|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Montaż elektrycznego sterowania szybami
laisar - 2009-02-09, 23:33 Temat postu: Montaż elektrycznego sterowania szybami
Cytat: | u mnie wlasnie zaczelo sie otwieranie szyby (korbka fajna rzecz) - pora na demontaz. |
No właśnie - już dawno miałem spytać, ale ciągle zapominałem:
Czy ktoś używał kiedyś niefabrycznego zestawu do elektrycznego sterowania szybami?
Czegoś w tym stylu:
http://www.conrad.pl/glowna.php?art=853724
TSD - cena chyba dość wysoka, a jakoś wątpię, żeby akurat ten zestaw był dużo lepszej jakości niż to co oferują gdzie indziej za 1/3 tych "piniendzy"...
Zwłaszcza, że nie wiem, czy do tej pory tylne szyby otworzyłem więcej niż 5 razy, więc wydaje się, że jakiś superekstrawytrzymały ten cały aparat być nie musi - chociaż idea konstrukcji wydaje się na tyle prosta, że za wiele to i tak się nie ma co popsuć... (i od nieużywania również raczej wiele się nie popsuje).
Oczywiście, elektryczne sterowanie ma swoje wady, ale biorąc pod uwagę wszystko powyższe, byłbym skłonny zaryzykować.
(Dla ciekawych: oryginalne daćkowe podnośniki też już się zaczęły pojawiać, ale - siłą rzeczy, ponieważ jest ich niewiele - ceny nie są na razie zbyt atrakcyjne. Po drugie mają pewną dodatkową wadę, jaką jest konieczność równoczesnej wymiany boczków drzwi - lub pogodzenie się z pozostawieniem w nich oryginalnych korbek / dziur / usiłowaniem dobrania zaślepek.
Ale za to na pewno można wykorzystać przynajmniej oryginalne guziole (; ).
jackthenight - 2009-02-10, 07:01
Z tego co wiem, te uniwersalne spisują się dobrze.
Chłopaki z forum Fiata montowali je u siebie i byli zadowoleni.
A kupowali nawet tańsze zestawy z allegro : koszt 130 - 160 zł i spisywały się oki.
http://www.allegro.pl/ite...lacznikami.html
Zobacz na zestaw. Ilość redukcji, złączek jest tak duża że można podłączyć to do każdego auta.
laisar - 2009-02-10, 10:16
Dzięki, właśnie o takie doświadczenia ogólne mi chodzi - te z Allegro też oglądałem, ale wiadomo, że i tak większość wszędzie to pewnie jakieś "Made in P.R.C." (;
stempik - 2009-02-10, 11:15
laisar napisał/a: | (korbka fajna rzecz) - pora na demontaz. |
Z tym demontażem to bym jednak poczekał, nawet te oryginalne nie zawsze działają jak trzeba.
1_Zwłaszcza kiedy szyba lekko przymarznie. ( a korbka działa)
2_Napęd prawdopodobnie przenoszony jest przy pomocy linki, a ta jak wiadomo nie moze być jednocześnie prawo i lewoskrętna.
Ktoś to jednak policzył więc na poczatku z pewnoscią działać będzie.
laisar napisał/a: | cena chyba dość wysoka, |
Drogie? Bo to conrad
laisar napisał/a: | Made in P.R.C." |
pewnie jedne i drugie.
No tak, właśnie sam siebie złapałem na tym że te z allegro powinny być lepsze ale tamte to jednak conrad
laisar - 2009-02-10, 11:24
stempik napisał/a: | Zwłaszcza kiedy szyba lekko przymarznie. |
laisar napisał/a: | nie wiem, czy do tej pory tylne szyby otworzyłem więcej niż 5 razy |
- więc myślę, że przeżyłbym jakoś tak niespodziewane zderzenie obu przypadków (;
stempik - 2009-02-10, 11:33
Jakis czas temu stałem przed przejazdem kolejowym , silnik oczywiście wygaszony i szybki zaczęly parować.
Pierwsza myśl to żeby otworzyć okienko a tu nie działa, niestety. Zapaliłem też nie. A korbka by działała.
Jest taka anegdotra o amerykanach którzy wydali spore pieniążki na długopis który potrafił by pisać w stanie niewazkości. Rosjanie zabrali ołówek.
laisar - 2009-02-10, 11:36
Było se podmuchać wentylatorkiem - na pewno działał (;
A jakbyś jechał rowerem albo per pedes to byś nie miał problemu ani z przejazdem, ani z szybkami <;
Natomiast z tym długopisem to zdaje się częściowo legenda - w końcu faktycznie ołówki nie po wszystkim dobrze piszą...
Cytat: | linki, a ta jak wiadomo nie moze być jednocześnie prawo i lewoskrętna. |
Ja nie wiedziałem... ale rozumiem, że chodzi o taką klasyczną, plecioną linkę? A jak to będzie jednak coś innego? Albo - czy linka nie może być pleciona po prostu w "warkocz" (czyli symetrycznie)?
Cytat: | Ktoś to jednak policzył więc na poczatku z pewnoscią działać będzie. |
Mam auto 1,5 roku, otwieranie szyb może z 5 razy - czyli raz na kwartał.
Jak dla mnie wystarczy więc, żeby zadziałało ze 20-30 razy - to chyba niewygórowane oczekiwanie nawet jak na ewentualny "chiński badziew"? (;
I wreszcie: do tej pory niezbyt się interesowałem jakimiś gadżetami do auta i marka conrad nic mi nie mówi <: - nie widzę więc najmniejszego powodu żeby (prze)płacić za coś, co wygląda jak z tej samej fabryki co reszta podobnych wynalazków, ale za 1/3 ceny...
stempik - 2009-02-10, 13:26
laisar napisał/a: | A jak to będzie jednak coś innego |
Ktoś to jednak policzył więc na poczatku z pewnoscią działać będzie.
W końcu to conrad
laisar napisał/a: | conrad nic mi nie mówi <: |
Nie chcę się wymądrzać ale tranzystorkami zacząłem się interesować uuu.... lat temu i wtedy conrad juz był. Firma wysyłkowa więc miał katalogi. A mial je w czasach kiedy u nas wygladało to na czystą abstrakcje. Trzeba jednak pamietać że taka marka w mniemaniu jej włascicieli jest podstawa do mnożenia cen przez współczynnik popularnosci.
laisar - 2009-02-10, 13:53
Ależ ja naprawdę nie ma nic przeciwko owej firmie (: - kto chce, niech płaci, jeśli go stać i uważa, że warto. Ale tak jak nie jeżdżę autem wyprodukowanym przez spadkobierców pana Daimlera (czytaj: mercedesem), bo inni także nauczyli robić się fajne samochodziki (czytaj: np dacie), to jednak wolałbym coś tańszego, co właśnie nie koniecznie musi oznaczać "gorszego". Naumienie się robienia przyzwoitego napędu szyb też chyba jest możliwe?
Tyle że jakoś przypuszczam, że - jak znakomita większość produktów samochodowych w obecnych czasach upadku cywilizacji (; - różnica może tkwić właśnie wyłącznie w logo...
A mniemania właścicieli marki to ich prywatna sprawa (; - życie i tak to zweryfikuje po swojemu.
stempik - 2009-02-10, 14:12
laisar napisał/a: | to jednak wolałbym coś tańszego |
To tak jak ja. Widać nie dość jasno się zdeklarowałem. Jeśli juz, kupiłbym raczej to, co proponował kolega.
W końcu to conrad, to taka moja zgryzliwość
laisar - 2009-02-10, 14:21
Tak w ogóle to ten konkretny egzemplarz z Allegro wygląda na innej konstrukcji niż conradowski... Tzn. są to chyba dwa kółka z paskiem między nimi, a nie linka kręcąca się wokół własnej osi - dobrze widzę? Coś takiego powinno być zdaje się zasadniczo wytrzymalsze?
stempik - 2009-02-10, 14:32
laisar napisał/a: | Naumienie się robienia przyzwoitego napędu szyb też chyba jest możliwe? |
Racja, choć jak sądzę spora część świata zadawala się naumienie się robienia pieniędzy.
Jeśli już nie mógł bym się powstrzymać, to kupił bym raczej to cudo z allegro. Bo ...
laisar napisał/a: | Coś takiego powinno być zdaje się zasadniczo wytrzymalsze? |
I znów masz rację. Zdaje się że powinno.
jackthenight - 2009-02-10, 23:24
Dodam jeszcze, że uniwersalne elektryczne szyby otwierają/zamykają wolniej szyby.
Są wolniejsze niż fabryczne podnośniki - takie czytałem opinie osób którzy je zamontowali.
Oczywiście w niczym to nie przeszkadza.
laisar - 2009-02-10, 23:44
Jak się zastanowić, to nawet logiczne, że wolniejsze - i faktycznie nie ma to najmniejszego znaczenia (((:
waski - 2009-02-11, 11:35
Oryginalne też są wolne. Ja już nawet nie czekam aż się zatrzymię, tylko wcześniej zamykam okno, bo nie chce mi się czekać, aż te ślamazary, się zamkną. Ale najgorzej nie jest, trzeba się tylko przyzwyczaić. Dla porównania w peugeocie, zamykają się 2X szybciej.
No ale każda konstrukcja jest inna
stempik - 2009-02-11, 15:49
waski napisał/a: | Dla porównania w peugeocie, zamykają się 2X |
Kiedy działają troszkę wolniej wygodniej jest regulować wielkością otwarcia okna. No i zawsze można pokusić się o domykanie. Koszt jest naprawdę bardzo niski, nie liczac oczywiście robocizny.
laisar - 2009-02-11, 16:08
Cytat: | nie liczac oczywiście robocizny |
...chociaż z tego co na razie obejrzałem w daćce (a ostatnio całkiem tego sporo...), to wydaje mi się, że nawet samodzielne majstrowanie powinno być dość proste [:
stempik - 2009-02-11, 16:24
laisar napisał/a: | samodzielne majstrowanie powinno być dość proste [: |
Ja mam na szczęście kolegę z takim warsztatem. Troszkę jest zapracowany ale czasem .... oczywiście nie za często, pozwalam mu w buraczku pogrzebać.
Beckie - 2009-02-11, 19:55
Ciekawe, że fabryczne ES nie mają możliwości całkowitego otwarcia krótkim przyciśnięciem przycisku. Czy niefabryczne mają taką możliwość?
laisar - 2009-02-11, 20:32
Ależ fabryczne mają - przynajmniej przednie: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1333
Niefabryczne - pewnie zależy od modelu, przy tanich raczej bym nie oczekiwał takowych wynalazków.
Z drugiej strony... właściwie patent z fabrycznych powinno się chyba dać zastosować do niefabrycznych? [:
Cytat: | w buraczku pogrzebać. |
Ja jak zwykle rozpracowuje sprawę najpierw wyłącznie koncepcyjnie... (; (przynajmniej tę).
Beckie - 2009-02-11, 20:52
Albo coś mi umknęło albo pod linkiem nie ma mowy o fabrycznym. Wszystko nie od Logana. (inne renówki)
laisar - 2009-02-11, 21:25
Było w tych, które (tymczasowo?) nie działają, do http://www.dacia-logan-mcv.org - dodałem więc do innego miejsca/
Beckie - 2009-02-11, 21:31
Laisar, o czym Ty do mnie (?) rozmawiasz?
laisar - 2009-02-11, 21:44
Przednie szyby sterowane elektryczny miały (kiedyś) w Dacii fabryczną możliwość otwierania impulsowego, czyli "całkowitego otwarcia krótkim przyciśnięciem przycisku".
Szczegóły w podanym przeze mnie wątku wyżej - aczkolwiek istotne linki z niego nie działają, więc podałem tam inne, dotyczące tego samego tematu.
Terozki jasne? [:
Beckie - 2009-02-11, 21:49
Jeśli mówisz o tym linku : http://www.dacia-logan-mcv.org to dzięki ale czytanie tego po angielskiemu zajmie mi dwa miesiące.
KaS602 - 2009-02-11, 21:52
to moze troche pomoc : tlumaczenie google tej stronki
laisar - 2009-02-11, 21:58
Nie - mówię o TYM linku: http://www.dacialoganmcv.nl/?p=1967 (po polskawemu: http://74.125.39.113/tran...n%26rls%3Dnl-nl ).
Ogólnie - pomocne bywa właśnie http://translate.google.pl
Beckie - 2009-02-11, 22:07
KaS602 napisał/a: | to moze troche pomoc : tlumaczenie google tej stronki |
Zobaczymy czy angielska języka jest łatwa dla gugli.
stempik - 2009-02-12, 00:02
Beckie napisał/a: | Czy niefabryczne mają taką możliwość? |
Najpewniej zależy od przycisku. To już było. Cała elektronika jest właśnie w nim. Choć może tylko u mnie.
Beckie - 2009-02-12, 09:08
Ale fabrycznie tego już (2008) nie montują?
laisar - 2009-02-12, 09:15
Nie - i to nawet już wcześniej (zdaje się, że chyba co najmniej od drugiej kolekcji w 2006).
yarocz - 2010-07-19, 09:25 Temat postu: Montaż elektrycznych szyb Witam,
wreszcie znalazłem trochę czasu i zabrałem się do pracy.
Udało mi się zamontować i uruchomić elektryczne szyby , moduł ich domykania i moduł centralnego zamka.
Najwięcej czasu zajmuje izolowanie i dokładne układanie nowych wiązek elektrycznych.
Dla lepszego zabezpieczenia przewodów przechodzących z kabiny do drzwi oprócz izolacji zamontowałem plastikowe giętkie osłony.
Wszystkie elementy zakupiłem w firmie Stig w Łodzi.
bebe - 2012-10-30, 00:22 Temat postu: Tylne szyby elektryczne Zastanawiam się właśnie, jak bardzo trzeba by się uszarpać, żeby przeprowadzić konwersję tylnych szyb z korbkowych na elektryczne. Majka zaczęła mi otwierać tylną szybę butem. :/
Pytanie pierwsze: czy (i jak) da się w miarę bezstresowo wyjąć mechanizm korbkowy i zamontować siłowniki?
Pytanie drugie: bezkorbkowe boczki drzwi - ile kosztują i jakie mają numery ref.?
Pytanie trzecie: siłowniki - oryginalne czy dobierać jakieś wynalazki uniwersalne? Jeśli oryginalne, to znowu - ile kosztują i jak się wabią?
Mowa o czysto teoretycznej Dacii Logan MCV ph. II.
laisar - 2012-10-30, 02:19
bebe napisał/a: | Majka zaczęła mi otwierać tylną szybę butem |
Opcja Zero: Wytłumaczyć - raz, drugi, ..., n-ty - zacisnąć zęby i czekać, aż dotrze. BTDT (;
Opcja Alfa: Zdemontować tymczasowo korbki.
Ad rem...
(Ceny oczywiście brutto).
Ad 1) Najwyraźniej i drzwi, i szyby są w obu wersjach - manualnej i elektrycznej - takie same. Ergo: mechanizmy są kompatybilne = bezstres.
(Korbka zablokowana jest na osi wygiętym, sprężynującym drutem, który trzeba odczepić śrubokrętem działając stycznie do powierzchni walcowej trzpienia. Odkręcić wkręty boczka, potem go odczepić od drzwi - trzyma się na plastikowych spinkach, podobnych do tych mocujących płytę główną do obudowy kompa. Opuścić szybę, odkręcić dwie śruby na jej dolnej krawędzi, mocujące ją do mechanizmu podnośnika. Podnieść szybę, przyczepić taśmą do górnej krawędzi drzwi, żeby pozostała zamknięta. Odkręcić trzy nakrętki mocujące podnośnik do drzwi. Wyjąć mechanizm ręczny, wstawić elektryczny - potem cofnąć się w powyższej procedurze. Uwaga: jedna z nakrętek - koło korbki - wypada w innym miejscu, ale otwór jest oczywiście przygotowany).
Ad 2) Od końca - 722 zł/szt. Prawdopodobnie: lewy 8200820506, a prawy 8200820517 - ale nie wiem czy dobrze rozczytałem koloryt tapicerki, więc dla pewności musiałbyś podać kod koloru z tabliczki owalnej.
(One zawsze są bezkorbkowe - w razie potrzeby, dziurę pod korbkę wierci się in situ).
Ad 3) Oryginały: lewy 8200901104, prawy 8200901105 - 1100 zł/szt...
(Śruby i nakrętki pasują od ręcznych podnośników).
Do tego: kabelki (ref. ???); pstryczki sterujące - 8200467793 i 8200467793, 160 zł/szt. (nie wiem czym się różnią); pstryczek blokujący - 8200325065, 65 zł; półeczka-podstawka pstryczków - 8200739459, 18 zł; półeczka-podstawka pstryczka blokady - 8200739460, 35 zł.
(Przykładowa robocizna wymiany jednego podnośnika w ASO: 0,5 rbg - łącznie z boczkiem, bez kablowania i pstryczkowania).
Uniwersalne są różne - nie mam doświadczenia, mimo że sam kiedyś rozważałem: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1696
chriskb - 2012-10-30, 06:44
bebe,
Znalazłem coś takiego, może się przyda?
http://moto.allegro.pl/su...2719644069.html
http://moto.allegro.pl/un...2733203074.html
http://moto.allegro.pl/el...2736112779.html
Mikele - 2012-10-30, 10:15
moze byc problem jesli masz podlokietnik, bo miejsce w ktorym powinny byc zamontowane przyciski do szyb na koncu srodkowego tunelu sa zajete przez fragment podstawy podlokietnika...
Sam sie nad tym zastanawialem kiedys, bylem nawet w aso i tam koszt wymiany wyliczyli mi zaporowo na ponad 2 tysiace, nawet skan tej rozpiski na forum wrzucalem ;)
bebe - 2012-10-30, 16:04
laisar napisał/a: | bebe napisał/a: | Majka zaczęła mi otwierać tylną szybę butem |
Opcja Zero: Wytłumaczyć - raz, drugi, ..., n-ty - zacisnąć zęby i czekać, aż dotrze. BTDT (; |
No można, ale nie bardzo mnie stać na ryzyko. Majka na wiosnę miała straszną jazdę z powracającymi zapaleniami uszu, były grane niezbijalne wysokie gorączki (Maja miała wcześniej drgawki gorączkowe i utratę przytomności, więc gorączki już nas tak nie bawią), była groźba szpitala, jakichś paracentez, itp. Wystarczy, że raz sobie to okno otworzy i załatwi sobie uszy, i będzie pozamiatane. :/
Co ciekawe, Maja doskonale zrozumiała instruktaż dotyczący obsługi samochodu, ale w Dusterze Na Tydzień™. :> Opowiedziałem jej, że samochód nie jest mój, że jest nowy i ładny, i że jakiemuś dziecku, jak dostanie Dustera po nas, mogłoby być przykro, gdyby dostał brudny samochód. Maja pokiwała głową po czym sama z siebie ogłosiła, że ona w takim razie nie będzie wierzgać brudnymi buciorami i nie będzie rzucać śmieciami gdzie popadnie. W życiu nie widzieliście tak czystego samochodu, po tygodniu użytkowania przez dziecko. :> Niestety, z niejasnych dla mnie przyczyn w "starym" samochodzie to nie działa. :|
laisar napisał/a: | Opcja Alfa: Zdemontować tymczasowo korbki. |
O tym nie pomyślałem. :) To chyba najlepiej rozwiąże problem, przynajmniej na chwilę obecną. Dzięki. :)
Myślę, że takie opracowanie przyda się na forum, na wypadek gdyby ktoś jeszcze rozpatrywał taki manewr.
laisar napisał/a: | (One zawsze są bezkorbkowe - w razie potrzeby, dziurę pod korbkę wierci się in situ). |
O proszę. :O W takim razie wymiana boczków nie ma większego sensu, wystarczy dać jakąś płaską zaślepkę i pozamiatane. Zasugerowałem się "niezrzeszonym" Sandero ze Zrębic - tam były zrobione tylne szyby, ale w miejsce korbek były takie wystające zaślepki, stąd uznałem, że boczki są inne, coś się nie mieści, itp.
laisar napisał/a: | Ad 3) Oryginały: lewy 8200901104, prawy 8200901105 - 1100 zł/szt... |
Za każdym razem, kiedy pytam o ceny w Dacii/Renault, mam jakieś dziwne złudzenia i nadzieje, które nigdy się nie spełniają... :|
chriskb napisał/a: | Znalazłem coś takiego, może się przyda? |
Ooo, dzięki wielkie. Mam teraz jakiś pogląd, jak to wygląda i ile kosztuje.
Mikele napisał/a: | moze byc problem jesli masz podlokietnik, bo miejsce w ktorym powinny byc zamontowane przyciski do szyb na koncu srodkowego tunelu sa zajete przez fragment podstawy podlokietnika... |
Myślałem raczej, żeby przyciski dla pasażerów drugiego rzędu zrobić po ludzku, na górze plastikowych boczków drzwi, a dla mnie sterowanie i odcinanie w miejscu, w którym już mam heble od dodatkowych gniazd. :)
jjmalin - 2012-10-30, 18:02
a co za przełączniki są??
bebe - 2012-10-30, 18:27
jjmalin napisał/a: | a co za przełączniki są?? |
Zasilanie dodatkowych gniazd 12V.
TD Pedro - 2012-10-30, 18:44
bebe napisał/a: | Zasilanie dodatkowych gniazd 12V. |
bardzo fajne ... a gdzie można takowe zanabyć?
bebe - 2012-10-30, 19:16
TD Pedro napisał/a: | bebe napisał/a: | Zasilanie dodatkowych gniazd 12V. |
bardzo fajne ... a gdzie można takowe zanabyć? |
Przełączniki? Nie mam pojęcia. :/ Kupiłem wieki temu na Allegro, nawet nie mając jeszcze pomysłu, co z nimi zrobię, tylko dlatego, że były fajnie podświetlone w daciowym kolorze. :) Podejrzewam że nadal są do znalezienia.
laisar - 2012-10-31, 03:59
bebe napisał/a: | nie bardzo mnie stać na ryzyko |
W takiej sytuacji - rzeczywiście... ):
bebe napisał/a: | takie opracowanie przyda się na forum |
Tylko jedna uwaga ogólna do publiczności: opis demontażu korbek odnosił się do fazy 2. i drzwi z tyłu - wyłącznie i razem. Bo inne zestawienia miewają inaczej - ale jak to w dacii, nie bardzo widzę wg jakiego klucza. Korbki mogą być bowiem jeszcze: tylko nasadzane na trzpień (bez żadnych blokad, zdejmuje się je po prosto zdejmując) albo... przyklejana (i żeby je zdjąć to się je... rozwierca ).
pioor - 2012-10-31, 07:54
bebe napisał/a: | Wystarczy, że raz sobie to okno otworzy i załatwi sobie uszy, i będzie pozamiatane. :/ |
Tu rzeczywiście najlepsze i najszybsze rozwiązanie to pozbycie się korbki. Proponuję jedynie wrzucić jedną (bez zabezpieczenia blokującego zdejmowanie) do schowka na wypadek potrzeby dosunięcia okna czy coś w tym stylu. Kiedyś właśnie tak jeździłem i przydała mi się kilka razy korbka z możliwością użycia i zdjęcia bez zabawy w odbezpieczanie.
bebe napisał/a: | Niestety, z niejasnych dla mnie przyczyn w "starym" samochodzie to nie działa. :| |
Może powinieneś uświadomić Maję, że ten samochód też kiedyś sprzedacie i może będzie takie dziecko, któremu może być przykro...
Z innej strony, my aż tak rygorystycznie nie podchodzimy do tematu pozostawiania czystości w samochodzie przez dziecko. Zawsze się coś nabrudzi ale od tego jest sprzątanie
Rysiob - 2012-10-31, 20:35
Boczki zostaw dotychczasowe, siłowniki mogą być uniwersalne, tu sytuacja jest jak z uniwersalnymi zestawami centralnego zamka. Można kupić takie przełączniki, które przymocujesz do drzwi i będą ładnie wyglądać. Sam miałem szatański pomysł montażu elektrycznych szyb (przód i tył) w Polonii, ale jak montowalem centralny zamek, to zorientowałem się o, że miejsca w przelotkach drzwi jest już mało i musiałbym kombinować. Może kiedyś :D
mekintosz - 2012-10-31, 21:32
Te uniwersalne zestawy obracaja wieloklinem na ktorym jest zainstwalowana korbka ?
Rysiob - 2012-10-31, 21:52
Z tego, co oglądałem to tak.
bebe - 2012-10-31, 22:49
Rysiob napisał/a: | mekintosz napisał/a: | Te uniwersalne zestawy obracaja wieloklinem na ktorym jest zainstwalowana korbka ? |
Z tego, co oglądałem to tak. |
A, to by tłumaczyło te wystające zaślepki we wspomnianym Sandero. :/ No nie wiem - z jednej strony, wystające zaślepki to nie tragedia. Z drugiej - wyglądają tak sobie i będzie to kolejny wystający element, w który Majka będzie mogła wyjechać z buta.
Zauważyłem, że przełączniki do szyb (czy to dostępne osobno, czy w tych zestawach) mają pięć styków. To by sugerowało, że mają w sobie logikę odpowiedzialną za wyłączanie siłownika przy przeciążeniu (zamknięciu szyby). Wie ktoś, czy one są impulsowe? ;) Nie mam ochoty znowu rzeźbić w brązie, gdyby przyszło co do czego. :>
Rysiob - 2012-11-01, 09:15
Proponuje zadać pytanie sprzedawcom na allegro. Ci od centralnych zamków znają się na rzeczy, więc i ci od szyb może doradzą. A co zaślepek, w Polonezie występowały płaskie, które w zasadzie nie wystawały (a przynajmniej nie tak, by je oderwać butem).
jackthenight - 2012-11-01, 09:21
bebe napisał/a: | To by sugerowało, że mają w sobie logikę odpowiedzialną za wyłączanie siłownika przy przeciążeniu (zamknięciu szyby). Wie ktoś, czy one są impulsowe? ;) Nie mam ochoty znowu rzeźbić w brązie, gdyby przyszło co do czego. :> |
Logiki na pewno nie mają i na pewno nie są impulsowe.
Mają 5 styków, bo 4 są od zasilania i podnoszenia/opuszczania szyby, a jeden styk od podświetlenia przycisku.
W chwili obecnej, a przynajmniej w siłownikach fabrycznych logikę przeciążeniową mają wbudowane w sobie siłowniki/silniczki od szyb, więc bardzo możliwe, że w uniwersalnych jest podobnie.
fotolabor - 2012-11-01, 22:28
Może ktoś wie jak działają krańcówki?
jackthenight - 2012-11-01, 22:39
Ja wiem jak działają krańcówki, ale w obecnych układach sterowania szyb, krańcówek się nie używa.
Napisz co dokładnie chcesz wiedzieć ?
fotolabor - 2012-11-02, 11:41
Generalnie co powoduje zatrzymanie się szyby w skrajnych położeniach u samej góry i na dole co je wyłącza.
laisar - 2012-11-02, 13:48
fotolabor napisał/a: | co powoduje zatrzymanie się szyby |
Opór materii albo zabranie palucha z przełącznika (((:
W nielicznych egzemplarzach, gdzie szyby działają automatycznie, to przełącznik wyłącza je automatycznie w skrajnych położeniach na podstawie parametrów prądu.
fotolabor - 2012-11-02, 14:22
No tak pewnie nie jest to skomplikowany wyłącznik prądu dwie blaszki nagrzewają się na wskutek przepływu prądu i otwierają obwód .Bimetal tak się mi zdaje.
laisar - 2012-11-02, 14:48
fotolabor napisał/a: | Bimetal |
Nie:
bebe - 2012-11-02, 15:18
A z polskiego na nasze? Bo tego schematu nie ogarniam. :( Czy da się do uniwersalnego, pięciostykowego, nieimplusowego przełącznika dodatkowo zaimplementować impulsowość? Jeśli tak, to czy da się w prosty sposób? Bo w nieprosty (Arduino :) bym umiał. :P
fotolabor - 2012-11-02, 15:44
W module 734 układ pomiarowo prądowy powoduje to ,że po przekroczeniu pewnej wartości prądowej przekaźniki przełączają biegunowość na silniku .
laisar - 2012-11-02, 17:53
bebe napisał/a: | Czy da się do uniwersalnego, pięciostykowego, nieimplusowego przełącznika dodatkowo zaimplementować impulsowość? |
Jasne - np przekładając bebechy z impulsowego... <<<;
A bardziej serio: http://www.daciaklub.pl/f...p?p=45555#45555 - ktoś kumaty z elektroniki pewnie zrobi coś takiego przez sen.
fotolabor - 2012-11-02, 20:07
A może mój nowy Duster Laureate 2 będzie miał impulsowe odbiór koniec Listopada
jackthenight - 2012-11-03, 12:20
fotolabor napisał/a: | No tak pewnie nie jest to skomplikowany wyłącznik prądu dwie blaszki nagrzewają się na wskutek przepływu prądu i otwierają obwód .Bimetal tak się mi zdaje. |
Chyba inaczej, bo jak włożysz np. rękę i dociśnie ją szyba to oczywiście silnik przestaje dalej dociskać rękę. I teraz jak wyłączę przycisk podnoszenia szyby i nacisnę go po chwili to nie czuję aby silnik podnosił dalej szybę - tylko naciśnięcie przycisku opuszczania szyby powoduje zadziałanie silniczka w przeciwnym kierunku- to raczej bimetalu tam nie ma, możliwe że jest zainstalowane jakieś sprzęgiełko przeciążeniowe.
PS. Kiedyś jak mi się zepsuje silniczek (tfu tfu odpukać), to wtedy go rozbiorę na części pierwsze i z ciekawości sprawdzę, co w tych silniczkach instalują.
fotolabor - 2012-11-09, 15:56
Mogłyby być dwa na każdy kierunek jeden ,ale gdybam.
jackthenight - 2012-11-09, 16:24
fotolabor napisał/a: |
Mogłyby być dwa na każdy kierunek jeden ,ale gdybam . |
No raczej nie, bo bimetal by ostygł i dalej by szyba dociskała mi rękę po ponownym przyciśnięciu przycisku podnoszenia szyby - a tak się nie dzieje, dlatego raczej na pewno tam bimetalu nie ma.
Jest tak w silniczku, że jak dociśnie raz to już się coś w nim rozłącza i po następnych próbach podnoszenia szyby, silniczek nie dociska ręki. Także bimetalu tam na pewno nie ma.
Zbychu504 - 2013-03-05, 13:33 Temat postu: Szyby elektryczne Dacia Duster podstawowy Witam. Mam dylemat co do montażu szyb elektrycznych w podstawowym modelu Dustera... Ori - siłowniki przednie nowe to koszt 900zł więc odpada.... Czy ktoś z Was montował już jakiś zestaw i może mi coś polecić??
Dziękuję
laisar - 2013-03-05, 13:57
http://www.daciaklub.pl/forum/search.php + szyb* + Przeszukaj tylko tytuł wiadomości =
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1696
antychrust - 2016-05-25, 20:31 Temat postu: Montaż elektrycznych szyb - Logan MCV 2007 Cześć. Wiem, że są podobne tematy, ale nadal nie wyczerpują one tematu szyb elektrycznych i ich montażu w wersji, która ich zupełnie nie posiada.
Nasuwa się pytanie - tania, uniwersalna chińszczyzna z allegro czy używany oryginalny mechanizm też z allegro?
Jeśli się zdecyduję na drugą opcję, to co muszę kupić? Siłowniki, przyciski na konsolę środkową i co jeszcze? Sama linka i ta rama już tu przeczytałem, że jest ta sama dla wersji z systemem korbotronic ;) i elektrycznej.
Najważniejsze - jak to podłączyć, bo widzę że do UCH sterowanie szyb nie wchodzi?
Bo w przypadku pierwszej opcji wystarczy pewnie stosować się do instrukcji i zastąpić przyciski z zestawu tymi oryginalnymi do Logana.
mekintosz - 2016-05-25, 23:26
Ja bym szukał zestawu z demontażu z innego samochodu.
antychrust - 2016-05-26, 00:19
mekintosz napisał/a: | Ja bym szukał zestawu z demontażu z innego samochodu. |
No właśnie szukam części z innego Logana, tylko nie wiem które dokładnie. Inaczej. Jest do tego jakiś sterownik w ogóle? Czy prosty układ zasilanie-przycisk-silniczek? Gdybym wiedział których komponentów szukać, to bym nawet nie pytał :D
corrado - 2016-05-26, 11:55
schematy elektryczne sie klaniaja, wtedy prawie wszystko jasne .
sciagnij sobie takie cos VISU , tylko ze do logana , chociaz moze nawet i z dustera ph1 nie bedzie sie roznic ta instalacja
Duster_H79_VISU_V5.0_2011_03_14.rar
-> do Logana
http://www.digital-kaos.c...ll=1#post544010
corrado - 2016-05-26, 12:08
http://renault-atlas.ru/l...ogan/17-1-0-128
antychrust - 2016-05-26, 13:10
Dzięki, przydało się. Jeszcze manual serwisowy przejrzałem. Czyli z tego co wyczytalem, po prostu podłączam do przycisku w odpowiednie piny masę, +12 z akumulatora lub zapłonu, zależy jak chcę i dwa wyjścia pod siłownik?
laisar - 2016-05-29, 22:56
antychrust napisał/a: | podłączam do przycisku w odpowiednie piny |
Tak.
lasic - 2022-07-11, 12:59 Temat postu: Logan 1 - elektryczne szyby montaż Chcę zamontować fabryczne elektryczne szyby do logana 1 van. Kupiłem:
- Fabryczne siłowniki elektryczne
- Fabryczne przyciski do konsoli
- Boczki bez otworów na korbki.
Czy kojarzy ktoś gdzieś schemat podłaczenia tego ustrojstwa (zwłaszcza schemat przycisków)? Czy jakichś elementów mi jeszcze brakuje poza przewodami? Szukałem po forach ale większość tematów jest z ~2010 z martwymi zdjęciami.
Czajo - 2022-07-11, 13:04
a ile mniej więcej to kosztowało? zastanawiałem się nad tym w swojej Sandrze 2 i żałuję, że nie dopłaciłem tych 350 zł za elektryczny tył
laisar - 2022-07-11, 13:41
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1696
lasic - 2022-07-11, 14:22
laisar napisał/a: | http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1696 |
To znalazłem, faktycznie schemat jest, chociaż zmyliły mnie oznaczenia, ale to już ogarniam. Wygląda na to, że nic więcej nie potrzebuję.
Czajo napisał/a: | a ile mniej więcej to kosztowało? zastanawiałem się nad tym w swojej Sandrze 2 i żałuję, że nie dopłaciłem tych 350 zł za elektryczny tył |
Dałem po 49zł za podnośniki, po 49zł za boczki (można to olać i dopasowywać zaślepki) i po 20zł za oryginalne przyciski.
Podsumowując piny przełącznika sterowania szyb to:
1 1.5 21B STEROWANIE OPUSZCZANIEM SZYBY KIEROWCY CS5C
2 1.5 MAN MASA ELEKTRYCZNA PRAWEJ BELKI DESKI ROZDZIELCZEJ CS5C
3 1.5 AP39 + PO ZAPŁONIE ZABEZPIECZONE BEZPIECZNIKIEM PODNOŚNIKA SZYBY KIEROWCY CS5C
4 0.75 LPG + LEWEGO ŚWIATŁA POZYCYJNEGO ZABEZPIECZONY CS5C
5 1.5 21A STEROWANIE PODNOSZENIEM SZYBY KIEROWCY
Dymek - 2022-07-12, 07:49
Czajo napisał/a: | a ile mniej więcej to kosztowało? zastanawiałem się nad tym w swojej Sandrze 2 i żałuję, że nie dopłaciłem tych 350 zł za elektryczny tył | W przypadku S2 i chęci odtworzenia fabrycznej instalacji na tył, koszty mogą być znacznie większe. Wydaje mi się, że jest mniej używek, potrzeba do tego 4 przycisków a dodatkowo fabryczna instalka zawiera przycisk blokady tylnych szyb. Ale oczywiście wszystko do zrobienia... Ja prawie rok wstrzymywałem się z zakupem SS2, bo nie było wtedy możliwości zamówienia Stepwaya z elektryką szyb z tyłu
Czajo - 2022-07-12, 08:05
ja brałem to co było na placu heh
a możesz podesłać na PW zdjęcie, jak wygląda panel sterowania szybami? już, żeby nie śmiecić autorowi ;)
laisar - 2022-07-12, 11:33
Dymek napisał/a: | W przypadku S2 i chęci odtworzenia fabrycznej instalacji na tył [...] potrzeba do tego 4 przycisków |
2 do sterowania szybami i jeden blokady - a do czego ten czwarty?
(Są jeszcze różnice są w lokalizacji w zależności od fazy/liftingu - 2013 i 2017).
Dymek napisał/a: | fabryczna instalka zawiera przycisk blokady tylnych szyb |
W I generacji też oczywiście taki jest.
Czajo napisał/a: | jak wygląda panel sterowania szybami? |
https://www.netcarshow.com/dacia/
Dymek - 2022-07-12, 12:46
laisar napisał/a: | 2 do sterowania szybami i jeden blokady - a do czego ten czwarty? |
No jak? W Sandero II po FL dokładając komplet potrzebujemy 4 przyciski do sterowania- 2 na tylne drzwi i 2 dla kierowcy na panel z przodu
Przed FL tam siedziało sterowanie szyb przednich...
Czailiśmy się z zaśmiecaniem, ale skoro tak... A kol. Czajo po prostu myślał, że w takiej wersji będzie pełny panel dla wszystkich szyb już na drzwiach u kierowcy
laisar - 2022-07-12, 13:34
Dymek napisał/a: | W Sandero II po FL |
Dlatego pisałem, że to właśnie zależy od rocznika - pierwotnie wystarczały dodatkowe 2 przyciski na końcu tunelu i ewentualnie trzeci blokady.
(TSD można by stworzyć niezłego potwora - panel z 5 przyciskami na drzwiach kierowcy, 3 przyciski na konsoli środkowej, 2 przyciski na końcu tunelu i 3x po 1 przycisku na drzwiach pasażerów...).
Dymek napisał/a: | Czailiśmy się |
Nie trzeba, temat zostanie scalony z zalinkowanym przeze mnie starszym, jak już nowy kolega ogarnie sprawę.
Dymek - 2022-07-12, 14:39
laisar napisał/a: | Dlatego pisałem, że to właśnie zależy od rocznika - pierwotnie wystarczały dodatkowe 2 przyciski na końcu tunelu i ewentualnie trzeci blokady. | Podpowiadałem konkretnie kol. Czajo, który ma rocznik 2020, więc jest jak u mnie... Taki protoplasta sprzed FL tylko by nam skomplikował sytuację
ceranix3 - 2022-09-16, 19:17 Temat postu: Montaż elektrycznego sterowania szyb tylnych Witam,Panowie czy da rade w Sandero 2 przerobic tylne szyby z korbowych na wlwktryczne.Czytalem czy ogladalem ze elektryczne szyby byly niby w niskich sanderkach a steapway nie.Myslalem zeby kupic silowniki i boczki tylne z niskiej sanderki i wstawic je zamiast korbotronikow.Chodzi mi czy orientujecie sie czy w ttlnych drzwiach jest wiazka zwby ewentualnie to podlaczyc.Nie chce sie bawic w przerabianianie lub dokladanie kabli bo o ile umiem duzo zrobic przy aucie mechanicznie, tak w elektromechanikowaniu jestem cieniutki,zreszta nie chce zbytnio ingerowac w fabryczna instalke.Czy ewentualnie przednie podnosniki elektryczne zmieszcza sie w tylnych drzwiach, bo o ile jest ich duzo tak tylnych w ogole.
toka93 - 2022-09-16, 19:42
Tylne podnośniki były montowane zależnie od opcji wyposażenia.
Podnośnik tylny i przedni to dwie różne bajki i nie pasują, a przynajmniej nie bez przeróbek. W drzwiach na 100% nie ma wiązki tak samo jak do przełączników (które powinny być na panelu środkowym pod radiem). Także przeróbka elektryczna jest konieczna.
ceranix3 - 2022-09-16, 20:35
Dzieki za expresowa odpowiedz.Czyli mozna zapomniec.Troche szkoda, ale z tylu nie jezdze😁Chcialem ja jeszcze bardziej upiekszyc no ale trudno.
|
|