Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Termometr i funkcja ECO w MediaNav
Autor Wiadomość
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3784
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-02-09, 23:10   Termometr i funkcja ECO w MediaNav

W końcu udało się rozwiązać problem wyświetlania temperatury oraz zadziałania funkcji ECO .
Zadziała tylko wtedy gdy radio ma połączone styli CAN do OBD.
Niezbędny jest jeden konkretny model modułu BIC numer Ref. 283468105R
Żaden inny nie zadziała.
Niestety na portalach aukcyjnych rzadko spotykany ( od moedlu CLIOIV i CAPTUR - ale chyba tylko w wersjach benzynowych)
Włączenie w wersjach oprogramowania 4.0.3 za pomocą menu MICOM.
W innych wersjach oprogramowania tylko CLIP
Wszystko jest na obrazkach
225 - złącze OBD
1714 - BIC
226 - akumulator(+) ale w realu podłaczamy pod styk działający po właczeniu zasilania
NDS- masa (-)

bic1.jpg
Plik ściągnięto 215 raz(y) 119,37 KB

bic2.jpg
Plik ściągnięto 140 raz(y) 117,7 KB

bic3.jpg
Plik ściągnięto 534 raz(y) 29,83 KB

bic4.jpg
Plik ściągnięto 395 raz(y) 185,43 KB

bic5.jpg
Plik ściągnięto 176 raz(y) 185,32 KB

bic6.jpg
Plik ściągnięto 266 raz(y) 183,31 KB

bic7.jpg
Plik ściągnięto 298 raz(y) 147,94 KB

bic8.jpg
Plik ściągnięto 617 raz(y) 86,21 KB

_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
Ostatnio zmieniony przez laisar 2019-03-11, 00:59, w całości zmieniany 3 razy  
 
Chris 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: SCe 115
Rocznik: 2016
Wersja: [Inna]
Wiek: 34
Dołączył: 20 Sty 2016
Posty: 54
Skąd: Kraków/Mielec/Mochnaczka Wyżna
Wysłany: 2017-02-09, 23:21   

Wybacz głupie pytanie ale o jaka temperaturę chodzi? Chodzi o ta wyświetlana przy wyłączonym urządzeniu obok godziny? czy może o temperaturę silnika?
_________________
Pray for PEACE,
Train for WAR!
Ostatnio zmieniony przez Chris 2017-02-09, 23:22, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3784
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-02-09, 23:43   

O to co opisywałem 3 lata temu
Czyli temperaturę zewnątrzną na ekranie MN1 oraz MNEvolution oraz funkcje EKOJAZDY

W wątku
http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=10485
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2017-02-09, 23:44, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3784
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-02-09, 23:48   

Jeśli jest w samochodzie połączenie pomiędzy złaczem OBD a MN to wystarczy połączyć BIC ze złączem OBD

1bic.png
Plik ściągnięto 667 raz(y) 59,47 KB

_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
wojciech_69 



Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway 2
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate
Dołączył: 16 Maj 2013
Posty: 150
Skąd: Biała k/Radzynia Podlaskiego
Wysłany: 2017-02-14, 12:05   

A jak najłatwiej sprawdzić czy to połączenie jest (w jakich rocznikach może to połączenie już być) ? :-P
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3784
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-02-14, 15:06   

Wystarczy sprzwdzić czy jest połączenie pomiędzy 24 pinową wtyczką MN piny 15 i 16 ( CAN L i CAN H) do gniazda OBD piny 6 i 14 (CAN L i CANH)
U mnie rocznik 2014 jest nie wiem jak we wczesniejszych
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
wojciech_69 



Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway 2
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate
Dołączył: 16 Maj 2013
Posty: 150
Skąd: Biała k/Radzynia Podlaskiego
Wysłany: 2017-02-17, 11:09   

A czym właściwie jest "moduł BIC"?

Na wielu stronach (również aukcjach) jest opis iz moduł BIC jest "modułem sterownika nawigacji" a w naszych daciach w których już jest moduł GPS a on sam ma odpowiadać za temperaturę i określenie jazdy "eco", istnieje pewna rozbieżność nazw/zastosowania...
A w związku z powyższym nie będzie błędów "niezgodności" modułu GPS i BIC?
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3784
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-02-17, 11:36   

Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie i nie mam dostępu do danych serwisowych, ale postaram się wytłumaczyć.
Renault oznacza jako BIC coś co po polsku nazywa się "międzymordzie" - interfejs przekazujący dane które już istnieją w jednej sieci - sieci CAN.
MediaNav pracuje w wewnętrznej sieci ( dokładniej podsieci) określonej jako MultimediaCAN .
ten właśnie moduł tłumaczy sygnały będące w sieci CAN na sygnały które sa odczytywane w sieci MultimediaCAN przez MN.
Ponieważ Renault używa rożnych modułów BIC ( w większości są one stosowane do przekształcania sygnałów z sieci CAN do wyświetlaczy na desce ) w różnych samochodach a tylko wyłącznie ten jeden przekształca sygnały do sieci MultimediaCAN.
Może ktoś ma dostęp do katalogów i znajdzie inne modele które to robią - ja nie znalazłem.
To że na portalach rożni sprzedawcy różnie to określają to ich wytwór wyobraźni w zależności gdzie który zobaczy gdzie idą przewody.
Ten wskazany BIC realizuje tłumaczenie danych sygnałów i nie mam nic wspólnego z GPS-em.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
Abelos 



Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1,2 75km
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate
Wiek: 31
Dołączył: 17 Sty 2016
Posty: 60
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-02-17, 13:15   

jakby ktoś chciał to znalazłem na allegro taki moduł http://allegro.pl/modul-n...02.html#thumb/2
 
robson330 


Marka: Renault
Model: Leguna
Silnik: 1.8
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Sie 2015
Posty: 25
Skąd: Legnica
Wysłany: 2017-02-17, 17:12   

Moduł BIC jest elementem wpiętym w szynę CAN pojazdu. Ma za zadanie połączenie sieci CAN pojazdu z CAN Multimedia. Czyli przekazuje informacje z auta do radia - temperatura zewnętrzna, spalanie itp.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3784
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-02-25, 16:16   

Następne w to modele ( u niektórych działają a u niektórych nie nie wiadomo od czego to zależy)
283463540R
280380655R
281139717
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2017-02-25, 20:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 51 razy
Wiek: 39
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2742
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-03-08, 11:27   

No to szukam modulu. Moze uwale drugie MN :mrgreen:
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 51 razy
Wiek: 39
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2742
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-03-08, 11:36   

jas_pik napisał/a:
Następne w to modele ( u niektórych działają a u niektórych nie nie wiadomo od czego to zależy)
283463540R
280380655R
281139717
Obrazek


Moze od wersji silnika i rodzaju kalkulatora.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3784
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-03-11, 14:38   

Warto też sprawdzić czy przypadkiem w samochodzie nie ma juz gotowej instalacji pod podłączenie BIC-a.
W Dusterze z 2016 roku udało się znaleźć już gotowe okablowanie
Złącze oznaczone schematycznie 1714

_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
polon18 


Marka: Renault
Model: Clio IV
Silnik: 0,9 Tce
Rocznik: 2013
Wiek: 36
Dołączył: 11 Mar 2016
Posty: 140
Skąd: Holandia/ Chojnów/Radomsko
Wysłany: 2017-03-12, 22:06   

Jas_pik

Dziękujemy kolegą z rosjii i ich stronie drive2.ru na której jest to opisane
Ostatnio zmieniony przez polon18 2017-03-12, 22:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3784
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-03-12, 22:51   

A kiedy to skopiowali ?
Nie śledzę tych rosyjskich stron.
Jeśli śledzisz to podaj linka i im nie dziękuj bo najczęściej kopiują i do tego się nie przyznają (chociaż raz mnie zaskoczyli i podali linka do naszych klubowych stron)
A propos MN/BIC i modułu klimatronika Reanult.
MN może pokazywać status klimatyzacji na ekranie ( zdjęcia od kolegów z Francji)







Koledzy z Rosji chyba jeszcze tego nie rozgryźli mimo że sporo wersji Dacji w Rosji sprzedawanych jako Renault ma ta wersję klimatronika
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
polon18 


Marka: Renault
Model: Clio IV
Silnik: 0,9 Tce
Rocznik: 2013
Wiek: 36
Dołączył: 11 Mar 2016
Posty: 140
Skąd: Holandia/ Chojnów/Radomsko
Wysłany: 2017-03-13, 22:16   

https://www.drive2.ru/l/464843280727671569

I jak bez bic zrobić pokazywanie temperatury w MN bez BIC i ingerencji w auto
https://www.drive2.ru/l/466734715605352963
Ostatnio zmieniony przez polon18 2017-03-13, 22:19, w całości zmieniany 3 razy  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3784
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-03-13, 22:27   

Przecież co do BIC-a to nie sa ich informacje , tylko kopia z innych stron :-D (francuskich z którymi ja współpracuję i publikuje tam)
Ale sposób na realizację interface innego niż BIC na Arudino od dawna był znany , ale to wyciąganie armaty na wróble (o ile ten sposób jest ich pomysłem)
Nasze poszukiwania idą w kierunku rozgryzania możliwości MN.
A ten również to sprzedaje za kasę ( ot taka dygresja) , nie lubię jeśli ktoś za rzeczy udostępniane za darmo przez innych bierze kasę.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
lesiu11 


Marka: Renault
Model: Safrane
Silnik: 2.0 16v
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 24 Gru 2014
Posty: 130
Skąd: Legnica
Wysłany: 2017-03-15, 09:39   

Dzisiaj zamawiam części i zobaczymy co z tego wyjdzie :)
 
polon18 


Marka: Renault
Model: Clio IV
Silnik: 0,9 Tce
Rocznik: 2013
Wiek: 36
Dołączył: 11 Mar 2016
Posty: 140
Skąd: Holandia/ Chojnów/Radomsko
Wysłany: 2017-03-16, 11:03   

Lesiu11 pozdrowienia z Chojnowa
I jaki numer modułu kupujesz?
 
lesiu11 


Marka: Renault
Model: Safrane
Silnik: 2.0 16v
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 24 Gru 2014
Posty: 130
Skąd: Legnica
Wysłany: 2017-03-16, 20:30   

polon18, ja chcę tylko temperaturę na medianavie uruchomić, bez użycia modułu :)
 
jakub 


Marka: Renault
Model: Clio
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2013
Dołączył: 06 Mar 2017
Posty: 10
Skąd: Lublin
Wysłany: 2017-03-22, 15:54   

Witam!

Uruchomiłem menu Eco w radiu, i teraz czas na podłączenie reszty.

U mnie (Clio IV) sprawa wygląda tak: kostka w MN ma dokładnie takie same połączenia jak na tej grafice:

http://www.daciaklub.pl/f..._pinout_186.jpg

Szukałem w aucie złącza do modułu oznaczonego 1714 jednak nie mogę go odnaleźć - czyli pewnie go nie ma.

Posiadam moduł o numerze: 280380655R (został z Megane III - montowałem w niej nawigację :) ) także wychodzi na to, że powinien działać.

Co dalej? czy wystarczy połączyć ten moduł z gniazdem OBD tak jak na tym schemacie?
http://www.daciaklub.pl/f.../t_1bic_109.png

Pozdrawiam,
Jakub
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3784
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-03-22, 17:35   

Jesli masz uruchomione menu ECO to powinno być od razy widoczne w postaci temperatury na ekranie głownym
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
jakub 


Marka: Renault
Model: Clio
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2013
Dołączył: 06 Mar 2017
Posty: 10
Skąd: Lublin
Wysłany: 2017-03-22, 17:49   

jas_pik napisał/a:
Jesli masz uruchomione menu ECO to powinno być od razy widoczne w postaci temperatury na ekranie głownym

Menu ECO działa, podłączyłem przed chwilą moduł BIC pod gniazdo OBD ale chyba nie działa. Zaraz podłączę jeszcze raz bo być może ze coś nie łączyło jak powinno.

Dobrze rozumiem ze jak już aktywne menu ECO, wtyczka z MN ma podłączone piny 15 i 16 to teraz wystarczy podłączyć BIC pod OBD i powinno od razu działać? Być może BIC który posiadam jest zly- tak jak pisałeś- u jednych działa u innych nie.

---
Sprawdziłem jeszcze raz i niestety nie działa :(
Wydaje mi się, że podłączyłem wszystko ok, także pewnie moduł BIC jest zły. BIC, który posiadam pochodzi z Megane III z 2010 roku, jego nr to: 280380655R.
Dodam tylko, że BIC podłączyłem bezpośrednio do gniazda OBD - wpiąłem przewody w złącza gniazda zgodnie ze schematem, który znajduje się wyżej - łącznie z zasilaniem, ale nie wydaje mi się żeby to był jakiś problem?


Poniżej zdjęcie jak to wygląda u mnie:


Jeszcze jedna rzecz, którą zauważyłem - po podłączeniu BIC do OBD, średnie zużycie oraz średnia prędkość wyświetla ---, po uruchomieniu silnika od razu pokazuje 0.0
Ostatnio zmieniony przez jakub 2017-03-22, 18:34, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3784
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-03-22, 19:51   

Czyli ten model daje informacje do MN ale widocznie sa niewłaściwe lub niepełne.
Szukaj modelu który działa 283468105R i zdaj relację.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne