Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-10-24, 10:26
ECU nie ma nic wspólnego z tablicą wskaźników .... być może masz wersję tablicy w której EPROM wykastrowano z funkcji wyświetlania temperatury choć wątpię żeby producentowi chciało się produkować różne wersje tego samego elementu .... na 99% CLIP uaktywni tę opcję ....
A tak wygląda u mnie. troszkę przerobiłem miejsce gniazda zapalniczki, na fotce są stare płaskie srebrne śrubki, teraz są już ładne czarne krzyżowe samochodowe wkręty. Podświetlenie idealnie pasuje do podświetlenia deski. Zamówione w Chinach.
IMG_20161211_143030.jpg
Plik ściągnięto 172 raz(y) 72,75 KB
_________________ Były: VW PASAT 1.9TDI, VW BORA 1.9TDI
Jest DUSTER Delsey 1.5dci, Renault Laguna LIPhI F3P 670, Interfejs diagnostyczny plus program MAXIECU 2.0 marki OPEL, RENAULT, DACIA, Grupa VAG
Na niemieckim Forum www.dacianer.de jeden z uzytkownikow pod nazwiskiem "Platinum" opublikowal i juz aktywowal wskazanie temperatury zewnetrznej z oryginalnego czujnika ktory jest w lusterku zewnetrznym( od strony pasazera). Trzeba tylko przeciagnac kabel od tego czujnika do tachometra no i pozniej za pomoca programu od Renault "Can Clip"to wszystko aktywowac!! Super sprawa !!!Odpadaja wszystkie przerobki i wlasne rozwiazania!!!
wow
to się tak da?! bardzo mi brakuje temperatury na desce, muszę rozkminić temat od początku i spróbować uruchomić. Gdzie szukać czujnika by stwierdzić jego obecność?
_________________ Przychodzi taki moment życia, że od pojemności silnika ważniejsza staje się pojemność bagażnika.
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-12-28, 17:05
W prawym lusterku - powinien być taki cycek od spodu. A najlepiej zdjąć zaślepkę trójkątną przy oknie i omomierzem sprawdzić impedancję dwóch przewodów niepodpiętych do kostki wiązki "od samochodu".
Wystarczy je podłączyć przewodami z tablicą wskaźników i aktywować wyświetlanie.
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-12-28, 21:25
podsiar napisał/a:
wow
to się tak da?! bardzo mi brakuje temperatury na desce, muszę rozkminić temat od początku i spróbować uruchomić. Gdzie szukać czujnika by stwierdzić jego obecność?
Podsiar, jestem w siemcach to jak chcesz to odezwij sie na PW to Ci potlumacze co i jak i przy okazji kawa wypijymy.
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
W prawym lusterku - powinien być taki cycek od spodu. A najlepiej zdjąć zaślepkę trójkątną przy oknie i omomierzem sprawdzić impedancję dwóch przewodów niepodpiętych do kostki wiązki "od samochodu".
dzięki za szczegółowe info, sprawdzę to jak mi lusterka odmarzną. Jaka impedancja powinna być?
shrek napisał/a:
Podsiar, jestem w siemcach to jak chcesz to odezwij sie na PW to Ci potlumacze co i jak i przy okazji kawa wypijymy.
Shrek - poszedł PW, dzięki za pomoc!
_________________ Przychodzi taki moment życia, że od pojemności silnika ważniejsza staje się pojemność bagażnika.
Wysłany: 2018-03-17, 12:34 aktywacja termometru zewnętrznego na tablicy
Myślę ze mam dobrą wiadomość dla nie których użytkowników Sandero z 2016r otóż dzisiaj byłem w ASO na przeglądzie rocznym i zapytałem czy da się aktywować czujnik temperatury zewnętrznej aby był widoczny na zegarach, wcześniej kontaktowałem się z Renault Warszawa w tej sprawie i stwierdzili ze z rocznika 2016 wyszły 2 wersje te które się da aktywować i nie, poinformowali aby będąc w serwisie sprawdzić możliwość. I faktycznie moja wersja się załapała czujnik aktywowali i pięknie pokazuję temperaturę na wyświetlaczu , więc nie potrzebuję w tym momencie żadnych przeróbek kabli itd itp, zresztą sam kierownik w ASO był zdziwiony dlaczego on nie był aktywowany od samego początku.
Zatem jeśli macie w lusterku czujnik a Wam nie wyswietla temperatury warto sprawdzić w ASO tą możliwość.
Chciałbym trochę odświeżyć ten wątek, ostatnio trochę podłubałem i udało mi się uruchomić termometr zewnętrzny i zegarek.
Sprzęt:
- końcówki od komputera(te wpinane w płytę) w wątku też ich używają.
- trochę przewodu 2x0,5, 0,75(podłączenie opisane w wątku- piny 19 i 20 w zegarach, czujnik w prawym lusterku)
- telefon z androidem 5
- oprogramowanie PyClipDacia-1.4.apk (można ściągnąć za free)UWAGA! OPROGRAMOWANIE W PEŁNI FUNKCJONALNE, WIĘC UWAGA Z NADMIERNYM KLIKANIEM
- ELM327( dostępne na allegro za 46zł)
Efekt:
Ostatnio zmieniony przez Wojciechowski 2019-12-30, 21:05, w całości zmieniany 1 raz
Model: Duster/ Logan II
Silnik: 1.5 dCi/ 1.2
Rocznik: 2013/ 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2020-01-04, 13:02
Dobra, to teraz powiedz, jak to zrobiles, ze temperatura wyswietla Ci sie razem z godzina? W Loganie zony trzeba przelaczac, wyswietlana jest zawsze tylko jedna informacja.
Zegarek za pomocą tej aplikacji uruchamia się osobno, a termometr zewnętrzny osobno(musi być podpięty) W Lodgy tam jest zegarek tylko nie jest aktywny(wyświetlany na stałe), a temperaturę można wybrać za pomocą guzika funkcyjnego od wyświetlania parametrów.
Ostatnio zmieniony przez Wojciechowski 2020-01-11, 00:40, w całości zmieniany 1 raz
Model: Duster/ Logan II
Silnik: 1.5 dCi/ 1.2
Rocznik: 2013/ 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2020-01-18, 11:09
A mógłbyś to bardziej rozwinąć, bo chyba jestem tępy i nie zajarzyłem co miałeś na myśli. Zdjęcie sugeruje co innego, masz i termometr i godzinę... Nie wiem czy dobrze rozumuję, ale zegarek musisz ustawić na stałe- u mnie jest z tego co kojarzę opcja display, measur and display, on i off. Nie ma opcji wyświetlania zawsze i wszędzie zegarka...
Może napisz jak masz to skonfigurowane, zdjęcie.
Ostatnio zmieniony przez ex_perimental 2020-01-18, 11:12, w całości zmieniany 2 razy
Zegarek za pomocą tej aplikacji uruchamia się osobno, a termometr zewnętrzny osobno(musi być podpięty) W Lodgy tam jest zegarek tylko nie jest aktywny(wyświetlany na stałe), a temperaturę można wybrać za pomocą guzika funkcyjnego od wyświetlania parametrów.
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2020-01-19, 08:25
matysz napisał/a:
Wojciechowski napisał/a:
oprogramowanie PyClipDacia-1.4.apk (można ściągnąć za free)
A ja tej aplikacji (patrz - link do strony twórcy apki [.ru]) nie mogę ściągnąć na mojego androida. Nie wiem czemu. Także innych podawanych na forum z linku shreka powyżej.
Ostatnio zmieniony przez eio 2020-01-19, 10:34, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum