DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Fabryczne radio oraz głośniki czy naprawde przymusowe ?
Autor Wiadomość
PrzemasIII 
Zielony listek

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dci 110 KM 4X4 ABS,ESP
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate
Wysłany: 2011-09-26, 16:29   Fabryczne radio oraz głośniki czy naprawde przymusowe ?

Witam

Przy zamawianiu mojego rumunka sprzedawczyni poinformowała mnie że nie ma możliwości dołożenia radia oraz głośników we własnym zakresie ponieważ stracę gwarancję oraz że przy braku zamówienia radia nie montują przewodów do radia oraz do głośników i samemu trzeba rozbierać samochód aby tkaie przewody założyć . Czy to prawda że musiałem zakupić radio firmowe które nadaje się na śmietnik ?

maciek 

Silnik: TCE 100 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Prestige
Wysłany: 2011-09-26, 16:31   

PrzemasIII, pisz w jakim to salonie ci teki KIT wcisnęli :?:

PrzemasIII 
Zielony listek

Wysłany: 2011-09-26, 16:41   

Warszawa Al.Jerozolimskie

wojtek_pl 

Marka: Peugeot
Model: 3008
Silnik: 2.0 HDI 165
Rocznik: 2010
Wysłany: 2011-09-26, 17:15   

Zmień salon... :-/

chriskb 

Model: Duster 4X4
Silnik: 1.5 dCi 110 KM
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2011-09-26, 17:16   

PrzemasIII,

W wersji Laureate jest gotowa instalacja radiowa (kable do głośników w drzwiach, antena i zasilanie kostka ISO) i chyba bzdurą jest sprawa utraty gwarancji.

maciek 

Silnik: TCE 100 LPG
Rocznik: 2020
Wysłany: 2011-09-26, 17:30   

babka liczyła na ekstra kasę z prowizji i ci ściemę walnęła

wojtek_pl 

Wysłany: 2011-09-26, 17:36   

A jak już zamówiłeś to zmień zamówienie. Zanim zaczną produkować twój egzemplarz to minie dużo czasu zapewne i powinna być jeszcze możliwość zmiany. Tym bardziej, że radio lub jego brak to nie jest jakaś istotna zmiana (jak np. wybór pomiędzy 4x4 czy 4x2).

Piotrek721015 

Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1.0 tce LPG TECHNO
Rocznik: 2024
Wysłany: 2011-09-26, 17:47   

Ja przy odbiorze dałem swoje radio i głosniki. W salonie mi założyli. Nic nie marudzili. Gwarancja obowiązuje.

bogdan_16 

Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5 dci
Wysłany: 2011-09-26, 18:36   

Witam wszystkich. Moim zdaniem radio firmowe jest dobrej jakosci aczkolwiek nie przypomina choinki.
Kiedys wiozlem znajomego ktory zajmuje sie muzyka i byl zaskoczony jakoscia dziwieku. Byc moze cena tego radia jest za wysoka i dlatego sa takie opinie . Ja wzialem razem z radiem gdyz nie mam czasu na grzebanie przy samochodzie . W opisie jest chyba inny samochod ale obecnie jezdze Dacia Duster. Pozdrawiam wszystkich.

mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2011-09-26, 19:30   

Czy Twoj znajomy sluchał tego radia na fabrycznych głośnikach ? Mialem okazje posłuchac dusterowego radia i nie widze roznicy od sanderowego blaupunkta. Oba graja tak sobie. Byc moze po wymiania głośnikow bedzie o wiele fajniej. Ja wymieniłem wszystkie głośniki i radio. Ostatnio dołożyłem głosniki wysokotonowe. Hertz DT16. Bardzo poprawia jskosc odsluchu. W sumie mam 10 głośników ;-) Nic nie ingerujac w instalacje, tj: zachowałem oryg wtyczki. Najwyzej jak sie popsuje instalacja radiowa w sandero moga mi odmowic naprawy. Jednak to mało prawdopodobne. Na wszelki wypadek zachowalem oryg głośniki.

Co do zapytania autora watku - zmień na laureate - masz z automatu kompletna instalacje. Nie wiem tylko , czy sa zarobione wtyczki na koncu przeowodow do glosnikow

syczek1.jpg
Plik ściągnięto 167 raz(y) 188,93 KB

Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2011-09-26, 19:33, w całości zmieniany 2 razy  

PrzemasIII 
Zielony listek

Wysłany: 2011-09-26, 19:33   

wojtek_pl napisał/a:
A jak już zamówiłeś to zmień zamówienie. Zanim zaczną produkować twój egzemplarz to minie dużo czasu zapewne i powinna być jeszcze możliwość zmiany. Tym bardziej, że radio lub jego brak to nie jest jakaś istotna zmiana (jak np. wybór pomiędzy 4x4 czy 4x2).

Już stoi pod blokiem więc nic już nie zrobię. . .

mekintosz 

Wysłany: 2011-09-26, 19:34   

Jaka wersja ? Duster wynika z opisu ? To musisz grzebac, skomplikowane i byc moze moga sie dowalic, bo to wieksza ingerencja. Spytaj w ASO ile by zazyczyli za montaz inst radiowej. Jesli duzo za duzo lepiej powierzyc autoryzowanemu serwisowi car audio. Dostaniesz fakture, ze to robila firma a nie kolega w garazu. Byc moze dzieki temu unikniesz problemow z gwarancja na elektryke.

PS. Tez kibicowalem MC68K @ PPC :_) w apple ... kiedys...
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2011-09-26, 19:38, w całości zmieniany 2 razy  

roboniu 

Marka: dacia
Model: duster
Silnik: 1,6
Wysłany: 2011-09-26, 20:17   

Najtańsza wersja Dustera ma wszystko co potrzebne do montażu radia i głośników a tu jest wszystko
http://www.daciaklub.pl/f...887435149b8017d

bogdan_16 

Model: Duster 4x4
Wysłany: 2011-09-26, 20:19   

Odp do Makintosza. Skomplikowane to raczej nie jest samochod jest prostym urzadzeniem . Muzyki sluchal moj znajomy na fabrycznych glosnikach , ja tez po lekturze tego forum nie bylem pewien co do radia fabrycznego ale stanelo na tym ze biore z radiem i jestem z niego zadowolony jesli mozna powiedziec ze jest sie zadowolonym z takiego drobiazgu. Jaka marka tego radia teraz nie moge napisac gdyz nie wiem , nie zwracam uwagi na takie drobnostki . Samochod ma jezdzic a co w nim jest montowane dla to jest sprawa nieistotna.

czaju 

Marka: Dacia,Citroen,Ford
Model: Duster,C4 GP,Fusion
Silnik: 1.5@107,2.0@150,2.0@240 4x4
Rocznik: 2010.2014
Wysłany: 2011-09-26, 20:35   

Cytat:
Witam wszystkich. Moim zdaniem radio firmowe jest dobrej jakosci aczkolwiek nie przypomina choinki.
Kiedys wiozlem znajomego ktory zajmuje sie muzyka i byl zaskoczony jakoscia dziwieku. Byc moze cena tego radia jest za wysoka i dlatego sa takie opinie .

Wiele słyszałem, ale to to już jakaś propaganda, albo próba wmówienia sobie, że nie zmarnowało się pieniędzy.
Słyszałem wiele fabrycznych audio i powiem szczerze że to co jest w naszych Daćkach wypada mniej więcej tak jak w samochodach segmentu A i nie zmienię zdania, na podstawie tego, że ktoś zajmujący się muzyką powiedział coś innego.
Ja na audio wydałem znacznie więcej, bo lubię jak sprzęt radzi sobie zarówno przy 20 hetzach jak i 20kilohertzach także pomijam swoje Sandero, ale wystarczy pojeździć chociażby Fordem Focusem, czy Golfem żeby usłyszeć różnicę. Tak samo fabryczne audio w toyotach, nie wspominając o Bose w Mazdach.
Tak jasne - jeśli jeździsz samochodem klasy B z przed 6lat to fakt, który to głośniki ma zamontowane na podszybiu i do tego tylko dwa - to faktycznie 4 głośniki w drzwiach w Dacii brzmią przyzwoicie. Jeśli jednak masz dobre dwa dwudrożne głośniki w drzwiach i przesiądziesz się do Dacii to w sumie trudno zrozumieć dlaczego jest tak... dziwnie.

Owszem, miałem fabryczne radio które oddam za flaszkę, owszem chętnie oddam za piwo dwa fabryczne głośniki, które leżą u mnie w garażu. W sumie na Car Audio w Daćce wydałem kilka tysięcy. Cztery kroki które bardzo poprawiały brzmienie:
1. wymiana fabrycznych głośników na Alpine (spe-13c2 i spe-13cs)
2. wygłuszenie samochodu - sory gołe blachy rezonują - jakim cudem w dusterze może coś brzmieć na warte 1600zł (czy ile tam jest za fabryczne radio)
3. wymiana jednostki na budżetowego Blaupunkta Hamburg MP-68 - głównie z powodu BT, mimo wszystko kolejna słyszalna różnica.
4. dołożenie skrzyni Alpine z 12" głośnikiem - największy skok.
Śmieszne jest to że kosztowało mnie to niewiele więcej niż fabryczny zestaw.

A jeszcze wmawianie ludziom, że stracą gwarancje... pytam się na co tą gwarancje stracą? może powiedzą że zbyt dobra jakość głośnika może spowodować trzeszczenie plastiku i tego nie da się reklamować, albo szyba pęknie (buhaha), bo tak:
a) instalacja elektryczna - przecież radio jest za bezpiecznikiem, jaki więc związek przyczynowo skutkowy?
b) jeśli zewrzesz przewody z wyjścia to co najwyżej zepsujesz sobie radio, które i tak jest na gwarancji producenta, a sam montaż/demontaż to de fakto odpięcie wtyczek ISO.

Proszę jednak nie wypisywać że nie brać radia bo co prawda dobre, ale drogie, bo to jak z większością fabrycznych alusów - ani one ładne, ani wytrzymałe, ani tanie - akurat to do Dustera nie pasuje (no chyba że ktoś widzi Dustera jako crossovera, a nie typowego SUVa). IMHO radio na pewno nie jest warte swojej ceny i na pewno nie jest czymś na co warto wydać pieniądze - chyba że zależy nam jedynie na sterowaniu radiem z kierownicy
Ostatnio zmieniony przez czaju 2011-09-26, 20:39, w całości zmieniany 1 raz  

apacz 

Model: Duster II
Silnik: FAP 1.3/150KM
Rocznik: 2019
Wysłany: 2011-09-26, 21:16   

czaju napisał/a:

Ja na audio wydałem znacznie więcej, bo lubię jak sprzęt radzi sobie zarówno przy 20 hetzach jak i 20kilohertzach także pomijam swoje Sandero, ale wystarczy pojeździć chociażby Fordem Focusem, czy Golfem żeby usłyszeć różnicę. Tak samo fabryczne audio w toyotach, nie wspominając o Bose w Mazdach.

Hmmm Kolego nie chcę się czepiać ale wydaje mi się że trochę przesadziłeś. W szkole na pracowni robiliśmy eksperyment z generatorem i powiem Ci że na 30-tu uczniów może 5-ciu usłyszało coś w okolicach 16 kHz. Reszta przy 15kHz już twierdziła że nic nie słyszy. Co do 20 Hz to dźwięk taki przypomina szybkie walenie młotkiem gumowym w duży kamień więc średnio przyjemny. A co do Car Audio to zacznijmy od tego że firmy specjalizujące się w tym przeprowadzają symulację przy pomocy specjalnych programów i uwzględniają akustykę auta. A akustyka zależy między innymi od materiałów użytych do konstrukcji tapicerki, wygłuszeń itp. Często na tym forum czytałem że Dacie są "źle" wyciszone. Może to świadczyć o kiepskiej akustyce samochodu. Ja mam w swoim "wozidle" fabryczny zestaw audio firmy Becker Traffic Pro (radio ma logo Ford wyświetlane przy starcie) i każdy kto tego posłucha jest zachwycony brzmieniem. W poprzednim Escorcie miałem na tamte lata wysoki model Kenwooda + głośniki JBL i grał ten zestawik średnio (owszem lepiej niż oryginalne radio 2din Forda). Więc nie zawsze fabryczne radio oznacza kichę. Wydaje mi się że skoro Dacia zleciła jakiejś firmie opracowanie radia i głośników to chyba raczej ktoś to zaprojektował a nie wziął z półki i zamontował pierwszy lepszy egzemplarz. Sprawa ceny to inna sprawa i tu producent/dealer przesadza i to sporo.

czaju 

Wysłany: 2011-09-26, 21:36   

Przypominam:
Cytat:
wystarczy pojeździć chociażby Fordem Focusem, czy Golfem żeby usłyszeć różnicę. Tak samo fabryczne audio w toyotach, nie wspominając o Bose w Mazdach.

Jak najbardziej, wiele fabrycznych audio w samochodach jest przemyślanych - niestety nie w przypadku Dacii i kropka.

Cytat:
Co do 20 Hz to dźwięk taki przypomina szybkie walenie młotkiem gumowym w duży kamień więc średnio przyjemny.

Kwestia gustu - faktem jednak jest to, że jeśli sprzęt umie zagrać coś skrajnego, nawet jeśli na co dzień z tego mało korzystasz implikuje, że wszystko co pomiędzy ma lepszą dokładność.

Cytat:
Często na tym forum czytałem że Dacie są "źle" wyciszone. Może to świadczyć o kiepskiej akustyce samochodu.

Nie to świadczy głównie na oszczędnościach na filcu i bitumie w tych samochodach - jeździłem dziesiątkami samochodów, z zainteresowania lubię zajrzeć co kryją za sobą atrapki. Zwykle pod plastikiem obitym tkaniną znajduje się filc, u nas zwykle pod gołym plastikiem jest goła blacha. Fakt - z tego powodu akustyka jest zerowa - masz dużą blaszaną membranę.

Cytat:
przy pomocy specjalnych programów i uwzględniają akustykę auta

Jak najbardziej uważam, że fabryczne miejsca w drzwiach są dobrze dobrane, niestety tweetery robiłem trochę na słuch i trochę wg. własnego gustu...

Cytat:
W szkole na pracowni robiliśmy eksperyment z generatorem i powiem Ci że na 30-tu uczniów może 5-ciu usłyszało coś w okolicach 16 kHz.

Zabij mnie - słyszę 18kHz, owszem nie jest to przyjemne doznanie tak jak te 20Hz (chociaż pierwsze powoduje raczej ból głowy, a drugie w za dużej ilości wymioty), ale patrz to co wyżej - umiejętność zagrania 18kHz powoduje że 15 nie jest na skraju możliwości i nie jest aż tak deformowane.

W Mondeo, podobnie jak w Focusie fabryczne radia brzmią ładnie, w Mazdach idealnie, w Toyotach tak sobie, w Daciach tragicznie - tak jak w segmencie A i ubogim segmencie B

mekintosz 

Wysłany: 2011-09-26, 21:57   

Wlaśnie w Daci gra jak gra przez kiepskie wyciszenie samochodu jak napisal Czaju. Przy okazji zestaw fabryczny jest klasy mocno budzetowej, jak caly pojazd - wiec powinien kosztowac tyle co jest warty 500 zl powiedzmy maksimum. Co do slyszalnosci dzwiekow ok. 20 HZ - mam płytke testowa car audio, z sygnalem 48 Hz i buczy jak wielki trzmiel wprowadzajac w wibracje blaszki daciowe ;-) Za to 20 hz nawet jak sie nie uslyszy to sie to czuje, te wibracje, calym cialem a nie zmyslem sluchu.

PS> Masz Czaju fotki wygluszenie drzwi ? Wygłuszales drzwi od srodka + blache pod boczkiem ? Czy zauwazyles roznice w wyciszeniu samochodu z zewnatrz poza lepszym basem z glosnikow ?

chriskb 

Model: Duster 4X4
Silnik: 1.5 dCi 110 KM
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2011-09-26, 22:04   

Proponuję dla melomanów wyłożyć wnętrze auta boazerią drewnianą, wtedy będzie dopiero efekt.

mekintosz 

Wysłany: 2011-09-26, 22:19   

chriskb napisał/a:
Proponuję dla melomanów wyłożyć wnętrze auta boazerią drewnianą, wtedy będzie dopiero efekt.

Prawdziwi melomani nie kupia daci z powodow podanych wczeniej. Sa inne drozsze auta z lepszymi systemami car audio. Mysle, ze zrobienie z daci drewnianej skrzyni na kolach nie jest dobrym pomyslem - chyba, ze zapomniales dodac usmieszku na koncu zdania ;-)

czaju 

Wysłany: 2011-09-26, 22:21   

Cytat:
PS> Masz Czaju fotki wygluszenie drzwi ? Wygłuszales drzwi od srodka + blache pod boczkiem ? Czy zauwazyles roznice w wyciszeniu samochodu z zewnatrz poza lepszym basem z glosnikow ?

Co zlot się tym chwalę :D Odpalam audio z levelem na 80% samochód jest otwarty i po kolei zamykam drzwi, po zamknięciu bagażnika de facto na zewnątrz można komfortowo rozmawiać, co przy otwartym samochodzie jest mało przyjemne ;)
Nie mam fotek, ale jest tak jak napisałeś - wnętrze dość dokładnie + blachę pod boczkiem, tam gdzie w NORMALNYCH samochodach jest folia (w rumuńskich z powodów oszczędności niestety nie).

W samochodzie "miejskim", "budżetowym" takie oszczędności które tu poruszam są jak najbardziej na miejscu, ale jeśli samochód robi więcej niż 15kkm na rok, to zwykle, albo stać kogoś na samochód wyższej klasy, albo kombinuje tak jak ja, aby te 2-4h dziennie w samochodzie upłynęło jak najmilej. A czy moja Daćka będzie czymś czym naprawdę będzie się można pochwalić... nie wiadomo, chciałbym, a podobno chcieć to móc... Tyle że na pewno nie drewno, a raczej dodatkowa warstwa filcu pod/nad podsufitkę, dodatkowe maty do bagażnika... Może kiedyś tapicerka na te wszystkie gołe plastiki...
Ale najpierw jest inny, większy projekt, który wymaga nieco więcej kasy.

Fakt, że nawet na warunki i ceny ASO fabryczne audio w Dacii nie powinno przekroczyć wartości kilku stówek. W woli ścisłości nie jestem audiofilem, ale po prostu drażni mnie jak coś trzeszczy, albo wyje.
Ostatnio zmieniony przez czaju 2011-09-26, 22:33, w całości zmieniany 2 razy  

mekintosz 

Wysłany: 2011-09-26, 23:31   

Jasne, rozumiem Cie doskonale. Przyjrzalem sie budowie drzwi i widze, ze jestem w stanie to zrobic. Jednak pracownik z ASO sugerowal, ze w przypadku problemow z korozja moze Renault Polska/ASO doczepic sie do dodatkowych elementow wygluszajacych , ktore pogarszaja fabryczna wentylacje drzwi. Zastanawialem sie nad wygluszeniem tylko przedniej czesci - blachy pomiedzy boczkiem a drzwiami. Wewn blacha jest pokryta jakims woskiem antykorozyjnym i nie wiem czy Pan z ASO troszke nie mial racji w kwestii np. jego usuniecia w przypadku np. odtluszczania powierzchni pod mate.

Jesli mozna samochod usprawnic, poprawic jego komfort kosztem swojej pracy i sensownej sumy pieniedzy na maty to warto. Przyjemniej sie jezdzi, milej muzyki slucha, byc moze bedzie zima cieplej/letem chlodniej i w przypadku odsprzedazy to jakis plus.

PS. Czy glosniki masz na dystansach z MDF ?

czaju 

Wysłany: 2011-09-27, 00:09   

głośniki zostały w fabrycznych miejscach.

Myślę że wręcz przeciwnie - mata jest dobrym elementem antykorozyjnym... a w szczególności na podłodze...

wojtek_pl 

Wysłany: 2011-09-27, 08:03   

PrzemasIII napisał/a:
wojtek_pl napisał/a:

Już stoi pod blokiem więc nic już nie zrobię. . .

A. :lol:
To w takim razie ciesz się autkiem :)

To wersja 4x4 ?

seybr 
Zielony listek

Wysłany: 2011-09-27, 08:33   

Ostatnio z kumplem szukaliśmy sprzętu do jego Dustera. Padło na zestaw ALPINA. Przed odbiorem nowego auta zawiózł cały sprzęt i bez łaski serwis jemu podłączył. Fabryczne radio sprezentował koledze, który jest bardzo zadowolony. Chłopak nie miał kasy na radio a tak dostał. Dla nie go ładnie gra, ale on słucha mp3, to ja się nie dziwie.

Odpowiedz do tematu