisał/a:
(...)prawde mówiąc miałem nadzieje że zobaczę właśnie Dustera pod oknem Domu w przyszłym roku ale coraz więcej wad widzę jego niż zalet :-/

Mógłbyś egzemplifikować (enumeracyjnie) :-P rzeczone wady "Odkurzacza" ?

No własnie:
http://www.nokaut.pl/szukaj/wiadro-ocynkowane.html

fi - 2010-03-20, 20:00

Poszedlem dzis do lokalnego dealera Renault cos sie wywiedziec. Nie jest dobrze - pierwszy showmodel kolo 20 kwietnia, a do jazd testowych w polowie maja. Coz.

Posiedzialem sobie za to w MCV ktora mieli na miejscu (nie mialem jeszcze okazji organoleptycznie sprawdzic nowego wnetrza) i pare uwag:
- co po niektorzy na roznych forach pisza, ze jakos plastikow i wykonania dacii to jakis czwarty swiat, czy jeszcze gorzej... Nic podobnoego! Wszystko jest na przecietnym poziomie. Tak to juz w dzisiejszych autach jest. Np. Kia Venga ma rownie paskudne plastiki. Na minus na pewno smrod nowego auta - jeeeeeny, jak w nim smierdzialo! :-)
- po raz pierwszy zasiadlem sobie z tylu :-D Ale tu koniec usmiechania, bo reakcja byla: :shock: :shock: JAK TU CIASNO!! To, ze sie siedzi wysoko, to jeszcze oki. Ale z tylu, za soba samym nie starcza mi miejsca na nogi. Przypomina mi to mniej wiecej lanosa. Jestem dosc niemilo rozczarowany. Moze byc tak, ze przy podniesionym na maksa fotelu z przodu, jak zwykle jezdze (a tu zadnej wajhy do regulacji wysokosci fotela nie znalazlem), miejsca bylo by wiecej? Ale niesmak pozostal.

Reszta bez zastrzezen (i, bez obrazy panowie posiadacze wnetrz sprzed liftu - o lata swietlne ladniej, bo stary srodek byl lata swietlne za lanosem nawet, jak dla mnie of course) - czas pojezdzic i zobaczyc ki czort....

fi - 2010-03-21, 14:11

Zobaczylem wczoraj, ze moj ostatni post zostal przeniesiony - ale juz wrocil :-)

I tak chyba lepiej - bo nie chodzilo o MCV jako takie, tylko ogolnie o Dacie - wymiary wnetrza dustera wydaje sie, ze pozostana takie same.

Kurcze, naprawde dziwna sprawa z tym miejscem z tylu. Czy w MCV kanape tyla mozna przesuwac? Bo wygladala jakby byla przesunieta, tak ciasno bylo....

Reszta w jak najlepszym porzadku, albo inaczej - jak w MCV ktora jezdzilem - z uwagi na dlugie rece nigdy nie mialem problemu z przelacznikami szyb czy ogrzewania :-)

r70 - 2010-03-21, 15:11

Moja sistera właśnie wraca z poznaniskich targów gdzie na moją prośbę "pomacała" dustera. Pomacała także inne modele dacii i mówi że stylistyka wprawdzie ta sama, ale jakość plastików zupełnie zauważalnie lepsza. Generlanie ilość miejsca z pprzodu przyrównała do swojego megane2, z tyłu stwierdziła że dacia znacznie obszerniejsza.
Szkoda że sam nie mogłem jechać :/

laisar - 2010-03-21, 17:52

(Po przesunięciu doszedłem do tego samego wniosku, więc przywróciłem (: ).

Ja mam wersje sprzed -liftingu (; ("lift" to zazwyczaj jednak określenie podwyższania zawieszenia (; ) i wcale się nie obrażam - wygląda rzeczywiście topornie i nowe jest zdecydowanie lepsze. I w pełni się zgadzam: nie tylko lepsze, ale po prostu całkiem dobre w swej przeciętnej średniości (;

Natomiast miejsca z tyłu wzdłuż jest dosłownie ociupineczkę mniej niż w większości innych kompaktów - przy przednim siedzeniu ustawionym w odległości metra od pedałów jest to np (mm, mierzone pomiędzy oparciami*):

MCV: 690
focus: 715
golf: 725
mercedes klasa c: 715
octavia: 725

Tyle że z kolei w Dacii siedzi się właśnie te parę centymetrów wyżej (mm, od podłogi do brzegu kanapy):

MCV: 400
focus: 390
golf: 350
mercedes klasa c: 330
octavia: 340

- od czego co prawda miejsca na kolana oczywiście nie przybywa, ale na resztę nogi już tak.

Czyli: Dacia promuje po prostu zdrową sylwetką (; - siedzenie z wyprostowanymi plecami na tej części ciała, która do tego powinna służyć, a nie półleżenie na biednym krzyżu...

Ale najciekawiej jest z szerokością - daćka jest niby jednym z węższych aut (mm, podobno na wysokości ramion, choć empiria twierdzi co innego):

MCV: 1430
focus: 1480
golf: 1460
mercedes klasa c: 1455
octavia: 1430

- jednocześnie należy jednak do stosunkowo nielicznej grupy pojazdów tej wielkości mieszczącej trzy dziecięce foteliki obok siebie. Oczywiście, to po prostu wynik jej "uczciwości" - dzięki sporemu rozstawowi osi, zmierzona szerokość dostępna jest właściwie na całej głębokości kanapy, nie tak jak u łże-kompaktów, gdzie nadkola wnikają w siedzisko...

Kanapa niestety nie jest przesuwana.

Regulacja fotela kierowcy - jeśli w ogóle jest (a jest tylko w Laureate [i wyżej]) - znajduje się z lewej strony pod fotelem. Tylko że trzeba unieść tyłek, żeby zadziałała <: Ale za to faktycznie nieco pomoże na miejsce z tyłu, bo podniesienie fotela powoduje rónież jego przesunięcie w przód.

Natomiast w ogóle najlepsze miejsca są w MCV-ce w... trzecim rzędzie! (;

------------------------------
* wszystkie pomiary wg Auto Świata, który co prawda nie jest zbyt obiektywny, ale jednocześnie trudno go podejrzewać o sprzyjanie Dacii... <:

fi - 2010-03-21, 18:08

Faktem jest, ze jestem rozpieszczony matryca, ktora jest autobusem, w porownaniu do kompaktow. A od 4 lat nie zdazalo mi sie jechac na tylnym siedzeniu niczego innego - i zapomnialem :-)
Pierwszym autem, ktore mialo miejsca wiecej, byla Skoda Superb, do ktorej wsiadlem na chwile w salonie.

fi - 2010-03-21, 18:10

r70 napisał/a:
mówi że stylistyka wprawdzie ta sama, ale jakość plastików zupełnie zauważalnie lepsza.

A to ciekawostka. Tego sie nie spodziewalem. No jak jeszcze wycieszenie dolozyli to juz w ogole szok. Teoretycznie, jak chca auto pozycjonowac wyzej niz dotychczasowa game modli, to powinni...

laisar - 2010-03-21, 18:16

No to idź najpierw i porównaj coś podobnych do Daciek rozmiarów (;

(Zwłaszcza Yetiego, któremu przesuwane wzdłuż fotele z tyłu niewiele pomagają... <<<: ).

A z superbem nie ma dziwne: pierwszy wymiar to 855 mm - ale kolejne to 360 i 1450, więc przy rozstawie osi 2761 mm wobec MCV-kowych 2900 jestem bardzo ciekaw jak realnie wychodzi ten ostatni...

wox - 2010-03-21, 18:18

Dziwne - tak się zachwycasz Skodą Yeti, narzekasz na ciasnotę w MCV-ce, a ja, jak tylko zerknąłem na drugi rząd siedzeń w Yeti, to stwierdziłem: "za dużo miejsca to tutaj nie ma"?
Nie wiem jakie były ustawienia tylnej kanapy, ale ciasnota w porównaniu z MCV-ka była wyraźnie zauważalna, zwłaszcza na szerokość.

AndrzejW - 2010-03-21, 18:22

Ja nie zauważyłem, żeby jakość plastików była lepsza niż w moim Sandero. Już sie przyzwyczaiłem do mojego wnętrza i w Dusterze wg mnie było trochę za ponuro. Jedynym plusem była nakładka z lepszego materiału na środkowy kanał, co ogólnie poprawia wrażenia estetyczne.
fi - 2010-03-21, 18:58

laisar napisał/a:
(Zwłaszcza Yetiego, któremu przesuwane wzdłuż fotele z tyłu niewiele pomagają... <<<: ).

Yeti wlasnie dzieki podniesieniu fotela do gory jakos tam sie w tej kategorii preznetuje. Ale jest ciasny. Po Matrixie wszystko jest ciasne (za to bagaznika mam obecnie 350l...).

Fotele przesuwane maja nie polepszyc, tylko pogorszyc sprawe ;-)

fi - 2010-03-21, 19:05

wox napisał/a:
Dziwne - tak się zachwycasz Skodą Yeti, narzekasz na ciasnotę w MCV-ce

Yeti sie nie zachwycam... Na pewno nie iloscia miejsca w kabinie. Jakosc wykonania i prowadzenie za to na pewno zasluguja na uwage.
A MCV... no troche rozczarowalo, bo po rozstawie osi oczekiwalem wiecej (choc zdawalem sobie sprawe, ze taki rozstaw jest po to wlasciwie, zeby trzeci rzad siedzen sie zmiescil, nie zeby wiecej miejsca na drugi bylo). Jak pisalem juz - podniesienie mojego fotela z przodu pewnie by sporo dalo, a tego nie zrobilem.

W dziedzinie miejsca zachwycal bym sie tiguanem, tylko mnie na niego nie stac ;-)

laisar - 2010-03-21, 20:24

Nie wiem, czy to aż tak duża różnica:

(chociaż jak widać coś AŚ kręci, bo MSZ sumy powinny być chyba takie same?)

min przód, max tył: 950 + 880 = 1830
max przód, min tył: 1155 + 650 = 1805

(podobno Duster w środku prawie identyczny)
min przód, max tył: 850 + 920 = 1770
max przód, min tył: 1050 + 620 = 1670

(Rozumiem parę centymetrów jako brak dokładności pomiaru - ale 10 cm???...).

min przód, max tył: 900 + 860 = 1760
max przód, min tył: 1100 + 645 = 1745

laisar - 2010-03-21, 22:32

No, proszę - znalazłem inne źródło: Auto.cz i choć wyniki są trochę inne (Tiguan dostaje bęcki!), to jednak mimo wszystko z grubsza podobne (;

Tiguan
min przód, max tył: 820 + 980 = 1800
max przód, min tył: 1050 + 680 = 1730

Logan
min przód, max tył: 920 + 880 = 1800
max przód, min tył: 1100 + 650 = 1750

MCV
min przód, max tył: 840 + 880 = 1720
max przód, min tył: 1040 + 650 = 1690

fi - 2010-03-22, 07:17

Mi sie chyba nigdy te dwa samochody nie przestana mylic (w sensie nazwy) - chodzilo o tego wiekszego, teraz sprawdzilem, tuarega.
Od tiguana wole yeti, bo niewiele mniejsza a duzo tansza i do tego w mojej opinii ladniejsza. Przepraszam za zamieszanie.

Gość - 2010-03-22, 08:49

r70 napisał/a:

Czy ktoś z forumowiczów użytkował ten silnik - 1,6 16v z instalacją LPG?
Osobiście jestem zwolennikiem LPG.

laisar - 2010-03-22, 10:31

Bardzo dużo 16v jeździ w Holandii i Niemczech - właściciele są bardzo zadowoleni.

@fi: Noo, toś odjechał (; Touareg to już przecież prawdziwy potwór - 4,7 m długości, ponad 2 t masy własnej, zbiornik paliwa 100 L...

...ale wbrew pozorom w środku wcale nie jest tak różowo:

Touareg (Logan) @Auto.CZ
długość przód min: 880 (920)
długość przód max: 1190 (1100)
długość tył min: 700 (650)
długość tył max: 890 (880)
wysokość przód: 1010 (990
wysokość tył: 1020 (920 - w Dusterze jest więcej)
szerokość przód: 1430 (1400)
szerokość tył: 1440 (1420)

paweloo97 - 2010-03-23, 16:13

Dłłługi komunikat prasowy z którego można się dowiedzieć wielu rzeczy:
http://www.renault.com/Si...10_20D48C72.pdf

- jak już wiadomo będzie 1.5 dCi 85 4x4
-jeśli klienci będą dokupywać dość chętnie/dopracowanie ESP to będzie wprowadzony do większej liczby wersji lub nawet modeli
-nie wyklucza wersji 7-osobowej, natomiast wersje elektryczna/hybrydowa jest nierealna- w dalszej przyszłości taka technologia będzie wdrażana, ale jak będzie przez rynek przetestowana i spadną koszty, raczej wykluczył też opcję nawigacji TomToma znaną z Renault
- raczej nie będzie mocniejszych silników
- w przyszłości możliwe wprowadzenie serii limitowanej nawiązującej do Trophee Andros
- już rozbijano przy projektowaniu samochód pod Euro NCAP (co nie jest niczym nowym) i ponoć wyniki były zadowalające

Poza tym w wywiadzie jest kilka innych ciekawych wątków

piotrres - 2010-03-23, 23:51

paweloo97 napisał/a:
już rozbijano przy projektowaniu samochód pod Euro NCAP (co nie jest niczym nowym) i ponoć wyniki były zadowalające

Hmm, fragment maila od mojego kolegi z czasów studiów:
"(...) i jak wiesz zajmuje się MES-em, w [----] i chcąc nie chcąc wiem co się dzieje w projektach w branży samochodowej --> konserwatywny tzn. bezpieczny, sprawdzony :) (...)"
zgadnijcie o jaki vehicul chodzi :-)

paweloo97 napisał/a:
(...)jeśli klienci będą dokupywać dość chętnie/dopracowanie ESP to będzie wprowadzony do większej liczby wersji lub nawet modeli

Dobre, jak będzie szła topowa odmiana to "luksus" wprowadzą w tańszych ;-)

paweloo97 - 2010-03-26, 14:51

Już przełożony na polski: http://www.francuskie.pl/wiadomosci/5464
I jedna mała ciekawostka-możliwa będzie jeszcze bogatsza wersja wyposażenia ?!

laisar - 2010-03-26, 14:55

A dlaczego nie? Przecież na zachód od Odry są - to może i u nas by się znaleźli chętni...?

(Ale jeszcze prędzej na "gołego" Dustera 4x4).

maciek - 2010-03-26, 20:11

jadą już Daćki, może swoją zobaczysz :-P

benny86 - 2010-03-26, 22:04

maciek127 napisał/a:
może swoją zobaczysz

trzeba patrzeć na numery rejestracyjne to pozna swoją :mrgreen:

Gość - 2010-03-27, 02:07

Witam Wszystkich zainteresowanych dusterem
Od pewnego czasu śledzę wątki na tym forum o dacia duster. Jako że zamówiłam już swojego wymarzonego dusterka to mogę się podzielić informacjami z racji tego iż po procesie zapisania się na wyżej wymienione autko jestem trochę doinformowana. Tych którzy już to wiedzą z góry przepraszam za zaśmiecanie forum ale jak wspomniałam na wstępie śledzę wątki o dusterze i generalnie nigdzie poniższe informacje nie rzuciły mi się w oko.
Otóż od ok. trzech lub dwóch tygodni duster pokazał się przy salonie na al. Jerozolimskich w Warszawie. Pisze przy salonie ponieważ oficjalnie go nie ma stoi na parkingu prawie na samym końcu za salonem i za parkingiem sprzedawanych aut używanych jak się później okazało stoi wśród samochodów sprowadzonych już dla klientów. Jakieś trzy tygodnie temu stały tam trzy sztuki wszystkie 4x2 w kolorach brązowy, srebrny i czarny okazało się że są to egzemplarze sprowadzone tylko dla dziennikarzy. Jakiś tydzień temu stały tam już tylko dwie sztuki czarny i srebrny. Teoretycznie samochodu nie można obejrzeć ale jeśli wejdzie się do salonu i powie się że się widziało dustera na parkingu i jest się zainteresowanym kupnem to sprzedawca może pójść i pokazać auto ja miałam komfortową sytuacje bo mogłam obejrzeć je z każdej strony autko zostało mi otworzone i mogłam sobie, usiąść dotknąć i ocenić własnym okiem co i jak… wrażenia całkiem mile. uwaga szansa na obejrzenie autka w środku jest tylko do godziny 17 ponieważ pracownicy posiadający klucze do tych aut pracują tylko do 17. Dustera można zamówić w następujący sposób: można wpłacić zaliczkę lub zadatek w wysokości 2tys.zl. Ja zamówiłam dustera 4x4 w wersji laureate z silniczkiem diesel do tego kilka dodatków i termin odbioru wyznaczony mam na lipiec. Chciałabym poruszyć kwestie wyposażenia gdyż widziałam że na forum kilka osób się zastanawiało co i jak. Przede wszystkim to radio 1500zl. To według mnie paranoja ale podobno można kupić sobie radio we własnym zakresie wraz z głośnikami i za ok. 100zl. założyć je w salonie daci dzięki temu nie traci się gwarancji. Mam jeszcze informacje związaną z bagażnikiem otóż kolo zapasowe w wersji 4x2 jest pod podwoziem a w 4x4 przy zamówieniu kół aluminiowych koło jest w bagażniku a obok koła jak to było nawet widać na zdjęciach już tutaj zamieszczanych coś w rodzaju kilku rynienek mogących służyć jako schowki. I tu niespodzianka podobno, a sprzedawca zapewniał mnie że na 100% bagażnik w 4x4 z kołem zapasowym w bagażniku ma niecałe 400litrów nie pamiętam dokładnie ile on mówił ale chyba coś ok. 380litrów. tak wiec bardzo się zdziwiłam może te 408litrów które podają w wszystkich wytycznych to kwestia dodania tych pseudo schowków wokół koła, ale o tym można tylko gdybać. Kwestia ESP faktycznie trzeba zamówić przy nim skórzana kierownice która kosztuje 300zl. I na koniec jeszcze kilka informacji o których powiedział mi sprzedawca. Sprzedawcy podobno mają w okolicach obecnego weekendu jakieś szkolenie na temat dustera, dni otwarte na dustera mają przewidziane na wrzesień i podobno produkcja dusterów 4x4 przeznaczonych na polski rynek ma ruszyć od poniedziałku, esp podobno od przyszłego roku będzie wymogiem UE i ma być w standardzie w dusterze oraz co najważniejsze podobno od przyszłego roku tak jak to było z dacia sandero, duster ma być droższy, prawdopodobnie o jakieś 2 tyś.zł. dlatego na cennikach jest napisane że oferta ważna tylko w tym roku czy jakoś tak. To tyle z tego co wiem mam nadzieje że niektórym te informacje się przydadzą.

Gość - 2010-03-27, 09:54

MadziaQ mam pytanko czy dało się uzyskać jakąś promocję w cenie jak zamawiałaś dustera? jest możliwość negocjacji ceny?
Gość - 2010-03-27, 13:56

chris napisał/a:
MadziaQ mam pytanko czy dało się uzyskać jakąś promocję w cenie jak zamawiałaś dustera? jest możliwość negocjacji ceny?

Też próbowałam trochę po negocjować... ale sprzedawca powiedział że ceny póki co są sztywne bo nie mają nawet za dużo informacji na temat dustera, być może po tym szkoleniu dla sprzedawców o którym pisałam w swoim poprzednim wątku będzie taka możliwość. Mnie natomiast udało się uzyskać kilka dodatków miedzy innymi alarm gratis. Ale istnieje również możliwość mojego braku umiejętności negocjacji i może tylko dlatego zamiast niższej ceny dostałam kilka dodatków.

wox - 2010-03-27, 21:25

MadziaQ napisał/a:
Kwestia ESP faktycznie trzeba zamówić przy nim skórzana kierownice która kosztuje 300zl.

Dzięki za tę informację. Czyli ESP faktycznie kosztuje 1500 zł.

Gość - 2010-03-28, 01:02

dokładnie tak... w sumie 1500zł. za całe ESP z ASR.
piotrres - 2010-03-29, 08:19

Hm, ile lat/km może mieć ten prototyp na zdjęciach poniżej ? :-x
Szczerze mówiąc, zmartwiło mnie to zdjęcie z salonu w Belgradzie,
gdyż, nie ukrywam, że jestem mocno zainteresowany "Odkurzaczem" :-? :

Układ wydechowy.

Podszybie przy naklejce 4WD

I z prawej strony...

...dolna krawędź drzwi i próg.

Z drugiej strony, zastanawia mnie, dlaczego niby miano by wystawiać coś takiego na oficjalnej imprezie. :shock: Może to jakieś dzieło z "fotosklepu" (taka mała dywersyjka?) Co o tym myślicie ? Inaczej to byłby strzał we własna stopę, lub jakaś inna perwersja :evil:
http://www.daciaforum.in....g16380#msg16380

pewien rodzaj tłumaczenia z serbskiego:

http://translate.google.p...pl&hl=&ie=UTF-8

co ciekawe reakcje *.RS gł. pozytywne.

http://www.daciaclub.ro/N...9508-s2580.html

laisar - 2010-03-29, 11:00

No właśnie nie wiadomo, jaki jest wiek i przebieg tego egzemplarza - wydaje się, że widać jakieś ślady (niedomytego?) błocka...

Ale nawet gdyby to była zupełna nówka, to może z kolei pochodzić po prostu z jakiejś (pośpiesznej?) serii przedprodukcyjnej i znacząco odbiegać od standardu.

Inna rzecz, że pierwsza fotka nie odbiega jakoś specjalnie od tego, co widać pod większością samochodów, na drugiej w ogóle niewiele widać i to co się wydaje plamką rdzy wcale nią być nie musi, a z trzecią to po prawdzie nie wiem o co chodzi - o te białawe plamki? "Rdzawe" plamy po prawej?

W sumie tak niewiele wiadomo, że chyba nie bardzo jest o czym dyskutować i ciężko wyciągać jakiekolwiek wnioski...

...Oprócz jednego: zgadzam się, że wystawiając taki egzemplarz, Dacia na pewno się nie popisała - i nawet ewentualne braki w parku maszynowym nie są żadnym usprawiedliwieniem /:

piotrres - 2010-03-29, 11:08

Po prostu zastanawiałem się o co tu chodzi. Tym bardziej, że komentarze na forum braci Serbów nie są bynajmniej zjadliwe. Myślę, że powinni ją przynajmniej umyć :-D
Może to jest jeden z egzemplarzy znanych z filmików przedstawiających "essais durabilite", i nie był on nadmiernie zabezpieczany, co pozwalałoby na ocenę rzeczywistej trwałości wehikułu. A na wystawie I chcieli pokazać auto po torturach.
Na niektórych zdjęciach (np. to z lusterkiem) widać wyraźnie ślady eksploatacji (zarysowania drzwi, owiewki lusterka etc.)

piotrres - 2010-03-29, 16:32

Takie "korozyjne" efekty na zdjęciu może dawać zestaw: lakier metalik+tłusta plama (np. po "konserwancie") + lampa błyskowa...
Gość - 2010-03-29, 17:46

Pod podwoziem też efekt lapmy błyskowej by był?
Może to jakiś model na Mongolie wyprodukowany, trudno było by zaakceptować taką jakość jeżeli faktycznie tak będzie. Nowe auto i pordzewiałe. Na zdjęciach progów, też widać te rdzawe odpryski.

krakry1 - 2010-03-29, 18:02

Tak naprawdę to tam dokładnie nic nie widać. Przed zdjęciami powinni samochód umyć.
piotrres - 2010-03-29, 22:16

To mi wygląda na dość "spracowany" egzemplarz, po testach trwałości i pewnie 1 raz umyty na wystawę. Zwróćcie uwagę, na ślady intensywnego użytkowania na okładkach progów. Ten model to Duster a nie Ruster. Mogli go choć porządnie odczyścić na wystawę....
piotrres - 2010-03-29, 23:23
Temat postu: Konkurenci Dustera raz jeszcze
...w pewnej odmianie polskiego:

http://translate.googleus...RvzxD7Y2dwW2mw#

Seal - 2010-03-30, 21:17

MadziaQ napisał/a:
esp podobno od przyszłego roku będzie wymogiem UE i ma być w standardzie w dusterze

Prawda ale to będzie dotyczyło 1 punktu o którym pisałem wcześniej a Duster pod to nie podpada chyba, że producent wykaże dobrą wolą ale też nie musi.

Seal napisał/a:
Aby mieć ESP w standardzie np. w Dusterze to jeszcze długo możemy poczekać:

- od 11.2011 nowe modele
- od 11.2014 wszystkie nowe auta

Chyba, że producent zdecyduje się je wcześniej wprowadzić niż przed 2014 rokiem.

zdzisiu27 - 2010-04-02, 19:19

na francuskie.pl są nowe zdjęcia wnętrza Dusterka

wszystkich nie wkleję bo jest ich sporo

krakry1 - 2010-04-02, 21:06

Fajne fotki - Dzięki.
Gość - 2010-04-02, 21:18

fotki super!! ja dzwoniłem do salonu Dacia we Wrocławiu i tam ma być Duster do poogladania po swiętach, początkowo bedzie można zamawiać wersje 4x2, a jak zapytałem o rabaty to powiedziano mi że do ok 2000 zł bedzie mozna cene ponegocjowac no ale rozmowa telefoniczna to nie to co osobiście spotkanie ze sprzedawcą no ale zobaczymy jak tylko się pojawi we Wrocławiu to jade na oględziny.
krakry1 - 2010-04-03, 11:19

Wracając do tematu to ta konsola środkowa, jest całkiem całkiem - można, rzec takie "podaruj sobie, odrobinę luksusu". Mi się przynajmniej bardzo podoba.
laisar - 2010-04-04, 22:35

eastcowboy napisał/a:
Kto zna ceny?

ASO? (;

(Jak ostatnio sprawdzałem, to cenniki z innych (; źródeł nie obejmowały jeszcze Dustera - chociaż zawierały już rozpiskę jego części i ich numery referencyjne).

gigi303 - 2010-04-05, 06:35

krakry1 napisał/a:
Wracając do tematu to ta konsola środkowa, jest całkiem całkiem - można, rzec takie "podaruj sobie, odrobinę luksusu". Mi się przynajmniej bardzo podoba.

a ja się obawiam że ta odrobina luksusu będzie się palcować jak lodówka inox :mrgreen:
a do tego jak jeszcze będzie potomstwo w aucie to mamy zagwarantowane wypalcowanie wszystkiego ;-)

krakry1 - 2010-04-05, 10:21

gigi303 napisał/a:
krakry1 napisał/a:

a ja się obawiam że ta odrobina luksusu będzie się palcować jak lodówka inox :mrgreen:
a do tego jak jeszcze będzie potomstwo w aucie to mamy zagwarantowane wypalcowanie wszystkiego ;-)
To może się też wydarzyć. :-P :-P :-P
Sweeper - 2010-04-05, 13:55

fotki Dustera zrobione przed godziną

http://picasaweb.google.p...feat=directlink

krakry1 - 2010-04-05, 16:50

Sweeper napisał/a:

Poproszę o jeden taki zestaw na wynos. :-/
zdzisiu27 - 2010-04-05, 19:58

krakry1 napisał/a:
Sweeper napisał/a:

Poproszę o jeden taki zestaw na wynos. :-/

Ja też :-)
Piękne są!

poprzednio zapomniałem dać linka do zdjęć z francuskich :evil:

http://www.francuskie.pl/wiadomosci/5508

paweloo97 - 2010-04-06, 06:21

Reklama Dustera (prawdopodobnie francuska)
i............czerwoniutki, nowiutki Dusterek w GTA

krakry1 - 2010-04-06, 10:01

paweloo97 napisał/a:
Reklama Dustera (prawdopodobnie francuska)
i............czerwoniutki, nowiutki Dusterek w GTA
Ta francuska reklama jest całkiem fajna - jeszcze żebym znał francuski. :mrgreen:
piotrres - 2010-04-06, 14:07

Z fabryki do na pola i do lasu ;)

http://www.youtube.com/wa...feature=related

http://www.youtube.com/wa...feature=related

fi - 2010-04-09, 09:46

krakry1 napisał/a:
Ta francuska reklama jest całkiem fajna - jeszcze żebym znał francuski. :mrgreen:

Nie znam za bardzo, ale zrozumialem tyle, ze po powrocie z jazdy testowej (to na poczatku to testdrive byl), panstwu sie spodobalo (to chyba jakas znana aktorka jest ta pani, swoja droga) i pan spytal o cene. Na co dealer podal ja. Pan odpowiedzial zaskoczony: "Tylko?" a pani dopowiedziala cos, czego juz niestety nie zrozumialem i rozczarowani sobie poszli :D

laisar - 2010-04-09, 09:51

W wolnym przekładzie: "Tylko tyle? To jednak nie, dziękuję".
marchewa - 2010-04-09, 10:33

Fajna jest reakcja pani po usłyszeniu ceny - odsuwa się od auta z lekkim niesmakiem :)
laisar - 2010-04-09, 10:44

[Anty]Magia ceny... <<<:
fi - 2010-04-09, 10:46

A dokladna transkrypcje tego co powiedziala jestes w stanie podac? Bo za chorobe nie potrafilem wyslychac - mowila to tak, ze nie potrafilem wyodrebnic slow :-( . Wydawalo mi sie, ze slysze "si c'est peu" i moze "depand" :-?
marchewa - 2010-04-09, 10:50

laisar napisał/a:
[Anty]Magia ceny... <<<:

Dokładnie tak jak mówisz, na zasadzie "Panie, jak to takie tanie to na pewno będzie się psuć" ;)

Dodałbym jeszcze antymagię znaczka, niektórzy pewnie by się przekonali do kupna gdyby tylko był tam znaczek Renault....

laisar - 2010-04-09, 11:15

W reklamie chodzi raczej wyłącznie o tzw. prestiż, który generalnie nie ma przecież kompletnie nic wspólnego z niezawodnością.

Transkrypcji nie jestem w stanie podać, bo mój francuski jest gorzej niż mierny, więc bazowałem po prostu na doniesieniach prasowych (;

marchewa - 2010-04-09, 11:42

laisar napisał/a:
W reklamie chodzi raczej wyłącznie o tzw. prestiż, który generalnie nie ma przecież kompletnie nic wspólnego z niezawodnością.

Wiem, pisząc o niskiej cenie związanej z niezawodnością miałem na myśli podejście niektórych rodaków, którzy niestety utożsamiają niską cenę z awaryjnością, a jeśli do tego "coś takiego" ma znaczek Dacia to już w ogóle tragedia :-D

piotrres - 2010-04-09, 14:00

Takaż była reakcja żony mojego z kolegi z pracy, gdy już się właściwie zdecydował na MCV 7 miejscowe:
"To takie tanie?" W życiu nie wsiądę! I jeszcze rodzina się będzie śmiać !, Rumuńska tandeta!" :lol:
No i ich nowe cee'do zaliczyło po 3 m-cach awarię turbosprężarki :-/

P.S.
Ja chyba jestem socjopatą bo zawsze miałem w wielkim poważaniu kwestię "Co powiedzą inne kozy gdy ja będę Małpim Królem" :lol: :lol: :lol:

piotrres - 2010-04-09, 14:03

Aha jeszcze der Auto-Bild Duster vs. Yeti:
http://www.autobild.de/ar...ch_1153422.html

i w pewnym rodzaju polskiego:

http://translate.google.p...ch_1153422.html

benny86 - 2010-04-09, 14:05

piotrres napisał/a:
P.S.
Ja chyba jestem socjopatą bo zawsze miałem w wielkim poważaniu kwestię "Co powiedzą inne kozy gdy ja będę Małpim Królem"

W takim razie ja jestem socjopata nr2 bo czasami celowo robię tak zeby inni mieli gadać, a potem ich jeszcze podpuścić - wku*** zakompleksionego, ogarniętego kompleksami pseudoznawce samochodów to bezcenna przyjemność:D

pride26 - 2010-04-09, 14:23

własnie pierwszy Duster w wersji LA pojawil sie u Zieby w Katowicach - jest dobrze !
piotrres - 2010-04-09, 18:13

Reklama FR i DE na francuskich.pl z tłumaczeniem, poprawionym przez forumowiczów:
http://www.francuskie.pl/wiadomosci/5539

Nova - 2010-04-09, 18:29

a na filmiku to chyba TATA się też pojawił... :roll:
dustermaxa - 2010-04-09, 22:00
Temat postu: zdjecia w realu dustera z POLSKIEGO salonu!!!
http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C12461702

w końcu zdjęcia zrobione w realu, a nie z katalogów \
pierwsza aukcja z allegro a dokładniej z otomoto

krakry1 - 2010-04-10, 10:21
Temat postu: Re: zdjecia w realu dustera z POLSKIEGO salonu!!!
dustermaxa napisał/a:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C12461702

w końcu zdjęcia zrobione w realu, a nie z katalogów \
pierwsza aukcja z allegro a dokładniej z otomoto
Dzięki za linka.
zdzisiu27 - 2010-04-10, 11:24

tu masz real photo Daćki
http://www.francuskie.pl/wiadomosci/5508

Fresu - 2010-04-10, 14:12

Ogólnie łatwiej będzie mi powiedzieć co mi się NIE podoba w Dusterze, bo ogólnie samochód całkiem mi się podoba. A więc nie podoba mi się:

1. atrapa chłodnicy z tymi srebrnymi skrzydełkami po obu stronach znaczka
2. styk nadkola nad przednimi kołami z przednimi drzwiami - jakby blachy błotnika i drzwi były z 2 różnych parafii
3. te brązowe wykończenia konsoli środkowej i klamek. Wyglądają jak w koreańskich samochodach sprzed 10 lat - czemu nie mogą być srebrne?

krakry1 - 2010-04-10, 15:29

Fresu napisał/a:
3. te brązowe wykończenia konsoli środkowej i klamek. Wyglądają jak w koreańskich samochodach sprzed 10 lat - czemu nie mogą być srebrne?
Kwestia gustu mi się one akurat podobają. 8-)
benny86 - 2010-04-10, 16:05

Jak dla mnie to ogólnie ok, choć też wolałbym srebrne wstawki w kopicie, tym bardziej że np wewnętrzne klamki drzwi są w takim kolorze, do tego dorzucić białe tarcze zegarów i już mamy rozjaśnione wnętrze, tak jak w Logan/Sandro Laureate
Sweeper - 2010-04-11, 20:38

smutne to jest, ale podoba mi się ten samochód i to na tyle że chętnie bym kupił...
wnętrze w porównaniu z Yeti przegrywa, ale cena swoje robi
tak czy siak jest to najładniejsza Dacia z nowej gamy samochodów :)

bogo - 2010-04-11, 21:26

Czy mnie wzrok myli czy nie ma plastikowych nadkoli???

Kiepsko widzę blachy po 2-3 sezonach i kilku wypadach na szutrową drogę. To mnie zawsze zniechęcało do Dacii :/

Autko super, ale oszczędzają nie tam gdzie trzeba. faktycznie ten brąz zrobiliby w opcji a jako standard daliby normalne czarne/szare wykończenie, to samo z chromem na przodzie, czy lakierowanymi lusterkami/klamkami. Wolałbym za to nadkola i możliwość dokupienia ESP w benzynie.

Jakoś nie mogę dopasować konfiguracji pod siebie, a jak już ma być w miarę ok, to cena jest zaporowa i chyba lepiej wejść po Quashqaia (jak to sie pisze???), wziąć rabat i kredyt 0,99% i mieć wsio w standardzie.

Na Rumuńskiej stronce jest już konfigurator - u nas jeszcze nie ma, nie ma nawet listy wyposazenia na www. Poczekamy - zobaczymy

zdzisiu27 - 2010-04-11, 21:57

bogo napisał/a:
Czy mnie wzrok myli czy nie ma plastikowych nadkoli???

jest jakiś pakiet plastików na całe auto, tylko kosztuje 2,5 kzł :(

bogo napisał/a:

Jakoś nie mogę dopasować konfiguracji pod siebie, a jak już ma być w miarę ok, to cena jest zaporowa i chyba lepiej wejść po Quashqaia (jak to sie pisze???), wziąć rabat i kredyt 0,99% i mieć wsio w standardzie.

Weź pokonfigruj Kaszkaja, to nagle wychodzi taka cena, że szkoda słów :(
Szczególnie 4x4.

dustermaxa - 2010-04-11, 22:18

czy cena jest zaporowa??
Patrząc na wersje 4x4 w fuull wypasie i dieslu myślę, że lekka przesada bo z dodatkami wyjdzie około 70tys.

Jedni mówią że nissan Q.. jest lepszy? Tam za 70tys mamy podstawę w benzynie.

Ja szukałem taniego SUV-a, ale 4x4 mnie nie interesuje. Mieszkam w mieście, jeżeli tu raz w roku ma mi się przydać napęd 4x4 za który mam dopłacić 10tys. to wolę poprosić kogoś o pomoc i wypchnąć autko:)
Patrząc na potrzeby rynku - podstawa 40tys, myślę, że leśnicy i ludzie którzy do pracy kupowali 10letnie SUV-y, kupią takiego golasa i będą się cieszyć.

Nie będę zamawiał samochodu w ciemno, z pewnością odbędę jazdę testową i zobaczę czy samochód będzie wart tych 55tys, na które aktualnie jest wyceniana wersją która spełniła by moje oczekiwania.

Ikarusiarz - 2010-04-12, 13:10

W Bydgoskim Uni-Car już stoi. Żona zachorowała na niego i pojechaliśmy go obejrzeć i posiedzieć w nim. Mi się on nie podoba- okropny brzydal, a zresztą po co mi taka kolubryna?
Mikele - 2010-04-16, 14:52

Już można pobawić się konfiguratorem Dustera na dacia.pl :-D
laisar - 2010-04-16, 22:47

"Już"! <<<<<:
paweloo97 - 2010-04-17, 06:58

tyle że (jak na razie) w punkcie katalog widnieje broszura sandero
piotrres - 2010-04-17, 08:59

Wczoraj, na ekspozycji statycznej w Zodiac'u w RZ jeszcze Dustera nie było. Ma być
w przyszłym tygodniu 4x2 czarny metalik Laureate. Czyli 1.6 16v lub 1.5 dCi 85
Za to papierowy prospekt i cennik podstawowy już są dostępne.

kajos32 - 2010-04-17, 16:40

Witam,

Miałem przyjemność jazdy Dusterem. Wrażenia jak najbardziej pozytywne, samochodzik w pełni zasługuje na miano: Dacia Roku.

piotrres - 2010-04-17, 17:41

No to proszę o więcej wrażeń! :-)
P.S.:
A który to był: 1.6 16v czy 1.5 dCi ?!

rugby1213 - 2010-04-18, 08:57

Witam , proponuje zobaczyć jak można upiększyć Dustera , cikekawe jak będą sobie za to cenić u dilera
http://www.youtube.com/watch?v=9RK_hrhWv58

benny86 - 2010-04-18, 10:31

Jak dla mnie wszystkie akcesoria mogą być przydatne/ciekawe poza jednym - orurowania w dolnej części przedniego zderzaka i na progach - może to zmniejszyć prześwit nadwozia, a nie o to przecież chodzi w Dusterze... Za to pomarańczowa tapicerka super:)
P.S. NIe wiecie jaka to laweta lei i jaki jest jej kurs wobec złotówki?

adasR - 2010-04-18, 11:07

Czyż nie jest to waluta Rumunii - oznaczony RON. Kurs z 16.04 - 0,9343 zł/1 RON. No chyba że się mylę :-/

Czy ktoś może wie jak jest z pakietem look - czy zawiera faktycznie alufelgi czy trzeba jeszcze dopłacić 1k? Obecnie w konfiguratorze są - ale na początku ten pakiet w Polsce ich nie zawierał.

piotrres - 2010-04-18, 18:11

benny86 napisał/a:
Jak dla mnie wszystkie akcesoria mogą być przydatne/ciekawe poza jednym - orurowania w dolnej części przedniego zderzaka i na progach - może to zmniejszyć prześwit nadwozia, a nie o to przecież chodzi w Dusterze...

Rurowisko chromoniklowe jako pakiet funkcjonalny może spełniać swoją rolę pod
deskoteką/operą, co kto lubi :lol:

Reszta jak dla mnie jest ok. zwłaszcza nakładki na próg bagażnika, nadkola i drzwi.
Przydałoby się cosik na próg bagażnika od wewnątrz, bo się zaraz porysuje.
Ale dywaniki jako ekstra wyposażenie to gruba przesada.

benny86 - 2010-04-18, 18:25

piotrres napisał/a:
dywaniki jako ekstra wyposażenie to gruba przesada.

Może jakieś zwykłe będą za darmo, a lepsze za dopłatą?

piotrres - 2010-04-18, 21:50

Off Road 4x2:

tomi - 2010-04-19, 11:29

Cennik i informacje o Dusterze pojawiły się na stronie daci
fi - 2010-04-21, 18:46

Hmm... ciekawe - jak pytalem sie w marcu, to duster mial byc w NL po 20 kwietnia, ale tylko w "centralnym punkcie dealerskim" w Delft.
A tu dzis jade sobie kolo lokalnego malego dealera Renaulta kolo mnie i co.... i duster sobie stoi! Zamkniete juz bylo, ale w sobote nie omieszkam sprawdzic.

Co jest dobre, to, ze dealerzy podchodza troche madrzej tutaj - w PL zamawiaja do salonu zwykle jakies topowe wersje i czlowiek, ktory chce kupic biedniejsza wersje, musi sobie wyobrazac... A tutaj - duster w wersji ambiance, yeti w wersji active - wszystko da sie "pomacac" i porownac (jak do PL pojade, i podotykam tych "wypasionych" :-) )

Seal - 2010-04-22, 23:05

paweloo97 napisał/a:
tyle że (jak na razie) w punkcie katalog widnieje broszura sandero

Poprawili już jest katalog Dustera w PDF.

paweloo97 - 2010-04-23, 07:30

to prawda, wczoraj już go przejrzałem, w środę był jeszcze ,,nie ten''
r70 - 2010-04-23, 15:09

niezbyt mi się podoba że 1.5Dci 110ps będzie miał FAP :/ Jestem za ekologicznymi rozwiązaniami, ale jednak trochę bardziej dopracowanymi :/
maciek - 2010-04-23, 16:20

r70 napisał/a:
niezbyt mi się podoba że 1.5Dci 110ps będzie miał FAP :/ Jestem za ekologicznymi rozwiązaniami, ale jednak trochę bardziej dopracowanymi :/

UE od nas tego wymaga

laisar - 2010-04-23, 19:09

@r70: Już o tym było, nawet u nas na forum, po prostu poszukaj - w skrócie: nowy, renówkowy FAP wydaje się być absolutnie bezproblemowy, regeneracja następuje automatycznie niemal właściwie bez względu na warunki jazdy.
ian - 2010-05-14, 09:11

Policzyłem. Wyszło, że gdybym nie kupował 4 lata temu Logana i pod warunkiem, że miałbym wówczas informacje na temat nowego modelu Dacii, to teraz miałbym około 42 tysięcy złotych na Dustera. Chętnie kupiłbym najtańszą wersję w kolorze niebieskim, ale nie można do niej zamówić bardzo praktycznego pakietu funkcjonalnego. Masz babo placek :-(
r70 - 2010-05-17, 13:32

Właśnie wróciłem z jazdy testwej - duster 4x2 laurent 1.6 16v
Generalnie - SUPER.

Największe zaskocznie

PLUSY

++ spasowanie wnętrza - sztywność karoserii; nawet na największych dziurach nic nie trzeszczało.
++ komfort jazdy - ilość miejsca z przodu i jeszcze większa z tyłu, miękko a nie bujało zbytnie, siedzenia przyjemnie twarde
++ Zawieszenie - GENIALNE - najgorsze polskie dorgi nie robią na nim wrażenia - cały czas jest komfortowo. I cały czas ma się wrażenie stabliności prowadzenia.
++ Mała wrażliwość na boczny wiatr - wiało strasznie, skodą którą pojechałem do salonu rzucało po całej drodze - w dusterze - cisza i brak reakcji na wiatr.
++ Spalanie silnika beznynowego - jazda testowa, niedotarty silnik; dość częste dynamiczne przyspieszenia, na krótkich odcinkach, a komputer pokazywał średnie 9.2l/100
++ układ kierowniczy - bardzo dobrze czułem drogę, wystarczająco wspomagany do tego świetna w dotyku skórzana kierownica.
++ łatwość dostosowania wnętrza do turystyczno-transportowych (to pewnie wielu śmieszy, ale dla mnie bardzo istotne, żeby samochódł mógł pomieściś wszystko co potrzebuję a w trasie żeby mógł pełnić rolę sypialni, optymalnie 2 osobowej - duster)

MINUSY
-- ograniczenie funkcji komputer pokładowago ?! Brak wskaźnikch chwilowego spalania zaskoczył nawet pracownika salonu - w renault jest standardowo więc gdzie logika żeby to wywalać z daci ??

Prawie jestem przekonany do złożenia zamówienia - tylko jednak na wersję 1.5dCi 110KM, trudno mi się przestawić na wrażenia z jazdy benzyną ;)

laisar - 2010-05-17, 13:34

Cytat:
w renault jest standardowo więc gdzie logika żeby to wywalać z daci ?

No jak to? Przecież jakoś trzeba pokazać, że czymś się jednak różnią - oprócz ceny, oczywiście... <;

Prezes - 2010-05-17, 14:06

1.5dCi 110KM w Polsce to tylko 4x4. A ta wersja mniej pojemny bagażnik będzie miała. 1.5dCi 110KM 2x4 jest dostępna w Niemczech i Rumuni i nie wiem gdzie jeszcze, ale nie w Polsce.. :(
r70 - 2010-05-17, 14:15

W zakresie moich zainteresowań leży tylko wersja 4x4. Jeśli miałoby być 4x2 to już mam berlingo z którego jestem bardoz zadowolony i pewnie zostanie w domu jako 2. auto.
Bardziezj mnie martwi że nie ma wersji 4x4 1.5dCi 85KM. Ta wersja spokojnie by mi wystarczyła (pewnie ESP tez można do niej zamówić), a zawesz jakieś 4-4.5K PLN zostałoby w kieszeni ;)
Ale będę w tym salonie kupował już 5 auto więc pewnie jakiś rabat wynegocjuję ;)

Co do bagaznika - muszę zobaczyć jak to jest w tej wersji 4x4 na zywo.
475 w 4x2, 408 w 4x4 - jestg sopor różnica. Ale czy 408 to za mało ? Miałem tyle scenicu (410) i dawałem radę. jakby co to są relingi dachowe, można założyć trumnę na dach - kiepskiej areodynamiki i tak się już znacznie bardizej nie da uwalić, więc spalanie nie powinno wzrosnąć a miejsca przybędzie ;) Zresztrą w moim przypadku i tak chyba często będę miał założoną trumnę żeby brudactw - typu mokrego skafandra nurka, czy ubłoconych woderów nie wsadzać do samochod.
W 4x2 jest chyba głębszy bagaznik, prawda ? po podniesieniu tylnego śiedziska i położenu oparć powstawała idealnie prosta powierzchnia, bajka... Pewnie w 4x4 tak słodko nie będzie :/

r70 - 2010-05-21, 14:50

laisar napisał/a:
Cytat:
w renault jest standardowo więc gdzie logika żeby to wywalać z daci ?

No jak to? Przecież jakoś trzeba pokazać, że czymś się jednak różnią - oprócz ceny, oczywiście... <;

Brak wskazania tego spalania chwilowego w komputerze pokładowym to standard we wszystkich modelach/wersjach silnikowych w daci ?

laisar - 2010-05-21, 21:18

Obecnie - tak, standard.

(Uwzględniając oczywiście fakt, że sam "komputer" występuję wyłącznie w Laureate [i wyżej].

Cytat:
po podniesieniu tylnego śiedziska i położenu oparć powstawała idealnie prosta powierzchnia

Jeśli to było w Dusterze, to chyba jakiś wyjątkowy egzemplarz (; - albo masz dużą tolerancję w ocenie "idealnej płaskości" - bo "próg" ma co najmniej z 5 cm...

r70 - 2010-05-21, 21:31

wiesz co, jak oglądałem po powrocie zdjęcia, to aż zwatpiłem... ale byłem tam z siostrą - która też odniosła takie wrazenie jak jak. Tak że albo zagrały cienie i światła + mało czasu, albo ten model miał co w bagazniku włożone ? nie potrafię inaczej tego wyjasnić :) W takim razie w wersji 4x4 będzie wyrównane... albo zrobi się uskok w drugą stronę ;)
laisar - 2010-05-21, 21:51

A może to właśnie była wersja 4x4? Chociaż w warszawskich salonach (właściwie należących do Renault [Polska]) twierdzą, że nie ma jeszcze w kraju takich egzemplarzy...
loganik - 2010-05-22, 18:00

Piotrres, czyżby ta (ten?)czarna perła z silnikiem 1.6 16v i wywieszką "Sprzedane" czekał na Ciebie? /salon przy Armii Krajowej/. Oczywiście chodzi o Dustera.
piotrres - 2010-05-23, 16:37

Nie, Loganik,
Jak przyszedłem zamawiać, to ten czarny "full wypas" 1.6 16 V już był sprzedany.
29 IV zamówiłem 1.6 16V 4x2 Laureate bleu mineral. Żona z córcią uznały, że ten czarny jest zbyt poważny ;-) .
Termin oczekiwania do...10 VII :-?
Ale może być wcześniej.

r70 - 2010-05-25, 14:15

FAP nie dawał mi spokoju, więc poszperałem trochę po necie + zadzwoniłem do znajomego serwisanta z ASO renault.
Nie jest tak fajnie :/ teoretycznie bezobsługowy - ale przy częstej jeździe na krótkich dystansach w miescie, zapala się pouczenie o konieczności wyczyszczenia filtra :/ Wtedy trzeba pojechąc "na trasę", żeby filterek miał szansę się odepchać (15-20Km).
Ale to nie wszystko; skrócony do 15kkm jest także okres międzyprzeglądowy i konieczne jest stosowanie droższego "specjalnego" oleju. O ile olej i tak bym zmieniał pewnie nie co 30 a co 15kkm to już odwiedziny w tym celu ASO i dopłacanie do extra oleju nie bardzo planowałem (adobowiązkowe zmiany można robić w innym serwisie).
Poza tym silniki z FAP mają podobno inną charakterystykę, mobilizującą do jazdy na wyższych obrotach (celem żadszego zapychania się FAPa).

Przyznam że to dizadostwo postaiło pod znakiem zapytania kupno dustera :/ Może trzeba poczekać na 1.5dci 85ps albo ew. 1.6 16V ?

Ps. Ja jestem naprawdę proekologiczny, ale wq...ają coraz mnie te modyfikacje pseudoekologiczne, a tak naprawdę dbające o interesu gigantów finansowych a nie ekologię... :/ i nie dotyczy to tylko samochodów...

laisar - 2010-05-25, 17:40

Przecież w Dusterze jest podobno nowa wersja FAP-a Reno, która ma niby automatyczne wypalanie sadzy za pomocą dawkowania paliwa bezpośrednio do filtra i w ogóle nie potrzebuje jazdy w trasie do poprawnego działania: http://www.renault.com/en...ur-intégré.aspx

(Na forum też już było http://www.daciaklub.pl/f...p?p=41467#41467 ).

No i nie wiem też co jest pseudoekologicznego akurat w wyłapywaniu cząstek stałych, które naprawdę są bardzo szkodliwe...

r70 - 2010-05-25, 20:39

laisar napisał/a:
Przecież w Dusterze jest podobno nowa wersja FAP-a Reno, która ma niby automatyczne wypalanie sadzy za pomocą dawkowania paliwa bezpośrednio do filtra i w ogóle nie potrzebuje jazdy w trasie do poprawnego działania: http://www.renault.com/en...ur-intégré.aspx

(Na forum też już było http://www.daciaklub.pl/f...p?p=41467#41467 ).

No i nie wiem też co jest pseudoekologicznego akurat w wyłapywaniu cząstek stałych, które naprawdę są bardzo szkodliwe...

Czyli jest inny FAP niż w Lagnie III 1.5dci 110km ?
A w niej podbno trzeba wypalać wyjeżdźając na trasę i zdecydowanei nie nadaje się na samochód na krótkie dystansy"
A co jest nieekologicznego ? Wiesz ile substancji szkodliwych wydzielanych jest do atmosfery w trakcie produkcji FAPa ? Wiesz ile kosztuje utylizacja/recykling zużytych ? Wiesz ile wzrasta zużycie paliwa (a więc i emisja szkodliwych substancji w spalinach) wobec samochdu z takim silnikiem ale bez FAP ? Wiesz ile kosztuje utylizacja/recykling 2 krotnie większej ilości oleju silnikowego nie... No więc jeśli chcesz wierzyć tylko w papkę propagandową gigantów finansowych, "specjalistów" UE i innych to wierz, ale ja nie wierzę. Gdyby naprawdę chodziło o ekologię, dawno nie jeździlibyśmy samochodzami "na wodę" i inne wynalazki dzęki którym już nie musielibyśmy się tak martwić o to co wdychamy i pijemy.

laisar - 2010-05-25, 23:56

Nie mam pojęcia, jaki jest filtr w Lagunie III.

Co do działanie FAP - to nie jest kwestia wiary.

Diesle emitują cząstki stałe? Emitują.

Cząstki stałe są szkodliwe? Są, bardzo.

Filtr je niszczy? Tak.

Za darmo? Oczywiście nie.

Zatem jest to "przekładanie" zanieczyszczeń z jednego miejsca (ulice) do innego (fabryka), a do tego koncerny na tym zarabiają? Ano tak jest i chyba nikt nie twierdzi inaczej - tyle że innych rozwiązań tu i teraz jakoś nie widać...

Bo jeżdżenie dieslem bez FAP - to jest pod względem zdrowotnym OKDR, a nie rozwiązanie ):

Że z FAP drożej? Pieniądze albo zdrowie - proszę sobie wybrać...

...Ale ja też wybiorę: FAP - albo benzyniak.

r70 - 2010-05-26, 10:03

dziś piszę do Dacia Polska (a właściwie do Renault Polska ) maila z prośbą o sprecyzowanie co i jak z tym FAPem. W materiałach promujących wejście na rynek dustera, doczytałem się że dCi 110 FAP ma przeglądy co 30.000km albo co 2 lata więc sugerowało by to że nie jest to to samo rozwiązanie które serwis renault zna z lagunyIII (gdzie przeglądy skraca się do 15.000km).
Zobaczymy co odpowiedź w sprawie użytkowania tej wersji samochodu w miejskich warunkach.

laisar - 2010-05-26, 10:57

Mówiąc szczerze: gdyby się okazało, że trasy są jednak konieczne, to nawet bym się chyba ucieszył... <:

Oznaczałoby to tylko, że te silniki po prostu nie nadają się do miasta - czyli dokładnie tak samo jak diesle bez FAP .

Oczywiście: częściowo z innych powodów - ale organizmy mieszkańców tylko się ucieszą z braku "klekotów", bez względu na powody. Cząstki stałe to bowiem tylko jeden ze składników spalin diesli, które nawet bez nich są dużo gorsze niż pobenzynowe.

Zatem, po przemyśleniu, właściwie mogę poprzeć wniosek o zaprzestanie montażu FAP do samochodów osobowych - razem z zakazem wjazdu diesli do miast (:

r70 - 2010-05-26, 11:22

Taaa... małolitrażowe samochody osobowe z silnikami diesla, to największy producent czastek stałych w miastach... zdecydowanie powinno się im zakazać wjazdu.
Generalnie po miastach to tylko rowerami i ewentualnie samochodami elektrycznymi.

Generalnie żebyś mnie dobrze zrozumiał:
JA nie mam nieć przeciw rozwiązaniom poprawiającym czystość naszej planety, tylko zdecydowanei jestm przeciwko wprowadzaniu rozwiązń które są niedopracowane.

laisar - 2010-05-26, 11:43

Mnie osobiście jest naprawdę wszystko jedno, czy te cząsteczki i cała reszta syfu są wyprodukowane w 1000 małych diesli, czy w 100 wielgachnych...

...Aczkolwiek z czysto technicznego punktu widzenia, to zazwyczaj im większy silnik, tym sprawniejszy - i czyściejszy, bo łatwiej opanować emisję jednej sztuki niż 1000. Dlatego też jeden, nawet kopcący, autobusem czy TIR są najczęściej znacznie lepsze niż 100 osobówek czy furgonetek, a wieeeeelka elektrociepłownia lepsza niż piec w każdym domu osobno.

(Chociaż wcale niekoniecznie oznacza to automatycznie, że dla każdego klienta osobno jest to jednak bezpośrednio tańsze, w postaci rachunku. Tyle że mało kogo obchodzi, że bilans całkowity - wydatki na budowę, naprawy, zdrowie oraz rachunki prywatne - jest niższy).

Dlatego też do listy:
Cytat:
Generalnie po miastach to tylko rowerami i ewentualnie samochodami elektrycznymi.

należałoby dodać - na pierwszym miejscu! - komunikację miejską.

(No i z produkcją i utylizacją autek elektrycznych jest podobnie jak z FAP...).

A rozumiem Cię doskonale: ekologia - tak, ale nie za Twoje pieniądze... (((;

r70 - 2010-05-26, 11:48

laisar napisał/a:

A rozumiem Cię doskonale: ekologia - tak, ale nie za Twoje pieniądze... (((;

A wiesz czym się zajmuję i jak inwestuję w ekologię ? :)

laisar - 2010-05-26, 11:55

A zauważyłeś emotikonkę na końcu? [:

Oczywiście - nie wiem, ale też żart specjalnie był nieco przerysowany, bo ja doskonale wiem, że życie jest bardzo skomplikowane, a w obecnej sytuacji naprawdę niewielkie mamy pole manewru.

Tyle że ja jestem optymistą-pozytywistą (: i po prostu uważam, że zbyt wiele osób usprawiedliwia się w zbyt wielu sytuacjach w sposób pokazany tu: http://www.youtube.com/watch?v=IurtF2aRedI

piotrres - 2010-06-15, 22:38

Dobrze, Krtku, że zauważyłeś pewien "mały problem" z autami elektrycznymi, a zwłaszcza z ich "zbiornikiem paliwa". Choćby kwestia tyfuśnego recyklingu. Jeżeli silniki będą typu "trójfazowe, prądu stałego (oksymoron!) na magnesach stałych",
O! na przykład taki
to wieszczę rychłą potrzebę szabrowania innych planet w celu pozyskania metali ziem rzadkich. Byłbyż to motor dalszego rozwoju astronautyki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

I jeszcze zdjęcie z terenu pewnego zakładu.

r70 - 2010-06-17, 22:03

no i jest szansa że w przyszłym miesiącu będę współuczestniczył w teście duster (jeśli się uda załatwić do testów taką jak chcę: 4x4 dci), więc poćwicze ją trochę w terenie i na trasie :) no i zobaczymy ile rzeczywiście będzie paliła przy ostrym i deikatnym trakowaniu ;)
piotrres - 2010-06-17, 22:46

W Rzeszowie pod Zodiakiem widziałem testowy egzemplarz 4x4 1.5 dCi Laureate z pakietem Look i tabliczkę "cena w tej konfiguracji (ok.) 70 kPLN"
r70 - 2010-06-18, 07:53

no... ta cena jest już daleka od 39900 ;) ale nadal jest bezkonkurencyjna na rynku.
laisar - 2010-06-18, 09:34

Daliby gołego Dustera Dustera, jak w bardziej cywilizowanych krajach, to by dopiero zakozaczyli ceną... d:
r70 - 2010-06-19, 14:20

Ja włąnie wróciłem z jazdy 4x4 dci110
wrażenia wobez poprzedniej jazdy (4x2 1.6 16v):
zauważalnie ciszej: przy 130km na 6 biegu silnika nie suchać, trochę przeszkadza areoynamika. w każym razie jest b.dobrze. Przy 95km/h w zasadzie jest cisza zmącona tylko szumami opon i ew. nawiewu -klasa!!
na niskich obrotach jest naprawdę dobrze - ani specjanie uciązliwych wibracji anie hałasu od silnika wkręcającego się na obroty. W połaczeniu z rewelacyjnie wręcz wkręcającym się na wyżyny silnikiem (chyba spraka zmiennej geometrii) praktycznie non stop miałem zakres obrotowy 2000-3500. Do 2000-2200 obrotów silnika tak nie sychać, że nawet zapomina się że trzeba bieg zmienić. Być może właśnie przez te obroty, spalanie rozczarowało: komputer przy jeździe miasto + drogi grunowe + kawałek z prędkością 130km/h pokazywał 9.6L/100 !!!! zresertowaem go i wracając napac jechałem ze stałą prędkością 95km/h + kawałek musiałem zwonić bo by korek. średnia wyszła 5.3 - bardzo dużo :( (jak jechałem te 95 to komp pokazwywał między 6-6.8l/100). może być to kwestia niedotarcia (samochód miał dopiero 70km).
Aha, w terenie miałem Auto, na trasie 4x2, cay czas włączona klima.
po przeprawie po ostrych wybojach zapaliła się kontroka -pod prędkościomierze taka jakby miska (myślałem że to miska olejowa - może niski poziom oleju ?), pracownik salonu nie wiedział co to, po jakimś czasie sama zgasła.
To tyle reacji z jazdy najdroższą wersją, pewnie trochę zniekształconej emocjami ;)

r70 - 2010-06-24, 15:54

kilka info (jeśłi jeszcze ktoś jest zainteresowany wersją 4x4 dci)
dziś uzyskałem informacje że samochód którym miałem okazję jeździć, ma już na liczniku kilkaset kilometrów więc nie całkiem taki świeży i potrafi przy jeździe z prędkością 160-170km/h zmieścić się w średnim spalaniu 8.7l/100 (szkoda że panowie w salonie nie mogli jeździć "normalnie" i zobaczyć co pokazuje komp :/

w internecie znalazłem jedyny do tej pory "test" tej wersji dustera:
http://www.play-auto.net/...10-hp-laureate/
potwierdzają się moje spostrzeżenia, że silnik daje wspaniały komfort jazdy, ale niestety także te ze spalaniem nie jest dobrze :/
8.5L/100km/100 to tylko litr mniej niż wersja benzynowa, tańsza o 10.000zł !!
7.5L przy podróżowaniu 120-140 brzmi już lepiej. Ale 4.9 przy 50-60km pokazuje że chyba nie będzie tym samochodem można jeździć oszczędnie :( (tzn nie więcej niż 5l/100 przy prędkości 90-100km/h.
w mieście 7.8-8.5 z klimą i 4 osobami na pokładzie - źle nie jest, ale rewelacyjnie też nie - duster 4x2 dci 85 jest pewnie 2 litry oszczędnijszy.
No i teraz pytanie czym to wszystko jest spowodowane ? Wał napędowy ? różnica w masie ? a może soft silnika zmodyfikowany pod kątem FAPa (sporo można przeczytać na ten temat w necie że te same wersje silnika z FAP i bez mają całkowicie różną charakterystykę) ? za krótki 6. bieg ?
No bo te dane przerażają - takie wartości spalania spokojnie można uzyskać SUVami cięzszymi o 200-300kg, napędzanymi silnikami sporo większymi i silniejszymi :/

edit
jeszcze jeden test:
http://www.autopruvodce.c...5_dCi_exception

laisar - 2010-06-24, 16:26

Ogólnie 4x4 jest oczywiście zawsze bardziej paliwożerny natomiast nie sądzę, żeby dało się cokolwiek miarodajnego powiedzieć, bo jak na razie jest to jednostkowe doniesienie ze źródła o wątpliwej wartości poznawczej - ani dilerzy, ani dziennikarze za paliwo nie płacą i wszystkimi możliwymi pojazdami jeżdżą w ten sam sposób: "decha" d;

To już lepiej poszukać doniesień użytkowników innych renówek z tymi/podobnymi silnikami - może prędzej dałoby się jakieś wnioski wyciągnąć...

wox - 2010-06-24, 16:30

Ja trochę nie na temat - kupno auta demo, to jednak nie najlepszy interes - o prawidłowym docieraniu takiego auta trzeba zapomnieć.
DrOzda - 2010-06-24, 16:31

Szczególnie diesli z turbo ....
maciek - 2010-06-24, 18:36

odnośnie spalania. Może być zależne od opon które są założone jeśli są założone terenowo-drogowe może być wyższe spalanie, jak by założyć normalne opony np. 16 czy 17 typowo drogowe można było mniejsze wartości spalonego paliwa zobaczyć. Następną rzeczą jest to czy na jakim trybie samochód jeździł bo jeśli włączali żeby stale był włączony napęd 4x4 też to zwiększa spalanie ( wiadomo że po 80km/h zmienia się tryb 4x4 na 4x2)
to są moje spostrzeżenia, po zatem jak wcześniej inni wspominali że jak jest samochód nie mój to można niszczyć (decha, a ch*j niech pokaże co potrafi - typowe myślenie)

r70 - 2010-06-24, 19:07

ja sobie zdaję sprawę, że dziennikarze niespecjalnie myślą o spalaniu, ale Ci sami testując dustera 4x2 dCi 85km stwierdzili że nie ma siły żeby zmusić go do spalania większego niż 6.5l/100, na takich samcyh oponach jak duster 4x4. Ci sami testerzy wykazują spalanie wersji benzynowej na poziomie 7.2-8.5l/100km
Poza tym mnie przeraża to co sam widziałem na komputerze pokładowym dustera którego dosiadałem, a co wydają się potwierdzać testy które przytoczyłem.
Jeśli tym samochodem nie da się przy ekonomicznej jeździe miejskiej + trasie do 90-100km/h spalić na poziomie średniej podanej przez producenta to bedzie moim zdaniem porażka.
Porównanie zobiełem przed chwilą - kango z tym silnikiem (choć renault nie musi zasilać na stałe wału napędowego tylnej osi, oraz ma bardziej szosową skrzynię (przede wszystkim 6 bieg) pali zauważalnie więcej niż podaje producent.
1-2L więcej niż wersja 85KM

laisar - 2010-06-24, 20:58

Tak sobie spojrzałem jeszcze raz w dane techniczne i dodatkowo obstawiam, że problemem mogą być niekompatybilne ze skrzynią biegów nawyki - bo być może należałoby właściwie zapomnieć o I. biegu, a pozostałych używać tak jak w innym aucie tych o numerek mniejszych...
r70 - 2010-06-24, 21:24

no widać było to juz od początku ze speyfikacji, że spokojnie powinno się dawać startwać z 2.
panowie testerzy także to zauważyli ;)

Nie wiem... na razie m.z nie wygląda to zachęcająco. 10.000 dopłaty i różnica w spalaniu na poziomie powidzmy 1.5L/100km ? biorąc pod uwagę większe koszty przeglądów w dCi 110km, diesla można kupić tylko ze wzfględu na lepszą elastyczność, cichszą pracę. Ale nie ze względu na potencjalne oszczędności przy tankowaniu :/
Trzeba czekać na testy jakiś dotartych egzemplarzy ;)

piotrres - 2010-06-24, 22:45

Ciekawie rzecz się ma på Svenska:

Model 4x2 jest tylko z 1.5dCi 107 KM
Natomiast 4x4: 1.5 dCi 110 kM i 1.6 16V 105 KM

1.5 dCi 107 4x2 kosztuje dokładnie tyle samo co 1.6 16V 4x4
i uwaga Laisar, coś dla ciebie: "Duster Duster" jest tylko w wersji 4x4 !

źródła:

http://www.dacia.se/sv/Mo...-specifikation/
http://www.dacia.se/sv/Mo...is--utrustning/

r70 - 2010-06-30, 14:06

no i niektóre konfiguracje dustera "podrożały" :evil: :evil:
przed chwilą jeszcze raz konfigurowałem wersję do zamówienia i okazuje się że już nie można zamówić wersji z ESP ale bez tego paskudnego radia :evil: :evil:
Q...a :evil:

sereq - 2010-08-03, 15:02

Od wczoraj obowiązuje nowy cennik

http://dacia.pl/media/dus...38/AM10_DST.pdf

model który ja zamawiałem w czerwcu (i nadal czekam) 4x4 benzyna Laureate podrożał o 800 zł i kosztuje 55.700 (u mnie na zamówieniu 54.900)

fi - 2010-08-03, 19:57

Oooo, jest dCi 110 KM z napedem na 2 lapy - wiec mozna juz ESP kupic do 4x2 :-)
Tylko cena takiego zestawu niebezpiecznie zbliza sie do nowej Kii Sportage - a tu juz Dacka blaaado wyglada.

sereq - 2010-08-03, 20:06

A tak z innej beczki to rozumiem, że obowiązuje mnie cena z zamówienia a nie obecny cennik? Nigdy nie kupowałem samochodu, którego cennik by się zmienił w trakcie oczekiwania ;-)
fi - 2010-08-03, 20:17

Te kwestie powinienes miec doprecyzowana na zamowieniu. Jesli nie ma, to znaczy, ze obowiazuje cena z zamowienia.
sleeva - 2010-08-03, 21:34

Krótki kłeszczyn: a czy ten 4x2 110 ropniak aby czasem nie jest uszczęśliwiony FAPem?
Bo jak tak, to nawet nie rozważam...

Seal - 2010-08-03, 22:08

Przecież jest napisane w cenniku Euro 5 i chyba wszystko jasne.