Wysłany: 2011-09-20, 21:33 Sandero 1.6 MPI Laureate-z wielką nadzieją i małymi obawami
Z małym przekonaniem i raczej z konieczności przesiadłem się z Laguny II do Dacii Sandero mam nadzieję, że mnie nie rozczaruje. No to na początek dwie fotki zrobione przed powrotem Nim do domu.
Ostatnio zmieniony przez Esio1964 2011-10-08, 14:41, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-09-20, 21:38
Witam sąsiada zza miedzy;)
Autko może komfortu, wypasu czy osiągów nie będzie miało tak dobrych jak laguna II, ale w dziedzinie niezawodności czy kosztów utrzymania będzie zdecydowanie lepsze;)
Marka: DACIA
Model: DUSTER
Silnik: 1,5 dCi 4x2 110 KM
Rocznik: 2010
Wysłany: 2011-09-21, 10:44 Re: Z wielką nadzieją i małymi obawami
Esio1964 napisał/a:
Z małym przekonaniem i raczej z konieczności przesiadłem się z Laguny II do Dacii Sandero mam nadzieję, że mnie nie rozczaruje. No to na początek dwie fotki zrobione przed powrotem Nim do domu.
witaj - ja po 20 latach "ujeżdżania" Renówek, począwszy od 5, poprzez 19, Safrane i dwie Laguny I i II przesiadłam się na DD i jak dotąd naprawdę nie żałuję - myślę, że Ty też szybko odkryjesz zalety Daciek !!!! no it foruuuum !!!!!!!!!!!!!!!! wymiata
_________________ mausi64 życzy wszystkim bezpiecznej jazdy
Sceptycznie podchodzę do pochwał właścicieli samochodów i to nie tylko tej konkretnej marki i modelu ale oby Wasze słowa znalazły potwierdzenie w praktyce. Co do moich spostrzeżeń to już mnie zaskoczyła spalaniem, spodziewałem się więcej dużo czytałem że 8L to norma w mieście, nie zbyt przejmuję się ekonomiką jazdy ale poruszając się aktualnie w mieście miło zobaczyć na odczycie wyświetlacza 7,7L Komputerek mnie w kurza anemicznością w porównaniu z Laguną II ale zdaję sobie sprawę że to inna bajka Co do samej marki i modelu, szukałem Stepway-a, ale wyszło jak wyszło. ktoś w powitaniach prosił coś więcej o zakupie no cóż, zakup komisowy, w rozliczeniu została Laguna II (jeżeli ktoś z okolicy Rybnika szuka lali 1.9 dci combi to proszę o kontakt powiem której nie kupować ) Moja Dacia Sandero została sprowadzona z Niemiec na papierze figuruje jakaś Helga czy Truda a na liczniku 50 tys. Tam te samochody są dość popularne i tanie, chyba raczej trudno dostać polski 2 letni egzemplarz, bez przejść No cóż i tyle w temacie mam nadzieję że uda mi się go ubrać w kilka gadżetów które poprawią jego wygląd we wewnątrz i na zewnątrz, bo puki co wydaje mi się dość surowy i jakby nie dokończony Pozdrawiam.
Co do zlotu na Muchowcu dziękuję za zaproszenie, ale choć to niezbyt daleko to tym razem nie skorzystam, może kiedyś
(...)No cóż i tyle w temacie mam nadzieję że uda mi się go ubrać w kilka gadżetów które poprawią jego wygląd we wewnątrz i na zewnątrz, bo puki co wydaje mi się dość surowy i jakby nie dokończony (...)
Świetne określenie samochodów Dacii.
Faktem jest, że po zakupieniu i zamontowaniu paru drobiazgów, o których fabryka zapomniała/zaoszczędziła robi się z Dacii całkiem przyzwoite auto za niewielkie w sumie pieniądze.
No i wiele się nie zastanawiałem zamówione, jeszcze wpłacić i czekać No i oczywiście szukać dalej przód powinien się podobać ale z boku to jeszcze patrzę na Niego z byka
Pewno zapytacie jaki koszt i gdzie. No jasne że na allegro a koszty ........ 450 + 25
zeby tylko towar nie okazal sie kradziony z jakiegos serwisu...bo po tak niskiej cenie to juz paserka , wystarczy spojrzrc co kolo na allegro sprzedaje, gadzety Renault...
:) A jak poznać czy kradzione z serwisu ? Pytanie retoryczne bo zbytnio mnie t nie interesuje A tak nawiasem mówiąc adresu aukcji z tym już moim zestawem SUV nie podawałem chyba mówisz o tych innych aukcjach i innym kolo bo ja interes robiłem z płcią piękną. akurat.
Takie rurki zboku sprawiły by że mógłbym się uśmiechać stając obok, chodzi mi o kształt, jeśli chodzi o kolorek t nie zbyt lubię błyskotki, wolałbym coś szarego pod kolor zakupionego zestawu SUV. Hmmm...... poczekam i znajdę coś do kompletu, w końcu o taki skromny efekt mi chodzi
I to co mi się podobało :) zainstalowano samodzielnie, choć nie chcąc demontować całego zderzaka trochę trzeba było się nagimnastykować zestaw zamontowany na samych wkrętach i śrubach dostarczonych w komplecie, instrukcja przewiduje w prawdzie dodatkowo klejenie, ale obszedłem ten punkt, całość jak na razie trzyma się kupy bez zarzutu. No to szukamy boków teraz.
Ostatnio zmieniony przez Esio1964 2011-10-08, 10:10, w całości zmieniany 2 razy
Co mi brakowało najbardziej, oczywiście podłokietnika przeglądałem oferty firmowe Dacii i raczej byłem sceptycznie nastawiony, coś mi wychodził, że słupek podtrzymujący jest dość wąski i przy mocniejszym nacisku na podłokietnik po prostu łatwo go uszkodzić co chyba się stało poprzedniej właścicielce pozostały tylko ślady po wkrętach.
Zdecydowałem się na kupno taniego funkcjonalnego i całkiem nie źle prezentującą się taką sztukę i jestem zadowolony.
Sam montaż :) bez większych trudności choć znów pomijając jeden szczegół instrukcji :) a może tylko go zmieniając. W/g oryginału stelaż podtrzymujący był za szeroki a co za tym idzie problem z przesuwaniem foteli, jednak po krótkim namyśle blachy przykręcane do podłokietnika odwróciłem zawężając je po skręceniu całości nie ma żadnych problemów.
Chodzi mi o te blachy.
Jak widać wysokość jest regulowana za pomocą śrub, po skręceniu całości przymierzyłem szukając odpowiedniej :) zaznaczając potrzebne otwory w tunelu do wywiercenia, otwory cztery w oryginalnym jest chyba dwa
Najlepiej całość montować na ściągnięty tunel ja zamiast wkrętów użyłem śrubek pewniejsze to i stabilniejsze. Pa zamontowaniu bez zbędnych chybotań
siedzi na miejscu pewnie.
Wygoda w czasie jazdy ogromna zmiana biegów z ręką na podłokietnik swobodna i o to chodzi.
Wszystko było OK dopóki żona nie zaczęła marudzić że pasy trudno zapiąć i ręczny, trochę nie poręczny :) z czym się zgodziłem i po małym namyśle, miałem pomysł :) dwie śrubki krótkie z przodu postanowiłem zamienić na jedną długą umieszczając ją o jedną dziurę niżej od tych z tyłu, tak więc przód nie jest skręcony a tylko opiera się na śrubie,podłokietnik jest teraz uchylny :) wprawdzie miałem obawy że w czasie jazdy będzie podskakiwał ale nie, jest OK, na zdjęciu poniżej śruby nie widać, ale można sobie ją wyobrazić ta którą zamontowałem jest nie zbyt estetyczna ale szukam :) nie rzucającej się w oczy.
No cóż to chyba wszystko dodam tylko że fotelami można jeździć w tył i w przód, góra dół bez większych problemów regulować oparcia, jednym problemem dla co nie których może być szerokość podłokietnika w chodzi na styk między siedzenia i przy częstym regulowaniu można mieć podejrzenia, że coś tam może zostawić ślady, kto chce tanim kosztem zastąpić oryginał polecam, aczkolwiek odpowiedzialności nie biorę.
Ostatnio zmieniony przez Esio1964 2011-10-08, 11:35, w całości zmieniany 1 raz
(...) zas podlokietnik wedlug mnie zbyt krzykliwy - taki plastik-fantastik.
Plastik-fantastik jak to nazywasz został wybrany pod ten plastik-fantastik, no cóż rzecz gustu wydaje mi się że kolorami nie odbiega a okrągła ozdoba w sam raz komponuje się ze zdobieniem kierownicy i kształtem nawiewów, przynajmniej mnie się tak wydaje
Ostatnio zmieniony przez Esio1964 2011-10-08, 11:38, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-10-08, 12:19
Zgadzam sie, rzecz gustu. Tylko czy nie bedzie ten lakier zlazil z podlokietnika z biegiem lat ? Widze, ze reczny tez dostosowales do koloru konsoli srodkowej Tez mam Sandero z 2009 r i mam regulacje oparcia fotela gałka, a nie raczka jak u Ciebie i w Dusterze.
PS> Zmien tytuł posta - nie ma wersji Laurente
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2011-10-08, 12:23, w całości zmieniany 2 razy
Lakier ? hmmm, a niech schodzi za taką cenę to mogę wymieniać z biegiem lat Ręczny no cóż kolor podciągnięty pod karoserie ........... i kubki termiczne do kawy, które mam zamiar umieścić w miejsce popielniczki, w w niebieskich lepiej mi smakuje Co zaś się tyczy regulacji fotela to jestem zdecydowanie za rączką taką jak u mnie i w Dusterze, gałka to przeżytek musieli Ci zamontować przez pomyłkę (żartuję)
PS> Co do tytułu posta fakt, jeszcze nie ma takiej wersji, jednak to tylko jedna literówka, staram się pisać bezbłędnie i raczej chyba mało błędów można mi zarzucić, w przeciwieństwie do innych ale to nie moja działka je wytykać. Pozdro.
Ostatnio zmieniony przez Esio1964 2011-10-08, 15:06, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-10-08, 22:39
Esio1964 napisał/a:
Co zaś się tyczy regulacji fotela to jestem zdecydowanie za rączką taką jak u mnie i w Dusterze, gałka to przeżytek musieli Ci zamontować przez pomyłkę (żartuję)
PS> Co do tytułu posta fakt, jeszcze nie ma takiej wersji, jednak to tylko jedna literówka, staram się pisać bezbłędnie i raczej chyba mało błędów można mi zarzucić, w przeciwieństwie do innych ale to nie moja działka je wytykać. Pozdro.
Galka jest o wiele precyzyjniejsza, chyba, ze ktos czesto lubi sobie polozyc fotel by sie zdrzemnac np. w przerwie w dlugiej trasie to faktycznie jest plusem - szybciej sie reguluje.
Sam czesto wale literowki , nie mialem zamiaru Tobie niczego wytykac - widze, ze juz Poprawiles i jest super
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2011-10-08, 22:40, w całości zmieniany 1 raz
Gałka ma jedną zaletę - można poregulować fotel pasażera pusty (gdy zawadza/zasłania) albo gdy siedzi niekumaty człowiek i nie wie, kiedy się podnieść, a kiedy oprzeć.
Gałka ma też wadę - jest tam śruba "samohamowna" i jeśli przez długi czas nie regulujemy oparcia, to ta śruba za każdym razem, gdy się opieramy, wybiera 0,001mm luzów i po 10.000 wsiadań i wysiadań oparcie jest w pozycji leżącej i trzeba je ręcznie trochę podnieść.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum