|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - belki / poprzeczki do relingów - duster I faza 2
waldek72 - 2014-06-08, 19:53 Temat postu: belki / poprzeczki do relingów - duster I faza 2 macie pewność, że poprzeczki z lidla będą pasowały na relingi do ph2? http://www.promoceny.pl/gazetka/13283/p/19/#letpg są chyba trochę szersze niż w jedynce.
Dar1962 - 2014-06-08, 21:30
nie mamy, trza przymierzyć
Daster - 2014-06-09, 12:13
UWAŻAM RZE
W Dusterze relingi i tak są na dużej wysokość 162cm + przynajmniej 10cm standardowe belki poprzeczne daje nam już spory dystans od ziemi.
Kufer do załadunku/rozładunku na takim bagażniku jest już niedostępny bez dodatkowego "podnóżka".
Poza tym wszelkie parkingi podziemne nie pozwolą ze wszystkimi boxami wjechać przez bramę.
Z rowerami to chyba nie będzie miało takiego znaczenia, chociaż łatwiej i bezpieczniej jak jest niżej przytwierdzony (środek ciężkości całego zestawu).
O aerodynamice nie będę już wspominał. W przypadku Dustera warto zakupiuć belki, które nie wykraczają zbytnio poza wysokość relingów np. takiego typu.
Co prawda cena jest dwukrotnie wyższa od bierdronki/lidla ale mamy niższy zestaw przynajmniej o te 10cm i więcej, co w niektórych sytuacjach ratuje "tyłek" i rekompensuje poniesione nakłady.
rakso70 - 2014-06-09, 12:58
Daster napisał/a: | UWAŻAM RZE
W Dusterze relingi i tak są na dużej wysokość 162cm + przynajmniej 10cm standardowe belki mamy niższy zestaw przynajmniej o te 10cm i więcej, co w niektórych sytuacjach ratuje "tyłek" i rekompensuje poniesione nakłady. |
Ja zakupiłem na allegro schodki aluminiowe i po nich się wspinam aby sprawdzić co w boksie piszczy:)
route2000 - 2014-06-09, 13:38
A jak wozisz te schodki? Czy możesz podać namiary na te schodki? Czy to są podczepione do kół czy samodzielne?
rakso70 - 2014-06-09, 13:48
route2000 napisał/a: | A jak wozisz te schodki? Czy możesz podać namiary na te schodki? Czy to są podczepione do kół czy samodzielne? |
To taka drabinka (dwa stopnie), kupiłem ją za około 60 zł. Wieczorem wrzucę link do aukcji. Wożę ją w boksie, albo bagażniku.
waldek72 - 2014-06-09, 20:23
czy ma ktoś doświadczenie z belkami typu aguri o których pisze daster? mnie sprzedawca z grochowskiej z warszawy uprzedził, iż do dustera nie będzie on pasował ze względu na szerokość relingów.
Daster - 2014-06-09, 20:34
waldek72 napisał/a: | czy ma ktoś doświadczenie z belkami typu aguri o których pisze daster? mnie sprzedawca z grochowskiej z warszawy uprzedził, iż do dustera nie będzie on pasował ze względu na szerokość relingów. |
To ciekawe co na to odpowiedzą ci sprzedawcy podmiotowych belek do Dustera z Alledrogo?
waldek72 - 2014-06-09, 20:40
u jednego się doczytałem, że pasują do dusterów po zmianie śrub na dłuższe
tomek85 - 2014-06-09, 20:47
Do ph2 raczej pasować nie będą. Kiedyś pojechałem do norauto z zamiarem kupna poprzeczek i niestety do ph1 mieli od wyboru do koloru ale do ph2 za cholerę żadne nie pasowały. Zakupiłem parę tygodni temu na allegro oryginały.
waldek72 - 2014-06-10, 09:28
już drugi sprzedawca odpowiedział, że bagażniki aguri nie są przystosowane do relingów dusterów II
TD Pedro - 2014-06-10, 12:14
rakso70 napisał/a: | Ja zakupiłem na allegro schodki aluminiowe i po nich się wspinam aby sprawdzić co w boksie piszczy |
jeżeli po to kupiłeś, to należy kupić jeszcze jedne by można było sięgnąć po te pierwsze ponieważ...
rakso70 napisał/a: | Wożę ją w boksie |
route2000 - 2014-06-10, 12:27
TD Pedro napisał/a: | rakso70 napisał/a: | Ja zakupiłem na allegro schodki aluminiowe i po nich się wspinam aby sprawdzić co w boksie piszczy |
jeżeli po to kupiłeś, to należy kupić jeszcze jedne by można było sięgnąć po te pierwsze ponieważ...
|
Oooo..... dobre...
rakso70 - 2014-06-11, 07:20
TD Pedro napisał/a: | rakso70 napisał/a: | Ja zakupiłem na allegro schodki aluminiowe i po nich się wspinam aby sprawdzić co w boksie piszczy |
|
:) sięgam tam gdzie wzrok nie sięga i udaje mi się ją/je wydobyć. Musze się przyznać, że bez tych schodków miałbym problem z umieszczaniem w boksie różnych przedmiotów, a jakiś malutki nie jestem- 183 cm wzrostu. Generalnie powrzucać manele można bez schodków, ale aby je zabezpieczyć taśmami, to już należy mieć z nimi kontakt wzrokowy. Zaletą skrzynki, którą czasami wożę na dachu jest to, iż otwiera się na obie strony.
TD Pedro - 2014-06-11, 07:41
waldek72 - 2014-06-12, 11:06
kupiłem dziś belki w lidlu. wykonane są bardzo ładnie i kosztują tylko 149 zł. do nowego dustera pasują jednak tak sobie. łapa belki nie obejmuje szerokiego profilu relingu, ma on aż 22 średnicy na dodatek jest w kształcie trójkąta i to niestety odwróconego. belki pasują tak naprawdę do plastikowej części relingu ale o wożeniu na nich boxa raczej nie będzie mowy. czy ktoś może też je montował i znalazł inny patent na mocowanie?
route2000 - 2014-06-12, 12:03
waldek72, czy możesz wrzucić jakieś fotki belki lub poprzeczki, tam gdzie jest problem?
Może wtedy ktoś Ci podpowie jak to zrobić lub przerobić.
rakso70 - 2014-06-12, 12:08
waldek72 napisał/a: | łapa belki nie obejmuje szerokiego profilu relingu, ma on aż 22 średnicy na dodatek jest w kształcie trójkąta i to niestety odwróconego. belki pasują tak naprawdę do plastikowej części relingu ale o wożeniu na nich boxa raczej nie będzie mowy. czy ktoś może też je montował i znalazł inny patent na mocowanie? |
Nie widziałem relingów w Dusterze "dwójce", ale powiem Ci, że w "jedynce", lidlowskie belki, również nie obejmują idealnie relingów. Pisał tu o tym jeden z kolegów. Obawiałem się, że spowoduje to ich kiepskie mocowanie. Jednak przekonałem się, jadąc z boksem na dachu przez ponad 1200 km, iż wszystko z nim i belkami jest ok.
Jak masz wątpliwości to lepiej oddaj belki do Lidla (chyba, że jej rozpakowałeś) poczekaj, aż pojawią się w sprzedaży takie, które pasują do wersji II.
waldek72 - 2014-06-12, 12:13
u mnie ładnie obejmują jedynie plastikową część relingów, tak więc jedna belka była by na początku a druga na końcu dachu. montaż boxu jest w tej sytuacji trudny. szukam możliwości innego montażu a zdjęcie zrobię i podeślę.
waldek72 - 2014-06-12, 14:36
bagażnik jest fajny, tylna belka super pasuje:
za to przednia, to już zupełnie nie wiem jak ją zamontować:
tomek85 - 2014-06-12, 20:10
Do ph2 tylko coś w tym stylu
rakso70 - 2014-06-13, 06:43
waldek72 napisał/a: | bagażnik jest fajny, tylna belka super pasuje: |
Obawiam się, że z tych lidlowskich nic więcej nie wyciśniesz. Producent zaleca tez, aby były one przymocowane w pewnej odległości od siebie. W "jedynce" zachowuje się ową odległość wówczas, gdy belki są przytulone (z przodu i z tyłu) do plastikowych osłonek relingów.
Wlazłem na strony Thule, Mont Blanc i tam nadal końcowym rokiem produkcji w przypadku Dustera, jest rok 2013.
Najlepiej będzie podjechać autem do jakiegoś sklepu z bagażnikami i na miejscu ze sprzedawcą coś przypasować.
waldek72 - 2014-06-13, 08:22
no niestety chyba pójdzie do oddania. jeden sprzedawca na alledrogo zarzeka się że ten będzie pasował do dustera II: http://allegro.pl/bagazni...4286445630.html
Dominus - 2014-06-13, 08:57
waldek72 ten bagażnik , jego stopa mocowania do relingu wygląda identycznie jak oryginalny bagażnik Renault/Dacia który mam do ph1 (w zasadzie to jest produkt Thule po prostu, a dokładnie chyba Thule 775)
Z allegro wygląda na Thule 775 tylko wersje z aluminiowymi poprzeczkami
A tu fotka Thule 775 Crossroad Fußsatz w ph2
waldek72 - 2014-06-13, 09:40
znaczy nie thule tylko jakaś podróbka bez oznaczeń
Dominus - 2014-06-13, 09:44
waldek72 napisał/a: | znaczy nie thule tylko jakaś podróbka bez oznaczeń |
Ale co którym mówisz? to z twojego linku czy mojego zdjęcia?
waldek72 - 2014-06-13, 09:51
z linku bagażnik jest podobny do oryginału thule na zdjęciu
Dominus - 2014-06-13, 09:59
http://allegro.pl/poprzec...4321788999.html
Trochę drożej ale masz pewność że mają pasować na 100%.
Sprzedawane przez ASO RRG Warszawa , dedykowane dla Ph2
tomek85 - 2014-06-13, 20:04
Mam takie same pasują na 100. Produkowane w Szwecji, idąc tym tropem to i pewnie przez thule.
waldek72 - 2014-06-13, 22:10
coś takiego robi auto collection z tajwanu, no ale jakość thule powala. tylko kolor taki jakiś czarny i profil słabowaty
stykowski - 2014-07-26, 10:37
Ja chciałem kupić własnie AGURI PRESTIGE 2 bo miałem w poprzednim samochodzie i były dealne. Ciche i naprawdę solidne..
Znalazłem na allegro cuś takiego:
http://allegro.pl/bagazni...4427535532.html
http://allegro.pl/bagazni...4427535532.html
Ale z tego co widzę, może być problem bo belki w DD PH2 są strasznie grube.
I co teraz??
rottweiler - 2014-07-26, 14:18
kup sobie kije bambusowe i przywiąż do relingów pasami
mercurysable - 2014-08-06, 11:17 Temat postu: Duster faza 2 - belki / poprzeczki do relingów Temat znany i lubiany. Też jestem właścicielem tegoż pojazdu. Ceny bagażników - poprzeczek do tego modelu porażające. Więc pomierzyłem wszystko i nic nie wymyśliłem, szukałem po sklepach, przymierzałem, nic nie pasowało, termin wyjazdu na wakacje się zbliża, a tu lipa. Do piątku niedużo czasu. Więc za nieduże pieniądze - w porównaniu do tego co oferuje serwis oraz sprzedający którzy twierdzą, że ich poprzeczki pasują do Duster 2 - stworzyłem coś takiego (zdjęcia poniżej). Koszt całej operacji to 150zł plus browarek dla pracownika - czyli mnie.
Na aukcji allegro znalazłem coś takiego http://allegro.pl/bagazni...438239939.html, link do sklepu sklep@autosiatki.pl BAGAŻNIK BAZOWY NA RELINGI (belki poprzeczne) Długość belki - 120cm. Z przesyłką 137zł.
Następnie udajemy się do sklepu Castorama gdzie dokonujemy zakupu śrub M6 o długości 8cm, nakrętek M6 z pamięcią (klucz 10), podkładek - wszystko po 8 sztuk. Ten sam sklep dział z zawiasami metalowymi do szaf, bram itd, tu kupujemy po 2zł z groszem 4 sztuki takiego płaskownika z otworami rozmieszczonymi co mniej więcej 8cm.
Śruby po nakręceniu dwóch nakrętek M6 skracamy brzeszczotem (jak na zdjęciu).
Potem montujemy i mamy coś takiego. Wiem można się bawić w wykrzywianie blachy do kształtu podobnego jak ta załączona na zdjęciu (czarna), ale dziś jest środa a ja w piątek wyjeżdżam :mrgreen:
Ciekawe spostrzeżenie czy wiecie że rozstaw naszych relingów w DD2 jest inny z przodu a inny z tyłu, znaczy się wewnętrzna odległość z tyłu jest mniejsza a niżeli ta przednia i to o prę centów :-D, wyszło to po montażu poprzeczek. To tyle, Polak potrafi, a to czy estetycznie jest to piękne czy nie to mam to w D...e.
mercurysable - 2014-08-06, 11:22
Boksa się wrzuci i o to mi chodziło . Ja wrócę z wakacji to pomyślę nad giętymi blachami , z tym , że ich szerokość nie może być większa jak tych blaszek z orginału , bo nie zmieszczą się pomiędzy wolną przestrzenią dachu a belek , takie ustrojstwo . Nasze reilngi nie dość że są stożkowate to jeszcze górna krawędź jest pod katem i dolna też . Podobne o ile nie takie same relingi ma Nissan Pathfinder .
Marek1603 - 2014-08-06, 11:26
Widziałem większą sztukaterię więc możesz być z siebie dumny.
Gdzie jedziesz?
mercurysable - 2014-08-06, 11:29
Jedno jest pewne - po dokręceniu ani drgną , nie odstają zbyt wiele , na pewno nie wychodzą poza obrys , tył kończy się na wysokości gumy w drzwiach , a przód przy rynience na dachu . Potrzeby jedynie do montażu klucz nr 10 najlepiej jakiś długi i ręcznik , aby go na dachu rozłożyć . Ja podkleiłem jeszcze taśmą "power tape " te blaszki .
Karenzo - 2014-08-06, 11:31
Na pewno ma to jeden duży plus na pewno nikt ci tego nie ukradnie bo złodziej nie chodzi z 10 w kieszeni
Sandy - 2014-08-06, 11:34
Fajna realizacja, taki Daciowy underground, a nie zgoda na gotowy produkt.:)
żeby tylko śruby wytrzymały i któraś się nie urwała, bo będzie bum-box..;) Sprawdzaj ich dokręcenie w czasie podróży i powinno być OK.:)
Sandy - 2014-08-06, 11:37
Na złodzieja musiałbyś mieć śruby zamkowe i uszkodzony gwint za nakrętką, a sam gwint w pancernej osłonie. Złomiarze biorą wszystko.:)
mercurysable - 2014-08-06, 11:47
Marek1603 - jadę do Rusionowa ( pomiędzy Jarosławcem a Dąbkami ) , tame nie problemów jak masz psa ,zadupie ale fajnie las ,jet gdzie pochodzić , a paliwo nie jest już na kartki
Sandy - może śruby wytrzymają , spoko będzie , tam nie ma wielkich sił na rozciąganie , tym bardziej , że gwint jest tylko na dole a całość to pręt .
Idę przymierzyć mojego boxa , też za śmieszne pieniądze ale ma atesty jakiegoś krasztestu i czegoś tam jeszcze jest z ABS-u i zamykany w trzech punktach , zakupiony w tz. promocji za 399zł ( długość 220cm , szer. chyba 40cm i wys 35cm , coś koło tego )
Marek1603 - 2014-08-06, 14:41
No to będę po drugiej stronie Ustki w Dębinie przed Rowami. Też od soboty.
mekintosz - 2014-08-06, 15:23
Dlaczego nie użyłeś oryginalnych blaszek wygiętych z zestawu ? Ja bym popracował nad wyglądem tych dolnych blaszek. Można je pomalować ew założyć koszulkę termokurczliwą. Jak złapią rdzę będzie wyglądać paskudnie. Ponadto oprócz nakrętki z pamięcią zastosowałbym jednak klasyczną podkładkę oraz na dodatek jedna sprężystą - by całość się nie rozleciała.
mercurysable - 2014-08-07, 08:36
mekintosz - orginalne blaszki nie obejmą dolnej części relingu bo ich siedzisko jest o co najmniej 1cm krótsze . Blaszki dolne to ocynk i to nie są blaszki tylko kawał blachy szeroki na 5 cm . Nie ma mowy o takiej ilości podkładek , bo po stronie wewnętrznej część dachu jest wybrzuszona i śruba o długości 7cm ledwo się mieści . Blaszki można wygiąć , ale nie mam na to czasu , juto wyjeżdżam .
zachjan - 2014-08-07, 11:24
Rozwiązanie podobne do mojego opisanego w temacie http://www.daciaklub.pl/f...=133797#133797. U mnie trzyma rewelacyjnie i nic się nie odkręca.
gbyrka - 2014-08-07, 12:12
Ja u siebie zamontowałem aguri, z tej aukcji: http://allegro.pl/bagazni...4358474798.html
Powiedziałem, że do Dustera2 i dostałem po prostu z dłuższymi śrubami - wszystko ładnie się trzyma. Wieczorem mogę wrzucić fotkę.
gbyrka - 2014-08-07, 20:23
Moje Aguri
igrazka - 2014-12-16, 21:51
Ratunku!
Pojechałam do FeuVerta i pan sprzedawca wybrał mi belki na relingi do Dustera 2. Kazałam na miejscu zamontować, panowie zamontowali mi belki jak na zdjęciu.
Teraz okazuje się, że w ogóle nie pasują do mojego boxa Thule, który używałam od lat z czterema poprzednimi autami
Widziałam, że ktoś miał wcześniej podobny problem. Co w końcu wybrać? Te uniwersalne od Thule mnie nie przekonują, bo na postoju każdy może przeciąć te paseczki i w dwie osoby zdjąć boxa razem z belkami, pomimo zamknięcia na klucz, dlatego szukałam czegoś bardziej przekonującego. Co możecie doradzić?
zachjan - 2014-12-17, 10:02
Trochę dziwny ten montaż - nie do relingów a do ich plastikowych osłon. Co z wytrzymałością takiego rozwiązania? Przecież relingi mocowane są do nadwozia za pomocą plastikowych stóp a na nie zakładana jest na zatrzask osłona.
Dar1962 - 2014-12-17, 17:08
przez ten plastik reling idzie do końca, aż do tylnego mocowania, ciekaw jestem jak wygląda to z przodu i z boku (czy całość jest poziomo)
TD Pedro - 2014-12-18, 00:27
igrazka napisał/a: | Te uniwersalne od Thule mnie nie przekonują, bo na postoju każdy może przeciąć te paseczki i w dwie osoby zdjąć boxa razem z belkami, pomimo zamknięcia na klucz, |
to raczej będzie trudne dlatego, że w tych paseczkacj jest dosyć solidne metalowy "szkielet"...
igrazka - 2014-12-18, 00:41
TD Pedro napisał/a: | igrazka napisał/a: | Te uniwersalne od Thule mnie nie przekonują, bo na postoju każdy może przeciąć te paseczki i w dwie osoby zdjąć boxa razem z belkami, pomimo zamknięcia na klucz, |
to raczej będzie trudne dlatego, że w tych paseczkacj jest dosyć solidne metalowy "szkielet"... |
No chyba, że tak. Na zdjęciach wyglądają na zwykłe gumowe/plastikowe paseczki
zachjan - 2014-12-18, 10:37
Dar1962 napisał/a: | przez ten plastik reling idzie do końca, aż do tylnego mocowania, ciekaw jestem jak wygląda to z przodu i z boku (czy całość jest poziomo) |
No nie rozbierałem relingów w dwójce ale spotkałem takie coś na niemieckim dustercommunity.de
Dar1962 - 2014-12-18, 11:26
może dołem idzie jakiś płaskownik który to wzmacnia? bo jeśli to sam plastik, to czarno widzę box który trzyma się tego przy 100 km/h
TD Pedro - 2014-12-18, 15:20
Dar1962 napisał/a: | bo jeśli to sam plastik, to czarno widzę box który trzyma się tego przy 100 km/h |
chyba nie sądzisz, że producent wpadłby na taki pomysł, ja w boksie wożę koło zapasowe oraz jeszcze trochę innych rzeczy (wypełniony na full), przejechałem z nim ok. 25 kkm, również z prędkościami większymi niż 100 km/h oraz po najróżniejszych wertepach na których trudno było utrzymać się na siedzeniu (a co się działo w wyżej położonym boksie to można sobie wyobrazić) i nie chce odpaść
eplus - 2014-12-18, 15:42
Hehehehe jak to w naszej ulubionej rumuńskiej marce- plastik na plastiku i trzeszczącym plastikiem pogania, a wszyscy sobie wyobrażali, że to dźwiga aluminiowa belka 25x35mm.
Dar1962 - 2014-12-18, 16:41
TD Pedro napisał/a: | Dar1962 napisał/a: | bo jeśli to sam plastik, to czarno widzę box który trzyma się tego przy 100 km/h |
chyba nie sądzisz, że producent wpadłby na taki pomysł |
nie chodzi mi o nasze relingi - te są solidne o czym sam się nieraz przekonałem, tylko o ten nowy wynalazek w poliftingowym DD. Patrząc na tą rozebraną końcówkę nie widzę nigdzie wzmocnienia choć musi gdzieś być
igrazka - 2014-12-18, 18:45
No więc tak: sprawdziłam w sieci, że pasujące poprzeczki do nowego Dustera dostanę w Interpacku. Mam stary box Thule Ocean i belki od Thule (za ponad 700 zł) odpadały, bo są za szerokie na obejmy mojego boxu, dlatego wybór padł na węższe i tańsze, ale niemarkowe (380 zł). Panowie z Interpacku na miejscu i bezpłatnie zamontowali poprzeczki i to z miarką! Odmierzyli dokładnie 70 cm odległości, bo to ponoć standardowa odległość na uchwyty boxów Thule.
Belki z Feu Verta zwróciłam, kase mi oddali (295 zł) ale co zapłaciłam za montaż (49 zł) to przepadło.
A tak się prezentują nowe i stare poprzeczki razem
TD Pedro - 2014-12-18, 22:40
Dar1962 napisał/a: |
nie chodzi mi o nasze relingi - te są solidne o czym sam się nieraz przekonałem, tylko o ten nowy wynalazek w poliftingowym DD. Patrząc na tą rozebraną końcówkę nie widzę nigdzie wzmocnienia choć musi gdzieś być |
znajomy ma DD poliftingowego i przejechał nim z dużo większym niż mój boksem kilkanaście tysięcy km i nie ma żadnego problemu (a w boksie wozi duuużo więcej niż ja)
zachjan - 2014-12-18, 23:48
Ale tu chodzi o prawidłowy sposób montażu belek, zarówno w jedynce jak i w dwójce gdy belki są mocowane do relingów to jest wszystko ok. Natomiast montaż do plastikowych osłon to nieporozumienie jeśli chodzi o wytrzymałość całego układu zwłaszcza,ze nakładki są mocowane na wczepy.
igrazka - 2014-12-19, 00:01
zachjan napisał/a: | Ale tu chodzi o prawidłowy sposób montażu belek, zarówno w jedynce jak i w dwójce gdy belki są mocowane do relingów to jest wszystko ok. Natomiast montaż do plastikowych osłon to nieporozumienie jeśli chodzi o wytrzymałość całego układu zwłaszcza,ze nakładki są mocowane na wczepy. |
Dokładnie o to chodzi. Najgorsze, że inny "spec" w Feu Vercie podczas demontażu ich poprzeczek dziwił się, dlaczego je zwracam, "bo przecież siedzą".
Jednak wiedza, doświadczenie i fachowość panów z Interpacku - nieoceniona. Natomiast Feu Vert Puławska po raz kolejny się dla mnie spalił. Teraz na przykład przy montażu belek poprzecznych zrobili mi test akumulatora w praktycznie nowym aucie! Po co? Nawet nie wyrażałam na to zgody - poinformowali mnie o tym po fakcie. A kilka lat temu w tym samym F-V przy zmianie opon na zimowe schrzanili mi geometrię! Auto jadąc na wprost skręcało w prawo, a oni mówili, że to dlatego, że kierownicy nie trzymam! NIE POLECAM.
Karenzo - 2014-12-19, 01:19
Feu Vert to dziadostwo nie jeździcie do tej sieci
mam niedaleko domu taki zakład to znajomemu co roku tarcze zmieniali
aż mu powiedziałem że sam mu zmienię to miał tarcze jak listki chyba z 3-4 lata nie zmieniane
Sławomir Pytel - 2015-01-06, 23:22
Witajcie, także szukałem kompletu do dustera. Znalazłem ciekawą stronę, z ciekawymi cenami boksów: http://www.1boxdachowy.pl/0,15,boxy-dachowe-.html . Ludzie z okolic Nowego Sącza szczególnie powinni być zadowoleni. Ze Starego Sącza jak sądzę, że także. Poprzeczek do dustera niestety nie mają.
Ostatecznie jednak kupiłem oryginalny komplet. Wzięło się to stąd, że zarejestrowałem się na stronie Moja Dacia. Tam otrzymałem fajne, jak Oni to nazywają: voucher'y, 300,- zł rabatu na boks i 200,- zł rabatu na poprzeczki.
Kaśka - 2015-01-07, 20:04
Sławomir Pytel napisał/a: | Witajcie, także szukałem kompletu do dustera. Znalazłem ciekawą stronę, z ciekawymi cenami boksów: http://www.1boxdachowy.pl/0,15,boxy-dachowe-.html . Ludzie z okolic Nowego Sącza szczególnie powinni być zadowoleni. Ze Starego Sącza jak sądzę, że także. Poprzeczek do dustera niestety nie mają.
Ostatecznie jednak kupiłem oryginalny komplet. Wzięło się to stąd, że zarejestrowałem się na stronie Moja Dacia. Tam otrzymałem fajne, jak Oni to nazywają: voucher'y, 300,- zł rabatu na boks i 200,- zł rabatu na poprzeczki. |
Witaj - co to znaczy oryginalny komplet? Czy mógłbyś podać numer referencyjny - oznakowanie poprzeczek. Bo ja nic nie rozumiem - W katalogu Akcesoria występują poprzeczki dachowe do Duster o nr referencyjny 8201407085 - Poprzeczki wykonane ze stali. Ciężar maks. przewożonego bagażu 75 kg. W zestawie 2 szt.
Natomiast w cenniku nie występują.......... u delera podano mi całkiem innym numer..... niż w katalogu?
Sławomir Pytel - 2015-01-07, 21:52
Witaj Kaśko.
No tak, też miałem dokładnie ten sam problem, z tą jednak różnicą, że gdy podałem w salonie numer, ten sam, który i Ty napisałaś, to natychmiast otrzymałem cenę: 495,- zł brutto. Jak sądzę, każdy salon oprócz oferty z katalogu dacia, ma własną, dodatkową, opartą o odrębne, bezpośrednie umowy salonu z dostawcą. W moim przypadku tak było, ale cena poprzeczki dacia z zaproponowanym mi rabatem (295,- brutto), była znacznie niższa niż z tej konkurencyjnej oferty, gdyż produkty spoza katalogu dacii, nie są objęte rabatami dacii.
W przypadku kufra było trochę inaczej, bowiem po uwzględnieniu rabatu, kufer dacii o interesujących mnie wymiarach, był w bardzo zbliżonej cenie (792,-) jak ten z Nowego Sącza (658,05 + 80,-). Poza tym, kufer dacii ma większą pojemność, i w dodatku kufer potrzebowałem od zaraz, więc wziąłem od dacii. I tak powstał mój komplet. Czekał na mnie w magazynie na drugi dzień od zamówienia.
Kaśka - 2015-01-08, 12:59
Sławomir Pytel napisał/a: | Witaj Kaśko.
No tak, też miałem dokładnie ten sam problem, z tą jednak różnicą, że gdy podałem w salonie numer, ten sam, który i Ty napisałaś, to natychmiast otrzymałem cenę: 495,- zł brutto. Jak sądzę, każdy salon oprócz oferty z katalogu dacia, ma własną, dodatkową, opartą o odrębne, bezpośrednie umowy salonu z dostawcą. W moim przypadku tak było, ale cena poprzeczki dacia z zaproponowanym mi rabatem (295,- brutto), była znacznie niższa niż z tej konkurencyjnej oferty, gdyż produkty spoza katalogu dacii, nie są objęte rabatami dacii.
W przypadku kufra było trochę inaczej, bowiem po uwzględnieniu rabatu, kufer dacii o interesujących mnie wymiarach, był w bardzo zbliżonej cenie (792,-) jak ten z Nowego Sącza (658,05 + 80,-). Poza tym, kufer dacii ma większą pojemność, i w dodatku kufer potrzebowałem od zaraz, więc wziąłem od dacii. I tak powstał mój komplet. Czekał na mnie w magazynie na drugi dzień od zamówienia. |
A jakie masz poprzeczki, jakiej firmie o jakim numerze identyfikacyjnym?
Sławomir Pytel - 2015-01-08, 13:48
Kaśka napisał/a: | W katalogu Akcesoria występują poprzeczki dachowe do Duster o nr referencyjny 8201407085 - Poprzeczki wykonane ze stali. |
Właśnie takie.
Kaśka - 2015-01-08, 14:14
Sławomir Pytel napisał/a: | Kaśka napisał/a: | W katalogu Akcesoria występują poprzeczki dachowe do Duster o nr referencyjny 8201407085 - Poprzeczki wykonane ze stali. |
Właśnie takie. |
Dzięki, a czy mógłbyś zrobić ich fotki i wstawić? Bo w katalogu wyglądają dość dziwnie - ich mocowanie... jak na "plastykowy sznurek"? Czy zamontowano Ci je tak samo jak w katalogu?
Sławomir Pytel - 2015-01-08, 20:58
Z fotkami to musisz zaczekać do soboty. Na razie bowiem kuferek jeździ na dachu innego mojego samochodu. w sobotę rano przerzucam na dustera, to zrobię fotkę. Mam mało czasu, to pewnie wrzucę ją dopiero w niedzielę.
Kaśka napisał/a: | w katalogu wyglądają dość dziwnie - ich mocowanie... jak na "plastykowy sznurek |
Elementy łączące poprzeczkę z relingiem, wyposażone są w stalowe taśmy, powleczone kauczukowym tworzywem. Są bardzo masywne. Gdy trzymasz w ręku, to zdaje Ci się, że to element czołgu lub czegoś podobnego. W każdym bądź razie, u mnie budzą respekt a nie obawy. Montaż jest bardzo prosty. Na wszelki wypadek, czytelna instrukcja obsługi jest w zestawie. Jedyny problem dla niemajsterkowicza, może stanowić zainstalowanie zamków w obudowach. To także prosta czynność, nie mniej jednak jestem przekonany, że osoba niewprawna, może się poirytować. Jeżeli się zdecydujesz, to proponuję abyś przy okazji wizyty w serwisie, np. z okazji przeglądu, poprosiła o zamontowanie zamówionego zestawu. Porządny serwis powinien wykonać bezpłatny montaż. Jeżeli masz obawy o to czy będzie bezpłatny, i jeżeli zbytnio Ci się nie spieszy, proponuję skorzystaj ze swoich atutów. Mam na myśli to, abyś umówiła się w serwisie ósmego marca.
Kaśka - 2015-01-09, 11:29
Sławomir Pytel napisał/a: | Z fotkami to musisz zaczekać do soboty. Na razie bowiem kuferek jeździ na dachu innego mojego samochodu. w sobotę rano przerzucam na dustera, to zrobię fotkę. Mam mało czasu, to pewnie wrzucę ją dopiero w niedzielę.
Kaśka napisał/a: | w katalogu wyglądają dość dziwnie - ich mocowanie... jak na "plastykowy sznurek |
Elementy łączące poprzeczkę z relingiem, wyposażone są w stalowe taśmy, powleczone kauczukowym tworzywem. Są bardzo masywne. Gdy trzymasz w ręku, to zdaje Ci się, że to element czołgu lub czegoś podobnego. W każdym bądź razie, u mnie budzą respekt a nie obawy. Montaż jest bardzo prosty. Na wszelki wypadek, czytelna instrukcja obsługi jest w zestawie. Jedyny problem dla niemajsterkowicza, może stanowić zainstalowanie zamków w obudowach. To także prosta czynność, nie mniej jednak jestem przekonany, że osoba niewprawna, może się poirytować. Jeżeli się zdecydujesz, to proponuję abyś przy okazji wizyty w serwisie, np. z okazji przeglądu, poprosiła o zamontowanie zamówionego zestawu. Porządny serwis powinien wykonać bezpłatny montaż. Jeżeli masz obawy o to czy będzie bezpłatny, i jeżeli zbytnio Ci się nie spieszy, proponuję skorzystaj ze swoich atutów. Mam na myśli to, abyś umówiła się w serwisie ósmego marca. |
Rewelacyjny pomysł:-) - dzięki za opis i czekam na fotki. Z Twojego opisu wynika, iż jesteś zadowolony. W takim razie kupię takie jakie masz - czyli dedykowane:-)
Pozdrówka
Sławomir Pytel - 2015-01-19, 23:16
Witam Kaśko, przepraszam za opóźnienie. Obowiązki służbowe i rodzinne sprawiły, że na forum ostatnio nie zaglądałem. Ale oto obiecane fotki. Dodam, że belki poprzeczne są produkcji szwedzkiej, a kufer niestety włoskiej.
Sławomir Pytel - 2015-01-19, 23:18
Fajne jest rozwiązanie klucza do naciągu taśmy. Nie da się go zgubić, gdyż kluczem jest dekielek z zamkiem, widoczny na górnym zdjęciu.
Kaśka - 2015-01-20, 08:18
Sławomir Pytel napisał/a: | Fajne jest rozwiązanie klucza do naciągu taśmy. Nie da się go zgubić, gdyż kluczem jest dekielek z zamkiem, widoczny na górnym zdjęciu. |
Witaj - bardzo dziękuję Ci za tak szczegółowe fotki instruktarzowe:-) - już nie będę musiała studiować instrukcji montażu;-). Na foto z dacia.pl wydawały mi się b. monstrualne ale Twoje fotki temu zaprzeczają i z tego bardzo się cieszę. Mogę kupować. I jeszcze b. ważna sprawa - strona z kuframi (polecona przez Ciebie) oferuje teraz sprzedaż z 50% zniżką:-)) - miodzio:-))
Pozdrawiam Kaśka
Sławomir Pytel - 2015-01-20, 10:05
Witaj, bardzo proszę. Gdy porównywałem ceny, ta zniżka już była. Jeżeli nie masz rabatu od dacii, to oferta z Nowego Sącza jest bardzo atrakcyjna. Ja kupiłem od Dacii, ponieważ dostałem duży rabat i za prawie identyczną cenę kupiłem kufer o nieco większej pojemności. Być może po zarejestrowaniu się na Moja dacia: http://www.dacia.pl/my-da...D6A8A42CD5F4A14 dostaniesz prezent powitalny w postaci rabatów na akcesoria.
Między kuframi polskimi i tymi od Dacii jest także istotna różnica w konstrukcji mechanizmu otwierania. Dacia ma plastikowy układ dźwigniowy, natomiast w tych z Nowego Sącza, na zdjęciu są sprężyny gazowe. W mojej ocenie lepsze rozwiązanie. Nie wiem jak ze sztywnością i estetyką samego kufra, gdyż te z Nowego Sącza widziałem tylko na fotkach na ich stronie.
damastek - 2015-02-26, 19:10 Temat postu: Aguri Prestige do Dustera II Witam wszystkich szczęśliwych posiadaczy Dusterów.
Zakupiłem na ALLegro belki Aguri Prestige do nowego Dustera jak twierdził sprzedawca. Wysłał mi dłuższe śruby (60mm ) ale i tak z powodu niesamowicie grubych relingów nie zdołałem objąć go w należyty sposób. Jako że belki bardzo mi się podobały a kontakt ze sprzedającym był żaden postanowiłem sam popracować nad dopasowaniem belek do mojego DD II. Najpierw kupiłem jeszcze dłuższe śruby mocujące 70 milimetrowe. Pozwoliło to dobrze objąć reling przez dolną łapkę , jednak przy braku drugiego punktu podparcia istniała możliwość przekręcenia dolnej łapki mocującej a co za tym idzie możliwość kradzieży belek z całym boksem lub co gorsza wypadek na drodze. Następnym krokiem była mała zmiana konstrukcji dolnej łapki. Kolega mający spawarkę MIG dospawał mi na końcach łapek nakrętki M6 (w miejscu gdzie przy normalnych cienkich relingach jest miejsce oparcia na nakrętce regulacji długości belki). Ponadto wymieniłem śruby regulacji długości belek na śruby o długości 60mm i po wykonaniu regulacji długości wkręciłem na nie dolne łapki mocujące. Starczyło potem dobrze skręcić całość, konstrukcja jest bardzo stabilna a belki prezentują się nieźle.
Podczas testów stwierdziłem gwizd wywoływany przez belki po osiągnięciu 50 km/h. Początkowo myślałem, że to przez te długie śruby ale okazało się, że wywołuje to szczelina z uszczelką na górnej powierzchni belek. Przy jeździe z boksem gwizdu nie słychać. Uszczelniłem więc miejsca styku aluminium z uszczelką przy pomocy bezbarwnego silikonu. I po kłopocie. Oto kilka fotek.
lajne - 2015-03-09, 15:27 Temat postu: Duster f2 - belki poprzeczne raz jeszcze Witam,
Pozwoliłem sobie założyć nowy temat.
Chciałbym prosić o nowe doświadczenia z popczkami do Dustera f2.
Potrzebuje pilnie kupić poprzeczki.
Chciałem zamówić używane thule 775 to sprzedawca w inerpacku uświadomił mnie, że jeśli mój duster f2 ma nowe relingi to sprawdzał i obejma thuka 775 jest zbyt krótka.
Maja za 400 pln INNO.
Czy ktoś w ostatnim czasie kupować na allegro/w sklepach internetowych jakieś pasujące, niedrogie poprzeczki do Df2?
Czy ktoś się może wypowiedzieć na temat tego produktu :
http://tomas-tuning.com/b...0cm-o_5953.html
waldek72 - 2015-03-09, 16:30
jak już wiesz i czytałem posty relingi w DDf2 są dużo szersze i mało co pasuje. moim zdaniem optymalnym rozwiązaniem jest thule lub tzw. oryginał który też jest od thule. pomimo relatywnie wysokiej ceny polecam oba te bagażniki ze względu na jakość wykonania oraz łatwej zbywalności na rynku wtórnym. ja swój kupiłem w sklepie renault warszawa, akurat była promocja.
jas_pik - 2015-03-09, 21:59
Ja zakupiłem belki w biedrze - ale nie powiem Ci jak się sprawują bo nie zamontowałem ich jeszcze . A zakup w biedrze ma to do siebie że jak nie będą pasować to zwrócę.
A koszt 160 zł , wyglądają solidnie - tyle mogę powiedzieć.
Kaśka - 2015-07-29, 18:14
Czy ktoś zakupił oryginalne relingi dachowe proponowane w katalogu do DD ph2? Jak się sprawują?
eplus - 2015-07-29, 18:36
Mi się wydaje, że oryginalne relingi kupuje się razem z Dusterem, nie ma możliwości montażu relingów w Dusterze wersji Duster (najtańszej)..
laisar - 2015-07-30, 11:12
Ponieważ we wspomnianym przez Kaśkę katalogu nie występują żadne "relingi", więc logiczne, że pytanie dotyczy tak naprawdę poprzeczek, tylko tak kolokwialnie przez koleżankę nazwanych...
(Dyskusja o montażu relingów przeniesiona do właściwego tematu - http://www.daciaklub.pl/f...p?p=91352#91352).
andrzej627 - 2015-07-31, 12:10
Kaśka napisał/a: | Czy ktoś zakupił oryginalne relingi dachowe proponowane w katalogu do DD ph2? Jak się sprawują? |
Kupiłem oryginalne poprzeczki (82 01 407 085) razem z oryginalnym kufrem dachowym 480 l (77 11 574 057). Poprzeczki zostały zamontowane do kufra w warsztacie i zdejmuję je i zakładam na dach razem z kufrem. Przejechałem z nimi już ponad 20000 km.
Zobacz str. 11 w katalogu akcesoriów: CENNIKI I KATALOGI
Kaśka - 2015-07-31, 12:57
andrzej627 napisał/a: | Kaśka napisał/a: | Czy ktoś zakupił oryginalne relingi dachowe proponowane w katalogu do DD ph2? Jak się sprawują? |
Kupiłem oryginalne poprzeczki (82 01 407 085) razem z oryginalnym kufrem dachowym 480 l (77 11 574 057). Poprzeczki zostały zamontowane do kufra w warsztacie i zdejmuję je i zakładam na dach razem z kufrem. Przejechałem z nimi już ponad 20000 km.
Zobacz str. 11 w katalogu akcesoriów: CENNIKI I KATALOGI |
Czy jesteś z poprzeczek dachowych zadowolony? Na fotce mało widać, a wydaje mi się, iż całkowicie inaczej są montowane (jakaś opaska?) niż kupowane standardowo w Lidlu czy biedronce do wersji DD o szczuplejszych relingach jak jest w DD ph1. Mam problem z zakupem poprzeczek w wersji tańszej dla DD ph2 i chyba zostanie tylko zakup oryginałów w cenie dealera, a tak na marginesie pamiętasz ile płaciłeś za nie? Bo na wskazanej stronce tylko DD nie ma cennika dla indywidualnych akcesoriów:-) Katalog akcesoriów jest, a cenniki niet;-)
Kaśka - 2015-07-31, 13:02
laisar napisał/a: | Ponieważ we wspomnianym przez Kaśkę katalogu nie występują żadne "relingi", więc logiczne, że pytanie dotyczy tak naprawdę poprzeczek, tylko tak kolokwialnie przez koleżankę nazwanych...
(Dyskusja o montażu relingów przeniesiona do właściwego tematu - http://www.daciaklub.pl/f...p?p=91352#91352). |
Tak jest;-) - już się dyscyplinuję i używam fachowych wyrażeń - poprzeczki dachowe
laisar - 2015-07-31, 13:14
Kaśka napisał/a: | Katalog akcesoriów jest, a cenniki niet;-) |
http://www.skleprenaultwa...%2C-relingi/139
Kaśka - 2015-07-31, 13:23
Dzięki i ... auć zabolało 428 zł po przecenie;-) Może znacie chłopaki jakąś dobrą alternatywę do DD ph2 - czyli szersze relingi.... Do DD ph1 w Biedronce czy Lidku za 150-160zł:-)
Kaśka - 2015-07-31, 13:40
jas_pik napisał/a: | Ja zakupiłem belki w biedrze - ale nie powiem Ci jak się sprawują bo nie zamontowałem ich jeszcze . A zakup w biedrze ma to do siebie że jak nie będą pasować to zwrócę.
A koszt 160 zł , wyglądają solidnie - tyle mogę powiedzieć. |
Witaj - czy akt zamontowania belek nastąpił? Pasują?
andrzej627 - 2015-07-31, 19:30
Kaśka napisał/a: |
Czy jesteś z poprzeczek dachowych zadowolony? Na fotce mało widać, a wydaje mi się, iż całkowicie inaczej są montowane (jakaś opaska?) |
Trudno mówić o zadowoleniu. Zamówiłem je razem z Dusterem w październiku 2013. Dostałem je dopiero w maju 2014, trzy miesiące później niż sam samochód. Kosztowały ok. 120€. Spełniają swoją rolę i tyle. Są teraz częścią kufra, który spokojnie stoi w garażu i czeka na wrześniową wyprawę do Albanii.
Nowy Duster ma inne relingi i poprzeczki są inne.
Kaśka - 2015-07-31, 20:08
andrzej627 napisał/a: | Kaśka napisał/a: |
Czy jesteś z poprzeczek dachowych zadowolony? Na fotce mało widać, a wydaje mi się, iż całkowicie inaczej są montowane (jakaś opaska?) |
Trudno mówić o zadowoleniu. Zamówiłem je razem z Dusterem w październiku 2013. Dostałem je dopiero w maju 2014, trzy miesiące później niż sam samochód. Kosztowały ok. 120€. Spełniają swoją rolę i tyle. Są teraz częścią kufra, który spokojnie stoi w garażu i czeka na wrześniową wyprawę do Albanii.
Nowy Duster ma inne relingi i poprzeczki są inne. |
Dzięki za informacje.
ziaro - 2016-06-03, 06:38
Witam,
Nie chcę zakładać nowego tematu o tym lecz chciałem zapytać czy myślicie, że poprzeczne belki na relingi, które w dniu wczorajszym pojawiły się w Lidlu będą pasować do Dustera f2 ?
Dar1962 - 2016-06-03, 07:12
ziaro napisał/a: | czy myślicie, że poprzeczne belki na relingi, które w dniu wczorajszym pojawiły się w Lidlu będą pasować do Dustera f2 ? |
nie - z trudem zapinały się na pierwszej wersji, poliftingowy ma jeszcze grubsze relingi
ziaro - 2016-06-03, 07:22
Dar1962 napisał/a: | ziaro napisał/a: | czy myślicie, że poprzeczne belki na relingi, które w dniu wczorajszym pojawiły się w Lidlu będą pasować do Dustera f2 ? |
nie - z trudem zapinały się na pierwszej wersji, poliftingowy ma jeszcze grubsze relingi |
No o takiej odpowiedzi marzyłem, lecz jakoś taką przewidywałem.
No nic trzeba kupić coś droższego.
almaarde - 2016-06-10, 11:17
Odnawiam temat - ktoś coś wie odnośnie pasujących poprzeczek w niższej cenie niż oryginały?;)
almaarde - 2016-08-15, 23:58 Temat postu: Belki na relingi - Dacia Duster 2016 Jestem na etapie doposażanie mojego Duster'a w dodatkowe akcesoria i mam zagwostkę jeśli chodzi o belki na ultragrube relingi, które - jak wiadomo - ma Duster (z roku na rok co raz grubsze ;).
Wiem, że ten temat poprzeczek/relingów już się pojawiał, ale założyłem nowy, ponieważ poprzednie tematy (z lat 2010-2014) odnoszą się głównie do DUSTER I, a jak wiadomo wersja po 2014 lub po 2015 (sam nie wiem) ma jeszcze grubsze relingi i co do poprzeczek jest sporo sprzecznych informacji.
Jak się przedstawia sytuacja:
1) Wiem, że są oryginalne belki w katalogu (738200208R) - cena przystępna, na 100% pasują, ale nie wyglądają atrakcyjne (wystają mocno poza obrys + montowane na paskach zaciskowych)
2) Poprzeczki marki Aguri - te osobiście podobają mi się najbardziej, cena przystępna, sprzedawcy w opisach aukcji podają, że pasują do wersji Duster 2015+, ale na forach krąży opinia, że montowane na tak długich śrubach dodatkowo z obciążeniem przy prędkościach +100km/h tworzą spore zagrożenie, że ten montaż nie będzie się trzymał pewnie grubego relingu (przykładowo: http://allegro.pl/bagazni...998254597.html)
3) Belki Inter Pack Quiet (przykładowo http://allegro.pl/belki-n...955635536.html) - również cena OK, wygląd już lepszy niż oryginalne, nie wystają za obrys, ale nie tak ładne jak Aguri, nie mniej - sprzedawcy podają, że pasuje do modeli 2014-2016. Moje wątpliwości: są montowane tak samo jak Aguri, czyli belka też jest od spodu obejmowana "dolną stopą" i jakoś zapewne dociskana śrubą. Pytanie - czy ktoś z Was ma te Inter Pack Quiet w Dusterach 2015-2016 i może powiedzieć, czy ten montaż jest 100% pewny i generalnie czy jesteście zadowoleni z tych belek? (skłaniałbym się w stronę tych belek, jeśli Aguri odpadnie).
Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki od posiadaczy Dusterów z lat 2015-2016, którzy jeżdżą na co dzień z belkami/bagażnikami.
Pozdrawiam!
Marcinbzyk - 2016-08-16, 06:00
Kupione Aguri do 2016 gruba belka i jest super, wszystko pasuje jak należy. Nie ma żadnych długich śrub.
Degorian - 2016-08-16, 09:21
Posiadam Aguri. Wytrzymały bez problemu podróż blisko 5000km w lipcu, ale sposób montowania zaślepek z zamkami to koszmar. Przy mocno dokręconych śrubach zaślepki trzeba było wbijać młotkiem (oczywiscie w miare delikatnie by nie uszkodzić zamków).
almaarde - 2016-08-16, 11:25
Panowie, czy jest opcja na zdjęcia/zbliżenia Waszych belek w miejscu mocowania na relingach? Byłbym bardzo wdzięczny.
Marcinbzyk - 2016-08-16, 11:53
Proszę pod koniec strony http://www.daciaklub.pl/f...1423dc1411598ea
almaarde - 2016-08-16, 12:01
Dzięki wielkie. To jest Aguri prestige?
Marcinbzyk - 2016-08-16, 15:32
Aguri z aukcji:
http://allegro.pl/bagazni...DM3MTgzMWFiYQ==
almaarde - 2016-08-20, 22:44
Panowie,
Ostatecznie wybór padł na Aguri Prestige i w sumie nie żałuję. Nie ma już problemu ze śrubami, o którym czytałem wcześniej - belki, a dokładniej ich dolny chwyt został przeprojektowany i teraz bez problemu łapie megawysokie i megagrube (szczególnie dołem) relingi Dustera (2016). Dodatkowo Aguri Prestige (w wersji srebrnej, bo jest jeszcze czarna) idealnie zgrywa się z oryginalnymi relingami w tym samym kolorze, poza tym oczywiście nie wystaje za obrys, belki są lekko łukowate, bardzo opływowe w przekroju, więc moim zdaniem pod względem estetyki to zdecydowanie najlepszy wybór ze wszystkich bagażników bazowych do Dustera.
Aguri mają jednak jeden mankament (póki co jeden, bo dopiero co je zamontowałem, jeszcze nie woziły nic na sobie). Mianowicie po bardzo solidny dokręceniu śrub mocujących głowicę do relingu plastik, z którego jest wykonana głowica zwyczajnie się odkształca. Kwestie estetyczne nie mają tu nic do rzeczy, natomiast odgięcie plastiku głowicy dosłownie o 1mm w miejscu, gdzie wsuwa się potem plastikową zaślepkę z zamkiem, powoduje, że tej zaślepki po prostu nie da się łatwo włożyć. Sprawdzałem i poluzowanie dokręcenia śruby niweluje ten mankament, natomiast nie chodzi przecież o to, żeby luzować mocowanie belki ;). Zatem osobiście dokręciłem je prawie na maks, ale tu i ówdzie musiałem albo podpiłować plastik w miejscu wsuwania zaślepki z zamkiem, żeby tą dało się wepchnąć, a i tak w efekcie końcowym zamki musiałem dobijać gumowym młotkiem, żeby do końca weszły i dały się zamknąć kluczem. Teraz wiem co miał na myśli użytkownik Degorian i jego komentarz powyżej - w 100% ma to miejsce, ja dodatkowo wyjaśniłem czym to jest powodowane.
Póki co nie myślę nawet, co będą musiał zrobić, żeby znów je wyjąć, ale jest to spory problem. Moim skromnym zdaniem plastik głowicy jest zbyt cienki/zbyt mało sztywny - nie powinien się tak odkształcać przy dokręcaniu.
Sorry za tak długi opis, ale może zostanie dla kolejnych osób, które będą szukały informacji o belkach Aguri Prestige. Jutro postaram się zrobić kilka fotek, bo dziś już nie miałem siły po siłowaniu się z samym bagażnikiem podczas jego montażu ;).
Pozdrawiam.
lukee88 - 2016-08-22, 16:28
Napisz też jak ze słyszalnością relingów. Zastanawiam się czy by nie kupić, tylko jak już kupię to założę i nie będę zdejmował. A z uwagi na to że większość tras robię po ekspresówkach i autostradach to zastanawiam się na ile będzie to uciążliwe.
arczi_88 - 2016-08-22, 16:40
Co prawda nie mam Dustera ale mam bazę Aguri Prestige Black i napiszę tak - do 70-80 km/h jest normalnie ale potem gwizdy, świsty i inne takie efekty dźwiękowe. Poza tym jest super.
almaarde - 2016-08-22, 16:42
Ja też założyłem na stałe mimo braku box'a póki co. Niestety na razie tylko jazda po mieście więc przy 60-70km/h nic nie słyszałem, na więcej nie było miejsca się rozpędzić ;). Będę dawał znać.
andi - 2016-08-22, 19:59
arczi_88 napisał/a: | Co prawda nie mam Dustera ale mam bazę Aguri Prestige Black i napiszę tak - do 70-80 km/h jest normalnie ale potem gwizdy, świsty i inne takie efekty dźwiękowe. Poza tym jest super. |
POTWIERDZAM
route2000 - 2016-08-22, 20:17
Ja mam belki firmy Inter Pack Quiet 110 dedykowane do Lodgy i nie słychać hałasu, bo poprzeczki mają kształt przypominający skrzydło samolotu tzn. z przodu jest szeroki a z tyłu jest zwężony.
damczech - 2017-08-03, 08:38 Temat postu: Bagażnik na relingi - rozstaw. Dzień dobry ,
Mam problem z szerokością relingów, czy Państwo również?
Zakupiłem bagażnik, który rzekomo miał pasować do grubych relingów, tylko problem polega na tym, że belka na końcu ma inny rozstaw, niż na początku...
http://allegro.pl/bagazni...4MjMzNzE0NGQ%3D
Wada fabryczna, czy tak jest?
Marek1603 - 2017-08-03, 09:16
Relingi po lifcie są inne niż przed. Te nowe idą właśnie trochę po skosie.
jas_pik - 2017-08-03, 09:20
Zgodnie z tym co pisze sprzedawca ma pasować do FL.
Albo wysłał Ci przez pomyłkę dwie przednie albo nie pasują.
Zadzwoń/napisz do sprzedawcy.
damczech - 2017-08-03, 09:21
Rozumiem, oczywiście zareklamuje. Jest jakiś zamiennik, czy relingi służą jako ozdoba? Ile kosztują dedykowane w ASO?
// Prawdopodobnie zaszła pomyłka podczas pakowania. Problem polega na tym, że dwie belki są równe...
|
|