|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Multimedia i elektronika - MN3 kody testowe
jas_pik - 2019-02-21, 23:38 Temat postu: MN3 kody testowe Soft wersja 1.0.13.1.366_r39 :
PW1: „6835” (PASSWORD_TEST_MODE)
PW2 " 9377 "(PASSWORD_ENGINEERING_MODE)
PW3:" 5822 „(PASSWORD_VERSION)
Soft wersja 1.0.13.1.366_r35
PW1 "8457" (PASSWORD_TEST_MODE)
PW2: "7777" (PASSWORD_ENGINEERING_MODE)
PW3: "5031" (PASSWORD_VERSION)
Aby uruchomić micom test trzeba mieć na pendrive plik mcmtest_activate.ini
macminer - 2019-02-22, 14:03
Mogę prosić bardziej łopatologicznie?
Najpierw trzeba wsadzić pendriva, potem uruchomić MN3? Musi być włączony silnik?
Trzeba klikać jakieś przyciski czy magiczne miejsca na ekranie?
paul7 - 2019-02-22, 15:56
Robisz tak,
wchodzisz w wersje systemu;
dotykasz wg. kolejności palcem te miejsca oznaczone na ekranie, potem wyświetlą się okienka do wpisania kodów. Dalej postępujesz podobnie jak z kodami do MNE, kody masz podane.
Jeszcze poczekaj , aż koledzy z Francji wszystko przebadają i sprawdzą, co dalej można robić. Podobnie było z wersją MNE.
jas_pik - 2019-02-22, 16:12
To nie tylko koledzy z Francji :)
My Polacy też mamy w tym swój udział( aczkolwiek nie fizyczny bo nie mam dostępu do takiego urządzenia)
W każdym razie jesteśmy na etapie rozgryzienia eksploratora :)
Przydały sie moje pomysły :)
A wtedy to będzie już z górki
paul7 - 2019-02-22, 16:48
Sorry jas_pik, oczywiście miałem na myśli dostęp do urządzenia. Oni zawsze jako piersi go mają.
paul7 - 2019-02-26, 19:01
Załączam opis zawartości Micom wraz z opisem szczegółowym.
Z tego co wiem, na dzień dzisiejszy sprawdzono poniższe kafelki;
Renault -color, TMC, 4WD.
Nie wszystkie funkcje są od razu uruchomione w MN3.
Tam, gdzie napisano nie dotykać , to nie dotykać! To nie zabawka.
Belphegor - 2019-02-26, 19:39
No proszę. W MICOMie MNE 2.0 była cała linia kafelków, których nie wolno było ruszać.
paul7 - 2019-02-26, 19:52
Tutaj , też nie należy przesadzać. Zabawa może doprowadzić do katastrofy. Ale zawsze znajdzie się jakiś nieroztropny tester, co wyklika wszystkie możliwości. I od takich właśnie ludzi mamy wołania o pomoc.
jas_pik - 2019-02-26, 20:10
Tym kafelkiem jest MAKE VIRGIN - nie dotykać pod żadnym pozorem bo wprowadzi system w świat >Connect Diag Tool< a często i serwisy nie potrafią go z tego stanu wyprowadzić bo traci również wszystkie ustawiania komunikacyjne
Angerello - 2019-02-28, 19:51
Ktoś sprawdzał może co zmienia przycisk odpowiedzialny za linie prowadzące. Pytam z ciekawości bo w moim przypadku kody są nieprawidłowe i nie mogę wbić w test mode. Czy to może być wina złego pliku na pendrivie? Czy wersji softu?
jas_pik - 2019-02-28, 20:01
A jaką masz wersję softu ?
Angerello - 2019-02-28, 20:05
1.0.13.1 a co dalej nie mam pojęcia :) W jaki sposób to sprawdzić? Albo zapytam inaczej - w jaki sposób wpisywać kody?
gggg - 2019-02-28, 20:47
Paul7 napisał gdzie masz klikać i zaznaczył, w które miejsca na screnie. Jak to zrobisz to dopiero otwiera się okno do wpisania lodów.
Angerello - 2019-02-28, 20:56
gggg napisał/a: | Paul7 napisał gdzie masz klikać i zaznaczył, w które miejsca na screnie. Jak to zrobisz to dopiero otwiera się okno do wpisania lodów. |
Wszystko spoko wpisuje kod, ale nie działa :) może na tym etapie robię błąd dlatego pytam. Bo rozumiem, że wpisujemy jeden kod do np. PW1: „6835” (PASSWORD_TEST_MODE) ?
gggg - 2019-02-28, 21:33
Jeszcze musisz mieć włożony pendrive w radiu z plikiem mcmtest_activate.ini Musisz sobie utworzyć pusty plik z taką nazwą. Pendrive sformatowany w fat32
Angerello - 2019-03-01, 07:43
gggg napisał/a: | Jeszcze musisz mieć włożony pendrive w radiu z plikiem mcmtest_activate.ini Musisz sobie utworzyć pusty plik z taką nazwą. Pendrive sformatowany w fat32 |
Ja jestem na etapie wpisywania kodów i tu mam problem. Dla obydwu wersji żaden z kodów nie bangla :p
Bartseb - 2019-03-01, 17:47
U mnie również nie działa - nieprawidłowy kod
gggg - 2019-03-01, 18:19
Nie wiem jak w tych nowych radyjkach ale w MNE po wpisaniu pierwszego kodu trzeba potwierdzić na ok, skasować go a następnie wpisać drugi kod i potwierdzić na ok. Dopiero wtedy przechodzi do micom lub do Windowsa. Może przy wpisywania kodów robicie coś źle.
paul7 - 2019-03-01, 18:24
Jeszcze raz:
Aby uzyskać dostęp do ekranu, na którym można wprowadzić kody, przejdź do menu ustawień => Wersja systemu.
I na tym ekranie dotknij w odpowiedniej kolejności 5 ukrytych przycisków, powoli i dokladnie /to jest ekran pojemnościowy, nie rezystywny jak w MN2/
Ostrzeżenie: Włączanie test MiCOM wymaga utworzenia pustego pliku o nazwie „ mcmtest_activate.ini ” w sformatowanym FAT32 wcześniej pendrajwie USB.
Następnie wprowadź prawidłowe kody, ale są one generowane w oparciu o pełny numer wersji. Czyli kody odpowiednie do wersji "1.0.13.1.366_r35" i "1.0.13.1.366_r39":
Obecnie są znane 3 kody; jeden do dostępu do trybu testowego, drugi do dostępu do testu micom i trzeci do wyświetlania wersji.
Angerello - 2019-03-02, 14:14
Przetestowałem u siebie i po włączeniu opcji 4x4 i TMC kompletnie żadnych zmian :) po restarcie opcje wracają na off.
gggg - 2019-03-02, 14:18
Miałeś włożony pendrive w fat32 z plikiem mcmtest_activate.ini
Angerello - 2019-03-02, 14:25
Jak bym nie miał wlozonego pena z plikiem to bym nie odpalił test mode :)
paul7 - 2019-03-02, 17:55
Mam przykład wyboru obrazu rozruchowego. /logo startowe/
1-należy dokonać selekcji loga startowego naciskając strzałki > w prawo lub <lewo przy kafelku [nr.28]
2-potwierdzić wybór np. Dacia, klikając na wybrany kafelek "Dacia" [28]
3-zatwierdzić poprawnie wybrane ustawienie, klikając na kafelek "Hard reset" [nr.1] !!! trzymając palec z dala od "Make Virgin" po prawej jego stronie / dotykamy nie kciukiem ! ! bo ekran dotykowy jest pojemnościowy/
4-po krótkim oczekiwaniu, MN3 uruchomi się ponownie i zmiany powinny zostać wprowadzone.
Podobnie robi się z innymi funkcjami, dobrze jest spróbować zmianę wyboru w kafelku dwa razy np. włącz-wyłącz-włącz zanim potwierdzi się "Hard reset".
Jeśli nie wchodzi jakaś funkcja zależna od istnienia w pojeździe odpowiedniego modułu BIC, prawdopodobnie MN3 nie łączy się z nim, bo go nie widzi i nie potwierdzi zmian. Niektóre funkcje wcześniej muszą być ustawione programowo.
Kto ma MN3 może testować ostrożnie niektóre funkcje i przyczynić się do poznania nowego softu. Dzielcie się uwagami, opisując dokładnie kolejne swoje kroki. I za bardzo nie przesadzajcie ze zmianami , zawsze się sprawdza, znane i bezpieczne funkcje by czegoś nie uceglić. Najlepiej każdy krok/czynności sobie zapisywać.
Kiedyś był taki slogan "Testerzy wszystkich krajów, łączcie się". czy coś takiego .
Bartseb - 2019-03-02, 18:31
Wersja softu wyświetlana 1.0.13.1
Z pendrivem i bez niestety mam cały czas komunikat o nieprawidłowym kodzie . Kod wprowadzam i naciskam ok .
paul7 - 2019-03-02, 18:52
Pierwszy post jas_pik ostatnie zdjęcie Micom ver. czy masz coś takiego?
Tam jest wyświetlana pełna wersja.
Bartseb - 2019-03-02, 19:10
Jak wchodzę w ustawienia system mam info o sofcie numer 1.0.13.1.
Po wciśnięciu przycisków Uruchamia mi się test mode , wpisuje kod wciskam ok i mam info o nieprawidłowym kodzie
paul7 - 2019-03-02, 21:10
Takie znalazłem rozwiązanie na sprawdzenie numeru wersji, możesz spróbować. (nie boli )
Aby sprawdzić co masz w MN3, należy przygotować pendrajwa wraz z odpowiednim plikiem
Na pena zostaną zapisane logi:
-z nawigacji
-z pamięci
-z procesora
-z procesów uruchamianych w jądrze
-z informacji systemu /najważniejsza dla nas informacja dotycząca pełnego numeru który się ma.
Na sformatowanym pendrajwie należy w katalogu głównym umieścić plik o nazwie "logfiles_bavr"
Gdy tylko włożysz go do USB , powinien zostać zapisany informacjami z systemu.
W zapisanej pamięci odszukasz ścieżki pliku tekstowego dziennika: "logfiles_bavn \ log_data \ system_info.log ", gdzie w polu "cpu_ver=" będzie zawierał numer szukanej wersji.
Przykład z system_info.log:
Board=RevC
Market=Global
PAN=BT only
RVC_Brightness=7
RVC_Contrast=7
RVC_HUE=36
RVC_Saturation_U=128
RVC_Saturation_V=128
Variant=GBL
cpu_ver=1.0.13.1.366_r35
kernel_ver=4.1.15-global.12
micom_ver=1.0.13.1.0509
model=AVN
tmc=0
uboot_ver=4.1.15-bavn.2.0.0.47
vbt_ver=2.5.5-global.12
gps_efusing=1
partition_ver=2
dab_ver=0.6.34.8691 2017-06-29
navi_ver=9.12.148.730129
SKU_REGION=ULC 4.0-MI-WEU-Without DAB
dab_act=0
camera=1
car_maker=1
colouring=1
MAP_KEY=1$iWEUHM@17Q2
virgin_mode=0
guideline=12
Tutaj znaleziony wynik: "cpu_ver=1.0.13.1.366_r35"
Sprawdź i powiedz, czy coś się nagrało.
Angerello - 2019-03-02, 21:46
Dobrze zrozumiałem że po zmianie np. opcji 4wd klikam HARD RESET i czekam na restart!? jakie dane się resetuja?
jas_pik - 2019-03-02, 22:50
Tak po zmianie trzeba wcisnąć HARD RESET w celu zapisania danych. Nic się nie resetuje .Zapisuje tylko te dane które zmieniłeś.
paul7 - 2019-03-03, 07:20
Angerello napisał/a: | Dobrze zrozumiałem że po zmianie np. opcji 4wd klikam HARD RESET i czekam na restart!? jakie dane się resetuja? |
A sprawdzałeś pełny numer wersji jaka masz?
4wd , rozumiem zmieniasz, bo masz takową wersję? Dla pełnego działania wymaga odpowiedniego BIC.
paul7 - 2019-03-03, 11:46
Inne logi wyglądają tak; /przykład/
Ścieżka dostępu: logfiles_bavn\configuration.log
Kod: |
Przykładowo zawartość configuration.log ;
ID_LASOD=1,1,1,
ID_MMI_Language=1
ID_RadioCountry=0
ID_SDVC=0
ID_PH_PW=0
ID_AM_MW=0
ID_AM_LW=0
ID_SPEED=0
ID_E_CALL=0
ID_MIC=0
ID_SWRC1=2
ID_DR_PH=0
ID_DR_ACT=0
ID_RVC=1
ID_GPS=0
ID_RearLoudSpeaker=0
ID_FrontTweeters=0
ID_RearTweeters=0
ID_PTT1=0
ID_SWRC2=0
ID_MVC=0
ID_PTT2=0
ID_Compass=0
ID_CarMaker=1
ID_TimeFormat=0
ID_SpeedUnit=0
ID_DistanceUnit=0
ID_Navigation=0
ID_DrivingRestriction=0
ID_AHA=0
ID_RES=0
ID_Colouring=1
ID_TMC=0
ID_MAP=13382
ID_MAP_Code=17972
ID_RVC_Guideline=12
ID_HandDrive=0
ID_RVC_Brightness=7
ID_RVC_Contrast=7
ID_RVC_HUE=36
ID_RVC_Saturation_U=128
ID_RVC_Saturation_V=128
ID_RVC_ReactionTime=0
ID_RVC_TemporizationTime=45
ID_ClusterReset=0
ID_Temperature=0
ID_HVAC=0
ID_GearBox=0
ID_DrivingEco2=0
ID_Amplifier=0
ID_Loudiness=1
ID_WakeUp=0
ID_UPA_Sound=2
ID_UPA_HMI=2
ID_UPA_Speaker=1
ID_UPA_Sound_Setting=1
ID_UPA_TemporaryMuteTimeout=5
ID_VehicleType=0
ID_Camera=1
ID_PTT=0
ID_SWRC=2
ID_CarPlay=1
ID_AndroidAuto=1
ID_SIRI=1
ID_MIC_TYPE=0
ID_HebrewLanguage=1
ID_Destination=0
ID_ExternalMicroPhone=1
|
Można się domyślać, że jest to "obraz " dostępnych funkcji MN3 i w jakim są ustawieniu.
Angerello - 2019-03-03, 12:22
Wprowadziłem następujące zmiany:
- włączyłem 4WD - działa pomimo tego że nie mam 4WD :)
- włączyłem TMC - działa ale żadnych zdarzeń nie pokazuje. Przeszukuje częstotliwości i na terenie Warszawy żadnych info nie daje.
- włączyłem AHA - zero zmian. Być może nie wiem jak to obsługiwać więc proszę o info w tej sprawie.
Porobilem trochę zdjęć ale wrzucę później bo w tym momencie nie mam jak. Czy wiecie jakie opcje ukryte są po kafelkiem odpowiadającym za przycisk na kierownicy PTT? Tylko iphony obsługuje? (oczywiście nie mówię o wersji android auto)
Czy ktoś z Was testował ustawienia linii pomocniczych parkowania? szablon itd.?
jas_pik - 2019-03-03, 13:03
TMC i Aha działa ale nie ma prawidłowych licencji bo Dacia/Reanult na Polskę nie daje tych licencji . Ale przeszukiwanie częstotliwości dla TMC wskazuje że funkcje uruchomiłeś.
Trzeba teraz dojść jak je wstrzyknąć i gdzie do pamięci wewnętrznej i TMC uda się uruchomić
Co do linii pomocniczych . to zależy to od samochodu ( a dokładniej wysokości instalacji kamery nad poziomem ziemi i w zalezności od samochodu ( jego kodu) są regulowane .
Kiedyś Laisar opisał znaczenie kodów niektórych
Cytat: | • X87 = renault captur;
• B98 = renault clio IV;
• K98 = renault clio IV grandtour (kombi) |
Angerello - 2019-03-03, 15:04
Daje fotę moich kafli z czego AHA, TMC, 4WD włączyłem sam, ale a reszta defaultowo.
paul7 - 2019-03-03, 15:06
Angerello napisał/a: | Wprowadziłem następujące zmiany:
- włączyłem 4WD - działa pomimo tego że nie mam 4WD :)
- włączyłem TMC - działa ale żadnych zdarzeń nie pokazuje. Przeszukuje częstotliwości i na terenie Warszawy żadnych info nie daje.
- włączyłem AHA - zero zmian. Być może nie wiem jak to obsługiwać więc proszę o info w tej sprawie. |
ad.1 4WD działa podobnie do MNE2, czyli pewnie kompas, a kąty nie, bo brak BIC-potwierdź.
ad.2 TMC czy jest ikonka? Pewnie jest tak jak mówi wcześniej jas-pik
ad.3 AHA nie działa, mam informacje, że pomimo włączenia AHA , tej możliwości jednak nie ma, bądź nie jest kontynuowana w MN3, z uwagi na Car Play. /jeszcze nie jest to całkowicie potwierdzone/ Spróbuj sprawdzić u siebie, czy po sparowaniu w BT daje się coś uruchomić. I sprawdź w markecie , czy AHA jest kompatybilne z nowym.
Próbowałeś zgrać logi z MN3?
paul7 - 2019-03-03, 15:23
Angerello napisał/a: | Daje fotę moich kafli z czego AHA, TMC, 4WD włączyłem sam, ale a reszta defaultowo. |
Do linii sprawdź możliwości kafelka $18 HDJ_MC może inne możliwości; <</>> kafelek potwierdź i reset, ! zobacz czy masz jeszcze wybór.
Masz ustawione SWRC-4 , tak było od początku?
PTT uruchomienie komend głosowych jaki jest wybór? off/Can/?? czy inne są?
WAKE on/off - miałeś takie ustawienie on? od początku?
Angerello - 2019-03-03, 15:27
ad1. działają wszystkie 3 wskaźniki (kompas, pion, poziom)
ad2. załączone zdjecie
ad3. ogarnę pod wieczór
W jaki sposób wyciągnąć logi?
paul7 - 2019-03-03, 15:35
Angerello napisał/a: | W jaki sposób wyciągnąć logi?
|
Wcześniej pisałem, powyżej
przygotuj pena w katalogiem logfiles_bavr
Dalej jak w opisie. Jak się coś wgra to wrzuć to gdzieś na neta , udostępnij zawartość.
laisar - 2019-03-03, 16:44
jas_pik napisał/a: | Co do linii pomocniczych . to zależy to od samochodu ( a dokładniej wysokości instalacji kamery nad poziomem ziemi i w zalezności od samochodu ( jego kodu) są regulowane .
Kiedyś Laisar opisał znaczenie kodów niektórych
Cytat: | • X87 = renault captur;
• B98 = renault clio IV;
• K98 = renault clio IV grandtour (kombi) |
|
• XBA/XBB = kwid;
• BGA = xray;
• HGA = xray cross;
• HHA = kaptur;
• HJD = duster II;
• X52 = logan/sandero II (ph2 = faza 2);
• X67 = dokker;
• X92 = lodgy.
Angerello - 2019-03-03, 16:45
paul7 napisał/a: | Angerello napisał/a: | Daje fotę moich kafli z czego AHA, TMC, 4WD włączyłem sam, ale a reszta defaultowo. |
Do linii sprawdź możliwości kafelka $18 HDJ_MC może inne możliwości; <</>> kafelek potwierdź i reset, ! zobacz czy masz jeszcze wybór.
Masz ustawione SWRC-4 , tak było od początku?
PTT uruchomienie komend głosowych jaki jest wybór? off/Can/?? czy inne są?
WAKE on/off - miałeś takie ustawienie on? od początku? |
PTT: off/can/wire
Przy kafelku odpowiedzialnym za linie jest ponad 20 opcji (dziś nie dam rady ogarnąć)
Wake - domyślnie mam na ON
SWRC-4 - od początku tak bylo
macminer - 2019-03-03, 16:48
paul7 napisał/a: | katalogiem logfiles_bavn |
Wcześniej pisałeś: plikiem logfiles_bavr
Warto poprawić literówkę, bo się nachodziłem do samochodu, zastanawiając się, co robię nie tak :)
paul7 - 2019-03-03, 17:00
Tak szybko mi się pisało plik oczywiście i liczy się to co najpierw pisałem.
Kafelek od linii ; do każdego modelu przypisane są pewnie ze dwa lub trzy linie/kąty nachylenia. Masz HJD.
Co miałeś w pozostałych kafelkach na początku, to tak ma pewnie być, oczywiście zapamiętaj ustawienia.
Angerello - 2019-03-03, 18:46
Odnośnie PTT wire ktoś coś wie? czy walić w ciemno :D
paul7 - 2019-03-03, 19:15
Angerello napisał/a: | Odnośnie PTT wire ktoś coś wie? czy walić w ciemno :D |
Jak nie sprawdzisz , to na razie wyłączony, możliwy, przewodowy, ale jak to się ma do rzeczywistości? wire chyba łączy z klawiszem na kierownicy.
Angerello - 2019-03-07, 16:41
Po przelaczebiu kafelka na WIRE nie dzieje się nic :) przycisk nie spełnia żadnej funkcji. Próbowałem również podczas rozmowy testować i zero reakcji :) może przy aktywnym AA coś się dzieje ale nie sądzę
paul7 - 2019-03-07, 20:11
Angerello napisał/a: | może przy aktywnym AA coś się dzieje ale nie sądzę |
Jednak sprawdź, bo inaczej "na próżno gadanie" . Podejrzewam, że głos rozpoznaje przez sieć i dalej wykonuje polecenia.
gggg - 2019-03-08, 08:10
Angerello napisał/a: | Po przelaczebiu kafelka na WIRE nie dzieje się nic :) przycisk nie spełnia żadnej funkcji. Próbowałem również podczas rozmowy testować i zero reakcji :) może przy aktywnym AA coś się dzieje ale nie sądzę |
Ja mam MNE2 i gdy kafelek jest na wire reaguje na przycisk w kierownicy lecz nie posiadam odpowiedniego telefonu i wypisuje, że bluetooth nie obsługuje poleceń głosowych. Po zmianie kafelka na can nic się nie dzieje. Nie reaguje na przycisk pomimo, że telefon podłącz przez USB. W oryginale miałem kafelek ustawiony na wire tylko, że samochód to captur.
paul7 - 2019-03-08, 08:26
Taka uwaga do bluetooth; gdzieś czytałem , ze trzeba odpowiednio zarejestrować telefon z programem w Mn3. Poczytajcie Android Auto tam o tym było.
paul7 - 2019-03-08, 09:56
Oczywiście AA przez USB.
Angerello - 2019-03-08, 11:38
Dziś sprawdzę WIRE na AA i dam znać co z tego wyszło. Ma to jakiś związek z kafelkami w "1 linii" PPT (WIRE) PTT (CAN)?
Angerello - 2019-03-12, 10:48
Po podłączeniu kabla i przełączeniu PTT WIRE nadal nie dzieje się nic :) Wygląda to tak jak by przycisk na kierownicy był wyłączony.
Jeżeli chodzi o włączenie AHA to również system nie widzi żadnych zmian. W multimediach nie ma opcji wyboru AHA.
rad3k - 2019-03-20, 09:11
u mnie kody nie działają, po wpisaniu kodu pojawia się napis błędny kod czy coś w tym styku próbowałem wielokrotnie ale efekt jest ten sam
mam wersję Soft wersja 1.0.13.1.366_r39
paul7 - 2019-03-20, 17:43
Wcześniej zamieszczałem opis zawartości MIKOM_TEST_MN3
TUTAJ
Poniżej, tak na szybko:
Instrukcja po polsku, wejścia do ukrytego menu Micom Manager MN3 po polsku.
Mam nadzieję, że się przyda.
Jeszcze takie uwagi;
pamieć usb sformatowana FAT32, nie robić zmian- hurtowo, tylko pojedynczo. Co nie było opisane , tych kafelków nie dotykać.
gregorek26 - 2019-03-20, 19:33
Mam Soft wersja 1.0.13.1.366_r39 włączone TCM ale nie aktywne i mam pytanie czy na tym sofcie nie uwolnionym można wgrać licencje tcm
paul7 - 2019-03-20, 20:43
Obawiam się , że jeszcze nie. Jak wskazałeś "nie uwolniony" MN3 sprawdza wszelkie pliki pod względem poprawności i licencji. Na razie nie słyszałem , by ktoś to zrobił.
O bazie TMC pisałem tutaj Kod: | http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=16419&start=100 |
Jest cała lista zaimplementowana kodów z całego świata, na razie licencje TMC wgrywane są , jak mapy , normalna drogą, lecz fabryka nie uwzględnia jak dotąd Polski. Na zachodzie ludzie mają to normalnie, u nas nie. gdzieś wcześniej było to opisywane dla MN przez jas_pik.
gregorek26 - 2019-03-20, 20:48
Dzięki może wkrótce coś ruszy
Bartseb - 2019-03-21, 20:35
Kody działają super . Dzięki
Mam pytanie o
- fmi f&r (radar cofania nr 5 ) - czy może ktoś rozpisać funkcje ?
- air active (wyświetlacz aut. Klim.nr 10) mam klimę manualna czy aktywacja coś mi da ?
Nie chcę grzebać w ciemno , mam źle doświadczenie z wygrywaniem softu do tel :)
jas_pik - 2019-03-21, 21:00
Bartseb napisał/a: |
Mam pytanie o - fmi f&r (radar cofania nr 5 ) - czy może ktoś rozpisać funkcje ? |
Nikt jeszcze tego nie opisywał . Jesli możesz to zrobić to opisz.
Bartseb napisał/a: | air active (wyświetlacz aut. Klim.nr 10) mam klimę manualna czy aktywacja coś mi da ? |
Manualna klima nie wysyła ( bo nie jest podłaczona do sieci CAN) żadnych sygnałów dlatego akurat nic Ci nie da ( ale też nikt tego nie potwierdzał)
Bez dzielenia się nawet takimi informacjami trudno coś więcej powiedzieć
Dymek - 2019-03-21, 21:47
jas_pik napisał/a: | Manualna klima nie wysyła ( bo nie jest podłaczona do sieci CAN) żadnych sygnałów dlatego akurat nic Ci nie da ( ale też nikt tego nie potwierdzał)
Bez dzielenia się nawet takimi informacjami trudno coś więcej powiedzieć |
Ja potwierdzam. Co prawda nie w Dusterze, ale nie sądzę żeby były różnice. Nie wyświetla żadnych informacji. Choćby o włączeniu klimatyzacji- to chyba jedyna funkcja manualnego panelu kontrolowana przez CAN.
paul7 - 2019-03-22, 08:16
Klima jest zaimplementowana w MN3, kwestia odpowiedniego BIC. W programie jest sprawdzanie tej funkcji.
Belphegor - 2019-03-22, 09:02
Cytat: | - air active (wyświetlacz aut. Klim.nr 10) mam klimę manualna czy aktywacja coś mi da ? |
A to nie jest aby funkcja wyświetlania zmian w ustawieniu klimatyzacji i wentylacji na ekranie MNE? Bo ja to włączyłem u siebie i zdaje się, że było to właśnie AIR. Jak coś robię z jakimkolwiek pokrętłem lub przyciskiem klimatyzacji/wentylacji to na kilka sekund mam info o tym na ekranie MNE.
jas_pik - 2019-03-22, 09:11
Jeśli zrobiłeś coś takiego to zrób zdjęcia i opublikuj informacje o tym co się dzieje przy jakim ustawieniu. W ten sposób wzbogacisz wiedzę wszystkich i pomożesz w rozwoju
Belphegor - 2019-03-22, 10:31
Efekt włączenia funkcji AIR w MICOM przy sofcie 9.1.3.
Poniżej macie zdjęcia, jak to wygląda przy jakim ustawieniu. Raczej bajer, ale pomocny. Działa oczywiście tylko przy klimatyzacji automatycznej.
Obywatel MK - 2019-03-22, 11:50
Niezłe Easter Eggi koledzy tu wynajdują, a ja mam pytanie co zrobić żeby gdy ktoś do mnie dzwoni na wyświetlaczu pojawiała się nazwa dzwoniącego a nie tylko sam numer, przecież jak się wchodzi w książkę telefoniczną to w MN3 są widoczne wszystkie nazwy. Może coś w telefonie trzeba zmienić?
jas_pik - 2019-03-22, 12:39
To nie są Ester Egg-i tylko normalne funkcjonalności każdej MN . Zależą raczej od dodatkowych urządzeń ( klima/BI/inne moduły - które wysyłaja informacje po CAN)
A Twój problem to prawdopodobnie źle pozapisywane (nie w standardzie kontakty na telefonie)
Zrób porządek z kontaktami na telefonie ( nie używaj kontaktów z karty SIM) to wszystko będzie jak trzeba.
PS jak już uporządkujesz kontakty to usuń swój telefon ze sparowanych i sparuj go ponownie poprawnie dając dostęp do książki adresowej
Belphegor - 2019-03-22, 12:46
jas_pik napisał/a: | Zrób porządek z kontaktami na telefonie ( nie używaj kontaktów z karty SIM) to wszystko będzie jak trzeba. |
Dokładnie. U mnie wszystko działa jak należy. Ale kontakty zapisuję w telefonie.
Obywatel MK - 2019-03-22, 12:46
OK, czyli mam coś pokręcone na telefonie. Muszę to rozkminić. A telefon sam się sparował po Bluetooth gdy go podłączyłem przez kabel po android auto. Nic nie musiałem parować.
paul7 - 2019-03-22, 17:26
Tylko co mają kody testowe MN3 do waszych telefonów. Po co ten bałagan. Te tematy przecież były w innych wątkach.
jas_pik - 2019-03-22, 20:33
W co najmniej kilku znanych mi Daciach z MN3 Android Auto oraz Car Play był wyłączony . należało go uruchomić kodami testowymi czyli wejściem do Micoma .
Daniel222 - 2019-04-17, 15:10
W moim dusterze nie mogę się połączyć z android auto próbowałem wejść w menu testowe jednak pomimo "mcmtest_activate.ini" na pendrivie nie mogłem wejść do menu, próba sprawdzenia wersji przy pomocy pliku ,,logfiles_bavr" też nie spowodowała zadnych działań ( nic na pendrivie się nie nagrało) powoli tracę nadzieje, może nie potrzebnie czekałem z kupnem na nową wersje radia? :(
jas_pik - 2019-04-17, 17:41
A może zainteresuje Cię tymczasowa zamiana na MNEvo z DAB?
W ramach trj transakcji uzyskasz ( o ile się uda oczywiście) uwolnioną MN3 :)
Angerello - 2019-04-26, 11:21
Jaką mamy pewność na dzień dzisiejszy, że kafelek RES (nr 23) odpowiada za automatyczny rozruch silnika przy czym wiem, że to i tak nie będzie hulało :) Ma ktoś wiedzę czy z licencjami TMC na nowej wersji coś się ruszyło?
Dymek - 2019-04-26, 12:41
Angerello napisał/a: | Jaką mamy pewność na dzień dzisiejszy, że kafelek RES (nr 23) odpowiada za automatyczny rozruch silnika przy czym wiem, że to i tak nie będzie hulało :) |
Włącz sobie a zobaczysz takie obrazki jak poniżej. Oczywiście funkcjonalnie nic to nie da, bo nie może dać.
Black Dusty - 2019-04-26, 13:48
Dymek napisał/a: | Angerello napisał/a: | Jaką mamy pewność na dzień dzisiejszy, że kafelek RES (nr 23) odpowiada za automatyczny rozruch silnika przy czym wiem, że to i tak nie będzie hulało :) |
Włącz sobie a zobaczysz takie obrazki jak poniżej. Oczywiście funkcjonalnie nic to nie da, bo nie może dać. |
No to na MNE funkcja jest a w PyClip-ie zdaje się również zdalny rozruch jest z możliwością uruchomienia i w dd4all też tylko musi znaleźć się odważny co pierwszy to połączy.
Dymek - 2019-04-26, 14:02
Black Dusty napisał/a: | No to na MNE funkcja jest a w PyClip-ie zdaje się również zdalny rozruch jest z możliwością uruchomienia i w dd4all też tylko musi znaleźć się odważny co pierwszy to połączy. |
Poza softem na pewno do tego potrzeba osprzętu, modułów których w naszych wersjach nie ma. Poza tym pewnie inne silniki wchodzą tu w grę- choćby jak w Rosji.
Black Dusty - 2019-04-26, 14:28
Dymek napisał/a: | Poza softem na pewno do tego potrzeba osprzętu, modułów których w naszych wersjach nie ma. Poza tym pewnie inne silniki wchodzą tu w grę- choćby jak w Rosji |
Z tymi modułami nigdy nic nie wiadomo jak nie sprawdzisz, choćby tak jak z automatycznymi wycieraczkami. Bo czego właściwie nie ma w samochodzie żeby go można zdalnie uruchomić - jest wszystko co potrzeba brak tylko odpowiedniego oprogramowania a może tylko jego aktywacji i impulsu który je uruchomi.
paul7 - 2019-04-26, 16:18
Black Dusty napisał/a: | Dymek napisał/a: | Poza softem na pewno do tego potrzeba osprzętu, modułów których w naszych wersjach nie ma. Poza tym pewnie inne silniki wchodzą tu w grę- choćby jak w Rosji |
Z tymi modułami nigdy nic nie wiadomo jak nie sprawdzisz, choćby tak jak z automatycznymi wycieraczkami. Bo czego właściwie nie ma w samochodzie żeby go można zdalnie uruchomić - jest wszystko co potrzeba brak tylko odpowiedniego oprogramowania a może tylko jego aktywacji i impulsu który je uruchomi. |
Polak zawsze musi czegoś dociekać. Owszem wszystko można odblokować, nawet hulajnogę elektryczną, ale po co. Temat zdalnego był wałkowany, jeśli w przepisach ruchu drogowego się go zabrania, to go nie ma. Podobnie jak radarów w mapie Francji /ostrzeganie/.
Black Dusty - 2019-04-26, 19:07
paul7 napisał/a: | Polak zawsze musi czegoś dociekać. Owszem wszystko można odblokować, nawet hulajnogę elektryczną, ale po co. Temat zdalnego był wałkowany, jeśli w przepisach ruchu drogowego się go zabrania, to go nie ma. Podobnie jak radarów w mapie Francji /ostrzeganie/. |
Ano musi, wiele ciekawych i pożytecznych rzeczy z tego się zrodziło. Odblokować a używać ( w terenie nie zabudowanym można więc o co chodzi ) to dwie różne sprawy, można odblokować choćby po to by ktoś się zdziwił że takie rzeczy w DACI.
jas_pik - 2019-04-26, 20:28
Black Dusty napisał/a: | można odblokować choćby po to by ktoś się zdziwił że takie rzeczy w DACI. |
Nie można ze względów prawnych w EU. Może być uruchomione poza EU ( czyli w Rosjii i Norwegii) Kiedyś analizowałem część kodu odpowiedzialną za to i z tego co udało mi się odczytać sprawdza lokalizację pojazdu z sygnału GPS - czyli gdybyś symulował sygnałem GPS że jesteś w którymś z tych krajów to może by się dało coś dalej uruchomić . Oczywiście o ile uda nam się dowiedzieć i zdobyć odpowiednie BIC-e odpowiedzialne za tą funkcję .
Pamiętaj też że system musi mieć informację na jakim biegu jest samochód i czy jest zaparkowany ( a takie informacje w sieci CAN będą dostępne wyłącznie w samochodach z ASB)
Black Dusty - 2019-04-26, 20:56
jas_pik napisał/a: | Nie można ze względów prawnych w EU. Może być uruchomione poza EU ( czyli w Rosjii i Norwegii) Kiedyś analizowałem część kodu odpowiedzialną za to i z tego co udało mi się odczytać sprawdza lokalizację pojazdu z sygnału GPS - czyli gdybyś symulował sygnałem GPS że jesteś w którymś z tych krajów to może by się dało coś dalej uruchomić . Oczywiście o ile uda nam się dowiedzieć i zdobyć odpowiednie BIC-e odpowiedzialne za tą funkcję .
Pamiętaj też że system musi mieć informację na jakim biegu jest samochód i czy jest zaparkowany ( a takie informacje w sieci CAN będą dostępne wyłącznie w samochodach z ASB) |
Dzięki, to jest jakaś rzeczowa wypowiedź.
paul7 - 2019-04-26, 23:14
Właśnie kiedyś jas_pik o tym pisał. Taki samochód jest niebezpieczny, jeszcze sam ruszy, a prawo , tego zabrania. W czerwcu (5VI) w Warszawie Renault ma zademonstrować autonomiczny Renault EZ GO, samochód bez kierowcy. Ma jeździć po centrum. Zobaczymy kogo stuknie. Co do ostrzeżeń o radarach , aplikacja mapy także ma zakodowane blokady na niektóre kraje, gdzie jest to zabronione.
Angerello - 2019-05-08, 11:11
Ostatnio nie miałem czasu aby testować micoma, ale teraz chciałbym bardziej się zagłębić w temat.
Może zacznijmy od tego czy jest jakiś kafelek, którego funkcjonalność szczególnie Was interesuje? Oczywiście bez głupich żartów typu kliknij w "make virgin"
We wcześniejszych postach opisałem co już testowałem. Kilka dni temu włączyłem Automatyczny Rozruch i AIR. Rozruch oczywiście nie działa, a AIR działa tak jak pokazał kilka postów wyżej Belphegor.
Może ja zacznę od pytania o linie naprowadzające przy cofaniu. Czy słyszeliście coś na temat zmiany standardowych "sztywnych" linii na takie, które naprowadzają przy cofaniu? To jest w ogóle realne przy tym rodzaju zainstalowanej kamery?
Belphegor - 2019-05-08, 11:13
Angerello napisał/a: | kliknij w "make virgin" |
To powinna być opcja u każdej kobiety.
Angerello napisał/a: | Czy słyszeliście coś na temat zmiany standardowych "sztywnych" linii na takie, które naprowadzają przy cofaniu? To jest w ogóle realne przy tym rodzaju zainstalowanej kamery? |
O ile mi wiadomo, to nie da rady. To nawet nie kwestia kamery, a softu. Tej samej jakości kamerę ma np. Clio, czy Captur, a tam linie się poruszają. Tylko nie w MNE, a W R-Link.
Angerello - 2019-05-08, 11:36
Belphegor napisał/a: | O ile mi wiadomo, to nie da rady. To nawet nie kwestia kamery, a softu. Tej samej jakości kamerę ma np. Clio, czy Captur, a tam linie się poruszają. Tylko nie w MNE, a W R-Link. |
Po cichu liczyłem, że zabawa z kafelkiem nr 6 może coś takiego uruchomić. A wychodzi na to, że zmienianie tutaj czegokolwiek nie ma sensu.
Angerello - 2019-05-08, 12:40
LHD - Left Hand Drive?
http://www.przyjaznamotor...Left-Hand-Drive
Jakieś pomysły co może się zmienić po zmianie na RHD? Dodam, że u mnie defaultowo jest LHD BHD. A co to BHD nie mam pojęcia :)
Kolejną bardzo ciekawa sprawą jest HMI (u mnie domyślnie na off). Czy to chodzi o Human Machine Interface? Jeśli tak to jak to sie ma do naszych Dacii?
https://tiny.pl/trz69
Belphegor - 2019-05-08, 12:53
Pewnie kierownica Ci przeskoczy na angielską stronę.
jas_pik - 2019-05-09, 00:07
LHD - lewy
RHD- prawy
BHD - oba
Skróty oznaczające z którego głośnika ma być słyszalna rozmowa telefoniczna :)
rad3k - 2019-05-10, 13:04
Orientuje się ktoś czy można włączyć przednią kamerę tak, żeby uruchamiała się za każdym razem kiedy włączymy pierwszy bieg ?
jas_pik - 2019-05-10, 13:42
Raczej nie ale jak zrobisz układ na przekaźnikach opracowany przez Shreka to będzie Ci wyświetlał kamerę przednią po wybiciu ze wstecznego przez określony czas
Dymek - 2019-05-10, 14:53
jas_pik napisał/a: | Raczej nie ale jak zrobisz układ na przekaźnikach opracowany przez Shreka to będzie Ci wyświetlał kamerę przednią po wybiciu ze wstecznego przez określony czas |
Ale... tak to właśnie powinno działać w trybie automatycznym, przy fabrycznych kamerach.
Angerello - 2019-05-11, 11:25
Cytat: | Ale... tak to właśnie powinno działać w trybie automatycznym, przy fabrycznych kamerach. |
Jeżeli samochód parkujesz z wbitym wstecznym to oczywiście po ponownym odpaleniu i wrzuceniu 1 będzie widok z przedniej kamery i to jedyny lifehack aby podczas startu mieć ten widok :)
Belphegor - 2019-05-11, 13:10
Ewentualnie przyciskiem uaktywnić kamerę.
Angerello - 2019-05-17, 17:15
Poproszę o przybliżenie opcji znajdujących się pod kafelkiem nr 5 :)
SimoT - 2019-06-11, 16:34
Witam. Mam pytanie: czy już coś wiadomo na temat kodów do MNE 3 z dab? Niestety żadne z rozwiązań do tej pory nie dało mibwejscia do micom. Pozdrawiam
jas_pik - 2019-06-11, 20:41
SimoT napisał/a: | Mam pytanie: czy już coś wiadomo na temat kodów do MNE 3 z dab? |
Z dab-em lub bez kody sa identyczne.
Jaką masz wersję softu ?
buladag - 2019-07-05, 14:45
Informacyjnie - kody nie działają po aktualizacji do 1.0.13.2
lajo - 2019-07-06, 16:15
buladag napisał/a: | Informacyjnie - kody nie działają po aktualizacji do 1.0.13.2 |
Version 1.0.13.2.368_r49:
PW1: "4620" (PASSWORD_TEST_MODE)
PW2: "0688" (PASSWORD_ENGINEERING_MODE)
PW3: "2047" (PASSWORD_VERSION)
Dzięki djeman @ msieurlolo :)
Potwierdź, czy kody działają.
buladag - 2019-07-06, 16:16
Sprawdzę wieczorkiem. :)
buladag - 2019-07-06, 20:18
Potwierdzam, działają. Lodgy 2019 LAN5800WR0
VVolf - 2019-07-16, 14:21
Mi również działają kody podane przez kolegę lajo. Jednak po uruchomieniu 4WD i TEMP nie działa żadna z funkcji jedynie środkowy kompas działa podczas jazdy. Duster wersja Essential + LPG. Ma ktoś pomysł dlaczego tak może być?
buladag - 2019-07-16, 14:42
Bo nie masz modułu który obsługuje te funkcje.
laisar - 2019-07-16, 20:23
http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=14306
VVolf - 2019-07-19, 20:03
Wie ktoś czy w micom da się wyłączyć możliwość wyciszenia medianav z kierownicy? Bo dziwnie zbiegło mi się w czasie to że przestał mi działać ten przycisk na kierownicy. Podgłaśnianie i przyciszanie ok tylko wyciszenie nie działa.
Belphegor - 2019-07-19, 21:14
Na kierownicy, czy na pilocie za kierownicą? Bo na kierownicy nie sterujesz niczym, co ma coś wspólnego z MNE.
paul7 - 2019-07-20, 17:42
Jeśli +- działają na MN to też powinny na vol-vol+ działać. Chyba, że brak kontaktu.
VVolf - 2019-07-21, 04:05
Oczywiście na pilocie za kierownicą
Ściszanie i podgłasnianie działa zarówno na pilocie jak i MN, nie działa jedynie wyciszenie, ten przycisk pomiędzy podgłaśnianiem a ściszaniem na pilocie.
VVolf - 2019-07-22, 10:52
VVolf napisał/a: | Oczywiście na pilocie za kierownicą
Ściszanie i podgłasnianie działa zarówno na pilocie jak i MN, nie działa jedynie wyciszenie, ten przycisk pomiędzy podgłaśnianiem a ściszaniem na pilocie. |
Udało się naprawić w razie jakby komuś też przestało działać to wystarczyło w micom wartość SWRC zmienić z 2 na 4 i wszystko działa
jas_pik - 2019-07-22, 11:03
A to że się popsuło to przypadkiem nie działanie jakiegoś czynnika biologicznego ?
Dymek - 2019-07-22, 13:04
VVolf napisał/a: | ... w micom wartość SWRC zmienić z 2 na 4 i wszystko działa |
Po prostu przy wcześniejszej "zabawie" zmieniłeś w programie model pilota za kierownicą. Inne Dacie (poza nowym Dusterem) nie mają osobnego przycisku MUTE- wyciszenie robi się naciskając jednocześnie przyciski + i -.
Podejrzewam, że przy ustawieniu SWRC 2, wyciszenie u ciebie również działało w ten sposób.
Danhi - 2020-01-16, 21:06
Wczoraj zamieniłem MNE na MNE3, wpakowałem do Dustera II z października 2018 może na przyszłość się komuś przyda dla ścisłości opcje włączone w wersji Prestige które musiałem ustawić w wymienionym radiu żeby zachować działanie wszystkich rzeczy jakie działały oryginalnie w aucie przy MNE
PTT-Can (obsługa przycisku Siri)
$18 HJD_MVC (linie pomocnicze w systemie Multiview dla Dustera2)
RVC-Mvc (obsługa kamery Multiview)
WAKE-On (dla systemu bezkluczykowego radio gaśnie i załącza się zegar po wyłączeniu silnika i otwarciu drzwi)
AIR- Active ( wyświetlanie komunikatów o zmianie nawiewu/temperatury/włączeniatrybu eco/itp)
SWRC-4 (obsługa pilota pod kierownicą który ma 6 przycisków i rolke)
TWR-F (Twittery przednie)
4WD-on (każdy powinien wiedzieć ekran przechyłu o orientacji)
DAB-A(A) (aktywna antena DAB)
Te wszystkie opcje działają są oryginalnie włączone w MNE oprócz funkcji AIR i 4WD
Pedros - 2020-01-16, 21:49
Cytat: | Te wszystkie opcje działają są oryginalnie włączone w MNE oprócz funkcji AIR i 4WD |
Nie zawsze. Wszystko zależy z jakiej wersji pochodzi MN3. Ja musialem włączyć kamerę, linie pomocnicze i Wake.
Danhi - 2020-01-17, 12:35
Sory mały błąd, na sprostowanie jeśli jest wersja 4x4 to 4WD jest włączone zapomniałem dopisać funkcja AIR jest ale w Renault z tego co wiem a opcje które napisałem że załączyłem to opcje które są aktywne oryginalnie w radiu coś w rodzaju opcji które fabrycznie są aktywne w wersji z najwyższym wyposażeniem z systemem multiview i dostępem bezkluczykowym może ktoś będzie potrzebował postaram się wrzucić screen oryginalnych ustawień może nawet dobrze było by zrobić osobny temat i powrzucać ustawienia fabryczne z konkretnych wersji dla porównania i np gdyby ktoś za bardzo rozpędził się z zmianami 😉
Cytrynola - 2021-05-21, 23:33
Od jakiegoś czasu mamy dostępną wersję 1.0.15.1. Jakie zmiany w związku z tym się pojawiły (np. kody).
Czajo - 2021-05-21, 23:41
Cytat: | 1.0.15.1 wprowadzamy dla TEST MODE1: 0023 >> OK (po zatwierdzeniu kasujemy kod) >> wprowadzamy drugi kod dla TEST MODE2: 3571 (lub 3365) >> wciskamy aktywny przycisk MICOM TEST. |
https://goduster.pl/rozszerzona-funkcjonalnosc-media-nav/
Trojan1000 - 2021-05-28, 23:54
Cytrynola napisał/a: | Od jakiegoś czasu mamy dostępną wersję 1.0.15.1. Jakie zmiany w związku z tym się pojawiły (np. kody). |
Na tej wersji nie da się aktywować odtwarzacza plików wideo za pomocą skryptów. Wróciłem do starszego softu.
Bolek - 2022-02-01, 20:15
Wersja 1.0.15.1.19
poniżej fotka z oryginalnych ustawień Micom w Duster Prestige, LPG, hands free, multiview
W końcu pozbyłem się tego szkaradnego "sraczkowatego" koloru z ekranu...
Po odbiorze auta przeżyliśmy szok po spojrzeniu na ekran MNE, bo wcześniej byliśmy przyzwyczajeni do tonacji ekranu w Renault.
Uff, co za ulga... Może to kogoś śmieszyć, ale z kolorem Renault, w środku przyjemniej (dla nas) i nie trzeba unikać wzrokiem ekranu
Dziękuję Wam za cenne wskazówki, jak to zrobić.
P.s. Czytałem ten temat i ten taki długi o MN kilka razy, bo miałem obawy, czy niczego nie popsuję, ale nie taki diabeł znowu straszny.
Wielkie dzięki
Prezes - 2022-02-01, 21:54
Bolek,
To wystarczy te dwa u góry ustawienia na Renault zmienić? Może też się skuszę..
Czajo - 2022-02-01, 22:47
jeśli chcesz zmienić skórkę na taką jak autora postu to zmianiasz parametr COL na 1 z 0
Dymek - 2022-02-01, 23:40
No patrz Pan .. a mnie by chyba zemdliły te słodkie landrynki w kolorystyce Renault... 😋 O niebo wolę swojskie, daciowe kafelki.
Prezes - 2022-02-02, 08:57
Czajo, dzieki! muszę do tego przysiąść
nowy - 2022-02-04, 11:08
@Dymek. Do pojawienia sie ikonki Driving Eco potrzebny jest moduł BIC? Bo chyba masz u siebie z tego co pamiętam.
Dymek - 2022-02-04, 12:25
nowy napisał/a: | @Dymek. Do pojawienia sie ikonki Driving Eco potrzebny jest moduł BIC? Bo chyba masz u siebie z tego co pamiętam. |
Kafelek możesz włączyć i bez modułu, tyle że bez BIC będzie bezużyteczny, bo nie będziesz miał żadnych odczytów z jazdy, podobnie jak odczytu temperatury na górnym pasku. Piszę oczywiście o Medianav 2 lub 3 a nie o tych w nowych Daciach.
nowy - 2022-02-04, 20:55
Wiem o co chodzi Teraz tylko mam problem z kodem, bo nie wchodzi. Wersja 1.0.15.1
Kod 0023 nie działa u mnie w Loganie
Czajo - 2022-02-04, 22:28
nowy, wchodzi, tylko wprowadzasz 0023 dajesz ok, gwiazdki w polach nie znikają, musisz wykasować ręcznie i wpisać 3571 i dopiero jak wtedy dasz ok to pojawia się micom
nowy - 2022-02-04, 22:53
Wyskakuje informacja, że niewłaściwy kod i powrót do wersji systemu.
Kiedy mam włożyć pen? Przed odpaleniem, czy po odpaleniu samochodu?
Czajo - 2022-02-05, 01:08
jak radio już będzie włączone. wkładasz pen, wchodzisz na numer wersji, klikasz po rogach prosi o wpisanie kodu. Wpisujesz 0023 >> ok >> kasujesz gwiazdki >> wpisujesz 3571 >> ok >> wchodzisz w micom
Jeśli jest niepoprawny, spróbuj któregoś z poniższych:
Cytat: | 1.0.15.0.0706 wprowadzamy dla TEST MODE1: 3571 >> OK (po zatwierdzeniu kasujemy kod) >> wprowadzamy drugi kod dla TEST MODE2: 3365 >> wciskamy aktywny przycisk MICOM TEST.
1.0.15.0.16 wprowadzamy dla TEST MODE1: 4633 >> OK (po zatwierdzeniu kasujemy kod) >> wprowadzamy drugi kod dla TEST MODE2: 3931 >> wciskamy aktywny przycisk MICOM TEST.
1.0.15.1.19 wprowadzamy dla TEST MODE1: 0023 >> OK (po zatwierdzeniu kasujemy kod) >> wprowadzamy drugi kod dla TEST MODE2: 3571 (lub 3365) >> wciskamy aktywny przycisk MICOM TEST.
1.0.15.3.21_r1 wprowadzamy dla TEST MODE1: 0677 >> OK (po zatwierdzeniu kasujemy kod) >> wprowadzamy drugi kod dla TEST MODE2: 3115 >> wciskamy aktywny przycisk MICOM TEST.
W przypadku Media Nav montowanej do Renault KWID:
1.0.13.1 lub 2.0.9.9 lub 3.0.9.2 wprowadzamy dla TEST MODE1: 9133 >> OK (po zatwierdzeniu kasujemy kod) >> wprowadzamy drugi kod dla TEST MODE2: 3992 >> wciskamy aktywny przycisk MICOM TEST.
Pamiętaj, by po wprowadzonym kodzie TEST MODE1 i jego akceptacji usunąć kod przyciskiem i wprowadzić nowy i ponownie zatwierdzić. |
https://goduster.pl/rozszerzona-funkcjonalnosc-media-nav/
nowy - 2022-02-05, 11:06
No i sukces. Też udało mi sie wejść. Później zrobię zdjęcia i wrzucę jak to wygląda u mnie
Czajo - 2022-02-05, 14:54
Napisz których kodów użyłeś :)
nowy - 2022-02-05, 18:30
Dla wersji 1.0.15.1.19
0023 i 3571
miałem wstawić zdjęcia, ale jest to zbędne, bo mam to samo, co wstawił kolega @Bolek na stronie 5
nowy - 2022-02-05, 20:31
Belphegor napisał/a: | Efekt włączenia funkcji AIR
|
U mnie w Loganie niestety nie działa
Dymek - 2022-02-07, 08:54
nowy napisał/a: | Belphegor napisał/a: | Efekt włączenia funkcji AIR |
U mnie w Loganie niestety nie działa |
Jeżeli nie masz modułu BIC, to informacji z automatycznej klimy również nie zobaczysz. Po prostu MediaNav nie ma wtedy łączności z magistralą CAN samochodu, więc i nie jest w stanie nic takiego pokazać.
matek - 2023-09-23, 10:13
Jak przygotować "pena" aby skopiować z MN3 dane o systemie i gdzie mogę znaleźć plik o nazwie
"logfiles_bar". Czy na "penie" umieszczamy folder a w folderze plik czy sam plik. Jestem nowy
proszę informacje w formie "łopatologicznej"
Dymek - 2023-09-23, 14:48
A do czego Ci ten plik? Zasadniczo większość informacji o kopiowaniu systemu i uwalnianiu MN3 masz tutaj: KLIK
I przy okazji opisy wchodzenia do MICOM, zmiany opcji itp: KLIK
matek - 2023-09-23, 21:18
Dzięki za info, ale jest to MN3 ( 1.0.13.2 ) zainstalowana w Sandero II LIFT SCE po zamianie radia classic.
Stacja uruchomiona wraz z dołożoną kamerą cofania, po odblokowaniu i wgraniu aktualnej mapy.
Potrzebne mi są informacje o wersji oprogramowania aby uzyskać kody dostępu do MiCAM
w celu sprawdzenia kafelków: WAKE ( MN3 nie włącza się automatycznie po uruchomieniu kluczyka )
ECO ( czy jest aktywne czy nie - ewentualnie wyłączenia ikony na pulpicie, nie posiadam modułu BIC )
oraz DAB (A/P ). Pozostałych nie mam zamiaru dotykać. W związku że nie posiadam dostatecznego
doświadczenia kieruje takie zapytania. Będę wdzięczny za pomocne informacje
bo dopiero rozpoczynam przygodę w tym temacie.
Dymek - 2023-09-24, 11:41
matek napisał/a: | Dzięki za info, ale jest to MN3 ( 1.0.13.2 ) zainstalowana w Sandero II LIFT SCE po zamianie radia classic.
Stacja uruchomiona wraz z dołożoną kamerą cofania, po odblokowaniu i wgraniu aktualnej mapy.
Potrzebne mi są informacje o wersji oprogramowania aby uzyskać kody dostępu do MiCAM... | No to w czym problem? Czytałeś w ogóle strony, które wczoraj podałem? Nie ma znaczenia czy to MN3 w Sandero czy w Dusterze, ważne że MN3... W drugim podanym przeze mnie linku masz wszystko na temat wchodzenia do MICOM Test, włącznie z podanymi kodami dla każdej wersji oprogramowania 🤔
Skoro masz 1.0.13.2 to kody będą 4620 i 0688 (bo podana jest tylko jedna wersja tego softu).
Ale od razu powstają wątpliwości - dlaczego nie zaktualizowałeś sobie od razu do najnowszej wersji 1.0.15.3 ?
Co do "Eco drive", to gdyby był włączony, to miałbyś widoczny kafelek Eco drive na ekranie startowym- jeśli nie ma to jest wyłączony. Nawet jeśli włączysz Eco a nie dokładałeś u siebie dodatkowo modułu interfejsu BIC, to i tak nie skorzystasz z tej funkcji, bo nie będzie na ekranie żadnych odczytów (przebiegu, zużycia , prędkości itd) a jedynie "kreski". To samo dotyczy wskazania temperatury zewnętrznej na górnym pasku ekranu MN3.
matek - 2023-09-24, 12:56
Odczytałem wer. mam 1.0.13.2.368_49.
Co do ikonek Eco to taką mam ale chcę ją wyłączyć. Dlaczego 1.0.13.2 a nie ............3 , podobnież
najbardziej stabilna w owym czasie. Masz rację dla mojej wer,. tylko te kody, dzięki za zainteresowanie.
A czy można skasować programowo te "kreski"
Dymek - 2023-09-24, 13:12
Z tą stabilnością, to moim zdaniem jakieś mity. Ja również kupowałem MN3 do mojej Sandero i kupiłem z wersją 1.0.13.1, ale cały czas aktualizuję, nawet teraz, mając od dawna 1.0.15.3, bo cały czas pojawiają się jakieś "poprawki" nie zmieniające numeru wersji. Ale żadna wersja nie miała u mnie żadnych widocznych problemów z działaniem.
Jeżeli wyłączysz opcję Eco drive, to jakich kresek chcesz się pozbyć? Chodzi o temperaturę na górnym pasku? Wskazanie temperatury można wyłączyć w MicomTest za pomocą kafelka TEMP 😉
A jeżeli Twoje MN3 pochodzi z modelu innego niż Sandero, to warto jeszcze zmienić linie obrysowe widoczne na obrazie z kamery cofania- każdy model ma inny, dedykowany układ linii (kafelek RVC).
matek - 2023-09-24, 15:17
Czyli:
a). wskaźnik temperatury na górnym pasku ( kreski ) obok godziny można wyłączyć w
kafelku TEMP ?
b). jak w kafelku RVC zmienić linie dla SANDERO - jaką opcję wybrać. Czy mogę też
wyłączyć linie w MN3 a włączę wówczas w kamerze.
Jeżeli w przyszłości bym zdobył BIC dedykowany do VIN dawcy MN3 to jest szansa na uruchomieni opcji spalania itp. czy muszę kombinować coś więcej.
Dymek - 2023-09-24, 17:38
matek napisał/a: | Czyli:
a). wskaźnik temperatury na górnym pasku ( kreski ) obok godziny można wyłączyć w kafelku TEMP ? | Właśnie to napisałem- można zrobić On albo Off.
Cytat: | b). jak w kafelku RVC zmienić linie dla SANDERO - jaką opcję wybrać. Czy mogę też
wyłączyć linie w MN3 a włączę wówczas w kamerze. | A tu dokładnie nie pamiętam, bo mam Stepway- ale klikając kolejno w kafelek RVC będą się zmieniały opisy w innym kafelku i będzie tam napisany kod modelu i wersja, więc trzeba wybrać X52 (Sandero) a wersję doświadczalnie... Linie możesz wyłączyć całkowicie w zwykłym menu MN3, zobacz jest taka opcja na ekranie obrazu z kamery (ikonka prawy, dolny róg, tam gdzie jasność, kontrast itd)- nie musisz tego robić w Micom. Wnioskuję, że masz kamerę niefabryczną więc i tak fabryczne linie mogą być nieadekwatne dla obrazu uzyskiwanego z Twojej kamery.
Cytat: | Jeżeli w przyszłości bym zdobył BIC dedykowany do VIN dawcy MN3 to jest szansa na uruchomieni opcji spalania itp. czy muszę kombinować coś więcej. | Jeśli zainstalujesz moduł BIC obsługujący Dacię (absolutnie nie jest konieczna jakaś zgodność VIN), to będziesz miał i odczyty Eco drive i wskazanie temperatury, jeżeli włączysz te opcje. Wątek o Bic-ach masz TUTAJ
matek - 2023-09-24, 19:22
Duuuuuużo wiedzy do przyswojenia, dobrze że już są dłuższe noce.
Mam już ostatnie pytania:
a). jak zmienić status z „off” na „on” np. klikając na przemian na kafelek czy inaczej,
b). czy zmiany zapisują się klikając na „Hard reset”
c). jak całkowicie wyjść z MiCAM po zapisaniu zmiany,
d.) czy po każdej zmianie zapis „Hard reset” i szybki restart – klawisz ON/OFF trzymać ok.7s
czy wystarczy przejść do następnej zmiany w kafelku a szybki restart na końcu.
Dymek - 2023-09-25, 13:12
matek napisał/a: | Duuuuuużo wiedzy do przyswojenia, dobrze że już są dłuższe noce.
Mam już ostatnie pytania:
a). jak zmienić status z „off” na „on” np. klikając na przemian na kafelek czy inaczej, | Klikając bezpośrednio kolejno na kafelek TEMP zmienia on opis *C/*F/Off.
Cytat: | b). czy zmiany zapisują się klikając na „Hard reset”
c). jak całkowicie wyjść z MiCAM po zapisaniu zmiany,
d.) czy po każdej zmianie zapis „Hard reset” i szybki restart – klawisz ON/OFF trzymać ok.7s
czy wystarczy przejść do następnej zmiany w kafelku a szybki restart na końcu. | Po wykonaniu wszystkich zmian można zrobić jeden zbiorczy Hard Reset klikając albo przytrzymać przycisk- radio się wtedy wyłączy i włączy ponownie w trybie normalnym.
I jeszcze korekta w kwestii linii kamery- nie wiem jak w sofcie 1.0.13.2, ale w aktualnym sofcie, w MICOM jest kafelek RVC z wybranym ustawieniem linii na którym widać wybrany kod (np. $05 X87 2) a po jego bokach są strzałki i wybieramy "przesuwając" opisy tymi strzałkami i zatwierdzamy klikając w przycisk- jak poniżej. Możesz wybrać tam OFF i włączyć linie ze swojej kamery (bo jak rozumiem masz nieoryginalną).
matek - 2023-09-25, 15:58
Dzięki za pomoc, temat prawie ogarnięty.
Kafelek RVC z ustawieniami linii pozostawiłem taki jaki miałem, nie widzę żadnej różnicy pomiędzy liniami z MN3 a liniami z kamery uniwersalnej. Mam tylko wątpliwość co do zatwierdzenia zmian kafelkiem HARD RESET po jego naciśnięciu po pewnym czasie wychodzę z panela MiCAM radio się wyłącza ( ciemny ekran ) i tak zostaje. Pendrajw z plikiem mcmtest_activate.ini cały czas w gnieździe. Aby włączyć je ponownie muszę nacisnąć główny przycisk ON/OFF. Czy jest to prawidłowe. Na koniec kafelek WAKE mam na ON a i tak włączenie radia po przekręceniu kluczykiem jest losowe, czasami jest czasami nie ma.
Dymek - 2023-09-26, 14:36
matek napisał/a: | HARD RESET po jego naciśnięciu po pewnym czasie wychodzę z panela MiCAM radio się wyłącza ( ciemny ekran ) i tak zostaje. Pendrajw z plikiem mcmtest_activate.ini cały czas w gnieździe. Aby włączyć je ponownie muszę nacisnąć główny przycisk ON/OFF. Czy jest to prawidłowe. | Zakładam, że robisz wszystko przy włączonej stacyjce. Po kliknięciu Hard Reset po dłuższej chwili radio się wyłącza (całkiem ciemny ekran), ale po kolejnej chwili włącza się samo. Być może to inne zachowanie u Ciebie jest związane z kafelkiem WAKE, bo...
Cytat: | Na koniec kafelek WAKE mam na ON a i tak włączenie radia po przekręceniu kluczykiem jest losowe, czasami jest czasami nie ma. | Specjalnie sprawdziłem u siebie, bo coś mi tu nie pasowało i faktycznie- żeby radio włączało się zawsze po włączeniu stacyjki w takim stanie w jakim było wyłączone, kafelek WAKE musi być na OFF. Jak ustawię go na ON, to radio startuje zawsze tylko z włączonym "zegarem".
W Renault i chyba w nowym Dusterze podłączenie zasilania radia było zrealizowane ciut inaczej i tam, po odpowiednim ustawieniu WAKE, radio włącza się już po otwarciu samochodu pilotem a wyłącza dopiero po zamknięciu. Ale takie coś u nas jest możliwe tylko po przełączeniu zasilania a nie programowo.
matek - 2023-09-26, 20:36
Dzisiaj rano też do tego doszedłem, kafelek WAKE musi być na OFF aby radio załączyło się po stacyjce.
Co do HARD RESET, wycofałem się z jednoczesnego wprowadzenia kilku zmian, wprowadziłem je ponownie kolejno i zatwierdzałem HARD RESET, wtedy ekran restartował tj. ciemniał i powtórnie się załączał. To co chciałem na dzień dzisiejszy to mam. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Następnym etapem będzie wymiana anteny FM na FM/DAB+ i wymiana wiązki w słupku na FM/DAB+. Antenę chcę zamontować też " bacik " np. od jakiejś starszej renówki. Może też wrócę do tematu BIC. Jutro jak pogoda dopisze kleję matę bitumiczną na blachy w bagażniku i pod siedzisko tylnej kanapy.
Dymek - 2023-09-26, 22:53
Antenę wymieniałem- jakby jakieś pytania, to śmiało 😉
matek - 2023-09-27, 08:36
Jakaś wskazówka przy ściąganiu maskownicy słupka aby wejść z nową wiązkę.
Antenę zamówiłem dedykowaną do SANDERO II LIFT ( pasywna ) z dwoma wtyczkami FAKRA ( białą i brązową ) + wiązka
Dymek - 2023-09-27, 09:57
Dla porządku dyskusję o antenach przenieśmy może TUTAJ
matek - 2023-09-28, 07:20
Do czego odnosi się ten kafelek
Dymek - 2023-09-28, 10:33
matek napisał/a: | Do czego odnosi się ten kafelek | Chodzi o kolor podświetlenia przycisków nad ekranem- głośności i wyłączania. W Daciach są 2 wersje podświetlenia- białe (nowy Duster) i pomarańczowy (wszystkie inne modele z MN3), w Renault stosowano również i pomarańczowe i białe, w innych markach być może był jeszcze trzeci kolor, bo kafelkiem można wybrać jeszcze trzecią opcję. Praktycznie działanie kafelka jest wyłącznie informacyjne, bo użytkowo nie wpływa na nic- można przełączać mu te 3 opcje (M0 white-MI orange-MI), ale nie wpłynie to na nic, poza jednoczesnym przełączaniem dwóch kafelków po lewej. Zmienia się przede wszystkim widoczny z lewej strony numer katalogowy radia i to by się zgadzało- MN3 w wersji z DAB+ z białym podświetleniem ma numer 281151584R a z pomarańczowym podświetleniem 281152840R. Oczywiście numerki katalogowe zmieniają się również na jeszcze inne, gdy przełączymy inne kafelki- np. wyłączymy moduł DAB+. Przy sofcie 1.0.15.3 ten kafelek ma dodatkowo nazwę REGION, podobnie zresztą jak inne w tej linijce- one wszystkie wpływają na zmianę numeru katalogowego radia.
Moje MN3 z DAB+ z numerem 281151584R pochodziło z nowego Dustera i miało białe podświetlenie przycisków. Żeby je dopasować do Sandero (z pomarańczowym podświetleniem wszystkich przycisków), musiałem wymienić 3 diody LED przy przyciskach- producent nie przewidział tam wielokolorowych diod i nie ma możliwości programowego przełączania kolorów podświetlenia.
matek - 2023-09-28, 13:54
Szkoda, chciałem na skróty, wymianę LED od podświetlenia pozostawiam do przemyślenia.
A jakie ledy zastosowałeś.
Dymek - 2023-09-28, 14:08
matek napisał/a: | A jakie ledy zastosowałeś. | Allegro:;KLIK
matek - 2023-09-28, 16:30
Kolor pasuje do deski / zegarów.
Dymek - 2023-09-29, 09:52
matek napisał/a: | Kolor pasuje do deski / zegarów. | Nie wiem- pytasz, czy stwierdzasz?
Kolorystycznie pasuje idealnie, na samym początku podświetlenie jest jakby minimalnie jaśniejsze od innych klawiszy na desce, ale po kilku miesiącach elegancko się wyrównuje i dalej już nie ciemnieje. Wstawiałem już 2 lata temu- jest OK.
matek - 2023-09-29, 10:11
Oto mnie chodziło, dziękuję.
|
|