|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Piski / piszczenie / skrzypienie pedału sprzęgła
tomala72 - 2012-11-13, 18:06 Temat postu: Piski / piszczenie / skrzypienie pedału sprzęgła Ostatnia słyszę delikatne popiskiwanie przy wciskaniu pedału sprzęgła, co za licho?
mike - 2012-11-13, 19:06 Temat postu: Re: Piski przy wciskaniu pedału sprzęgła?
tomala72 napisał/a: | Ostatnia słyszę delikatne popiskiwanie przy wciskaniu pedału sprzęgła, co za licho? |
---
od tygodnia mam to samo; nie zawsze ten denerwujący efekt dźwiękowy występuje, ale na tyle często że warto się tym zająć; ma ktoś jakiś pomysł;
bebe - 2012-11-13, 20:56
TTTM. :) Najczęściej samo przechodzi, a jeśli nie, to poszukajcie na forum, bo problem jest znany i ktoś wymyślił, co trzeba posmarować żeby przestało.
laisar - 2012-11-13, 22:49
Zapewne piszczy sam pedał - hamulcowemu też się zdarza. Sprawa wielokrotnie opisywana na forum. Naprawia się przez nasmarowanie [:
wieza - 2012-11-14, 08:00
styropian popiskuje ;) ale przechodzi :)
tomala72 - 2012-11-14, 10:37
Kurna eureka Kolego, może być że ten styropian pod wykładziną:)
Tak mi te piski się "słyszały" i do styropianu pasują:)
Swoją drogą to ten styropian mnie zaskoczył pod wykładziną w dusterze, trochę mi to budowlanką zalatuje a nie motoryzacją:). Chociaż pewno w tylnej kanapie (siedzisko) i w fotelach (?) też jest:)
Jak za parę lat ruda zeżre progi to zaaplikuję piankę montażową i duster będzie terenową altanką na kołach:)
laisar - 2012-11-14, 11:37
tomala72 napisał/a: | w tylnej kanapie (siedzisko) i w fotelach (?) też jest |
Nie ma.
kapelusznik - 2012-11-14, 13:12
styropian pod wykładziną
ostatnio nie trafiłem w sprzęgło, walnąłem mocno stopą w podłogę i mi się na narożniku podłoga wgięła - myślałem że to jest po prostu filc uformowany w narożnik albo podłoga mi przerdzewiała , ale skoro to styropian, to już się nie zamartwiam niepotrzebnie
laisar - 2012-11-14, 13:20
kapelusznik napisał/a: | styropian pod wykładziną |
Tak.
wieza - 2012-11-15, 16:09
ale jak by co to auto nie zatonie przeciez styropian plywa :):)
tomala72 - 2012-11-15, 18:30
Czyli amfibia:)
Polecam nowość do akcesoriów przeznaczonych dusterowi:
wieza - 2012-11-16, 13:56
10 koni to za slaby :)
bebe - 2012-11-17, 00:10
wieza napisał/a: | 10 koni to za slaby :) |
Zdziwiłbyś się. :] Na silniku zaburtowym Wietierok, o nominalnej mocy 8 KM, z czego najmarniej 4 zdechły, pchającym tonę El Bimbo, holowałem 5 innych łajb, o łącznej wadze dobrze ponad 3 tony. :) Fakt, na kanałach osiągaliśmy prędkość przelotową rzędu 3 Plujów[1], ale też nie spieszyło nam się nigdzie. :]
[1] - Pluj - miara (braku) prędkości jachtu. Ilość sekund, po której pluj rzucony z dziobu mija rufę. ;)
Dyziek - 2012-11-17, 20:41
miara predkosci znakomita
jestem kajakarzem, wiec mi ten termin umknal :)
mekintosz - 2012-11-17, 22:55
Kiedys na Mazurach EL_Bimbo czy Wenuske napedzał tez czasem silnik Forelle prod NRD
bebe - 2012-11-17, 23:02
Dyziek napisał/a: | miara predkosci znakomita
jestem kajakarzem, wiec mi ten termin umknal :) |
Była jeszcze jednostka nieliniowa - Szczochy. ;) Pozwolisz, że nie rozwinę tematu. :>
mekintosz napisał/a: | Kiedys na Mazurach EL_Bimbo czy Wenuske napedzał tez czasem silnik Forelle prod NRD |
To już chyba jakiś wypas w szelki był, bo nie miałem przyjemności. Skoro już się zrobiły wspominki przy makowcu ;) , to wspomnę jeszcze kolejny niesamowity silnik produkcji bratniej, mianowicie Salut. Wspomnienie należy mu się, bo koledzy źle usłyszeli przy przekazaniu łajby i lali do niego mieszankę 1:5 zamiast 1:50, a on mimo to chwilami jeszcze działał, nawet jeśli krótko. :D
fotolabor - 2013-10-26, 11:17 Temat postu: Piszczący pedał sprzęgła Pedał sprzęgła piszczy podczas wciskania .Może ktoś wie w którym miejscu jest punkt podparcia pedału .Wkładałem głowę i nic nie widać osłony są dość szczelne .Badając ręką tak wygląda ,że z lewej strony.Pisk jest irytujący .Można by to spryskać WD-40 po wszystkim ale czy to coś da.Może ktoś miał taki przypadek albo ma jakiś pomysł.
Mariusz - 2013-10-26, 11:45
Było na forum. Mnie również to dotkneło. Spryskaj pedał sprzęgła smarem w spray i po sprawie
laisar - 2013-10-26, 12:01
TTTM. (Sprzęgła też). Psikać smarem.
tomaszgebala - 2013-10-26, 15:45 Temat postu: Re: Piszczący pedał sprzęgła zawsze w takim przypadku psikam WD-40 przy wejściu linki do pancerza
Lajkonik - 2013-10-26, 21:50
WD-40 raczej czyści niż smaruje. Użyj smaru tak, jak radzą przedmówcy.
tomaszgebala - 2013-10-26, 22:38
Lajkonik napisał/a: | WD-40 raczej czyści niż smaruje. Użyj smaru tak, jak radzą przedmówcy. |
tyle, że WD-40 ma lepsze właściwości penetrujące i bardziej przeniknie wgłąb
fotolabor - 2013-10-26, 22:59
Tak to by się zgadzało to może być styropian ,tylko psikać od środka ? tz. z kabiny chyba ,że
na pałę widoczność ograniczona z powodu przylegającej osłonie. Możę od komory silnika nie zaglądałem.
laisar - 2013-10-26, 23:15
@fotolabor: Żaden styropian ((((: - po prostu osie w pedałach...
http://www.daciaklub.pl/f...p?p=93353#93353 i kolejne
fotolabor - 2013-10-27, 23:35
laisar napisał/a: | @fotolabor: Żaden styropian ((((: - po prostu osie w pedałach... |
Dałem WD -40 z góry po całej części pedału , tak od razu nie ucichł, pisk wraz z przebiegiem robił się coraz słabszy aż po około 50 km ucichł zupełnie. Dodam ,że na trasie Gdańsk -Puck w czasie szczytu gdzie dużo świateł a co zatem idzie pedał sprzęgła był często używany. Widocznie penetracja WD -40 potrzebuje czasu gdyż spryskanie było bardzo ogólne brak dostępu i miejsca smarowania był tego powodem. Dzięki laisar za czujność i cenne wskazówki.
Lajkonik - 2013-10-28, 07:20
Ale Laisar doradzał Ci smar i ja też Ci radzę - popsikaj tego pedała jeszcze smarem, bo WD-40 wysycha.
sereq - 2013-10-28, 09:34
W Clio III miałem to samo, widocznie francuzy tak mają. Nie psikałem, po kilku tys. km samo przeszło
Dar1962 - 2013-10-28, 09:46
wczoraj wykonałem identyczną operację. Jest marny dostęp do osi sprzęgła, pomaga zdemontowanie lub odchylenie tego kawałka wykładziny bezpośrednio pod plastikiem konsoli i zaopatrzenie dozownika smaru (dobry jest smar w sprayu do zamków z Lidla) w rurkę od pojemnika WT-40. Można wtedy w miarę precyzyjnie strzelić środkiem smarnym we właściwe miejsce a nie polewać wszystko dokoła Mnie się udało. pedał na razie ucichł
PiotrWie - 2013-10-28, 09:58
Ja bym użył smaru do łańcuchów rowerowych typu "wet' dają dość trwałą powłokę i nie wysychają.
kris konin - 2014-07-21, 18:48 Temat postu: skrzypi pedał sprzęgła jak wciskam sprzęgło to słyszę czasem dziwne skrzypienie, czasem też jak jadę coś tam skrzypnie ... nie wiecie o co chodzi ?
trzeba by pewnie się na kanał załadować
jas_pik - 2014-07-21, 18:58
Uzyj szukajki
A tak na szybko
kris konin - 2014-07-21, 20:18
dzięki, nawet nie wiedziałem że jest taki długi wątek w tym temacie
sereq - 2014-11-26, 10:29
Klątwa piszczącego pedału sprzęgła dopadła mnie powtórnie . Przypominam - miałem tak w Clio III, w Dusterze nie było takich objawów. Z kolei teraz pedał zaczął piszczeć w Sandero Stepway po przebiegu ok 10.000 km. Tym razem zamierzam czymś popsikać
Piitubski - 2016-08-24, 13:34
U nie też zaczął delikatnie skrzypieć pedał sprzęgła przy wciskaniu/puszczaniu. Czy mogę z tym jeździć, czy lepiej nasmarować/pojechać do ASO?
Bartosz81 - 2016-08-24, 13:45
W mojej Sandero też to ostatnio miałem. Spryskałem mocowanie pedału sprzęgła i linkę sprzęgła sprayem do łańcuchów rowerowych (taki akurat pod ręka był) i przeszło.
Tak samo spryskałem przy okazji to "jabłko" pod mieszkiem dźwigni skrzyni biegów i chodzi to teraz ciszej i przyjaźniej.
Piitubski - 2016-08-30, 17:39
Byłem dziś w ASO Puławska w sprawie skrzypiącego pedału sprzęgła. Smarowanie nie pomogło. Diagnoza ASO: pompka sprzęgła do wymiany. Część będzie sprowadzona z Francji, czas oczekiwania to 2 tygodnie. Pierwsza usterka mego nowego Dustera - mam nadzieję, że ostatnia.
przemekadv - 2017-05-02, 12:02 Temat postu: Skrzypienie / praca pedału sprzęgła. Siemacie, ostatnio zaczął odzywać się pedał sprzęgła przy wciskaniu i puszczaniu było słychać piszczenie. W serwisie psiknęli silikonem, było trochę lepiej, psiknąłem smarem i jest dużo lepiej ale słychać takie ciche piskanie.
Serwis próbuje zrobić ze mnie dziwaka, i wmawiają mi że taki dźwięk jest normalny że jest to pompka hydrauliczna sprzęgła.
Dźwięk słychać tuż przy maksymalnym wciśnięciu, obecnie w czasie jazdy jest on raczej nie słyszalny (zagłuszony przez radio i inne hałasy) ale przed posmarowaniem był dużo bardziej słyszalny.
Mam do Was prośbę czy może ktoś potwierdzić przy wyłączonym samochodzie i podczas wciskania sprzęgła słychać jakieś dźwięki piskliwe?
CO robić w przypadku gdy serwis lekceważy problem czy mogę jechać do innego serwisu czy tam nie będą chcieli nic ruszać?
Fruxo - 2017-05-02, 12:11
Miałem to samo , pedał skrzypiał tylko przy niskiej temp. Wymienili mi jakiś ślizg i problem znikł.
Michał B24 - 2017-05-02, 12:37
Powiem Ci tak. Nie jesteś sam z tym problemem, ale jeszcze nie psikałem.
Siłownik hydrauliczny, nie powoduje takiego piszczenia, choćby nie wiem co. Najwyżej jego zawiasy, jeśli takowe są.
Muszę sie położyć z głową w dół I obejżeć co tam można psiknąć.
przemekadv - 2017-05-02, 21:16
Piitubski napisał/a: | Byłem dziś w ASO Puławska w sprawie skrzypiącego pedału sprzęgła. Smarowanie nie pomogło. Diagnoza ASO: pompka sprzęgła do wymiany. Część będzie sprowadzona z Francji, czas oczekiwania to 2 tygodnie. Pierwsza usterka mego nowego Dustera - mam nadzieję, że ostatnia. |
Szkoda ze nie ma daleszej informacji bo u mnie w ASO po stanowczej reakcji stwierdzili to samo. Aso smarowalo ja rowniez jest ciszej ale wciaz to slychac. Czesc zamowiona.
Ciekawe czy pomoze. U siebie nie widzialem nigdzie linki tylko metalowy tloczek i mam erazenie ze to on skrzypi.
Piitubski - 2017-05-03, 16:35
W dalszym ciągu pedał tak samo skrzypi - dwie wizyty w ASO nie przyniosły żadnych rezultatów (na drugiej wizycie podobno została wymeniona pompka sprzęgła). Teraz na przeglądzie po roku powiedziałem, że pedał skrzypi - nie zrobiło to na serwisancie żadnego wrażenia.
route2000 - 2017-05-03, 16:43
...żadnego wrażenia czyli ma to w d...
Gdzieś na rumuńskiej stronie była wzmianka o luzie pedału sprzęgła w Loganie.
Tam wstawiał tulejkę z tworzywa i eliminował luz i skrzypienie pedału.
arczi_88 - 2017-05-03, 17:14
A jak niby miałaby wyglądać prawidłowa reakcja serwisanta?! Miał przytulić, pogłaskać po główce i obiecać, że tym razem już nie będzie skrzypieć?
Jan Dusigaz - 2017-05-03, 20:33
U mnie jak narazie nie skrzypi, dziś specjalnie testowałem
Lajkonik - 2017-05-04, 06:17
U mnie też skrzypiało. Problem w tym, że budowa tego zawiasu, na którym wisi wajcha sprzęgła utrudnia skuteczne przesmarowanie. Ja smarowałem silikonem dwa razy, bo po pierwszym szybko powróciło skrzypienie. Postanowiłem, ze jak po drugim podejściu nie ustąpi, to rozbieram ten przegub, ale jakoś wlało się gdzie trzeba i już za mną kilka lat spokoju z tym tematem.
przemekadv - 2017-05-12, 17:03
U mnie w piątek będą wymieniać pompke sprzęgła ponoć w niej jest sprężyna która skrzypi. Smarowanie nic nie daje, Pedał ma faktycznie delikatny luz na boki i mam wrażenie że piszczy tylko w jednej pozycji, ale to nie potwierdzone info. Dam znać po wymianie.
przemekadv - 2017-05-19, 18:25
Panowie ratujcie jestem po wymianie pompki sprzęgła niestety nic to nie dało skrzypi jak skrzypiało nie wiem co robić serwis nie chce się już podejmować posikałem sprejem do łańcuchów smarowałam taborem i jeszcze dziś lalek smarem do łańcuchów rowerowych z teflonowym składem. Nic nie pomogą może smaruje nie to co trzeba? Wcześniej czytałem coś o lince gdzie tam są linki wszystko wydaje się ze jest hydrauliczne. Smaru u mnie jest tam aż nadto może jakieś foto elementu który warto popsikało. Piszczenie jest słyszalne w fazie gdy pedał sprzęgła jest dociskany. Wkurza mnie to niemilosiernie
arnold - 2017-05-19, 19:01
Przysłuchałbym się jeszcze może uda Ci się zlokalizować. Niestety, ale Dąbrowscy to troche ciućmoki.
przemekadv - 2017-05-19, 20:34
Mam wrażenie ze to z tłoczka dobiega ten dzwiek
Lajkonik - 2017-05-22, 06:53
U mnie piszczało przy puszczaniu, jak pedał wracał. Możliwe więc, że u Ciebie coś innego skrzypi. W Hondzie piszczała mi pompka przy naciskaniu, a po wymianie ustąpiło. Może u Ciebie tylko powiedzieli, że wymienili?
przemekadv - 2017-05-23, 19:18
tego nie wiem ale w innym serwisie zdiagnozowali czujnik pedału sprzęgła w piątek czeka mnie wymiana
Lajkonik - 2017-05-24, 06:06
Uwielbiam takie serwisowanie - wymieńmy pół auta i zobaczymy czy to pomoże
przemekadv - 2017-05-29, 15:56
Panowie w Pietrzaku się popisali, diagnoza trwała z 5s a sama naprawa 15 minut, został wymieniony czujnik /przełącznik sprzęgła teraz pięknie chodzi!
Piitubski - 2017-05-30, 08:07
Szkoda,że tak daleko mam na Śląsk, bo w ASO Warszawa Puławska udają, że nie słyszą piszczenia.
gregorisan - 2017-05-30, 15:20
U mnie auto kopione we wrześniu 2015 (niespełna 20k przebiegu) i sprzęgło nie piszczy - także to kwestia usterki a nie TTTM
shrek - 2017-05-30, 16:19
Lajkonik napisał/a: | Uwielbiam takie serwisowanie - wymieńmy pół auta i zobaczymy czy to pomoże |
+ 1
Lajkonik - 2017-05-31, 06:22
W ostatnich dniach, z racji upałów, jeździłem trochę z otwartymi szybami i też usłyszałem piszczenie przy puszczaniu sprzęgła. Skoro je słyszę tylko przy otwartych oknach, to musi dochodzić z zewnątrz. Na razie olewam temat. Może przy wymianie sprzęgła coś z tym zrobię. No chyba, że np zacznie mi kapać z układu.
Piitubski - 2017-05-31, 08:28
U mnie piszczy/skrzypi w środku, przy wciskaniu i puszczaniu. Najśmieszniejsze jest to, że pani z infolinii zadzwoniła do mnie po wizycie w ASO z zapytaniem o ocenę serwisu. Gdy powiedziałem, że usterka nie została usunięta, rozmowa się zakończyła. Minęło kilka miesięcy i zero zainteresowania centrali/serwisu.
pawel1polo - 2017-05-31, 12:43
Pierwszy post mam nadzieję że się uda.
Przerabiałem problem skrzypienia. Odgłos cichy ale denerwujący.
Najpierw próbowałem poprzez ASO Puławska. Na początku udawali, że nie słyszą. Po łopatologicznym wytłumaczeniu i wręcz pokazaniu momentu w którym skrzypi- mechanik usłyszał. Naprawa ASO polegała na spryskaniu WD-40 czujnika i pedału. Pomogło na 5 dni.
Postanowiłem sam się zabrać do rzeczy. Załatwienie sprawy jest proste tylko trzeba wiedzieć co skrzypi.
Odpinamy "listwę maskującą" - chyba trzy lub cztery spinki aby mieć lepszy dostęp do przestrzeni nad pedałem. Bierzemy smar- ja zastosowałem silikonowy- WD różnie może działać na gumę. Spryskujemy czujnik i ręcznie wciskamy go i puszczamy. Tutaj uwaga. Chodzi o czujnik wciskany przez pedał w momencie puszczania nogi z pedału. Czyli jak zwalniamy pedał czujnik jest wciskany.
ASO spryskało nie ten czujnik a że użyło naprawdę dużej ilości coś zadziałało.
Cała sytuacja miała miejsce pół roku temu do dzisiaj nie skrzypi.
route2000 - 2017-05-31, 14:13
Chodzi o czujnik podobny do wyłącznika STOP. Piszczy pypeć przesuwając się w wyłączniku, tam trzeba spryskać środkiem od elektroniki np. KONTAKT 60.
pawel1polo - 2017-06-01, 07:03
route2000 napisał/a: | Chodzi o czujnik podobny do wyłącznika STOP. Piszczy pypeć przesuwając się w wyłączniku, tam trzeba spryskać środkiem od elektroniki np. KONTAKT 60. |
Dokładnie o ten czujnik chodzi co kolega mówi.
Piitubski - 2017-06-01, 08:43
Szkoda, że serwisy tego nie wiedzą. Ostatnio na przeglądzie "miszcz" wlał mi oleju powyżej maksimum. Zainterweniowałem - pół godziny czekałem na odessanie nadmiaru oleju.
Ja - 2019-12-18, 20:41 Temat postu: Re: Skrzypienie / praca pedału sprzęgła.
przemekadv napisał/a: | Serwis próbuje zrobić ze mnie dziwaka, i wmawiają mi że taki dźwięk jest normalny że jest to pompka hydrauliczna sprzęgła. |
Cztery razy zgłaszałem w serwisie problem ze skrzypiącym sprzęgłem (Dacia Lodgy). Dwa razy rzekomo coś smarowali, poskutkowało na parę kilometrów jazdy. Później stwierdzili, że TTTM - a w domyśle, że sobie coś ubzdurałem. Oto profesjonalne podejście serwisu ASO Renault do klienta.
Nie ma tak być, bo pedał sprzęgła po wyjeździe świeżynki z salonu przez jakiś czas działał jak należy. Poza tym jak się nabiło już setki tysięcy kilometrów i jeździło na wielu autach, wmawianie klientowi, że ma urojony problem, to bezczelność. Skrzypieć to sobie mogło sprzęgło w Starze, Jelczu, nie wiem, Moskwiczu, ale nie pojeździe nabytym w XXI w.
Obstawiam na pompę sprzęgła, bo odgłos skrzypienia pojawia się przy wciskaniu i wyciskaniu pedału. Ale z zainteresowaniem przeczytałem o smarowaniu jakiegoś czujnika - czy opisane przykłady dotyczą też Dacii Lodgy? Dostęp jest od dołu fatalny...
Ja - 2019-12-20, 14:30
Sugestie wymienione w tym wątku dot. czujników montowanych do pedału sprzęgła okazały się celne - za co dziękuję! 4 podejścia serwisu Renault i nie zlokalizowali źródła skrzypienia. U mnie był nim tłoczek górnego czujnika (zielono-szara obudowa) - robota na 10 minut.
Dawdacia - 2020-02-10, 09:48
Witam, od niedawna jestem posiadaczem Daci Sandero 2008r, 1.4.
Już w dwa razy w mi się zdarzyło, że podczas deszczu (I w korku) sprzęgło zaczyna lekko piszczeć. A może nawet nie jest to piszczenie, a raczej dziwięk jak przy czyszczeniu okien, tak jakby szmatką scierala wodę. Dzieje sie tak przy puszczaniu i wciskaniu sprzęgła.
laisar - 2020-02-10, 11:29
Dawdacia napisał/a: | Dzieje sie tak przy puszczaniu i wciskaniu sprzęgła |
http://www.daciaklub.pl/forum/search.php + "piszczenie sprzęgła" = http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=7981
Dawdacia - 2020-02-10, 12:12
Dzięki. Czyli bardzo możliwe, że to jest kwestia nasmarowania. Bałem się, że to coś gorszego. Nadmienię to mechanikowi.
markuz - 2020-06-23, 09:02
Przy obecnej pogodzie - morko i wilgotno - pojawiło się skrzypienie przy docisku pedału sprzęgła. Przykre i wkurzające przy nowym aucie.
laisar - 2020-06-23, 10:32
markuz napisał/a: | skrzypienie przy docisku pedału sprzęgła |
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=7981 - posmarować ośkę i powinno przejść.
marcio - 2020-07-01, 18:32
Hmm, miałem teraz (od jakiegoś już czasu) to samo, robiłem rozrząd i gumki, zgłosiłem i to (sam zasugerowałem, że może nasmarować trzeba). Jak odbierałem auto, nie piszczało, ciekawe czy zrobione, czy samo przeszło Pojeździmy, zobaczymy.
Seba - 2022-08-20, 06:14 Temat postu: Sprzęgło Witam. Czy ktoś moze sie orientuje co jest przyczyną skrzypiącego pedała sprzęgła?logan 2 2014
BLACHA_997 - 2022-08-20, 09:48
Ja bym stawiał na tarcie.
Seba - 2022-08-20, 10:12
No tarcie
tomekptk - 2022-08-20, 11:53
Miałem taką sytuację w Dusterze z 2012r. Smarowanie, czyszczenie nic nie dało. Skończyło się wymianą jakiegoś plastiku - prowadnicy pedału w ASO - na gwarancji.
Ajry - 2022-08-21, 13:33
Przesmaruj w okolicy pedału sprzęgła jakimś smarem sprężynę i punkty łączenia, wszystkie miejsca, które się poruszają podczas pracy pedału. Ja użyłem smaru molibdenowego. Daj mu trochę czasu na rozprowadzenie się podczas pracy pedału. Najlepiej zaczynać od spraw najprostszych. Jak nie pomoże, szukać głębiej.
|
|