DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Roleta / zasłona / półka bagażnika (Duster)

piotrkrk - 2011-12-15, 15:04
Temat postu: Roleta / zasłona / półka bagażnika (Duster)
Mam myśl, może by się tak zebrać razem i nakłonić jakiegoś producenta aby zrobił normalną, wsuwaną roletę bagażnika do Dustera? To jest chyba najbardziej upierdliwy element w codziennym użytkowaniu, mam już jej po prostu dość i zaczynam mieć zabójcze myśli pod adresem osoby, która to zaprojektowała.

A może ktoś wie, jak zaadaptować taką roletę z innego samochodu? Jakiś pomysł, cokolwiek?

A to jako ciekawostka:

http://allegro.pl/dacia-d...1983773460.html

500zł ???????

ajax - 2011-12-15, 15:17

Koszt materiałów może z 50 PLN. Co się składa na resztę nie mam pojęcia, ale postawię Dustera przeciw zgniłym orzechom, że z udziałem MNŻ z maszyną do szycia mógłbym uzyskać porównywalny efekt za max 30 PLN i 2 godzin.
Pewnie niedługo pojawi się oryginalny, mało używany klucz do kół do Dacii Duster za 999,99 PLN
Ktoś sobie jaja robi.

sereq - 2011-12-15, 16:26
Temat postu: Re: Roleta bagażnika (Duster)
piotrkrk napisał/a:
Mam myśl, może by się tak zebrać razem i nakłonić jakiegoś producenta aby zrobił normalną, wsuwaną roletę bagażnika do Dustera? To jest chyba najbardziej upierdliwy element w codziennym użytkowaniu, mam już jej po prostu dość i zaczynam mieć zabójcze myśli pod adresem osoby, która to zaprojektowała.

Jestem jak najbardziej za. Jak już w którymś wątku pisałem, to jest jedyna rzecz w Dusterze która mnie tez doprowadza do szewskiej pasji :evil: :evil:

eplus - 2011-12-15, 16:48

Jak się sprzeda, to wystawię moją.
Może spytacie się gościa, co wymyślił w zamian.
U mnie roleta czy półka wylatuje od razu po zakupie auta - tylko przeszkadza.

sereq - 2011-12-15, 17:05

a ile ta roleta w ASO kosztuje?? Nie mówcie że więcej jak 500 PLN :lol: :lol: :lol:
project2010 - 2011-12-15, 17:16

Chętnie nabędę.
bushi - 2011-12-15, 17:20

Po prostu zamiast docenic geniusz projektanta i czuc sie wyroznionymi zachowujecie sie jak niewdziecznicy i psioczycie na wart 500 zeta element waszych Drakul ;P
A na powaznie to jak komus tak bardzo przeszkadza roleta to dysponujac wolnym czasem mozna samemu zrobic polke - odpowiednio przycieta plyta pilsniowa/z tworzywa, dwie poprzeczki, samoprzylepna tapicerka powinny wystarczyc :)

matucha - 2011-12-15, 18:14

A niech ktoś zmierzy tą roletę. Może dopasuje się z czegoś innego.
piotrkrk - 2011-12-15, 19:50

bushi napisał/a:

A na powaznie to jak komus tak bardzo przeszkadza roleta to dysponujac wolnym czasem mozna samemu zrobic polke - odpowiednio przycieta plyta pilsniowa/z tworzywa, dwie poprzeczki, samoprzylepna tapicerka powinny wystarczyc :)

Ale zupełnie nie o to chodzi. Po prostu chciałbym mieć roletę taką, jaka jest w prawdziwym samochodzie. Na przykład Skoda Fabia Combi:

Ciągnę lekko za uchwyt, zwija się sama. Czy to naprawdę takie drogie by było? Ta roleta z Dacii jest jak z samochodu dla biedoty, nie czarujmy się. Tanie plastiki, uboga deska rozdzielcza, to wszystko rozumiem i to mi nie przeszkadza bo nie zmienia funkcjonalności, nie zabiera radości z użytkowania. Ale ta przeklęta roleta bardzo.

piotrres - 2011-12-15, 22:27

piotrkrk napisał/a:
chciałbym mieć roletę taką, jaka jest w prawdziwym samochodzie. Na przykład Skoda Fabia Combi:
albo pokrywę jak w moim ś.p. Leopoldzie.

Oj, ci ja biedny, biedny głupi ,a nieszczęśliwy, zamiast kupić Prawdziwe, Wiesz Co Dobre, Auto ;-) skusiłem się w swej prostackiej chytrości swojej na offertę dla nędzarzy z III świata wykonaną z płyty pilśniowej i tandetnych plastików, takichże kabli i przepalających się co 2E+004 km żarówek (wg TUV poważna awaria układu elektryczego)

A na poważnie: ta szmatka na patykach doprowadza mnie do szału. Przecież w MCV jest normalna roleta i nic nie przeszkadzało by zrobić taką w Dusterze. W końcu nie podniosłoby to ceny o guglion lei w złocie.
Ale, jak podejrzewam, chodzi o wytworzenie w potencjalnym kupującym "takiego uczucia taniości" (jak w reklamie pewnej sieci komórkowej)

bushi napisał/a:
....jak komuś tak bardzo przeszkadza roleta to dysponując wolnym czasem można samemu zrobić półkę - odpowiednio przycięta płyta pilśniowa/z tworzywa, dwie poprzeczki, samoprzylepna tapicerka powinny wystarczyć :)

Ponieważ planuję umieścić koło zapasowe na sztorc a la Kangur 4x4 (to skutek założenia LPG) więc chciałem czymś zastąpić ową przeklętą pseudoroletę.
Dwa dni temu rozważałem zrobienie takiej pokrywy z poliwęglanu komórkowego, weluru samoprzylepnego i rurki aluminiowej. I okazało się, że zrobienie prostej podnoszonej pokrywy jest niemożliwe, ponieważ będzie haczyła przy podnoszeniu o słupek C. Jedynym wyjściem jest układ segmentowy, a to już ciut komplikuje zabawę, jeśli chodzi o poprawne wykonanie i trwałość bądź co bądź, chałupniczej konstrukcji.

Piotr_K - 2011-12-15, 22:42

Temat śledzę bo będzie i mnie dotyczył ;) Też myślę ale jestem jeszcze bez DD a to zmienia możliwości twórcze ;)
bebe - 2011-12-15, 23:00

Ja bym poszukał rolety z innego modelu/marki z jakiegoś rozbitka i dopasował. Chociażby z MCVki, bo w niej mechanizm zwijania rolety jest tylko na końcach, w środku to po prostu patyk i zawijany na niego skaj czy co tam. Nie ma chyba przeszkód, żeby patyk skrócić na wymiar, a samą "treść" rolety zrobić z czegokolwiek, łącznie ze zrobieniem odpowiednich mocowań wolnego końca rolety.

Ale nie zrobię, bo mam MCVkę. :P

piotrres - 2011-12-15, 23:09

bebe napisał/a:
a samą "treść" rolety zrobić z czegokolwiek, łącznie ze zrobieniem odpowiednich mocowań wolnego końca rolety.

np. z "papieru uniwersalnego, ma tyle zastosowań.
No i pytanie czy szerokość gniazd pod le patiki bedzie pasować

bebe napisał/a:
Ale nie zrobię, bo mam MCVkę. :P

Szczęśliwyś Sahib ;-)

A itak musze coś wykombinować, bo roletka zaczyna mi z jednej strony obwisać jak u Zasłużonej Mamki Mozambiku

Piotr_K - 2011-12-15, 23:18

Ja miałem pomysł na siatkę "maskującą" zamiast rolety. Siatka elastyczna, czarna, mocna, można samemu ją "zagęścić" maskowaniem podpinając gęściejszą siatkę. Ponadto koło zapasowe też się zmieści ...
piotrres - 2011-12-15, 23:47

Hmm, Fałda Rozkoszy w Jaspisowej Komorze bagażnika, milsza od plajstyka :-)
Piotr_K napisał/a:
Siatka elastyczna, czarna, mocna, można samemu ją "zagęścić" maskowaniem podpinając gęściejszą siatkę. Ponadto koło zapasowe też się zmieści ...

Kamuflaż wewnętrzny. Ot myślenie niekonwencjonalne. Popieram!

piotrkrk - 2011-12-16, 11:35

bebe napisał/a:
Ja bym poszukał rolety z innego modelu/marki z jakiegoś rozbitka i dopasował. P

A może by tak coś z tego?

http://allegro.pl/listing...category=0&sg=0

Tylko trzeba by zmierzyć i jakoś dopasować, ale jak nie będzie innego wyjścia to w przypływie desperacji odwiedzę kilku skodziarzy i pomierzę toto.

project2010 - 2011-12-16, 13:21

Wspieram piotrkrk w jego desperacji. :) Ktokolwiek odkryje zamiennik / wymienik zasłuży sobie na dozgonną wdzięczność dustonautów, w tym i moją (już wkrótce, odbiór do 10.02!)
Dar1962 - 2011-12-16, 13:43

taka roletka-tapetka niegłupia niegłupia nawet rzecz. Tylko trzeba by najpierw wycyrklować rozmiar bagażnika dustiego,zbadać system mocowania w dedykowanym do niej rydwanie, wreszcie pomyśleć jak, i czy w ogóle da się ten instrument przeszczepić? Jakoś czarno to lukam :-P . Ta Atłasowo Aksamitna Fałda Rozkoszy w Jaspisowo Mrocznej Grocie jest wunderbar!Od razu rzuciła mi się w oczy i zacząłem marzyć, co w niej ukryję przed oczyma postronnych. Można w niej zabunkrować palczatki,beret z antenką albo nawet rodzinną umbrelkę. Więc wypada nie wybrzydzać tylko podziwiać wypas jak w superbie lauren clements
piotrkrk - 2011-12-16, 14:23

Dar1962 napisał/a:
Więc wypada nie wybrzydzać tylko podziwiać wypas jak w superbie lauren clements

Ano, gdybym wiedział wcześniej, kupiłbym Superba:

Z tego co tu piszą, to po naciśnięciu guziczka w kabinie klapa podnosi się sama, a roleta automagicznie zwija się do połowy.

Brakuje tylko, aby bagaż sam się wypakował.

eplus - 2011-12-16, 14:25

A było trzeba dopłacić parę groszy za looka z ciemnymi szybami i cały chlew w bagażniku byłby niewidoczny bez żadnej rolety :!: 8-)
Ja tam się nie przejmuję - u mnie jest widoczny :!: :shock:
Nie znoszę ciemnych szyb :!: 8-)
Ani rolet :!:

Dar1962 - 2011-12-16, 14:51

piotrkrk napisał/a:
Ano, gdybym wiedział wcześniej, kupiłbym Superba

miałem na myśli wyłącznie schowek na parasolkę :mrgreen: - zresztą ukrywając go w Fałdzie Rozkoszy łatwiej i szybciej da się po nią sięgnąć, niż dłubać gdzieś w drzwiach, gdzie pewnie zapleśnieje :-P

bebe - 2011-12-16, 18:02

piotrkrk napisał/a:
Brakuje tylko, aby bagaż sam się wypakował.

To akurat Dacia potrafi. :)

Zmierzcie i podajcie tutaj rozstaw punktów mocowania dusterowej roletki. Zdjęcia punktów mocowania w zbliżeniu również byłyby nie od rzeczy.

piotrres - 2011-12-16, 18:33

Na razie nie zmierzę (już bym to zrobił!) bo leżę sobie z gorączką pod ciepłą roletką, przepraszam kołderką!
krakry1 - 2011-12-16, 18:34

piotrkrk napisał/a:
... Ano, gdybym wiedział wcześniej, kupiłbym Superba ...
Też chciałem, ale nie było mnie stać. :-P
Dar1962 - 2011-12-16, 19:51

bebe napisał/a:

Zmierzcie i podajcie tutaj rozstaw punktów mocowania dusterowej roletki. Zdjęcia punktów mocowania w zbliżeniu również byłyby nie od rzeczy.

jakiś odręczny rysunek-schemacik z wymiarami nie byłby od rzeczy ;-)

project2010 - 2011-12-19, 09:03

A może udałoby się dziś komuś wziąć ze sobą miarkę do auta i pomierzyć szmatę rzeczoną? Ładnie prosimy!
bushi - 2011-12-19, 14:55

Jesli w jakis dzzien bede mial wolny czas gdy bedzie jeszcze widno, to pomierze. Tak wiec wszystko zalezy od tego, czy moj szef wypusci wczesniej z roboty ;P
mrówa - 2011-12-19, 19:16

Cytat:
Ładnie prosimy!

Prośmy szefa :-P

chriskb - 2011-12-19, 22:44

Proszę bardzo. Wymiary rolety DD na załączonym zdjęciu
project2010 - 2011-12-19, 22:48

Dzięki za fachowe i wyczerpujące opracowanie tematu! :). Teraz trzeba tylko namierzyć rozciągliwy odpowiednik!
Piotr_K - 2011-12-20, 01:38

Od Kolosa nie będzie pasowała ... http://allegro.pl/roleta-...1962461802.html

ale z Laguny??? http://allegro.pl/renault...2006839387.html

sereq - 2011-12-20, 12:30

No trzeba wziąć i przymierzyć, innej opcji nie ma :mrgreen:
Dar1962 - 2011-12-20, 13:52

niestety, trzeba po prostu przyłożyć "na żywo" żeby mieć pewność. I kolejna sprawa to sposób mocowania zarówno kasety za tylnym siedzeniem jak i końcówki wysuniętej rolety. Potrzebne by były oryginalne punkty kotwiczenia - zostaje szrot?
piotrres - 2012-01-04, 21:30

Na oko widać, że nie spasuje:
1.rozszerznie przy kasecie
2. inny kształt tylnej końcówki rolety.
Kwestia szerokości

Dar1962 - 2012-03-01, 16:07

http://www.daciaklub.pl/f...p=119959#119959
sereq napisał/a:
roleta bagażnika :evil:

a ja tam nie widzę żadnego w związku z tym problemu - u mnie jeździ w pozycji "worek" - zaczepiona o pierwszy punkt mocowania zaraz za kanapą i traktuję ją jako sporych rozmiarów dodatkowy schowek (parasolki, kurtka itp) w ogóle jej nie rozwijam :-P

laisar - 2012-03-10, 00:15

Na wymiar bardzo dobrze powinna pasować z Clio Grandtour - ma 95 cm szerokości.

Kaseta ze zwijaczem jest jednak oczywiście znacząco grubsza (jakieś 7-8 cm "średnicy") niż patyki i szersza (prawie 110 cm) - trzeba by więc nieco porzeźbić w dusterowych plastikach...

(No ale tego się chyba spodziewaliście, prawda? Chyba nikt nie oczekiwał znalezienia czegoś idealnie pasującego bez żadnych przeróbek? d: ).

Pięknie się zwija, mocowanie na końcu jest bardzo podobne do MCV-kowego, natomiast sam materiał przypomina... właśnie dusterowy (((: tylko ociupinkę lepszy i lepiej wykończony.

Nówka sztuka w ASO: 600 zł brutto, ale wśród używek można oczywiście znaleźć sporo taniej.

matucha - 2012-03-12, 18:22

Od Poloneza nie pasuje, bo za szeroka - sprawdzałem :-P
laisar - 2012-04-07, 20:21

http://www.forum-auto.com...a/sujet4723.htm - przeróbka rolety ze scenica3.
piotrkrk - 2012-04-20, 15:48

Zdrada!!!

Dacia Lodgy ma roletę jak w prawdziwym samochodzie:

Teraz pytanie - will it blend? Tzn czy będzie pasować do Dustera?

Dar1962 - 2012-04-20, 15:56

wątpię aby pasowała - w Lodgy takiej wielkiej dziury nie da się zasłonić sensownie niczym innym. Nasza atłasowa fałda w jaspisowej grocie jest jedyna w swoim rodzaju. Nie wyobrażam sobie Dustera bez tego uroczego elementu. Niedługo stanie się równie kultowy jak uszczelka made in pf 126p a inni będą go nam zazdrościć
48piotr - 2012-04-20, 16:04

Dar1962 napisał/a:
Nie wyobrażam sobie Dustera bez tego uroczego elementu
:-) :-D :mrgreen: :oops:
Pawlo - 2012-04-20, 17:54

Ale ale może będzie pasowała do MCV tylko podejrzewam że jej koszt rozłoży wszystkich na łopatki :-)
Dar1962 - 2012-04-20, 18:05

do hondy jazz kosztuje 700 - tu będzie 500? :mrgreen:
bushi - 2012-04-20, 18:13

piotrkrk napisał/a:
ma roletę jak w prawdziwym samochodzie

No to podpadles Kolego mi i mojej Drapieznej Drakuli... Baaardzo niefortunne wyrazenie!

TD Pedro - 2012-04-20, 20:36

bushi napisał/a:
No to podpadles Kolego mi i mojej Drapieznej Drakuli

też się zastanawiam jak to potraktować... :evil: :lol: :-)

Zdzicho - 2012-04-21, 17:29

Dar1962 napisał/a:
wątpię aby pasowała - w Lodgy takiej wielkiej dziury nie da się zasłonić sensownie niczym innym. Nasza atłasowa fałda w jaspisowej grocie jest jedyna w swoim rodzaju. Nie wyobrażam sobie Dustera bez tego uroczego elementu. Niedługo stanie się równie kultowy jak uszczelka made in pf 126p a inni będą go nam zazdrościć

Niech i tak będzie - jak kult to kult i żadnych przeróbek :-D

ajax - 2012-04-21, 19:31

piotrkrk napisał/a:
jak w prawdziwym samochodzie

Wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Dopadnie Cię Hrabia D :!:

oloj - 2012-04-21, 19:32
Temat postu: Re: Roleta bagażnika (Duster)
piotrkrk napisał/a:

Niestety Renault i Nissan musiało zrobić kilka takich upierdliwych rzeczy żeby Duster nie robił zbyt dużej konkurencji dla Qashqaia i Koleosa.

wilfranck - 2012-04-26, 21:00

laisar napisał/a:
http://www.forum-auto.com/marques/dacia/sujet4723.htm - przeróbka rolety ze scenica3.

salut,
je remets ma modif ici :
j'avais l'idée de me faire un cache bagages à enrouleur, voilà, c'est fait, c’est un peu difficile et il faut être patient mais en 2 heures, c’est faisable
A réserver aux bricoleurs avec un peu d’expérience
Je suis parti d’un cache bagage de Scenic 3
Tout d’abord, il faut tout démonter
Il y a 2 clips à faire sauter sur les cotés (petits caches chromés) et 1 rivet à percer au dos d’un des embouts et on tire le tout

traduction avec google

tłumaczenie z Google

witam,
Kładę mod tutaj:
I wpadł na pomysł, aby mnie okładka, chowany bagaż, to wszystko, to trochę ciężko i być cierpliwym, ale w dwie godziny, jest to wykonalne
Aby zarezerwować dla DIYers z niewielkim doświadczeniem
Zostawiłem pamięci podręcznej bagażu Scenic 3
Po pierwsze, trzeba usunąć
Istnieją dwa klipy dmuchać na tych stronach (małe buforuje chromowane) oraz nity przebić z powrotem jednego z okuć i można wyciągnąć wszystko

Après, on raccourcit le chassis de 25,5cm, il doit mesurer au total 1m avec les embouts

Następnie możemy skrócić podwozia przez 25,5 cm, należy mierzyć w odległości 1 metra w sumie z poradami

Puis, on sort la toile d’origine de scenic et on raccourcit le rouleau de 25.5cm, il doit faire 99 à 99.5cm maxi

Następnie pozostawić oryginalne płótno z malowniczych i skraca 25.5cm rolki, to musi być 99 do 99.5cm maxi

Maintenant, on va percer les 2 rivets du cache bagage d’origine du duster pour enlever le tube de guidage qui est dedans

Teraz będziemy wiercić dwoma nitami bagażu cache oryginalny prochowiec do usunięcia rury prowadzącej znajduje się wewnątrz

Maintenant, on va couper entre le trou du tube de guidage et la partie rigide qui descend derrière les sièges en conservant la partie où était le tube bien collée

Teraz będziemy wyciąć dziurę pomiędzy rury prowadzącej i części sztywnej, że idzie w dół za siedzeniami, utrzymując udział gdzie rura była mocno przyklejona

On va insérer une baguette à souder dans le tunnel où était le tube de guidage

Będziemy włożyć pręt spawalniczy w tunelu, gdzie rura przewodnik został

Puis on va rentrer le tissu et la baguette dans le rouleau de scenic

Następnie wrócimy na tkaninę i pręt w rolce Scenic

On obtient ça :

Otrzymujemy w ten sposób:

On va remonter l’embout du rouleau où il n’y a pas le long ressort et insérer le tout dans le chassis

Będziemy wspinać się na wierzchołek rolki, gdzie nie ma długo wiosna i wstawić go do obudowy

On fixe l’embout de chassis en l’appuyant bien à fond (attention il a un méplat pour le petit axe) et on fait un petit trou et on met une vis parker très très courte (juste l’épaisseur du plastique et de l’alu, sinon, le tissu va se déchirer)ou un tout petit rivet court

Naprawimy końcówki obudowy przyciskając go mocno (zauważyć, że ma mieszkanie w osi krótkiej) i zrobił mały otwór i nakładamy bardzo, bardzo krótkie wkręty samogwintujące (tylko grubość plastiku i alu, w przeciwnym razie materiał będzie oderwać) lub mały nit krótki

On insère le coté où il y a le long ressort

Zakładanie strony, gdzie istnieje długa wiosna

Maintenant, on va bander le ressort à l’aide d’une perceuse sans fil et dans le sens inverse des aiguilles d’une montre sur environ 20-30 tours, attention à bien tenir le tissu pour ne pas qu’il s’enroule et il faut appuyer le petit axe pour déverrouiller le frein, quand vous relachez la pression, l’axe se bloque (il faut chercher l’endroit où il se bloque, c’est à chaque demi tour)

Teraz idziemy do napięcia sprężyny za pomocą wiertarko i lewo o 20-30 okrążeń, uważać, aby trzymać tkaninę aby uniknąć owija i musimy wspierać małej osi, aby zwolnić hamulec, po zwolnieniu nacisku, zamki osi (należy szukać gdzie się zawiesi, to każdy zakręt pół)

Il vous reste plus qu’à remonter l’autre embout de chassis en l’appuyant au maxi (faire attention de bien faire correspondre le cache avec le méplat du petit axe) et faire un petit trou pour mettre une très très petite vis parker ou un petit rivet court comme de l’autre coté (un des 2 cotés est déjà percé)
Il reste à tailler un peu les emboitages des embouts pour qu’ils rentrent dans le support de cache bagage

On po prostu przejść się na drugi koniec obudowy wspierającego Max (uważać, aby pasować do pamięci podręcznej z spłaszczenie małej osi) i robimy mały otwór do wprowadzenia bardzo, bardzo małe wkręty samogwintujące lub nit trochę krótki, jak drugiej stronie (jedna z dwóch stron jest już wiercić)
Pozostaje wykroić trochę obudów wskazówki i idą w bagażniku wsparcia cache

Cache déroulé :

Ukrywanie się:

Cache au milieu

Cache enroulé partie rigide à plat

Cache enroulé partie rigide en bas

Cache enroulé partie rigide relevée

Pour bien finir mon cache bagages, j'ai remplacé le tissu où je m'étais loupé sur la longueur des vis (tissu un peu abimé) et j’ai encastré la poignée du cache bagage de scenic 3, c’est bien pratique (le tissu est coupé au milieu de la poignée et s’abaisse quand on passe la main)

Aby zakończyć mój bagaż pamięci podręcznej, wymieniłem tkaninę gdzie miałem opuszczoną na długości śruby (trochę uszkodzone tkanki) i opróżnić pamięć podręczną uchwyt malownicze tło 3, która jest poręczny (tkanka jest cięta w środku rękojeści i spada, gdy jeden przekazuje rękę)

j'ai aussi un peu fignolé les coupes des deux embouts plastiques de coté et fixé la redescente derrière les sièges de manière à ce qu'elle plaque aux sièges

Ja też manipulowane kilka kawałków dwóch nakrętek plastikowych końcowych oraz uchylenie zejście za siedzeniami tak, że siedzenia płyty

A+ ;-)

Dar1962 - 2012-04-26, 21:20

może to ktoś jeszcze raz przetłumaczy? :mrgreen:
mrówa - 2012-04-27, 10:04

Dar1962, obrazki pooglądaj :-P

Ciekawe, czy ktoś z klubowiczów pokusi się o ten patent.

Dar1962 - 2012-04-27, 17:20

ja nie - polubiłem tą atłasową fałdę - służy mi jako kieszeń na parasole, poza tym zwyczajnie mi się nie chce :-P
Dar1962 - 2012-07-25, 16:54

http://www.daciaklub.pl/f...p=136669#136669
keikan napisał/a:
roleta bagażnika... nie do wytrzymania na dłuższą metę... pozostaje oklejenie folią tylnych szyb i zdjęcie rolety na stałe...

zawieś końcówkę szmaty na pierwszych wgłębieniach - utworzy coś w rodzaju głębokiej i pojemnej kieszeni- torby, w której doskonale można przechowywać parasolki, kurtki itp, a ten ostatni usztywniony fragment wystarczy odwrócić w stronę zagłówków kanapy i robi wtedy za pokrywę tego "schowka". Nie przeszkadza w pakowaniu klamotów do bagażnika - u mnie tak jeździ na stałe :-P

maciek - 2012-08-14, 10:12

http://www.daciaklub.pl/f...p=138454#138454
tomszafa napisał/a:
Ta roleta w bagażniku. Po prostu krzywde zrobiłbym temu co to wymyslil. Jak cos wlozyc do bagaznika i skladac ta rolete to mozna dostac wscieklizny.

proponuje zakup grupowy w Indii ( cholera nie wiem jak odmieniać) tam jest półka podnoszona do góry ;-)

tomala72 - 2012-08-14, 10:20

W Indiach:)
Gasnik - 2012-08-14, 10:21

Może na e-bay'u coś da się wyrwać? .fr i .de aż kipią od daćkowych ofert. (czasem na .co.uk tez cos sie trafi)
tomszafa - 2012-08-14, 11:12

maciek napisał/a:
tomszafa napisał/a:
Ta roleta w bagażniku. Po prostu krzywde zrobiłbym temu co to wymyslil. Jak cos wlozyc do bagaznika i skladac ta rolete to mozna dostac wscieklizny.
To narazie jedyny mankament

proponuje zakup grupowy w Indii ( cholera nie wiem jak odmieniać) tam jest półka podnoszona do góry ;-)

A to nie wiedzialem o tym.
Faktycznie trzeba poszukac, to by bylo duzo lepsze rozwiazanie.

P.S.
W Indiach :mrgreen:

sereq - 2012-08-14, 11:59

Jakby co to wchodzę - w przypadku tej cholernej rolety, koszty nie grają roli :evil: :lol: :lol: :lol:
chriskb - 2012-08-14, 12:07

Można samwmu zmodyfikować upierdliwą roletę. W dziale Dodatkowe akcesoria i modyfikacje, jest już temat Roleta bagażnika i kol wilifranck w swoim poście pokazuje jak to zmodyfikować.
maciek - 2012-08-14, 12:24

taka jest w Indiach

tomala72 - 2012-08-14, 12:42

Tego typu półkę miałem w astrze g.
Fajna bo można jakieś pierdułki na niej z tyłu położyć, oczywiście nic takiego co w razie hamowania nie leci na głowy pasażerów:)
Z drugiej strony to jadąc w jedną stronę na pusto po większe zakupy nie ma gdzie tego wpierdzilić po załadowaniu czegoś bardziej gabarytowego:)
Już wolę tą co mam a chciałbym taką zwijaną:)

No i nadaje się dla fanów car audio do zainstalowania dodatkowych głośników:)

laisar - 2012-08-14, 13:02

Referencja to prawdopodobnie 799223870R - ale jak na razie nie znalazłem ceny... Można spróbować zapytać w ASO.
tomszafa - 2012-08-14, 13:59

maciek napisał/a:
taka jest w Indiach
Obrazek

Zwijana bedzie praktyczniejsza w przypadku przewozenia czegos wiekszego.
No nic juz zabralem sie za temat i zaczynam sie rozgladac jak to zrobic ;-)

TD Pedro - 2012-08-14, 16:54

maciek napisał/a:
taka jest w Indiach

podobna jest w Kangoo z tym, że jest jeszcze dzielona/łamana na dwie cześci..

tomszafa napisał/a:
Zwijana bedzie praktyczniejsza w przypadku przewozenia czegos wiekszego.

w/w półka z Kangoo ma tą zaletę, że można ją zdemontować i ulokować równolegle do oparcia tylnej kanapy (płaszczyzna półki przylega do płaszczyzny oparcia), są tam przewidziane odpowiednie prowadnice na półkę i w tej pozycji nie zajmuje miejsca w bagażniku a umożliwia przewóz większych gabarytów... takie rozwiązanie w Dusterze byłoby dla mnie idealne...

gienol - 2012-10-12, 23:48
Temat postu: Alternatywa dla osłony bagażnika dustera z... dustera!
Witam,

Przeglądałem sobie jutubika i natrafiłem na to:

http://www.youtube.com/wa...feature=related 2:37 - bardzo ładnie wyglądająca twarda osłona bagażnika z renault duster. Ciekawe czy pasowałaby do dacii?

jeszcze lepiej widać tu : http://www.youtube.com/wa...&feature=relmfu 1:43

bossboss - 2012-10-13, 19:45

myśle ze by pasowała. ciekawe tylko gdzie podłączyć linki do podnoszenia?no i ta upierdliwą rolete do śmieci
TD Pedro - 2012-10-13, 20:11

bossboss napisał/a:
ciekawe tylko gdzie podłączyć linki do podnoszenia

są podczepiane do klapy bagażnika...

bossboss - 2012-10-13, 21:35

TD Pedro napisał/a:
bossboss napisał/a:
ciekawe tylko gdzie podłączyć linki do podnoszenia

są podczepiane do klapy bagażnika...

heheh to wiem jak w wiekszości aut--ale patrzyłem tam dzisiaj i nic nie znalazłem?

mekintosz - 2012-10-13, 23:58

W sandero sa takie czarne usrojstwa - grzybki na ktore naklada sie petelke sznurka podtrzymujacego sztywna polke. W dusterze nie ma sztywnej polki wiec grzybkow nie przewidzieli. Szkoda, bo to praktyczna polka.
bossboss - 2012-10-14, 07:46

sądze że dorobienie czegoś do przyczepienia tych linek to nie problem. Najważniejsze jest tylko czy ta półka podejdzie--czekamy na szczęśliwca który będzie miał okazje to sprawdzić---chyba tylko za granicą.
piotrres - 2012-10-14, 12:33

Takie atrakcje tylko R. Duster RxZ i to w Indiach :-P , gdzie jak powszechnie wiadomo ,ludziska są średnio rzecz biorąc przyzwyczajeni do wyższych standardów niż w Europie (Środkowo-Wschodniej) :lol:

więc w Bolanda to być niedopuszczalne! -)

podobnie jak tylny nadmuch:
http://images.cardekho.co...lt-duster27.jpg
no, ale to już K.O-T

bossboss - 2012-10-14, 18:02

byłem w tym roku w egipcie i to samo. same renault dustery i bardziej wypasione niż u nas a tam bida aż piszczy. Polaków traktuja jak śmieciarzy i tyle
laisar - 2012-11-26, 00:43

Twardą zasłonę można zrobić także samemu, przerabiając oryginalną:

http://www.daciaklub.hu/e...php?content.137

Fotka na zachętę:

chriskb - 2012-11-26, 09:43

To prawda, ale bałbym się kłaść jakiekolwiek przedmioty w czasie jazdy na górę takiej twardej rolety bezsiatki oddzielającej przestrzeń pasażerską.
laisar - 2012-11-26, 09:48

To jest ilustracja wyglądu, a nie instrukcja użytkowania (;
keikan - 2012-12-31, 07:46

A ja się powtórzę.
Już kilka razy w myślach przeklinałem rumuńskiego technologa, który "wynalazł" ten wspaniały patent na niezwijaną roletę bagażnika.
Oj pewno mu się to czkawką odbija!
Ciągle mi wypada z zaczepów przy pakowaniu bagaży...
I to jest jedyna rzecz, która mnie zirytowała (może dlatego, że jest to tak "innowacyjne" rozwiązanie, które nawet filozofom się nie śniło...

Poza tym - jak piszą poprzednicy - wiedziałem co kupuję, za ile i z jakiego kraju pochodzi.
Przed zakupem czytałem dziesiątki recenzji, porównań, forów itp.

I gdybym dziś miał składać zamówienie na auto - mój wybór nie zmieniłby się

[ Komentarz dodany przez: laisar: 2014-01-07, 01:16 ]
Odpowiedź ws rolety: http://www.daciaklub.pl/f...p=153229#153229.

kruczek111 - 2012-12-31, 13:26

A ja tą pseudo roletę trzymam w garażu. Dlaczego? Sposób rozumowania jest następujący: Jeśli trzymam coś cennego w bagażniku i zasłonie roletą to właśnie zwiększam ryzyko że ktoś ciekawski zaglądnie. Jeśli jednak wrzucę czarną torbę z wystająca szmatą i niczym nie przysłonie to to jest jasny komunikat że każdy może sobie zobaczyć co jest w środku i szyby nie rozwali :) Jeśli miałbym przerabiać to rzeczywiście na coś twardego żeby lekkie bagaże wygodnie wrzucić (w 4x4 ten bagażnik wielki nie jest niestety)
keikan - 2012-12-31, 15:45

bossboss napisał/a:
byłem w tym roku w egipcie i to samo. same renault dustery i bardziej wypasione niż u nas a tam bida aż piszczy. Polaków traktuja jak śmieciarzy i tyle

Czyli dokładnie takie ;-)

kapelusznik - 2012-12-31, 16:37

hmm, mi się wydaje, że gorzej to Egipcjan traktują niż nas
nie dość że wciskają im Dacie przebrane za Renaulty, to jeszcze do tego za podstawową wersję Dustera 4x2 1.6 wołają 62tys PLN

i kto tu jest gorzej traktowany :?:

BLACHA_997 - 2012-12-31, 18:07

A mnie się wydaje, że Polaków najgorzej traktują tylko........Polacy - niestety. :-( :-(
eplus - 2012-12-31, 19:04
Temat postu: -"-
http://www.daciaklub.pl/f...p=153162#153162
keikan napisał/a:
A ja się powtórzę.
Już kilka razy w myślach przeklinałem rumuńskiego technologa, który "wynalazł" ten wspaniały patent na niezwijaną roletę bagażnika........
Przed zakupem czytałem dziesiątki recenzji, porównań, forów itp.

Trzeba było czytać te zaczynające się od: Co za złom! Co za tandeta! Roleta bagażnika nie nadaje się nawet do psiej budy!
Dla mnie nieistotne, pokrywkę bagażnika w kolejnych samochodach w pierwszy dzień wyrzucam (nie dotyczy Fiata 126p).

keikan napisał/a:
I gdybym dziś miał składać zamówienie na auto - mój wybór nie zmieniłby się

Najważniejsze! Czego sobie i wam życzę! I Szczęśliwego Nowego Roku!

Dar1962 - 2013-01-01, 16:34

jeszcze słów kilka o Fałdzie Rokoszy w Jaspisowej Grocie :-P - jak mawiają uczeni, są plusy ujemne i plusy dodatnie. Ja problem rozwiązałem jak na zdjęciach niżej. W ogóle nie zapinam tej szmaty. Przez cały czas pozostaje w tej pozycji i służy jako coś w rodzaju zamykanego schowka na odzież, parasolki, drobne przedmioty. Nie przeszkadza w pakowaniu bagaży i dodatkowo przesłania dyskretnie rzeczy schowane pod nią. Do czego służy zaś kocyk w bagażniku, tłumaczył nie będę. To wie Dyrektor Kawa oraz ci, co oglądali "Zróbmy sobie wnuka"
project2010 - 2013-01-03, 17:33
Temat postu: Re: -"-
eplus napisał/a:
Roleta bagażnika nie nadaje się nawet do psiej budy!

A ja nie moge uwierzyć, że jako forum nie mamy takiej siły, zeby nie udało nam się namówic jakiegoś producenta podobnych rzeczy do rozważenia kwestii ewentualnej produkcji zamiennika w formie normalnej roletki. No przeciez cholery można od tej szmaty dostać!

Mam dzis chwilkę, zaraz poguglam i zobaczę, czy ktoś takie częsci rzeźbi. Jak znajdę - moze wystosujemy jakieś pisemko zachęcające do rozważenia problemu. Oj, pomoglibyśmy w promocji takiego produktu, czyż nie?

UPDATE - znalazłem gościa na forum Mazdy i wysłałem mu mailika z zapytaniem czy wciąż się tym zajmuje. Jeżeli tak - opowiem mu o naszej sytuacji. :)

laisar - 2013-01-03, 17:46

project2010 napisał/a:
jako forum nie mamy takiej siły, zeby nie udało nam się namówic jakiegoś producenta

Bo nie ma czegoś takiego jak "forum" - to tylko grupa ludzi i dopóki ktoś z nich nie pogada właśnie z takim producentem to oczywiście nic z tego nie będzie. Zatem... avanti! (:

marszelest - 2013-06-08, 19:50

na allegro trafiłem przypadkiem na roletę uniwersalną
>>>KLIK<<<

PS ta firma miała również w ofercie podświetlane nakładki progowe do dustera :mrgreen:

Domel2250 - 2013-07-12, 07:01

A może by pasowała taka z MCV2, jak na fotce z FB?
http://sphotos-c.ak.fbcdn...176406920_n.jpg

Dar1962 - 2013-07-12, 08:07

trza zmierzyć :mrgreen:
miguel - 2013-07-12, 23:32

jeszcze trochę inspiracji z dusterteam.com - 3 różne rozwiązania techniczne

BoloSr - 2013-08-19, 06:52

piotrres napisał/a:
Takie atrakcje tylko R. Duster RxZ i to w Indiach :-P , gdzie jak powszechnie wiadomo ,ludziska są średnio rzecz biorąc przyzwyczajeni do wyższych standardów niż w Europie (Środkowo-Wschodniej) :lol:

Obrazek

więc w Bolanda to być niedopuszczalne! -)

podobnie jak tylny nadmuch:
http://images.cardekho.co...lt-duster27.jpg
no, ale to już K.O-T

ma ktos fotke jak to wyglada od strony siedzen ???

laisar - 2013-09-16, 12:02

http://www.daciaklub.pl/f...1618107#1618107
BoloSr napisał/a:
Obfocil ktos rolete w tej nowej MCV ???

Nie, ale przymierzałem w salonie do dustera (((: - jest za szeroka po ok 2 cm z każdej strony. I to jest dobra informacja, bo w kurzaczkowych twardych plastikach można coś porzeźbić, a jakby była za krótka to OKDR.

BoloSr - 2013-09-16, 12:05

laisar napisał/a:
BoloSr napisał/a:

Nie, ale przymierzałem w salonie do dustera (((: - jest za szeroka po ok 2 cm z każdej strony. I to jest dobra informacja, bo w kurzaczkowych twardych plastikach można coś porzeźbić, a jakby była za krótka to OKDR.

w ktorym miejscu byla za szeroka na tym mocowaniu czy na materiale ???

laisar - 2013-09-16, 12:14

BoloSr napisał/a:
w ktorym miejscu byla za szeroka

Na plastikowym mocowaniu/zwijaczu - materiał jest mało istotny, najwyżej będzie leżał na bocznych półeczkach.

chriskb - 2013-09-16, 14:47

Jest jeszcze jeden problem z mechanizmem zwijającym, bo jest o wymiarach około 102X20X2 cm, co wymaga małego rzeźbienia w boczkach. MSZ jest sprawa do załatwienia i mechanizm będzie pasował do DD. Trzeba poczekać aż pojawią się części z rozbitków.
BoloSr - 2013-09-17, 06:25

chriskb napisał/a:
MSZ jest sprawa do załatwienia i mechanizm będzie pasował do DD. Trzeba poczekać aż pojawią się części z rozbitków.

przepraszam bo nie bardzo kumam o co chodiz ??

chriskb - 2013-09-17, 06:34

Kol. BoloSr, chodzi o wymianę w DD szmaty w bagażniku. W nowym DD II przykrycie jest sztywne, co niektórym nie będzie odpowiadało. Z półką zawsze jest problem. Części z rozbitków będą tańsze niż kupienie ich w ASO.
BoloSr - 2013-09-17, 06:37

chriskb napisał/a:
Kol. BoloSr, chodzi o wymianę w DD szmaty w bagażniku. W nowym DD II przykrycie jest sztywne, co niektórym nie będzie odpowiadało. Z półką zawsze jest problem. Części z rozbitków będą tańsze niż kupienie ich w ASO.

oki mi akurta to pasuje ale tyle czekac to mi sie niechce zrobie predzej zwijana rolete :)

laisar - 2013-10-01, 00:00

BoloSr napisał/a:

Powtórzyłem eksperyment:

Pepiś - 2013-10-01, 07:16

Ten paten z linku : http://www.daciaklub.hu/e...php?content.137 wydaje mi sie bardziej sensowny i praktyczny.
ale niestety pewnie dopiero po ukonczeniu gwarancji mozna robic taki mod?

laisar - 2013-10-01, 07:31

Pepiś napisał/a:
po ukonczeniu gwarancji mozna robic taki mod?

Nie, w każdej chwili - po prostu gwarancja przestanie obejmować zmodyfikowaną roletę.

laisar - 2013-11-08, 02:22

Oglądając i macając dziś nowego dustera wespół z kol. bebe i POS-em dokonaliśmy komisyjnej przymiarki nowej sztywnej półki bagażnika do starego dustera - i nie pasuje: jest węższa o jakieś 5 cm. Albo więc należy dokonać jej przeróbki (wydaje się możliwa i prosta), albo trzeba by wymienić również stałe poziomie plastiki po bokach bagażnika...
Lajkonik - 2013-11-08, 08:56

laisar napisał/a:
jest węższa o jakieś 5 cm.

Czy to oznacza, że bagażnik też jest węższy? To byłoby bez sensu! Poszerzyli puste przestrzenie między blachą a plastikiem, żeby tylko roleta nie pasowała?

laisar - 2013-11-08, 10:27

Lajkonik napisał/a:
bagażnik też jest węższy?

Nie - tylko plastiki pod okienkami są szersze.

Lajkonik - 2013-11-08, 11:22

laisar napisał/a:
Nie - tylko plastiki pod okienkami są szersze.

No to może da się wymienić te plastiki razem z roletą. Ale tego pewnie Ci już nie pozwolą przetestować w salonie :lol:

laisar - 2013-11-08, 12:10

Lajkonik napisał/a:
może da się wymienić te plastiki razem z roletą

Dokładnie to samo sugerowałem w raporcie z badań komisji (;

Dominus - 2014-01-06, 14:50

A może ktoś chętny na półkę bagażnika z Duster'a po lifcie do starszej wersji.
Dostępna za jedyne 125Euro

http://www.lzparts.de/ind...b7be5e0d913a71c

W zestawie półka oraz lewy i prawy panel na którym spiera się owa półka.

Karenzo - 2014-01-06, 20:09

500 zł to chyba pomyłka :lol:
niech ktoś sprawdzi ile te części będę kosztować w aso pewnie wyjdzie taniej albo podobnie

BoloSr - 2014-01-07, 08:49

Karenzo napisał/a:
500 zł to chyba pomyłka :lol:
niech ktoś sprawdzi ile te części będę kosztować w aso pewnie wyjdzie taniej albo podobnie

myślę ze to właśnie może być cena z ASO na te graty :(

kilazz - 2014-01-09, 18:05

Montaż w praktyce
http://www.youtube.com/watch?v=H3_t01e2A20
do czego montuje się sznureczki od podnoszenia połówki?

BoloSr - 2014-01-09, 18:29

Jak dla mnie to oki ale cena masakra no chyba ze w aso da sie to taniej kupic ???
Dominus - 2014-01-09, 19:59

Muszę powiedzieć że nasza obecna pseudoroleta jest praktyczna bo nie raz jak potrzebuję powiększy bagażnik o tylne siedzenia to tylko ją składam na 3 kładę na kanapię i fotele, Problem z głowy, ale ta sztywna półka wygląda o wiele lepiej i bym nabył taką ale to może kiedyś jak cena będzie mniejsza.
BTW jak była na allegro 1 tylko pseudoroleta to gość życzył sobię 500zł a teraz po 150zł są

BoloSr - 2014-01-09, 20:03

A ja wole taka połke właśnie :)
Dominus - 2014-01-09, 20:05

No to właśnie o tym piszę że jednak pominąłbym kwestię praktyczną i wolałbym sztywną półke
BoloSr - 2014-01-09, 20:06

Dominus napisał/a:
No to właśnie o tym piszę że jednak pominąłbym kwestię praktyczną i wolałbym sztywną półke

A dla mnie praktyczniejsza jest tak wlaśnie półka :)

kilazz - 2014-01-09, 20:46

półki używane na pewno się pojawią za jakieś pół roku do roku za 150-300zł ale to dalej się nie opłaci skoro trzeba będzie dokupić plastiki, same plastiki w aso pewnie 150-200
Dominus - 2014-01-09, 21:32

kilazz napisał/a:
półki używane na pewno się pojawią za jakieś pół roku do roku za 150-300zł ale to dalej się nie opłaci skoro trzeba będzie dokupić plastiki, same plastiki w aso pewnie 150-200

Plastiki boczne też się na allegro odnajdą za jakiś czas.
Tylko pozostaje tak jak napisałeś kwestia za ile to wszystko wyjdzie i czy się opłaci

BoloSr - 2014-01-22, 09:50

Wiadomo ile to kosztuje w ASO ??? Nowe półeczki tylne oraz półka ???
corrado - 2014-01-22, 12:17

A ta tylna półka sztywna z poliftowego DD pasuje do pierwszego DD ?
Czy trzeba wymieniać może też boczki plastikowe z tyłu - albo może nacinać w starych kawałek plastiku na mocowania półki ?:)

BoloSr - 2014-01-22, 12:56

corrado napisał/a:
A ta tylna półka sztywna z poliftowego DD pasuje do pierwszego DD ?
Czy trzeba wymieniać może też boczki plastikowe z tyłu - albo może nacinać w starych kawałek plastiku na mocowania półki ?:)

raz
http://www.daciaklub.pl/f...1627120#1627120

dwa
http://www.daciaklub.pl/f...1627376#1627376

corrado - 2014-01-22, 13:01

o dzięki !;)
Dominus - 2014-01-22, 13:02

corrado napisał/a:
tylna półka sztywna z poliftowego DD pasuje do pierwszego DD ?
Czy trzeba wymieniać może też boczki plastikowe z tyłu

TAK! :-) tylko trzeba zmienić jeszcze dwa elementy na których półka "siada" tak jak kolega BoloSr podrzucił linki

BoloSr - 2014-01-22, 13:04

Dominus masz info co do cen moze ???
Dominus - 2014-01-22, 13:07

Niestety NIE :-|
Kolega laisar może w wolnym czasie popatrzy do katalogu na numery ;-)
Choć wątpię aby nówki z ASO były tanie.

BoloSr - 2014-01-22, 13:09

Dominus napisał/a:
Niestety NIE :-|
Kolega laisar może w wolnym czasie popatrzy do katalogu na numery ;-)
Choć wątpię aby nówki z ASO były tanie.

toc raptem 2 kawalki plastiku sa :)
a co do polki ciekawe czy przypadkiem w jakims innym aucie nie sziedzi ale bez katalogu czesci trudo mnie to oceniac :(

corrado - 2014-01-22, 13:18

Macie racje , ta szmaciana zasłona ma przewagę gdy trzeba złożyć tylną kanapę i coś przewieźć , albo poupychać "zabawki" w bagażniku .
Dominus - 2014-01-22, 13:23

corrado napisał/a:
Macie racje , ta szmaciana zasłona ma przewagę gdy trzeba złożyć tylną kanapę i coś przewieźć , albo poupychać "zabawki" w bagażniku .

Ale muszę powiedzieć że nawet dobrze zrobili po ta sztywna półka jest "łamana" na 2, więc można ją też bez problemu złożyć i wrzucić za fotele przednie :-> bo jakby była w jednolita to były problem co z nią zrobić gdy mamy większy załadunek (tak jak u Cb na zdjęciu)

laisar - 2014-01-22, 13:51

BoloSr napisał/a:

Ja na razie nie wiem - ale stare boczne to 70 zł/szt, więc nowe pewnie jakoś podobnie.

Natomiast półka w starym sandero kosztowała 170 zł, więc w nowym prestiżowym <; SUVie może 200 pęknąć...

BoloSr - 2014-01-22, 13:57

laisar napisał/a:
BoloSr napisał/a:

Ja na razie nie wiem - ale stare boczne to 70 zł/szt, więc nowe pewnie jakoś podobnie.

Natomiast półka w starym sandero kosztowała 170 zł, więc w nowym prestiżowym <; SUVie może 200 pęknąć...

to w sumie nie tak żle :)
a jestes w stanie sprawdzić ile kosztuje półka do Dokkera ??? bo cos mi sie wydaje ze to moze byc ta sama :)

Dominus - 2014-01-22, 14:03

Podobna lecz nie to samo
Porównaj zdjęcia
Duster (lzparts) http://www.lzparts.de/ind...roduct&info=916
Dokker http://www.galerieallegro.../2314794/2#zdj4

BoloSr - 2014-01-22, 14:07

Właśnie to oglądałem :)
ale faktycznie sa tylko podobne ta Z Dustera mniej pancerna :)

Dominus - 2014-01-22, 14:08

Tylko się zastanawiam czy aby napewno link z zdjęciami jest on Dokkera bo na aukcji jest tytuł że dokker a w opisie Kangoo
http://allegro.pl/polka-t...3889615330.html
Więc Dokker'owcy by musieli potwierdzić

PUDŁO. W dokkerze jest roleta
http://autowizja.pl/2013/...er-dci-2013-14/

BoloSr - 2014-01-22, 14:28

Dominus napisał/a:
Tylko się zastanawiam czy aby napewno link z zdjęciami jest on Dokkera bo na aukcji jest tytuł że dokker a w opisie Kangoo
http://allegro.pl/polka-t...3889615330.html
Więc Dokker'owcy by musieli potwierdzić

PUDŁO. W dokkerze jest roleta
http://autowizja.pl/2013/...er-dci-2013-14/

moze nie w każdym Dokkerze jest roleta ???

rimo - 2014-01-23, 09:44

W Sandero można półkę położyć na spód bagażnika, mieści się tylko trzeba ją odwrócić wzmocnieniami do góry, co by się brzegi nie połamały jak coś cięższego się włoży. Może w nowym Dusterze jest podobnie?
Dominus - 2014-01-23, 10:24

rimo napisał/a:
W Sandero można półkę położyć na spód bagażnika, mieści się tylko trzeba ją odwrócić wzmocnieniami do góry, co by się brzegi nie połamały jak coś cięższego się włoży. Może w nowym Dusterze jest podobnie?

Jest taka możliwość gdyż półka ma Mniejszą szerokość niż podłoga w bagażniku tylko takie rozwiązanie nie dla wszystkich będzie dobre. Np. dla Mnie z powodu Suba :P

rimo - 2014-01-24, 09:42

Coś za coś :-)
laisar - 2014-01-31, 20:29

Z ciekawości sprawdziłem ile mogłaby kosztować sztywna półka bagażnika do dustera f1, wykonana na zamówienie w firmie produkującej elementy z tworzyw sztucznych metodą termoformowania. Przy nakładzie 100 szt. i standardowym materiale o nazwie ABS cena wynosiłaby ok. 200 zł/szt. By ściąć tę cenę o połowę, należałoby zwiększyć wielkość produkcji pięciokrotne.
Dar1962 - 2014-02-01, 16:02

a ja będąc ostatnio na przeglądzie w aso, łażąc po salonie specjalnie szczegółowym oględzinom poddałem ten element. I powiem coś, co wburzy masy - nie zamieniłbym się nawet za darmo :-P Powód? u mnie ta gustowna tkanina na kiju jeździ przez cały czas w pozycji kieszeni zaraz za fotelami, gdyż w bagażniku jeżdżą zwykle dość wysokie przedmioty. Ta sztywna kompletnie by się nie sprawdzała, bo niemal zawsze musiałbym ją wywalać
TD Pedro - 2014-02-01, 18:47

Dar1962 napisał/a:
specjalnie szczegółowym oględzinom poddałem ten element

dosyć sensownie rozwiązano ten "problem w Renault Kangoo (tak miałem w wersji Helios z 2008 r.) pólka ma możliwość złożenia jej na pół co umożliwia przewiezienie niedużych ale wyższych elementów - bez potrzeby jej demontażu jak też sam demontaż jest praktyczny bo półkę w całości można umieścić za tylną kanapą (równolegle do oparcia) w odpowiednich rynienkach, miejsca zajmuje niewiele i zawsze jest "pod ręką"...

Dominus - 2014-02-01, 19:13

TD Pedro napisał/a:
Dar1962 napisał/a:
specjalnie szczegółowym oględzinom poddałem ten element

dosyć sensownie rozwiązano ten "problem w Renault Kangoo (tak miałem w wersji Helios z 2008 r.) pólka ma możliwość złożenia jej na pół co umożliwia przewiezienie niedużych ale wyższych elementów - bez potrzeby jej demontażu jak też sam demontaż jest praktyczny bo półkę w całości można umieścić za tylną kanapą (równolegle do oparcia) w odpowiednich rynienkach, miejsca zajmuje niewiele i zawsze jest "pod ręką"...

Koledzy ale przecież nowa półka w Dusterze poliftowym jest składana "na 2"

https://www.youtube.com/watch?v=H3_t01e2A20#t=512
8:30 ukazuje "składalność"

Byłem do niej negatywnie przekonany bo miałem doświadczenie z półką sztywną "w jednym kawałku" ale tą można złożyć w pół i jak coś wrzucić za fotele.

laisar - 2014-02-01, 19:22

Dominus napisał/a:
można złożyć w pół

...Albo po prostu położyć na podłodze bagażnika.

(Do tyłu oparcia kanapy nie przymierzałem, jednak przypuszczam, że też dałoby się coś wymyślić).

Dominus - 2014-02-01, 20:07

laisar napisał/a:
Dominus napisał/a:
można złożyć w pół

...Albo po prostu położyć na podłodze bagażnika.

(Do tyłu oparcia kanapy nie przymierzałem, jednak przypuszczam, że też dałoby się coś wymyślić).

Na pewno da radę bo półka ma mniejszą szerokość niż podłoga poprzez zastosowane szersze plastiki na których ona siada więc się da

mercurysable - 2014-02-01, 20:36

Półka w nowym Dusterze jest składa w połowie swoje długości , pierwsza część jest przywieszona do klapy bagażnika na dwóch sznurkach , natomiast ta druga jest wsuwana w rowki plastikowej obudowy i ma w połowie swoje długości zatrzaski aby nie latała . Patent jest fajny , jak coś można ją zdemontować i wrzucić za tylne siedzenia . Nie wiem , ale wydaje mi się , że można by było do wersji I dokupić plastiki górne i samą roletę . Nie mam porównania , bo nie widziałem jak jest w I , mam wersję II , jak coś służę pojazdem :mrgreen:
Dominus - 2014-02-01, 20:43

Już pisaliśmy w tym temacie. Jest możliwość montażu półki z ph2 do ph1
mercurysable - 2014-02-01, 20:46

O.K. obejrzałem filmik , :lol: , więc pozostaje kwestia " za ile "
TD Pedro - 2014-02-01, 20:49

Dominus napisał/a:
Koledzy ale przecież nowa półka w Dusterze poliftowym jest składana "na 2"

przyznaję się bez bicia, że nie miałem okoliczności obejrzenia półki w Dusterze II :oops:

laisar - 2014-02-01, 21:10

mercurysable napisał/a:
pozostaje kwestia " za ile "

Też było w tym temacie: 125 €.

jas_pik - 2014-02-02, 17:03
Temat postu: A może zrób to sam?
Znalazłem rozwiązanie typu DIY (nie widziałem aby ktoś wczesniej dał ten sznurek) :
zrób to sam

johnson - 2014-02-02, 19:46

Fajne rękodzieło ale druciarstwo straszne, dobrze że półka jest ale wygląda to tragicznie...
corrado - 2014-02-03, 08:58

Pomysł dobry, ale wykonanie trochę średnie ...
Moje predchádzajúce auto bolo Citroen Berlingo z ktorého som bral inšpiráciu.

Inspiracją i natchnieniem było aż Citroen Berlingo.

pkplxd2245 - 2014-02-04, 19:14
Temat postu: Dacia 4x2 - pytanie dotyczące rolety bagażnika
Witam Wszystkich szanownych forumowiczów - posiadam jak zwykle ten sam pojazd Duster 4x2 i mam takie pytanie , gdyż na stacji Mory nie byli mi w stanie odpowiedzieć na to , bo oni tylko z katalogu mogą, nie wiem ale jakoś tak wyszło. A mianowicie jeżeli bym zdjął roletę bagażnika i zdjął boczne plastiki które w/w roletę tam trzymają w miejscu. I miał te nowszej wersji od nowego Dustera , to czy będą pasowały jakimiś otworami montażowymi , tak by móc założyć roletę w wersji sztywnej . Wiadomo plus potrzebne otworki z zaczepami pod sznurki utrzymujące cześć ruchomą - pozdr.
Dominus - 2014-02-04, 19:48

pkplxd2245

Temat przez Nas na forum przewałkowany

http://www.daciaklub.pl/f...=6384&start=125

W skrócie TAK.
Nawet filmik od LZParts jest montażu sztywnej półki z ph 2 do ph 1

BoloSr - 2014-02-11, 13:50

Mam nr tych części teraz tylko jak kotś może sprawdzić ile woła za to ASO :):)

79 91 108 14R
79 42 019 13R
79 91 222 72R

Dominus - 2014-02-11, 14:07

BoloSr napisał/a:

79 91 108 14R
79 42 019 13R
79 91 222 72R

Ja znalazłem coś takiego:

79 91 108 14R - 15,70 Euro
79 42 019 13R - 94,80 Euro
79 91 222 72R - 15,70 Euro

Więc wychodzi tyle co z Lzparts ~125euro

BoloSr - 2014-02-11, 14:10

Dominus napisał/a:
BoloSr napisał/a:

79 91 108 14R
79 42 019 13R
79 91 222 72R

Ja znalazłem coś takiego:

79 91 108 14R - 15,70 Euro
79 42 019 13R - 94,80 Euro
79 91 222 72R - 15,70 Euro

Więc wychodzi tyle co z Lzparts ~125euro

To mi tez sie udało trafic :) ale może u nas troche inne ceny będą :):)

Chociaż 60 za półki nie tak źle ale za sama połke prawie 400 to przesada :):)

BoloSr - 2014-02-15, 21:23

79 91 108 14R 49PLN
79 42 019 13R 295PLN
79 91 222 72R 49PLN

takie sa oficjalne ceny :)

marszelest - 2014-02-16, 16:57

Pytanie w jaki sposób zamontować "haczyki" do tych sznurków od półki ??
bo trochę szkoda wiercić w klapie.

Dominus - 2014-02-16, 17:06

Tomaschewski z LZParts sznurki przymocował do "kabli" od ogrzewania szyby, chyba przywiązane.
Choć pasowało by się zastanowić nad jakimś haczykiem tak jak w orginale aby można było łatwo demontować półke

marszelest - 2014-02-16, 17:48

wersja hardcor wymienić tylna klapa na ph2 :lol: :lol: :lol:
Dominus - 2014-02-16, 17:56

marszelest napisał/a:
wersja hardcor wymienić tylna klapa na ph2 :lol: :lol: :lol:

Niezłe rozwiązanie, dzięki temu otrzymujemy również na zewnątrz nową listwę z napisem Duster której w phI nie da rady zamontować

Bzn1990 - 2019-09-08, 12:44
Temat postu: Duster II roleta bagażnika
Witam, próbował już ktoś założyć roletę do bagażnika zamiast tej nieszczęsnej półki w DD II? Macie może jakiś pomysł jak to zmotać,albo z czego będzie pasowała roleta? Pozdrawiam
Hiszpan_JS - 2019-09-08, 14:23

keikan napisał/a:
Jedyną rzeczą, na którą narzekałem, narzekam i będę narzekał to roleta bagażnika...

Cytat z http://www.daciaklub.pl/f...1605675#1605675
Z której strony nie patrzeć, zawsze źle. :mrgreen: