|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Chlapacze do Logana/Sandero
Szaruś - 2007-12-30, 22:29 Temat postu: Chlapacze do Logana/Sandero Na Allegro są chlapacze, niby pasujące do Logana - http://www.allegro.pl/ite...egane_modu.html
Czy ktoś takie chlapacze montował do MCV? Na ile one rzeczywiście są dopasowane?
dogberry - 2007-12-31, 13:37
Kiedyś myślałem aby założyć ale na forum był wątek (nie pamiętam na tym czy na starym), że one nic nie dają więc dałem sobie z tym spokój.
PAPIRUS - 2007-12-31, 18:26
Witam a ja bylbym zainteresowany -może tylna szyba mniej by się brudzila ,także jesli ktoś zalożył to również prosilbym o opinie jesli nie to dlaczego,z naj życzeniami na nowy rok 2008 Andrzej
jacek - 2007-12-31, 19:22
dogberry napisał/a: | Kiedyś myślałem aby założyć ale na forum był wątek (nie pamiętam na tym czy na starym), że one nic nie dają więc dałem sobie z tym spokój. |
Mam założone oryginalne . Najpierw przód aby chronić podwozie. Później wysupłałem 180 zł założyłem tył szyba o wiele mnie się brudzi.
Szaruś - 2008-01-01, 21:30
Oryginalne są OK.
Tylko trochę żal wydawać 4-5 razy więcej za oryginały, jeżeli nieoryginlane są rzeczywiście dopasowane.
Marek1603 - 2008-01-05, 21:24 Temat postu: Chlapacze z przodu Witam wszystkich posiadaczy Dacii. Zakładałem ostatnio chlapacze z przodu po przejechaniu 30 tyś. km i bardzo się zdziwiłem gdy po odchyleniu nadkola od dołu zobaczyłem coś w postaci mułu rzecznego. Było tego po dwie spore garście w dolnej części błotnika (progu). Zostało to nawciskane tam spod opony i mogło się stać ogniskiem korozji. W związku z tym namawiam do zakładania chlapaczy bo oprócz tego chronimy też progi i drzwi przed kamieniami wyrzucanymi spod kół (praktyczne spostrzeżenie). Ja osadziłem je na silikonie bezbarwnym aby tam się nic nie dostawało. ktoś może powiedzieć idiota bo wszystko uszczelnił i będzie tam wilgoć. Po pierwsze jest otwór w progu aby woda spływała, a po drugie miałem tak zrobione w polonezie i po 11 latach wymieniałem złamany chlapacz i było suchutko i zero rdzy. Do przymocowania używałem kołków do tapicerki z wbijanym w środek tzw. gwoździem i jednego wkręta wewnątrz do połączenia z nadkolem. Chlapacze kupiłem na allegro w firmie AutoVip dość fajnie się dopasowały i proste w montażu.
GeRRaD - 2008-01-05, 21:37
Dzięki za info, jak możesz to wrzuć fotki jak wyglądają te chlapacze na aucie - jak nie będą zbyt szpecić sam założę
Marek1603 - 2008-01-05, 21:47
Podaj maila to ci wyślę parę fotek bo mają za duży rozmiar aby je tutaj zamieścić. Będę zakładał też z tyłu tylko na wiosnę chyba, że będzie wcześniej ciepło.
Szaruś - 2008-01-05, 22:00
AutoVIP ma tylko chlapacze na tylną oś, z tego co się orientuję.
Czy też te same chlapacze masz założone na tylną i przednią oś?
Marek1603 - 2008-01-05, 22:13
Na przód 8cm, a na tył będą 6cm. Jak dla mnie są całkiem fajniutkie.
Marek1603 - 2008-01-05, 22:17
Mała pomyłka na przód 6cm, a na tył 8cm.
Szaruś - 2008-01-05, 22:59
Te kołki do tapicerki to dają razem z chlapaczami?
Pablo78 - 2008-01-06, 00:03 Temat postu: Re: Chlapacze z przodu
Marek1603 napisał/a: | Witam wszystkich posiadaczy Dacii. Zakładałem ostatnio chlapacze z przodu po przejechaniu 30 tyś. km i bardzo się zdziwiłem gdy po odchyleniu nadkola od dołu zobaczyłem coś w postaci mułu rzecznego. Było tego po dwie spore garście w dolnej części błotnika (progu). Zostało to nawciskane tam spod opony i mogło się stać ogniskiem korozji. W związku z tym namawiam do zakładania chlapaczy bo oprócz tego chronimy też progi i drzwi przed kamieniami wyrzucanymi spod kół (praktyczne spostrzeżenie). Ja osadziłem je na silikonie bezbarwnym aby tam się nic nie dostawało. ktoś może powiedzieć idiota bo wszystko uszczelnił i będzie tam wilgoć. Po pierwsze jest otwór w progu aby woda spływała, a po drugie miałem tak zrobione w polonezie i po 11 latach wymieniałem złamany chlapacz i było suchutko i zero rdzy. Do przymocowania używałem kołków do tapicerki z wbijanym w środek tzw. gwoździem i jednego wkręta wewnątrz do połączenia z nadkolem. Chlapacze kupiłem na allegro w firmie AutoVip dość fajnie się dopasowały i proste w montażu. |
Marek, jakbys mógł to poproszę też te fotki, mail wysyłam na priv'a
Z góry dzięki
GeRRaD - 2008-01-06, 00:31
A czy ten sprzedawca Auto VIP to instrukcję mnotażu i gwarancję jakąś daje
jan ostrzyca - 2008-01-06, 08:54
Marek1603 napisał/a: | Podaj maila to ci wyślę parę fotek bo mają za duży rozmiar aby je tutaj zamieścić. Będę zakładał też z tyłu tylko na wiosnę chyba, że będzie wcześniej ciepło. |
Też chciałbym zobaczyć, i inni pewnie też. Może byś założył publiczną galerię w jakimś serwisie np google. Zobacz link:
https://www.google.com/ac...h2&passive=true
Co do chlapaczy, to w katalogu akcesoriów logana są po ok 120 zł sztuka. Wada to upiorna cena, zaleta, że będą pasowały jak ulał (chyba).
Na wiosnę zrobię przegląd podwozia po zimie, założę nadkola i chlapacze oraz wykonam konserwację atykorozyjną profili i kieszeni w karoserii. Co niektórzy mogą mieć inne zdanie, ale w tak traktowanym wartburgu, pierwsze dziurki (i to malutkie) pojawiły się po 15 latach użytkowania.
Marek1603 - 2008-01-06, 16:02
Kołki kupiłem w sklepie z częściami samochodowymi, a w komplecie są tylko wkręty z czego jeden wykorzystałem do przyczepienia chlapacza do nadkola. Z gwarancją szczerze powiedziawszy o tym nie myślałem, ale są wykonane z tworzywa (chyba guma) które przy -20 jest w miarę plastyczne (przy próbie odgięcia ręką), a zarazem sztywne samo w sobie. Zamieszczę drugiego posta o usztywnieniu podłogi bagażnika bo zaczęło mnie denerwować uginanie się dywanika. Poszukam danych AutoVip i zamieszczę później.
Marek1603 - 2008-01-06, 18:26
Aktualnie na allegro są pod nazwą:phuVip-
Chlapacze błotochrony EXTREME model 2007 POLECAM (numer 289261070) tylko19.90zł komplet na jedną oś
Sklep AutoViP od 8 do 16 (22)7258043 694707411 Mielczarek Rafał od 9 do 20 602273581 http://www.chlapacze.pl
GeRRaD - 2008-01-06, 23:03
Chlapacze mają jedną kardynalną WADĘ - nie można wdrapywać się na wyższe krawężniki bo albo się połamią albo wyrwą, przy podjeździe tyłem na 100 %
GeRRaD - 2008-01-06, 23:04
No i jeszcze jest temat wygladu auta - zdobić raczej nie zdobią
Pablo78 - 2008-01-07, 20:44
dzięki za fotki Marek1603
Marek1603 - 2008-01-08, 21:38
Jeszcze jedna uwaga co do montażu chlapaczy. Dobrze jest też zasylikonować połączenie nadkola z nadwoziem na samej górze wokół sprężyny, bo tamtędy też dostaje się błoto i spływa po zewnętrznej części nadkola na dół. Można zobaczyć zacieki na nadkolu po dźwignięciu maski i wpatrzeniu się, w które miejsca spływa woda, a raczej mieszanina wody i ....... wszystkiego co na drodze.
jan ostrzyca - 2008-01-09, 11:15
Marek1603 napisał/a: | Jeszcze jedna uwaga co do montażu chlapaczy. Dobrze jest też zasylikonować połączenie nadkola z nadwoziem na samej górze wokół sprężyny, bo tamtędy też dostaje się błoto i spływa po zewnętrznej części nadkola na dół. Można zobaczyć zacieki na nadkolu po dźwignięciu maski i wpatrzeniu się, w które miejsca spływa woda, a raczej mieszanina wody i ....... wszystkiego co na drodze. |
Mnie bardziej martwi to co spływa po wewnętrznej stronie błotnika. Plastikowe nakole nie skoroduje a błotnik i owszem. Dlatego warto dpdatkqwo zabezpieczyć błotnik od wewnątrz woskiem lub bitexem oczywiście po dokładnym umyciu i wysuszeniu.
KaS602 - 2008-01-10, 18:12
jan ostrzyca napisał/a: | Mnie bardziej martwi to co spływa po wewnętrznej stronie błotnika |
Dokladnie tak. Chlapacze same w sobie wiele nie pomagaja na trwalosc progow bo na nich nie zalega spora ilosc wilgotnego/mokrego blota co ma miejsce w oslonietych szczelinach pod nadkolami. Co do ochrony przed uderzeniami kamieni spod kol - chlapacze tu chyba za wiele tez nie pomoga. W sienie nie ma zadnych chlapaczy i progi sa wytarte i poobijane bardziej od wsiadania i wysiadania do/z samochodu niz od tych kamieni... A sienka w tym roku skonczy 10 lat i ma 240 000 kilometrow przebiegu.
kuba18 - 2008-04-02, 12:41
Marek1603 napisał/a: | Jeszcze jedna uwaga co do montażu chlapaczy. Dobrze jest też zasylikonować połączenie nadkola z nadwoziem na samej górze wokół sprężyny, bo tamtędy też dostaje się błoto i spływa po zewnętrznej części nadkola na dół. Można zobaczyć zacieki na nadkolu po dźwignięciu maski i wpatrzeniu się, w które miejsca spływa woda, a raczej mieszanina wody i ....... wszystkiego co na drodze. |
Marek, jaki silikon radzisz? Bo są takie silikony, które śmierdzą octem. Takich chyba nie należy stosować?
kuba18
Marek1603 - 2008-04-02, 16:53
Kuba ja właśnie taki zastosowałem, a czy będzie dobry to sie okaże. Jak na razie trzyma sie dobrze. Aha najlepiej bezbarwny i dekarski bo ten wydaje mi się jest najtrwalszy.
jurek - 2008-04-03, 09:08
wszystkie silikony wonieja octem. pozdr
waldemar - 2008-07-29, 17:41
no właśnie mnie interesują zamienniki i tył i przód chyba kolega z olkusza pisał o chlapaczachmyśle że teżauto mniej się bedzie brudzić
Marek1603 - 2008-07-30, 08:34
Chlapacze zastępcze do dacii zakupione na allegro(6cm przód i 8cm tył) firma AutoVip www.chlapacze.pl zakładka sklep. Chlapacze extreme komplet 45zł. Polecam bo ja byłem zadowolony bo miałem czystsze drzwi i zderzaki z tyłu. Mają też inne akcesoria do naszych drakulek.
jackthenight - 2008-10-07, 17:17 Temat postu: Chlapacze w Sandero - zdjęcia Kosz to :100 zł a ASO
Samemu w ciągu godziny można je założyć.
SAJSEN - 2008-10-07, 18:00
a gdzie je kupiles?
ja jak pytalem to powiedzieli ze nie ma i nie montuja
mter - 2008-10-07, 18:01
Cudowne chlapacze :D
ASO ma jakieś obiekcje co do własnoręcznie montowanych chlapek ?
Też się nad tym zastanawiam, biorąc pod uwagę to co pisaliście we wcześniejszych postach
to mogą być przydatne, a błotnista jesienno-zimowa pogoda tuż tuż....
jackthenight - 2008-10-07, 18:09
SAJSEN napisał/a: | a gdzie je kupiles?
ja jak pytalem to powiedzieli ze nie ma i nie montuja |
Normalnie w ASO kupiłem dedykowane chlapacze do Sandero.
Najpierw facet powiedział że nie ma i muszą zamówić, ale później sprawdził w kompie i okazało się że już przyszły komplety chlapaczy dedykowanych do Sandero.
Także są i można je kupić.
Sam sobie zamontujesz. Prosty montaż, wręcz banalny z przodu.
Z tyłu trochę tródniej, bo trzeba wiercić dwa otwory - trzeci już jest.
Ja nie wierciłem tylko rozgrzewałem zapalniczką wiertło 2mm i bez wiercenia przebijałem przez plastyk błotnika.
Wraz z chlapaczami masz instrukcję montażu.
Nie tracisz gwarancji przy samodzielnym montażu - taką uzyskałem informacje od ASO.
SAJSEN - 2008-10-07, 18:19
dzieki bardzo
jutro podjade do salonu zrobie mala awanti
zobacze co powie i czy uda mi sie cos zalatwic
mter - 2008-10-07, 18:31
100 zł to koszt sztuki ? czy może (marzenie) kompletu ?
jackthenight - 2008-10-07, 20:11
mter napisał/a: | 100 zł to koszt sztuki ? czy może (marzenie) kompletu ? |
100 zł to koszt całego kompletu - 4 sztuki.
jackthenight - 2008-10-07, 20:15
Kratylos napisał/a: | pozdrawiam kolege od chlapaczy - wpis po naszym spotkaniu juz na moim blogu ;) |
Ja również pozdrawiam.
Ale napisałeś że w Sandero miałeś głowę za blisko sufitu :) a to dlatego że
ja jeżdżę na najwyższym ustawieniu fotela. Wystarczyło mi powiedzieć to bym ci obniżył fotelik i wtedy głowa od sufitu trochę by się oddaliła. :)
stempik - 2008-10-07, 20:54
jackthenight napisał/a: | 100 zł to koszt całego kompletu - 4 sztuki. |
120 zapłaciłem za sam przód, i puki co tak zostało. szkoda że nie wiedziałem wcześniej bo przód pewnie by pasował. Nie mogę doczytać w jakim to serwisie jest taka cena
jackthenight - 2008-10-07, 21:33
stempik napisał/a: | jackthenight napisał/a: | 100 zł to koszt całego kompletu - 4 sztuki. |
120 zapłaciłem za sam przód, i puki co tak zostało. szkoda że nie wiedziałem wcześniej bo przód pewnie by pasował. Nie mogę doczytać w jakim to serwisie jest taka cena |
W Łodzi u Przygucckich tyle mnie kosztowały te chlapacze.
SAJSEN - 2008-10-08, 18:34
bylem dzis w salonie i zamowilem sobie chlapacze
okazalo sie ze sa, ale nie maja na stanie
koszt 50 zl przod i 50 tyl
taka cena na modlinskiej decar
jackthenight - 2008-10-08, 19:17
SAJSEN napisał/a: | bylem dzis w salonie i zamowilem sobie chlapacze
okazalo sie ze sa, ale nie maja na stanie
koszt 50 zl przod i 50 tyl
taka cena na modlinskiej decar |
Czyli cena jak w każdym ASO :)
Fromage - 2008-12-19, 21:47
Wczoraj montowałem, godzina 10 i zrobiona - i jak ładnie wygląda!!
yarocz - 2008-12-20, 12:31
Witam,
chlapacze do Logana można kupić u polskiego producenta po 20 zł przód kpl. i 20 zł tył kpl.
Trzeba tylko dokupić we własnym zakresie kołki do mocowania w aucie - kilka zł.
Dostępne są także dywaniki bagażnika.
Do MCV za 85 zł.
Podane ceny są z przed m-ca gdy sam kupowałem więc mogły ulec zmianie.
Kontakt to:
Firma: REZAW-PLAST
ul. Leśna 46
05-083 Zaborów
ul. Ciepłownicza 1
05-480 Karczew
codziennie w godzinach 8:00-20:00
tel. kom.: 0-609-604-720
od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00-16:00
tel.biurowy: 022 / 733-55-08
e-mail: sklep@rezaw-plast.pl
Mariusz - 2008-12-20, 20:19
A powiedzcie mi oprócz wyglądu (rzecz gustu) dają coś pozytywnego te chlapacze?
laisar - 2008-12-20, 20:31
Przednie - teoretycznie nieco ochraniają podwozie przed wyrzucaniem żwiru itp spod kół.
loganik - 2008-12-20, 21:13
Teoretycznie może tak, ale praktycznie dość dobrze chronią spód przed kamykami, ale co najważniejsze, nie mam ochlapanych błotem drzwi przednich po przejechaniu choćby małej kałuży. Zamontowałem fabryczne po 2 latach zastanawiania się czy zamontować
stempik - 2008-12-21, 01:10
Cytat: | A powiedzcie mi oprócz wyglądu (rzecz gustu) dają coś pozytywnego te chlapacze? |
Dziś przejechałem przez 100 metrowy odcinek błota. Jechałem dość wolno a i tak mam to błoto na dachu więc chyba jednak coś dają.
Mariusz - 2008-12-22, 04:59 Temat postu: Re: Chlapacze w Sandero - zdięcia
jackthenight napisał/a: | Kosz to :100 zł a ASO
Samemu w ciągu godziny można je założyć. |
Ładnie wyglądają i może rzeczywiście coś dają!!!
Chyba pojadę do Ciebie żebyś mi założył
jackthenight - 2008-12-22, 06:24 Temat postu: Re: Chlapacze w Sandero - zdięcia
Mariusz napisał/a: | jackthenight napisał/a: | Kosz to :100 zł a ASO
Chyba pojadę do Ciebie żebyś mi założył |
Nie ma najmniejszego problemu, z chęcią pomogę :)
Mariusz - 2008-12-23, 19:57 Temat postu: Re: Chlapacze w Sandero - zdięcia
jackthenight napisał/a: | Mariusz napisał/a: | jackthenight napisał/a: | Kosz to :100 zł a ASO
Nie ma najmniejszego problemu, z chęcią pomogę :) |
Trzymam Cię za słowo!!Umówimy się po nowym roku i je z ałożymy
jackthenight - 2008-12-23, 21:03 Temat postu: Re: Chlapacze w Sandero - zdięcia
Mariusz napisał/a: | jackthenight napisał/a: | Mariusz napisał/a: | jackthenight napisał/a: | Kosz to :100 zł a ASO
Nie ma najmniejszego problemu, z chęcią pomogę :) |
Trzymam Cię za słowo!!Umówimy się po nowym roku i je z ałożymy |
oki
ADAM 12 - 2008-12-23, 21:38
yarocz napisał/a: | chlapacze do Logana można kupić u polskiego producenta po 20 zł przód kpl. i 20 zł tył kpl. |
Te chlapacze z Rezaw'a prawie pasują,jednak b.dobrze spełniają swoje zadanie.Trzeba tylko naciąć przednie w miejscu łączenia progu,przynajmniej ja tak zrobiłem
jackthenight - 2008-12-23, 22:10
ADAM 12 napisał/a: | yarocz napisał/a: | chlapacze do Logana można kupić u polskiego producenta po 20 zł przód kpl. i 20 zł tył kpl. |
Te chlapacze z Rezaw'a prawie pasują,jednak b.dobrze spełniają swoje zadanie.Trzeba tylko naciąć przednie w miejscu łączenia progu,przynajmniej ja tak zrobiłem |
Adamie ale kolega ma Sandero a nie Logana, więc na pewno te z Rezaw'a nie pasują.
Poza tym np. ja wole oryginalne bo pasują najlepiej i spasowanie ich jest idealne bez docinania itp.
ADAM 12 - 2008-12-24, 08:04
jackthenight napisał/a: | Adamie ale kolega ma Sandero a nie Logana, więc na pewno te z Rezaw'a nie pasują |
Kolega Yarocz ma MCV i zachwala konkretny model,i jak wszystkie uniwersalne mają one swoje wady. Jednak u mnie po drobnej modyfikacji działaja naprwdę dobrze,mam również wykładzinę w bagażniku z tej firmy i tez sobie ją chwalę.
A co do orginału-ja też wolałbym fabryczne, jednak jak kupowałem drakulę,to w żadnym salonie nawet nie słyszeli o takim wyposażeniu, wiec niemiałem wyboru.
Zyczę wszystkim wesołych świąt, i oby wasze drakule w nowym roku nie oglądały serwisów nawet z daleka
yarocz - 2008-12-31, 21:51
U mnie spasowałem bez żadnego nacinania.
wojtas_master - 2009-11-05, 14:40 Temat postu: Chlapacze Witam
Jako, że pora roku jest jaka jest, moja dacia na dolnych progach i w okolicach nadkoli i błotników jest zachlapana błotem/ kałużami itp. Znalazłem na allegro
http://allegro.pl/item780...acia_logan.html
taki oto zestaw chlapaczy, jak za starych dobrych czasów był montowany w samochodach. Chciałbym sobie takie coś zamontować, w związku z czym pytanie do was :
Czy ktoś z was posiada zamocowany i jest zadowolony z takiego lub podobnego zestawu ?
Myślę, że jest to dosyć przydatne, tylko nie wiem czy auto nie będzie wyglądało "idiotycznie" :D
psur - 2009-11-05, 15:46
Ja mam chlapacze (fabryczne), możesz zerknąć jak wyglądają: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=495 Być może uda mi się wieczorem jeszcze trochę zdjęć wrzucić.
jackthenight - 2009-11-05, 15:51
Ja też kupiłem i założyłem fabryczne chlapacze - zdjęcia są tutaj :
http://www.daciaklub.pl/f...p?p=18392#18392
Koszt chlapaczy to 100 zł - na pewno więcej niż 38 zł (nieoryginalne) ale przynajmniej oryginalne są lepiej spasowane i łatwiej je zamontować.
Mariusz - 2009-11-05, 18:24
Jackthenight powiedz szczerze dają coś te chlapacze?
jackthenight - 2009-11-05, 19:16
Dają Mariusz, dają. Nie ma zachlapanych drzwi, progów - wszystko czyste - także chlapacze to dobry zakup.
Druga strona, że auto z chlapaczami wygląda lepiej, nabiera takich lepszych kształtów.
DAREK - 2009-11-05, 20:53
Te chlapacze z ogłoszenia (przednie) trzeba będzie chyba trochę przyciąć na rant pod progiem. Kupiłem podobne i troche się męczyłem z dopasowaniem. Zamocowałem je kołkami do istniejacych otworów w nadkolu (po wyjęciu starych kołków). Warto je zamontować. Przede wszystkim progi i dół drzwi nie jest tak bardzo obijany przez kamienie i żwir. Wyglądają też zupełnie dobrze. Wiele samochodów, szczególnie japońskich i koreańskich ma chlapacze zamontowane standardowo.
Mariusz - 2009-11-06, 16:32
jackthenight napisał/a: | Druga strona, że auto z chlapaczami wygląda lepiej, nabiera takich lepszych kształtów. |
To fakt lepiej prezentuje się autko z chlapaczami
benny86 - 2009-11-19, 23:02
A ta cena 100zł to za sztukę czy komplet 2 lub 4 ?
Pytam bo rozrzut cenowy wtego tupy akcesoriach jest ogromny (różnica w jakości też bywa spora...)
jackthenight - 2009-11-20, 11:41
Koszt 100zł to za cały komplet na przód i tył, czyli za 4 sztuki.
Czyli jeden chlapacz kosztuje 25 zł, razem 4 chlapacze to 100 zł :)
Wydając 100 zł masz oryginalne gumowe chlapacze, dopasowane do twojego auta bez konieczności nacinania itp.. W komplecie są złączki, spinki, bardzo przejrzysta instrukcja - dzięki której nawet dziecko założy chlapacze.
benny86 - 2009-11-20, 22:58
A to przy kupnie nowej Daćki chyba nie warto kombinować tylko brać oryginały (a tak swoją szosą to w takiej Laurette mogłyby być darmowe...)no, chyba że sprzedawca będzie miał dobry dzień i dorzuci taki drobny gratisik:)
Fromage - 2009-11-21, 21:51
benny86 napisał/a: | A to przy kupnie nowej Daćki chyba nie warto kombinować tylko brać oryginały (a tak swoją szosą to w takiej Laurette mogłyby być darmowe...)no, chyba że sprzedawca będzie miał dobry dzień i dorzuci taki drobny gratisik:) |
Przy negocjacjach chyba lepiej np o radiu porozmawiać, może o alarmie. Ale chlapacze...
Zresztą kiedyś był post na temat gratisów.
Toczek - 2010-05-19, 07:14 Temat postu: Chlapacze Rezaw plast Ja kupiłem chlapacze z Rezaw-plastu (40zł komplet przód i tył)i okazało się, że są to najprawdopodobniej oryginały, miejsce produkcji Pitesti Rumunia, guma bardzo fajna, odpowiednio sztywna, ale też ugina się co może być przydatne przy wyższych krawężnikach. Pasują bardzo dobrze, mają otwory tam gdzie są w nadkolach i błotnikach, montaż dosyć prosty i szybki (ja zamocowałem na kołkach plastikowych w oryginalnych otworach oraz dodatkowo na kleju Loctite). Co dają? Nie brudzą się przede wszystkim drzwi, tylna szyba też dłużej jest czysta, miałem nadzieję, że uciszę nimi trochę szum kamyków o podwozie, ale to się nie zmieniło.
Może później wrzucę jakieś fotki
Stig_PL - 2010-06-11, 21:51 Temat postu: Chlapacze do Daci Logan Sedan Witam wszystkich
Chciałbym się zapytać, czy warto kupować chlapacze do Dacii Logan 2007 1.4 MPi, bo zastanawiam się nad zakupem. Czy opłaca się kupować te co są na allegro w rożnych cenach (38-50 zł), czy u dilerów (po waszych wypowiedziach 100-120zł). Czytałem wasze komentarze na ten temat, są podzielne +/-.
Jeżeli ktoś posiada na swoim samochodzie (Logan sedan) chlapacze, to bym był ogromnie wdzięczny o zarzucenie tutaj.
Z góry dzięki za odpowiedź, w tej sprawie.
Serdecznie Pozdrawiam Piotrek
stempik - 2010-06-12, 09:45
Stig_PL napisał/a: | Jeżeli ktoś posiada na swoim samochodzie |
Kupiłem oryginalne i nie wiem czy nie zdejmę.
Są do d.. , no ale to moja ocena.
1. Mocowanie na krawędzi błotnika trzyma całkiem nieźle ale za to wewnątrzną zapinkę gubię raz na miesiąc. W efekcie część chlapacza puka o karoserię.
2. Po zamontowaniu przednich chlapaczy staje się dość trudne oczyszczenie przestrzeni pomiędzy błotnikiem a karoserią.
3. Możliwość pojawienia się korozji na krawędzi błotnika w miejscu gdzie przylega chlapacz.
Zastanawiam się nad zdemontowaniem ich i przyklejeniem w miejscu gdzie błoto uderza w karoserię przezroczystej folii.
jackthenight - 2010-06-12, 19:07
stempik napisał/a: | Mocowanie na krawędzi błotnika trzyma całkiem nieźle ale za to wewnątrzną zapinkę gubię raz na miesiąc. W efekcie część chlapacza puka o karoserię. |
Wiesz, mi ta wewnętrzna zapinka również raz wypadła. I co się okazało ?
Jak pojechałem do ASO, to takiej zapinki nie mieli - natomiast mieli taką zapinkę od wygłuszeń jakie posiadamy w aucie - ale niestety ta zapinka była za krótka i trzymała się bardzo słabo.
Wreszcie poszukali i znaleźli zapinkę taką jaka powinna być do chlapaczy.
Moim błędem przy montażu chlapaczy (a sam je zakładałem) było to, iż tej wewnętrznej zapinki nie dokręciłem tylko wcisnąłem. Okazuje się, że tylko wciśnięta zapinka łatwo wylatuje i można ją szybko stracić - te zapinki trzeba jeszcze dokręcić. Od tej pory już rok zapinki wewnętrzne są na swoim miejscu i bardzo mocno się trzymają (z uwagi na to że mi kiedyś właśnie zginęła co jakiś czas sprawdzam czy są te zapinki) - także trzeba je dokręcić jeszcze.
Potworny - 2010-06-12, 20:34
Stig_PL napisał/a: | Chciałbym się zapytać, czy warto kupować chlapacze do Dacii... |
Zapinki w przy oryginalnych chlapaczach zgubiłem „z przodu” dwa razy: raz jak wjechałem w błoto i chlapacz "zarył " w błoto.
Drugi raz w głębokich koleinach śnieżnych ostatniej zimy. Z tych samych powodów co poprzednio to jest przez mocne uderzenie w chlapacz.
Zapinki mają taką "konstrukcje" by przy pewnej wartości siły przyłożonej w dolnej części chlapacza odpaść a nie „wywalić” część blach z „flakami”..
Mam oryginały zakładane w ASO i są z dobrego tworzywa.
Długo zastanawiałem się nad ich konstrukcją to jest "rantem" przy błotniku wystającym na błotnik (przecieranie – korozja) ale nie znalazłem alternatywy dla "oryginałów".
Ocena estetyki, wyglądu, tych błotników to "rzecz gustu" "de gustibus non est disputandum"....
Jedynie, nie ma co kwestionować przydatności takich chlapaczy (szczególnie przednich) dla trwałości antykorozyjnej elementów blach podwozia (np. progów).
stempik - 2010-06-14, 10:10
jackthenight napisał/a: | Od tej pory już rok zapinki wewnętrzne są na swoim miejscu i bardzo mocno się trzymają |
To że je gubiłem było jedynie moją winą, niemniej kupić potem toto trudno więc postanowiłem je zdemontować.
Od wczoraj autko bryka o kilka dekagramów lżejsze a mnie pozostała do wykonania zaprawka. Niestety chlapacz przetarł lakier aż do metalu.
robertp1983 - 2010-06-16, 05:50
Mam pytanko, mi chlapacze zakładali w serwisie, i ostatnio zauważyłem, że jednej śrubki brakuje, być może po ostatniej naprwie nie dokręcili. Jakie śrubki tam są (podobno WISY) i jak to jest mocowane, czy poprostu oni fabrycznie wkrecają w karoserie czy maja jakiś inny patent?
wox - 2010-06-16, 08:08
Ja taką spinkę kupowałem dwa razy (za pierwszym razem sporo się naszukali; teraz mam numer, więc drugi raz znaleźli bez problemu) - ma nr 7703081054
Koszt - około 2,50 zł (na fakturze 2,61 zł).
Wkręca się ją na gwint istniejacy w karoserii.
robertp1983 - 2010-06-16, 08:45
dziekuje, wczoraj w serwisie jak sie pytałem powiedzieli, że nie maja takich pojedynczych...
No i problem rozwiązał sie sam:/ Dziś chciałem spawdzić to mocowanie chlapacza i zauważyłem, że zapinka jest chlapacza, chyba zrobie tak jak jeden z kolegów i potraktuje go silikonem. do serwisu nie moge sie od kilku dni dodzwonić
robertp1983 - 2010-06-23, 20:11
Dziś byłem w serwisie i kupiłem spinki do chlapaczy (2.66zł za sztukę)podałem numer, który dostałem od kolegi wox i jednak się znalazły a wcześniej móił mi ten sam facet, że tak na sztuki to nie maja;). tylko, że nieźle się zdziwiłem, bo u mnie wygląda jakby chlapacze były przykręcane do karoserii zwykłymi śrubkami, a Pan mi przyniósł kawałek plastyku. Jednak okazało sie że zakupiona spinka jednak pasowała troche sie odróżnia sie od pozostałych bo jest ze 4 raz większa ale przynajnmniej chlapacz nie skacze:). Dziekuje za pomoc.
Lukas87 - 2010-12-30, 18:45
czy z logana pasuja do sandero chlapacze?? bo na allegro widze ze sa do logana
Pawlo - 2011-07-06, 19:05 Temat postu: Chlapacz ale z przodu koła Witam. Mam pytanko czy zna ktoś może numer fabryczny - i teraz uwaga!!! "dla przedniego chlapacza do tylnej osi"
Teraz sprostowanie widziałem ostatnio logana; który miał założony normalny standardowy chlapacz z tylu pojazdu z tyłu koła oraz z przodu koła i był to oryginał bo rozmawiałem z właścicielem.
laisar - 2011-07-06, 19:28
Prawdopodobnie: lewy - 788130076R, prawy - 788122241R; każdy za 46 zł brutto.
Potrzebne są również 4 "nakrętki" (?): 7703033181 - po 7 zł brutto/szt.
jackthenight - 2011-07-06, 19:52
Jak kupowałem oryginalne chlapacze w ASO do Sandero, to wszelkie śruby były w komplecie - nic oddzielnie nie musiałem dokupywać.
laisar - 2011-07-06, 20:11
Ale tych "chlapaczy" nie ma w kompletach - są wyłącznie jako pojedyncze elementy.
Pawlo - 2011-07-06, 20:18
jackthenight napisał/a: | Jak kupowałem oryginalne chlapacze w ASO do Sandero, to wszelkie śruby były w komplecie - nic oddzielnie nie musiałem dokupywać. |
Ale Ty chyba kupowałeś te zwykłe co się montuje z tyłu koła a mnie chodzi o te z przodu koła ( nie z przodu auta), to jest chyba jakaś nowość bo widziałem to pierwszy raz na oczy
jackthenight - 2011-07-06, 20:21
A już wiem teraz o co chodzi :)
Ale Pawlo sprawdź czy masz w tylnym nadkolu z przodu śruby do których mocujesz te przednie chlapacze, jak ich nie masz to nici.
U siebie też o tym myślałem, ale śrub nie mam, a nakrętki nic nie dadzą bez śrub :)
Pawlo - 2011-07-06, 20:28
Nio muszę sprawdzić. Ale trzeba przyznać że była by to fajna rzecz.
mekintosz - 2011-09-16, 19:47
Odgrzewam kotlet - czy ktos kupował ostatnio chlapacze tylne ? Zamierzam przez zima doposazyc maszyne. W ASO pracownik mowil o cenie ok 100 zl (!) za tylne. Czy cos pomieszal, czy plastik na gieldach tak podrozal o 100% przez rok ?
jackthenight - 2011-09-16, 20:06
mekintosz niestety 100 zł to aktualna cena :
Marek1603 - 2011-09-16, 20:19
No to całkiem niezła cena.
To jeszcze coś zareklamuję dla użytkowników MCV-ek
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5864
I za trzysta zł macie komplet do upiększenia swojej. Ja tez mam takie tylko tochę węższe.
mekintosz - 2011-09-16, 22:25
jackthenight napisał/a: | mekintosz niestety 100 zł to aktualna cena : |
Rok temu przednie były po 50 zl, czy tył byl zawsze drozszy ?
jackthenight - 2011-09-17, 07:39
Kiedyś tył kosztował 50 zł i przód kosztował 50 zł, a teraz tył kosztuje 100 zł i przód kosztuje 100 zł.
mekintosz - 2011-09-17, 11:23
jackthenight napisał/a: | Kiedyś tył kosztował 50 zł i przód kosztował 50 zł, a teraz tył kosztuje 100 zł i przód kosztuje 100 zł. |
Niczym nie uzasadniony wzrost ;-( Moglem kupic od razu komplet...chytry traci dwa razy ...
mrówa - 2011-09-18, 14:28
mekintosz napisał/a: | jackthenight napisał/a: | mekintosz niestety 100 zł to aktualna cena : |
Rok temu przednie były po 50 zl, czy tył byl zawsze drozszy ? | Niecały rok temu płaciłam ok. 70 zł za tył.
Konrad 51 - 2011-09-25, 17:05
Wielkie dzięki.
A co sądzicie o chlapaczach ? Wiele samochodów jeździ bez nich. Warto je montować i czy u dilera czy samemu.
laisar - 2011-09-25, 18:49
Konrad 51 napisał/a: | co sądzicie o chlapaczach ? |
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=372 - kwestia gustu i tego co dla kogo ważne.
mrówa - 2012-01-13, 11:28
jackthenight napisał/a: | stempik napisał/a: | Mocowanie na krawędzi błotnika trzyma całkiem nieźle ale za to wewnątrzną zapinkę gubię raz na miesiąc. W efekcie część chlapacza puka o karoserię. |
Wiesz, mi ta wewnętrzna zapinka również raz wypadła. |
Czy to oznacza, żę po zgubieniu zapinki można zgubić też chlapacz?
Potworny napisał/a: |
Zapinki mają taką "konstrukcje" by przy pewnej wartości siły przyłożonej w dolnej części chlapacza odpaść a nie „wywalić” część blach z „flakami”..
|
To akurat przemawia na plus.
jackthenight - 2012-01-13, 22:13
mrówa napisał/a: | Czy to oznacza, żę po zgubieniu zapinki można zgubić też chlapacz? |
Nie. Chlapacz trzyma się jeszcze na dwóch śrubach - także możliwości zgubienia nie ma.
Te zapinki należy przykręcać, a nie wciskać - wtedy zapinka trzyma się mocno i raczej nie da się jej zgubić.
mekintosz - 2012-01-13, 22:18
Ja juz kilka razy zgubilem zapinke od przedniego chlapacza, zazwyczaj jak zahaczylem nim o jakis przedmiot czy bardzo wysoki kraweznik. ASO co ciekawe uzupelnilo bez kosztow
mrówa - 2012-01-14, 08:09
Mówiąc krótko, te chlapacze są przeszkodą w wykorzystywaniu pełnych możliwości auta pozwalającego na pokonywanie owych większych krawężników i tym podobnych.
laisar - 2012-01-14, 09:47
I np ja dlatego się wciąż nie zdecydowałem...
mrówa - 2012-01-14, 10:01
laisar napisał/a: | I np ja dlatego się wciąż nie zdecydowałem... |
Nie masz w ogóle, czy tylko przednich?
laisar - 2012-01-14, 10:37
W ogóle - progi między osiami kontroluję, ale nie widać, żeby się coś działo, natomiast przez tylne szyby i tak mało co widać, to też nie mam parcia...
monopios - 2012-01-26, 23:23
Marek1603 powiedz, jak Ci się sprawują te chlapacze, o których TU piszesz? Czy dalej są ok.
Marek1603 - 2012-01-27, 11:48
Chlapacze te z Autovip miałem w sedanie, a od prawie 4 lat jeż go nie mam, ale polecam jako tanszą alternatywe oryginalnych ze względu na materiał z jakiego są wykonane. W zimie jest w miare elastyczny więc nie ma problemu z obiciem zgromadzonego tam sniegu czy lodu. Jest mały problem z dopasowaniem do progu i błotnika, ale to rzecz drugorzędna. Miejsca gdzie nie dolegał do nadkola uzupełniłem silikonem bezbarwnym dekarskim ponieważ lepiej sie trzyma.
Poza tym na zlocie w zrębicach doszliśmy do wniosku, że ten brud może gromadzić się tam też przez otwory spustowe w podszybiu (na moim chomiku w galerii/podszybie masz zdjęcia) przez co ta modernizacja.
monopios - 2012-01-27, 17:23
Czyli Marku mówisz, że można by było je zamówić. A mam jeszcze jedno pytanie, zanim je kupie to powiedz mi, na ile je oceniasz w skali 0-5 w jakości materiału jak i w możliwości dopasowania?
Marek1603 - 2012-01-27, 18:36
Materiał 5, dopasowanie 3-4 wszystko zależy od zdolności manualnych.
monopios - 2012-01-27, 19:22
Dzięki Marku za info. Zamówię je.
Marek1603 - 2012-01-27, 19:45
Nie ma sprawy. Jak tylko moge to pomagam.
jkab - 2012-03-04, 20:09 Temat postu: Chlapacze do Logan / MCV Witam
Po dwóch tygodniach jazdy MCVka chyba dojrzewam do kupna chlapaczy.
maluch, Clio II i C-Max chlapaczy nie miały ale takiego syfu na drzwiach jak na MCVce to w życiu nie miałem. Przyjrzałem się bliżej wyprofilowaniu nadkola i progu. Niestety jest bardziej "cofnięte" na dole auta w stosunku do koła przez co błoto z koła idzie prosto na drzwi. Zarówno Klijak jak i Max miały koła bardziej cofnięte koło niż progi.
Wiosek: MCVka bez chlapaczy nie pojeżdżę bez "nerw", szczególnie białą.
I teraz dochodzimy do sedna sprawy.
Kupować chlapacze w ASO czy takie z allegro... Te z ASO na pewno będą droższe i zapewne i tak montaż nie jest wliczony w cenę.
Na allegro znalazlem kilka modeli chlapaczy do Logana.
1) http://allegro.pl/chlapac...2183799409.html
2) http://allegro.pl/chlapac...2181819533.html
3) http://allegro.pl/chlapac...2179729980.html
Ceny są podobne. Które polecacie?
Zakładam, że jak sobie autko na podnośniku fabrycznym dźwignę to z montażem sobie jakoś poradzę...i...gwarancji nie stracę...
kubalonek - 2012-03-04, 20:24
Kup fabryczne czyli rumuńskie w serwisie. Ja zapłaciłem ok. 120 zł za komplet. W zestawie instrukcja i śruby . Montaż zajął mi ok godziny. Faktycznie przestały się brudzić drzwi , no i fajniej wygląda.
laisar - 2012-03-04, 20:34
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=372
Oryginalne do MCV-ki:
* faza 1 - przednie: 6001998163, tylne: 6001998221;
* faza 2 - przednie: 6001998601, tylne: 6001998602.
Cena: 100 zł/oś brutto (w obu fazach - czyli komplet P+T=200 zł).
Instrukcje montażu (teoretycznie dla fazy 1, ale w 2. chyba jest niemal identycznie - w każdym razie nie ma osobnych dokumentów):
Koszt montażu w ASO: 0,3 rbg/oś.
monopios - 2012-03-04, 20:39
W modelu nr.1 przedstawiają zdjęcie - już chlapaczy zamontowanych, szkoda że na Peugeo -cie.
jkab - 2012-03-04, 20:54
laisar napisał/a: | http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=372
Oryginalne do MCV-ki:
* faza 1 - przednie: 6001998163, tylne: 6001998221;
* faza 2 - przednie: 6001998601, tylne: 6001998602.
Cena: 100 zł/oś brutto (w obu fazach - czyli komplet P+T=200 zł).
Instrukcje montażu (teoretycznie dla fazy 1, ale w 2. chyba jest niemal identycznie - w każdym razie nie ma osobnych dokumentów):
Koszt montażu w ASO: 0,3 rbg/oś. |
Laisar, dzięki. tego tematu nie wygrzebałem. Znalazłem ten do sandero.
allegrowe chlapacze to około 45 PLN komplet. Rumuńskie 200. Róznica w cenie nie jest do pogardzenia.....
Możesz przenieśc tych kilka postów do wątku o chlapaczach o którym wspominałes?
Marek1603 - 2012-03-04, 21:39
Jak kupisz oryginalne to mam na sprzedaż nakładki na nadkola. Wyglądają jak w stepway-u. http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5864
[ Komentarz dodany przez: laisar: 2012-03-06, 01:49 ]
Komentarz ws wyglądu a la stepway: http://www.daciaklub.pl/f...p=120403#120403.
mekintosz - 2012-06-22, 09:34 Temat postu: Małe chlapacze Sandero [przedchlapacze] .. czy sa dostepne w ASO ? Za ile ?
laisar - 2012-06-22, 13:28
Niecała stówka brutto za parę - ref. 788136158R (lewy) i 788126385R (prawy) - oraz 25 zł za 4 szt. "nakrętka RDL M6x10" - 7703033181.
jackthenight - 2012-06-22, 15:20
Mekintosz a masz wystające śruby w nadkolu do których mógłbyś te chlapacze przykręcić ?
mekintosz - 2012-06-22, 17:47
Mam sruby wystajace. Ciekawe co to za super nakretki ze az tyle kosztuja ? Wychodzi ok 125 zl za komplet ? Zobaczylem je dzis na ulicy w jednej szarej daci i uznalem, za ciekawy patent zabezpieczjacy okolice progow przed kamyczkami mogacymi powodowac ew korozje. Co sadzicie o tych mini chlapaczach ? Zauwazylem, ze niektore auta ze stajni VW czy toyoty tez takowe maja fabrycznie. Oczywiscie daciowe sa XXL
Nikita_Bennet - 2012-06-22, 19:50
ciekaw jestem czy do mego logana by pasowały bo akurat o ochronę progów przed kamieniami mi chodzi (w drugim aucie właśnie malowałem progi bo nie było chlapaczy i masakra była bo ostatni rok jeździłem po łatanych drogach więc sami się domyślacie że kamienie zrobiły swoje).
laisar - 2012-06-22, 20:21
@Nikita_Bennet: Zwykłe chlapacze - umieszczone za danym kołem - oczywiście są dostępne do logana.
To co pokazał mekintosz, tak naprawdę "przechlapacz" - fabrycznych do logana nie ma, ale jakoś prawie na pewno da się je zamocować...
mekintosz - 2012-06-22, 20:28
W sumie to mozna by zaadoptowac do Sandero chlapacz gumowy od PF 126p i dokrecic do istniejacych srub w nadkolu
http://allegro.pl/chlapac...2412437095.html
mekintosz - 2012-06-22, 20:36
Nikita_Bennet napisał/a: | ... akurat o ochronę progów przed kamieniami mi chodzi (w drugim aucie właśnie malowałem progi bo nie było chlapaczy i masakra była bo ostatni rok jeździłem po łatanych drogach więc sami się domyślacie że kamienie zrobiły swoje). |
Wlasnie tego sie obawiam, w dluzszej perspektywie uzytkowania pojazdu, majac na uwage jedynie 3 letnia gwarancje antykorozyjna ;-(
Nikita_Bennet - 2012-06-22, 21:07
drugie nasze autko jest z 2003 roku i do zeszłej zimy nie było problemów z nadkolami i progami.
Niestety podjąłem wtedy prace w miejscu gdzie dojazd jest dziurawymi i wiecznie łatanymi drogami.
Kamyki lecą że głowa mała i po jednej zimie progi do robienia ;(
thx laisar
chriskb - 2012-06-23, 06:47
laisar napisał/a: | oraz 25 zł za 4 szt. "nakrętka RDL M6x10" |
Za taką cenę można w sklepie kupić prawie kilogram takich nakrętek
mekintosz - 2012-06-23, 07:03
Z ASO moze sa jakos specjalnie wyprofilowane, moze jakos ekstra ocynkowane allbo ze szlachetnego kruszcu ?
Auto Krytyk - 2012-06-25, 16:32
Zamontowanie tych chlapaczy wydaje mis ie ze nic nie dają kolo wystaje bardziej na zewnątrz.
mekintosz - 2012-06-25, 17:33
Chronia rant progu. Ograniczaja w jakims stopniu mozliwosc uszkodzenia powloki lakierniczej w pobliizu miejsca instalacji. Co ciekawe zauwazylem je w kolejnej daci mlodszej od mojej. Pewnie od ktoregos rocznika wprowadzili je w standardzie. Biorac pod uwage sknerstwo ksiegowych z Pitesti sa potrzebne.
Wickerman - 2012-09-03, 19:21 Temat postu: chlapacze do stepway Witam odgrzewam temat z zapytaniem do właścicieli sandero stepway czy ktoś z Was montował już sobie chlapacze bo nie jestem pewny czy takie uniwersalne podejdą na te plastiki którymi auto jest obłożone :)
Chosek - 2012-10-19, 14:10
Zamówiłem oryginalne do Sandero w salonie.Cena 145 zł komplet na przód i na tył.
Sandero Stepway jest wysoko podniesiony,to co działo się w zeszłym roku za mną zimą to koszmar dla kierowców jadących za mną.
Po za tym mam nadzieję że tym samym ochronię progi z przodu.
wat - 2012-10-19, 21:58
progi ochronisz w niewielki stopniu ja mam teraz budowe wokół siebie i jak patrze na progi mimo chlapaczy i nizszego zawiasu to masakra błota tyle że myjka ma problem czasem mysle że lepiej poczekac aż błoto wyschnie i wtedy stuknąc młoteczkiem ;)
zorkadar - 2013-11-05, 18:10
Dzisiaj w ASO montowałem dokładnie takie jak w linku poniżej , cena po rabacie 137zł 4szt plus 50 zł montaż.
To są uniwersalne do wszystkich modeli Dacii.
http://allegro.pl/chlapac...3678682005.html
Pshemo - 2013-11-05, 18:24
Czyżby podrożały? w zeszłym roku płaciłem w ASO 112zł za 4szt.
zorkadar - 2013-11-05, 18:34
Albo mnie przekręcili
JaWa - 2014-10-20, 13:00 Temat postu: Chlapacze (uniwersalne) w Loganie II Za oknem mokro, więc zauważyłem, że Daćka nie ma chlapaczy.
"Błotochrony uniwersalne" Model 1 (przód) oraz Model 2 (tył) kupiłem (do Logana II) po przejechaniu ok. 1km jezdnią po jesiennej mrzawce. Tym co przekonało mnie do tego akurat produktu była ich cena(!) oraz dobre doświadczenia z innymi produktami akurat tej firmy. Nie jestem w żaden sposób związany!!!
Nazwa "uniwersalne" sygnalizuje, że zajdzie konieczność odpowiedniej "manipulacji" chlapaczem podczas montażu na zderzaku. Dodatkowo na ulotce wpiętej w blister umieszczono informację: "Przycinanie chlapaczy może być konieczne". By nie trzymać w napięciu powiem, że: nie żałuję tego zakupu!
Patrząc na miejsce lokowania chlapaczy na pierwszy ogień poszły tylne (Model 2). Jednak wciśnięcie chlapacza w krawędź zderzaka powodowało, że element mocujący (trójkąt) był poza strefą, w której można by wkręcić cokolwiek. Na tekturze odrysowałem profil wnęki nadkola. Profile: nadkola i chlapacza (krawędź montażu) dość znacznie różniły się.
Kartka producenta podpowiadała, że można czasami coś uciąć. Ale z tym wolałem na razie poczekać.
Test na wymrażanie (24h w temp. -16st. C) poprawił mi humor. Polietylen (PE) z którego wykonano chlapacze nie stacił elastyczności. Sprawdziłem też, że daje się zespalać na gorąco.
Rozwiązanie początkowego problemu okazało się bardzo proste.
Wystarczy przeciąć (NIE CAŁY!!! - patrz zdjęcie: chlapacze03.jpg) chlapacz wzdłuż wskazanej linii i dogiąć go tak, by ta część z trójkątem zbliżyła się do widocznej na odwrocie chlapacza litery "R" na ok. 2mm. Spowoduje to ugięcie chlapacza przez co trójkąt (do mocowania) odchyli się w kierunku umożliwiający zamocowanie chlapacza we wnęce (nadkola) i na krawędzi zderzaka. Podgrzewając (przygięty) chlapacz można doprowadzić do sytuacji, że nawet po usunięciu docisku chlapacza pozostawał on "dosunięty". Używałem opalarki. Jest skuteczna, ale trzeba uważać by chlapacza "nie przypalić". Warto wykonać test na części, która po zmontowaniu będzie niewidoczna.
Ja krawędzie cięcia po przesunięciu "zgrzałem" na gorąco i miejsce połączenia dodatkowo spiąłem trytytkami. Które następnie zabezpieczyłem przed rozpięciem kauczukowym klejem elastycznym. Przymiarka wskazała, że chlapacze dopasowały się do kształtu nadkola. I tak miało być.
Z montażem muszę się wstrzymać - zaczął padać deszcz. Ale wiem, że ten problem montażu już rozwiązałem. Mam nadzieję, że po montażu mój entuzjazm nie zmniejszy się.
Proponuję moje zdjęcia potraktować jedynie jako materiał poglądowy i porównawczy.
A czas "przestoju" wykorzystam na obmyślenie sposobu montażu przednich chlapaczy. Już widzę, że będzie to trudniejsze.
Pozdrawiam - Janusz
JaWa - 2014-10-21, 11:37
Po instalacji tylnych chlapaczy - bez zdejmowania kół i wcześniejszego trasowania otworów zajęło to ok. 45min. Po zdjęciu kół byłoby to pewnie 15min.
Dopasowanie chlapaczy - akceptowalne (nie ma widocznych prześwitów). Odchylenie od poziomu dolnych krawędzi chlapaczy widoczne po spojrzeniu pod samochód. Z "profilu" nie rzuca się w oczy. Przestrzeń chroniona za nadkolem poszerzyła się. I oto chodziło. :)
Teraz kolej na przednie.
Pozdrawiam - Janusz
seba899 - 2016-01-11, 17:00
Aktualizuję cenę kompletu chlapaczy do sandero I, oryginalne serwis 320 zł.
mekintosz - 2016-01-13, 00:12
Sebastianie, na 100% dobrze sprawdziłeś, wszak to zdzierstwo na potęgę Kupując ode mnie używane za 13% tej ceny zrobiłeś niezły interes
seba899 - 2016-01-29, 20:12 Temat postu: Sprawdziłem dokładnie Kwota 320 złotych to za kpl. przód i tył (czyli 4 sztuki), taką informację uzyskałem w serwisie Renault Nidzica.
Bartosz81 - 2017-01-04, 12:57
Znalazłem w ciekawej cenie coś, co może być kompletem do Logana - szczególnie przednie wydają sie znacznie lepiej dpoasowane niz "uniwersalne".
http://allegro.pl/chlapac...5040629850.html
Znacie takie?
andrecho - 2017-08-31, 12:55 Temat postu: prośba o identyfikację chlapacza do Sandero II chciałbym wymienić te chlapacze/osłonki z tylnych nadkoli (nie wiem jak to nazwać inaczej) i potrzebuje info gdzie to można dostać. Ewentualnie jeśli znacie nr tego elementu to spróbuję w serwisie. Z góry dzięki za pomoc.
laisar - 2017-08-31, 13:41
http://www.catcar.info/renault/?lang=en / Logan-Sandero II / B8MG / Bodywork / 56 Various external accessories / Wheel arch protection / N563010 / 1 - 788135343R (lewy), 2 - 788128432R (prawy)
49 zł/szt.
(Na rysunku jest starsza wersja, ale jak się poszuka w Internecie po numerze to widać rzeczywiste fotki właściwej części).
andrecho - 2017-08-31, 13:56
w serwisie wołają 56 pln + 3 x 8pln za mocowania, oczywiście na stronę.
laisar - 2017-08-31, 14:16
ASO mają świeże cenniki, ja tylko to co znajdę w ciemnych zaułkach internetów... (;
andrecho - 2017-08-31, 17:30
laisar napisał/a: | ASO mają świeże cenniki, ja tylko to co znajdę w ciemnych zaułkach internetów... (; |
Nie... no spoko, ja nie w tym sensie, dzieki za pomoc :). Zamówiłem w serwisie, bo chyba tylko tam dostanę. Ciekawe, że po wpisaniu nr wyświetliły się tylko rosyjskie strony.
Bartosz81 - 2017-11-28, 14:57
Kilka dni temu zamontowałem chlapacze z przodu. Musiałem przy okazji nieco ruszyć fabryczne nadkola i...zza nadkola na wysokości progów z obu stron wygarnąłem po szufli błota. To, że nie weszła tam korozja to cud.
Oba nadkola dotychczas nie były ruszane. Założone fabrycznie. Wyczyściłem i zalałem gestym olejem. Na tyle miałem czasu.
goswee - 2017-11-28, 18:56
Ja zaplacilep w sumie przy zakupie samochodu 160 zl za caly komplet przod i tyl.
Warto!
kicpra - 2017-12-09, 12:27
Ktoś może wrzucić zdjęcie Logana MCV II w z chlapaczami?
Super jak trafi się fotka wersji Stepway
goswee - 2017-12-09, 22:32
mam w tej chwili tylko foto z profilu, ledwo co widac.
Chlapacze są małe, ale lekko wystają poza błotniki, przez co sprawdzają się idealnie.
Jeśli obawiasz się wiejskiego wyglądu, to niepotrzebnie, orginalne chlapacze w ogóle nie rzucają się w oczy (tyle, że ja mam kolor szary comete, więc nic czarnego się w oczy nie bedzie rzucało)
rzuciłem okiem na zamienniki z allegro - definitywnie nie.
system mocowania jest taki, jak mialem w fiacie stilo - gówniane.
orginalne są przymocowane na wkręty i są wyprofilowane, ze wchodzą idealnie.
zapłaciłem chyba 160 zł z montażem przez aso i na prawde nie żałuję, że wydałem 100 zł więcej niż na zamienniki
kicpra - 2017-12-09, 22:59
Dzięki za wskazówki .
Dasz radę wrzucić fotkę z tyłu, żeby zobaczyć jak to się prezentuje?
goswee - 2017-12-09, 23:38
ciemno, brudne auto, pada snieg...
zdjecia sa paskudne :D
chlapacze są niewielkie, przednie wyglądają właściwie tak samo jak tylne.
kicpra - 2017-12-10, 10:06
Tyle mi wystarczy, dzięki .
goswee - 2017-12-10, 10:35
Z dzis
Jak widać auto uwalone po trasie ale nie ma śladów zachlapanie od kół
kicpra - 2017-12-10, 11:06
No i elegancko .
W Łodzi jest śnieg ?
Kauris - 2017-12-10, 12:36
Tylny zderzak uwalony tak samo jak bez chlapaczy
goswee - 2017-12-10, 13:45
Ale drzwi przednie czyste i kamienie nie uderzaja w progi.
I nie wiem czy tak samo, pokaz zdjecie jakies.
Kauris - 2017-12-10, 22:49
Liczyłem, że może na dole tylnego zderzaka nie będzie tej linii piachu oznaczonego na zdjęciu strzałkami i to miałem na myśli pisząc "tak samo". Nie neguję sensu posiadania. Myślałem o nich i stąd ta uwaga.
goswee - 2017-12-11, 08:12
Rzeczywiscie, wyglada tak samo, wiec tylne mozna sobie smialo odpuscic.
Z przednich bedzie pożytek na przyszłość (progi powinny mniej się zużyć) - prznajmniej tak mi się zdaje.
Fruxo - 2017-12-14, 11:23
Kupiłem ori chlapacze do sandero a tu jakieś badziewie do wycinania
nie ma lepszych ?
Dymek - 2017-12-14, 11:59
Jedyne oryginalne to właśnie zestaw uniwersalny Dacia do wycinania w zależności od modelu i osi.
Zgodnie z opisem: http://www.tech-accessoir...ocument_id=4665
arczi_88 - 2017-12-14, 13:07
Tylko do Dustera można kupić dedykowane specjalnie do niego http://www.renault-czesci...,206,1183).aspx
Na tył wyglądają identycznie http://www.renault-czesci...3,206,784).aspx
darek.s - 2018-02-15, 09:39 Temat postu: Chlapacze do MCV Witam ponownie. Trochę mi szkoda lakieru i podwozia zatem tak sobie pomyślałem o chlapaczach. A wczoraj wspólnik też mi to zasugerował zatem chyba nie ma na co czekać. Zatem pytanie co się najlepiej sprawdzi. Póki co znalazłem taką ofertę:
http://allegro.pl/4-chlap...4830564003.html
Dymek - 2018-02-15, 12:05
Nie napisali do której to wersji. Ze względu na mocowanie zaufałbym bardziej fabrycznym chlapaczom w cenie 80-85 zł za parę.
goswee - 2018-02-15, 20:27
Raczej oryginalne plastiki...
Tak samo jak oslony pod silnik. Sa drozsze od zamiennikow ale o niebo lepsze.
SVENSON - 2018-02-15, 20:51
Tylko oryginalne , zamienniki jak wyglądają nawet jak oryginalne nie mają z nimi nic wspólnego .
Każda firma robi tak, że wytwarza formę i sobie na niej produkuje , gdy forma traci swoje parametry poniżej normy , sprzedaje się ją . Ktoś inny dalej klepie ale już bez znakowania producenta , tyle że te detale są słabo albo wcale montowalne.
darek.s - 2018-02-15, 21:00
Dymek napisał/a: | e zaufałbym bardziej fabrycznym chlapaczom w cenie 80-85 zł za parę. |
Rozumiem, że do kupienia w Aso. Cena sporo wyższa ale wydatek jednorazowy i jak najbardziej do przeżycia ( jeśli tylko zasługują - te z aukcji "na oko " solidne. Piana też kosztuje a trochę spożywam . Montaż pewnie będzie droższy ( w Aso). Pytanie co z gwarancją jakbym zamontował gdzie indziej ( kolega jest blacharzem i to dobrym - robi zabytkowe auta...) ?
CzarnY - 2018-02-16, 00:07
Pół roku temu kupiłem chińczyki i założyłem na nowe auto. Na chwilę obecną sa połamane bo skrzydełka- te miękkie elementy się połamały na mrozach od wjeżdżania i zjeżdżania z krawężników...
Oryginały kosztują niecałe 3stówki za komplet - w tej chwili tylko czekam na wiosnę by móc spokojnie sie wczołgac pod auto i je zamontować bez problemów
.
Dymek - 2018-02-16, 08:30
darek.s napisał/a: | Montaż pewnie będzie droższy ( w Aso). Pytanie co z gwarancją jakbym zamontował gdzie indziej ( kolega jest blacharzem i to dobrym - robi zabytkowe auta...) ? | Na Alledrogo również kupisz oryginalne: KLIK. Główną zaletą oryginalnych lepsze jest dopasowanie i szczegółowa instrukcja montażu- nie wyobrażam sobie żebym miał z tym jechać do ASO lub kogokolwiek. Montaż jedynie za pomocą wkrętów i kołków. Część otworów wykorzystuje się już istniejących a kilka trzeba dowiercić wiertłem 2mm. Instrukcja montażu dostępna bez problemu: KLIK Dodatkowo są papierowe szablony umożliwiające precyzyjne wykonanie otworów.
darek.s - 2018-02-16, 19:37
Dymek napisał/a: | Na Alledrogo również kupisz oryginalne: KLIK. |
Wielkie dzięki. Aukcje obejrzałem ale pokazane są tylko tylne chlapacze. A przednie są inne (większe). To co mnie frapuje to fakt, że są to oryginalne ale uniwersalne do wszystkich modeli Dacii. I jak obejrzałem obrazkową instrukcję uniwersalność polega na tym, że bez nożyczek się nie obędzie... Ale pewnie dlatego cena dużo niższa. W tygodniu zadzwonię i wszystkiego się dowiem. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.
arczi_88 - 2018-02-16, 19:57
Mam zamontowane u siebie te oryginalno-uniwersalne chlapacze i nie polecam. Auto jak się syfiło bez nich tak z zamontowanymi różnicy specjalnej nie widzę. Instrukcja bardzo szczegółowa i montaż faktycznie bezproblemowy. Znam przypadki, że lepiej wydałem 160 pln.
darek.s - 2018-02-16, 20:33
arczi_88 napisał/a: | Auto jak się syfiło bez nich tak z zamontowanymi różnicy specjalnej nie widzę. |
O.K. Ale tutaj nie tylko chodzi o syfienie ale o zabezpieczenie podwozia przed uderzeniami kamieni i piaskowaniem. W moim przypadku nie jest problemem wydanie 160 czy 320 zł ale niech to spełnia swoją rolę. Jeśli te dedykowane pod konkretny model ( bez nożyczek) będzie skuteczniejsze to czemu nie... Bo wydanie 40zł jeśli to nie działa ( albo jest nietrwałe) jest według mnie tym bardziej bezsensowne. A auto nowe i nie ukrywam chciałbym by jak najdłużej takie pozostało...
arczi_88 - 2018-02-16, 20:58
Ja nie neguję sensu posiadania chlapaczy w ogóle ale te konkretne w mojej ocenie nie spełniają swojego zadania i są do d... niczego. Jak masz możliwość kupienia czegoś lepszego/innego to się nie zastanawiaj.
eio - 2018-02-16, 21:10
Ja w poprzednim aucie nie miałem chlapaczy za przednimi kołami. I nie były potrzebne. Auto srebrne, bardzo rzadko taplało się w błocie, czy jechało po żwirze. Jeśli już, to wolno. Błoto zmywało się myjką, czasem jakiś brud ze smoły z asfaltu, ale tak samo na przednim zderzaku, nic więcej. Myślę że to niepotrzebny dodatek. Bardziej obawiałem się wariatów wyprzedzających kolumnę pojazdów na świeżej posypce żwirowej na asfalcie latem.
darek.s - 2018-02-16, 21:21
arczi_88 napisał/a: | Jak masz możliwość kupienia czegoś lepszego/innego to się nie zastanawiaj. |
No właśnie tego nie wiem co kupić dlatego pytam. Pytam bo są pewnie osoby które sprawdziły konkretny produkt i mogą go polecić. Niestety mamy takie czasy gdzie jest masa produktów ale większość z nich polecenia godna nie jest. Sam kupiłem drabinę bo 5 lat wcześniej w tej samej firmie kupowałem ten sam produkt ( dla teściowej do obierania czereśni) i był O.K. Niestety okazało się, że pięć lat później firma poczyniła pewne "oszczędności" i już nie kupiłem ten sam produkt... [/b]
Fruxo - 2018-02-16, 21:57
oryginalne są OK mam i fajnie wystają z boku a to chyba najważniejsze, cena nie rozpieszcza gdybym wiedział kupił bym 3 razy tańsze na allegro.
Do montażu trzeba wyjąć koła
goswee - 2018-02-17, 08:25
Ja zaplacilem 160 zl, a nie trzysta w ASO z montazem
Dymek - 2018-02-19, 11:07
darek.s napisał/a: | Wielkie dzięki. Aukcje obejrzałem ale pokazane są tylko tylne chlapacze. A przednie są inne (większe). |
To są uniwersalne chlapacze do wszystkich Dacii poza Dusterem. I te same są na tył i na przód. Różnica jest w trasowaniu otworów i ewentualnym cięciu. Obecnie nie ma fabrycznych chlapaczy dedykowanych do konkretnych modeli Dacii.
Ja je kupiłem na przód do Sandero Stepway i w tym wypadku żadne cięcia chlapaczy nie są wymagane.
Do montażu tylne koła najlepiej zdjąć, przednimi wystarczy skręcić.
Fruxo - 2018-02-19, 11:36
Żeby dobrze to zrobić trzeba z przodu wyciąć otwór na przetłoczenie nadkola, nie ma tego w instrukcji ale jeżeli tak nie zrobimy to ciągły naciąg gumy spowoduje wyrwanie mocowanie (tego głębiej )
Dymek - 2018-02-23, 10:44
Fruxo napisał/a: | ...ciągły naciąg gumy spowoduje wyrwanie mocowanie (tego głębiej ) |
Przymierzam się do zamontowania tego u siebie a wcześniej nie zwróciłem uwagi na ten "garb"- teraz wiem już o co chodzi. Łepek wkręta wyrwie otwór w chlapaczu, czy chlapacz wyrwie wkręt z nadwozia? Próbowałeś może kształtowania chlapacza na gorąco? Bo to wygląda bardziej na tworzywo sztuczne niż na gumę.
Fruxo - 2018-02-23, 14:13
Złapałem na śrubki luźno odrysowałem ołówkiem garb i wyciąłem go nożyczkami.
Dzięki temu chlapacz wisi luźno bez naprężeń i wygląda jak dedykowany do auta ;)
Dymek - 2018-02-23, 14:24
No to ciekawe jak to montują w ASO
Fruxo - 2018-02-23, 15:22
montują tak jak jest w instrukcji, inaczej nie mogą
podejrzewam że owe przetłoczenie pojawiło się stosunkowo nie dawno więc nie zaktualizowano instrukcji montażu.
darek.s - 2018-02-27, 19:49
Dzisiaj miałem okazję oglądać/przymierzać chlapacze uniwersalne bodaj firmy Rezaplast i te oryginalne. jeśli chodzi o firmę Rezaplast to zamówiłem sobie komplet dywaników. Najbardziej zależało mi na bagażniku ale dodatkowo wziąłem i te kabinowe ( mają taki na tunel między tylnymi pasażerami. Przy okazji zapytałem i chlapacze ale ku mojemu zdziwieniu pracownik tej firmy uprzedził mnie, że mają tylko uniwersalne ( dywaniki były dedykowane i jestem megazadowolony) i mieli pewne sygnały od klientów, że coś jest nie halo. Otóż jak ja je oglądałem wywarły na mnie raczej dobre wrażenie. Wykonane z miękkiego plastiku/PCV ale z podobnego materiału z jakiego miałem oryginalne w Oplu. I podobnego kształtu jak te z Opla znaczy trójwymiarowe. Tak jak na chybcika przymierzałem pasowały prawie idealnie z wyjątkiem dołu ( bok lepiej) Mocno wystawały poza błotnik ( podobnie jak w Oplu) co uważam za korzystne. Prawdopodobnie po zamontowaniu pod nadkole ( a tak raczej być powinno ) dół spasowałby lepiej. Co do trójwymiarowości to znajomy blacharz poradził mi by tą "bułkę" wyciąć na dole bo zbiera tam się śnieg i lód (i w istocie tak było). I w komplecie są większe na tył i mniejsze na przód ( tak przynajmniej poinformował sprzedawca - mnie się zdawało, że mniejsze właśnie na tył) Aż się przyjrzę jak mają inne samochody. Jeśli chodzi zaś o te oryginalne zdają się być z gumy. Są jednakowe na tył i przód i mniej wystają poza błotnik. I wcale tak idealnie nie pasują ale naturalnie ich nie wycinałem. Zatem osobiście skłaniałbym się ku tym z Rezaplast...
bartos123 - 2018-06-18, 20:03
Trochę dziwi fakt, że "oryginalne" chlapacze z ASO nie pasują, chodzi o to przetłoczenie, o którym pisaliście wyżej - poznałem z autopsji, przy próbie dopasowania.
Te wydają się pasować idealnie, niestety nie do dostania w Polsce
bossmen - 2018-09-27, 16:13
Szukając chlapaczy do Logana II trafiłem na ten wątek ale nie zadowolił mnie ostatni post z informacją że jedyne oryginalne i pasujące chlapacze nie są dostępne w Polsce,ale znalazłem coś bardzo podobnego i zamówiłem o efektach poinformuje jak przyjdą i zamontuje je u siebie.KLIK
CzarnY - 2018-09-27, 16:20
Ja nie wiem jak wy szukacie. Dostępne są bez problemowo w aso oryginalne za 82 czy 84pln za komplet.
Dymek - 2018-09-28, 07:42
CzarnY napisał/a: | Ja nie wiem jak wy szukacie. Dostępne są bez problemowo w aso oryginalne za 82 czy 84pln za komplet. |
Mowa o chlapaczach "kształtowych" pasujących konkretnie do jednego modelu. W ASO dostępne są płaskie chlapacze "uniwersalne" pasujące do kilku modeli Dacii, ale nijak nie dedykowane kształtem do konkretnego modelu- dopasowywane przez przycinanie i wiercenie otworów w różnych miejscach. W ASO dedykowane są tylko chlapacze do Dustera.
tAboon - 2018-09-28, 08:09
Allegro
Dymek - 2018-09-28, 09:27
Na allegro takich wynalazków jest sporo, ale kolegom wyżej chodzi o co innego-te rosyjskie/ukraińskie są naprawdę dopasowane do modelu i nie mocuje się ich po partyzancku "żabkami"- pasują idealnie, mają otwory pasujące pod istniejące w nadkolu wkręty i są oferowane jako "oryginalne" w tamtejszych salonach Renault.
michhallski - 2019-01-27, 21:41
Witam.
Dostałem chlapacze na voucher w ASO. Mają być do Logana II. Są oryginalne ale uniwersalne do kilku modeli- trzeba podocinać. I tu już opis rozmija się z instrukcją bo z tabelek nie można ustalić jednego pkt cięcia. Próbowałem organoleptycznie poprzez przyłożenie chlapacza w docelowym miejscu ale też d.... Jeśli pogrubiony rant ma przylegać a z założenia powinien do kantu błotnika to chlapacz musi wisieć krzywo! Jeśli przyłożyć go tak, żeby wisiał prosto to wychodzi na to, że Logan II będzie miał " uszy słonia" wystające poza linię boku auta! Czy ktoś to gówno montwał w Loganie albo MCV? Za montaż ASO zaśpiewało tyle, że wymiękłem, teraz się nie dziwie, że tyle sobie życzą. Co ciekawe na przód są takie same, więc tu dopiero będą wycinanki.
Fruxo - 2019-01-28, 00:05
jedna strona wcześniej i znalazł byś odpowiedź
http://www.daciaklub.pl/f...1743799#1743799
Krilan - 2019-03-04, 20:33
bossmen napisał/a: | Szukając chlapaczy do Logana II trafiłem na ten wątek ale nie zadowolił mnie ostatni post z informacją że jedyne oryginalne i pasujące chlapacze nie są dostępne w Polsce,ale znalazłem coś bardzo podobnego i zamówiłem o efektach poinformuje jak przyjdą i zamontuje je u siebie.KLIK |
I jak chlapacze ?
tAboon - 2019-03-04, 20:37
Czy ktoś może ma takie i coś może powiedzieć o nich?
https://allegro.pl/oferta/chlapacze-dacia-logan-dokker-lodgy-sandero-duster-7085262653
|
|