Wysłany: 2011-09-24, 19:03 Gwarancja na lakier a przeglądy
Witam!
Kupiłem 3,5 letnią Loganke MCV z przebiegiem 54tyś. Poprzedni właściciel nie zrobił przeglądu po 45tyś. Moje pytanie to czy nadal posiadam gwarancję na lakier czy niestety przez ten brak przeglądu już nie?
i trzymalbym sie "wariantu" z korozja (czyli 6 lat) bo u ciebie sa ewidentnie delikatne wikwity,
a nie wady w malowaniu.
Tylko pytanie czy brak przegladu w ASO nie bedzie podstawa do odrzucenia ewentualnych roszczen
...moze wypowiedza sie forumowicze z wiekszym stazem ?
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2011-09-25, 07:03
dundee napisał/a:
i trzymalbym sie "wariantu" z korozja (czyli 6 lat) bo u ciebie sa ewidentnie delikatne wikwity,
a nie wady w malowaniu.
Tylko pytanie czy brak przegladu w ASO nie bedzie podstawa do odrzucenia ewentualnych roszczen
...moze wypowiedza sie forumowicze z wiekszym stazem ?
Po prostu zapytaj w ASO. Bywa, że jak zaczniesz robić przeglądy przywracają gwarancję.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Mnie się wydaj, że jest tak, iż mamy 2 przeglądy - serwisowy i antykorozyjny (oględziny) - trzeba pamiętać, żeby ten drugi wpisywali również do książki, jest tam takie miejsce coś a'la że samochód wygląda w porządku ... sam byłym natomiast zainteresowany informacją jak wygląda ta 2 sprawa jeśli po upływie gwarancji na resztę zacząłbym robić przeglądy poza ASO.
Ostatnio zmieniony przez koniu 2011-09-25, 13:46, w całości zmieniany 1 raz
Pietrzak w Katowicach stwierdził na dzień dobry, że nie ma przeglądu to gwarancja nieważna ale po mojej sugestii, że przeglądy nieparzyste nie mają związku z korozją oraz po sprawdzeniu zapisów gwarancyjnych ("wymagane przeglądy antykorozyjne co 2 lata; przeglądy tzw. okresowe zawierają takie przeglądy") zgłoszenie zostało przyjęte. Czekam na potwierdzenie z centrali i auto idzie do lakierni. Przy okazji oględzin oprócz wykwitów na progach znaleźli mi jeszcze ślady na tylnych drzwiach tuż przy belce z klamką.
Co do przeglądu wyłącznie antykorozyjnego to zapisy w gwarancji mówią, że klient może dodatkowo na własny koszt ale raczej nie zamiast przeglądu okresowego. Chcemy mieć 6 lat gwarancji na korozje musimy robić wszystkie przeglądy okresowe (parzyste czyli te droższe).
Ostatnio zmieniony przez 123tomek 2011-09-28, 07:42, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2011-09-28, 09:32
Chciałbym tylko przypomnieć co oznacza owa gwarancja na 6 lat - jest to gwarancja na przerdzewienie karoserii, czyli dziurę na wylot!!! Oczywiście zabezpieczenia przeciwkorozyjne są kiepskie, ale raczej nie sądzę żeby do 6 lat przerdzewiała na wylot. Poza tym ta gwarancja to zawsze jest bajer - skoro mam wykonywać przeglądy i usuwać ogniska korozji ( na własny koszt po ustaniu gwarancji na lakier ) to trudno aby w ciągu 2 lat z nienaruszonego lakieru zrobiła się dziura.
Ostatnio zmieniony przez PiotrWie 2011-09-28, 09:32, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2011-09-28, 10:47
Dokładnie gwarancja jest na perforacje nadwozia czyli dziury, jeżeli purchle zrobią się pod lakierem to większość producentów daje tylko 2-3 lata gwarancji na lakier. W mojej dawnej Renault Megane z 1999 roku dopiero teraz wyszły małe purchle przy progu i na nadkolach tylnych reszta zdrowa łącznie z podwoziem. Z tymże auto było cały czas garażowane tak jak Dacia teraz. Tylko od tego modelu Renault dawało 12 lat gwarancji na nadwozie i defacto wyszło im to idealnie.
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2011-09-28, 11:53
Trafiłeś do dobrego dilera. W gwarancji jest napisane "w zakresie obejmującym perforację blachy od wewnątrz" Nie rdzewiała mi Laguna, więc nie wiem jak to działa w RP, ale koledze wyszedł purchel w Oplu, zdemontowali nadkole, stwierdzili że od środka nie widać rdzy i stwierdzili że rdza nie jest perforacyjna a gwarancja na lakier wygasła.
Odpowiedź ustna z ASO w Rzeszowie - po ustaniu gwarancji na silnik można sobie samemu olej zmieniać, a tylko przyjeżdżać co roku czy co dwa lata na sprawdzenie blach do czasu trwania gwarancji na blachy - koszt sprawdzenia coś około 100zł.
Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1,5 dci 68 KM Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Wrz 2007 Posty: 250 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-10-04, 09:15
Poczytajcie w warunkach gwarancji. Nie trzeba mieć przeglądów mechanicznych, żeby zachować gwarancję na perforację. Trzeba mieć tylko zrobiony przegląd powłoki lakierniczej nie rzadziej niż raz na dwa lata!!! Nie dajcie się zrobić w bambuko. Mi też w Decarze wmawiali, że konieczne są przeglądy mechaniczne, a żaden punkt w warunkach gwarancji tego nie mówi.
Dokładnie, Petek ma racje. Przeglady stanu powloki lakierniczej a co za tym idzie dokonuje sie raz na 2 lata w Dacii, wiec jesli jeszcze 2 lata nie minely od poprzedniego przegladu to masz jak najbardziej gwarancje na korozje i zglos sie do dealera.
mam pytanie bo 4234km na liczniku i juz mam auto w naprawie blach-lak. czy w takim przypadku trace gwarancje na lakier i perforacje po naprawie elementow uszkodzonych(zderzak, blotnik drzwi kierowcy.)naprawa oczywiscie w ASO.
I czy po naprawie powinienem na cos szczegolnie uwazac??
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-10-04, 12:04
mcvBL napisał/a:
mam pytanie bo 4234km na liczniku i juz mam auto w naprawie blach-lak. czy w takim przypadku trace gwarancje na lakier i perforacje po naprawie elementow uszkodzonych(zderzak, blotnik drzwi kierowcy.)naprawa oczywiscie w ASO.
oczywiście, że NIE, niby na jakiej podstawie? ASO robi naprawę, jak coś schrzanią będą poprawiać po sobie nie po zenku ze wsi
Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Paź 2008 Posty: 1500 Skąd: Ozorków
Wysłany: 2011-10-04, 15:23
mcvBL napisał/a:
I czy po naprawie powinienem na cos szczegolnie uwazac??
Nie tracisz żadnej gwarancji ponieważ ASO wykonuje naprawy zgodnie z technologią producenta (Renault)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum