|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Multimedia i elektronika - Tutorial Medi@pik
jas_pik - 2014-12-10, 23:02 Temat postu: Tutorial Medi@pik Aby uporzadkować temat alternatywnego oprogramowania pod roboczą nazwą Medi@pik
mały tutorial.
Co jest potrzebne :
- urzadzenie Media Nav produkowane przez LG na zlecenie RENAULT(DACJI) pod nazwą kodową LAN 5200WR , LAN5201WR, LAN5210WR
- pendrive o jak najlepszych parametrach prędkości zapisu/odczytu o pojemności co najmnie 4 GB ( większa pojemność pozwala na zachowanie większej ilośc map , pików dzwiekowych i filmów)
Urządzenie jest zbudowane na procesorze MIPS i pracuje w systemie operacyjnym Windows CE 6.0 ( ze względu na procesor i system operacyjny powoduje to ograniczenie w znalezieniu kompatybilnych programów)
Przygotowana paczka oprogramowania powstała przy pomocy kolegów z Francji a w szczególności dzięki koledze Racedriver oraz wielu innych.
Co jescze jest potrzebne :
- ściągnięcie pliku upgrade.lgu który po pierwszym wgraniu pozwoli na wykrywanie iż w gnieździe USB jest pendrive z naszym plikiem MEDI@PIK
( to jest link do pliku upgrade.lgu ) - uwaga wgranie tego pliku polega na dwóch etapach - tzn podówjnie zrestartuje się do ekranu pocztkowego. Po jednokrotnym zastosowaniu - więcej nie będzie nam potrzebny
- Ściągnięcie pliku Medi@pik który włożony do urzadzenia przed jego właczeniem pozwoli na to że po uruchomieniu na standardowym ekranie dojedzie mała żółta kropka - wejście do Medi@pik link uwaga - link jest ważny do 20 lutego - nie mam serwera który utrzymuje je dłużej - jeśli ktoś ma niech go zlinkuje.
Co warto zrobić aby zabezpieczyć się na przyszłość :
Po pierwszym uruchomieniu nakładki wejść do programy Total Commander i zgrać sobie na pendrive a następnie zarchiwizować obrazy wewnętrznych kart pamięci o nazwach : Storage Card Storage Card2 Storage Card3 Storage Card4
Mapy wrzucamy do folderu pierwszego programu nawigacyjnego katalogi Content/Map
inne pliki związane z programami nawigacyjnymi POI do POI itd
Nie znam dobrych instrukcji obsługi - programy są dość podobne do systemu nawigacyjnego wbudowanego ale zastosowane skórki ( skiny) dają więcej możliwości niż wbudowany program pod względem personalizacji i ostrzeżeń przed radarami.
Uwaga - program robiłem pod siebie.
Jeśli spodoba Ci się ta nakładka proszę o darowiznę na dalszy rozwój projektu lub przekazanie za drobną opłatą uszkodzonego programowo urządzenia MediaNav w celu znalezienia sposobów na odratowywanie .
przekaż darowiznę na rozwój medi@pik
Kaśka - 2014-12-11, 13:25
Serdeczne dzięki za szczegółowe info:-).
W sobotę będę próbowała uaktualnić NavMed i następnie postępować z Twoimi instrukcjami!
Pozdrawiam serdecznie
Kaśka
jas_pik - 2015-01-30, 12:10
Martyna napisał/a: | Witam. Przeczytałam cały dział i mam teraz mętlik w głowie. Wiem, wiem może uznacie mnie za blondynkę, ale czy ktoś mógłby mi łopatologicznie napisać jak zainstalowac medi@pik? |
Martyna napisał/a: |
1. wyłączony silnik i MN | TAK
2. wkładam USB z upgrade.lgu do MN | TAK
3. włączam MN (czy zapalam silnik?) | można i tak można i tak
4. automatycznie się upgrade'uje (czy też pyta o zgodę i mam zatwierdzić?) |
Martyna napisał/a: | Pyta się o zgodę - trzeba zatwierdzić
5. wyłączam MN | Nie samo się przeładuje i uruchomi
6. po upgradzie wyciągam USB z MN i wkładam drugi z medi@pik (ewentualnie działam na tym samym USB z już wgranym medi@pik tylko przed następnym uruchomieniem usuwam plik upgrde?) | jeśli na ty,m samym jest plik upgrade to znów się będzie chciał upgradować - trzba nie zatwierdzać Martyna napisał/a: |
7. włączam MN i mam dostęp do medi@pik? (za pośrednictwem przycisku na ekranie) | Tak za pomocą żótej kropki
UWAGA: dla możliwość odratowywania w przyszłości zrób jak najszybciej kopię wszystkich wewnętrznych kart pamięci na Pendrive a następnie je zaarchiwizuj
Martyna - 2015-01-30, 12:46
Dziękuję za życzliwość i pomoc.
jozef969 - 2015-01-30, 15:06
jas_pik napisał/a: |
UWAGA: dla możliwość odratowywania w przyszłości zrób jak najszybciej kopię wszystkich wewnętrznych kart pamięci na Pendrive a następnie je zaarchiwizuj [/b][/color][/size] |
Prosimy jeszcze o TUTORIAŁ jak zrobić kopie wewnętrznych kart pamięci MN.
jas_pik - 2015-01-30, 15:14
Po pierwszym uruchomieniu nakładki wejść do programy Total Commander i zgrać sobie na pendrive a następnie zarchiwizować obrazy wewnętrznych kart pamięci o nazwach : Storage Card Storage Card2 Storage Card3 Storage Card4
W medi@pik jest program total commander - taki okienkowy menager plików kopiujemy całek wewnętrzne karty pamięci StorageCard-y do swojego pendrive - który ma nazwę MD - ilość miejsca potrzebnego do zapisania to około 650- 800 MB ( w zależności od map które otrzmaliśmy w chwili zakupu samochodu)
rottweiler - 2015-01-30, 16:45
u mnie po wgraniu upgrade.lgu(7,8MB), wcześniej miałem wgrany plik upgrade.lgu(4kB) w celu uruchomienia kamery cofania, MN widzi tylko dwa pliki mp3 wśród nakładki medi@pik, nic sie nie dzieje poza tym, że uruchamia sie odtwarzacz muzyki, nie ma żóltej kropki
zmieniła sie też wersja systemu z 4.0.3 na 4.0.0
jas_pik - 2015-01-30, 17:31
Oznacza to że
a/ trzeba wgrać jescze raz plik upgradu do uruchomienia meidi@pik
b/ trzeba sformatować pendrive
Uwaga ogólna:
- pliki aby wprowadzić zmiany muszą się nazywać upgrade.lgu stąd często bywa to różnie robione
- niektóre pliki upgradu mogą kasować zmiany poczynione przez wcześniejsze pliki
- MN jest wrażliwy na toaby upgrade robić na świeżó sformatowanych ( FAT32) pendrive
-oryginalny plik upgrade. 4.0.3 kasuje wszelkie wprowadzone zmiany ( poza Manevrusem)
Renault : https://renault.naviextras.com/shop/portal/downloads
Dacia: https://dacia.naviextras.com/shop/portal/downloads/
rottweiler - 2015-01-31, 12:33
niestety ale nie rozwiązałem problemu, pomimo że za każdym razem pendrive był świeżo sformatowany(fat32), wgranie twojego ostatniego pliku upgrade.lgu(73,8MB) owszem zmienia wersje oprogramowania MN z 4.0.3 na 4.0.0, ale nakładka media@pik sie nie uruchamia,
robiłem również upgrade za pomocą Dacia Media Nav Toolbox, a następnie twoja procedura i nadal mam brak przycisku zgadzam się.
obawiam się wgrywać navigation_restore_fat32 (1).lgu bez kopii folderów storage, bo mogę stracić nieodwracalnie mapy?
a jeśli już mam zaryzykować to plik navigation_restore_fat32 (1).lgu wgrywać po wgraniu najpierw upgrade.lgu(73,8MB), czy na oryginalne oprogramowanie 4.0.3?
jas_pik - 2015-01-31, 13:44
Wgaj może inną wersję upgrade.lgu która da Ci możliwość uruchomienia medi@pik.
Na razie nie wiem w czym masz problem - w uruchomieniu medi@pik czy brak przycisku zgadzam się w oryginalnej nawigacji.
Sprawdź ta wersję : http://ovh.to/ZyxJvwZ
rottweiler - 2015-01-31, 14:31
mam brak przycisku zgadzam się w oryginalnej nawigacji, medi@pika chciałem odpalić, żeby totalcommanderem skopiować foldery storage card
jas_pik - 2015-01-31, 14:50
rottweiler napisał/a: | mam brak przycisku zgadzam się w oryginalnej nawigacji |
A po jakiej operacji to się zrobiło?
rottweiler - 2015-01-31, 15:01
ta wersja jest ok, pojawiła się w końcu kropka, hurra:)
wieczorem będe działać dalej
jas_pik - 2015-02-01, 17:24
Jesli z jakichkolwiek powodów chcesz pozbyć się zmian w MediaNav wprowadzonych nakładką medi@pik ( również Mei@skin)
skorzystaj z plików które powróca do oryginału:
Dla Dacii:
https://mega.co.nz/#F!ah9wEYzA!-ZBjUYFi-o2pRfXazHC6Pw
Dla Renault
https://mega.co.nz/#F!yo81yIIT!NiZaRmr3fXuUXjkecvCdXA
rottweiler - 2015-02-10, 10:03
od wczoraj zauważyłem że nie działa mapa w navi, zresetowałem ustamienia i pojawiła sie mapa francji:(
jas_pik - 2015-02-10, 13:57
To sprawdź też jakie masz inne mapy i z jakiej daty.
Jesli tak Ci się zdarzytło tzn wygląda na to że masz odblokowaną MN i być może będziesz mógł mieć inne mapy bez licencji
Sprawdź jakie mapy masz na : StorageCatd4/NNG/Content/MAP
Dominus - 2015-02-24, 21:04
jas_pik, czy można wgrywać zamiennie oprogramowanie fabryczne dedykowane dla Dacia/Renault (do których linku to podałeś) ? lub zmienić samo logo startowe?
jas_pik - 2015-02-24, 22:06
Nie sprawdzałem tego osobiście ale róznice powinny zmieniać kolorystykę - niebieska jest Renault a żółta Dacia.
Nie wiem jak zmienić logo na swoje własne.
Dominus - 2015-02-25, 08:16
Kolorystyke oprogramowania dla Renault poznalem bo zakupilem Media Nav jak sie okazalo od Captura i tam jest z logiem startowym Rombem, a nawigacje juz u siebie zamontowanalem w ph1 (fotki pojawia sie za niedlugo na forum) i teraz kolej na zmiany programowe
rottweiler - 2015-03-12, 10:13
jas_pik napisał/a: | To sprawdź też jakie masz inne mapy i z jakiej daty.
Jesli tak Ci się zdarzytło tzn wygląda na to że masz odblokowaną MN i być może będziesz mógł mieć inne mapy bez licencji
Sprawdź jakie mapy masz na : StorageCatd4/NNG/Content/MAP |
rozumiem, że trzeba do tego folderu skopiować brakującą mape polski?
jas_pik - 2015-03-12, 11:21
Polski i tych krajów których potrzebujesz
rottweiler - 2015-03-12, 14:12
za każdym razem po skopiowaniu krajów europy wschodniej i uruchomieniu mapy jest francja, a skopiowane pliki znikaja, pozostaja tylko te ktore sa na foto
Cav - 2015-03-12, 16:51
rottweiler napisał/a: | za każdym razem po skopiowaniu krajów europy wschodniej i uruchomieniu mapy jest francja, a skopiowane pliki znikaja, pozostaja tylko te ktore sa na foto |
Mapy MUSZĄ się zgadzać z wersją softu którą się ma w urządzeniu.
Gdy chcesz inne musisz wgrać wersję odblokowaną.
jozef969 - 2015-03-12, 21:26
rottweiler. chce wgrać własne mapy,plik nawigation restore zmienia plik licencji PL. na FR. i może tutaj tkwi problem.
Cav - 2015-03-12, 22:19
jozef969 napisał/a: | rottweiler. chce wgrać własne mapy,plik nawigation restore zmienia plik licencji PL. na FR. i może tutaj tkwi problem. |
Myślałem, że to oczywiste, że w tym właśnie tkwi problem?
rottweiler - 2015-03-13, 07:16
Chciałem tylko uruchomić kamere cofania, a teraz nie wiem jak przywrócić moje oryg. mapy
Cav - 2015-03-13, 17:41
Wgraj odblokowaną wersję programu.
rottweiler - 2015-03-17, 19:53
z pomocą jas-pika odblokowałem i uruchomiłem brakujące mapy:)
Dominus - 2015-03-22, 11:07
jas_pik napisał/a: | Jesli z jakichkolwiek powodów chcesz pozbyć się zmian w MediaNav wprowadzonych nakładką medi@pik ( również Mei@skin)
skorzystaj z plików które powróca do oryginału:
Dla Dacii:
https://mega.co.nz/#F!ah9wEYzA!-ZBjUYFi-o2pRfXazHC6Pw
Dla Renault
https://mega.co.nz/#F!yo81yIIT!NiZaRmr3fXuUXjkecvCdXA |
Na pendrive świeżo sformatowanym na FAT32 wgrywa się obydwa te pliki
Upgrade_root.lgu i upgrade.lgu? czy tylko jeden?
jas_pik - 2015-03-22, 11:21
Wystarczy wgrać jeden - upgrade.lgu ale czasami być może będzie konieczne wgrywanie również tego drugiego.
Pierwszy zawiera system a drugi pliki językowe.
Dominus - 2015-03-22, 11:22
OK, w takim razię będę wgrywał na razie upgrade.lgu tylko.
Dla Renault to jaka wersja jest 4.0.3 ?
jas_pik - 2015-03-22, 12:02
Jesli masz 4.0.5 to nie wgrywaj starszej wersji - możesz tylko uceglić sprzęt.
Ranault/Dacia zablokowały możliwość downgradu w taki sposób - przecież muszą zarabiać .
dacialoganmcv - 2015-03-23, 13:58
Dominus napisał/a: | Kolorystyke oprogramowania dla Renault poznalem bo zakupilem Media Nav jak sie okazalo od Captura i tam jest z logiem startowym Rombem, a nawigacje juz u siebie zamontowanalem w ph1 (fotki pojawia sie za niedlugo na forum) i teraz kolej na zmiany programowe |
Jakieś kombinacje i problemy aby zadziałało?. Bo liczę się, że u mnie ASO odrzuci usterkę i będę musiał kupić używaną nawigację i wymienić sztuka za sztukę.
Dominus - 2015-03-23, 18:01
Nie, żadnych problemów nie ma. Ja to nawet MediaNav zamontowałem w Duster'ze ph1
Różnica to tylko kolorystyka tła i inne logo startowe.
dacialoganmcv - 2015-03-23, 18:15
Ok. Pytam, bo w innych markach trzeba pół wozu wymieniać albo bramki CAN czy body komputery wymieniać jeśli nawigacji nie było. A tu widziałem w Clipie, że VIN jest w każdym elemencie, więc stąd było moje pytanie.
U mnie ewentualnie podmiana sztuka za sztukę, ale wolę zapytać :).
Dominus - 2015-03-23, 18:24
Nie ma sprawy, też nie raz wolę zapytać dla pewności
rottweiler - 2015-03-23, 19:35
zauważyłem że gdy mamy pena z nakladką jaspik to w oryginalnej navi gps nie widzi żadnej satelity, zaś w nakładce media_pik są widoczne,
żeby w MN gps widział trzeba pena włożyć do usb po uruchomieniu system MN
jas_pik - 2015-03-23, 20:49
rottweiler napisał/a: | zauważyłem że gdy mamy pena z nakladką jaspik to w oryginalnej navi gps nie widzi żadnej satelity, zaś w nakładce media_pik są widoczne,
żeby w MN gps widział trzeba pena włożyć do usb po uruchomieniu system MN |
Prawdopodobnie masz jaką starą wersję mojej nakładki - wejdź w ustawienia WolfNCu i zaptaszkuj w zakładce GPS aby replikował porty ( chyba tak to się nazywa - pisze z pamięci
aszasz1966 - 2015-04-17, 20:42
Czy będzie jakaś możliwość uruchomienia medi@pik na sofcie 405 ?
jas_pik - 2015-04-18, 20:06
Na sofcie 4.0.5 nie da się uruchomić kamery w inny spsób niż CLIP-em .
Nie zadziała też Medi@pik ani uwolniona wersja MEdianav.
Jedyne rozwiązanie to powrót do wersji 4.0.3 za pomocą pliku :
https://www.dropbox.com/s...mafhP5vcda?dl=0
Jest to standardowy plik upgrade.lgu który wgrywamy w standardowy spsób - po wrzuceniu na czysty pendrive sformatowany FAT32
KOKUS2002 - 2015-07-12, 13:49
Witam mam problem z wgraniem "aktualizacji" po której pojawi się pomarańczowa kropka. Próbowałem wszystkie sposoby prezentowane na forum od nowy szybki klucz USB formatowany itd wersja sytemu 4.0.3 w clio. Po włożeniu klucza z logiem rozpoczyna się instalacja propozycja zmiany 4.0.3 na wyższa wykazaną na forum 4.0.4 lub 4.0.3.1. Sam proces instalacji przebiega poprawnie wygaszenie ekranu oraz wzbudzenie ekranu jednakże po zakończeniu nadal jest wersja systemu 4.0.3 i niema dodatkowego przycisku na ekranie. Proszę o pomoc w tym temacie
pozdrawiam
Cav - 2015-07-12, 21:57
KOKUS2002 napisał/a: | Witam mam problem z wgraniem "aktualizacji" po której pojawi się pomarańczowa kropka. Próbowałem wszystkie sposoby prezentowane na forum od nowy szybki klucz USB formatowany itd wersja sytemu 4.0.3 w clio. Po włożeniu klucza z logiem rozpoczyna się instalacja propozycja zmiany 4.0.3 na wyższa wykazaną na forum 4.0.4 lub 4.0.3.1. Sam proces instalacji przebiega poprawnie wygaszenie ekranu oraz wzbudzenie ekranu jednakże po zakończeniu nadal jest wersja systemu 4.0.3 i niema dodatkowego przycisku na ekranie. Proszę o pomoc w tym temacie
pozdrawiam |
Pendrive zostawiasz w gnieździe?
KOKUS2002 - 2015-07-13, 19:14
Próbowałem na kilka sposobów
1. Pozostawiam Pendrive z plikiem upgrade.lgu w gniazdo ale wtedy była niekończąca się opowieść o aktualizacji aż nie dałem zakończ
2. Wyciągałem Pendrive - ekran i reszta bez zmian jak fabryka zostawiła
3. Pozostawiam Pendrive z plikiem upgrade_root.lgu oraz innymi 6 folderami w gniazdo po aktualizacji kolejną ignoruje - ale wtedy pojawia się napis ze wykrywa plik MP3 cisza navi i pozostaje w trybie fabrycznym.
jas_pik - 2015-07-13, 19:27
Było to już opisywane wielokrotnie - MN jest wrażliwa na jakość pendriva - oraz formatowanie.
Procedura jeśli masz problem
1. Formatujesz pendrive
2. Wrzucasz na niego wyłącznie plik upgrade.lgu
3. Wkładasz pendrive do gniazda
4. Uruchamiasz MN
5. Czekasz aż rozpocznie sie upgrade i akceptujesz
6. Po zakończeniu wyjmujesz pendrive i właczasz MN
7. Wrzucasz na pendrive pozostałe pliki ( kasujesz upgrade)
8. Wkładasz pendrive do MN i uruchamiasz
9. Po uruchomianiu przez ułamek sekundy widzisz ładujące się okienko a po chwili kropkę którą wchodzisz do nakładki
i już
KOKUS2002 - 2015-07-14, 19:20
Dzięki za pomoc - zacznę od zakupu nowego pendriva i dalej zgodnie z instrukcja
paul7 - 2015-07-14, 19:22
Witam , mam jeszcze wersje 4.03 , swego czasu używałem nakładkę Medi@pik najstarszą i w miarę chodziła, ale miała starą mapę Polski. Na początku roku wgrałem nową wersję / teraz nie pomnę jaką / ale mającą w Menu IGO8, 7WAYS, NAVI8.5 i NAVITEL. Niestety uruchamiały się tylko pozostałe wg. mnie kiepskie oprócz IGO 8 . Albo był jakiś błąd albo wcale nie chciał zaskoczyć. Teraz chciałbym znów mieć coś więcej niż z MN. Poradźcie czy lepiej wgrywać wersję tzw. uwolnioną? za bardzo nie zorientowałem się jak ja się po kolei robi, czy lepiej wersje jas_pik wcześniejszą ponoć stabilniejszą- działającą na wygodną "kropkę" , czy też wersję z tego roku uruchamiana klawiszem VOL. Rozumiem że musiałbym wpierw te stare "wgrania" jakoś wywalić?
KOKUS2002 - 2015-07-16, 18:30
Dziś po zakupie nowego pendrive sprawa stała się prosta i nawet banalna. podziękowania dla Jas_pik-a
paul7 - 2015-07-16, 21:41
Czy jest jakiś spokojny tutorial do wersji odblokowanej. Jak to przeprowadzić? Niestety pogubiłem się w śledzeniu poszczególnych postów. Proszę o pomoc.
jas_pik - 2015-07-16, 21:51
KOKUS2002 napisał/a: | Dziś po zakupie nowego pendrive sprawa stała się prosta i nawet banalna. podziękowania dla Jas_pik-a |
Przetestowałem działanie nakładek na róznych pendrivach.
Wyniki wg moich badań sa nastepujące:
- aby prawidłowo działała nakłdkadka medi@pik najlepiej stosowac pendive o szybkości transmisji danych co najmniej 20 MB/s ( odczyt) , zapis jest mniej krytyczny ale poniżej 5 MB/s jest juz za słaby. .
Im szybsza karta tym szybciej nawigacja przelicza trasę
Można to przetestować dowolnym programikiem , ja stosuję chkflsh ( bezpłatny - nie wymaga instalowania)d o pobania np. u twórcy
lesiu11 - 2015-07-17, 21:50
Czytając posty o tym, że w nakładce coś nie działa albo, że jest tego za dużo, pozwoliłem sobie spakować zawartość mojego pendrive z nakładką, wszystko działa. Jest tam również działający plik upgrade. Wersja okrojona do praktycznie minimum.
Oczywiście tylko zebrałem to wszystko co najpotrzebniejsze do kupy i wrzuciłem, oprócz skórki do menu (a'la Dacia) nie jestem niczego autorem.
tutaj link do chomika
paul7 - 2015-07-19, 18:42
lesiu11 napisał/a: | Czytając posty o tym, że w nakładce coś nie działa albo, że jest tego za dużo, pozwoliłem sobie spakować zawartość mojego pendrive z nakładką, wszystko działa. Jest tam również działający plik upgrade. Wersja okrojona do praktycznie minimum.
Oczywiście tylko zebrałem to wszystko co najpotrzebniejsze do kupy i wrzuciłem, oprócz skórki do menu (a'la Dacia) nie jestem niczego autorem.
tutaj link do chomika |
Dzięki za przykład. U mnie Igo siadło i nijak nie mogłem go ruszyć. Ale skorzystałem z pliku upgrade i zrobił się u mnie wreszcie porządek. Pewnie coś tam wcześniej nabałaganiłem. Zmieniłem tylko na nowsze mapy HERE 2014.Q4 które podał kiedyś agent. I jest OK.
zajchow - 2016-07-06, 06:57
jas_pik napisał/a: | Jesli masz 4.0.5 to nie wgrywaj starszej wersji - możesz tylko uceglić sprzęt.
Ranault/Dacia zablokowały możliwość downgradu w taki sposób - przecież muszą zarabiać . |
która wersja nakładki mediapik jest aktualna? ta z folderu MEDIAPIK v2 2016? pasuje do 4.0.3?
czym to się różni od Medianav_uwolnione?
jas_pik - 2016-07-06, 07:27
Każda wersja medi@pik działa na 4.0.3.
Wybór należy do użytkowników .
Dla mnie najwygodniejsza jednak była pierwsza :)
Mimo ze mniej fajerwerków ale najwygodniejsza.
Wersja uwolniona nie jest żadną nakładką tylko uwolnioną wersją programu nawigacyjnego .
Czyli działa jak standardowa Medianav ale możesz używać dowolnych map od dowolnego producenta a nie tylko z portalu Naviextras.
W odróżnieniu od nakładki nie trzeba się bawić aby uzyskać głos w nawigacji.
Nie ma za to wielu innych rzeczy które są w nakładce ( filmy/gry....)
zajchow - 2016-07-06, 10:02
Dzięki za rozjaśnienie przepraszam za banalne pytania ale dopiero co kupiłem MN i nie chcę niczego uwalić ;)
dobrze rozumiem że wrzucam zawartość plików USB_Instalacja.zip (upgrade_root.lgu) i Rozpakuj na USB.zip na pendrive, a po instalacji usuwam upgrade_root.lgu ?
później chcąc odpalić medi@pik wciskam żółtą kropkę, a żeby działał jak wcześniej wystarczy nic nie wciskać/wyciągnąć lub włożyć inny pendrive?
route2000 - 2016-07-06, 10:27
zajchow napisał/a: | Dzięki za rozjaśnienie przepraszam za banalne pytania ale dopiero co kupiłem MN i nie chcę niczego uwalić ;)
dobrze rozumiem że wrzucam zawartość plików USB_Instalacja.zip (upgrade_root.lgu) i Rozpakuj na USB.zip na pendrive, a po instalacji usuwam upgrade_root.lgu ?
później chcąc odpalić medi@pik wciskam żółtą kropkę, a żeby działał jak wcześniej wystarczy nic nie wciskać/wyciągnąć lub włożyć inny pendrive? |
Tylko pamiętaj o włączonym silniku, bo taki system bardzo długo się aktywuje. Bez silnika MN wyłączy się po upływie jakiegoś czasu - ochrona akumulatora przed rozładowaniem.
jas_pik - 2016-07-06, 10:56
Jak dobrze pamiętam to pierwsza wersja ma plik upgrade.lgu.
Musi się 2 razy przeładować.
Po takim wgraniu plik można już na stałe usunąć z pendrive.
Na pendrive muszą być wszystkie katalogi które powstaną po rozpakowaniu pliku zip.
Aby następnie uzyskać żółtą kropkę w trakcie uruchamiania MN ( bootowania z logiem) ten pendrive musi być w gnieździe inaczej nie zobaczysz żółtej kropki.
Ostania wersja z 2015/2016 nie pokazuje żółtej kropki - uruchamianie nakładki następuje poprzez sekwencję przyciskania klawiszem głośności ( na MN lub na pilocie ) +,-,+,-
zajchow - 2016-07-06, 12:01
pierwsza wersja masz na myśli MEDI@PIK_12_2014?
na forum clio pisali że starsze działają z pendrive a nowsze wgrywają się do pamięci, jak to w końcu jest?
a jak mam czyste 4.0.3 mogę wrzucać odrazu tą MEDI@PIK v2 2016 z pliku upgrade_root.lgu czy trzeba coś jeszcze wcześniej wgrywać/odblokowywać?
są jakieś skiny do Twojej nakładki ;)?
jas_pik - 2016-07-06, 14:27
Ale po co szukasz opisów na forum Clio( zwłaszcza że ja tam nic nie pisałem)- podaj linka może się czegoś dowiem - na naszym wszystko opisywałem co i jak.
Już nie pamiętam tego co robiłem 2 lata temu - ale jeśli jest zapisane na forum to korzystaj z tego.
A skórek jest sporo, nawet łatwo samemu poprzerabiać - zresztą kilka osób na naszym forum pokazało nawet swoje "wypieki"
zajchow - 2016-07-07, 07:00
czytałem żeby wiedzieć coś więcej o twojej nakładce, ale im więcej czytam tym więcej niewiadomych
w tym temacie http://daciaklub.pl/forum...58870458c9b7e49 użytkownik tojamatys pisał że instalował mediapik2016v2, tyle że on ma MN Evolution
a w tym
http://forum.daciaklub.pl...db06e17cb82433d
opisałeś ją w temacie dla zwykłego MN
czy pliki z tego linka http://chomikuj.pl/jas_pik/MEDIAPIK+v2+2016 napewno nie uceglą zwykłej MN?
jas_pik - 2016-07-07, 07:36
Wszystkie moje produkcje sprawdzałem na swojej MN1 ( oprócz MNE ale te pliki były sprawdzane na MNE jednego z klubowiczów ) - nie zostały uceglone, ale niebezpieczeństwo zawsze istnieje. Zostały one wymyślone po to aby ASo nie mogło stwierdzić ingerencji w oprogramowanie i aby wszystko bez problemu mogło być cofnięte.
Ale nie możesz mieszać ze sobą rożnych rzeczy( plików i programów) - w tym przypadku MN1 z MNE bo one nie są ze sobą kompatybilne.
Czytaj cały temat ze zrozumieniem, pomyśl i zastanów się co chcesz zrobić.
Ja już wielu rzeczy nie pamiętam ale co opisałem to pozostało zapisane.
cybernetic87 - 2016-09-03, 13:18
W Igo z najnowszego Medi@Pik przycina się głos w Igo, ogólnie głos jest niskiej jakości, przycinający.
To samo występuje w starszych wersjach, to normalne ?
Macie jakąś radę na to ?
jas_pik - 2016-09-03, 14:00
Zmień pendrive na szybszy - to powinno rozwiązać problemy.
cybernetic87 - 2016-09-03, 14:27
Właśnie piszę z auta, przerzuciłem wszystko na najszybszy pendrive jaki mam USB 3.0 i niestety dźwięk dalej się tnie.
Przy sposobie z BlueTooth i zapauzowaniu dźwięk jest idealny, przy cisza.mp3 - tragedia - wiecie co to może być ?
EDIT:
Znalazłem przyczynę problemu. Problemem był PODŁEJ, mega PODŁEJ 8kB/s jakości plik cisza. Co powodowowało "konwertowanie" dźwięku z navi również do takiej samej jakosci, plik cisza 128kB/s działa idealnie.
jas_pik - 2016-09-03, 18:44
cybernetic87 napisał/a: | Właśnie piszę z auta, przerzuciłem wszystko na najszybszy pendrive jaki mam USB 3.0 i niestety dźwięk dalej się tnie. |
MN nie obsługuje USB 3.0 . Chodzi o to aby był szybki 2.0
cybernetic87 napisał/a: | Znalazłem przyczynę problemu. Problemem był PODŁEJ, mega PODŁEJ 8kB/s jakości plik cisza. Co powodowowało "konwertowanie" dźwięku z navi również do takiej samej jakosci, plik cisza 128kB/s działa idealnie. |
No to świetnie że odkryłeś problem.
Udostępnij ten Twój plik żeby inni mieli rozwiazanie.
cybernetic87 - 2016-09-03, 20:26
@jas_pik dobry plik z ciszą jest w starej wersji Twojej nakladki, w nowej przekombinowales i jest 8kb/s cisza. Proszę popraw pliki na chomikuj dla potomnych. Dziękuję.
Zajęło mi kilka godzin dojście do tego, w tym podmiany kikkunastu wersji igo i glosow...
jas_pik - 2016-09-03, 21:36
Od dłuższego czasu nie rozwijam tych nakładek. Łączna kwota darowizn na rozwój wystarczyła na zakup jednego ośmiopaka - brak natchnienia
Sam stwierdziłem że druga wersja nie była zbyt udanym tworem, a ten plik ciszy został zmieniony ze względu na konieczność ograniczenia miejsca.
Johny_Mnemonik - 2016-10-10, 13:32
mam problem ponieważ ściągnięty plik z chomika "Rozpakuj na usb" przy rozpakowywaniu pokazuje masę błędów w treści pisze przy każdym pliku nieznana metoda i jest tego kilka setek. czy ktoś też tak miał?
jas_pik - 2016-10-10, 13:40
Wszystkie pliki były pakowane za pomocą 7zip.
Wtedy nie ma problemów przy rozpakowywaniu.
Johny_Mnemonik - 2016-10-10, 14:10
mam MNE - 6.0.3 czy mogę do niej wgrać total comandera? żeby dodać jakiś program do odtwarzania filmów?
co mi da 6.0.4 z twojego chomika?
jas_pik napisał/a: | Wszystkie pliki były pakowane za pomocą 7zip.
Wtedy nie ma problemów przy rozpakowywaniu. |
jas_pik - 2016-10-10, 14:38
Odpiszę Ci w tym temacie ale juz więcej nie mieszaj bo MNE to jest inne urzadzenie niż MN1.
Przeczytaj ten temat http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=13698
Oznacza to że jest to uwolnienie nawigacji.
Oczywiście możesz wykorzystać istniejące tam rozwiązania i zrobić skrót do odtwarzacza plików multimedialnych.
RamoDuster - 2016-10-31, 08:46
jas_pik napisał/a: | Łączna kwota darowizn na rozwój wystarczyła na zakup jednego ośmiopaka - brak natchnienia | odezwij się do mnie na PW gdzie, jak i jaką przekazać darowiznę... :)
jag888 - 2016-11-03, 16:09
jas_pik napisał/a: | Każda wersja medi@pik działa na 4.0.3.
Wybór należy do użytkowników .
Nie ma za to wielu innych rzeczy które są w nakładce ( filmy/gry....) |
Koledzy, na poczatek witam wszystkich - dopiero co sie zarejestrowalem i pomalu sobie czytam watki
Mam Clio IV z MN (zakladam ze 1 wg. Waszej terminologii) - piszecie sporo o koniecznej wersji softu, by nie bylo to wyzej niz 4.0.3 - a ja mam 4.0.2
czy to oznacza ze tym bardziej moge zainstalowac Medi@pik? czy tez musze jakos wskoczyc na wyzszy soft?
generalnie chcialbym cala zmiane zrobic nie dla map, bo malo jezdze na nawigacji - ale dla mozliwosci odtwarzania plikow video - dzieciaki mnie o to mecza - co proponujecie aktualnego?
pozdrawiam
Jarek
jas_pik - 2016-11-03, 16:23
Ta wersja juz od dawna nie jest rozwijana. Za dużo zabawy za mało wygody.
W chwili obecnej najlepiej podnieść wersję softu na 4.0.6 oraz zainstalować uwolnienie tzw mediapik ( bez @)
Wszystko masz opisane w poście http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=13956
W tym sofcie masz też odtwarzacz plików filmowych
|
|