Marka: Dacia
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 120kkm
Wersja: Laureate Pomógł: 22 razy Dołączył: 21 Sie 2015 Posty: 639 Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-12-10, 22:49
Liczyłem, że może na dole tylnego zderzaka nie będzie tej linii piachu oznaczonego na zdjęciu strzałkami i to miałem na myśli pisząc "tak samo". Nie neguję sensu posiadania. Myślałem o nich i stąd ta uwaga.
Rzeczywiscie, wyglada tak samo, wiec tylne mozna sobie smialo odpuscic.
Z przednich bedzie pożytek na przyszłość (progi powinny mniej się zużyć) - prznajmniej tak mi się zdaje.
Model: Logan MCV
Silnik: D4F 1,2 75KM zagazowany u dealera
Rocznik: 2017
Wersja: Open
Wysłany: 2018-02-15, 09:39 Chlapacze do MCV
Witam ponownie. Trochę mi szkoda lakieru i podwozia zatem tak sobie pomyślałem o chlapaczach. A wczoraj wspólnik też mi to zasugerował zatem chyba nie ma na co czekać. Zatem pytanie co się najlepiej sprawdzi. Póki co znalazłem taką ofertę:
http://allegro.pl/4-chlap...4830564003.html
Tylko oryginalne , zamienniki jak wyglądają nawet jak oryginalne nie mają z nimi nic wspólnego .
Każda firma robi tak, że wytwarza formę i sobie na niej produkuje , gdy forma traci swoje parametry poniżej normy , sprzedaje się ją . Ktoś inny dalej klepie ale już bez znakowania producenta , tyle że te detale są słabo albo wcale montowalne.
_________________ Dacia Logan II MCV Facelifting 0.9 TCe LPG 90 KM
Wysłany: 2018-02-15, 21:00
Dymek napisał/a:
e zaufałbym bardziej fabrycznym chlapaczom w cenie 80-85 zł za parę.
Rozumiem, że do kupienia w Aso. Cena sporo wyższa ale wydatek jednorazowy i jak najbardziej do przeżycia ( jeśli tylko zasługują - te z aukcji "na oko " solidne. Piana też kosztuje a trochę spożywam . Montaż pewnie będzie droższy ( w Aso). Pytanie co z gwarancją jakbym zamontował gdzie indziej ( kolega jest blacharzem i to dobrym - robi zabytkowe auta...) ?
Pół roku temu kupiłem chińczyki i założyłem na nowe auto. Na chwilę obecną sa połamane bo skrzydełka- te miękkie elementy się połamały na mrozach od wjeżdżania i zjeżdżania z krawężników...
Oryginały kosztują niecałe 3stówki za komplet - w tej chwili tylko czekam na wiosnę by móc spokojnie sie wczołgac pod auto i je zamontować bez problemów
.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3959 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-02-16, 08:30
darek.s napisał/a:
Montaż pewnie będzie droższy ( w Aso). Pytanie co z gwarancją jakbym zamontował gdzie indziej ( kolega jest blacharzem i to dobrym - robi zabytkowe auta...) ?
Na Alledrogo również kupisz oryginalne: KLIK. Główną zaletą oryginalnych lepsze jest dopasowanie i szczegółowa instrukcja montażu- nie wyobrażam sobie żebym miał z tym jechać do ASO lub kogokolwiek. Montaż jedynie za pomocą wkrętów i kołków. Część otworów wykorzystuje się już istniejących a kilka trzeba dowiercić wiertłem 2mm. Instrukcja montażu dostępna bez problemu: KLIK Dodatkowo są papierowe szablony umożliwiające precyzyjne wykonanie otworów.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2018-02-16, 09:05, w całości zmieniany 2 razy
Wielkie dzięki. Aukcje obejrzałem ale pokazane są tylko tylne chlapacze. A przednie są inne (większe). To co mnie frapuje to fakt, że są to oryginalne ale uniwersalne do wszystkich modeli Dacii. I jak obejrzałem obrazkową instrukcję uniwersalność polega na tym, że bez nożyczek się nie obędzie... Ale pewnie dlatego cena dużo niższa. W tygodniu zadzwonię i wszystkiego się dowiem. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI 84 KM
Rocznik: 2014
Wersja: Ambiance Plus Pomógł: 55 razy Dołączył: 22 Lut 2015 Posty: 1601 Skąd: Lędziny
Wysłany: 2018-02-16, 19:57
Mam zamontowane u siebie te oryginalno-uniwersalne chlapacze i nie polecam. Auto jak się syfiło bez nich tak z zamontowanymi różnicy specjalnej nie widzę. Instrukcja bardzo szczegółowa i montaż faktycznie bezproblemowy. Znam przypadki, że lepiej wydałem 160 pln.
Wysłany: 2018-02-16, 20:33
arczi_88 napisał/a:
Auto jak się syfiło bez nich tak z zamontowanymi różnicy specjalnej nie widzę.
O.K. Ale tutaj nie tylko chodzi o syfienie ale o zabezpieczenie podwozia przed uderzeniami kamieni i piaskowaniem. W moim przypadku nie jest problemem wydanie 160 czy 320 zł ale niech to spełnia swoją rolę. Jeśli te dedykowane pod konkretny model ( bez nożyczek) będzie skuteczniejsze to czemu nie... Bo wydanie 40zł jeśli to nie działa ( albo jest nietrwałe) jest według mnie tym bardziej bezsensowne. A auto nowe i nie ukrywam chciałbym by jak najdłużej takie pozostało...
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI 84 KM
Rocznik: 2014
Wersja: Ambiance Plus Pomógł: 55 razy Dołączył: 22 Lut 2015 Posty: 1601 Skąd: Lędziny
Wysłany: 2018-02-16, 20:58
Ja nie neguję sensu posiadania chlapaczy w ogóle ale te konkretne w mojej ocenie nie spełniają swojego zadania i są do d... niczego. Jak masz możliwość kupienia czegoś lepszego/innego to się nie zastanawiaj.
Ostatnio zmieniony przez arczi_88 2018-02-16, 21:04, w całości zmieniany 1 raz
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 944 Skąd: EL
Wysłany: 2018-02-16, 21:10
Ja w poprzednim aucie nie miałem chlapaczy za przednimi kołami. I nie były potrzebne. Auto srebrne, bardzo rzadko taplało się w błocie, czy jechało po żwirze. Jeśli już, to wolno. Błoto zmywało się myjką, czasem jakiś brud ze smoły z asfaltu, ale tak samo na przednim zderzaku, nic więcej. Myślę że to niepotrzebny dodatek. Bardziej obawiałem się wariatów wyprzedzających kolumnę pojazdów na świeżej posypce żwirowej na asfalcie latem.
Wysłany: 2018-02-16, 21:21
arczi_88 napisał/a:
Jak masz możliwość kupienia czegoś lepszego/innego to się nie zastanawiaj.
No właśnie tego nie wiem co kupić dlatego pytam. Pytam bo są pewnie osoby które sprawdziły konkretny produkt i mogą go polecić. Niestety mamy takie czasy gdzie jest masa produktów ale większość z nich polecenia godna nie jest. Sam kupiłem drabinę bo 5 lat wcześniej w tej samej firmie kupowałem ten sam produkt ( dla teściowej do obierania czereśni) i był O.K. Niestety okazało się, że pięć lat później firma poczyniła pewne "oszczędności" i już nie kupiłem ten sam produkt... [/b]
oryginalne są OK mam i fajnie wystają z boku a to chyba najważniejsze, cena nie rozpieszcza gdybym wiedział kupił bym 3 razy tańsze na allegro.
Do montażu trzeba wyjąć koła
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3959 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-02-19, 11:07
darek.s napisał/a:
Wielkie dzięki. Aukcje obejrzałem ale pokazane są tylko tylne chlapacze. A przednie są inne (większe).
To są uniwersalne chlapacze do wszystkich Dacii poza Dusterem. I te same są na tył i na przód. Różnica jest w trasowaniu otworów i ewentualnym cięciu. Obecnie nie ma fabrycznych chlapaczy dedykowanych do konkretnych modeli Dacii.
Ja je kupiłem na przód do Sandero Stepway i w tym wypadku żadne cięcia chlapaczy nie są wymagane.
Do montażu tylne koła najlepiej zdjąć, przednimi wystarczy skręcić.
Żeby dobrze to zrobić trzeba z przodu wyciąć otwór na przetłoczenie nadkola, nie ma tego w instrukcji ale jeżeli tak nie zrobimy to ciągły naciąg gumy spowoduje wyrwanie mocowanie (tego głębiej )
Przymierzam się do zamontowania tego u siebie a wcześniej nie zwróciłem uwagi na ten "garb"- teraz wiem już o co chodzi. Łepek wkręta wyrwie otwór w chlapaczu, czy chlapacz wyrwie wkręt z nadwozia? Próbowałeś może kształtowania chlapacza na gorąco? Bo to wygląda bardziej na tworzywo sztuczne niż na gumę.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2018-02-23, 10:46, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum