DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Zakup Dacii - Czy czekać z zakupem nowej Lodgy do 2016 czy kupować teraz?

woj_tek - 2015-10-20, 08:57
Temat postu: Czy czekać z zakupem nowej Lodgy do 2016 czy kupować teraz?
Co o tym myślicie? Będą w styczniu nowe cenniki? Jak to jest u Dacii? Chodzi o to że nie ma obecnie dużych upustów (pytałem w salonie o wersje 7-miejscową - we wszystkich salonach w Krakowie nie ma juz wersji ze starszymi silnikami które pewnie by chciano taniej sprzedać). Jeżeli poczekam te 3 miesiące będę miał samochód rocznikowo o rok młodszy i potem przy ewentualnej odsprzedaży którą planuje za 6-8 lat będę pewnie mógł dostać więcej złotych.

Z drugiej strony może się okazać że cena wzrośnie i tutaj się wacham czy czekać. A może w styczniu będzie szansa na większe upusty.

Poradźcie coś :-)

maciek - 2015-10-20, 09:02

jeśli możesz poczekać, to poczekaj ;), ale nie licz na większe upusty, dobry moment na kupno samochodu był w wakacje kiedy popyt jest mały a sprzedawcy muszą wyrobić limity sprzedażowe ;-)
woj_tek - 2015-10-20, 09:23

W wakacje to dopiero z żoną pracowaliśmy nad kolejnym potomkiem ;-) więc nie myślało się o zakupie :-) Teraz myśleliśmy zamawiać z początkiem listopada, ale przyszło mi do głowy żeby poczekać dwa miesiące. Mieć lepszy rocznik to chyba nie jest zła idea, byle ceny nie skoczyły nagle... Co do sprzedawców to teraz pewnie zbijają limity sprzedażowe na Renault - mają teraz promocje bez VAT itp.

Jeszcze pojedziemy oglądać Fiata Doblo i Peugeot Partnera, ale oferta Dacii przebija wszystko. Pytanie ile upustu dadzą u Fiata i Peugeot ale chyba nie ma szans żeby zbliżyli się do tej ceny.

Generalnie nie rozumiem utyskiwania "na plastiki". Wydają się być solidne. Że twarde co niby w tym złego? Jedyny minus to mała liczba schowków. Przydałoby się więcej.

Szkoda że ten czujnik parkowania to tylko do tyłu.

Karenzo - 2015-10-20, 09:23

w daci dużo nie wyszarpiesz za dobrze się sprzedaje .
Wybierz sobie dokładnie czego chcesz i zapytaj o ofertę w kilku salonach w obrębie 300-400 km
Jeżeli planujesz odsprzedaż odpuść sobie auto z wyprzedaż rocznika , wszystko co zaoszczędzisz stracisz na sprzedaży

Dominus - 2015-10-20, 09:29

Zrób tak jak pisze przedmówca. Powysyłaj zapytania do salonów.
Na upust nie ma co liczyć, i tak praktycznie wszystkie samochody są zamawiane a nie sprzedawane z placu salonowego.
Jeżeli możesz czekaj na nowy rok :)
Co do czujników możesz zamontować w swoim zakresie.
Ja tak zrobiłem i mam 4 tył 4 przód a cały koszt 60zł bo montaż własnoręczny

jan ostrzyca - 2015-10-20, 09:52
Temat postu: Re: Czy czekać z zakupem nowej Lodgy do 2016 czy kupować ter
woj_tek napisał/a:
Co o tym myślicie? Będą w styczniu nowe cenniki? Jak to jest u Dacii? Chodzi o to że nie ma obecnie dużych upustów (pytałem w salonie o wersje 7-miejscową - we wszystkich salonach w Krakowie nie ma juz wersji ze starszymi silnikami które pewnie by chciano taniej sprzedać). Jeżeli poczekam te 3 miesiące będę miał samochód rocznikowo o rok młodszy i potem przy ewentualnej odsprzedaży którą planuje za 6-8 lat będę pewnie mógł dostać więcej złotych.

Z drugiej strony może się okazać że cena wzrośnie i tutaj się wacham czy czekać. A może w styczniu będzie szansa na większe upusty.

Poradźcie coś :-)

Duży upust w Dacii możliwy jest przy zakupie demówki. Jeśli sobie jakąś upatrzysz i wytargujesz warto poczekać kilka miesięcy. W nowym roku zaczynają się spore upusty u innych marek. W tym roku wiosną widziałem Fiaty Doblo i Skody Fabie w cenie Logdy i Sandero. Może się okazać, że trafisz coś innego niż Dacia w atrakcyjnej cenie. Inna rzecz, że to dotyczy wersji 5 -osobowych, w nowych autach na 7-osób Dacia jest cenowo nadal bezkonkurencyjna. I to dotyczy cen katalogowych bez upustów. Gdybym się decydował na mały samochód albo 5-miejscowy to bym szukał np Fiata Punto, Doblo. Na 7 miejsc nadal bym wybrał Dacię.

woj_tek - 2015-10-20, 09:55

Kiedy można juz zamawiać żeby w karcie pojazdu był już wpisany 2015 rok? Można zamówić w grudniu na styczeń? Czy dopiero zamówione samochody po 1 stycznia mają wpisany 2015 rok? Wiem - podstawowe pytania - ale to mój pierwszy nowy samochód.

Co do czujników - też myślałem o tym. Jak rozumiem one transmitują sygnał radiowo. W samochodzie masz sygnał dźwiękowy czy wizualny? Domyślam się że z wizualnym mogą być problemy.

Jeszcze takie pytanie - mam w swoim obecnym samochodzie coś takiego jak blokadę skrzyni biegów. Czyli wajcha jest na kluczyk :-) . Czy teraz w ogóle takie rzeczy się montuje? :-)

woj_tek - 2015-10-20, 10:04

Panie Janie, Fiat Punto u nas odpada, obecny samochód jaki mamy (VW Golf) jest chyba większy. Co do Doblo, jeszcze nie widziałem na oczy, muszę się mu przyjrzeć. Ceny ze stock.fiat.pl są negocjonowalne? Bo jeśli nie, to przy wersji 7 miejscowej jest to nadal róznica _conajmniej_ 10 tys. Jest jeszcze Partner który cennikowo jest chyba najdroższy ale z kolei słyszałem od znajomych że grupa Citroena/Peugeot jest znana z upustów, więc ciężko ocenić jakie faktycznie są ceny.
jan ostrzyca - 2015-10-20, 10:04

Ja bym nie demonizował rocznika wbitego w papiery. Przy sprzedaży liczy się przebieg, stan wozu i wiarygodność kwitów. Wg mnie bardziej opłaca się wyrwać demo albo zeszłoroczny z dużym upustem i pogodzić się, że w bliżej nieokreślonej przyszłości sprzeda się wóz nieco taniej, niż zapłacić cenę katalogową z dzisiaj żeby w bliżej nieokreślonej przyszłości sprzedać auto nieco drożej.
woj_tek - 2015-10-20, 10:07

jan ostrzyca napisał/a:
Ja bym nie demonizował rocznika wbitego w papiery. Przy sprzedaży liczy się przebieg, stan wozu i wiarygodność kwitów. Wg mnie bardziej opłaca się wyrwać demo albo zeszłoroczny z dużym upustem i pogodzić się, że w bliżej nieokreślonej przyszłości sprzeda się wóz nieco taniej, niż zapłacić cenę katalogową z dzisiaj żeby w bliżej nieokreślonej przyszłości sprzedać auto nieco drożej.

Tyle że u Dacii nie ma wyprzedaży rocznika, zwłaszcza jeśli mówimy o wersji 7 miejscowej. W żadnym salonie w Krk nie stoi taki samochód, więc ciężko żeby wyprzedawali coś czego nie mają.

jan ostrzyca - 2015-10-20, 10:07

woj_tek napisał/a:
Panie Janie, Fiat Punto u nas odpada, obecny samochód jaki mamy (VW Golf) jest chyba większy. Co do Doblo, jeszcze nie widziałem na oczy, muszę się mu przyjrzeć. Ceny ze stock.fiat.pl są negocjonowalne? Bo jeśli nie, to przy wersji 7 miejscowej jest to nadal róznica _conajmniej_ 10 tys. Jest jeszcze Partner który cennikowo jest chyba najdroższy ale z kolei słyszałem od znajomych że grupa Citroena/Peugeot jest znana z upustów, więc ciężko ocenić jakie faktycznie są ceny.

Doblo 5 - osób można wyrwać w cenie zbliżonej do Lodgy. 7-osobowego Doblo nie widziałem na oczy anie w ofertach Fiata, a dokładnie szukałem dwa razy. Możliwe chyba tylko zamówienie do produkcji, więc cena raczej nie spadnie.

jan ostrzyca - 2015-10-20, 10:10

woj_tek napisał/a:
jan ostrzyca napisał/a:

Tyle że u Dacii nie ma wyprzedaży rocznika, zwłaszcza jeśli mówimy o wersji 7 miejscowej. W żadnym salonie w Krk nie stoi taki samochód, więc ciężko żeby wyprzedawali coś czego nie mają.

Wcześniej pisałem: Duży upust w Dacii możliwy jest przy zakupie demówki. Jeśli sobie jakąś upatrzysz i wytargujesz warto poczekać kilka miesięcy. W nowym roku zaczynają się spore upusty u innych marek. W tym roku wiosną widziałem Fiaty Doblo i Skody Fabie w cenie Logdy i Sandero. Może się okazać, że trafisz coś innego niż Dacia w atrakcyjnej cenie. Inna rzecz, że to dotyczy wersji 5 -osobowych, w nowych autach na 7-osób Dacia jest cenowo nadal bezkonkurencyjna. I to dotyczy cen katalogowych bez upustów. Gdybym się decydował na mały samochód albo 5-miejscowy to bym szukał np Fiata Punto, Doblo. Na 7 miejsc nadal bym wybrał Dacię.

Dominus - 2015-10-20, 10:22

woj_tek napisał/a:

Co do czujników - też myślałem o tym. Jak rozumiem one transmitują sygnał radiowo. W samochodzie masz sygnał dźwiękowy czy wizualny? Domyślam się że z wizualnym mogą być problemy.

Mam ekranik ulokowany w przodzie przy lewym słupu przy szybie czołowej.
Ekranik pokazuje odległość oraz sygnalizuje też dźwiękowo

woj_tek - 2015-10-20, 10:32

Na razie myślę o Dacii. Parę osób tutaj utwierdziło mnie w przekonaniu że warto poczekać 2 miesiące żeby mieć samochód w nowym roczniku :-) . Tylko kiedy mogę już zamówić "moją" dacie żeby w papierach był wpisany 2015 rok? Może ktos wie? Jeśli nie to zapytam w salonie, ale może ktoś kupował na przełomie roku tak jak ja.

Dominus:

Panie Janie:

Jeśli chodzi o wersje 5 miejscowe to Doblo nawet w wyprzedaży jest droższy od Lodgy. Różnica 2-3 tys. nie miałaby znaczenia, ale 10 tys. już ma. No chyba że z oferty salonu zniżkowej już (na stock.fiat.pl z 64 tys cennikowej na 55 tys) można jeszcze coś więcej wynegocjować niż 2-3 tys.

Co do wersji demo - nie jestem zainteresowany.

woj_tek - 2015-10-20, 10:42

Dominus napisał/a:
woj_tek napisał/a:

Dzięki za odpowiedź. Rozglądne się za czymś takim, może jest szansa żeby w salonie mi zamontowali. Moja żona nie potrafi parkować tyłem (moim zdaniem po prostu się boi) - a w przypadku garażu zaraz przy ścianie jest to trudne. Przy parkowaniu przodem do takiego garażu samochód zawsze wjeżdża pod kątem i ona się boi że uderzy w ściane kantem przedniej maski. Dlatego szkoda że fabryczny czujnik parkowania jest tylko tylni. O ile mieliśmy stary samochód nie było aż tak żal że się przy tych jej operacjach porysuje, ale nowy to co innego... :-)

Lza - 2015-10-20, 10:58

woj_tek napisał/a:
Co do Doblo, jeszcze nie widziałem na oczy, muszę się mu przyjrzeć. Ceny ze stock.fiat.pl są negocjonowalne? Bo jeśli nie, to przy wersji 7 miejscowej jest to nadal róznica _conajmniej_ 10 tys. Jest jeszcze Partner który cennikowo jest chyba najdroższy ale z kolei słyszałem od znajomych że grupa Citroena/Peugeot jest znana z upustów, więc ciężko ocenić jakie faktycznie są ceny.

Ja rozgryzam temat od dłuższego czasu. Też zacząłem od logdy, ale dowiedziałęm się, że są ciekawe alternatywy.

Jeśli chodzi o fiata doblo - to najlepiej pytać o cenę w salonie. Upusty od ceny katalogowej są olbrzymie. Nie wiem w jakie wersje wyposażenia celujesz, ale za mniej więcej tą samą cenę co topowe lodgy dostaniesz podobnie wyposażone doblo. Warto pamiętać, że dostępne są dwa rodziaje doblo: 'osobowy', tylko krótki i fiat proffessional - niby dostawczy, ale też są osobowe wersje w tym wersja długa - doblo maxi, dłuższa o 40cm od standardowej. (jeśli zależy Ci na większym bagażniku lub przewożeniu długich przedmiotów, to może to być atrakcyjne). Największą wadą fiata wydaje się być brak logiki: wersja 7-miejscowa może być tylko krótka, podczas gdy te 40 cm większy bagażnik byłby wówczas pożądany. Wersję długie mają też trochę gołej blachy w bagażniku, której nie mają wersje krótkie. Troche mnie to razi. (Dacia też tak ma, tylko w innych miejscach). Silniki MultiJet mają bardzo dobre recenzje, znacznie lepsze niż dCi.

Peugeot: znajomi kupili peugeota tipi za 65000. jest świetnie wyposażony - idealne auto rodzinne: ma stoliczki, roletki (przy dzieciahc to ważne), otwierane tylne okno (w klapie bagażnika) i inne ciekawe pierdoły których nie ma ani lodgy ani doblo. Wydaje mi się, że to bardzo atrakcyjna oferta i sam bym takie kupił gdyby nie to, że niestety w ogóle nie ma wersji długiej, no ale nie wszystkim zależy na gabarytach. Silniki HDI uznawane są za bardzo udane i ekonomiczne.

Jest jeszcze bardzo atrakcyjny moim zdaniem ford tourneo connect - robi wrażenie dobrze przemyślanego samochodu i Jako jedyny ma 5 gwiadek w bezpieczeństwie. jako jedyny też ma w ofercie automatyczną skrzynię. Od miesiąca czy dwóch montują jakieś nowe fordowskie silniki i to trochę jest niewiadoma. Z drugiej strony można dokupić do 10 lat gwarancji co czyni ryzyko mniejszym. Oficjalny cennik załamuje, ale warto dopytać o cenę. Ja uznałem że warto pooszczędzać kilka miesięcy dłużej, bo za niewiele więcej dostaje się dużo więcej. A samochód to rzecz, która ma służyć lata.

Warto tez pamiętać o znanych ale nierowiązanuych problemach w lodgy, ukrywanych porzed nabywcą: wadliwa klimatyzacja i bujany fotel.

Lza - 2015-10-20, 10:59

Na Jasnogóskiej (wylot na Olkusz) są chyba wszyscy możliwi dilerzy, myślę, że aby poznać najprawdziwsze ceny, warto zrobić tam wycieczkę.
woj_tek - 2015-10-20, 11:02

No to dopytuje o te znane wady:
1) bujany fotel dotyczy wersji laurerate? Czy to problem z fotelami ze sterowaną wysokością?
2) klimatyzacja - co z nią nie tak? Za mała moc?

Lza - 2015-10-20, 11:06

ad. 1: http://daciaklub.pl/forum...a82a117431ca881
ad. 2: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=9154

woj_tek - 2015-10-20, 11:12

Lza napisał/a:
Na Jasnogóskiej (wylot na Olkusz) są chyba wszyscy możliwi dilerzy, myślę, że aby poznać najprawdziwsze ceny, warto zrobić tam wycieczkę.

Ja mieszkam na południu. Akurat Renault i Dacia jest blisko nas więc od niego zaczęliśmy, myślę się wybrać jeszcze do Fiata/Citroena - ale to dla nas duże wyprawy, w weekend akurat nie możemy za bardzo. Przy Dacii okazało się jeszcze że nie wszystkie salony mają na stanie wszystkie modele, nie mówiąc juz o 7 miejscowych. Wersje 7 miejscową Dacii na razie widziałem na youtube, ma być na początku listopada w tym salonie przy Opolskiej. Trzeba by było najpierw podzwonić i popytać kto gdzie ma samochody i jakie.

Karenzo - 2015-10-20, 11:13

nie kupuj demówki te auta są katowane gorzej od rajdówek
co do terminu to idź zwyczajnie do ASO i powiedz że chcesz auto z produkcji z 2016 .
Auta zamawia się falami co jakieś 2-4 tygodnie , datę produkcji można dokładnie określić , zdarzyć się może tylko przesunięcie terminu

I nie wierz że ktoś będzie patrzył że aut jest z produkcji 2015 i rejestracja 2016 .
Zawsze auto będzie mniej warte nawet u ubezpieczyciela

Karenzo - 2015-10-20, 11:25

woj_tek napisał/a:
1) bujany fotel dotyczy wersji laurerate? Czy to problem z fotelami ze sterowaną wysokością?

bujany fotel to fajna rzecz , bez forum bym nie widział że to mam
bo serio nikt nie używa ustawienia fotele na najniższej wysokości
z klima nie wiadomo jak będzie bo teraz zmieniły sie silniki więc pewnie poprawili

gbyrka - 2015-10-20, 11:28

Karenzo, ja zawsze używam na najniższym, a akurat w dusterze muszę mieć trochę podniesione :(

Nie kupiłem jednak Merca w cenie dwóch mieszkań, więc jestem w stanie z tym żyć.

route2000 - 2015-10-20, 11:29

woj_tek napisał/a:
Dominus napisał/a:
woj_tek napisał/a:

Dzięki za odpowiedź. Rozglądne się za czymś takim, może jest szansa żeby w salonie mi zamontowali. Moja żona nie potrafi parkować tyłem (moim zdaniem po prostu się boi) - a w przypadku garażu zaraz przy ścianie jest to trudne. Przy parkowaniu przodem do takiego garażu samochód zawsze wjeżdża pod kątem i ona się boi że uderzy w ściane kantem przedniej maski. Dlatego szkoda że fabryczny czujnik parkowania jest tylko tylni. O ile mieliśmy stary samochód nie było aż tak żal że się przy tych jej operacjach porysuje, ale nowy to co innego... :-)

Mam zamontowany czujnik parkowania Valeo i jestem zadowolony, a ekranik mam zamontowany nad lusterkiem wstecznym (zajrzyj tam w 7 zdjęciu). ;-)

route2000 - 2015-10-20, 11:33

Lza napisał/a:

Warto tez pamiętać o znanych ale nierowiązanuych problemach w lodgy, ukrywanych porzed nabywcą: wadliwa klimatyzacja i bujany fotel.

Nie zawsze..... to zależy jaki egzemplarz się trafi. Nam klima sprawowała normalnie w upalne dni, nie było aż tak zimno, ale powiewało przyjemnym chłodem i o to chodzi.
A bujany fotel to loteria, mnie tak bardzo nie buja, niemal nie wyczuwalnie, może tylko na kilka mm..

Karenzo - 2015-10-20, 11:34

gbyrka, to ile ty masz wzrostu ? z 2 metry jak nic
Ja lubię wysoko siedzieć bo dziury w drogach wcześniej widać :mrgreen:

walter_g - 2015-10-20, 11:36

Witaj,

nad jakim silnikiem się zastanawiasz? ON czy PB? Jaki masz budżet?

W karcie pojazdu wpisuja faktyczną datę produkcji auta (zgodnie z homologacją producenta), chociaż w numerach VIN niektórzy producenci nabijają nowy rocznik już kilka miesięcy wcześniej.

Zamawiając auto w salonie powinni mieć podgląd w kolejkę na produkcji, więc powinni móc wycelować w 2016.

Ja np. szukając auta używanego sugeruję się datą pierwszej rejestracji (tak jak to robią Niemcy). Ale to nie jest najważniejszy parameter w przypadku utraty wartości samochodu. Dużo większy wpływ ma to, czy w międzyczasie pojawił się nowy model lub czy był lifting. Im lepsze auto po lifcie tym gorzej dla ceny starych aut. Plus polityka cenowa importera, im większymi rabatami sypie, tym gorzej (patrz Citroen, nówka sztuka kosztuje 100.000 a oni potrafią za rok zrobić rabat 20.000-30.000 zł., potem 2 letnia Cytryna kosztuje 50%-45% wartości, bez względu na rocznik, wyposażenie, silnik). Dacia w tym względzie jest dużo ostrożniejsza.

A w Fiacie można wyrwać dobrą cenę, ale uważaj na datę produkcji, bo czasem na placach i w salonach zalegają im nawet roczniki 2013.

A co do cennika Dacii, to potrafi się zmianiać nawet co dwa miesiące. Ostatnia zmiana była początkiem października. Z tego co pamiętam to na ostatniej wyprzedaży rocznika dawali opony zimowe za 1 zł.

My zamawialiśmy Logana w czerwcu to udało się wynegocjować rabat w granicach 4% (ale sprzedawca strasznie biadolił, że na aucie mało co zarobią). Jeżeli na koniec roku dają coś gratis (tak jak opony), to rabaty są o tyle mniejsze, więc w sumie jest wlał-wylał. Dacia ma sztywną politykę cenową,

Lza - 2015-10-20, 11:57

woj_tek napisał/a:
Lza napisał/a:

Ja mieszkam na południu. Akurat Renault i Dacia jest blisko nas więc od niego zaczęliśmy, myślę się wybrać jeszcze do Fiata/Citroena - ale to dla nas duże wyprawy, w weekend akurat nie możemy za bardzo. Przy Dacii okazało się jeszcze że nie wszystkie salony mają na stanie wszystkie modele, nie mówiąc juz o 7 miejscowych. Wersje 7 miejscową Dacii na razie widziałem na youtube, ma być na początku listopada w tym salonie przy Opolskiej. Trzeba by było najpierw podzwonić i popytać kto gdzie ma samochody i jakie.

Trafiłeś akurat na okres przejściowy - od września obowiązuje Euro6, więc wszyscy producenci samochodów musieli zmienić wersje oferowanych samochodów, często też silniki i oczywiście cenniki. Salony musza wymienić floty demówek, żeby były kompatybilne z tym co sprzedają. Pewnie to potrwa jeszcze jakiś czas. Lodgy podrożała przez to o 1000zł.

jan ostrzyca - 2015-10-20, 12:30

woj_tek napisał/a:

Tak, bujany fotel dotyczy wersji laureate i innych z pionową regulacją fotela kierowcy.

woj_tek - 2015-10-20, 12:31

walter_g napisał/a:
Witaj,

Najbardziej się mi podoba silnik SCe 100 S&S Euro 6, czyli najtańszy :-) Poprzedni najtańszy silnik miał za małą moc moim zdaniem, ten wygląda okej. Wersja Laureate 7 miejscowa, czyli 47 tys.. Z wyposażenia dodatkowego brałbym ten czujnik, ale forumowicze tutaj zachęcają żeby kupić sobie samemu i zamontować, zastanawiam się nad tym.

Mam garaż w bloku, więc zakładam że nie będzie aż tak rdzewieć, aczkolwiek trochę mnie przestraszyły zdjęcia Waszych aut z kanału przy wątku o klimie.

Myślałem że gdyby auto było naprawdę szerokie i mieściło z tyłu 3 duże foteliki to mógłbym wziąć 5 miejscowe. Na razie jednak obstawiam 7 miejscowe bo lubię jeździć z rodzicami na grzyby i inne takie wspólne wyprawy (oni nie maja auta) :-)

Patrzyłem na Logana MCV z fotelem z regulowana wysokością - na najniższej niestety był dla mnie za niski, więc nie wiem czy w Lodgy nie będę się gibał :-) Muszę na to zwrócić uwagę.

Karenzo - 2015-10-20, 12:35

tak sie składa że to był mój samochód i tam nie ma ani grama rdzy
woj_tek - 2015-10-20, 12:38

Karenzo napisał/a:
tak sie składa że to był mój samochód i tam nie ma ani grama rdzy

Bez obrazy :) nie chciałem Twojej wypieszczonej Dacii obrazić :-) Chodziło mi o to zdjęcie:
http://www.daciaklub.pl/f...18954_n_214.jpg
Ale pewnie jak zawsze trzeba dotknąć pomacać i zobaczyć, może to jakis zwykły zaciek smaru/ brudu etc.

Karenzo - 2015-10-20, 12:39

to jest smar antykorozyjny
wszystkie profile zamknięte powinno się czymś takim wypełniać
ja dodatkowo blache w okolicy komory silnika pokryłem

woj_tek - 2015-10-20, 12:41

Karenzo napisał/a:
to jest smar antykorozyjny

Ok, czyli wszystko w porządku, dzięki za rozwianie wątpliwości. :-)

Karenzo - 2015-10-20, 12:59

dacia rdzewieje tak samo jak konkurenci rynkowi
takie mamy czas że nawet mercedesy rdzewieją
i naprawdę wiem o czym mówię

walter_g - 2015-10-20, 13:05

woj_tek napisał/a:
walter_g napisał/a:
Witaj,

Najbardziej się mi podoba silnik SCe 100 S&S Euro 6, czyli najtańszy :-) Poprzedni najtańszy silnik miał za małą moc moim zdaniem, ten wygląda okej. Wersja Laureate 7 miejscowa, czyli 47 tys.. Z wyposażenia dodatkowego brałbym ten czujnik, ale forumowicze tutaj zachęcają żeby kupić sobie samemu i zamontować, zastanawiam się nad tym.

Mam garaż w bloku, więc zakładam że nie będzie aż tak rdzewieć, aczkolwiek trochę mnie przestraszyły zdjęcia Waszych aut z kanału przy wątku o klimie.

Myślałem że gdyby auto było naprawdę szerokie i mieściło z tyłu 3 duże foteliki to mógłbym wziąć 5 miejscowe. Na razie jednak obstawiam 7 miejscowe bo lubię jeździć z rodzicami na grzyby i inne takie wspólne wyprawy (oni nie maja auta) :-)

Patrzyłem na Logana MCV z fotelem z regulowana wysokością - na najniższej niestety był dla mnie za niski, więc nie wiem czy w Lodgy nie będę się gibał :-) Muszę na to zwrócić uwagę.

Ja polecam, żeby dokupić:
- kierownicę obszytą skórą - 310 zł. - kierownica będzie po 8 latach wyglądała dużo lepiej, niż standardowa plastikowa (samodzielne obszycie, albo zlecenie tapicerowi wyjdzie podobnie ale ja preferuję fabryczne obszycie - nikt mi nie zarzuci, że obszywałem żeby ukryć zużycie spowodowane przebiegiem)

- koło zapasowe - 310 zł. - to nie chodzi tylko o koło, ale w cenie otrzymujesz lewarek, którego normalnie nie ma na wyposażeniu

- czujniki - 650 zł. - to już według Twoich preferencji - ja np. zupełnie bym nie umiał tego zamontować więc zaznaczam na zamówieniu :mrgreen:

walter_g - 2015-10-20, 13:06

Karenzo napisał/a:
dacia rdzewieje tak samo jak konkurenci rynkowi
takie mamy czas że nawet mercedesy rdzewieją
i naprawdę wiem o czym mówię

Święta racja!

woj_tek - 2015-10-20, 13:16

Oglądałem na youtubie to koło, ono wisi pod samochodem na jakimś stelażu. Trochę się obawiam że otwór w którym się to koło przykręca może być ogniskiem korozji skoro przechodzi z wnętrza do zewnątrz. Ale jest to na pewno bardzo mocna opcja do rozważenia.

Zestaw do naprawiania słyszałem że psuje oponę.

Czujniki - w Lodgy tylko do tyłu są, a jak już pisałem potrzebuje też z przodu. Montować je mi może dealer (Zabawne że nie pisze się diler ;-) ) jeżeli się zgodzi. Wystarczy tylko dźwiękowy. Wizualny może trochę rozpraszać uwagę.

Co do planowanego starzenia się produktów pełna zgoda.

walter_g - 2015-10-20, 13:31

woj_tek napisał/a:
Oglądałem na youtubie to koło, ono wisi pod samochodem na jakimś stelażu. Trochę się obawiam że otwór w którym się to koło przykręca może być ogniskiem korozji skoro przechodzi z wnętrza do zewnątrz. Ale jest to na pewno bardzo mocna opcja do rozważenia.

Koła nie będzie, ale kosz na koło + otwór będziesz miał, więc żadna różnica.

Zestaw naprawczy nie jest niestety dobrym rozwiązaniem, więc już lepiej wozić to koło :-)

woj_tek - 2015-10-20, 13:34

walter_g napisał/a:
woj_tek napisał/a:

Koła nie będzie, ale kosz na koło + otwór będziesz miał, więc żadna różnica.

Zestaw naprawczy nie jest niestety dobrym rozwiązaniem, więc już lepiej wozić to koło :-)

Kurcze, dobrze że zapisałem się na to forum - same konkrety a nie teoretyzowanie. Dzięki :-)

walter_g - 2015-10-20, 13:44

woj_tek napisał/a:

Był w Auto Świecie albo Motorze kiedyś taki test i Lodgy jest jednym z niewielu, a przy tym najtańszym autem z możliwością zamontowania 3 fotelików na kanapie, ale jeżeli budżet Cię puszcza - kupuj 7 - osobową wersję, zawsze to komfort, że możesz zabrać kogoś ze sobą.

Chyba, że teściowa lubi z Tobą jeździć, to kupuj 5 - osobowe. Załadujesz żonę, 3 dzieci i mamusia już się nie będzie wpraszać na wycieczki 8-)

Karenzo - 2015-10-20, 13:49

ten koszt można zawsze wywalić i wstawić butle z lpg :->
woj_tek - 2015-10-20, 14:32

Gdyby nie info o fotelach i klimie to bym brał bez zastanowienia tą Dacie. A tak popatrzę jeszcze na Fiata Doblo i Peugeot Partner Tepee. Mój limit to ok. 55 tys. I chciałbym raczej samochód z klimatyzacją. Fiat Doble w testach porównawczych z Lodgy ma bardzo krytyczną ocenę 6 i 7 miejsca, że niby bardzo niewygodne i dla krasnoludów. Więc do sprawdzenia szerokość (czy zmieszczą się 3 foteliki z tyłu). Peugeot Partner Tepee wygląda ciekawie ale wydaje się że w moim zasięgu będzie tylko najsłabsza wersja bez klimatyzacji. Lepiej mieć lipną klimatyzacje w Lodgy niż żadną :-D
woj_tek - 2015-10-20, 14:34

Na 6/7 miejscu w Lodgy mozna zamontowac fotelik? Mają isofix?
Karenzo - 2015-10-20, 14:38

z tymi siedzeniami to sobie w salonie zobacz , na nowym też się buja
ale tylko w ustawieniu najniższym fotela
tylko po co tak jeździć ?

woj_tek - 2015-10-20, 14:48

Karenzo napisał/a:
z tymi siedzeniami to sobie w salonie zobacz , na nowym też się buja
ale tylko w ustawieniu najniższym fotela
tylko po co tak jeździć ?

Łyko pod M1 miał tylko wersje Ambiance bez sterowania wysokościa fotela, nie zwróciłem uwagi czy wysokośc jest okej, tylko na to że kierownica jak w ciężarówce ustawiona, brakuje jednak tego ustawiania "wzdłużnego". Na szczescie da się korygować przynajmniej kąt. W przyszłym tygodniu podjadę do Lisowskiego w Wieliczce którzy mają demówkę - mam nadzieje że wersji wyższej (musze dopytać) wtedy to sprawdzę. MCV - jak pisałem był za niski nawet na najniższym ustawieniu fotela. Na wysokości oczu miałem osłony przeciw słoneczne. Nie wiem jak inni, ja tak nie chciałbym jeździć. Lodgy jest wyższa więc podejrzewam że masz racje i będzie okej.

DrOzda - 2015-10-20, 14:49

woj_tek napisał/a:
Na 6/7 miejscu w Lodgy mozna zamontowac fotelik? Mają isofix?

Fotelik zamontować można ale nie ma tam ISOFIX. Punkty ISOFIX są na trzech miejscach drugiego rzędu. Z tymże o ile trzy foteliki montowane pasami tam wchodzą to już trzy ISOFIX musiałyby być dość wąskie.
Nie przeceniałbym ISOFIX. Mocno i prawidłowo przypięty pasami zwykły fotelik trzyma równie dobrze jak ISOFIX.

GORDINI - 2015-10-20, 14:50

woj_tek napisał/a:
Gdyby nie info o fotelach i klimie

Jak będziesz wierzył we wszystko co ludzie(czasami nie mający tego modelu auta) piszą na forach to żadnego auta nie kupisz.
Dacią Lodgy jeżdżę już rok przebieg ponad 33tkm.
- klimatyzacja działa dobrze ale nie jest tak wydajna jak w autach premium
- fotel kierowcy się nie buja, że są niewygodne (dla mnie) to inna sprawa (mam porównanie z niekoniecznie droższych aut)
- usterki nie wystąpiły.
Chcesz kupić Lodgy to porównaj wyposażenie Laureate, Prestige, wersji specjalnych
i koszty z tym związane.
Może się okazać, że Prestige będzie minimalnie droższa od Laureate.
Co do silnika jak chcesz benzynowe nie pomogę bo mam dCi 107kM - licznikowe 190km/h nie ma problemu przy załadowanym aucie.
Masz jeszcze inne pytania (miałem Doblo, Berlingo z dużymi przebiegami) mogę wyrazić opinię.

czaju - 2015-10-20, 14:52

Po pierwsze:
1. nie kupiłbym demówki - różnica w cenie jest nieadekwatna do tego że to jest samochód używany, a Ty idziesz kupić nowy. Kupiłbym ew. ten co jest na ekspozycji.
2. bierz teraz - serio ktoś patrzy na to czy samochód ma 6 czy 7 lat?
3. rocznik jest datą produkcji, więc jak teraz się zapiszesz i będziesz miał termin luty 2016 z dużą dozą prawdopodobieństwa samochód będzie 2016.

woj_tek - 2015-10-20, 14:58

czaju napisał/a:
Po pierwsze:
1. nie kupiłbym demówki - różnica w cenie jest nieadekwatna do tego że to jest samochód używany, a Ty idziesz kupić nowy. Kupiłbym ew. ten co jest na ekspozycji.
2. bierz teraz - serio ktoś patrzy na to czy samochód ma 6 czy 7 lat?
3. rocznik jest datą produkcji, więc jak teraz się zapiszesz i będziesz miał termin luty 2016 z dużą dozą prawdopodobieństwa samochód będzie 2016.

ad.1
Nie kupuje demówki, tylko chcę przejechać się, w Łyko mieli tylko "pokazówkę"

ad2.
Np. kupujesz kolejny nowy samochód a zostawiasz stary w rozliczeniu. Używają wtedy kalkulatora. Przy wypłacie ubezpieczenia bez GAP w razie kradzieży dostajesz mniej.

ad.3
Rzekomo czas oczekiwania na wersje Laurerate 7 miejscową jest 1 miesiąc. Tak mi powiedzieli. Myślisz że ściemniają żeby sprzedać? Czytałem w necie że takie praktyki zdarzają się. Nie kupowałem jeszcze nowego auta.

Karenzo - 2015-10-20, 15:04

Ponieważ diller zwykle wie ile aut się sprzedaje bierze z góry auto zaklepując miejsce w kolejce .
Do 2-4 tygodni przed produkując można konfigurować .
Dlatego różni sprzedawcy mają różne terminy

Teraz jest zmiana modelowa więc klientów jest mało , nikt nie chce kupować w ciemno .
Ja szczerze bym poczekał bo samochodów z tym silnikiem nikt jeszcze nie użytkował

walter_g - 2015-10-20, 15:19

woj_tek napisał/a:

ad.3
Rzekomo czas oczekiwania na wersje Laurerate 7 miejscową jest 1 miesiąc. Tak mi powiedzieli. Myślisz że ściemniają żeby sprzedać? Czytałem w necie że takie praktyki zdarzają się. Nie kupowałem jeszcze nowego auta.

Też mi tak obiecywali...
- zamówione początkiem czerwca - planowana dostawa - koniec lipca
- w końcu auto odebrałem w połowie września

Zrzucali na problemy z dostawą silników EURO6, potem na urlop na fabryce, potem na długą kolejkę....

A teraz będzie wszystkich świętych, andrzejki, mikołaj, boże narodzenie, sylwester, nowy rok, trzech króli..... :evil:
Znajdą tysiąc powodów, żeby powiedzieć, że nie udało się auta dostarczyć na czas. W międzyczasie cennik zmieni się 3 razy (oczywiście cena spadnie) i jak będziesz chciał upust to będą udawać greka....

woj_tek - 2015-10-20, 15:48

walter_g napisał/a:

Też mi tak obiecywali...
- zamówione początkiem czerwca - planowana dostawa - koniec lipca
- w końcu auto odebrałem w połowie września

Zrzucali na problemy z dostawą silników EURO6, potem na urlop na fabryce, potem na długą kolejkę....

A teraz będzie wszystkich świętych, andrzejki, mikołaj, boże narodzenie, sylwester, nowy rok, trzech króli..... :evil:
Znajdą tysiąc powodów, żeby powiedzieć, że nie udało się auta dostarczyć na czas. W międzyczasie cennik zmieni się 3 razy (oczywiście cena spadnie) i jak będziesz chciał upust to będą udawać greka....

Dobrze że mówisz, trzeba naciskać na lepsze sformułowanie umowy, na zabezpieczenie się przed takimi sytuacjami.

woj_tek - 2015-10-20, 15:49

Tak w ogóle w takiej sytuacji jak Twoja bym ich pozwał.
Karenzo - 2015-10-20, 16:04

bujna wyobraźnia albo bardzo słaba znajomość prawa
Marek1603 - 2015-10-20, 16:26

czaju napisał/a:
serio ktoś patrzy na to czy samochód ma 6 czy 7 lat?

Tak, patrzy. Ubezpieczyciel jak ma ci wypłacić odszkodowanie. Oczywiście odpukać. Data rejestracji np. 2016 ale produkcji 2015 i możesz im dmuchnąć. Nie wiem czy od 7 lat się coś w tej kwestii zmieniło.

woj_tek - 2015-10-20, 16:53

Karenzo napisał/a:
bujna wyobraźnia albo bardzo słaba znajomość prawa

Pierwszy z brzegu przykład - utracone korzyści. Ludzie nie znają swoich praw. Miałeś wypadek, nie masz AC to nic nie szkodzi. Z Twojego OC wypłacą odszkodowanie Twojej żonie jeśli trafiła do szpitala. Kto o tym wie?

Nie, nie jest to bujna wyobraźnia. Kwestia umowy z dilerem - jak brzmiała

woj_tek - 2015-10-20, 17:00

""Wyłączona jest odpowiedzialność SPRZEDAWCY za utracone korzyści" i podobne są w rejestrze klauzul niedozwolonych, więc nawet jeśli są takie zapisy to nie są ważne.
Karenzo - 2015-10-20, 17:04

nie chce mi się rozpisywać ale po pierwsze zobacz sobie umowe zamówienia auta po drugie nie ma takiego czegoś jak "utracone korzyści " co najwyżej straty a takowe też trzeba wykazać
po trzecie w umowie zawsze jest dopisek o nie przewidywalnych sytuacjach na które producent na pewno się powoła .
po czwarte data przewidywana a data realizacji zamówienia to dwa odległe terminy .
po piątek ty masz skromny kapitał a importer miliony złoty na sądzenie w naszym systemie (nie)sprawiedliwości
a średni okres trwania takiego procesu sądowego wiesz ile wynosi ? ewentualne odszkodowanie będzie żałosne do poniesionych kosztów

to nie USA u nas sądownictwo to zabawa dla cierpliwych i bogatych
Ludzie się procesują latami o nowe samochody które nie odpalają gdzie sprawa jest oczywista a strata łatwa do udowodnienia .

Karenzo - 2015-10-20, 17:10

woj_tek napisał/a:
""Wyłączona jest odpowiedzialność SPRZEDAWCY za utracone korzyści" i podobne są w rejestrze klauzul niedozwolonych, więc nawet jeśli są takie zapisy to nie są ważne.

http://rf.gov.pl/czesto-z..._zastepc__20289
tak jak tutaj piszą
utracone korzyści to możliwa do udowodnienia strata zarobku
jak nie bierzesz na firmie raczej nie do udowodnienia

walter_g - 2015-10-20, 17:18

A w moim przypadku tak właśnie było.

Auto było kupowane jako taxi, a żeby było oszczędniej to z LPG. Przez to, że wydanie auta się przedłużało, ponosiliśmy dodatkowe koszty związane z benzyną + naprawy samochodu, które trzeba było przeprowadzić w związku z tym, że auto jeszcze było przez nas użytkowane.

Dlatego nie polecam tego salonu (Auto-Zięba Katowice)

woj_tek - 2015-10-20, 17:21

To akurat proste do udowodnienia. Jeżeli miałeś dostać w maju samochód wart był więcej niż gdybyś dostał w sierpniu. Realnie cena auta z danego rocznika spadła z miesiąca na miesiąc. Więc możesz się domagać wypłaty tej różnicy. Diler sam sprzedaje samochody taniej pod koniec roku - dodatkowy argument przed sądem.

Opisać dokładnie o co chodzi słowami jest trudno - ale taki przykład - dostajesz auto które jest tylko 3 miesiące rocznikowe, a powinieneś dostać takie które będzie rocznikowo 7 miesięcy. Ma to też znaczenie przy późniejszej odsprzedaży - samochód z nie Twojej winy jest warty mniej. Ale utracona korzyść to przykład pierwszy z brzegu.

woj_tek - 2015-10-20, 17:43

Dalsza utracona korzyść - w tym czasie Twój kapitał był zamrożony, nie mogłeś go zainwestować na lokacie.

Jednostkowo to nie wychodzi dużo ale razem złożone - jest to już jakaś kwota. Teraz najlepiej notować ile litrów pali Twój samochód potem porównujesz z tym co palił poprzedni - różnica to przecież Twoja utracona korzyść. Na tym akurat można naprawdę dużo zarobić.

woj_tek - 2015-10-20, 17:45

Skoro oni Ciebie wydymali, to nie widzę powodu bycia fair wobec nich. Oszukiwali Ciebie, kłamali ci w oczy niech za to odpowiedzą.
woj_tek - 2015-10-23, 13:51

Powiem tak niepoważne jest trochę że w żadnym salonie w Krk, nie mozna przejechac się na jazdę próbną żadną wersją Dacii Lodgy. To takie kupowanie auta z obrazka...
Marek1603 - 2015-10-23, 14:50

Zapraszam do Olkusza albo jutro będę wracał po obiedzie obwodnicą to możesz oglądnąć i się przejechać.
woj_tek - 2015-10-23, 15:01

Marek1603 napisał/a:
Zapraszam do Olkusza albo jutro będę wracał po obiedzie obwodnicą to możesz oglądnąć i się przejechać.

Dzięki za propozycje :-) Ale niestety jutro ma kuzynka wesele. Zrobiłęm ticket-a do centrali, zobaczymy co odpowiedzą. Dla mnie to takie troche cwaniactwo ze strony krakowskich dilerów - byle przenieść wszystkie koszty na innych (nie płacić za samochód demo). Okazało się że każdy tak zrobił i nie da się sprawdzić auta. Podejrzewam że gdyby był tylko 1 diler w Krakowie, to nie byłoby problemu.

Karenzo - 2015-10-23, 15:09

koledzy juz pisali ...
była niedawno zmiana silnikowa na euro 6
auta z euro 5 sprzedawać już nie wolo więc dillerzy musieli sprzedać demówki a nowe dopiero produkują
nawet super ekspres o tym pisał http://superauto24.se.pl/...o-6_666848.html

GORDINI - 2015-10-23, 15:57

woj_tek napisał/a:
To takie kupowanie auta z obrazka...

Kilka aut już tak kupiłem w tym Lodgy

eplus - 2015-10-23, 17:22

woj_tek napisał/a:

No dobra, a jak udowodnię, że wygrałem w Totka i poszedłem na nogach zgłosić wygraną, ale już było zamknięte, a następnego dnia było po terminie? A gdybym dostał auto na czas, to bym pojechał i zdążył, a wygrana mogła być 200 miliardów na stare, bo tak się zdarza, czyli 20 milionów PLN... :?:

gregorisan - 2015-10-23, 17:25

GORDINI napisał/a:

woj_tek napisał/a:
To takie kupowanie auta z obrazka...

Kilka aut już tak kupiłem w tym Lodgy

Ja również - bez jazdy próbnej..nawet nie siedziałem w kupowanym aucie.
Ale następnym razem jak bym się zdecydował na nowy samochód to już jednak podejdę do tego trochę inaczej.

woj_tek - 2015-10-26, 15:23

eplus napisał/a:

No dobra, a jak udowodnię, że wygrałem w Totka i poszedłem na nogach zgłosić wygraną, ale już było zamknięte, a następnego dnia było po terminie? A gdybym dostał auto na czas, to bym pojechał i zdążył, a wygrana mogła być 200 miliardów na stare, bo tak się zdarza, czyli 20 milionów PLN... :?:

:-D Sąd ci powie że miałeś cały miesiąc na zgłoszenie tej wygranej, więc przegrasz sprawę ;-)

eplus - 2015-10-26, 19:30

No i właśnie cały miesiąc czekałem na auto.
arczi_88 - 2015-10-26, 19:52

W miesiąc to nad morze do tej kolektury zajdziesz ;-)