|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Sprawy klubowe - Rozreklamowanie forum
tolkiszon82 - 2010-11-07, 20:14 Temat postu: Rozreklamowanie forum Ostatnimi czasy zastanawiam sie czy nie warto było by rozpromowac troche bardziej naszego forum. Widzialem temat o koszulkach wiem ze sa naklejki ale co myslicie o czyms w rodzaju zwyklej ulotki ktora mozna by wsadzic za wycieraczke i kazdy mogłby sobie ja wydrukowac.
W lublinie smiga sporo Daciek a podejzewam ze wielu z wlascicieli nawet nie wie o istnieniu forum. Im nas wiec tym wieksze doswiadczenie.
Co wy na to jesli bedzie zainteresowanie tematem mozemy zribic ankiete
zapraszam do dyskusji
Ernest - 2010-11-07, 20:16
Ja w Chełmie widziałem 2 Logany, 2 MCV i 1 Sandero, pewny jestem że ich posiadacze nie wiedzą o istnieniu forum, a co do koszulek to chętnie bym sobie sprawił, żeby móc dumnie przejść się w niej po szkole :D
laisar - 2010-11-07, 20:46
Mnie się czasem zdarza podarować komuś nalepkę (czasem po prostu zostawiając ją za wycieraczką), ale... nie sądzę, żeby taka reklama zbyt wiele dawała - bo jeśli ktoś w ogóle używa Internetu i wklepie coś w rodzaju "dacia polska", to na pewno nas znajdzie niemal natychmiast. Jeżeli natomiast nie używa - to raczej przez nas zacznie...
...ale jeśli ktoś ma jakiś pomysł na zawartość takiej ulotki - mogę przygotować, wystarczy podać, co miałoby się na niej znaleźć oprócz loga i adresu.
marcio - 2010-11-07, 21:06
Jeśli chodzi o forum, to wystarczy logo oraz adres, reszta ... przyjdzie sama
maciek - 2010-11-07, 21:11
dla przykładu :
http://img814.imageshack.us/i/dsc01987n.jpg/
ludzi w klubie przybyło trochę dzięki ulotkom, zawrze można spróbować zrobić próbną serie ulotek.
laisar napisał/a: | Internetu i wklepie coś w rodzaju "dacia polska", to na pewno nas znajdzie niemal natychmiast. Jeżeli natomiast nie używa - to raczej przez nas zacznie... |
chce zaznaczyć że nie wszyscy ludzie którzy kupują Dacie nie są bardzo lotni w internecie, ale gdybym dostał ulotkę reklamującą to bym poszedł do "wnuka" przynajmniej zobaczyć o co chodzi
benny86 - 2010-11-07, 22:00
maciek127 napisał/a: | chce zaznaczyć że nie wszyscy ludzie którzy kupują Dacie nie są bardzo lotni w internecie |
Ok, ale tym bardziej pomysł jest dobry - można "celować" w nową grupę potencjalnych klientów, młodych ludzi dla których Dacia będzie alternatywą wobec używanych kilkuletnich samochodów,a którzy z internetu korzystają na co dzień...
tolkiszon82 - 2010-11-08, 06:39
wydaje mi sie ze ulotka powinna zawierac adres strony logo klubu i powiedzmy dopisek
"zajrzyj, sprawdz i skorzystaj z naszego doswiadczenia"
czy cos podobnego
jesli na 100 ulotek za wycieraczka zyskamy 5 nowych userów to i tak sukces a trzymanie w schowku 5 czy dziesieciu karteczek to praktycznie zaden problem i minimalny koszt ktory chyba kazdy moze przelknac
Mikele - 2010-11-08, 20:58
Może coś w stylu:
"Jeździsz Dacią ? To super, my też.
www.daciaklub.pl"
maciek - 2010-11-08, 21:15
mam fajny pomysł żeby ludziom dawać za wycieraczki ulotki z cytatami z forum:
przykładowe
Cytat: | Przejechałem 150tys. km w 3 lata bez żadnej awarii |
Cytat: | jak miło że mój odpala codziennie nawet w największe mrozy |
itp.
chcesz dowiedzieć się więcej zajrzyj na stronę np. www.zapala_co_dziennie.pl" w tedy nastąpiło by przekierowanie do forum, dlaczego coś takiego a nie ulotka z logiem itp. bo zwykły user Audi A4 B5 czy VW Golfa czy Astry III ( samochody wymienione są podane całkowicie przypadkowo) wyśmieje taką ulotkę w "twarz" a tak zaciekawiony o co chodzi wejdzie nie świadomie, może poczyta może przynajmniej się przekona do Marki.
ale to taki mój pomysł, ale i tak nie przejdzie.
Beckie - 2010-11-08, 21:18
Trzeba szybko zaklepać domenę! Pomysł naprawdę ciekawy (jak dla mnie przynajmniej).
maciek - 2010-11-08, 21:20
Beckie napisał/a: | Trzeba szybko zaklepać domenę! Pomysł naprawdę ciekawy. |
i jest wolna tylko jak już to zapala-codziennie.pl
może by napisać do renault.pl czy dacia.pl żeby częściowo zrefundowali produkcje ulotek
tolkiszon82 - 2010-11-09, 06:43
widze ze akcja troche kiruje sie w inna strone niz byl moj zamysł ale ok ja niewidze sprzeciwu generalnie poczatkowo chodzilo mi o uswiadomienie wlascicieli daciek ze takie forum istnieje ale koledzy poszli dalej i chca przekonywac do marki.
Niestety niemam zdolnosci plastycznych ani umiejetnosciw programach graficznych moze ktos przygotuje jakas propozycje ulotki bysmy wspolnie ocenic wprowadzic korekty i zakceptowac
maciek - 2010-11-09, 07:31
tolkiszon82, zawsze można zrobić 2 ulotki ;) dla dacii i dla innych
tolkiszon82 - 2010-11-09, 07:39
mozna mozna ja nie przecze ani niemam nic przeciwko bardziej zakrojonej akcji
yarocz - 2010-11-09, 08:25
maciek127 napisał/a: | mam fajny pomysł żeby ludziom dawać za wycieraczki ulotki z cytatami z forum:
przykładowe
Cytat: | Przejechałem 150tys. km w 3 lata bez żadnej awarii |
Cytat: | jak miło że mój odpala codziennie nawet w największe mrozy |
itp.
chcesz dowiedzieć się więcej zajrzyj na stronę np. www.zapala_co_dziennie.pl" w tedy nastąpiło by przekierowanie do forum, dlaczego coś takiego a nie ulotka z logiem itp. bo zwykły user Audi A4 B5 czy VW Golfa czy Astry III ( samochody wymienione są podane całkowicie przypadkowo) wyśmieje taką ulotkę w "twarz" a tak zaciekawiony o co chodzi wejdzie nie świadomie, może poczyta może przynajmniej się przekona do Marki.
ale to taki mój pomysł, ale i tak nie przejdzie. |
Pomysł jest ciekawy dlatego jeśli zajdzie taka potrzeba to mogę odstąpić :
www.tajniagenci.cba.pl
mollu - 2010-11-09, 09:18
myślę, że pierwszą rzeczą którą powinniśmy zrobić w kwestii reklamy to zmotywować wszystkich członków naszej społeczności do naklejenia naszych naklejek
to taka reklama która zawsze będzie podążać wraz z samochodem - ulotki ktoś przeczyta albo i nie przeczyta a na pewno wywali do kosza ;)
laisar - 2010-11-09, 10:50
O promowaniu marki: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=843 - ale jak ktoś chce wyręczać RP to rzecz jasna jego sprawa...
tolkiszon82 - 2010-11-09, 11:13
now lasnie dlatego moim zamyslem bylo reklamowanie forum co i tak niesie za soba reklame marki. Chodzi o to by bylo nas jak najwiecej chyba wszyscy zdajemy sobie sprawe ze im wiecej uzytkowników forum i posiadaczy Daciek tym wiekszy zasób wiedzy w tym temacie
Czasami najmniejsze usterki mozliwe do usuniecia wlasnym sposobem sa gigantyczna oszczednoscia na serwisie a to mozemy uzyskac jesli bedzie nas tu wiecej
oczywiscie nie namawiam nikogo jak i tez nie zmuszam dalem temat pod dyskusje moze dodam ankiete czy chcemy czy nie i bedziemy mieli jasnosc
yarocz - 2010-11-09, 13:11
A może wydrukować na drukarce z etykietami termicznymi.
Przepraszam, ze musiałem wyciąć jedno auto ale 4 nie mieściły się na etykietach które miałem.
tolkiszon82 - 2010-11-09, 13:17
tak ale akurat przyklejanie czegos moze wkurzyc kogos a nie zainteresowac choc wkurzenie mozna by podciagnac pod sposób zwrocenia uwagi na dana rzecz
yarocz - 2010-11-09, 13:20
Przecież nie trzeba przyklejać do auta.
Wystarczy oderwać kawałek nośnika na rogu etykiety i tak przyklejoną łatwo się odkleja.
maciek - 2010-11-09, 13:22
można zrobić coś takiego że z jednej strony jest ulotka a z drugiej nalepka do naklejenia
laisar - 2010-11-09, 13:22
Nie widzę wielkiej potrzeby ankiety - wieczorem przygotuję ulotkę, jak ktoś będzie się chciał udzielać, to droga wolna, czemu ktoś inny miałby mu zabraniać...?
benny86 - 2010-11-09, 13:34
Na paru innych forach gdzie jestem zarejestrowany działa to właśnie tak jak Laisar mówi - jest wrzucony plik z ulotką, kto chce to sobie drukuje i rozdaje okazjonalnie, nikt nikogo nie zmusza ani nie zabrania...
tolkiszon82 - 2010-11-09, 13:35
laisar napisał/a: | Nie widzę wielkiej potrzeby ankiety - wieczorem przygotuję ulotkę, jak ktoś będzie się chciał udzielać, to droga wolna, czemu ktoś inny miałby mu zabraniać...? | ,
masz racje ale ankieta może tez być dobrym info czy np chcemy by nasze forum sie rozrastało czy tez zostajemy sobie przy tym co jest i nic nie kombinujemy
Wiem wiem jestem tutaj jeszcze krotko i sie mądrzę a na forum sa użytkownicy którzy sa tu dużo dłużej odemnie dlatego tez dodałem ankietę by każdy mógł zagłosować wedle własnego uznania jak większość będzie na tak można sie zastanawiać co dalej jak na nie to temat zamykamy i nie było dyskusji
oczywiście nikt nikogo nie zmusza do niczego i każdy zrobi to na co ma ochotę
krakry1 - 2010-11-09, 17:50
yarocz napisał/a: | Przepraszam, ze musiałem wyciąć jedno auto ale 4 nie mieściły się na etykietach które miałem. | I akurat moje się nie zmieściło .... płakałem z pół nocy. Teraz tylko noszę w sercu nieutulony żal i słone rozgoryczenie.
yarocz - 2010-11-09, 20:26
krakry1 napisał/a: | yarocz napisał/a: | Przepraszam, ze musiałem wyciąć jedno auto ale 4 nie mieściły się na etykietach które miałem. | I akurat moje się nie zmieściło .... płakałem z pół nocy. Teraz tylko noszę w sercu nieutulony żal i słone rozgoryczenie. |
Jak znajdę jakieś większe etykiety to wydrukuję tylko twoje piękne autko.
maciek - 2010-11-09, 20:30
yarocz, jakiej jest to wielkości
yarocz - 2010-11-09, 20:38
maciek127 napisał/a: | yarocz, jakiej jest to wielkości |
58 mm x 45 mm
maciek - 2010-11-09, 20:43
yarocz napisał/a: |
maciek127 napisał/a:
yarocz, jakiej jest to wielkości
58 mm x 45 mm |
troszkę małe, ale myśle że są ok
krakry1 - 2010-11-09, 21:53
yarocz napisał/a: | Jak znajdę jakieś większe etykiety to wydrukuję tylko twoje piękne autko. | No co Ty żartowałem.
yarocz - 2010-11-10, 07:34
krakry1 napisał/a: | yarocz napisał/a: | Jak znajdę jakieś większe etykiety to wydrukuję tylko twoje piękne autko. | No co Ty żartowałem. |
Ja trochę też ......
Ammianus - 2010-11-10, 12:46
przekierowywanie z adresu na adres jest strasznie wkurzające. I nie wiem, czy jest sens uderzać do wlascicieli innych marek z naszym forum.
Aaaale jak tak teraz sobie przypomnę, to chyba, ale to chyba widziałem logo klubu na szybie salonu na Pulawskiej w Warszawie, i to takie konkretne - kolko z pol metra srednicy. A jak mi sie cos pokićkało, to moze jest to pomysl. W koncu, gdzie jak gdzie - ale w salonie Dacii znajdziemy najwięcej potencjalnych forumowiczów
Seal - 2010-11-10, 21:25
Dobrze widziałeś to logo powiesił Jantar.
Marek1603 - 2010-11-14, 15:30
Co do reklamowania forum to robię to nie tylko przez naklejkę klubową (i ze zlotów w borkach na tylnych drzwiach), ale też ramką pod rejestrację. Myślę, że to drugie jest lepsze bo ktoś jak stoi za tobą w korku to chcąc nie chcąc rzuca mu się ona w oczy, i od niego tylko zależy czy tu zaglądnie.
Seal - 2010-11-14, 20:16
Nie wiem czy zwróciliście uwagę ale mamy cały czas dużo odwiedzin gości a to chyba wskazuje, że Nasze Forum jest coraz bardziej rozreklamowane.
matucha - 2010-11-14, 20:31
Jak dla mnie dość dużą reklamą jest też to, że link do strony znajduje się na www.dacia.pl
fanatyk - 2010-11-14, 21:46
OK, temat ma 3 strony i nie mam weny żeby to czytać ;)
Polecałbym zrobić 2 rzeczy:
1. Naklejki dla forumowiczów na tylną szybę z adresem daciaklub.pl - brat jeździ Punciakiem i wiem, że tam sporo osób się skusiło na naklejki :)
Koszty można zminimalizować wysyłając pakiety naklejek do forumowicza z danego miasta, od którego reszta chętnych odbierze swoje naklejki.
2. Jak już będą naklejki to proponowałbym pogadać z Renault Polska, żeby te naklejki lub "wizytówki" forum dawali każdemu nowo kupującemu Dacię :)
Wystarczy odpowiednio sprzedać im pomysł - moim zdaniem jest to do zrobienia - i jeśli tylko myślą rozsądnie to powinni na to pójść.
Blade - 2010-11-15, 07:00
Naklejki już oczywiście od dawna są A jeśli chodzi o drugą kwestię to już by chyba zależało tylko i wyłącznie od dobrej woli sprzedawców w poszczególnych salonach Dacii...
laisar - 2010-11-15, 09:25
Naklejki - http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1859 (naprawdę nietrudno znaleźć d;), natomiast rozprowadzania ich przez salony (bez względu na realną możliwość) nie rozważaliśmy, bo wtedy wyglądalibyśmy na "przybudówkę" Reno albo jego wręcz jego oficjalny klub, czego nie chcemy.
tolkiszon82 - 2010-11-21, 13:39
czy robimy cos w temacie laisar, wspomiales cos ze przygotujesz projekt ulotki
laisar - 2010-11-23, 13:24
tolkiszon82 napisał/a: | laisar, wspomiales cos ze przygotujesz projekt ulotki |
Przepraszam za opóźnienie, ale jak pewnie widać także po samej aktywności na forum jestem ostatnio mocno w niedoczasie... /: Postaram się coś stworzyć na koniec tego tygodnia ("jak Bóg da a Partia pozwoli" (; ).
chriskb - 2011-11-29, 18:48
Mam jeszcze jedną propozycję do reklamy Forum w załączeniu plik. Chodzi o napis na ramce tablicy rejestracyjnej. Według mnie wystarczy z tyłu.
benny86 - 2011-11-29, 18:52
Ten gadżet już jest znany na forum, swego czasu był zakup hurtowy
chriskb - 2011-11-29, 18:55
benny86,
Może znany ale jeszcze nie spotkałem Daci z takim napisem, może powtórzyć akcje?
benny86 - 2011-11-29, 19:01
chriskb napisał/a: | może powtórzyć akcje? |
to już kwestia organizacji, założenia wątku, lista chętnych, złożenie zamówienia i rozesłanie gotowych ramek
chriskb - 2011-11-29, 19:06
Wątek jest, jest ankieta ale odzew bardzo kiepski. Widzę, że trzeba sobie zamówić indywidualnie.
A propos ulotki wysłałem do pomysłodawcy na PW celem weryfikacji ale nie mam odzewu więc zamieszczam moja propozycję
Marek1603 - 2011-11-29, 19:24
Poszukaj na forum jest link do aukcji gdzie każdy sam sobie indywidualnie zamawiał ramki z dopiskiem DACIAKLUB w zamówieniu.
chriskb - 2011-11-29, 19:30
Marek1603,
Nie ma sprawy mam kontakt z wytwórcą ramek, serdeczne dzięki za info.
TD Pedro - 2011-11-29, 20:26
propozycję ulotki obejrzałem, jestem ZA - ale "wyszło" trochę niegramatycznie cyt.: "z nami dowiesz się miedzy innymi:" - koniec cytatu... brak łącznika z dalszą treścią...
chriskb - 2011-11-29, 20:35
TD Pedro,
Czekam na propozycje, nie jestem polonista, chciałem aby ulotka zainteresowała krótkimi informacjami.
TD Pedro - 2011-11-29, 20:57
chriskb napisał/a: | nie jestem polonista |
ja też...
nie chciałbym być odebrany, że się wymądrzam i nie chciałbym ingerować w pomysł Autora ale zmieniłbym na (drobna zmiana kosmetyczna):
na forum znajdziesz m.in. takie tematy jak:
- modyfikacje użytkowników,
- ... itd...
chriskb - 2011-11-29, 21:02
TD Pedro,
No i oto chodzi, każda propozycja jest mile widziana. Dobrze by było aby więcej klubowiczów się wypowiedziało.
|
|