Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2014-05-18, 23:01
Problemy z klimatyzacją - wersja od 2012 r.
Autor Wiadomość
BoloSr 
Moderuje DusterKlub



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 90KM
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate
Pomógł: 6 razy
Wiek: 42
Dołączył: 29 Lip 2012
Posty: 1270
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2013-08-04, 18:42   Problemy z klimatyzacją - wersja od 2012 r.

Witam
Po dzisiejszej trasie mam małe pytanie bo chyba mam coś nie tak z klimatyzacja :( po godzinie jazdy przestaje lecieć zimne powietrze chociaż klima włączona :( wyłączę ja na 5-10 minut i znowu włączę i jest oki. Mial ktoś taki przypadek ?
 
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce4WD
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 69 razy
Wiek: 42
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 6594
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2013-08-04, 20:47   

Sprawdź sobie w serwisie klimy bo może masz mało (na granicy) czynnika i wyłącza ją czujnik ciśnienia.
 
 
BoloSr 
Moderuje DusterKlub



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 90KM
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate
Pomógł: 6 razy
Wiek: 42
Dołączył: 29 Lip 2012
Posty: 1270
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2013-08-05, 06:18   

Marek1603 napisał/a:
Sprawdź sobie w serwisie klimy bo może masz mało (na granicy) czynnika i wyłącza ją czujnik ciśnienia.


ale to chyba by wylaczal od razu a nie po jakims czasie ???
widze ze trza bedzie sie z ASo przywitac :)
_________________
 
jurek 


Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna
Pomógł: 3 razy
Wiek: 69
Dołączył: 20 Wrz 2007
Posty: 864
Skąd: krakow
Wysłany: 2013-08-05, 09:57   

Może być tak jak pisze Marek. Czynnik, który dali zamiast freonu dość szybko znika, mimo, że aparat nie wykazuje nieszczelności. Ale może też być coś z elektroniką. pozdr
 
BoloSr 
Moderuje DusterKlub



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 90KM
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate
Pomógł: 6 razy
Wiek: 42
Dołączył: 29 Lip 2012
Posty: 1270
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2013-08-05, 10:07   

jurek napisał/a:
Może być tak jak pisze Marek. Czynnik, który dali zamiast freonu dość szybko znika, mimo, że aparat nie wykazuje nieszczelności. Ale może też być coś z elektroniką. pozdr


czyli generalnie dzisiaj sie umowilem na serwis do ASO ktory przyjmnie mnie w czwartek i zobaczymy co wykombinuja :)
_________________
 
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce4WD
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 69 razy
Wiek: 42
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 6594
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2013-08-05, 10:14   

To zależy w którym miejscu jest czujnik oraz jak cały układ się zachowuje.
Sprężarka po włączeniu robi ciśnienie za nią, które się po pewnym czasie stabilizuje, a podciśnienie przed. Jeżeli depniesz po gazie zacznie cisnąć więcej i zrobi za duże podciśnienie może to wyłapać czujnik i ją wyłączyć. Dziwne tylko że jej nie włącza jak się warunki ustabilizują. Chyba, że włącza po ponownym odpaleniu auta to może być ok.
 
 
BoloSr 
Moderuje DusterKlub



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 90KM
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate
Pomógł: 6 razy
Wiek: 42
Dołączył: 29 Lip 2012
Posty: 1270
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2013-08-05, 10:46   

Marek1603 napisał/a:
To zależy w którym miejscu jest czujnik oraz jak cały układ się zachowuje.
Sprężarka po włączeniu robi ciśnienie za nią, które się po pewnym czasie stabilizuje, a podciśnienie przed. Jeżeli depniesz po gazie zacznie cisnąć więcej i zrobi za duże podciśnienie może to wyłapać czujnik i ją wyłączyć. Dziwne tylko że jej nie włącza jak się warunki ustabilizują. Chyba, że włącza po ponownym odpaleniu auta to może być ok.


bylo tka ze w trasie jak lecialem zauwazylem ze cos cielo sie zaczyna robic i macam nawiewy a tu ciepla a nie zimno i wtedy klime wylaczylem i po chwili jazdy 5-10 minut znowu ja wlaczylem i wtedy dzialal dalej ale czy dluzej by dzialala to nie wiem bo juz dojechalem tak gdzie chcialem i z powrotem to samo mialem :(
_________________
 
krakry1 
Festina lente !!!



Marka: Dacia / VW
Model: Sandero / Up
Silnik: 1,5 dCi 85KM/60 KM
Rocznik: 2010 / 2014
Wersja: Laureate
Pomógł: 12 razy
Wiek: 52
Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 2887
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2013-08-05, 10:53   

Pomimo, że Dusterek nowym jest - sprawdziłbym jednak ilość czynnika i zarazem ciśnienia w układzie klimy (czy wyrównane i czy nie zawiesza się zawór powrotny - chyba tak to się nazywa - od niego zależą min. prawidłowe ciśnienia). Sam miałem tak, że klima pracowała, ale słabo. Myślałem, że ten model, tak ma. Dopiero po gwarancji, gdy nabili mi klimę w serwisie klimy (nie ASO) zobaczyłem jakie są pełne możliwości Daćkowej klimy.
 
BoloSr 
Moderuje DusterKlub



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 90KM
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate
Pomógł: 6 razy
Wiek: 42
Dołączył: 29 Lip 2012
Posty: 1270
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2013-08-05, 10:55   

krakry1 napisał/a:
Pomimo, że Dusterek nowym jest - sprawdziłbym jednak ilość czynnika i zarazem ciśnienia w układzie klimy (czy wyrównane i czy nie zawiesza się zawór powrotny - chyba tak to się nazywa - od niego zależą min. prawidłowe ciśnienia). Sam miałem tak, że klima pracowała, ale słabo. Myślałem, że ten model, tak ma. Dopiero po gwarancji, gdy nabili mi klimę w serwisie klimy (nie ASO) zobaczyłem jakie są pełne możliwości Daćkowej klimy.


Rozmawialem ze znajomym ktory pracuje w ASO i inaczej tego nie widzi jak wlasnie to co mowisz :)
_________________
 
krakry1 
Festina lente !!!



Marka: Dacia / VW
Model: Sandero / Up
Silnik: 1,5 dCi 85KM/60 KM
Rocznik: 2010 / 2014
Wersja: Laureate
Pomógł: 12 razy
Wiek: 52
Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 2887
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2013-08-05, 10:59   

Jeżeli masz znajomego w ASO to niech przypilnuje Twojego autka - żeby porządnie nabili i wyrównali ciśnienia. Jeżeli spartolą to reklamacja (będą twierdzić i tak, że wszystko OK). Albo jedź do porządnego serwisu klimy i odżałuj te kilkadziesiąt złotych za usługę (myślę, że czynnika na dobicie, nie powinno dużo brakować).
 
BoloSr 
Moderuje DusterKlub



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 90KM
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate
Pomógł: 6 razy
Wiek: 42
Dołączył: 29 Lip 2012
Posty: 1270
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2013-08-05, 11:01   

krakry1 napisał/a:
Jeżeli masz znajomego w ASO to niech przypilnuje Twojego autka - żeby porządnie nabili i wyrównali ciśnienia. Jeżeli spartolą to reklamacja (będą twierdzić i tak, że wszystko OK). Albo jedź do porządnego serwisu klimy i odżałuj te kilkadziesiąt złotych za usługę (myślę, że czynnika na dobicie, nie powinno dużo brakować).


mam dobrego i to on bedzie robil wiec jestem spokojny :)a jechac gdzie indziej to narazie mi sie niechce bo mam niby gwarancje :)
_________________
 
krakry1 
Festina lente !!!



Marka: Dacia / VW
Model: Sandero / Up
Silnik: 1,5 dCi 85KM/60 KM
Rocznik: 2010 / 2014
Wersja: Laureate
Pomógł: 12 razy
Wiek: 52
Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 2887
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2013-08-05, 11:02   

I tak trzymać - znajomy w ASO - pożyteczna sprawa. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez krakry1 2013-08-05, 11:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
BoloSr 
Moderuje DusterKlub



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 90KM
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate
Pomógł: 6 razy
Wiek: 42
Dołączył: 29 Lip 2012
Posty: 1270
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2013-08-09, 13:46   

krakry1 napisał/a:
I tak trzymać - znajomy w ASO - pożyteczna sprawa. :mrgreen:


Auto w ASo drugi dzionek i okazalo sie ze padl czujnik i tu pytanie ile tam czujnikow siedzi ??? orientuje sie ktos ??? bo to niby oficjana wersja z serwisu :) a co i jak to mi kumpel poznije powie :)
_________________
 
kubalonek 


Marka: Dacia
Model: mcv
Silnik: 1.5 dci
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Mar 2010
Posty: 193
Skąd: Radom
Wysłany: 2013-08-11, 18:23   

Sprawdź czy pokrętło nawiewu masz na maxa skręcone ( na niebieskim polu ).
 
BoloSr 
Moderuje DusterKlub



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 90KM
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate
Pomógł: 6 razy
Wiek: 42
Dołączył: 29 Lip 2012
Posty: 1270
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2013-08-12, 06:16   

kubalonek napisał/a:
Sprawdź czy pokrętło nawiewu masz na maxa skręcone ( na niebieskim polu ).


wybacz ale to raczej podpowiedz dla przedszkolaka :)
umnie wyszlo ze padl czujnik temperatury na parowniku :( i jak sie okazalo nie bylem pierwszy z tym przypadkiem w tym samym dniu przyjechal gosciu tez Dusterem z tak sama usterka :(
_________________
 
keikan 
albo Duster, albo nic!



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4 / Sandero II
Silnik: 1,6 16V / 1,2 16V
Rocznik: 2012 / 2014
Wersja: Laureate
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 06 Lut 2012
Posty: 949
Skąd: Krak-OFF
Wysłany: 2013-08-12, 09:45   

w razie czego pociesz nas i powiedz, że wymienione bezpłatnie w ramach gwarancji?
_________________
http://www.daciaklub.pl/f...=7001&start=100
 
BoloSr 
Moderuje DusterKlub



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 90KM
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate
Pomógł: 6 razy
Wiek: 42
Dołączył: 29 Lip 2012
Posty: 1270
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2013-08-12, 09:55   

keikan napisał/a:
w razie czego pociesz nas i powiedz, że wymienione bezpłatnie w ramach gwarancji?


z tego co wiem to pojdzie z gwarancji ale czy tak bedzie to sie okaze jak zrobia :)
_________________
 
BoloSr 
Moderuje DusterKlub



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 90KM
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate
Pomógł: 6 razy
Wiek: 42
Dołączył: 29 Lip 2012
Posty: 1270
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2013-08-20, 10:51   

keikan napisał/a:
w razie czego pociesz nas i powiedz, że wymienione bezpłatnie w ramach gwarancji?


Auto zrobione generalnie oprocz tego ze w ASO spedzilo w sumie 3 dni nie zaplacilem ani grosza wszystko w ramach gwarancji :)
_________________
 
tomszafa 
Fotograf amator :)



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 16V 4x2 + LPG
Rocznik: 2012
Wersja: Delsey
Pomógł: 1 raz
Wiek: 35
Dołączył: 21 Mar 2012
Posty: 357
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2013-08-20, 11:42   

BoloSr napisał/a:
keikan napisał/a:
w razie czego pociesz nas i powiedz, że wymienione bezpłatnie w ramach gwarancji?


Auto zrobione generalnie oprocz tego ze w ASO spedzilo w sumie 3 dni nie zaplacilem ani grosza wszystko w ramach gwarancji :)


3 dni na wymiane czujnika.
To jest właśnie fachowość ASO :-P
_________________
www.smfoto.pl

www.dusterklub.pl - KLUB DUSTERA
 
BoloSr 
Moderuje DusterKlub



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 90KM
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate
Pomógł: 6 razy
Wiek: 42
Dołączył: 29 Lip 2012
Posty: 1270
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2013-08-21, 18:59   

tomszafa napisał/a:
BoloSr napisał/a:
keikan napisał/a:
w razie czego pociesz nas i powiedz, że wymienione bezpłatnie w ramach gwarancji?


Auto zrobione generalnie oprocz tego ze w ASO spedzilo w sumie 3 dni nie zaplacilem ani grosza wszystko w ramach gwarancji :)


3 dni na wymiane czujnika.
To jest właśnie fachowość ASO :-P


no wiesz maja swoje procedury :)
generalnie znajmy fure 2 dni meczyl az doszedl co i jak a w trzecim dniu robili sama wymiane czujnika a jak fv za to wystawili daci to mnie w sumie nie obchodzi mam gwarancje :)
_________________
 
BoloSr 
Moderuje DusterKlub



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 90KM
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate
Pomógł: 6 razy
Wiek: 42
Dołączył: 29 Lip 2012
Posty: 1270
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2014-04-23, 07:31   

Niestety ale klima znowu padła :(
Wracając wczoraj z dluzszego weekendu po 2 godzinach jazdy z nawiewów zaczeły leciec grudki śniegu wiec znowu auto do ASO idzie :(
_________________
 
BoloSr 
Moderuje DusterKlub



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 90KM
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate
Pomógł: 6 razy
Wiek: 42
Dołączył: 29 Lip 2012
Posty: 1270
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2014-04-24, 18:47   

No i ASO sie nie popisało :(
Auto oddali takie jakie bylo nic nie zrobili jedynie potwierdzili to co sie dzieje i poszla informacja do centrali do Francji a tam jak sie okazuje jest to znana i narzie nie wiedza jak to rozwiazac :( wiec bede musial czekac na akcje przywolawcza jak cos Centrala wymysli :(
_________________
 
grapess 
Bliźni nie lubią, gdy Ktoś inną drogą pragnie iść



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 + LPG
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 03 Kwi 2014
Posty: 655
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2014-04-25, 20:33   

U mnie klima tez ledwo działa. Dzisiaj było troche cieplej. Wiało zimne ale niewiele zimniejsze od tego co bez klimy.
Ostatnio zmieniony przez grapess 2014-04-25, 20:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
adamox 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate
Dołączył: 09 Maj 2014
Posty: 40
Skąd: Wro
Wysłany: 2014-05-09, 11:33   

Cześć witam Panów.
Mam dokładnie ten sam problem co kolega BoloSr.
Byłem z tą klimą już ze 3 razy w serwisie. Wymieniono mi kilka wadliwych rurek ale zauważyłem też, że sprężarka od klimy załącza się i następnie sama wyłącza po kilkunastu sekundach pracy i jest to cykliczne.
Najpierw Panowie nie wiedzieli o co chodzi potem powiedzieli, że tak ma być.
Zainstalowany jest jakiś inny model sprężarki nie standardowy ale jego montaż jest dopuszczalny. Dodam, że za każdym załączeniem sprężarki na nowo, przysiadają delikatnie obroty oraz słychać charakterystyczne syknięcie.
Jestem przekonany, że dzięki temu "super nowoczesnemu rozwiązaniu" musiałem już wymienić akumulator. który padł na drodze w czasie jazdy. Ta klima dalej niby działa niby nie... syka, pryka i strasznie mnie to wkurza. Gdybym wiedział, że zasadzą mi takie g...o do mojego wymarzonego auta nie kupiłbym go. :oops:
 
Dar1962 
ex Diabelska Drakula



Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus
Pomógł: 37 razy
Dołączył: 12 Paź 2011
Posty: 4384
Skąd: Włodawa
Wysłany: 2014-05-09, 13:03   

akurat przysiadanie obrotów i syk to rzecz dość typowa dla większości układów
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne