DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Brak zegarka na wyświetlaczu komputera razem z MediaNav

boboo - 2012-12-04, 06:06
Temat postu: Brak zegarka na wyświetlaczu komputera razem z MediaNav
Standardowo jest on na wyświetlaczu komputerka pokładowego.
Jednak w wersji z MediaNav nie ma go tam (nieaktywny/wyłączony), a jest na ekranie Navigatora, jednak są to bardzo małe cyferki.
Czy ktoś wie o możliwości aktywacji/włączenia zegara w jego normalnym miejscu?

Marckok - 2012-12-05, 06:27

Przy wyłaczonym ekranie MediaNav pojawia się na nim wielki zegar

W instrukcji nie znalazłem nic na temat uaktywnienia w ekranie komputera

boboo - 2012-12-05, 07:32

To, że jest wielgaśny zegar na wyłączonym MediaNav'ie, to wiem.
To, że nie ma niczego na ten temat w instrucji, też wiem.
Chodzi mi o możliwość aktywacji przy pomocy jakiegoś "cyfrowego narzędzia".
Bo lekka dalekowzroczność pozwala mi widzieć wystarczająco wyraźnie cyferki na komputerku, jednak na MediaNav'ie już niestety nie (w normalnym trybie jego pracy, a nie standby).

kodi - 2013-11-11, 22:50
Temat postu: Zegarek w Lodgy
W instrukcji do Lodgy, na rysunkach zegarów, godzina jest zawsze wyświetlana (na zegarze z pionową kontrolką paliwa) Taki wyświetlacz znalazłem też na niektórych filmach na yt:

Natomiast w mojej Laureate + Plug & Radio aktualny czas wyświetla się jako jedna z opcji komputera, po wciśnięciu przycisku po prawej stronie kierownicy. Nie widzę możliwości jednoczesnego wyświetlania godziny i np: przejechanych km. Czy wersja Laureate na Polskę tak ma? Czy można jakoś włączyć jednoczesne wyświetlanie godziny i drugiego parametru komputera?

DrOzda - 2013-11-12, 00:15

Coś jest nie tak.
Brak zegara to cecha wersji z MediaNav - u mnie jest na stałe na dole wyświetlacza.

wieza - 2013-11-12, 09:13

Panowie bo jezdzac DACIĄ czas się nie liczy :) tylko sama przyjemność
sereq - 2013-11-12, 10:50

U mnie tak samo brak zegara -mam Media Nav, więc pewnie tak jest, że w wersjach z Media Nav nie ma zegara na wskaźniku.
DrOzda - 2013-11-12, 11:02

W MediaNav to normalne ale on ma zwykłe radio CD.
Pewnie ktoś się pomylił w fabryce - ja bym reklamował - ciekawe czy mogą uaktywnić zegar komputerem diagnostycznym.

sereq - 2013-11-12, 11:07

A nie doczytałem, mój błąd. Może nie trzeba nawet komputera diagnostycznego tylko jest gdzieś opcja ustawienia tego, może trzeba by przejrzeć instrukcję? Spojrzę w wolnej chwili też na jakieś francuskie fora.

[ Komentarz dodany przez: laisar: 2013-11-12, 22:52 ]
Odpowiedź ws innych for daciowych: http://www.daciaklub.pl/f...1622954#1622954.

Lukasz - 2013-11-12, 11:29

U mnie jest tak samo (Laureate + Plug & Radio), zegar jest jedną z 'opcji' do przewijania, myślałem, że tak ma być :)

Ł.

sereq - 2013-11-12, 11:32

Wygląda na to że może to zależeć od wersji wyposażenia z jakiegoś powodu. Jeszcze pytanie dodatkowe - rozumiem że w Laureate w komputerze jest tez temperatura jako jedna z opcji?

Trzeba by teraz znaleźć na forum Lodgy w wersji Ambiance z Plug& Radio żeby podpytać o te opcje :mrgreen:

Lukasz - 2013-11-12, 17:12

Temperatury nie ma.

To i brak oświetlenia bagażnika to 2 najbardziej brakujące rzeczy.....

Pshemo - 2013-11-12, 17:23

W Sandero zegar jest też tylko w opcji, nie wyświetla się cały czas. Ale temperatura jest w komputerze.
sereq - 2013-11-12, 17:34

Pshemo napisał/a:
W Sandero zegar jest też tylko w opcji, nie wyświetla się cały czas. Ale temperatura jest w komputerze.

Hmm trochę mnie to zaskoczyło że nie ma temperatury w komputerze w Lodgy

kodi - 2013-11-12, 21:12

DrOzda napisał/a:
W MediaNav to normalne ale on ma zwykłe radio CD.
Pewnie ktoś się pomylił w fabryce - ja bym reklamował - ciekawe czy mogą uaktywnić zegar komputerem diagnostycznym.

To chyba pozamiatane. Patrzyłem pod kątem na ten wyświetlacz i na dole, gdzie powinien być wg. instrukcji zegar, nie widać w ogóle wyświetlaczy siedmiosegmentowych. Są tylko jakieś wskaźniki 2wd, 4wd. Czyli wersja, którą posiadam nie będzie wyświetlała godziny. Szkoda.

DrOzda - 2013-11-13, 09:07

Hmmm no to wygląda że Renault ujednoliciło zegary pod wszystkie wersje.
Cóż , mam wyjątkową Lodzię :)

laisar - 2013-11-13, 09:52

kodi napisał/a:
Czy można jakoś włączyć jednoczesne wyświetlanie godziny i drugiego parametru komputera?

Skoro występują obie wersje, to niemal na pewno jest to możliwe - i dla producenta najłatwiejsze byłoby ustawianie tego w postaci konfiguracji programowej. Jedyny problem to pewnie namówienie ASO do takiej zmiany ("nie ma procedury!!!")... Albo trzeba czekać, aż ktoś inny się do tego dobierze (;

kodi napisał/a:
nie widać w ogóle wyświetlaczy siedmiosegmentowych

No ale jak to, przecież sam pisałeś, że "czas wyświetla się jako jedna z opcji komputera" - czyli jakieś segmenty _muszą_ jednak być?

DrOzda napisał/a:
kodi napisał/a:
Są tylko jakieś wskaźniki 2wd, 4wd

wygląda że Renault ujednoliciło zegary pod wszystkie wersje

Teoretycznie tak byłoby logicznie, ale biorąc pod uwagę ile jest różnych kontrolek, to nie wydaje się to jednak możliwe - do samej lodgy są trzy rodzaje wskaźników: "goła", opisana w instrukcji jako "B", oraz dwie wersje "A" - dla aut z ESP lub ogranicznikiem prędkości lub oboma systemami albo bez nich.

W tym przypadku najpierw pomyślałem, że po prostu omyłkowo zabudowali tablicę od dustera, ale... przecież w tej fabryce ich nie produkują? Dziwne... Pozostaje nadzieja, że to nie radosna twórczość dilera /:

DrOzda - 2013-11-13, 10:02

laisar napisał/a:

W tym przypadku najpierw pomyślałem, że po prostu omyłkowo zabudowali tablicę od dustera, ale... przecież w tej fabryce ich nie produkują? Dziwne... Pozostaje nadzieja, że to nie radosna twórczość dilera /:

Chyba nie jest to jednostkowy przypadek bo:
Lukasz napisał/a:
U mnie jest tak samo (Laureate + Plug & Radio), zegar jest jedną z 'opcji' do przewijania, myślałem, że tak ma być :)

Ł.

laisar - 2013-11-13, 10:12

@DrOzda: Miałem na myśli "2wd, 4wd" - sam zegar tylko jako jeden z ekranów komputera nie jest niczym dziwnym.
kodi - 2013-11-14, 09:47

laisar napisał/a:

kodi napisał/a:
nie widać w ogóle wyświetlaczy siedmiosegmentowych

No ale jak to, przecież sam pisałeś, że "czas wyświetla się jako jedna z opcji komputera" - czyli jakieś segmenty _muszą_ jednak być?

W instrukcji na wyświetlaczu "A" są dwa rzędy segmentów (jak w załączniku): jeden do "przewijania" przyciskiem przy kierownicy, pokazuje albo chwilowe spalanie, albo km, albo zegarek, albo co tam jeszcze ma.
Drugi, ten na dole, pokazuje cały czas zegarek.

U mnie na wyświetlaczach nie ma tego drugiego - jest tylko ten na górze. I właśnie na wyświetlaczu nie widzę w ogóle segmentów w drugim rzędzie. Pomimo tego, że wyświetlacz na pierwszy rzut oka wygląda jak "A", czyli ma pionową kontrolkę paliwa.

laisar napisał/a:

DrOzda napisał/a:
kodi napisał/a:
Są tylko jakieś wskaźniki 2wd, 4wd

wygląda że Renault ujednoliciło zegary pod wszystkie wersje

Teoretycznie tak byłoby logicznie, ale biorąc pod uwagę ile jest różnych kontrolek, to nie wydaje się to jednak możliwe - do samej lodgy są trzy rodzaje wskaźników: "goła", opisana w instrukcji jako "B", oraz dwie wersje "A" - dla aut z ESP lub ogranicznikiem prędkości lub oboma systemami albo bez nich.

To może dlatego, że u mnie jest ESP i ogranicznik? :)

laisar napisał/a:

Zastanawiam, się jak zrobić zdjęcie tego zegara, żeby można było wrzucić na forum i pokazać, gdzie są segmenty, a gdzie ich nie ma.

DrOzda - 2013-11-14, 09:56

Też mam ESP i ogranicznik i zegar jak widać jest. Zresztą kontrolki ESP są poniżej wskaźnika LCD. Ponieważ od listopada 2014 roku wszystkie Lodgy na Europę będą miały ESP w standardzie to i bez sensu będzie robić różne wersje.
Pshemo - 2013-11-14, 23:42

Widać niektóre Lodgy mają zegarki od Sandero/Logana ;)
W Sandero kontrolki ESP są u góry nad wyświetlaczem :)

boboo - 2013-11-15, 06:44

W tym wątku:
http://lodgy-club.de/index.php/topic,222.30.html
niejaki kolega lodgy_wastl pisze, że mechanikom/elektrykom udało się włączyć zegar w modelu z MediaNav'em. Zastrzega jednka, że nie była to prosta akcja kilku klików w przyrządzie diagnostycznym, lecz deczko więcej. Niestety szczegółów mu w warsztacie nie zdradzili.
W każdym razie: da się!

grapess - 2014-04-10, 19:03

Dołączę się do pytania.
Również zauważyłem, że moja lodgy pokazuje mi temperaturę na zewnątrz. Ucieszyło mnie to
ale zmartwiło coś innego. Wyświetlacz nie pokazuje na stałe czasu. Można przełączyć wyświetlacz aby pokazywał czas ale w instrukcji na rysunkach widać, że zegarek pokazywany jest na dole wyświetlacza przy większości wskazań.
Czy da się włączyć zegarek na stałe?

dacialoganmcv - 2014-04-10, 19:05

Musieli zmienić licznik na ten z Dokkera, gdzie zegar jest na stałe poniżej km i innych danych. Swoją drogą co za specjalista projektował sposób wyświetlania danych. Trzeba przyciskiem zmieniać dane, na te które nas interesują. A jeszcze jak jest tempomat czy ogranicznik włączony, to on ma najwyższy priorytet i aby coś zobaczyć trzeba ciągle przełączać.
grapess - 2014-04-10, 19:10

W ogóle ten cały komputer mało jest dla mnie przydatny. Mam gaz więc spalanie pokazuje od czapy. Godzinę tylko jak ustawię.

Nie wiem np. które wskazanie to licznik km całkowity, a który cząstkowy.
Wg instrukcji najpierw jest całkowity a potem cząstkowy. No ok, tylko dlaczego u mnie
cząstkowy ma o 500m większe wskazanie niż licznik całkowity?

Przydałby się dobry opis tego co pokazuje komputer.

dacialoganmcv - 2014-04-10, 19:14

Ten który tylko rośnie to całkowity :) Ale faktycznie nie ma żadnej informacji typu dodatkowy napis czy coś takiego, który jest całkowity i trudno to rozpoznać.

Co do spalania w gazie, to centralka silnika nie przeliczy prawidłowo gazu. Dlatego w wersji z fabrycznym LPG ta opcja jest niedostępna. A jak ją u siebie ustawiłem, to na Pb wskazuje poprawnie, a na LPG po prostu 0. Ale fajne jest to, że cały czas liczy Pb jak jest przełączony podczas rozgrzewania i wiem ile mi auto spaliło całkowicie benzyny, np. na całym zbiorniku gazu.

grapess - 2014-04-10, 19:42

hm, a jak to ustawić samemu?
kejo81pl - 2014-04-10, 20:45

podpisuje się pod pytaniem jak to ustawić?
grapess - 2014-04-14, 13:40

Witajcie, dołączę się do wątku bo też mam pytania dotyczące komputera pokładowego.
Mam Lodgy z 2014, wyświetla mi informacje o temperaturze na wyświetlaczu ale za to
schowali mi zegarek.
Wkurza mnie, że wyświetlacz pokazuje tylko jedną informacje cyfrową
albo spalanie albo temperaturę albo kilomatry.

Takie informacje jak temperatura na zewnątrz i godzina powinny być wyświetlane ciągle.
Tak miałem w Xsarze Picasso. Tu muszę klikać co jest denerwujące.

Widziałem, na tym forum fotki wyświetlacza z Dastera, jest na nim w porównaniu do mojej lodgy nawał informacji

Łudzę się jeszcze, że może mam padnięty wyświetlacz :) i mi go naprawią.

Edit,
Dopiero zauważyłem gafę :-/

Dominus - 2014-04-14, 15:13

grapess, w starszych dackach z starymi zegarami ciągle jest wysietlana godzina plus jedno wskazanie które zmieniamy manetka
grapess - 2014-04-14, 15:18

No i ja też tak chcę,
TO będzie naprawdę kiepskie jak będę musiał kupić sobie zegarek i przyczepić gdzieś

route2000 - 2014-04-14, 21:46

grapess napisał/a:
No i ja też tak chcę,
TO będzie naprawdę kiepskie jak będę musiał kupić sobie zegarek i przyczepić gdzieś

A może Ci to zainteresuje taki zestaw, że jest zegar i temperatura zewnętrzna?
Zapraszam do lektury na forum: http://www.daciaklub.pl/f...r=asc&start=475 :-D

grapess - 2014-04-21, 22:05

route2000, dokładnie czegoś podobnego szukam ale montowanego na kokpicie.
route2000 - 2014-04-22, 06:58

grapess napisał/a:
route2000, dokładnie czegoś podobnego szukam ale montowanego na kokpicie.

Takie zegarki są na allegro w różnych wielkościach i odmianach do mocowania na kokpit. Natomiast zegar z temperaturą przerobiony od VW New Beetle bardzo mi się podoba pod względem umieszczenia, bo i tak rzadko się spogląda na te wskazania, a na kokpicie nic nie widać jakichkolwiek gadżetów, a po drugie nie jest narażony na działanie promieni słonecznych (nagrzewanie elementów elektronicznych).... :-D

lookass - 2015-03-08, 09:52

Podepnę się pod temat bo mimo że odkąd kupiłem Sandero przeglądam forum wzdłuż i wszerz, nie znalazłem (albo nie zrozumiałem?) informacji dotyczącej zegarków. Mam wersję z MediaNav i z tego co czytam u większości użytkowników problem rozbija się o to czy w komputerze jest wyświetlana godzina na stałe lub jako opcja, natomiast mój problem polega na tym, że w komputerze w ogóle nie mam takiej opcji jak godzina :roll: Z instrukcji wynika, że powinna być przed temperaturą. Czy to normalne? Obecnie mam na wyświetlaczu ustawione średnie spalanie ale stwierdziłem, że wygodniejszą opcją będzie po prostu wyświetlanie godziny ale nigdzie tej opcji w komputerze nie widzę ... :) Może mnie ktoś oświeci?
sereq - 2015-03-09, 12:21

Zegar (na dodatek synchronizowany z GPS) masz w Media Nav. W "komputerze" ta opcja nie występuje. U mnie jest tak samo.
lookass - 2015-03-09, 13:15

Wiem wiem :) Po prostu myślałem, że mając MediaNav jest też możliwość włączenia go w komputerze ale skoro tak mówisz to szkoda. Ten w MediaNav jest dla mnie niewygodny.
pckiller - 2015-04-08, 20:54

dacialoganmcv jak włączyłeś spalanie? to jest intrygujące?
swissman - 2016-07-15, 08:56
Temat postu: czy w dokkerze dci 90KM stepway nie ma zegara?
przejrzalem forum z lewej do prawej, z gory do dolu i nie znalazlem tego problemu... u mnie jedyny zegar, ktory znalazlem znajduje sie w Media Nav... innego nie znalazlem... w instrukcji obslugi jest niby cos ale nie bardzo pasuje do tego co widze przed soba...
na tym dziadowskim komputerku pokazuje wszystko oprocz czasu...
sorry za tak durny temat ale naprawde nie wiem gdzie juz szukac tego zegara...
w poprzedniej Dacii MCV dci 68KM pokazywalo mi od razu ile km przejechane i zegar...
tutaj pokazuje tylko jedna wartosc tego co sobie tam wyklikam... nie podoba mi sie to ale coz... kupilem i mam...

keretey - 2016-07-15, 09:06

W Sandero mam też tylko w Media Nav.
laisar - 2016-07-15, 10:02

TTTM - http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=8087

Aczkolwiek jest nadzieja - http://www.daciaklub.pl/f...1623165#1623165

swissman - 2016-07-15, 10:14

dzieki....
pozostaje wiec czekac albo sie powiesic... jak sie glaby wezma za poprawki to g... z tego wychodzi...

ten zegarek w Media Nav mi nie bardzo pasuje ale trudno... jednak sie nie bede wieszal z tego powodu...
;-)

DD - 2016-07-15, 10:30

swissman napisał/a:
pozostaje wiec czekac albo sie powiesic...
... albo np. kupić taki doklejany zegarek LCD ;-) (no ale "Co powiedzą sąsiedzi?", "Nowy samochód i taka "partyzantka"" :mrgreen: !?).

swissman napisał/a:
jak sie glaby wezma za poprawki to g... z tego wychodzi...
głąby i księgowi :mrgreen:
DrOzda - 2016-07-15, 11:12

Nie w tym rzecz , zegarek w MN jest synchronizowany z czasu zawartego w sygnale GPS a ten w zegarach to zwykły kwarc ... zaraz byłyby awantury "Czemu czas się nie zgadza ? Tyle kasy zapłaciłem wy debile .... " więc przezornie wyłączyli. Też tak robię przy projektach w IT :)
benyo - 2016-07-15, 11:27

Może producenci Dacii wyszli z założenia, że zakochani (w Dacii) czasu nie liczą :-)
DD - 2016-07-15, 12:19

DrOzda napisał/a:
Nie w tym rzecz , zegarek w MN jest synchronizowany z czasu zawartego w sygnale GPS a ten w zegarach to zwykły kwarc ... zaraz byłyby awantury "Czemu czas się nie zgadza ? Tyle kasy zapłaciłem wy debile .... " więc przezornie wyłączyli. Też tak robię przy projektach w IT :)
Myslisz, że ludzie tak awanturowaliby się, gdyby ten zegar lcd przy wskaźnikach był "znośnie" dokładny (a nie jakiś bubel wykazujący różnicę np. 10s na miesiąc lub więcej)? A raczej nie jest z jego dokładnością jakoś żle, skoro nic nie rzuciło mi się w oczy w tym temacie przez kilkanaście m-cy. Poza tym, taki superdokładny czas nie każdemu musi się podobać w tym samochodowym zastosowaniu. Ja np. lubię zegarki nastawiać o minutę do przodu, taka "żelazna rezerwa" ;-) .

IMHO bardziej zasadne byłyby petensje w stylu "Tyle kasy zapłaciłem wy debile, a nawet wskaźnika temperatury plynu chłodzącego nie mam!", albo "Tyle kasy zapłaciłem wy debile, a muszę ciągle przelączać między różnymi wskazaniami, a chciałbym mieć je jednocześnie, jak miałem w moim/mojej starym/starej xxxx!"

kapelusznik - 2016-07-15, 15:03

A dlaczego zegar we wskaźnikach nie mógłby być synchronizowany z gpsu medianava w przypadku obeności medianava?

Nie ma Can w nowych Daciach?

jas_pik - 2016-07-15, 15:56

Jest sieć CAN od dawna.
Ale to jak strzelanie z armaty do wróbli.
O ile wiem ( ale może się nie znam to chyba żaden producent samochodów nie ma synchronizacji zegarka prze sieć CAN) .
Zwłaszcza jeśli zegarek jest w MN i działa nawet przy wyłączonym MN.
Każdy producent działa wg wytycznych księgowych

kapelusznik - 2016-07-15, 16:12

Nie zastanawiam się kto ma, czy nie ma, udowadniam tylko ze to nie problemy techniczne i ewentualne skargi klientów stoją za brakiem zegarka w zegarach (nomen omen)
route2000 - 2017-10-23, 09:54

http://www.daciaklub.pl/f...1739940#1739940
DrOzda napisał/a:
Obrazek

U mnie tego nie ma tak, że wyświetla licznik przebiegu i zegar naraz.... :shock:
To jakaś wcześniejsza wersja..?

DrOzda - 2017-10-23, 10:06

Jak kupowałeś z MediaNav to zegara wogóle nie było na konsoli , w innych przypadkach jest.
route2000 - 2017-10-23, 10:16

Nie mam MediaNav, lecz Dacia Plug&Radio...
Mnie chodzi o to, że tam jest jedno mijesce: zegar albo przebieg po wciśnięciu przycisku przy przełączniku wycieraczek (oprócz tego jeszcze wyświetla inne parametry tak aj np. temperatura zewnętrzna itp.)

RowerekCombi - 2017-10-23, 10:35

route2000 napisał/a:
Nie mam MediaNav, lecz Dacia Plug&Radio...
Mnie chodzi o to, że tam jest jedno mijesce: zegar albo przebieg po wciśnięciu przycisku przy przełączniku wycieraczek (oprócz tego jeszcze wyświetla inne parametry tak aj np. temperatura zewnętrzna itp.)

Dokładnie tak jak piszesz. Mam tak samo -
1 zegar i tylko zegar po naciśnięciu guzika zmienamy na
2 i mamy licznik dzienny potem naciskasz guzik
3 licznik km. i znów naciskamy guzik i
4 temperatura zewnętrza i znów guzik i
5 mamy programowanie czujników ciśnienia opon i to by było na tyle :/ bardzo ubogi komputer pokładowy i w pojedynczym wyświetleniu :-/

grapess - 2017-10-24, 08:47

Też mnie to wkurza, bo lubię mieć zegarek pod ręką zawsze. Już się po kilku latach o tego lubienia odzwyczaiłem.
Zwłaszcza, że w instrukcji obsługi mam dwa pola wyświetlacza, zegar na stałe i zmienne pole na górze. :(

axi - 2017-10-24, 17:36

Hallo!!
Daniel Baum z forum Dacianer.de opisal jak wlaczyc funkcje zegara w Boardcomputer .

https://www.dacianer.de/t...computer.21873/

a tutaj John-Doe 1111 zgromadzil wszystkie uzyteczne pdf

https://www.dacianer.de/t...download.18924/ - ( 12-te pdf o nazwie Boardcomputer und Außentemperaturanzeige freischalten (Zentralelektrik Gen. II) )opisuje dokladnie co trzeba zrobic.

moze bedzie to uzyteczne dla niektorych....

pozdrowienia z Austrii

axi

Michał B24 - 2017-10-24, 19:06

Sorry, ale trzeba sie zalogować na niemieckie forum, aby ściągnąć pliki. Mi też na tym zależy, żeby mieć wyświetloną godzinę, a nie wiem jak to zrobić. Możesz to jakoś inaczej podlinkować. Znam biegle angielski, ale niemiecki to tylko halt i hende hoch...
tosiek - 2017-10-24, 20:00

axi, z tego co widzę trzeba mieć wyświetlacz odpowiedniego typu, nie wystarczy aktywować. Samochód musi być sprzed ery start stopu.

Tam opisuje tyko aktywację temperatury?

topdrive - 2017-10-25, 06:59

Zarejestrowałem się, obejrzałem PDFa i niestety potrzeba do tego CLIPa. Strasznie mi brakuje tej godziny na desce, jak będę na przeglądzie w ASO to do nich zagadam, może sobie z tym poradzą? :D
Wymaganiem są zegary z dwoma liniami tekstu. Nie wiem czy to sprzed S&S, czy wszystkie mają dwie linie. Nie wiem jaka tu jest historia...

Co ciekawsze, to znalazłem tam PDFa z opisem jak uruchomić podświetlenie przycisków sterowania szybami... Eh, gdyby nie gwarancja, to bym sobie to już zrobił...

Ogólnie, sporo ciekawych opisów, a gość całkiem ostro modyfikuje swoje Lodgy ;).

swissman - 2017-10-25, 07:05

Michał B24 napisał/a:
Sorry, ale trzeba sie zalogować na niemieckie forum, aby ściągnąć pliki. Mi też na tym zależy, żeby mieć wyświetloną godzinę, a nie wiem jak to zrobić. Możesz to jakoś inaczej podlinkować. Znam biegle angielski, ale niemiecki to tylko halt i hende hoch...

ja znam niezle jezyk nazistow... podaj linka to moze cos przetlumacze...

topdrive - 2017-10-25, 07:19

swissman, linki podal axi
tosiek - 2017-10-25, 07:29

Porównanie zegarów, w nowszych nie ma miejsca na zegarek bo wsadzili tam ikonki od start stopu:

swissman, przeczytaj jak możesz któraś opcja dotyczy zegarka:
https://imgur.com/a/mnPBv

route2000 - 2017-10-25, 10:35

topdrive napisał/a:
znalazłem tam PDFa z opisem jak uruchomić podświetlenie przycisków sterowania szybami... Eh, gdyby nie gwarancja, to bym sobie to już zrobił...

Ogólnie, sporo ciekawych opisów, a gość całkiem ostro modyfikuje swoje Lodgy ;).

Było to opisane na tym forum podświetlenie przycisków. ;-)

axi - 2017-10-25, 18:30

tosiek tym sposobem (opisanym w pdf-ie ) mozna wlaczyc zegar i aktywowac wskazanie temperatury. Zrobilem to u siebie i dziala.

moje pdf bylo za duze i musialem pokombinowac zeby je scisnac i zeby je pokazac. zrobilem jpg. chyba to wystarczy.

tosiek - 2017-10-26, 16:13

axi, rozumiem, że zmianą typu komputera na OHNE włączył zegar?
axi - 2017-10-26, 18:34

Przy Typ Boardcomputerdisplay wybranie funkcji "ohne" powoduje pokazanie sie zegara na computerze.
To samo jest przy wskazaniu temperatury- trzeba wybrac opcje " ohne" i bedzie pokazana temperatura zewnetrzna.

W moim warsztacie gdzie robilem przeglad dalem wydrukowana instrukcje pdf i wedlug niej wlaczono mi te funkcje. Osobiscie nie bylem przy tym!!! Moze moj fachowiec zrobil tak jak pisze w pdf a moze jakos inaczej wlaczyl te funkcje-nie wiem- nie pytalem . Mysle jednak ze pdf jest w porzadku- wiele osob z forum tak zrobilo.

laisar - 2017-12-31, 21:53

O fabrycznym wskazaniu temperatury zewnętrznej - http://www.daciaklub.pl/f...1745203#1745203.
BLACHA_997 - 2019-02-09, 16:25

Odświeżę trochę temat.
Chciałbym zapytać, czy na wyświetlaczu komputera Dustera w wersji Comfort powinien być wyświetlany zegar? W lewym górnym rogu mam temperaturę, natomiast prawy górny róg jest "pusty". Jak ewentualnie wywołać ten zegar - naciskanie klawiszy na kierownicy nic nie daje.

Belphegor - 2019-02-09, 19:37

Przypomnij mi tylko - masz Media Nav?
BLACHA_997 - 2019-02-10, 10:08

Belphegor napisał/a:

Zapomniałem dodać - bez MN - zwykłe Daciowskie radio.

Dymek - 2019-02-11, 10:21

A te obecne "zwykłe Daciowskie radia" wyświetlają zegar na swoim ekranie?
Jeśli tak, to pewnie robią tak jak w przypadku samochodów z MediaNav- zegar na komputerze pokładowym jest celowo wyłączony.

shrek - 2019-02-11, 10:23

Jezeli radio wyswietla to na zegarech sie nie wyswietla. Zalaczenie tej opcji nie jest problemem.
tAboon - 2019-02-11, 10:33

W Lodzi 2018 radio MP3/USB nie ma zegarka na wyświetlaczu radia.

Zegarek jest wśród wielu informacji dostępnych oddzielnie w liczniku. Co mnie wkurza. Bo jak to jest możliwe, aby temperatura i zegarek były dostępne zamiennie z innymi informacjami. Porażka.

Belphegor - 2019-02-11, 10:37

BLACHA_997 napisał/a:
Belphegor napisał/a:

Zapomniałem dodać - bez MN - zwykłe Daciowskie radio.

Wychodzi na to, że u Ciebie wszystko jest w porządku, ponieważ inna sztuka DD2 bez Media Nav ma tak samo. Zegarek jest na wyświetlaczu radia (włączonym i wyłączonym).

BLACHA_997 - 2019-02-11, 11:51

OK. dzięki za info.
Zdaję sobie sprawę, że można tą funkcję (jak i inne np. temperaturę płynu chłodniczego) włączyć w komputerze po odblokowaniu jej w systemie.

Dymek - 2019-02-11, 15:30

Wyłączają zapewne tylko w celu uniknięcia zgłoszeń typu "na komputerze pokładowym mam 13:10 a na radiu 13:08". To są dwa osobno funkcjonujące i osobno ustawiane zegary, więc zostawiają jeden żeby z czasem na pokładzie nie pojawiały się dwie nieskoordynowane godziny.
Michał B24 - 2019-02-18, 21:58

tAboon napisał/a:
W Lodzi 2018 radio MP3/USB nie ma zegarka na wyświetlaczu radia.

Zegarek jest wśród wielu informacji dostępnych oddzielnie w liczniku. Co mnie wkurza. Bo jak to jest możliwe, aby temperatura i zegarek były dostępne zamiennie z innymi informacjami. Porażka.

Mnie tez to spienia, jakby zegar nie mógł być wyświetlany jedynie na wyświetlaczu audio. A to że prędkość ustawiona na tempomacie ma nadrzędne przywileje nad funkcjami komputera, też mnie denerwuje. Na szczęście nie na tyle, zebym zmienił auto :-P

buladag - 2019-07-30, 11:49
Temat postu: Lodgy z MNE3 - godzina na liczniku.
Cześć. Dziś w dokkerze ze zwykłym radiem zauważyłem że zegar jest wyświetlany na wyświetlaczu w zegarach.

W mojej Lodgy z MNe zegar jest tylko na ekranie MNE. Da się włączyć też tą pozycję w liczniku przez ddt4all?

laisar - 2019-07-30, 13:46

http://www.daciaklub.pl/f...1740127#1740127 - i reszta tamtego tematu od początku,

albo

http://www.daciaklub.pl/f...1782528#1782528

buladag - 2019-07-30, 13:46

Dziękuję.
buladag - 2019-08-02, 21:10

Niestety po aktywacji przez ddt4all zegarek się nie pojawił, pomimo, że funkcja pokazywania została zapisana. Wzorując się na przytoczonych tematach, rozumiem że w Lodgy aktywacja jest możliwa tylko przez CLIP?
shrek - 2019-08-05, 03:24

Ja aktywowalem przez ddt4all.
buladag - 2019-08-05, 07:31

Zmieniłem z Not displayed na Displayed i kliknąłem przycisk Clock.

Po ponownym uruchomieniu ddt4all pozycja pozostała na Displayed czyli chyba ją zapisało.

shrek - 2019-08-06, 11:17

No i gra. Teraz powinno być wyswietlane.
Black Dusty - 2019-08-06, 14:16

Nie pamiętam dokładnie ale czy nie trzeba raz zapisać a dwa wysłać.
buladag - 2019-08-06, 22:18

Black Dusty napisał/a:
Nie pamiętam dokładnie ale czy nie trzeba raz zapisać a dwa wysłać.

Tzn gdzie, co, jak kliknąć?

shrek - 2019-08-07, 06:22

No na dole masz 3 przyciski. Jakie?
buladag - 2019-08-07, 08:20

shrek napisał/a:
No na dole masz 3 przyciski. Jakie?

Na dole są: "general configuration reading", "new full configuration application" i "prise en compte des configurations(?)".

Ja kliknąłem tylko przycisk Clock po zmianie z "not Displayed" na "displayed"

shrek - 2019-08-09, 03:40

Wejdz w licznik.
Kliknij odśwież.
zmien zegar na display.
Kliknij glowe experta( drugą lub trzecią ikonę).
Następnie "prise en compte des configurations"
Poczekaj na dole zobaczysz prezentujące cyferki i gotowe.

buladag - 2019-08-11, 18:45

Działa, dziś się tym zająłem z tym że włączyłem ddt4all dla Dacii, a nie pełną wersję, okazało się że pozycja "licznik" nie dość że była po polsku, to jeszcze zawierała dużo mniej pozycji. Kliknąłem "zapisz", zegarek się pojawił, a skasował się jedynie zasięg na paliwie w baku. :)

Dzięki za pomoc.

buladag - 2020-12-15, 22:20

Ciekawostka: po odpięciu akumulatora zegarek z licznika zniknął, ale za to pozostało np. również włączone, wyświetlanie temperatury płynu.